Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Højtryksrenser: 9 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 06.07.2018

Vi har testet højtryksrensere og udpeger Husqvarna PW 360 til bedst i test. Den har en lang slange, meget styrke til prisen og en størrelse, der er let at håndtere. Bedste lavprisvalg bliver Husqvarna PW 235, som også har en lang slange og god styrke i forhold til prisen. Begge er meget brugervenlige.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. De vigtigste modeller beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne. I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne:
  Hvor stort arbejdstryk, hvilken vandmængde og hvor høje vandtemperaturer kan højtryksrenseren tåle? Hvor hurtigt arbejder den?

 • Brugervenlighed
  Hvor nem er højtryksrenseren at håndtere? Hvordan er dens mobilitet? Er slangen lang nok? Filtrer slangen sig sammen? Hvor nemt vælter højtryksrenseren? Hvordan er dens ergonomi? Hvor meget larmer den?

 • Design
  Hvilke materialer er højtryksrenseren fremstillet af? Hvilke opbevaringsmuligheder er der?

 • Byggekvalitet/holdbarhed
  Hvor godt er højtryksrenseren konstrueret? Hvor store belastninger og hvor meget slitage bør konstruktionen kunne holde til? Er materialerne tilstrækkelig holdbare? Kan højtryksrenseren tåle at vælte? Hvilke garantier er der?

 • Funktionalitet
  Hvilket tilbehør medfølger? Hvilke typer af mundstykker får man med, og hvilke arbejdsopgaver er de beregnede til? Har højtryksrenseren nogen unikke funktioner?

Vi har givet hver enkelt højtryksrenser karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor god den er inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa. Højtryksrenserne har i flere måneder været brugt til traditionelle arbejdsopgaver såsom altan-, facade- og bilvask.

Derudover har vi også testet specifikke områder med mere ekstreme udfordringer. For eksempel har vi testet ydeevnen ved at – i forskellige afstande – at vaske rester af maling og klistermærker af forskellige materialer, sprøjte mos af kampesten, og alger fra altantage og trampoliner. Mobiliteten har er på samme måde blevet bedømt i forbindelse med vask af tag og kassevogn.

Endelig har vi også kontrolleret, om producenternes angivne værdier for slangelængde, ledningslængde og lydniveau passer.

Bedst i test

Husqvarna PW 360

Masser af ydeevne og brugervenlighed for pengene

Vandtryk: 160 Effekt: 2.300 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangelængde: 10 m Slangevinde: Ja Vægt: 20,8 kg Vandmængde min.-maks: 410-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 84,3 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Husqvarna PW 360 bliver bedst i test, fordi det er en gedigen, men samtidig ganske let højtryksrenser, som giver dig det bedste af to verdener. Den ser relativt spinkel ud og er desuden nem at flytte rundt på. Men der er masser af kraft i maskinen, og den lange, stålarmerede højtryksslange er meget fleksibel. Den er lang nok til at nå rundt om bilen, og slangen er nem at rulle ind, når det er tid til at flytte højtryksrenseren.

PW 360 har en ret lav vandmængde i forhold til sit høje tryk, men det giver ingen problemer i praksis. Derimod er det lidt ærgerligt, at den ikke kan klare højere vandtemperaturer med tanke på prisen. Med en højere vandtemperatur havde det været lettere at fjerne vanskeligt snavs som olie og lignende.

Det medfølgende tilbehør er standard sammenlignet med konkurrenterne, og udformningen minder så meget om mange andre mærker, at man kan skifte indbyrdes imellem flere af dem. PW 360's konstruktion er i princippet faktisk den samme, som den du ser hos flere konkurrenter. Dog har maskinen lidt andre specifikationer.

Den valgte kombination giver et meget godt vaskeresultat. Vi kan vaske lettere mos af sten, flisebelagte terrasser med mere uden problemer. Den er desuden brugervenlig på den måde, at den er nem at montere og let at pakke sammen efter brug. Ekstra plus for at der er plads til ophængning af strømkablet.

Med tanke på kraften, konstruktionen og den noget lavere pris i forhold til lignende modeller fra andre mærker, er den et meget godt køb, hvis du ønsker en højtryksrenser, der kan klare en bred vifte af opgaver.

Lang og fleksibel slangelet at monterenem at flytte og opbevarerelativt kraftfuld
Ret lav maksimumstemperatur

Stihl RE 129 Plus

Kraftfuld og stabil med gennemtænkt design

Vandtryk: v 135 Slangetype: Ståltrådsarmeret højtryksslange Slangelængde: 8,7 m Slangevinde: Ja Vægt: 20 kg Vandmængde min.-maks: 420-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 85,8 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke

Stihl RE 129 Plus er en kraftfuld højtryksrenser, der hurtigt får klaret arbejdet, og vi udnævner den til bedst i test. Den spuler det meste rent med bravur. Sammenlignet med andre højtryksrensere med noget højere tryk, mærker man næsten ingen forskel i rengøringsydelse. Den spuler såvel fælge og gulvbelægning som bil og facade ren.

Håndtaget er bekvemt at holde i og giver næsten ingen vibrationer. RE 129 Plus er udstyret med en ergonomisk kvalitetsslange. Vi måler den til at være noget kortere end specifikationen, men den er stadigvæk tilstrækkelig til at komme rundt om bilen eller vaske en større facade. Slangen føles tekstilagtig og følger utrolig godt med i bevægelserne. Først og fremmest går der ikke kludder i den.

Den separate kabelophængning med indbygget slangevinde er en velkommen tilføjelse med smart styring ved oprulning. Da slangevinden sidder ovenpå, går det også nemt at rulle slangen ud og ind.

Stihl RE 129 Plus er noget af en basse, der er tung at løfte omkring. Samtidig er den også robust, stabil og svær at vælte. Vægten er egentlig kun til ulempe ved løft og konstant flytning. Designet er desuden tiltalende. De store hjul gør, at den ruller problemfrit hen over forskellige underlag, og det går hurtigt at tilslutte og skifte mundstykke.

Kraftfuld, stabil slangen kludrer ikkegennemtænkt design
Tung at løfte
Bedste lavprisvalg

Husqvarna PW 235

Alsidig arbejdshest med flere lyspunkter

Vandtryk: 135 Længde (mål): 275 mm Bredde (Mål): 265 mm Højde (Mål): 845 mm Effekt: 1.800 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8 m Slangevinde: Ja Vægt: 9,6 kg Vandmængde min.-maks: 350-520 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 82,2 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Husqvarna PW 235 bliver bedste lavprisvalg, fordi det er en meget prisgunstig højtryksrenser, der kan klare flere hårde arbejdsopgaver på trods af sin kompakte størrelse. Med rotormundstykket kan den eksempelvis vaske mos af sten. Med fladstrålemundstykket får du hurtigt bilen ren.

Højtryksslangen er ikke armeret. Den kan beskrives som en blød og relativt føjelig type. Den kan for eksempel strækkes ud, uden at selve maskinen vælter. Den følger godt med, så længe det ikke er koldt udenfor. Endvidere er slangen ret lang. Det gør, at du nemt kommer rundt om selv større genstande og kan vaske dem fra alle sider og kanter. Slangen ruller let ind på slangevinden igen, når du er færdig.

Højtryksrenseren er let at løfte og transportere takket være sin lave vægt og kompakte form, når håndtaget er klappet ned, og pistolen er skilt ad.

Husqvarna PW 235 er enkel at montere, men leveres uden slangen monteret - du skal altså selv rulle den op på slangevinden. Der mangler en god instruktion til dette i manualen, hvilket gør installationen unødigt tidskrævende. Derudover er manualen dog af høj kvalitet. Køber du højtryksrenseren hos en forhandler, skal de montere slangen for dig.

Lydniveauet som maskinen afgiver, er ikke højere end hos tilsvarende konkurrenter, men lydprofilen er lidt hidsig. Desuden er modstanden i håndtaget lidt træg, så det er hårdt at bruge renseren i længere tid. Men det er små detaljer.

Overordnet holder PW 235 et meget højt niveau. Desuden er det en ægte letvægter, så du behøver ikke at være urolig for, om den er tung at bære rundt på. Samlet set får du virkelig meget højtryksrenser for pengene. PW 235 er et naturligt valg, hvis man vil have en let højtryksrenser, som man når langt med, til en god pris.

Lang og føjelig slangegodt tryk til prisenlet at bærebrugervenligt design
Lidt hidsig lydprofil ret kompliceret installation/utilstrækkelig manual

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA

Fleksibel letvægter

Vandtryk: 130 bar Længde (mål): 280 mm Bredde (Mål): 250 mm Højde (Mål): 850 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8,1 m Slangevinde: Ja Vægt: 11,2 kg Vandmængde min.-maks: 350-520 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,5 m Lydniveau: Under middel (Målt middelværdi: 81,7 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke samt skumudstyr, rensenål og altanvasker

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA er en handy, kompakt højtryksrenser. Det er ikke den mest kraftfulde model på markedet, men i forhold til sin ringe størrelse og vægt præsterer den over forventning. Den er uden tvivl tilstrækkelig til grundlæggende opgaver som at vaske bil, afblæse facaden eller rengøre altanen. Desuden er det nemt at indstille trykket ved hjælp af knapper på håndtaget.

Den lange slange gør, at du nemt kan komme rundt og vaske hele bilen uden at skulle flytte maskinen. Slangen er halvstiv, men følger alligevel godt med, også i koldere vejr. Dette er vigtigt, da maskinen ikke vejer ret meget, så den let vælter, hvis du rykker i slangen, mens den er helt udstrakt. Takket være slangens længde og føjelighed sker dette heldigvis sjældent.

Der følger meget tilbehør med til C-PG 130.2. Foruden bruse- og rotormundstykke får man også et mundstykke til altanvask og et doseringsmundstykke. Sidstnævnte kan for eksempel anvendes med bilshampoo, affedtning og sæbe.

Desuden medfølger en afløbsslange til spuling ved tilstopning og en slange til at suge vand op fra en vandtønde. Det går nemt og hurtigt at skifte mundstykke og tilslutte andet tilbehør. Der er desuden ophæng på maskinen til det meste tilbehør og en slangevinde på toppen. Med sit bekvemme håndtag, milde vibrationer og moderate lydniveau er C-PG 130.2 en fornøjelse at arbejde med. Den kan virke lidt plasticagtig til at begynde med, men det glemmer man snart igen med alt det medfølgende tilbehør og fleksibiliteten.

C-PG 130.2 er også – takket være sin størrelse – nem at pakke sammen og stille til side, når den ikke er i brug.

Mobil, fleksibel slange, meget tilbehørMobilfleksibel slangemeget tilbehør
Plasticagtigt designingen ophængning til strømkabel

Nilfisk E145.3-10H X-TRA

Alsidigt muskelbundt

Vandtryk: 145 bar Længde (mål): 345 mm Bredde (Mål): 395 mm Højde (Mål): 900 mm Slangetype: Stålarmeret højtryksslange superflex Slangelængde: 10 m Slangevinde: Ja Vægt: 19,8 kg Vandmængde min.-maks: 400-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 87,0 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke, skumudstyr, rensenål

Nilfisk E145.3-10H X-TRA er en bastant højtryksrenser med en god slange. Slangens tykkelse og tekstillignende materiale – sammen med højtryksrenserens gennemtænkte design – gør, at hele konstruktionen opleves gedigen.

Det er opbevaringsmulighed til mundstykker, der ikke er i brug, og det er nemt at skifte mellem dem under brug. Slangen sidder på en slangevinde på toppen af højtryksrenseren og kan nemt nå en omgang rundt om bilen. Placeringen er fordelagtig, da den gør, at slangen nemt ruller ud, når du trækker i den. Samtidig gør maskinens høje vægt, at E145.3-10H X-TRA står stabilt på underlaget under brug. På trods af den store vægt er højtryksrenseren nem at håndtere. Medmindre du er ude efter en højtryksrenser, der skal med op på taget eller lignende, så er vægten ikke noget problem.

Nilfisk har tænkt smart ved placeringen af doseringsflasken. Den placeres på mundstykket, så du hele tiden har styr på, hvor meget vaskemiddel der er tilbage. Det bliver også nemt at regulere mængden. At flasken desuden medfølger som tilbehør, er en klar fordel.

E145.3-10H X-TRA har en skavank, og den opstår, når den kører for fuld kraft. Det giver nemlig ret kraftige vibrationer og en øredøvende lyd. Er man ikke immun over for vibrationer, så kan pistolen allerede efter nogle minutter gøre ondt i hånden på grund af vibrationerne fra det høje tryk. Samtidig er vaskeydelsen ikke højere end hos sammenlignelige modeller i samme prisklasse, og derfor skiller disse ulemper sig ud.

Bortset fra dette er Nilfisk E145.3-10H X-TRA dog en både højtydende og prisgunstig højtryksrenser.

Meget kraftfuldkvalitetsslangemeget tilbehør
Vibrationer og støj ved maks. tryk

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

God allroundmaskine til enkle til mellemsvære vaskeopgaver

Vandtryk: 145 Slangelængde: 8 m Effekt: 2100 W Slangetype: Højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 26,8 kg Vandmængde min.-maks.: 500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 79,5 dB Medfølgende tilbehør: Multi jet-spulerør

Kärcher K5 Premium Full Control Plus er en middelstærk højtryksrenser med en interessant løsning til regulering af trykket. Højtryksrenseren har en smart pistolløsning, hvor du vrider mundstykket for at få forskellige typer af styrke og vandbevægelse. Det effektiviserer mere omfattende rengøringsopgaver, hvor det ellers havde været nødvendigt at skifte mundstykke ofte. Nu er det nok med et vrid, så får du en helt ny effekt. Vasker du bil, kan du for eksempel hurtigt skifte mellem mix-funktion, hvor du iblander rengøringsmiddel, til skyllefunktion, hvor du skyller bilen ren med en let stråle. Skyllefunktionen virker dog svag og utilstrækkelig, den måtte gerne have været mere i stil med trykket fra en almindelig vandsprøjte. Med "hard"-funktionen får du derimod fuldt tryk, som er tilstrækkeligt til at vaske udendørsmøbler, altan eller rengøre sten for lettere mosbevoksning. Med tanke på prisen havde vi dog forventet lidt mere kraft og en højere maksimal vandtemperatur.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus kommer uden tilbehør. Det skyldes delvis, at de forskellige mundstykker er integreret i pistolen fra begyndelsen. Men en anden forskel i forhold til konkurrenterne er, at der ikke medfølger en skumsprøjte. I stedet må du købe beholdere med midler, som tilsluttes direkte på maskinkroppen. Væsken går derefter igennem maskinen. Det er udmærket i den forstand, at du kan styre den mængde af midlet, der kommer ud i den anden ende. Men omvendt er det upraktisk, at du er nødt til at rengøre maskinen, inden du kan fortsætte rengøringen på andre typer overflader, som midlet ikke skal sprøjtes på. Du bliver også låst til Kärchers udvalg af midler, da flasken har en særlig form. En anden ulempe er slangen. Den fungerer fint, så længe det er varmt udenfor, selvom den snor sig en del, kan den strækkes uden at vælte maskinen. Men når det bliver koldere, er den vanskelig at håndtere. På den måde minder den om de lidt billigere højtryksrensere. Slangen kunne også godt have været længere. Derimod kan vi godt lide håndtaget oven på maskinkroppen. Det er nemt at trække op og ned, og den har en gennemtænkt låseanordning, så du kan bære højtryksrenseren. Maskinens vægt er dog i den høje ende. Kärcher K5 Premium Full Control Plus passer bedst, hvis man har brug for en højtryksrenser i sommerhalvåret, for eksempel til at holde altanen og bilen ren.

Forbilledligt brugervenligt spulerørkan styre mængden af vaskemiddel
Kort og kuldepåvirket slangelåst til midler fra Kärcher

Stihl RE 98

Mindre højtryksrenser til små arealer

Vandtryk: 120 Slangelængde: 6 m Effekt: 1700 W Slangetype: Højtryksslange Slangevinde: Nej Vægt: 16,2 kg Vandmængde min.-maks.: 380-440 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 86,3 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Stihl RE 98 er en kompakt højtryksrenser til en indbydende pris. Den er nem at montere og har et smart beslag på siden til strømledningen. Højtryksslangen er dog blandt de ringere, vi har testet. Den er hverken fleksibel eller særlig lang. Samtidig er maskinen relativt let. Resultatet bliver, at når du prøver at strække slangen, vælter maskinen. Det er svært at rette slangen ud, selv når vi holder imod. Måske er det på grund af slangen, at Stihl har valgt en almindelig ophængningsanordning på bagsiden af maskinen - i stedet for at rulle slangen op på en slangevinde. Det fungerer okay, så længe du ikke flytter højtryksrenseren. Skal du derimod bære rundt på den, glider slangen let af og filtrer sig sammen. Det gør, at højtryksrenseren på trods af sin praktiske størrelser bliver omstændelig at håndtere. Når du skal stille den væk, kan håndtaget desværre ikke klappes ned.

Stihl RE 98 holder et godt tryk. Tilslutter du rotormundstykket, kan du oven i købet få lettere mosbevoksning af. Derimod egner den sig ikke til at fjern oliepletter eller andet, der kræver meget varmt vand. Eller til vanskeligere arbejdsopgaver såsom at fjerne fastvoksede tagbelægninger. Lydniveauet er nogenlunde standard for denne slags maskine. Vægten er lidt høj i forhold til maskinens størrelse, men den er stadigvæk ret let at bære. Om ikke andet ruller den let, selv på en lidt ujævn græsplæne. Den medfølgende skumsprøjte tilkobles foran på pistolen. På den måde kommer midlet aldrig igennem maskinen, og du har hele tiden godt overblik over den resterende mængde. Slangen på 6 meter er lige det korteste, især med tanke på at den er svær at strække ud. Samlet set passer denne højtryksrenser til dig, der skal vaske mindre arealer med et mere forsigtigt tryk. Den egner sig eksempelvis fint til vask af udemøbler og flisebelagte terrasser.

Praktisk størrelseOphængning til strømledning
Stiv og ret kort slangeutilstrækkelig ophængningsanordninghåndtag kan ikke klappes ned

Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv og kraftfuld

Vandtryk: 20-145 bar Længde (mål): 411 mm Bredde (Mål): 305 mm Højde (Mål): 584 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangevinde: Ja Vægt: 13,1 kg Vandmængde min.-maks: 500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Kärcher K5 Full Control er en kraftfuld maskine, der nemt fjerner snavs på både træ og metal. Det er lige så nemt at rengøre terrassen, som det er at rense snavsede fælge. Alt fra klistermærker til rester af gammel maling går hurtigt væk.

K5 er en mere eksklusiv version af søstermodellen K4. Den har et noget højere vandtryk, som også giver en noget bedre effekt. Slangen er et par meter længere, hvilket afgjort forbedrer brugervenligheden og medfører, at maskinen skal flyttes betydeligt færre gange, for eksempel i forbindelse med bilvask.

Slangen er samtidig ret stiv, især i koldt vejr, hvilket gør den besværlig at håndtere. Der opstår mange gange situationer, hvor det er nemmere at flytte højtryksrenseren end at rulle mere slange ud.

I forhold til prisklassen virker mængden af inkluderet tilbehør lige i underkanten. Der er kun to mundstykker i standardpakken og intet specialtilbehør til vask af bil, tilsætning af rengøringsmiddel eller altanvask. Derimod er maskinen godt udstyret til montering af den slags tilbehør. Det er opbevaringsplads til de mundstykker, der ikke er i brug, og man kan hurtigt skifte mellem dem.

Det medfølgende rotormundstykke er højeffektivt, men skaber vibrationer, der kan blive et problem ved langvarig brug. Denne problematik opstår ikke med fladstrålemundstykket. Designet er i øvrigt måde flot og gennemtænkt. Teleskophåndtaget gør, at Kärcher K5 er ergonomisk at flytte, samtidig med at du nemt kan gemme den væk.

På mundstykket sidder der et LED-display, som viser trykket – dog en noget overflødig funktion, da det alligevel tydeligt kan ses under brugen. Med tanke på Kärchers stærke varemærke og prisen havde vi dog forventet mere af højtryksrenseren K5 Premium Full Control.

God rengøringsydelsegode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangemængden af inkluderet tilbehør

Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil højtryksrenser med LED-display

Vandtryk: 20-130 bar Længde (mål): 411 mm Bredde (Mål): 305 mm Højde (Mål): 584 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangevinde: Ja Vægt: 11,9 kg Vandmængde min.-maks: X-420 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 °C Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Leveres med rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Kärcher K4 Full Control er let at komme i gang med og nem at forstå. Du kan nemt skifte mundstykke, og det tilbehør du ikke bruger, kan opbevares op selve maskinen. Højtryksrenseren har et godt tryk, og rengør godt med bøde bruse- og rotormundstykket. Der opstår dog ret mange vibrationer ved brug af rotormundstykket, hvilket kan blive en belastning efter et stykke tid.

Slangen lader en del tilbage at ønske. Selvom den er ret kort og stiv, bliver den let filtret sammen. Man kan heller ikke koble mundstykket fra slangen, og det gør det tidskrævende at vikle den ud. Dens korte rækkevidde og stive materiale går ud over brugervenligheden. Hvis du eksempelvis skal vaske hele bilen, er det nødvendigt at flytte maskinen flere gange, hvilket er upraktisk. Manglen på separat ophængning til strømkablet trækker også ned på brugervenligheden.

Hjulene på Kärcher K4 er dog en fordel. De er ret store, så det alligevel bliver ergonomisk at flytte maskinen, da den kan rulles frem på selv vanskelige underlag. Spuletrykket reguleres ved at vride spulerøret. Et LED-display på håndtaget viser det aktuelle tryk, hvilket ganske vist ser lækkert ud, men mangler større praktisk værdi.

Det inkluderede tilbehør består blot af to mundstykker. Vi havde gerne set, at der medfulgte et doseringsmundstykke eller et mundstykke til altanvask. Maskinen står stabilt på underlaget og er let at gemme væk takket være slangevinden og teleskophåndtaget. Skal du ikke bruge din højtryksrenser til at vaske bilen, men til mindre opgaver som at rense grillen og havemøblerne, så kan Kärcher K4 Full Control godt bruges.

Let at flyttekompakt designgode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangestram slangevinde ikke separat ophængning til strømkabel

Værd at vide om højtryksrensere

Når du skal købe en højtryksrenser, er der mange ting, du bør tænke igennem, inden du bestemmer dig. Du bør tænke over dine behov, du bør sætte dig ind i, hvordan en højtryksrenser fungerer, og hvilke funktioner der er centrale. På den måde kan du undgår at købe en højtryksrenser, som du derefter ikke bliver tilfreds med. Når du har læst op på tingene, er det nemmere at udvælge et par modeller og sammenligne dem indbyrdes.

Herunder opremser vi nogle af de vigtigste parametre ved valg af højtryksrenser.

Vandtryk

Vandtrykket måles i bar og er betydningsfuldt, da det er nøglefaktoren for, hvor godt højtryksrenseren kan udføre sin arbejdsopgave. Jo højere vandtryk, des højere hastighed (og dermed større bevægelsesenergi) har vandet, når det rammer måloverfladen, og des større kraft bliver måloverfladen udsat for. Jo større kraft måloverfladen udsættes for, des mere kraftfuld bliver rengøringen.

Vandtrykket skal altså være tilstrækkelig højt, for at højtryksrenseren kan udføre alle de opgaver, den bliver stillet overfor. Generelt ligger lavprismodeller under 120 bar, mens premiummodeller ligger på mindst 140 bar, oftest mere. Derimellem findes et hav af modeller i mellemsegmentet.

Det er en standardfunktion, at der er et mundstykke eller en funktion, hvor du kan justere trykket. På de mere enkle modeller justeres trykket ved at vride mundstykket og begrænser vandgennemstrømningen. Du kan sammenligne det med en vandslange, hvor du klemmer enden sammen og på den måde får en hårdere stråle, men der kommer samtidig mindre vand ud.

Det fungerer på samme måde, hvis du vrider mundstykket på højtryksrenseren for at sænke trykket – hullet bliver større, hvilket medfører et lavere tryk, men større vandmængde. På lidt mere avancerede modeller justeres trykket i stedet med knappar og hos visse producenter kan du aflæse det aktuelle tryk på et display på håndtaget. Der findes tilmed modeller, hvor du kan justere både tryk og flow via en fjernbetjening.

Vandflow

Vandflowet i højtryksrenseren mådes normalt i liter pr. time. Det angiver kort og godt, hvor meget vand der sprøjter ud under brugen. Sammen med vandtrykket bestemmer vandflowet, hvilken intensitet vandet rammer måloverfladen med. Jo større intensitet, desto flere vanddråber rammer måloverfladen og desto hurtigere rengøring.

Lavprismodeller har ofte et flow på ca. 300-350 liter i timen, mens premiummodeller plejer at have et flow fra 450-500 liter i timen.

Rengøringseffekt

Hvis bare vandtrykket er tilstrækkelig højt, så bestemmer vandflowet ganget med vandtrykket, i hvert fald i teorien, højtryksrenserens rengøringseffekt. Jo bedre rengøringseffekt, desto større overflade kan du rengøre i et givet tidsrum. Rengøringseffekten bør således være den vigtigste parameter, når man køber en højtryksrenser.

Det er desværre ikke muligt at fastslå rengøringseffekten blot ved at gange de angivne værdier for vandflow og vandtryk, man er nødt til at konstatere den ved selvsyn ved brug af højtryksrenseren. Derimod gør højere tryk og flow ofte hånd i hånd med en bedre rengøringseffekt. På samme måde er det heller ikke muligt at fastslå rengøringseffekten ud fra motoreffekten, selvom en højere effekt også plejer at indebære en bedre rengøringseffekt.

For en gennemsnitlig villaejer er et tryk i omegnen af 130 bar og et flow omkring 450 liter i timen ofte tilstrækkeligt for de fleste arbejdsopgaver, der er omkring et hus. Man bør også kunne sænke trykket til opgaver, der kræver en mere skånsom behandling, f.eks. altanvask.

Motor

Højtryksrensere til hjemmebrug har som regel en elmotor, der sluttes til en almindelig stikkontakt med jord. Motoren driver den interne pumpe, som øger vandtrykket. Generelt giver en højere motoreffekt et højere vandtryk og et større vandflow.

Det er ofte vigtigt at tænde for vandet til højtryksrenseren, inden man starter motoren. Ellers kan pumpen opbygge et vakuum, så den bliver beskadiget

Slange

Slangen er en vigtig komponent, både når det gælder længde og materiale. Slangen skal være tilstrækkelig lang, men også tilstrækkelig fleksibel. En kort og stiv slange gør arbejdet mere anstrengende og tidskrævende.

Almindelige problemer med slangen omfatter, at den fortsætter med at sno sig sammen efter at have stået et stykke tid, og at selve højtryksrenseren vælter, hver gang man prøver at strække slangen ud.

Håndtag

Ergonomi spiller en stor rolle for håndtaget på højtryksrenseren. For det første skal det være behageligt at holde fast i længere tid ad gangen. For det andet skal du kunne stå oprejst og alligevel kunne rengøre f.eks. fliserne på terrassen.

Standard i dag er, at der medfølger et teleskophåndtag, så man kan holde en afstand på et par decimeter fra den overflade, man står på, uden at skulle læne sig fremad. I visse situationer passer et kortere håndtag dog bedre, f.eks. hvis man står på en stige og vil rengøre en overflade meget tæt på stigen. En anden vigtig faktor er, hvor nemt det er at tilslutte tilbehør på håndtaget og e det af igen. Standard i dag er en praktisk klik-funktion.

Design

Designet er primært vigtigt ud fra et brugersynspunkt. Hvor stabilt står højtryksrenseren på underlaget? Hvor nemt er det at pakke den væk, når den ikke er i brug? Er det muligt at hænge tilbehør og mundstykker direkte på maskinen, når man ikke bruger det?

Energiforbrug

Motoreffekten samt tryk- og flowindstillingerne bestemmer energiforbruget. En ineffektiv højtryksrenser medfører ikke blot unødigt tidsforbrug, den giver også et højere energiforbrug. Selvom en mere kraftfuld model forbruger mere energi pr. sekund, kan den alligevel være energibesparende, hvis den arbejder tilstrækkelig hurtigt.

Garanti

Garantier på højtryksrensere er ofte opdelt på maskine og spuleudstyr for sig. Bemærk, at frostskader normalt ikke dækkes af producenternes garantier. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted, hvor der aldrig bliver minusgrader, og her i Danmark betyder det en form for opbevaring indendørs med varme.

Alternativ vandkilde

Visse producenter og modeller understøtter brug af en alternativ vandkilde. Dette kan være praktisk, hvis man har adgang til gratis vand fra sin egen brønd eller opsamlet regnvand. Især hvis man bor i et område, hvor man skal spare på det kommunale vand.

Tilbehør

Mængden af tilbehør der følger med ved købet, varierer meget, og med dyrere højtryksrensere er der en tendens til, at man får mere tilbehør med i prisen. De store producenter i dag sender normalt et mundstykker med, som har en spulende effekt til mere skånsomme arbejdsopgaver, og et roterende mundstykke, der har en skærende effekt, til opgaver der kræver mere kraft. For eksempel vil man ikke presse vand ind i facaden eller risikere at ødelægge altanen ved at anvende for højt tryk.

Nogle producenter inkluderer et skummundstykke som monteres for enden af spuleudstyret. Med dette tilføres rengøringsmidlet i slutningen af flowet og kommer ikke igennem maskinen. Man slipper således for besvær med, at der er rester rengøringsmidlet en kort periode efter brugen.

Derudover har de store producenter et hav af andet tilbehør, der kan købes til. For eksempel pakker til rengøring af bilen og forskellige typer af børster og håndtag.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem