Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Test af 9 højstole - Find den bedste og praktiske højstol til barnet

AfPriceRunner Opdateret 29. maj 2019

Bliver I en ekstra ved spisebordet? Med en god højstol kan familiens mindste medlem sidde med ved måltierne. Vi har testet højstole og udpeger Stokke Steps til bedst i test. Det er en flot og stabil model, der er nem at tilpasse efter alder og behov. Med en maksimal vægt på 80 kg kan den desuden bruges i mange år.

Bedste lavprisvalg bliver Baby Dan Danstol, der er en prisbillig højstol, som er nem at anvende, har et stilrent design og er let at rengøre efter måltiderne. Bedste premiumvalg bliver KAOS Klapp, som er en veldesignet højstol med en lang anvendelsestid.

1. Stokke Steps - BEDST I TEST HØJSTOL

Flot højstol med lang anvendelsestid, nem at tilpasse efter alder og behov

Maks. vægt: 80 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Stokke Steps Højstol

Stokke Steps er Stokkes efterfølger til Tripp Trapp, og det er en højstol, hvor der er lagt stor vægt på design og udseende. Det betyder dog ikke, at Stokke er gået på kompromis med stolens funktioner. Den største ulempe ved Steps er den saftige pris, hvis man vil have hele pakken, men fordelen er så, at man med alt tilbehøret får en stol, der fungerer lige fra fødslen og mange år frem.

Den maksimale brugervægt for Steps er 85 kg. Stolen er ganske vist ikke dimensioneret til en voksen, men den høje maksimalvægt indebærer, at Steps kan anvendes, indtil barnet er stort nok til at sidde på en almindelig stol.

Steps er nem at samle. Brugsanvisningen er pædagogisk opbygget, og det er kun få trin, der kræver værktøj. Stolens grundversion er beregnet til børn fra 3 år og opefter. Hvis man vil anvende stolen til en siddende baby, skal man købe en indsats, et såkaldt Baby Set.

Hvis stolen skal bruges til en nyfødt, skal man købe Babysitteren, der i lighed med Steps Baby Set kan fastgøres direkte på stolen. Hvis delene er samlet korrekt, høres et klik, og Babysitteren har desuden en farveindikator.

Steps Baby Set kan fastgøres i en indvendig og en udvendig stilling, så stolen kan tilpasses i flere trin i takt med, at barnet vokser og bliver større. Det er også meget nemt at først anvende stolen til en baby og derefter på nogle sekunder bygge den om, så den passer til en fireårig, der hverken behøver sele eller indsats.

Fodstøtten på Steps er meget nem at indstille i højden, helt uden brug af værktøj, og det samme gælder spisebakken – som også tilkøbes separat. Når det gælder rengøring, er det nemt at få den hvide plastic hvid igen, selv efter et tomatbaseret måltid.

Med Steps Baby Set på stolen må man dog leve med, at en del madrester og krummer ender under indsatsen, hvor det er lidt sværere at komme til. Spisebakken har også en fure langs med kanten, hvor mos har en evne til at sidde fast, hvis den først er nået at tørre ind.

Den aftagelige sele i Steps Baby Set har også visse ulemper. Selespændet er kluntet, og remmene suger mad til sig. Det samlede indtryk af Steps er dog positivt. Steps er en stol, der er æstetisk tiltalende, nem at tilpasse og bruge, og desuden har en meget lang brugsperiode.

Hvis man har budgettet til Steps med alt tilbehør, så kan den udfylde en funktion hos børnefamilien over et årti.

Nem at brugelet at tilpasse efter barnets alder og behovpraktisk og flot
DyrBesværlig sele

Se pris hos:

Pixizoo.dk

2. KAOS Klapp - BEDSTE PREMIUMVALG

Meget veldesignet, sammenklappelig barnestol med lang anvendelsestid

Bakke/bord: Nej Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja 3 år+: Ja Maks. vægt: 230 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (Nej) Hynde som tilbehør: Nej

KAOS Klapp Foldable Highchair Petrol

I premiumsegmentet for børneprodukter er det ikke usædvanligt, at de allerdyreste ting har en høj pris mere på grund af designet end takket være ekstraordinære funktioner. Med tanke prisen på barnestolen KAOS Klapp ville det være nemt at komme frem til samme konklusion om den. Hvorfor betale 20 gange så meget for Klapp som for en fuldt funktionsdygtig barnestol fra IKEA? Men det viser sig efter nogen tids brug, at Klapp er et rigtig velkonstrueret barnemøbel.

Der er ingen spædbarnsindsats, så stolen anbefales fra 6 måneder og op. Maksimumsvægten er hele 230 kg. Det kan virke overflødigt. Men når man indser, at KAOS Klapp også udfylder en funktion, efter børnene er blevet store, så er det slet ikke så tosset. Denne barnestol er nemlig konstrueret som en klassisk, lille trappestige. Ved at trække en pal ud på undersiden af sædet kan Klapp nemt klappes sammen og bliver helt flad. Så bliver stolen lille nok til at kunne gemmes væk bag en dør eller stilles i et hjørne.

KAOS Klapp har tre faste trappetrin, der også anvendes som fodstøtte. Siddefladen er tilpas dyb og bekvem at sidde på. Stolens finish virker luksuriøs, og overfladen er meget nem at holde ren. Stolen ser ny ud selv efter et par måneders daglig, beskidt brug. Hvis KAOS Klapp skal anvendes til mindre børn, skal man købe stolens bøjle separat. Med til bøjlen følger en rem, der knappes fast under sædet. Sådan bliver bøjlen holdt på plads. Stolen kan klappes sammen med bøjlen på.

Remmen er det eneste minus ved stolens. Den er lavet af et porøst, lyst materiale, der bogstavelig talt suger mad og væske til sig. Den kan tages af og skylles, men et mere robust materiale havde været at foretrække. Der er ingen sele i Klapp, så man er nødt til at have lidt styr på sit barn. Men bøjlens form holder barnet godt på plads. Og selvom den kan se stram ud, sidder en normalt stor toårig stadigvæk fint i Klapp med bøjle.

Fra en voksens synspunkt er der kun ros for, at Klapps bagben kun rager marginalt længere ud end ryglænet. Som den eneste barnestol er dette en model, man faktisk ikke støder tæerne imod konstant. Alene det gør KAOS Klapp prisen værd. Men sammen med hvor utroligt praktisk stolen er, virker den virkelig som et pletskud. Klapp er nem at stille væk, let at skubbe helt ind til bordet, og barnet sidder utroligt godt. Og nej, det skader ikke, at KAOS Klapp også er en fryd for øjet.

Kan klappes sammenman slår sjældent tæerne mod denkan anvendes som trappestigeenkel at holde ren
Høj prisremmen suger skidt til sig

3. Baby Dan Danstol - BEDSTE LAVPRISVALG HØJSTOL

Prisbillig højstol, der er enkelt at bruge, stilrent designet og let at rengøre

Maks. vægt: Ja Bakke/bord: Nej Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle) Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

BabyDan Danchair

Baby Dans højstol Dan Stolen er en klassisk højstol i malet træ, der sælges i pakker, hvor bøjle og sele medfølger. Sædet har fast højde, mens fodstøtten kan tilpasses barnets længde. Stolen var problemfri at samle, selvom det krævede en del skruearbejde.

Baby Dan Dan Stolen er ikke en stol, der nemt og hurtigt kan pakkes sammen for at tage med i sommerhuset eller kommer med i bilen på familiebesøg. Den er mere stationær, og det samme gælder de fleste højstole i træ på markedet.

Stolen føles meget stabil og velbalanceret. Det føles fuldstændig risikofrit at lade et større barn klatre op i og ud af den på egen hånd. Baby Dans højstol kan anvendes fra cirka seks måneder, altså når barnet er stort nok til at kunne sidde selv.

Højstolens bøjle er fremstillet af plast og kan tages af. Hvis man har et barn i et- eller toårsalderen, der er lidt rund om maven, kan bøjlen virke lidt stram, men stolen kan jo også anvendes uden. Bøjlen er fastgjort til både sædet og ryglænet ved at den hægtes fast i en rille i ryggen og derefter klikkes på plads i en lås. Bøjlen kan tages af på et par sekunder. Låsen under sædet er nem at komme til, selvom barnet sidder i stolen.

Højstolens sele er fastgjort bagtil på undersiden af sædet og består af en rem, der går under numsen på barnet, og to andre remme, der føres hen over barnets hofter og samles med grenbåndet foran. Selen kan på den måde indstilles i længden, så barnet ikke kan vride sine ben ud af den, men alligevel har overkroppen helt fri. Selen er af og til lidt besværlig at få sat rigtigt på, og som alle tekstilseler er den svær at holde ren, hvis der er gnubbet mad ind i den. Den kan tages helt af for at vaske.

Uden bøjle på stolen kan Baby Dans Dan Stolen anvendes, indtil barnet er stort nok til at kunne sidde på en almindelig stol. Baby Dan Dan Stolen har ikke ligefrem et stort ud valg af funktioner, og at den er så ligetil føles som et plus, hvis man er ude efter en almindelig, enkel højstol.

Designet er stilrent og farven, som stolen er malet med, gør den let at tørre af og holde ren efter brug. Understellet er af normal størrelse, og mederne er gjort smalle for at mindske risikoen for, at man rammer dem med tæerne.

EnkelGod til prisenFremstillet af træ
Lidt stram bøjlelidt mere arbejde at ændre højde på fodstøtten

Se pris hos:

jollyroom.dk

4. Stokke Tripp Trapp

Klassisk højstol med lang anvendelsestid, stilrent design og god siddestilling

Maks. vægt: 85 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Stokke Tripp Trapp Højstol Black

Stokkes højstol Tripp Trapp er en ægte klassiker. Ikke kun i den forstand, at den har eksisteret i mange år, men også fordi, at mange andre stole mere eller mindre er inspireret af Tripp Trapps formsprog. Princippet er enkelt. Tripp Trapp er en stol, der skal kunne vokse med barnet. Og den Tripp Trapp, der forhandles i dag, kan med de forskellige tilbehørspakker anvendes fra barnet er nyfødt og ti år frem.

Vi har primært testet stolen med børn, fra de kan sidde selv og ældre, og stolen er oftest anvendt med tilhørende bøjlesæt, hynde og spisebakke. Som den eneste højstol i vores test, der fås en sele til, skal Tripp Trapps sele købes separat.

Samtidig har bøjlen for langt de fleste børn været fuldt ud tilstrækkelig til at holde barnet sikkert på plads i stolen, uden at vi for den sags skyld har oplevet, at barnet har siddet fastklemt. Til bøjlen medfølger forlængerstykker i plast, der klikkes på under stolens meder og gør dem længere.

Forlængerstykkerne er flade, så man ikke risikerer at støde tæerne imod dem, samtidig med at de udelukker risikoen for, at barnet kan vippe stolen bagover. Det tog ikke så lang tid at samle stolen, og det er relativt hurtigt at indstille højden på både sædet og fodstøtten.

Spisebakken til Tripp Trapp fastgøres ikke på stolen, men er en separat bakke, der fastgøres direkte på spisebordet med sugekopper. Den sidder klart bedre fast, end vi forventede, den har været populær hos barnet, fordi bakkens motiver kan udskiftes, og så har den også været nem at holde ren.

Der kan være både fordele og ulemper ved, at spisebakken ikke kan fastgøres på stolen. Det handler langt hen ad vejen om, hvordan man personligt foretrækker, at barnet er placeret ved måltiderne. Tripp Trapps hynde er nuttet, bliver hvor den skal, og gør sædet hyggeligere for det lille barn. Men den har været mere kompliceret end spisebakken at rengøre nemt og hurtigt. Og hvis man vil tage hynde af, skal man først tage bøjlen af.

Tripp Trapp føles i det store hele ret praktisk, men den er relativt tung og er ikke en stol, man lige pakker sammen for at tage med på en rejse, eller hvis man skal spise middag hos venner eller familie. Med alt tilbehør inkluderet er prisniveauet også relativt højt. Samtidig kan man godt mærke, at Tripp Trapp er en solid stol i høj kvalitet, så efter ti års brug føles det samlede beløb nok godt givet ud.

Lang brugsperiodeMeget tilbehørBarnet sidder godt
Høj prisSele skal også købes separat

Se pris hos:

ØnskeBørn

5. Leander Højstol

Flot design og nem at tilpasse efter barnets alder, men ret dyr

Maks. vægt: 125 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja Hynde: Ja 3 år+: Ja

Leander Højstol

Leander er et dansk mærke, som ud over højstole også fremstiller andre møbler. Deres vugge, der kan hænges op i loftet eller på et stativ, er et af Leanders hidtil bedst kendte produkter. Højstolen udstråler en aura af klassisk, nordisk design, er fremstillet af europæisk birketræ og fås i en farveskala af sort, hvid og fire nuancer af træ.

Designet er slankt, og selve højstolen er en letvægter på blot 5,1 kg. Konstruktionen giver en smule efter, så der opstår en naturlig gyngen, når barnet bevæger sig. Samtidig er Leanders højstol et rigtig robust møbel. Den maksimale vægt er hele 125 kg, så Leander højstol kan anvendes fra 6 måneders alder og groft sagt resten af livet. Prisen er ikke den laveste, men med tanke på den meget lange anvendelsestid virker den alligevel ikke for høj.

Det er nemt at montere Leander højstol, og stolen kan tilpasses efter barnet. Fodstøtten kan fastgøres i flere stillinger, og det samme gælder ryglænet, der har to forskellige indstillinger til under eller over 8 år. Når barnet er cirka 2 år, er det muligt at bytte rundt på pladerne, så fodstøtten nu bliver sæde og omvendt.

Dermed forsvinder muligheden for at anvende bøjlesættet, da kun den smalle plade har hul til bøjlen. Den smalle plade har også en anden form, konkav foran, mens den store er konveks. Fordelen ved at bytte rundt er, at selve siddefladen bliver næsten dobbelt så stor og meget bedre har plads til et lidt større barns bagdel, der ellers nemt kunne glide ned. Det er også på den måde, at stolen faktisk også kan bruges af en voksen.

Der findes et stort udvalg af tilbehør til Leander højstol. Det eneste der mangler, sammenlignet med de vigtigste konkurrenter, er en spædbarnsindsats. Ellers fås alt fra bakke til hynde og bøjle. Intet tilbehør medfølger, så man må tage udgangspunkt i sine egne behov – og sin egen tegnebog. Vi kan varmt anbefale at købe selen til stolen. Bøjlen er også praktisk, mens spisebakkens anvendelsespotentiale afhænger meget af, hvordan stolen skal placeres i hjemmet.

Leanders hynde til højstolen er fin, men ikke lige så nødvendig. Vi har gemt en af de bedste egenskaber hos Leander højstol til sidst: stolebenene. Her har nogen tænkt sig om og skabt et blødt, gradvist smallere design, så stolebenene nærmest smelter ned mod gulvet, og risikoen for at støde tæerne imod bliver minimal. Leander højstol kan meget vel være en ny klassiker, der er kommet for at blive.

Let at tilpasse efter barnets alder og behovSmarte stolebenFlot design
Intet tilbehør medfølgerRet dyr

Se pris hos:

Pixizoo.dk

6. IKEA Antilop

Ukompliceret og prisbillig højstol, nemt at tage benene af for at lette opbevaring

Maks. vægt: 85 kg Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja-ja Hynde: Ja 3 år+:** Ja

Ikea Antilop Highchair with Tray

Ikeas højstol, Antilop, er en ægte klassiker i den forstand, at stolen dominerer blandt de højstole, der findes på restauranter og caféer, samtidig med at den også er almindeligt forekommende i hjemmet hos danske børnefamilier. Det er egentlig ikke så mærkeligt. Det er svært at finde en billigere højstol, og Antilops enkle konstruktion gør at den kan tages med på rejser, da den ikke fylder så meget.

Antilop er stolen med færrest funktioner af alle stolene, vi har testet. Den har fire aftagelige ben, og for at samle stolen skal man bare klikke dem på plads. Antilop har et sæde i hård plastic med fast bøjle samt en aftagelig selerem, der spændes over barnets hofter. Antilop har ingen fodstøtte, så der er ikke noget, som barnet kan støtte benene på, men heller ikke noget de kan sætte af på for at rejse sig op i stolen.

Der fås en spisebakke, der kan købes som tilbehør til Antilop. Bakken er nem at klikke fast, men kræver en del kræfter at tage af igen. Konstruktionen fungerer, men mangler finesse. Spisebakken er dog lettere at rengøre, fordi den kan tages af. Den kan til og med komme i opvaskemaskinen, hvis man ønsker det.

Antilop er nem at holde ren. Alle dele kan hurtigt tørres af med en karklud. Pladsmæssigt fungerer Antilop godt, fra barnet kan sidde selv, men så er det efter vores erfaring god med en hynde som supplement til at støtte barnet og gøre sædet blødere.

Aldersmæssigt fungerer Antilop op til cirka 2-3 års alder, lidt afhængigt af barnets størrelse. Stolen har en begrænset brugsperiode, fordi den ikke kan tilpasses ældre børn, der gerne selv vil gå op og ned fra stolen. Sædet sidder højt på Antilop, hvilket er en fordel, når barnet er omkring et år og sidder tæt på bordpladen, men en ulempe, fordi også en toårig skal løftes op og ned.

Hvis man søger en billig og funktionel højstol, så er Antilop et rigtig godt alternativ til pengene. Havde stolen haft en længere brugsperiode, havde den været med i spillet som vores bedste lavprisvalg.

Meget god til prisenNem at skille ad til opbevaring
Begrænset brugsperiodeBesværligt at tage spisebakken af og på

7. Cybex Lemo

Praktisk højstol der er let at tilpasse efter barnet og kan anvendes længe

Bakke/bord: Ja Spædbarnsindsats: Ja Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja 3 år+: Ja Maks. vægt: 95 kg Fodstøtte (justerbar): Ja (ja) Hynde som tilbehør: Ja

Cybex Lemo Chair Canary Yellow

Cybex Lemo er en praktisk og kompakt designet højstol til børn, som kan bruges fra nyfødt og resten af livet. Med den tilhørende Lemo Babysitter kan stolen anvendes, så også en lille baby kan komme op i højde med spisebordet. Derefter går man over til at bruge et babysæde med sele. Det er også muligt at købe en hynde til.

Babysædet har en rigtig god pasform, og barnet kan bevæge sig, uden at stolen føles ustabil. Det er ikke svært at få barnet op og ned fra sædet, og når barnet først er på plads, sidder det så godt, at selen næsten er overflødig. Hynden er lidt blank i stoffet, og tørres den af med det samme efter måltidet, opstår der sjældent pletter. Babysædet skal klemmes fast omkring ryglænet på stolen, hvilket kræver både gode kræfter og fingernemhed. Det er så anstrengende at tage babysædet af og på, at man kun gør det, når det virkelig er nødvendigt, og desværre er det nødvendigt, når hynden skal vaskes.

Monteringen af Cybex Lemo går let som en leg, og det er lige så nemt at tilpasse både højde og siddedybde på stolen efterfølgende. Både siddepladen og fodstøtten har et drejeligt greb på undersiden, og derefter kan man enkelt hæve og sænke dem, som man ønsker. Siddepladen kan også gøres dybere eller fladere. Det er således ikke noget problem at lade børn i forskellig størrelse skiftes til at bruge stolen. Alle siddeflader på Cybex Lemo er af riflet plastic, sikkert for at barnet ikke skal glide ned af sædet.

Det kan føles lidt ubehageligt på bar hud. Stolen er nem at holde ren og tørres hurtigt af. Barnet sidder godt i den, og med fodstøtten på har stolen en maksimumsvægt på 20 kg. Når fodstøtten tages af, og et større barn eller en voksen sidder på den som en almindelig stol, kan Lemo holde til hele 95 kg.

Cybex Lemo er en gennemtænkt højstol. forbenene har kraftige fødder af silikone, så stolen er stille mod gulvet. På bagbenene er der små hjul, og tanken med dem er, at stolen hellere skal glide ud fra bordet end vippe bagover, hvis barnet sparker fra. Godt forebyggende tiltag mod en reel risiko. Og Lemo er også meget enkel at trække ud, når barnet skal sætte sig. Samtidig er den svær at skubbe ind. Selvom barnet kun vejer omkring 10 kg, kræver det flere kræfter en ønskeligt at flytte stolen fremad.

Det kan næsten ikke lade sig gøre at sidde ved siden af og skubbe stolen ind med den ene hånd. Silikonefødderne kan tages af, men så er Lemo ikke lige så skånsom mod gulvet. Bortset fra disse mindre problemer er Cybex Lemo unægtelig en højstol, der både kan vokse med barnet, men også er af tilstrækkelig høj kvalitet til at holde igennem alle småbørnsårene.

Nem at justere højde på sæde og fodstøttestabilpraktisk formatlang anvendelsestid
Svær at skubbe ind mod bordetsvært at tage babysædet af og på

Se pris hos:

BabySam

8. Graco Tea Time

Stabil og sammenklappelig højstol med god siddestøtte til barnet

Maks. vægt: 15 kg Bakke/bord: Ja, medfølger Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Ja Fodstøtte (justerbar?): Ja (ja) Hynde: Ja, medfølger 3 år+: Nej

Graco Tea Time

Graco Tea Time er en stabil højstol, der fylder en del, men som nemt kan klappes sammen til transport eller nemmere opbevaring. Sædet giver god siddestøtte til det lille barn Ryglænet er højt, og der er god støtte til nakken for babyen, der lige har lært at sidde. Stolen virker hyggelig med hynde og betræk. Betrækket er desuden nemt at tørre af, men kan også tages helt af stolen, så det lettere kan vaskes.

Graco Tea Time har en lille, justerbar fodstøtte, der fungerer bedst for børn op til cirka to år. Til stolen medfølger en bakke, der kan tages af og rengøres. Den gør, at barnet får sit eget lille bord foran sig, hvilket er praktisk både ved måltider og til at tegne eller lege.

Tea Time har en begrænset anvendelsesperiode. Maksimumsvægten er 15 kg, men det er primært sædets udformning, der gør, at den er bedst egnet til mindre børn. Da bøjlen ikke kan tages af, og sædet er højt placeret, kræver det, at barnet løftes op og ned af en voksen.

Et barn i børnehavealderen, som selv vil kunne sætte sig til bords, vil ikke sætte pris på denne type stol, men fra seks måneder op til 2-3 år, virker Graco Tea Time glimrende.

Det er et almindeligt problem med højstole, at de behøver en konstruktion med stoleben, der rager ud, for at være stabile. Som forælder lærer man hurtigt følelsen af en tå, der rammer højstolen, og det kan blive et stort irritationsmoment. Graco Tea Time er optager ligesom mange andre højstolsmodeller en del plads på gulvet. Derfor fungerer den mindre godt i små boliger med begrænset gulvplads.

Stolen virker også lidt plasticagtig, og til en baby kan det være nødvendigt at fylde det dybe sæde med en ekstra hynde eller et håndklæde. Med tanke på den lave pris får man alligevel noget for pengene med Graco Tea Time, og funktionen til at kunne klappe stolen helt fladt sammen er praktisk, hvis den ikke skal anvendes hver dag.

Kan klappes sammenLet at holde renAftagelig bakke
Ret stor med udragende stolebenBegrænset anvendelsesperiode

Se pris hos:

jollyroom.dk

9. 2ME Sandra

Sammenklappelig højstol, der kan opbevares kompakt, aftageligt bord, rummeligt sæde

Maks. vægt: 15 kg Bakke/bord: Ja, inkluderer Spædbarnsindsats: Nej Baby 6-36 mdr. (bøjle): Nej Fodstøtte (justerbar?): Ja-Nej Hynde: Ja , inkluderer 3 år+: Nej

2ME Sandra

2ME Sandra er en højstol, der er konstrueret anderledes end de øvrige stole i vores test. Det der gør stolen speciel, er, at den kan foldes sammen ved at løsne to låseanordninger og føre stolebenene sammen. Stolen bliver fladere, men er stadig ret lang. Bøjle og bakke følger med, bøjlen er fast, men bakken kan klappes hen over sædet og hvile mod stolens bagerste ben, når man ikke bruger den. Når bakken er klappet op, klikkes den fast på bøjlen, og der er også en sikkerhedsrem med trykknap til at sikre, at bakken bliver, hvor den er. Det kan ikke anbefales at klappe spisebakken op og ned, mens barnet sidder i stolen.

2ME Sandra krævede en hel del arbejde at samle, både med og uden værktøj. Først skulle benene samles, og derefter skulle fodstøtte og bakke skrues fast. Understellet er lavet af metal, og sædet består af betræk med en bundplade. Betrækket er skruet fast i selve stolen. Siderne er ret bløde og giver ikke så meget støtte, så det er ekstravigtigt at bruge højstolens sele, så barnet sidder sikkert. 2ME Sandras sæde virker meget rummeligt. En etårig i normal størrelse har næsten en decimeter overskydende siddeplads, og der er også god afstand til fodstøtten, der ikke kan indstilles i højden.

Bakken til 2ME Sandra virker god lidt højt placeret til en etårig. Det ender næsten helt oppe i armhulerne på barnet, og det er sandsynligvis i den alder, man har mest brug for bakken. At det virker højt, skyles i høj grad, at kanten ind mod barnet er lige så høj som kanterne til siderne og fremad. 2ME Sandra er en høj stol med et ret dybt sæde. På grund af den faste bøjle skal barnet altid løftes op og ned fra stolen, men maksimalvægten er 15 kg, så på trods af den gode plads i sædet, så er brugsperioden begrænset. Funktionen til at klappe stolen sammen er god, hvis man vil kunne opbevare den bag en dør eller et andet smalt sted, eller så den fylder mindre i højden, hvis den skal med i bilen.

Rummeligt sædeBakke kan klappes nedKan klappes samme og blive fladere
Bredt understelSvær at gøre ren

Mere om højstole

Der findes i dag et stort udvalg af højstole til børn, og priserne varerer fra nogle hundrede op til flere tusind kroner. Visse højstol leveres i pakker med alt, der behøves, mens andre købes som en enkel basisstol, hvor man må anskaffe det ønskede tilbehør separat.

I denne test af højstole til børn har vi ikke testet sikkerheden. Vi har i stedet lagt vægt på design, funktion og brugervenlighed. Vi har udelukkende testet fritstående stole, ikke modeller, der skal spændes fast oven på en almindelig stol eller som hænges direkte på bordet. Vi har testet samtlige stoler med det tilgængelige tilbehør, undtagen i visse tilfælde den tilhørende hynde, hvis den sælges separat.

Der er flere ting, det er klogt at overveje, før man køber en højstol, for eksempel alderen på barnet, som skal anvende stolen. Hvis man vil have sin mere eller mindre nyfødte baby oppe ved bordpladen, så skal man bruge en af stolene med spædbarnsindsats.

Alle stolene har bøjle eller en anden anordning, der gør den mulig at bruge til en siddende baby fra cirka 6 måneder op til 2-3 år, men det varierer, om det er med i stolens grundversion, eller om det er tilbehør, der skal købes separat. En del stole har en hel fempunktssele til at holde barnet sikkert på plads, andre har kun en sele, der spændes hen over barnets hofter.

Det er vigtigt at være bevidst om, at et barn på 18 måneder har 25 % af sin kropsvægt i hovedet, så risikoen for at barnet falder ud af stolen og kommer til skade er stor, hvis det ikke er sikkert fastspændt. De fleste af stolene i testen kan også anvendes efter 3 års alder, når bøjlen eller babysædet tages af.

Stolenes maksimale brugervægt varierer imidlertid, og nogle er fremstillet til maks. 15 kg, mens andre kan holde til hele 80 kg. For bedre at kunne tilpasse stolen, når barnet vokser, er det en fordel, hvis højstolen har en fodstøtte, der kan indstilles i højden.

Muligheden for støtte under fødderne er hovedsageligt et spørgsmål om komfort for barnet og en ergonomisk bedre siddestilling. Med små barn så kan det være en ulempe ved fodstøtten, at barnet, hvis det ikke er fastspændt, nemt kan stille sig op i stolen.

Hvad angår det tilgængelige tilbehør til højstolene, udover dele til at tilpasse stolen til spædbørn, småbørn og større børn, så har vi primært set på spisebakker og siddehynder. En spisebakke er ikke en nødvendighed, men har sine fordele. Dels for at have et afgrænset område, hvor barnet spilder maden, men også fordi det giver lidt afstand mellem barnet og bordpladen – hvilket mindsker risikoen for, at barnet kan nå gryder eller tallerkner og vælte dem ned over sig eller på gulvet.

Derudover er det godt, hvis både stol og tilbehør er lette at rengøre, da det skal gøres flere gange dagligt, og pureret babymad er klistret og sætter sig i de mindste sprækker. Visse spisebakker er lettere end andre at tage af for at vaske op i hånden. En del tåler endda maskinopvask.

Visse af højstolene kan foldes sammen, mens andre kan få benene taget af eller på anden måde skilles ad. Dette er en fordel, hvis man har begrænset plads, eller hvis man vil kunne tage højstolen med i sommerhuset eller på familiebesøg.

Stolenes størrelse varierer meget, og her er det især stolens understel, der er interessant. Benene er nødt til at fylde en del, for at stolen skal føles stabil og stå fast, selvom der sidder et uroligt barn i den, men på visse stole stikker stolebenene så langt ud, at resten af familien igen og igen snubler over dem. Vi har endvidere kigget på stolenes udseende og den samlede pris på stolen med og uden tilbehør.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem