Opdateret  

Test af 8 højstole: Find den bedste og praktiske stol til barnet

PriceRunner

Bliver I en ekstra ved spisebordet? Med en god højstol kan familiens mindste medlem sidde med ved måltierne. Vi har testet højstole og udpeger Stokke Steps til bedst i test. Det er en flot og stabil model, der er nem at tilpasse efter alder og behov. Med en maksimal vægt på 80 kg kan den desuden bruges i mange år.

Test af 7 højstole: Find den bedste og praktiske stol til barnet

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden, nemlig i hverdagen.

I vores test af højstole har vi ladet almindelige børnefamilier og en ekspert i børneprodukter bruge stolene. Højstolene er blevet brugt af børn i forskellige aldre (fra nyfødt hvis der findes passende tilbehør). Vores test er dog ikke en sikkerhedstest, men vores udgangspunkt har været, at alle stole skal være godkendt og testet efter de europæiske sikkerhedsstandarder.

I vores test af højstole har vi hovedsageligt vurderet følgende egenskaber:

  • Funktion: Kan stolen skubbes helt ind til bordet? Hvor meget rager stolebenene ud? Hvilken slags forskellige tilbehør fås der til højstolen?

  • Design: Er stolen æstetisk flot at se på? Gør stolens formgivning det lettere at justere fodstøtte og sæde? Er den konstrueret til at kunne klappes sammen ved transport?

  • Brug: Hvor rummeligt er stolens sæde? Hvad er højstolens maksimumsvægt? Er den nem at rengøre?

Bagefter har vi opsummeret vores oplevelser og vurderet stolene i forhold til højstolenes pris. På den måde har vi lagt os fast på en endelig karakter, der viser, hvor god stolen er til prisen.

Vi har testet nogle af de mest populære højstole. Sammenlign priser og find tilbud på højstole på PriceRunner.

1. Stokke Steps - BEDST I TEST

Flot højstol med lang anvendelsestid, nem at tilpasse efter alder og behov

Maks. vægt: 80 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Stokke Steps Højstol

Stokke Steps er Stokkes efterfølger til Tripp Trapp, og det er en højstol, hvor der er lagt stor vægt på design og udseende. Det betyder dog ikke, at Stokke er gået på kompromis med stolens funktioner.

Fra fødslen til teenager (kræver ekstraudstyr)

Den største ulempe ved Steps er den saftige pris - hvis man vil have hele pakken. Men fordelen er så omvendt, at man med alt tilbehøret får en stol, der fungerer lige fra fødslen og mange år frem.

Den maksimale brugervægt for Steps er 85 kg. Stolen er ganske vist ikke dimensioneret til en voksen, men den høje maksimalvægt indebærer, at Steps kan anvendes, indtil barnet er stort nok til at sidde på en almindelig stol.

Steps er nem at samle

Brugsanvisningen er pædagogisk opbygget, og det er kun få trin, der kræver værktøj. Stolens grundversion er beregnet til børn fra 3 år og opefter.

Hvis man vil anvende stolen til en siddende baby, skal man købe en indsats, et såkaldt Baby Set.

Hvis stolen skal bruges til en nyfødt, skal man købe Babysitteren, der i lighed med Steps Baby Set kan fastgøres direkte på stolen. Hvis delene er samlet korrekt, høres et klik, og Babysitteren har desuden en farveindikator.

Tilpasses efter alder

Steps Baby Set kan fastgøres i en indvendig og en udvendig stilling, så stolen kan tilpasses i flere trin i takt med, at barnet vokser og bliver større. Det er også meget nemt at først anvende stolen til en baby og derefter på nogle sekunder bygge den om, så den passer til en fireårig, der hverken behøver sele eller indsats.

Fodstøtten på Steps er meget nem at indstille i højden, helt uden brug af værktøj, og det samme gælder spisebakken – som også tilkøbes separat. Når det gælder rengøring, er det nemt at få den hvide plastik hvid igen, selv efter et tomatbaseret måltid.

Lidt bøvl med rengøringen

Med Steps Baby Set på stolen må man dog leve med, at en del madrester og krummer ender under indsatsen, hvor det er lidt sværere at komme til. Spisebakken har også en fure langs med kanten, hvor mos har en evne til at sidde fast, hvis den først er nået at tørre ind.

Den aftagelige sele i Steps Baby Set har også visse ulemper. Selespændet er kluntet, og remmene suger mad til sig.

Konklusion på test af højstol Stokke Steps

Det samlede indtryk af Steps er positivt. Stokke Steps er en stol, der er æstetisk tiltalende, nem at tilpasse og bruge, og desuden har en meget lang brugsperiode.

Hvis man har budgettet til Steps med alt tilbehør, så kan den udfylde en funktion hos børnefamilien over et årti.

Nem at brugelet at tilpasse efter barnets alder og behovpraktisk og flot
DyrBesværlig sele

Prissammenligning

Sammenlign priser
BabySam Logo

Steps Højstol - sort/sort

2.049 kr.
Luksusbaby DK Logo

Stokke® Steps™ Chair White Hazy Grey

2.050 kr.
Kære Børn Logo

Stokke Steps Stol Inkl. Babyset og Bakke - Sort

3.179 kr.

2. Baby Dan Danstol - BEDSTE LAVPRISVALG HØJSTOL

Prisbillig højstol, der er enkelt at bruge, stilrent designet og let at rengøre

Maks. vægt: Ja Bakke/bord: Nej Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle) Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

BabyDan Danstolen

Baby Dans højstol Dan Stolen er en klassisk højstol i malet træ, der sælges i pakker, hvor bøjle og sele medfølger. Sædet har fast højde, mens fodstøtten kan tilpasses barnets længde. Stolen var problemfri at samle, selvom det krævede en del skruearbejde.

Baby Dan Dan Stolen er ikke en stol, der nemt og hurtigt kan pakkes sammen for at tage med i sommerhuset eller kommer med i bilen på familiebesøg. Den er mere stationær, og det samme gælder de fleste højstole i træ på markedet.

Stolen føles meget stabil og velbalanceret. Det føles fuldstændig risikofrit at lade et større barn klatre op i og ud af den på egen hånd. Baby Dans højstol kan anvendes fra cirka seks måneder, altså når barnet er stort nok til at kunne sidde selv.

Højstolens bøjle er fremstillet af plast og kan tages af. Hvis man har et barn i et- eller toårsalderen, der er lidt rund om maven, kan bøjlen virke lidt stram, men stolen kan jo også anvendes uden. Bøjlen er fastgjort til både sædet og ryglænet ved at den hægtes fast i en rille i ryggen og derefter klikkes på plads i en lås. Bøjlen kan tages af på et par sekunder. Låsen under sædet er nem at komme til, selvom barnet sidder i stolen.

Højstolens sele er fastgjort bagtil på undersiden af sædet og består af en rem, der går under numsen på barnet, og to andre remme, der føres hen over barnets hofter og samles med grenbåndet foran. Selen kan på den måde indstilles i længden, så barnet ikke kan vride sine ben ud af den, men alligevel har overkroppen helt fri. Selen er af og til lidt besværlig at få sat rigtigt på, og som alle tekstilseler er den svær at holde ren, hvis der er gnubbet mad ind i den. Den kan tages helt af for at vaske.

Uden bøjle på stolen kan Baby Dans Dan Stolen anvendes, indtil barnet er stort nok til at kunne sidde på en almindelig stol. Baby Dan Dan Stolen har ikke ligefrem et stort ud valg af funktioner, og at den er så ligetil føles som et plus, hvis man er ude efter en almindelig, enkel højstol.

Designet er stilrent og farven, som stolen er malet med, gør den let at tørre af og holde ren efter brug. Understellet er af normal størrelse, og mederne er gjort smalle for at mindske risikoen for, at man rammer dem med tæerne.

EnkelGod til prisenFremstillet af træ
Lidt stram bøjlelidt mere arbejde at ændre højde på fodstøtten

3. Stokke Tripp Trapp

Klassisk højstol med tidløst design, høj maksimumsvægt og lang anvendelsestid

Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Maks. vægt: 85 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (ja) Hynde som tilbehør: Ja

Stokke Tripp Trapp Højstol Sort

Tripp Trapp er Stokkes klassiske højstol, der har eksisteret i evigheder, men også er blevet opdateret og forfinet over årene. Tanken bag højstolen er, at den skal kunne vokse med barnet. Monteringen er ikke svær og er relativt hurtigt klaret, men kræver en del skruearbejde.

Under brug bliver konstruktionen faktisk et minus. Hver gang barnet er vokset, er man nemlig nødt til at skille det halve af stolen ad for at justere fodstøtte eller sæde i højden. Det gør det også besværligt at kunne skifte hurtigt mellem at lade børn i forskellig størrelse bruge stolen.

Udvalget af tilbehør til Trapp Trapp er meget stort. Stolen kan anvendes lige fra fødslen med Stokkes sæt til nyfødte – Newborn Set. Sættet fungerer lidt som en skråstol, men barnet sidder højt og kan lettere føle sig sammen med resten af familien ved samvær og måltider. At slippe for at have babyen ved gulvet har også været smart for forældrene fra et ergonomisk synspunkt og meget praktisk, hvis man har husdyr eller nærgående ældre børn.

Andet tilbehør til Tripp Trapp er et bøjlesæt til småbørn, siddehynde, bakke, opbevaring – og sele, selvom man kan synes at den slags sikkerhedsudstyr burde medfølge. Alt tilbehøret er godt konstrueret. Bøjlesættet er nemt at sætte på, og siddehynden sidder stabilt. Tidligere kunne man kun få en bakke at sætte fast på bordet foran med sugekopper. Nu har Tripp Trapp også en bakke, der klikkes fast på bøjlen. På den måde kan højstolen nemt anvendes fritstående i rummet.

Også opbevaringen til Tripp Trapp , en rummelig kurve der fastgøres bag på stolen og er let at rengøre, blev brug mere i praksis end vi havde forestillet os. Anvender man stolen med sættet til nyfødte eller med bøjlesæt til små børn, er det rart at kunne bruge den til legetøj, sut, gylpeklud eller andre ting, man gerne vil have ved hånden. Med bøjle eller sæt til nyfødt skal man af hensyn til vipperisikoen fastgøre benforlængere på stolen. Men de er flade og lader ikke til at øge risikoen for at snuble over stolen.

Stokke Tripp Trapp er ikke den mindste højstol, men virker alligevel praktisk i køkkenet. Det er en stationær højstol, der findes i hjemmet, men som man ikke gerne pakker sammen for at tage med i sommerhuset eller til middag hos familien. Samtidig er højstolen både robust, har lang anvendelsestid og har meget praktisk tilbehør. At den ikoniske design, som i dag fås i moderne og friske farver, desuden er lige så attraktivt i dag som da Tripp Trapp blev lanceret, er meget imponerende.

Kan anvendes længestort udvalg af tilbehørhøj maksimumsvægtgod siddestilling
Selen skal købes separat

4. Stokke Clikk

Let og praktisk højstol, der er nem at skille og har et stilrent design

Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Maks. vægt: 15 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (ja) Hynde som tilbehør: Ja

Stokke Clikk Højstol

Stokke Clikk er en ukompliceret og stilrent designet højstol. Der er ikke noget spædbarnstilbehør til den, så stolen kan først anvendes fra en alder på cirka seks måneder.

Monteringen er let som en leg

De fire ben klikkes fast i beslagene i selve sædet - og det går lige så hurtigt at tage dem af igen. Stokke Clikk er således praktisk at have med på besøg eller ud at rejse.

Selen sættes fast i sædet og kan også tages af igen, hvis man ikke synes at den behøves. Man skal dog være opmærksom på, at faldulykker fra højstole er en almindelig årsag til skader hos små børn, og selen bør derfor anvendes ved alle måltider.
Den medfølgende bakke er nem at klikke fast på stolen, og den kan også nemt og hurtigt tages af igen.

Så let at børnene selv kan skubbe den

Overordnet er Stokke Clikk kendetegnet ved lette og praktiske funktioner. Stolen har en meget lav vægt, så man orker at flytte den rundt i køkkenet, men også så større børn selv kan skubbe den ind og ud fra spisebordet.

Benene rager noget ud, men ikke meget mere end på andre højstole. Efter nogen tid vænner man sig til det og slår ikke tæerne længere. Takket være benene føles Clikk stabil.
Den er også formgivet uden irriterende riller, hvor mad sætter sig fast, så den er nem at gøre ren.

Enkel forstøtte af plastik

Fodstøtten kan fastgøres i to retninger afhængigt af, hvor lange ben barnet har. Hynden der kan købes til, er både hyggelig og kan tørres af med en våd klud efter måltidet.
Men puden har desværre tendens til hele tiden at glide ud af position. Kanten der skal foldes ned over ryglænet for at holde den på plads, er ikke tilstrækkelig, og velcrobåndet til at fastgøre hynden på ryglænet går op i løbet af ingen tid.

Alt er relativt

Det gælder også højstolene fra Stokke. For selvom Clikk er en lavprisstol sammenlignet med andre stole fra mærket, er den stadigvæk relativt dyr af at være en højstol.

Til Clikks fordel leveres den med både sele og bakke. Hynden må man dog købe separat. Det er ikke til at overse, at Clikk har meget til fælles med IKEAs populære højstol Antilop - men prisen er 10 gange højere. Clikk har dog visse fordele sammenlignet med sin billigere konkurrent.

Konklusion på test af højstol Stokke Clikk

Hvis man kan lide Stokkes stilrene design men vil slippe for at betale for en komplet Tripp Trapp eller Steps, så er Clikk en højstol, der hurtigt viste sig at være lige så rar at sidde på som at bruge.

Nem at flytte rundtenkel at skille adgodt tilbehørlet at rengøre
Hynden går nemt låslav maksimumsvægt

5. Leander Højstol

Flot design og nem at tilpasse efter barnets alder - men også ret dyr

Maks. vægt: 125 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Leander Højstol

Leander er et dansk mærke, som ud over højstole også fremstiller andre møbler. Deres vugge, der kan hænges op i loftet eller på et stativ, er et af Leanders hidtil bedst kendte produkter.

Leander højstolen udstråler en aura af klassisk, nordisk design. Stolen er fremstillet af europæisk birketræ og fås i en farveskala af sort, hvid og fire nuancer af træ.

En stol for livet

Designet er slankt, og selve højstolen er en letvægter på blot 5,1 kg. Konstruktionen tillader en naturlig fjedren, så der opstår en naturlig gyngen, når barnet bevæger sig. Samtidig er Leanders højstol et rigtig robust møbel.

Den maksimale vægt er hele 125 kilo, så Leander højstol kan anvendes fra 6 måneders alderen og groft sagt resten af livet. Med den kvalitet er prisen naturligvis ikke den laveste. Men med tanke på den meget lange anvendelsestid så virker prisen alligevel ikke for høj.

Sådan monteres Leander højstol

Det er nemt at montere Leander højstol, og stolen kan tilpasses efter barnet. Fodstøtten kan fastgøres i flere stillinger, og det samme gælder ryglænet, der har to forskellige indstillinger til under eller over 8 år.

Når barnet er cirka 2 år, er det muligt at bytte rundt på pladerne, så fodstøtten nu bliver sæde og omvendt. Dermed forsvinder muligheden for at anvende bøjlesættet, da kun den smalle plade har hul til bøjlen. Den smalle plade har også en anden form, konkav foran, mens den store er konveks.

Fordelen ved at bytte rundt på pladerne er, at selve siddefladen bliver næsten dobbelt så stor og derfor meget bedre plads til et lidt større barns bagdel, der ellers nemt kunne glide ned.
Det er også på den måde, at stolen faktisk også kan bruges af selv voksne - og deres numser.

Tilbehøret

Der findes et stort udvalg af tilbehør til Leander højstol. Det eneste vi mangler, sammenlignet med de vigtigste konkurrenter, er en spædbarnsindsats. Ellers fås alt fra bakke til hynde og bøjle.

Intet tilbehør medfølger dog, så man må tage udgangspunkt i sine egne behov – og sin egen tegnebog. Vi kan varmt anbefale at købe selen til stolen. Bøjlen er også praktisk, mens spisebakkens anvendelsespotentiale afhænger meget af, hvordan stolen skal placeres i hjemmet.
Leanders hynde til højstolen er fin, men ikke lige så nødvendig.

Men ...

Vi har gemt en af de bedste egenskaber hos Leander højstol til sidst: stolebenene! Her har nogen tænkt sig om og skabt et blødt, gradvist smallere design, så stolebenene nærmest smelter ned mod gulvet. Vi elsker at risikoen for at støde tæerne imod stolen er minimal.

Leander højstol kan meget vel være en ny klassiker, der er kommet for at blive - og helt ærligt: Se lige hvor pæn og enkel den er. Vi synes, at den vil passe flot ind i køkkenet som et møbel med et stilrent nordisk design.

Let at tilpasse efter barnets alder og behovsmarte stolebenflot design
Intet tilbehør medfølgerret dyr

6. IKEA Antilop

Ukompliceret og prisbillig højstol, nemt at tage benene af for at lette opbevaring

Maks. vægt: 85 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Ikea Antilop Highchair with Seat Belt

Ikeas højstol, Antilop, er en ægte klassiker i den forstand, at stolen dominerer blandt de højstole, der findes på restauranter og caféer. Samtidig finder du den også i hjemmet hos mange danske børnefamilier.
Og det er egentlig ikke så mærkeligt.

Det er svært at finde en billigere højstol, og Antilops enkle konstruktion gør, at den kan tages med på rejser, de den ikke fylder så meget.

En funktion - at sidde højere

Antilop er stolen med færrest funktioner af alle stolene, som vi har testet. Stolen har fire aftagelige ben, og for at samle stolen skal man bare klikke dem på plads. Antilop har et sæde i hård plastik med fast bøjle samt en aftagelig selerem, der spændes over barnets hofter. Antilop har ingen fodstøtte, så der er ikke noget, som barnet kan støtte benene på, og derfor heller ikke noget de kan sætte af på for at rejse sig op i stolen.

Spisebakke som tilbehør

Der fås en spisebakke, der kan købes som tilbehør til Antilop. Bakken er nem at klikke fast, men kræver en del kræfter at tage af igen. Konstruktionen fungerer, men mangler finesse.
Spisebakken er dog lettere at rengøre, fordi den kan tages af. Den kan til og med komme i opvaskemaskinen, hvis man ønsker det.

Antilop er nem at holde ren

Alle dele kan hurtigt tørres af med en karklud. Pladsmæssigt fungerer Antilop godt, fra barnet kan sidde selv, men så er det efter vores erfaring godt med en hynde som supplement til at støtte barnet og gøre sædet blødere.

Aldersmæssigt fungerer Antilop op til cirka 2-3 års alderen - lidt afhængigt af barnets størrelse. Stolen har en begrænset brugsperiode, fordi den ikke kan tilpasses ældre børn, der gerne selv vil gå op og ned fra stolen.

Sædet sidder højt på Antilop, hvilket er en fordel, når barnet er omkring et år og sidder tæt på bordpladen, men en ulempe, fordi også en toårig skal løftes op og ned.

Konklusion på test af Ikea Antilop

Hvis man søger en billig og funktionel højstol, så er Antilop et rigtig godt alternativ til pengene. Havde stolen haft en længere brugsperiode, havde den været med i spillet som vores bedste lavprisvalg.

Meget god til prisennem at skille ad til opbevaring
Begrænset brugsperiodebesværligt at tage spisebakken af og på

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

7. Joie Mimzy Snacker

Sammenklappelig højstol med højt placeret sæde og smart opbevaring nedenunder

Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja 3 år+: Nej Maks. vægt: 15 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (Nej) Hynde som tilbehør: Nej

Joie Mimzy Snacker

Joie Mimzy Snacker er en højstol, der ligner mange andre modeller.

Designet er måske ikke det mest ophidsende. Grå og hvid plastik med ret klodsede former og et betræk i diskrete, men alligevel muntre farver samt et neutralt, børnevenligt mønster. Man går ikke og bliver irriteret over det, men det er heller ikke en stol, der automatisk føles som en del af indretningen.

Når det så er sagt, er der alligevel masser af gode funktioner i Mimzy Snacker.

Højstolen er stor og stabil

Benene rager ret langt ud, så dem er der risiko for at snuble over – især hvis det kniber lidt med pladsen omkring spisebordet eller i køkkenet.

Monteringen af Joie Mimzy Snacker er rigtig enkel. Med benbøjlerne på plads er det bare at hænge opbevaringskurven på og klikke bakken fast – så kan madens serveres.

Lukket eller åben stol

Stolen fungerer godt (fra barnet er stabilt nok til at sidde selv), da sædet i Mimzy Snacker er til den brede side. Mange lignende stole plejer ellers ret hurtigt at virke for små. Her skiller denne model sig ud, ved at du kan tage bakken af, og så følger midterstøtten også med. Mimzy Snacker bliver så til en åben, men høj stol, som et større barn selv kan klatre op i. Med bakken på kan du desuden justere, hvor tæt på eller langt fra barnet den skal sidde.

Kan klappes sammen

Hvis du vil maksimere den frie gulvplads mellem måltiderne, så er det et plus, at Mimzy Snacker kan klappes sammen og stilles bag en stol.

Stolen har også et justerbart ryglæn. Ved hjælp af en lille pal oppe ved nakken kan ryglænet vinkles i tre forskellige stillinger. En funktion der måske kan være brugbar, hvis barnet falder i søvn midt i maden.

Mimzy Snacker er en høj højstol, så barnet kommer rigtig tæt på resten af familien.

Fjerner du bakken, kan stolen komme helt ind til bordet, hvilket gør det lettere under måltidet. Højstolen har et fast betræk, der ikke kan tages af og vaskes, men som kan tørres af.
Selvom der er en del folder, hvor krummer gerne bliver siddende, har det alligevel virket nemt at holde Joie Mimzy Snacker ren, og bakken kan let vaskes op under vandhanen.

En anden populær detalje er opbevaringslommen af stof under sædet. Den er perfekt til legetøj og andet, der kan underholde den lille baby, mens resten af familien spiser. Det er også gennemtænkt, at bakken kan fastgøres bag på stolen, så man ikke risikerer, at den bliver væk, når den ikke er i brug.

Konklusion på test af højstol Joie Mimzy Snacker

Joie Mimzy Snacker er en god højstol, der er let at rengøre, og den er velegnet, hvis du sætter pris på praktiske funktioner og kompakt opbevaring.

Højt placeret sædegod spisebakkesmart opbevaringkan klappes sammen
Stor med udragende benuæstetisk design

8. KAOS Klapp - BEDSTE PREMIUMVALG

Meget veldesignet, sammenklappelig højstol med lang anvendelsestid

Bakke/bord: Nej Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja 3 år+: Ja Maks. vægt: 230 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (Nej) Hynde som tilbehør: Nej

KAOS Klapp Foldable Highchair

I premiumsegmentet for børneprodukter er det ikke usædvanligt, at de allerdyreste ting har en høj pris mere på grund af designet end takket være ekstraordinære funktioner.

Med tanke prisen på højstolen KAOS Klapp ville det være nemt at komme frem til samme konklusion om den. Hvorfor betale 20 gange så meget for Klapp som for en fuldt funktionsdygtig højstol fra IKEA?

Men det viser sig efter nogen tids brug, at Klapp er et rigtig velkonstrueret barnemøbel.

Der er ingen spædbarnsindsats, så stolen anbefales fra 6 måneder og op. Maksimumsvægten er hele 230 kg. Det kan virke overflødigt. Men når man indser, at KAOS Klapp også udfylder en funktion, efter børnene er blevet store, så er det slet ikke så tosset. Denne højstol er nemlig konstrueret som en klassisk, lille trappestige. Ved at trække en pal ud på undersiden af sædet kan Klapp nemt klappes sammen og bliver helt flad. Så bliver stolen lille nok til at kunne gemmes væk bag en dør eller stilles i et hjørne.

KAOS Klapp har tre faste trappetrin, der også anvendes som fodstøtte. Siddefladen er tilpas dyb og bekvem at sidde på. Stolens finish virker luksuriøs, og overfladen er meget nem at holde ren. Stolen ser ny ud selv efter et par måneders daglig, beskidt brug. Hvis KAOS Klapp skal anvendes til mindre børn, skal man købe stolens bøjle separat. Med til bøjlen følger en rem, der knappes fast under sædet. Sådan bliver bøjlen holdt på plads. Stolen kan klappes sammen med bøjlen på.

Remmen er det eneste minus ved stolens. Den er lavet af et porøst, lyst materiale, der bogstavelig talt suger mad og væske til sig. Den kan tages af og skylles, men et mere robust materiale havde været at foretrække. Der er ingen sele i Klapp, så man er nødt til at have lidt styr på sit barn. Men bøjlens form holder barnet godt på plads. Og selvom den kan se stram ud, sidder en normalt stor toårig stadigvæk fint i Klapp med bøjle.

Fra en voksens synspunkt er der kun ros for, at Klapps bagben kun rager marginalt længere ud end ryglænet. Som den eneste højstol er dette en model, man faktisk ikke støder tæerne imod konstant. Alene det gør KAOS Klapp prisen værd. Men sammen med hvor utroligt praktisk stolen er, virker den virkelig som et pletskud. Klapp er nem at stille væk, let at skubbe helt ind til bordet, og barnet sidder utroligt godt. Og nej, det skader ikke, at KAOS Klapp også er en fryd for øjet.

Kan klappes sammenman slår sjældent tæerne mod denkan anvendes som trappestigeenkel at holde ren
Høj prisremmen suger skidt til sig

Mere om højstole

Der findes i dag et stort udvalg af højstole til børn, og priserne varerer fra nogle hundrede op til flere tusind kroner. Visse højstol leveres i pakker med alt, der behøves, mens andre købes som en enkel basisstol, hvor man må anskaffe det ønskede tilbehør separat.

I denne test af højstole til børn har vi ikke testet sikkerheden. Vi har i stedet lagt vægt på design, funktion og brugervenlighed. Vi har udelukkende testet fritstående stole, ikke modeller, der skal spændes fast oven på en almindelig stol eller som hænges direkte på bordet. Vi har testet samtlige stoler med det tilgængelige tilbehør, undtagen i visse tilfælde den tilhørende hynde, hvis den sælges separat.

Der er flere ting, det er klogt at overveje, før man køber en højstol, for eksempel alderen på barnet, som skal anvende stolen. Hvis man vil have sin mere eller mindre nyfødte baby oppe ved bordpladen, så skal man bruge en af stolene med spædbarnsindsats.

Alle stolene har bøjle eller en anden anordning, der gør den mulig at bruge til en siddende baby fra cirka 6 måneder op til 2-3 år, men det varierer, om det er med i stolens grundversion, eller om det er tilbehør, der skal købes separat. En del stole har en hel fempunktssele til at holde barnet sikkert på plads, andre har kun en sele, der spændes hen over barnets hofter.

Det er vigtigt at være bevidst om, at et barn på 18 måneder har 25 % af sin kropsvægt i hovedet, så risikoen for at barnet falder ud af stolen og kommer til skade er stor, hvis det ikke er sikkert fastspændt. De fleste af stolene i testen kan også anvendes efter 3 års alder, når bøjlen eller babysædet tages af.

Stolenes maksimale brugervægt varierer imidlertid, og nogle er fremstillet til maks. 15 kg, mens andre kan holde til hele 80 kg. For bedre at kunne tilpasse stolen, når barnet vokser, er det en fordel, hvis højstolen har en fodstøtte, der kan indstilles i højden.

Muligheden for støtte under fødderne er hovedsageligt et spørgsmål om komfort for barnet og en ergonomisk bedre siddestilling. Med små barn så kan det være en ulempe ved fodstøtten, at barnet, hvis det ikke er fastspændt, nemt kan stille sig op i stolen.

Hvad angår det tilgængelige tilbehør til højstolene, udover dele til at tilpasse stolen til spædbørn, småbørn og større børn, så har vi primært set på spisebakker og siddehynder. En spisebakke er ikke en nødvendighed, men har sine fordele. Dels for at have et afgrænset område, hvor barnet spilder maden, men også fordi det giver lidt afstand mellem barnet og bordpladen – hvilket mindsker risikoen for, at barnet kan nå gryder eller tallerkner og vælte dem ned over sig eller på gulvet.

Derudover er det godt, hvis både stol og tilbehør er lette at rengøre, da det skal gøres flere gange dagligt, og pureret babymad er klistret og sætter sig i de mindste sprækker. Visse spisebakker er lettere end andre at tage af for at vaske op i hånden. En del tåler endda maskinopvask.

Visse af højstolene kan foldes sammen, mens andre kan få benene taget af eller på anden måde skilles ad. Dette er en fordel, hvis man har begrænset plads, eller hvis man vil kunne tage højstolen med i sommerhuset eller på familiebesøg.

Stolenes størrelse varierer meget, og her er det især stolens understel, der er interessant. Benene er nødt til at fylde en del, for at stolen skal føles stabil og stå fast, selvom der sidder et uroligt barn i den, men på visse stole stikker stolebenene så langt ud, at resten af familien igen og igen snubler over dem. Vi har endvidere kigget på stolenes udseende og den samlede pris på stolen med og uden tilbehør.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os