Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Højtryksrenser: 9 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 06.07.2018

Vi har testet højtryksrensere og udpeger Husqvarna PW 360 til bedst i test. Den har en lang slange, meget styrke til prisen og en størrelse, der er let at håndtere. Bedste lavprisvalg bliver Husqvarna PW 235, som også har en lang slange og god styrke i forhold til prisen. Begge er meget brugervenlige.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. De vigtigste modeller beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne. I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende egenskaber:

 • Ydeevne:
  Hvor stort arbejdstryk, hvilken vandmængde og hvor høje vandtemperaturer kan højtryksrenseren tåle? Hvor hurtigt arbejder den?

 • Brugervenlighed
  Hvor nem er højtryksrenseren at håndtere? Hvordan er dens mobilitet? Er slangen lang nok? Filtrer slangen sig sammen? Hvor nem vælter højtryksrenseren? Hvordan er dens ergonomi? Hvor meget larmer den?

 • Design
  Hvilke materialer er højtryksrenseren fremstillet af? Hvilke opbevaringsmuligheder er der?

Byggekvalitet/holdbarhed Hvor godt er højtryksrenseren konstrueret? Hvor store belastninger og hvor meget slitage bør konstruktionen kunne holde til? Er materialerne tilstrækkelig holdbare? Kan højtryksrenseren tåle at vælte? Hvilke garantier er der?

 • Funktionalitet
  Hvilket tilbehør medfølger? Hvilke typer af mundstykker får man med, og hvilke arbejdsopgaver er de beregnede til? Har højtryksrenseren nogen unikke funktioner?

Vi har givet hver enkelt højtryksrenser karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor god den er inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa. Højtryksrenserne har i flere måneder været brugt til traditionelle arbejdsopgaver såsom altan-, facade- og bilvask.

Derudover har vi også testet specifikke områder med mere ekstreme udfordringer. For eksempel har vi testet ydeevnen ved at – i forskellige afstande – at vaske rester af maling og klistermærker af forskellige materialer, sprøjte mos af kampesten, og alger fra altantage og trampoliner. Mobiliteten har er på samme måde blevet bedømt i forbindelse med vask af tag og kassevogn.

Endelig har vi også kontrolleret, om producenternes angivne værdier for slangelængde, ledningslængde og lydniveau passer.

Husqvarna PW 360

Masser af ydeevne og brugervenlighed for pengene
Lang og fleksibel slangelet at monterenem at flytte og opbevarerelativt kraftfuld
Ret lav maksimumstemperatur

Husqvarna PW 360 bliver bedst i test, fordi det er en gedigen, men samtidig ganske let højtryksrenser, som giver dig det bedste af to verdener. Den ser relativt spinkel ud og er desuden nem at flytte rundt på. Men der er masser af kraft i maskinen, og den lange, stålarmerede højtryksslange er meget fleksibel. Den er lang nok til at nå rundt om bilen, og slangen er nem at rulle ind, når det er tid til at flytte højtryksrenseren.

PW 360 har en ret lav vandmængde i forhold til sit høje tryk, men det giver ingen problemer i praksis. Derimod er det lidt ærgerligt, at den ikke kan klare højere vandtemperaturer med tanke på prisen. Med en højere vandtemperatur havde det været lettere at fjerne vanskeligt snavs som olie og lignende.

Det medfølgende tilbehør er standard sammenlignet med konkurrenterne, og udformningen minder så meget om mange andre mærker, at man kan skifte indbyrdes imellem flere af dem. PW 360's konstruktion er i princippet faktisk den samme, som den du ser hos flere konkurrenter. Dog har maskinen lidt andre specifikationer.

Den valgte kombination giver et meget godt vaskeresultat. Vi kan vaske lettere mos af sten, flisebelagte terrasser med mere uden problemer. Den er desuden brugervenlig på den måde, at den er nem at montere og let at pakke sammen efter brug. Ekstra plus for at der er plads til ophængning af strømkablet.

Med tanke på kraften, konstruktionen og den noget lavere pris i forhold til lignende modeller fra andre mærker, er den et meget godt køb, hvis du ønsker en højtryksrenser, der kan klare en bred vifte af opgaver.

Vandtryk: 160 Effekt: 2.300 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangelængde: 10 m Slangevinde: Ja Vægt: 20,8 kg Vandmængde min.-maks: 410-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 84,3 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Stihl RE 129 Plus

Kraftfuld og stabil med gennemtænkt design
Kraftfuld, stabil slangen kludrer ikkegennemtænkt design
Tung at løfte

Stihl RE 129 Plus er en kraftfuld højtryksrenser, der hurtigt får klaret arbejdet, og vi udnævner den til bedst i test. Den spuler det meste rent med bravur. Sammenlignet med andre højtryksrensere med noget højere tryk, mærker man næsten ingen forskel i rengøringsydelse. Den spuler såvel fælge og gulvbelægning som bil og facade ren.

Håndtaget er bekvemt at holde i og giver næsten ingen vibrationer. RE 129 Plus er udstyret med en ergonomisk kvalitetsslange. Vi måler den til at være noget kortere end specifikationen, men den er stadigvæk tilstrækkelig til at komme rundt om bilen eller vaske en større facade. Slangen føles tekstilagtig og følger utrolig godt med i bevægelserne. Først og fremmest går der ikke kludder i den.

Den separate kabelophængning med indbygget slangevinde er en velkommen tilføjelse med smart styring ved oprulning. Da slangevinden sidder ovenpå, går det også nemt at rulle slangen ud og ind.

Stihl RE 129 Plus er noget af en basse, der er tung at løfte omkring. Samtidig er den også robust, stabil og svær at vælte. Vægten er egentlig kun til ulempe ved løft og konstant flytning. Designet er desuden tiltalende. De store hjul gør, at den ruller problemfrit hen over forskellige underlag, og det går hurtigt at tilslutte og skifte mundstykke.

Vandtryk: v 135 Slangetype: Ståltrådsarmeret højtryksslange Slangelængde: 8,7 m Slangevinde: Ja Vægt: 20 kg Vandmængde min.-maks: 420-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 85,8 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke

Bedste Lavprisvalg

Husqvarna PW 235

Alsidig arbejdshest med flere lyspunkter
Lang og føjelig slangegodt tryk til prisenlet at bærebrugervenligt design
Lidt hidsig lydprofil ret kompliceret installation/utilstrækkelig manual

Husqvarna PW 235 bliver bedste lavprisvalg, fordi det er en meget prisgunstig højtryksrenser, der kan klare flere hårde arbejdsopgaver på trods af sin kompakte størrelse. Med rotormundstykket kan den eksempelvis vaske mos af sten. Med fladstrålemundstykket får du hurtigt bilen ren.

Højtryksslangen er ikke armeret. Den kan beskrives som en blød og relativt føjelig type. Den kan for eksempel strækkes ud, uden at selve maskinen vælter. Den følger godt med, så længe det ikke er koldt udenfor. Endvidere er slangen ret lang. Det gør, at du nemt kommer rundt om selv større genstande og kan vaske dem fra alle sider og kanter. Slangen ruller let ind på slangevinden igen, når du er færdig.

Højtryksrenseren er let at løfte og transportere takket være sin lave vægt og kompakte form, når håndtaget er klappet ned, og pistolen er skilt ad.

Husqvarna PW 235 er enkel at montere, men leveres uden slangen monteret - du skal altså selv rulle den op på slangevinden. Der mangler en god instruktion til dette i manualen, hvilket gør installationen unødigt tidskrævende. Derudover er manualen dog af høj kvalitet. Køber du højtryksrenseren hos en forhandler, skal de montere slangen for dig.

Lydniveauet som maskinen afgiver, er ikke højere end hos tilsvarende konkurrenter, men lydprofilen er lidt hidsig. Desuden er modstanden i håndtaget lidt træg, så det er hårdt at bruge renseren i længere tid. Men det er små detaljer.

Overordnet holder PW 235 et meget højt niveau. Desuden er det en ægte letvægter, så du behøver ikke at være urolig for, om den er tung at bære rundt på. Samlet set får du virkelig meget højtryksrenser for pengene. PW 235 er et naturligt valg, hvis man vil have en let højtryksrenser, som man når langt med, til en god pris.

Vandtryk: 135 Længde (mål): 275 mm Bredde (Mål): 265 mm Højde (Mål): 845 mm Effekt: 1.800 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8 m Slangevinde: Ja Vægt: 9,6 kg Vandmængde min.-maks: 350-520 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 82,2 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA

Fleksibel letvægter
Mobil, fleksibel slange, meget tilbehørMobilfleksibel slangemeget tilbehør
Plasticagtigt designingen ophængning til strømkabel

Nilfisk C-PG 130.2-8 PCDI X-TRA er en handy, kompakt højtryksrenser. Det er ikke den mest kraftfulde model på markedet, men i forhold til sin ringe størrelse og vægt præsterer den over forventning. Den er uden tvivl tilstrækkelig til grundlæggende opgaver som at vaske bil, afblæse facaden eller rengøre altanen. Desuden er det nemt at indstille trykket ved hjælp af knapper på håndtaget.

Den lange slange gør, at du nemt kan komme rundt og vaske hele bilen uden at skulle flytte maskinen. Slangen er halvstiv, men følger alligevel godt med, også i koldere vejr. Dette er vigtigt, da maskinen ikke vejer ret meget, så den let vælter, hvis du rykker i slangen, mens den er helt udstrakt. Takket være slangens længde og føjelighed sker dette heldigvis sjældent.

Der følger meget tilbehør med til C-PG 130.2. Foruden bruse- og rotormundstykke får man også et mundstykke til altanvask og et doseringsmundstykke. Sidstnævnte kan for eksempel anvendes med bilshampoo, affedtning og sæbe.

Desuden medfølger en afløbsslange til spuling ved tilstopning og en slange til at suge vand op fra en vandtønde. Det går nemt og hurtigt at skifte mundstykke og tilslutte andet tilbehør. Der er desuden ophæng på maskinen til det meste tilbehør og en slangevinde på toppen. Med sit bekvemme håndtag, milde vibrationer og moderate lydniveau er C-PG 130.2 en fornøjelse at arbejde med. Den kan virke lidt plasticagtig til at begynde med, men det glemmer man snart igen med alt det medfølgende tilbehør og fleksibiliteten.

C-PG 130.2 er også – takket være sin størrelse – nem at pakke sammen og stille til side, når den ikke er i brug.

Vandtryk: 130 bar Længde (mål): 280 mm Bredde (Mål): 250 mm Højde (Mål): 850 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8,1 m Slangevinde: Ja Vægt: 11,2 kg Vandmængde min.-maks: 350-520 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,5 m Lydniveau: Under middel (Målt middelværdi: 81,7 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke samt skumudstyr, rensenål og altanvasker

Nilfisk E145.3-10H X-TRA

Alsidigt muskelbundt
Meget kraftfuld, kvalitetsslange, meget tilbehørMeget kraftfuldkvalitetsslangemeget tilbehør
Vibrationer og støj ved maks. tryk

Nilfisk E145.3-10H X-TRA er en bastant højtryksrenser med en god slange. Slangens tykkelse og tekstillignende materiale – sammen med højtryksrenserens gennemtænkte design – gør, at hele konstruktionen opleves gedigen.

Det er opbevaringsmulighed til mundstykker, der ikke er i brug, og det er nemt at skifte mellem dem under brug. Slangen sidder på en slangevinde på toppen af højtryksrenseren og kan nemt nå en omgang rundt om bilen. Placeringen er fordelagtig, da den gør, at slangen nemt ruller ud, når du trækker i den. Samtidig gør maskinens høje vægt, at E145.3-10H X-TRA står stabilt på underlaget under brug. På trods af den store vægt er højtryksrenseren nem at håndtere. Medmindre du er ude efter en højtryksrenser, der skal med op på taget eller lignende, så er vægten ikke noget problem.

Nilfisk har tænkt smart ved placeringen af doseringsflasken. Den placeres på mundstykket, så du hele tiden har styr på, hvor meget vaskemiddel der er tilbage. Det bliver også nemt at regulere mængden. At flasken desuden medfølger som tilbehør, er en klar fordel.

E145.3-10H X-TRA har en skavank, og den opstår, når den kører for fuld kraft. Det giver nemlig ret kraftige vibrationer og en øredøvende lyd. Er man ikke immun over for vibrationer, så kan pistolen allerede efter nogle minutter gøre ondt i hånden på grund af vibrationerne fra det høje tryk. Samtidig er vaskeydelsen ikke højere end hos sammenlignelige modeller i samme prisklasse, og derfor skiller disse ulemper sig ud.

Bortset fra dette er Nilfisk E145.3-10H X-TRA dog en både højtydende og prisgunstig højtryksrenser.

Vandtryk: 145 bar Længde (mål): 345 mm Bredde (Mål): 395 mm Højde (Mål): 900 mm Slangetype: Stålarmeret højtryksslange superflex Slangelængde: 10 m Slangevinde: Ja Vægt: 19,8 kg Vandmængde min.-maks: 400-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 5 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 87,0 dB) Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke og rotormundstykke, skumudstyr, rensenål

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

God allround-maskin for enkle til middels vanskelige rengjøringsjobber
Eksemplarisk brukervennlig spylerørmengden vaskemiddel kan styres
Kort slange som er dårlig i kaldt værlåst til Kärcher-rengjøringsmidler

Kärcher K5 Premium Full Control Plus er en middels sterk høytrykksvasker med en interessant løsning for trykkregulering.

Høytrykksvaskeren har en smart pistoloppløsning der du vrir på munnstykket for å få ulike typer styrker og vannbevegelser. Dette er effektivt ved mer omfattende rengjøringsjobber, der du ellers ville måtte bytte munnstykke ofte. Nå holder det at du vrir, så får du en helt ny effekt. Hvis du for eksempel vasker bilen, kan du raskt bytte mellom blandemodus, der du blander inn rengjøringsmiddel, til skyllemodus, der du skyller av bilen med en lett stråle.

Skyllemodusen oppleves imidlertid svak og utilstrekkelig, og kunne gjerne vært mer på linje med trykket fra en vanlig vannstråle. Med den "harde" modusen får du derimot fullt trykk, som er nok til å vaske utemøbler, balkongen eller skylle fjell og store steiner fra lettere mose. Med tanke på prisen hadde vi imidlertid ønsket oss enda mer kraft og også en høyere maksimal vanntemperatur.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus kommer uten tilbehør. Dette skyldes til dels at de forskjellige munnstykkene er naturlig integrert i pistolen. En annen forskjell fra konkurrentene er også at det ikke følger med noen skumspruter. I stedet kan man kjøpe beholder i tillegg med rengjøringsmiddel som kobles direkte til maskinkroppen.

Væsken går så gjennom maskinen. Det smarte med dette er at du på denne måten kan regulere mengden rengjøringsmiddel som kommer ut i den andre enden. Men du blir også nødt til å rengjøre maskinen før du kan fortsette rengjøringen av andre typer overflater hvor produktet ikke skal sprayes på. Du blir også låst til Kärchers utvalg av rengjøringsmidler, siden flasken har en spesiell form.

En annen ulempe er slangen. Den fungerer bra så lenge det er varmt ute, og selv om den kurver seg en del, kan den strekkes ut uten at maskinen velter. Men når det blir kaldere, blir den vanskelig å håndtere. På den måten minner denne modellen om de litt billigere høytrykksvaskerne. Slangen kunne dessuten vært lenger. På den annen side liker vi godt håndtaket på oversiden av maskinkroppen. Det er lett å trekke opp og ned, og har en godt gjennomtenkt låsemekanisme som gjør at du kan bære med deg høytrykksvaskeren.

Maskinvekten er imidlertid noe høy. Kärcher K5 Premium Full Control Plus passer best for deg som trenger en høytrykksvasker i sommerhalvåret, for eksempel for å holde vognen og bilen ren.

Strømkabellengde: 145 Effekt: 2.100 W Slangetype: Høytrykksslange Slangespole: Ja Slangelængde: 8 m Vægt: 26,8 kg Vandmængde min.-maks: 500 l/t Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middels (Målt gj.snittsverdi: 79,5 dB) Inkluderet tilbehør: Multi jet-spylerør

Stihl RE 98

En mindre høytrykksvasker for små flater
Smidig størrelseoppheng for strømkabel
Stiv og ganske kort slangenoe utilstrekkelig opphengsløsninghåndtaket kan ikke felles ned

Stihl RE 98 er en kompakt høytrykksvasker med en attraktiv prislapp. Den er enkel å montere og har et smart feste til strømkabelen på siden. Høytrykksslangen er imidlertid blant de dårligste vi har testet. Den er verken smidig eller særlig lang.

Samtidig er maskinen relativt lett. Resultatet blir at maskinkroppen lett kan velte når du forsøker å strekke slangen. Det er vanskelig å rette ut slangen selv når vi holder godt fast.

Kanskje er det nettopp på grunn av slangen at Stihl har valgt en standard opphengsløsning på baksiden av vaskeren - i stedet for at slangen rulles opp på en slangespole. Dette fungerer greit så lenge du ikke flytter på høytrykkvaskeren. Hvis du derimot skal bære rundt på den, hender det at slangen glir av og roter seg til. Dette gjør at høytrykksvasken blir vanskelig å håndtere, til tross for den hendige størrelsen.

Når du skal sette den bort, er det dessverre ikke mulig å felle ned håndtaket.

Stihl RE 98 holder et godt trykk. Kobler du på rotormunnstykket, får du til og med løs lettere mosedannelse. Den er imidlertid ikke egnet for deg som vil kunne vaske bort oljeflekker eller annet som krever bruk av varmt vann, ei heller til tøffere arbeidsoppgaver som fjerning av hardtsittende takbelegg.

Lydnivået er nokså standard for denne typen maskin. Vekten er noe høy i forhold til maskinens størrelse, men den er fortsatt ganske lett å bære. Om ikke anett ruller den smidig også på en lettere ujevn gressplen. Skumsprøyten som følger med, kobles på foran på pistolen. Dette gjør at rengjøringsmiddelet aldri går gjennom maskinen, og du har hele tiden en god oversikt over mengden som er igjen.

Slangen på 6 meter er i det korteste laget, spesielt ettersom den er vanskelig å strekke ut. Samlet sett passer denne høytrykksvaskeren for deg som skal vaske mindre overflater med et mer forsiktig trykk. Den passer seg for eksempel godt for vask av utemøbler og asfalterte uteplasser.

Vandtryk: 120 Effekt: 1.700 W Slangetype: Høytrykksslange Slangespole: Nei Slangelængde: 6 m Vægt: 16,2 kg Vandmængde min.-maks: 380-440 l/t Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Middels (Målt gj.snittsverdi: 86,3 dB) Inkluderet tilbehør: Flatstrålemunnstykke, rotormunnstykke, skumsprøyter

Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv og kraftfuld
God rengøringsydelsegode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangemængden af inkluderet tilbehør

Kärcher K5 Full Control er en kraftfuld maskine, der nemt fjerner snavs på både træ og metal. Det er lige så nemt at rengøre terrassen, som det er at rense snavsede fælge. Alt fra klistermærker til rester af gammel maling går hurtigt væk.

K5 er en mere eksklusiv version af søstermodellen K4. Den har et noget højere vandtryk, som også giver en noget bedre effekt. Slangen er et par meter længere, hvilket afgjort forbedrer brugervenligheden og medfører, at maskinen skal flyttes betydeligt færre gange, for eksempel i forbindelse med bilvask.

Slangen er samtidig ret stiv, især i koldt vejr, hvilket gør den besværlig at håndtere. Der opstår mange gange situationer, hvor det er nemmere at flytte højtryksrenseren end at rulle mere slange ud.

I forhold til prisklassen virker mængden af inkluderet tilbehør lige i underkanten. Der er kun to mundstykker i standardpakken og intet specialtilbehør til vask af bil, tilsætning af rengøringsmiddel eller altanvask. Derimod er maskinen godt udstyret til montering af den slags tilbehør. Det er opbevaringsplads til de mundstykker, der ikke er i brug, og man kan hurtigt skifte mellem dem.

Det medfølgende rotormundstykke er højeffektivt, men skaber vibrationer, der kan blive et problem ved langvarig brug. Denne problematik opstår ikke med fladstrålemundstykket. Designet er i øvrigt måde flot og gennemtænkt. Teleskophåndtaget gør, at Kärcher K5 er ergonomisk at flytte, samtidig med at du nemt kan gemme den væk.

På mundstykket sidder der et LED-display, som viser trykket – dog en noget overflødig funktion, da det alligevel tydeligt kan ses under brugen. Med tanke på Kärchers stærke varemærke og prisen havde vi dog forventet mere af højtryksrenseren K5 Premium Full Control.

Vandtryk: 20-145 bar Længde (mål): 411 mm Bredde (Mål): 305 mm Højde (Mål): 584 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangevinde: Ja Vægt: 13,1 kg Vandmængde min.-maks: 500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil højtryksrenser med LED-display
Let at flyttekompakt designgode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangestram slangevinde ikke separat ophængning til strømkabel

Kärcher K4 Full Control er let at komme i gang med og nem at forstå. Du kan nemt skifte mundstykke, og det tilbehør du ikke bruger, kan opbevares op selve maskinen. Højtryksrenseren har et godt tryk, og rengør godt med bøde bruse- og rotormundstykket. Der opstår dog ret mange vibrationer ved brug af rotormundstykket, hvilket kan blive en belastning efter et stykke tid.

Slangen lader en del tilbage at ønske. Selvom den er ret kort og stiv, bliver den let filtret sammen. Man kan heller ikke koble mundstykket fra slangen, og det gør det tidskrævende at vikle den ud. Dens korte rækkevidde og stive materiale går ud over brugervenligheden. Hvis du eksempelvis skal vaske hele bilen, er det nødvendigt at flytte maskinen flere gange, hvilket er upraktisk. Manglen på separat ophængning til strømkablet trækker også ned på brugervenligheden.

Hjulene på Kärcher K4 er dog en fordel. De er ret store, så det alligevel bliver ergonomisk at flytte maskinen, da den kan rulles frem på selv vanskelige underlag. Spuletrykket reguleres ved at vride spulerøret. Et LED-display på håndtaget viser det aktuelle tryk, hvilket ganske vist ser lækkert ud, men mangler større praktisk værdi.

Det inkluderede tilbehør består blot af to mundstykker. Vi havde gerne set, at der medfulgte et doseringsmundstykke eller et mundstykke til altanvask. Maskinen står stabilt på underlaget og er let at gemme væk takket være slangevinden og teleskophåndtaget. Skal du ikke bruge din højtryksrenser til at vaske bilen, men til mindre opgaver som at rense grillen og havemøblerne, så kan Kärcher K4 Full Control godt bruges.

Vandtryk: 20-130 bar Længde (mål): 411 mm Bredde (Mål): 305 mm Højde (Mål): 584 mm Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangevinde: Ja Vægt: 11,9 kg Vandmængde min.-maks: X-420 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 °C Fjernbetjening: Nej Elkabellængde: 4,9 m Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 83,9 dB) Inkluderet tilbehør: Leveres med rotor- og fladstrålemundstykke, adapter til haveslange

Værd at vide om højtryksrensere

Når du skal købe en højtryksrenser, er der mange ting, du bør tænke igennem, inden du bestemmer dig. Du bør tænke over dine behov, du bør sætte dig ind i, hvordan en højtryksrenser fungerer, og hvilke funktioner der er centrale. På den måde kan du undgår at købe en højtryksrenser, som du derefter ikke bliver tilfreds med. Når du har læst op på tingene, er det nemmere at udvælge et par modeller og sammenligne dem indbyrdes.

Herunder opremser vi nogle af de vigtigste parametre ved valg af højtryksrenser.

Vandtryk

Vandtrykket måles i bar og er betydningsfuldt, da det er nøglefaktoren for, hvor godt højtryksrenseren kan udføre sin arbejdsopgave. Jo højere vandtryk, des højere hastighed (og dermed større bevægelsesenergi) har vandet, når det rammer måloverfladen, og des større kraft bliver måloverfladen udsat for. Jo større kraft måloverfladen udsættes for, des mere kraftfuld bliver rengøringen.

Vandtrykket skal altså være tilstrækkelig højt, for at højtryksrenseren kan udføre alle de opgaver, den bliver stillet overfor. Generelt ligger lavprismodeller under 120 bar, mens premiummodeller ligger på mindst 140 bar, oftest mere. Derimellem findes et hav af modeller i mellemsegmentet.

Det er en standardfunktion, at der er et mundstykke eller en funktion, hvor du kan justere trykket. På de mere enkle modeller justeres trykket ved at vride mundstykket og begrænser vandgennemstrømningen. Du kan sammenligne det med en vandslange, hvor du klemmer enden sammen og på den måde får en hårdere stråle, men der kommer samtidig mindre vand ud.

Det fungerer på samme måde, hvis du vrider mundstykket på højtryksrenseren for at sænke trykket – hullet bliver større, hvilket medfører et lavere tryk, men større vandmængde. På lidt mere avancerede modeller justeres trykket i stedet med knappar og hos visse producenter kan du aflæse det aktuelle tryk på et display på håndtaget. Der findes tilmed modeller, hvor du kan justere både tryk og flow via en fjernbetjening.

Vandflow

Vandflowet i højtryksrenseren mådes normalt i liter pr. time. Det angiver kort og godt, hvor meget vand der sprøjter ud under brugen. Sammen med vandtrykket bestemmer vandflowet, hvilken intensitet vandet rammer måloverfladen med. Jo større intensitet, desto flere vanddråber rammer måloverfladen og desto hurtigere rengøring.

Lavprismodeller har ofte et flow på ca. 300-350 liter i timen, mens premiummodeller plejer at have et flow fra 450-500 liter i timen.

Rengøringseffekt

Hvis bare vandtrykket er tilstrækkelig højt, så bestemmer vandflowet ganget med vandtrykket, i hvert fald i teorien, højtryksrenserens rengøringseffekt. Jo bedre rengøringseffekt, desto større overflade kan du rengøre i et givet tidsrum. Rengøringseffekten bør således være den vigtigste parameter, når man køber en højtryksrenser.

Det er desværre ikke muligt at fastslå rengøringseffekten blot ved at gange de angivne værdier for vandflow og vandtryk, man er nødt til at konstatere den ved selvsyn ved brug af højtryksrenseren. Derimod gør højere tryk og flow ofte hånd i hånd med en bedre rengøringseffekt. På samme måde er det heller ikke muligt at fastslå rengøringseffekten ud fra motoreffekten, selvom en højere effekt også plejer at indebære en bedre rengøringseffekt.

For en gennemsnitlig villaejer er et tryk i omegnen af 130 bar og et flow omkring 450 liter i timen ofte tilstrækkeligt for de fleste arbejdsopgaver, der er omkring et hus. Man bør også kunne sænke trykket til opgaver, der kræver en mere skånsom behandling, f.eks. altanvask.

Motor

Højtryksrensere til hjemmebrug har som regel en elmotor, der sluttes til en almindelig stikkontakt med jord. Motoren driver den interne pumpe, som øger vandtrykket. Generelt giver en højere motoreffekt et højere vandtryk og et større vandflow.

Det er ofte vigtigt at tænde for vandet til højtryksrenseren, inden man starter motoren. Ellers kan pumpen opbygge et vakuum, så den bliver beskadiget

Slange

Slangen er en vigtig komponent, både når det gælder længde og materiale. Slangen skal være tilstrækkelig lang, men også tilstrækkelig fleksibel. En kort og stiv slange gør arbejdet mere anstrengende og tidskrævende.

Almindelige problemer med slangen omfatter, at den fortsætter med at sno sig sammen efter at have stået et stykke tid, og at selve højtryksrenseren vælter, hver gang man prøver at strække slangen ud.

Håndtag

Ergonomi spiller en stor rolle for håndtaget på højtryksrenseren. For det første skal det være behageligt at holde fast i længere tid ad gangen. For det andet skal du kunne stå oprejst og alligevel kunne rengøre f.eks. fliserne på terrassen.

Standard i dag er, at der medfølger et teleskophåndtag, så man kan holde en afstand på et par decimeter fra den overflade, man står på, uden at skulle læne sig fremad. I visse situationer passer et kortere håndtag dog bedre, f.eks. hvis man står på en stige og vil rengøre en overflade meget tæt på stigen. En anden vigtig faktor er, hvor nemt det er at tilslutte tilbehør på håndtaget og e det af igen. Standard i dag er en praktisk klik-funktion.

Design

Designet er primært vigtigt ud fra et brugersynspunkt. Hvor stabilt står højtryksrenseren på underlaget? Hvor nemt er det at pakke den væk, når den ikke er i brug? Er det muligt at hænge tilbehør og mundstykker direkte på maskinen, når man ikke bruger det?

Energiforbrug

Motoreffekten samt tryk- og flowindstillingerne bestemmer energiforbruget. En ineffektiv højtryksrenser medfører ikke blot unødigt tidsforbrug, den giver også et højere energiforbrug. Selvom en mere kraftfuld model forbruger mere energi pr. sekund, kan den alligevel være energibesparende, hvis den arbejder tilstrækkelig hurtigt.

Garanti

Garantier på højtryksrensere er ofte opdelt på maskine og spuleudstyr for sig. Bemærk, at frostskader normalt ikke dækkes af producenternes garantier. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted, hvor der aldrig bliver minusgrader, og her i Danmark betyder det en form for opbevaring indendørs med varme.

Alternativ vandkilde

Visse producenter og modeller understøtter brug af en alternativ vandkilde. Dette kan være praktisk, hvis man har adgang til gratis vand fra sin egen brønd eller opsamlet regnvand. Især hvis man bor i et område, hvor man skal spare på det kommunale vand.

Tilbehør

Mængden af tilbehør der følger med ved købet, varierer meget, og med dyrere højtryksrensere er der en tendens til, at man får mere tilbehør med i prisen. De store producenter i dag sender normalt et mundstykker med, som har en spulende effekt til mere skånsomme arbejdsopgaver, og et roterende mundstykke, der har en skærende effekt, til opgaver der kræver mere kraft. For eksempel vil man ikke presse vand ind i facaden eller risikere at ødelægge altanen ved at anvende for højt tryk.

Nogle producenter inkluderer et skummundstykke som monteres for enden af spuleudstyret. Med dette tilføres rengøringsmidlet i slutningen af flowet og kommer ikke igennem maskinen. Man slipper således for besvær med, at der er rester rengøringsmidlet en kort periode efter brugen.

Derudover har de store producenter et hav af andet tilbehør, der kan købes til. For eksempel pakker til rengøring af bilen og forskellige typer af børster og håndtag.