1. Bedst i test

Test af højtryksrensere: 15 populære modeller som spuler rent

Profilbillede
Elina Blom

Opdateret 21. april 2021

Vil du gerne holde terrassen, bilen og indkørslen ren? Med en god højtryksrenser bliver arbejdet lettere. Vi har testet højtryksrensere og udpeger AVA Master P60 til bedst i test. Det er en uhyre effektiv og brugervenlig model.

Test af højtryksrensere: 15 populære modeller som spuler rent

Bedste lavprisvalg bliver højtryksrenseren PW 235 fra samme producent som testvinderen – med lang slange og meget power i forhold til prisklassen.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. De bedste højtryksrensere beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne.

Vi har gennem flere måneder anvendt højtryksrenserne til traditionelle arbejdsopgaver såsom altan-, facade- og bilvask.

Vi har desuden testet specifikke områder med mere ekstreme udfordringer. For eksempel har vi testet modellernes ydeevne ved – fra forskellige afstande – at spule rester af maling og klistermærker af forskellige materialer, fjerne mos fra kampesten samt alger fra terrasseoverdækninger og trampoliner.

For at kunne finde den bedste højtryksrenser har vi fokuseret på følgende egenskaber:

  • Ydeevne: Hvor mange bar, hvilken vandmængde og hvor høje vandtemperaturer kan højtryksrenseren håndtere? Hvor effektivt arbejder den?

  • Brugervenlighed: Hvor nem er højtryksrenseren at bruge? Hvordan er dens mobilitet? Er slangen lang nok? Filtrer slangen sig sammen? Hvor nemt vælter højtryksrenseren? Hvordan er dens ergonomi? Hvor meget larmer den?

  • Design: Hvilke materialer er højtryksrenseren fremstillet af? Hvilke opbevaringsmuligheder er der?

  • Byggekvalitet/holdbarhed: Hvor godt er højtryksrenseren konstrueret? Hvor store belastninger og hvor meget slitage bør konstruktionen kunne holde til? Er materialerne tilstrækkelig holdbare? Kan højtryksrenseren tåle at vælte? Hvilke garantier er der?

  • Funktionalitet: Hvilket tilbehør medfølger? Hvilke typer af mundstykker får man med, og hvilke arbejdsopgaver er de beregnede til? Har højtryksrenseren nogen unikke funktioner?

Hvor mobil højtryksrenseren er, har vi på samme måde bedømt i forbindelse med rengøring af tag og varevogn. Endelig har vi også tjekket, om producenternes angivne værdier for slangelængde, ledningslængde og støjniveau passer.

Hver højtryksrenser har siden fået en karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor god den er inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og omvendt.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære højtryksrensere. Sammenlign priser og find tilbud på alle testede højtryksrensere på PriceRunner.

1. AVA P60 Master - BEDST I TEST HØJTRYKSRENSER

Utroligt alsidig og gennemtænkt højtryksrenser

Vandtryk: 145 bar Slangelængde: 8 m Effekt: 2100 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 21 kg Vandmængde min.-maks.: 500 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 76,3 dB Medfølgende tilbehør: 15° mundstykke 20°/60°, vario-mundstykke, zoomlanse

AVA P60 Master

AVA P60 Master har en meget gennemtænkt konstruktion og den er ekstremt let at komme i gang med. Slutresultatet bliver ovenikøbet super godt.

Vi kan tydeligt mærke, at producenten har sat brugervenlighed i første række.
Det er helt tydeligt.

For eksempel er den designet med en løsning, som betyder, at højtryksrenseren står stabilt på jorden, uanset hvordan du hiver og flår i den. Svaret er en metalbøjle, der holder den stabil, samt en roterende overdel. Overdelens rotation kan du desuden låse, så den ikke roterer, når du skal flytte maskinen. Højtryksrenseren ruller også let og har et løftehåndtag, der kan trækkes ud.

En anden brugervenlig detalje er håndsvinget, som du bruger til at rulle slangen op. Den kan trykkes ind, så du låser slangerullen, når slangen er rullet op. På den måde er håndsvinget ikke i vejen.

Du kan bruge højtrykspistolen både med og uden lanse, og lansen kan forlænges. Du har op til 1,2 meter at arbejde med, hvilket er rigtig godt. Der kan du placere det, du bruger, så du hurtigt kan få fat i det.

Det eneste, vi mangler, er et sted at hænge strømkablet på selve maskinen.

Smart tilbehør til dit arbejde

Udover den gennemtænkte konstruktion kan du også glæde dig til et stort udvalg af lige så gennemtænkt tilbehør.

Skumsprøjtens mundstykke kan du for eksempel også slutte til en PET-flaske og på den måde have forskellige kemikalier klar uden behov for at købe flere flasker.

Skumsprøjten har en meget tydelig mærkning med streger, der bliver længere og længere, når du drejer den. Jo mere er skal blandes i, des længere er stregerne. Men der er også andre symboler for at gøre det ekstra tydeligt, for eksempel en glad mand. Det er meget let at forstå.

Selv flaskerne med kemikalier er gennemtænkte. De er udformede, så du kan stable dem stabilt i skuret.

AVA P60 Master i haven

Det bliver rigtig rent

Højtryksslangen er fleksibel og giver indtryk af kvalitet. Men den er kun otte meter lang. Det er godkendt i forhold til prisklassen, men ikke bedst på markedet. Du kan købe en ekstra forlængerslange på 12 meter, der er udstyret med lynkobling.

Driftstrykket er godt, men det er egentlig ikke trykket, der er hele fidussen ved den her højtryksrenser. Ava forestiller sig, at du skal skumme alt, du vasker - lige fra terrassen og facaden til bilen og tæpperne.

Du skal ikke arbejde med højt tryk, men med forskellig bredde på mundstykkerne.

Da vi testede det på en bil, var det på intet tidspunkt nødvendigt at røre ved bilen med hænderne. Først kørte vi en skumaffedtning på hele bilen, derefter premium wash og skum og til sidst skumvoks. Resultatet blev skinnende rent, uden at vi havde rørt ved bilen en eneste gang.

Der er andre højtryksrensere i den her prisklasse, der har et højere driftstryk, og hvor skum også gør rent. Men her får vi det bedste resultat, som vi nogensinde har set - og det er uden manuel hjælp.

AVA P60 Master er en højtryksrenser, der er virkelig god til prisen, hvor du får et virkelig godt vaskeresultat med en skånsom arbejdsmetode. Du får et ekstremt gennemtænkt produkt, der er let at bruge, og et system der er let at udvide.

Meget brugervenligsmarte funktionerrigtig godt vaskeresultatmasser af gennemtænkt tilbehør
Mangler ophængning til strømkabel

Prissammenligning

Sammenlign priser
Bauhaus DK Logo

AVA højtryksrenser Master P60 Large Bundle 2100W

2.799 kr.
Bauhaus DK Logo

AVA højtryksrenser Master P60 XLarge Bundle 2100W

2.999 kr.

2. Husqvarna PW 235 - BEDSTE LAVPRISVALG

Alsidig arbejdshest med flere lyspunkter

Vandtryk: 135 bar Effekt: 1.800 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8 m Slangerulle: Ja Vægt: 9,6 kg Længde: 27,5 cm Bredde: 26,5 cm Højde: 84,5 cm Vandmængde min.-maks: 350-520 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 82,2 dB Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke og skumsprøjte Brugermanual: PDF

Husqvarna PW 235

Husqvarna PW 235 bliver testens bedste lavprisvalg, fordi det er en meget prisvenlig højtryksrenser, der kan klare flere udfordrende arbejdsopgaver på trods af sin ellers kompakte størrelse. Med rotormundstykket kan den eksempelvis fjerne mos fra sten.

Ikke sparet på slangelængden

Højtryksslangen er ikke stålarmeret, men kan beskrives som en blød og relativ fleksibel type, og det er for eksempelvis muligt at strække den helt uden at maskinen vælter. Den følger godt med, så længe det ikke er koldt udenfor.

Selve slangen er i øvrigt ret lang set i forhold til højtryksrenserens størrelse og prisklasse. Det betyder, at du nemt kommer rundt om selv større genstande og kan rengøre dem fra alle sider. Slangen rulles let ind med slangeoprulleren, når du er færdig.

Højtryksrenseren er let at løfte og transportere takket være sin lave vægt på knap 10 kg og den kompakte form, når håndtaget er klappet ned, og spulepistolen er skilt ad.

Husqvarna PW 235 er enkel at tage i brug, men leveres uden slangen monteret - du skal altså selv rulle den på slangetromlen. Der er ingen god instruktion til dette i manualen, hvilket gør monteringen unødigt tidskrævende. Med undtagelse af det er manualen dog af høj kvalitet. Køber du højtryksrenseren hos en forhandler, kan de montere slangen for dig.

Meget højtryksrenser for pengene

Støjniveauet, som maskinen afgiver, er ikke højere end hos tilsvarende konkurrenter, men lydprofilen er lidt hidsig. Desuden er modstanden i håndtaget lidt træg, hvilket gør det hårdt at bruge maskinen i længere tid ad gangen. Men det er små detaljer.

Overordnet tilbyder PW 235 et meget højt niveau og flot resultat. Og så er det en letvægtsmodel, så du skal ikke bekymre dig om, at den er tung at bære rundt på. Alt i alt får du virkelig meget højtryksrenser for pengene.

Husqvarna PW 235 er et naturligt valg, hvis man ønsker en højtryksrenser, som man kan nå langt omkring med, til en god pris.

Lang og fleksibel slangegodt vandtryk til prisenlet at bærebrugervenligt design
Lidt hidsig lydprofil ret kompliceret installation/utilstrækkelig manual

3. Husqvarna PW 360

Masser af ydeevne og brugervenlighed for pengene

Vandtryk: 160 bar Effekt: 2.300 W Slangetype: Stålforstærket højtryksslange Slangelængde: 10 m Slangerulle: Ja Vægt: 20,8 kg Længde: 32,5 cm Bredde: 35 cm Højde: 71 cm Vandmængde min.-maks: 410-500 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabel - længde: 5 m Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 84,3 dB Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke og skumsprøjte Brugermanual: PDF

Husqvarna PW 360

Husqvarna PW 360 er en effektivt højtryksrenser, da det er en solid, men samtidig ganske let højtryksrenser, som giver dig det bedste fra to verdener.

Maskinen ser relativt spinkel ud og er desuden nem at flytte rundt på. Men udseendet snyder, for der er masser af kraft i maskinen, og den lange, stålforstærkede højtryksslange er meget fleksibel. Den er lang nok til at nå rundt om bilen, og med sin slangeopruller er den nem at rulle ind, når det er tid til at flytte højtryksrenseren.

PW 360 har en ret lav vandmængde i forhold til sit høje tryk på 160 bar, men det giver ingen problemer i praksis. Derimod er det med tanke på prisen lidt ærgerligt, at den ikke kan klare højere vandtemperaturer. Med en højere vandtemperatur på mere end 40 grader havde det været lettere at fjerne vanskeligt snavs som olie og lignende.

Producenten har valgt en interessant løsning

Det medfølgende tilbehør er standard sammenlignet med de konkurrerende modeller, og udformningen minder så meget om mange andre mærker, at man har mulighed for at skifte mellem flere af dem. PW 360's konstruktion er i princippet faktisk den samme, som den du ser hos flere konkurrenter.

husqvarna-pw360-højtryksrenser-bedst-i-test

Dog er maskinen lidt anderledes udformet. Den valgte kombination af tilbehør og funktioner giver et meget godt resultat. Vi kan således uden problemer fjerne lettere mos fra sten, flisebelagte terrasser og andre områder.

Højtryksrenseren fra Husqvarna er desuden brugervenlig på den måde, at den er nem at samle og let at pakke sammen efter brug. Ekstra plus for at der er plads til ophæng af strømkablet.

Med tanke på ydeevnen, konstruktionen og den noget lavere pris i forhold til lignende modeller fra andre producenter, er PW 360 et meget godt køb, hvis du ønsker en højtryksrenser, der kan klare et væld af opgaver

Lang og fleksibel slangelet at monterenem at flytte og opbevarerelativt kraftfuld
Ret lav maksimumstemperatur

4. Ava Go P55

Den bedste bærbare højtryksrenser

Vandtryk: 140 bar Slangelængde: 8 m Effekt: 2000 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Nej Vandmængde min.-maks.: 450 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 78,4 dB) Medfølgende tilbehør: Vandfilter, 15° mundstykke, 20°/60° Vario-mundstykke, Zoomspyd, facadebørste

AVA GO P55

Ava Go P55 er en bærbar højtryksrenser, der er let at bære og lige så nem at opbevare. Størrelsesmæssigt er der – uden problemer – plads til den på en hylde i garagen. Du ruller slangen sammen og trykker den ind mellem håndtaget og kroppen på maskinen, derefter kan du bare løfte den op.

P55 ligner i høj grad sin lillebror P40, med den forskel at den har to meter længere slange, et højere driftstryk, og at der medfølger en facadebørste i det testede sæt. Driftstrykket er tilpas for en gennemsnitlig husejer, især fordi produktet arbejder med skum. Alle kemikalier bliver skummet. Derfor er det faktisk ikke nødvendigt med et særlig højt tryk for at få det du vasker, rent. På det punkt leverer denne højtryksrenser et fuldt tilfredsstillende resultat.

Taske med tilbehør

Desværre medfølger der ikke en holder til skumflasken, men der medfølger derimod en taske, og der er holdere til tre mundstykker. Selve spyddet placerer du oven på håndtaget.

At slangen er lidt længere end på lillebror, gør meget for brugeroplevelsen. Du kan nemt komme rundt om bilen, båden eller hvad du nu skal vaske. Oven i løbet slipper du i mange tilfælde for at flytte maskinen, når du vasker facaden, fordi slangen kan nå hele langsiden (medmindre du har et meget stort hus).

Slangen er meget blød og føjelig, samtidig med at den er solid og stærk. Selvom det er lidt koldt udenfor, er det nemt at få den til at følge med, når du bevæger dig.

Kan suge vand

En meget stor fordel ved Go P55 er, at den kan suge vand fra vandløb, regnvandstønde og lignende. Fordi den er så transportabel og kan suge, så er den lige så praktisk i sommerhuset eller nede i bådeklubben, som den er når du skal vaske bil derhjemme. For at beskytte indmaden sætter du et plasticfilter på adapteren, som forhindrer snavs i at trænge ind i maskinen. Vi havde gerne set, at filteret var af et mere holdbart materiale, med tanke på prisen på P55.

Vi savner en ting fra Avas større modeller, nemlig fjederen i pistolen, så man ikke behøver at lægge kræfter i, når man trykker håndtaget ind. Det er lidt af en luksusfunktion, men vi havde også gerne set deres transportable modeller udstyret med den. Håndtaget er ikke hårdt at trykke ind, som det er nu, men på deres større modeller har bare løst det så pokkers godt, og når man først har vænnet sig til funktionen, så savner man den.

Ava Go P55 er dog stadig et meget godt køb. Den er utroligt transportabel, kan suge vand og efterlader et virkelig godt vaskeresultat.

Meget godt vaskeresultatmeget transportabelfylder kun lidt under opbevaringfacadebørste medfølger
Plasticfilter

5. Bosch Advanced Aquatak 140

Ret standard med god ydeevne

Vandtryk: 140 Slangelængde: 8 m Effekt: 2.100 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 17,55 kg Vandmængde min.-maks.: 450 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabellængde: 5 m Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Bosch AdvancedAquatak 140

Bosch Advanced Aquatak 140 er en traditionel højtryksrenser med standardkonstruktion, der har lynkoblinger til aftagelige dele, slangevinde og plads på selve maskinen til fastgøring af mundstykker, der ikke er i brug.

To fordele ved konstruktionen er, at slangevinden kan låses, og at selve maskinen har en plade, du kan stille foden på, så maskinen står helt stille, når du trækker i slangen. Vægten på lige over 17 kilo gør dog, at den alligevel står stabilt.

Designmæssigt kan vi godt lide, at Bosch har valgt at gøre alle betjeningselementer røde, så du kan se, hvor du skal fastgøre mundstykker, trykke på knapper og lignende.

Ret standard

Der medfølger et standardsæt med tilbehør. Det ene mundstykke giver en hård stråle, og kan kan dreje det for at gøre strålen bredere. Det andet er et rotormundstykke, som får vandet til at opføre sig som en roterende kugle, hvilket er velegnet til at fjerne besværligt snavs.

Du får også en separat flaske med, som du anvender, hvis du vil iblande rengøringsmiddel. Løsningen fungerer udmærket, også for mere tyktflydende midler.

Højtryksslangen er ret fleksibel, men er ikke på niveau med de bedste, vi har testet. Slangen bliver lidt stivere i koldt vejr og har tendens til at være svær at strække helt ud. Men den er bestemt ikke dårlig. Materialemæssigt er slangen af høj kvalitet, og vi har også testet mange modeller med betydeligt mindre fleksibel slange.

Aquatak 140 er udstyret med et plasticrør med filter, som du kan tilslutte for at sikre, at der ikke kommer snavs med ud, når du renser. Dette er meget praktisk, og plasticrøret er enkelt at tage af og rengøre.

Der er godt tryk på strålen, og den kan klare det meste til hjemmebrug, lige fra at spule terrassen ren til at vaske bilen. Vanskeligere snavs som olie, der kræver varmere vand, kan den selvfølgelig ikke klare, og heller ikke at vaske mos af sten med koldt vand. Men det er heller ikke det, som maskinen er beregnet til.

Bosch Advanced Aquatak 140 er helt klart en god højtryksrenser. Men prisen er lidt høj sammenlignet med konkurrenternes modeller, og det øger forventningerne. For eksempel mere tilbehør, smarte ekstrafunktioner eller bedre tryk.

Aquatak 140 er velegnet, hvis du er ude efter en højtryksrenser til allroundbrug, der er brugervenlig, har en god ydeevne og et gennemtænkt design.

Brugervenlig konstruktiongod rengøringsblandingfilter til slangen
Høj pris

6. Ava Go P40

Særdeles mobil enhed, der giver et udmærket vaskeresultat

Vandtryk: 120 bar Slangelængde: 6 m Effekt: 1700 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Nej Vandmængde min.-maks.: 390 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 80,2 dB) Medfølgende tilbehør: Vandfilter, 15° mundstykke, 20°/60° Vario-mundstykke, Zoomspyd

AVA GO P40

Ava Go P40 er en meget mobil højtryksrenser med to markante fordele. Den ene fordel er, at den kan suge vand, så du for eksempel kan have den med op i din svenske ødegård og suge vand fra åen for at få vand til at vaske terrassen, facaden, taget og så videre. Der sidder et filter ved slangekoblingen, som sørger for, at du ikke suger dynd op, som tilstopper systemet. Den anden store fordel er, hvor lille, let og kompakt højtryksrenseren er.

Denne kombination af en meget mobil højtryksrenser med mulighed for at suge vand gør, at hele produktet virker gennemtænkt, og målgruppen bliver meget tydelig. Desværre er filteret af plastic i stedet for et mere holdbart materiale, men det løser stadigvæk opgaven.

Behøver ikke at køre med højt tryk

Fordi Go P40 skummer det hele, behøver du ikke så højt tryk når du renser. Højtryksrenseren har et tryk på 120 bar, men vaskeresultatet er det samme som fra maskiner med højere tryk. Bruger du systemet på den rette måde, er det sjældent nødvendigt at bruge en svamp til rengøring. Desværre er der ingen beholder til skumflasken, men du får en taske med.

Vi savner også den fjeder, der er i pistolen på Avas stationære højtryksrensere. Den gør at du i princippet kan holde håndtaget trykket ind med lillefingeren. Men på Go P40 er der som på de andre producenters modeller ingen fjeder, og du er nødt til at trykke med hele hånden. Det er ikke hårdt, men der giver heller ikke nær så stor følelse af finesse i konstruktionen.

Gennemtænkt konstruktion

Bortset fra det er konstruktionen gennemtænkt. Der er holder til pistolmundstykket på maskinkroppen, hvor der også er holdere til de resterende tre mundstykker. Spyddet sætter du i bærehåndtaget. Når du er færdig med at spule, "ruller" du slangen sammen og trykker den ind mellem bærehåndtaget og maskinkroppen, hvilket fungerer udmærket.

Go P40 har desværre en ret kort slange, så det er ikke denne model du skal købe, hvis du har brug for rækkevidde, ellers er du nødt til at anskaffe en forlængerslange. Slangen er imidlertid meget blød og føjelig, samtidig med at den er robust.

Prisen på Ava Go P40 virker ret høj, hvis man kun ser på driftstrykket. Men i forhold til hvor godt resultat denne højtryksrenser leverer, er spørgsmålet egentlig ligegyldigt. Her er det mere et spørgsmål om, hvorvidt slangelængden er tilstrækkelig til det, du har tænkt dig at bruge den til. Er du ude efter en meget bærbar højtryksrenser, der er let at opbevare til at vaske båden, sommerhusets terrasse og lignende, er den et udmærket alternativ.

Ekstremt kompakt og letmeget godt vaskeresultatlet at opbevaregennemtænkt konstruktion
Plasticfilter til sugefunktionret kort slange

7. Stihl RE 130 Plus

Stabil højtryksrenser med smart klap til opbevaring af mundstykker

Vandtryk: 135 Slangelængde: 8,8 m (målt) Effekt: 2300 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 21,2 kg Vandmængde min.-maks.: 420-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 79,1 dB) Medfølgende tilbehør: Flaske, rotormundstykke, fladstrålemundstykke, nål

Stihl RE 130 Plus

Stihl RE 130 Plus er efterfølgeren til den populære RE 129. Det er en højtryksrenser med godkendt driftstryk jævnfør specifikationen, men som i praksis virker stærkere end angivet. Især når vi tester den med rotormundstykket, fjerner den snavset rigtig godt, eksempelvis når vi spuler den flisebelagte terrasse. Generelt giver denne højtryksrenser et godt vaskeresultat på de fleste overflader, men vi må tage fat med vaskesvamp og knofedt, når bilen er rigtig snavset.

En ting vi virkelig sætter pris på ved RE 130 Plus, er, at du kan indstille den mængde rensemiddel, der skal tilsættes, direkte på flasken. Vi tester forskellige midler med godkendt resultat. Det lykkes dog ikke for os at putte grønsæbe i flasken, det bliver bare sejt.

Lang slange

Slangen er både lang og let at arbejde med. Vi bøjer og snor, uden at den tager skade. Slangerullen ruller let, når vi trækker slangen ud, og maskinen bliver stående stabilt på jorden, så længe vi ikke rykker hårdt i slangen. Desværre kan slangerullen ikke låses. Derimod kan du klappe håndtaget ned, så højtryksrenseren fylder mindre ved opbevaring.

Stihl RE 130 Plus vejer ret meget, så den er ikke så let at transportere. Men hvis du bare skal have den på grunden ved huset, og du har godt underlag på havegange osv., er det nemt at trække den fra sted til sted. Dette er derimod ikke maskinen, du løfter højt op eller slæber med i sommerhuset.

Smart klap

På maskinkroppen er der en klap, og bag ved den kan du stuve kabel og mundstykker af vejen. Du finder også en nål derinde, som du kan bruge til rengøring af pistolen, hvis den bliver tilstoppet.

Stihl RE 130 Plus er en højtryksrenser, der giver et godt vaskeresultat, står stabilt på jorden og gemmer mundstykkerne af vejen, når de ikke er i brug. Den er måske lidt dyr i forhold til ydeevnen, men du får en lang slange og kvalitetsmaterialer på pumpe og håndtag.

Ret stærkstabil på jordenlang og solid slangeryddelig opbevaring af mundstykker og kabel
Kan ikke bruge grønsæbetung

8. Ava P80 Master

Premiumvask med metalpumpe

Vandtryk: 160 bar Slangelængde: 10 m Effekt: 2800 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 23 kg Vandmængde min.-maks.: 600 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: X dB) Medfølgende tilbehør: 15° mundstykke 20°/60°, Vario-mundstykke, Zoomlanse, terrassevask

AVA P80 Master

Ava P80 Master er en særdeles brugervenlig højtryksrenser med flere innovative løsninger, der (når du har vænnet dig til dem) bliver svære at leve uden.

Højtryksrenseren er for eksempel yderst svær at vælte. Det er takket være et system, hvor toppen af den roterer, når du bevæger slangen sidelæns, samt en teleskopbøjle der holder maskinen stabil på jorden.

Den kommer desuden med en såkaldt zoomlanse. Det betyder, at forlængerstykket (det er det, du placerer før selve højtrykspistolen) kan trækkes ud og blive endnu længere. Vi måler pistol og forlængerstykke til 1,2 meter, når det er trukket ud.

En anden god funktion er, at du kan koble pistolen direkte til slangen og dermed droppe lansen, når det ikke er nødvendigt.

Har tænkt over funktionerne

Endnu en smart detalje er skumsprøjten.

Mærkningen på den viser tydeligt, hvor meget skum du har valgt, i takt med at du drejer på mundstykket. Du er i øvrigt ikke begrænset til at bruge den medfølgende beholder – mundstykket er lige så nemt at skrue på en PET-flaske.

Ava har et meget stort udvalg af tilbehør, du kan købe. Der er inkluderet et godt udvalg, men det virker lidt sparsomt med tanke på højtryksrenserens pris. Du kan placere de stykker tilbehør, du løbende skifter mellem, direkte på pistolen og lansen, så du har dem ved hånden, når du skal skifte.

Desværre er der ingen ophængningsmulighed til strømkablet, men det øvrige tilbehør har en dedikeret plads på maskinen. P80 har også en løsning på slangerullen, der låser rullen, så slangen ikke ruller af ved et uheld, når du transporterer eller opbevarer højtryksrenseren, når den ikke er i brug.

Metal på udsatte dele

P80 Master er en ret dyr højtryksrenser, men den har gode specifikationer.

Du har for eksempel en 10 meter stålarmeret og fleksibel slange, der nemt kan nå rundt om de ting, du normalt vasker. Du får også en rigtig god ydeevne med både kraft og et stort vandflow.

Det, vi mangler, er en højere tolerance for varmt vand.
En højtryksrenser i denne prisklasse bør du simpelthen kunne bruge sammen med rigtig varmt vand, så den kan fjerne olie og andet mere genstridigt snavs.

Rensekemikalierne gør imidlertid et rigtig godt arbejde med at få ting rene. Du skal ikke gå aggressivt til værks, for den skummetode, som Ava bruger, fungerer over forventning. Mange gange er det tilstrækkeligt bare at spule med højtryksrenseren (altså uden manuelt arbejde med en vaskesvamp) for at få et perfekt rent resultat.

P80 er udstyret med en metalpumpe og har generelt en rigtig god byggekvalitet med metal på de mest udsatte dele.

Der er ingen tvivl om, at Ava P80 Master er en rigtig god højtryksrenser. Men prisen er lige lovligt høj i forhold til, hvordan den klarer sig sammenlignet med konkurrenter i samme prisklasse og sine mindre søskende. Vi havde for eksempel gerne set, at der fulgte mere tilbehør med til modellen.

Meget god ydeevnegennemtænkt konstruktionbrugervenlig
Lidt småt med tilbehørkunne have haft højere maksimumstemperatur

9. Nilfisk 150.2-10 X-TRA

Meget kraft til hårde opgaver

Vandtryk: 150 bar Slangelængde: 10 m Effekt: 2900 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vægt: 26,8 kg Vandmængde min.-maks.: 540-610 l/h Vandtemperatur (maks.): 60 grader Strømkabellængde: 5 m Lydniveau: Højt (Målt middelværdi: 85 dB Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Nilfisk E 150.2-10 H X-TRA

Nilfisk 150.2-10 X-TRA er en kraftfuld højtryksrenser med høj maksimal vandtemperatur, så du nemt fjerner selv indgroet snavs. Den stålarmerede højtryksslange er meget fleksibel, og længden på 10 meter er fuldt tilstrækkeligt for at du kan bevæge dig frit.

Designet på maskinen minder om det, du finder hos flere konkurrenter. Det er et gennemprøvet design, som fungerer godt.

Eksempelvis er det nemt at skifte mundstykke, klappe maskinen sammen, og hænge både slange og strømledning op. Hele monteringen sker med klik-funktioner, så du behøver ikke at finde skruetrækkeren frem. Slangen er allerede rullet på slangevinden, hvilket også er et lækkert plus.

Nilfisk 150.2-10 X-TRA er nem at flytte rundt på, selvom den vejer en del. Slangehåndsvinget løber let, når du skal rulle slangen op.

Højtryksrenseren ligger i den dyre ende af prisskalaen, så vi har ekstra store forventninger til dens ydeevne. Forskellen i forhold til konkurrenter, der er en tusse billigere, er dog ikke stor nok til at forsvare den højere pris.

Det havde krævet, at der eksempelvis medfulgte mere tilbehør, en form for specialfunktion eller en mere eksklusiv byggekvalitet. Selv en lille ting som et gummibelagt håndtag havde fået den til at virke mere premium.

Den er imidlertid stadig et godt køb. 150.2-10 X-TRA passer godt, hvis du både til have høj temperatur og en velbalanceret kombination af vandmængde og tryk. Så kan du nemt rengøre vanskeligere overflader, for eksempel en flisebelagt terrasse eller en indkørsel med oliespild.

Lang og fleksibel slangehøj ydeevnelet at monteregod ophængning af slange og strømledning
Virker mere standardend prisen giver indtryk af

10. Husqvarna PW 350

Brugervenlig og ret standard for husejere, der bruger enheden sparsomt

Vandtryk: 135 Slangelængde: 8,9 m (målt) Effekt: 2100 W Slangetype: Stålarmeret højtryksslange Slangevinde: Ja Vandmængde min.-maks.: 420-500 l/h Vandtemperatur (maks.): 40 grader Lydniveau: Middel (Målt middelværdi: 77,1 dB) Medfølgende tilbehør: 15° mundstykke 20°/60°, Vario-mundstykke, Zoomspyd

Husqvarna PW 350

Husqvarna PW 350 er en velbygget højtryksrenser med metalpumpe og lang, fleksibel slange. Den ruller let og vejer ikke overdrevet meget, så du kan nemt løfte den ind i bilen, hvis du vil have den med i sommerhuset.

Selvom PW 350 skulle være en ret kraftfuld højtryksrenser, synes vi ikke rigtig, at vi får nok ud af den. Når vi bruger rotormundstykket, bliver vaskeresultatet ikke nær så godt, som når vi tester en konkurrents model med samme ydeevne. Det er lidt underligt, fordi begge maskiner har stort set identisk konstruktion, næsten samme specifikationer, og mundstykkerne kan byttes ud indbyrdes. Vi ved ikke, hvad det lidt dårligere resultat skyldes, men effekten kommer ikke rigtig til udtryk med PW 350.

Standardrens

Bortset fra det er det en ret standard højtryksrenser. Du har holdere til to mundstykker på maskinkroppen, et foldbart aluminiumshåndtag og en kande, der medfølger til blanding af kemikalier. Der medfølger også en nål til at rense mundstykket, hvis der kommer snavs i det.

Ledningsoprullereren til strømkablet fungerer rigtig godt. Du ruller ledningen op som normalt, men når du skal tage den af maskinen, klapper du holderen ned, tager det hele af, og slipper dermed for at rulle ledningen af. Det er praktisk, og det gør, at du hurtigt kommer i gang.

PW 350 har ikke filter mod indtrængende vand og ingen finesser ud over de ovennævnte. Den kan rigeligt til den gennemsnitlige husejer, der vasker facaden, terrassen og bilen ind imellem. Men hvis du har brug for at fjerne vanskeligt snavs fra sten eller andre hårde opgaver, melder den – trods sit høje driftstryk – pas.

Prisen er dog overkommelig. Vi anbefaler Husqvarna PW 350, hvis du vil have en tilpas højtryksrenser til lettere arbejde omkring huset.

Blød og fleksibel slangegod ophængning til strømkabletret let at transportere
Sløvt rotormundstykkeikke så mange finesser

11. Kärcher K5 Premium Full Control Plus

God allroundmaskine til enkle og mellemsvære arbejdsopgaver

Vandtryk: 20-145 bar Effekt: 2.100 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 8 m Slangerulle: Ja Vægt: 26,8 kg Længde: 41,1 cm Bredde: 30,5 cm Højde: 58,4 cm Vandmængde min.-maks.: 500 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabel - længde: 5 m Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 79,5 dB Inkluderet tilbehør: Multi jet-spraylanse Brugermanual: PDF

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus er en middelstærk højtryksrenser med en interessant løsning til regulering af trykket.

Højtryksrenseren har også en smart højtrykspistol, hvor du vrider mundstykket for at få forskellige grader af styrke og vandbevægelse. Det gør mere omfattende rengøringsopgaver mere effektive, da det ellers ville være nødvendigt at skifte mundstykke ofte. Nu er det nok med et vrid for at få en helt ny effekt.

Skal du eksempelvis bruge Kärcher-modellen til bilvask, kan du hurtig skifte fra mix-funktionen, hvor du iblander rengøringsmidlet, til skyllefunktion, hvor du skyller bilen ren med en let stråle.

Skyllefunktionen i K5 Premium Full Control Plus virker dog svag og utilstrækkelig – den måtte gerne have været mere i stil med trykket fra en almindelig sprøjte. Med ”hard”-indstillingen får du derimod fuldt tryk, som er tilstrækkeligt til at rengøre både havemøbler og terrasse samt til at spule sten rene for lettere mosbevoksning.

Med tanke på prisen havde vi dog gerne set lidt mere kraft og en højere maksimal vandtemperatur på mere end 40 grader i denne model.

For lidt medfølgende tilbehør

Kärcher K5 Premium Full Control Plus kommer uden tilbehør. Det skyldes delvist, at Kärcher har integreret de forskellige mundstykker i spulepistolen fra start.

En anden forskel i forhold til de konkurrerende modeller er, at der ikke er inkluderet en skumsprøjte. I stedet må du købe en beholder med rengøringsmidlet, som sættes direkte i højtryksrenseren. Væsken løber derefter igennem maskinen.

Det er udmærket i den forstand, at du kan styre den mængde sæbe og rengøringsmiddel, der kommer ud i den anden ende. Men det er omvendt også en upraktisk løsning, da du så efterfølgende skal rense maskinen, inden du kan fortsætte din højtryksspuling på andre typer overflader, som midlet ikke skal sprøjtes på.

Du er også begrænset til Kärchers udvalg af rengøringsmidler, da flasken er designet med en særlig form.

God højtryksrenser til sommerbrug

En anden ulempe er højtryksslangen. Den er god at bruge, så længe det er varmt udenfor, og selvom den snor sig en del, kan du trække i den uden at risikere at vælte maskinen. Men når det bliver køligere udenfor, er slangen vanskelig at håndtere. På den måde minder K5 Premium Full Control Plus om de lidt billigere højtryksrensere på markedet. Slangen måtte desuden gerne have været længere.

Vi kan godt lide teleskophåndtaget på maskinen. Det er nemt at trække op og ned og har en gennemtænkt låseanordning, så du kan bære højtryksrenseren. Maskinens vægt er dog i den høje ende.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus passer bedst til dig, hvis du søger en højtryksrenser til brug i sommerhalvåret, for eksempel til at holde terrassen og bilen ren.

Forbilledligt brugervenligt spulerørkan styre mængden af rengøringsmiddel
Kort og kuldepåvirket slangelåst til midler fra Kärcher

12. Stihl RE 98

Mindre højtryksrenser til små arealer

Vandtryk: 120 bar Effekt: 1.700 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 6 m Slangerulle: Nej Vægt: 16,2 kg Vandmængde min.-maks: 380-440 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabel - længde: 5 m Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 86,3 dB Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte Brugermanual: PDF

Stihl RE 98

Stihl RE 98 er en kompakt højtryksrenser til en attraktiv pris. Den er nem at komme i gang med og har blandt andet et smart beslag på siden til strømkablet.

Ganske besværlig håndtering

Selve højtryksslangen til RE 98 er dog blandt de ringere, vi har testet. Slangen er hverken fleksibel eller særlig lang. Samtidig er maskinen relativt let. Kombinationen af de to forhold betyder da, at prøver du at strække slangen, så vælter maskinen. Det er desuden svært at rette slangen ud, selv når vi holder imod.

Måske er det på grund af slangen, at Stihl har valgt en almindelig ophængsanordning på bagsiden af maskinen – i stedet for at rulle slangen sammen med slangeoprul på toppen. Det fungerer okay, så længe du ikke rykker højtryksrenseren.

Hvis du derimod skal flytte på den, glider slangen let af og filtrer sig sammen. Det gør, at højtryksrenseren på trods af sin ellers praktiske størrelse bliver omstændelig at håndtere.

Når du skal stille den væk efter brug, kan håndtaget desværre ikke klappes ned.

Kraftfuld i sin størrelse

Stihl RE 98 holder et godt tryk på op til 120 bar. Tilslutter du rotormundstykket kan du ovenikøbet fjerne lettere mosbevoksning. Derimod egner den sig ikke til at fjerne oliepletter eller andet, der kræver varmt vand. Mere vanskelige arbejdsopgaver såsom at spule tagbelægninger rene kniber også for modellen.

Støjniveauet er nogenlunde standard for denne slags maskine.

Vægten er noget høj taget maskinens størrelse i betragtning, men Stihl RE 98 er nu stadigvæk ret let at bære. Om ikke andet ruller den let, selv på en lidt ujævn græsplæne.

Ideel til rengøring af havemøbler og fliser

Den medfølgende skumsprøjte tilsluttes for enden af højtrykspistolen. På den måde kommer rengøringsmidlet aldrig igennem maskinen, og du har hele tiden et godt overblik over den mængde, der er tilbage. Slangen på 6 meter er dog til den korte side, især med tanke på at den er svær at strække ud.

Alt i alt er denne højtryksrenser noget for dig, der skal rengøre mindre arealer med et mere forsigtigt tryk. Den egner sig eksempelvis fint til at rense havemøbler og flisebelagte områder.

  • Stihl RE 98 er udgået. Du finder tilsvarende specifikationer på Stihl RE 110, men den er desuden udstyret med teleskophåndtag og opbevaringsrum. Prismæssigt er RE 98 imidlertid mere i klasse med Stihl RE 90, men RE 90 har blandt andet lavere ydeevne.
Praktisk størrelseOphængning til strømledning
Stiv og ret kort slangeutilstrækkelig ophængningsanordninghåndtag kan ikke klappes ned

13. Kärcher K5 Premium Full Control

Effektiv og kraftfuld maskine

Vandtryk: 20-145 bar Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangerulle: Ja Vægt: 13,1 kg Længde: 41,1 cm Bredde: 30,5 cm Højde: 58,4 cm Vandmængde min.-maks: 500 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabel - længde: 4,9 m Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 83,9 dB Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, adapter til haveslange

Kärcher K5 Premium Full Control

Kärcher K5 Full Control er en kraftfuld maskine, der nemt fjerner snavs på både træ og metal. Det er lige så nemt at rengøre terrassen, som det er at rense snavsede fælge. Alt fra klistermærker til rester af gammel maling går hurtigt væk.

K5 er en mere eksklusiv version af søstermodellen K4. Den har et noget højere vandtryk, som også giver en noget bedre effekt. Slangen er et par meter længere, hvilket afgjort forbedrer brugervenligheden og medfører, at maskinen skal flyttes betydeligt færre gange, for eksempel i forbindelse med bilvask.

Slangen er dog ret stiv, særligt i koldt vejr, hvilket gør den besværlig at håndtere. Der opstår i den sammenhæng ofte situationer, hvor det simpelthen er nemmere at flytte højtryksrenseren end begynde at rulle mere slange ud.

Lidt sparsomt med tilbehør

I forhold til prisklassen virker mængden af inkluderet tilbehør lige i underkanten. Der er kun to mundstykker i standardpakken og intet specialtilbehør til bilvask, brug af rengøringsmiddel eller terrassevask.

Højtryksrenseren fra Kärcher er dog designet til at kunne håndtere den slags tilbehør. Der er opbevaringsplads til de mundstykker, der ikke er i brug, og det går hurtigt med at skifte mellem dem.

Det medfølgende rotormundstykke er effektivt, men skaber nogle vibrationer, der kan blive en belastende faktor ved langvarigt brug. Denne problematik eksisterer ikke med fladstrålemundstykket.

Flot design, men indfrier ikke forventningerne

Designet ved K5 Full Control opleves som flot og gennemtænkt, og teleskophåndtaget betyder, at højtryksrenseren er ergonomisk at flytte samtidig med at du nemt kan gemme den væk.

På mundstykket sidder der et LED-display, som viser det aktuelle tryk – dog en noget overflødig funktion, da det alligevel tydeligt kan ses under brug.

Med tanke på Kärchers stærke varemærke og prisen havde vi forventet mere af højtryksrenseren K5 Premium Full Control.

God rengøringsydelsegode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangemængden af inkluderet tilbehør

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

14. Kärcher K4 Premium Full Control

Mobil højtryksrenser med LED-display

Vandtryk: 20-130 bar Effekt: 1.800 W Slangetype: Højtryksslange Slangelængde: 5,8 m Slangerulle: Ja Vægt: 11,9 kg Længde: 41,1 cm Bredde: 30,5 cm Højde: 58,4 cm Vandmængde min.-maks: 420 l/time Vandtemperatur (maks.): 40 grader Strømkabel - længde: 4,9 m Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: 83,9 dB Inkluderet tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, adapter til haveslange Brugermanual: PDF

Kärcher K4 Premium Full Control

Kärcher K4 Full Control er let at komme i gang med og nem at forstå sig på. Du kan nemt skifte mundstykker, og det tilbehør, du ikke bruger, kan opbevares på selve maskinen.

Højtryksrenseren har et godt tryk på op til 130 bar, og rengør godt med både fladstråle- og rotormundstykket. Der opstår dog ret mange vibrationer ved brug af rotormundstykket, hvilket kan blive en belastning efter et stykke tid.

En stiv højtryksslange

Slangen lader en del tilbage at ønske. Selvom den er ret kort og i et stift materiale, filtrer den sig let sammen. Man kan heller ikke koble mundstykket fra slangen, hvilket gør det tidskrævende at vikle den ud.

Dens korte rækkevidde og stivhed går ud over brugervenligheden. Hvis du eksempelvis skal vaske bilen, er det nødvendigt at flytte maskinen flere gange, hvilket bliver upraktisk.

Manglen på et separat ophæng til strømkablet er også et minus for brugervenligheden.

Let at rykke rundt

Hjulene på Kärcher K4 er dog en fordel. De er ret store, og det gør, at det alligevel bliver ergonomisk let at flytte maskinen, da den kan rulles frem på selv vanskelige underlag. Maskinen står desuden stabilt og er let at gemme væk takket være sit slangeoprul og teleskophåndtag.

Spuletrykket reguleres ved at vride spulerøret. Via et LED-display på håndtaget vises det aktuelle tryk, hvilket ganske vist ser smart ud, men mangler en større praktisk værdi.

Det inkluderede tilbehør består af blot to mundstykker. Her havde vi gerne set, at der var inkluderet et doseringsmundstykke eller et mundstykke til terrassevask.

Skal du ikke bruge din højtryksrenser til bilvask, men til mindre opgaver som at rengøre grillen og havemøblerne, så kan Kärcher K4 Full Control være et fint valg.

Let at flyttekompakt designgode opbevaringsmuligheder
Besværlig slangestramt slangeoprulikke seperat ophæng til strømkabel

15. Bosch GHP 5-55 Professional

Vinklet mundstykke for lettere at komme til

Vandtryk: 130 maks. tryk/115 driftstryk Slangelængde: 8 m Effekt: 2.200 W Slangetype: Stålarmeret gummislange Slangevinde: Nej Vægt: 19,4 kg Vandmængde maks.: 520 l/h Vandtemperatur (maks.): 50 grader Strømkabellængde: 5 m Medfølgende tilbehør: Fladstrålemundstykke, rotormundstykke, skumsprøjte

Bosch GHP 5-55 Professional

Bosch GHP 5-55 Professional er en højtryksrenser i Bosch' blå sortiment, hvilket betyder at den er klassificeret som en professionel maskine. Det gjorde, at vi havde høje forventninger, som den desværre ikke kunne leve op til.

Først og fremmest lader brugervenligheden en del tilbage at ønske. Du skal selv rulle slangen op manuelt, da GHP 5-55 Professional ikke har en vinde, hvilket ellers findes på mange andre modeller.

Højtryksrenseren har heller ingen hurtigkoblinger (tænk klik-samlinger). I stedet skal du skrue slangen på, og du bør anvende en papegøjetang for at sikre, at alle dele sidder ordentligt fast.

Der er imidlertid nogle plusser ved GHP 5-55 Professional. Ydeevnen er eksempelvis god og og rækker rigeligt til hjemmebrug. Der er godt tryk på, og det ene mundstykke er vinklet lidt, så du nemt kan komme til at vaske eksempelvis bilens undervogn eller under skærmene. Du kan indstille flowet. Hvis du derimod skal skifte til et andet mundstykke, skal du løsne en møtrik og skrue hele den forreste halve meter af pistolen.

Den otte meter lange slange er robust med godkendt fleksibilitet, selvom den er lidt til den stive side sammenlignet med de bedste slanger, vi har testet.

Det er en stor fordel, at GHP 5-55 er selvsugende og dermed kan hente vand fra trykløse kilder.

Højtryksrenseren står stabilt på jorden og er nem at flytte rundt på – selvom den vejer en del. Men så er det også slut med fordelene.

Høj maksimumstemperatur

Designet på GHP 5-55 Professional minder meget om andre modeller på markedet, bortset fra de manglende hurtigkoblinger og slangevinde. Håndtaget er for eksempel let at hæve og sænke.

Der medfølger en lille flaske, som du kan fylde med rensemiddel og fastgøre på mundstykket. Rengøringsmidlet iblandes automatisk. Visse rengøringsmidler er vi nødt til at fortynde, da de er lidt for tyktflydende til at kunne mikses effektivt.

Der medfølger desværre ikke særlig meget tilbehør i forhold til højtryksrenserens pris. Derimod kan vi godt lide, at den kan håndtere vandtemperaturer op til 50 grader.

Bosch GHP 5-55 Professional er velegnet, hvis du nemt vil kunne komme til at vaske under lavt placerede genstande, uden at skulle bøje dig så meget. Det vinklede mundstykke – og at den er selvsugende – er dens primære fordele. Den store ulempe er prisen, i forhold til hvad du får for pengene. Der findes masser af produkter med lignende specifikationer, der koster væsentlig mindre og samtidig har større brugervenlighed.

Udmærket vinklet mundstykkehøj ydeevnerobust byggekvalitet
Kompliceret at skifte mundstykkehaltende blandingbesværlig at pakke sammenret stiv slangeikke så meget tilbehør

Mere om højtryksrensere

Højtryksrenseren er kongen og den bedste maskine, når det kommer til udendørsrengøring – og med god grund. Med en højtryksrenser kan du hurtig rengøre store områder uden større kraftanstrengelser. Og så inviterer maskinen til alsidigt brug.

Du kan bruge en højtryksrenser til rengøring af alt fra facader, terrasser, biler, havemøbler, både og pools, men også flisebelægning og grillriste er eksempler på, hvad man med fordel kan højtryksspule og rengøre.

I stedet for at stå manuelt og kæmpe med at få sin flisebelægning eller andet rent med kost og vand, så kommer højtryksrenseren på banen med sit høje vandtryk og spuler skidt og snavs, alger og mere til væk. Den tager vandet – typisk ind fra vandhanen – og hæver vandtrykket ved hjælp af en indbygget pumpe.

Mens vandtrykket i et hus normalt ligger på omkring 4 bar, har en gennemsnitlig højtryksrenser et tryk på omkring 130 til 160 bar.

Det handler dog ikke kun om vandtrykket, for også vandmængden, der beregnes som literforbrug i timen, er en vigtig faktor. En højtryksrenser bruger typisk omkring 300-500 liter vand i timen.

Hvad koster højtryksrensere?

Prisen for højtryksrensere er meget svingende. De allerbilligste kan du finde til under 1.000 kroner, mens dyrere modeller til privat brug kan koste op mod 10.000 kroner. Det, der primært adskiller de dyrere og billigere modeller fra hinanden, er ydeevne og funktionalitet.

Dyrere modeller kendetegnes ved et højere vandtryk, vandmængde, motoreffekt og flere funktioner og medfølgende mundstykker. Det giver en højere rengøringskapacitet, hvilket betyder, at du kan rengøre flere slags overflader og også gøre det hurtigere. Også holdbarhed er i denne sammenhæng et parameter, og billigere modeller har som udgangspunkt mere enkle komponenter med en kortere levetid.

Vær opmærksom på, at uanset prisen på din højtryksrenser, så dækker garantien ikke eventuelle frostskader. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted uden risiko for minusgrader.

For at vælge den rette højtryksrenser til prisen er det vigtigt, at du tænker over de arbejdsopgaver, du vil give højtryksrenseren og hvor ofte du kommer til at bruge den. På den måde kan du undgå at købe en højtryksrenser, der er alt for kraftfuld og også unødvendig dyr.

Omvendt kan det også blive en dyr fornøjelse at købe en for sparsom model, særligt i forhold til tid og effektivitet, da de mindre kraftfulde maskiner arbejder betydeligt langsommere. En mere kraftfuld højtryksrenser vil opleves som mere effektiv, da man hurtigt konstaterer, hvor meget tid man kan spare ved at rengøre alverdens genstande og overflader med den.

Værd at vide om højtryksrensere

Når du skal købe en højtryksrenser, er der mange ting, du bør tænke igennem, inden du bestemmer dig og lægger dig fast på en model.

Du bør dels tænke over dine behov, dels bør du sætte dig ind i, hvordan en højtryksrenser fungerer, og hvilke funktioner der er centrale for dig. På den måde kan du undgå at købe en højtryksrenser, som du ender med at blive utilfreds med. Når man har læst op på tingene, er det nemmere at udvælge et par modeller og sammenligne dem indbyrdes.

Vi ser herunder nærmere på de vigtigste parametre ved køb af højtryksrenser.

Vandtryk

Vandtrykket måles i bar og er betydningsfuldt, da det er en nøglefaktor for, hvor godt højtryksrenseren kan udføre sin arbejdsopgave. Jo højere vandtryk, jo højere hastighed (og dermed større bevægelsesenergi) har vandet, når det rammer overfladen, og jo større kraft bliver overfladen udsat for. Jo større kraft overfladen udsættes for, des mere kraftfuld bliver rengøringen.

Det er altså et spørgsmål om, at vandtrykket skal være tilstrækkeligt højt, for at højtryksrenseren kan udføre alle de opgaver, den møder. Generelt tilbyder lavprismodeller under 120 bar, mens premium-modeller har et tryk på omkring 140 bar, men oftest mere. Derimellem findes et hav af modeller i mellemsegmentet.

Det er standard, at der enten er et mundstykke eller en funktion, hvor du kan justere trykket. På de mere enkle modeller justeres trykket ved at vride mundstykket og på den måde begrænse vandgennemstrømningen.

Du kan sammenligne dette med en vandslange, hvor du klemmer enden sammen og på den måde får en hårdere stråle, men der kommer samtidig mindre vand ud. Det fungerer på samme måde, hvis du vrider mundstykket på højtryksrenseren for at sænke trykket – hullet bliver større, hvilket medfører et lavere tryk, men større vandmængde.

På lidt mere avancerede modeller justeres trykket i stedet med knapper og hos visse producenter kan du aflæse det aktuelle tryk på et display på håndtaget. Der er tilmed modeller, hvor du kan justere både tryk og vandmængde via en fjernbetjening.

Vandforbrug

Vandmængden i højtryksrenseren måles normalt i liter pr. time. Det angiver kort og godt, hvor meget vand der bruges. Sammen med vandtrykket bestemmer vandmængden, hvilken intensitet vandet rammer overfladen med. Jo større intensitet, jo flere vanddråber rammer overfladen og desto hurtigere rengøring.

Lavprismodeller har ofte et vandforbrug på ca. 300-350 liter i timen, mens premium-modeller plejer at bruge omkring 450-500 liter vand i timen.

Rengøringseffekt

Hvis bare vandtrykket er tilstrækkelig højt, så afgør vandmængden ganget med vandtrykket, i hvert fald teoretisk højtryksrenserens rengøringseffekt. Jo bedre rengøringseffekt, desto større overflade kan du rengøre i et givet tidsrum.

Rengøringseffekten bør således være det vigtigste parameter, når man køber en højtryksrenser. Desværre er det ikke muligt at fastslå rengøringseffekten blot ved at gange de angivne værdier for vandmængde og vandtryk – man er nødt til at konstatere det ved at bruge højtryksrenseren. Højere tryk og større vandmængde giver dog ofte en større rengøringseffekt.

På samme måde er det heller ikke muligt at fastslå rengøringseffekten ud fra motoreffekten, selvom en højere effekt også plejer at betyde bedre rengøringseffekt.

For en gennemsnitlig villaejer er et tryk på omkring 130 bar og et vandforbrug på 450 liter i timen ofte tilstrækkeligt til de fleste arbejdsopgaver. Man bør også kunne sænke trykket til de opgaver, der kræver en mere skånsom behandling, f.eks. terrassevask.

Motor

Højtryksrensere til hjemmebrug har som regel en elmotor, der sluttes til et almindeligt strømudtag med jord. Motoren driver den interne pumpe, som øger vandtrykket. Generelt giver en højere motoreffekt et højere vandtryk og et større vandforbrug.

Det er ofte vigtigt at tænde for vandet til højtryksrenseren, inden man starter motoren. Ellers kan pumpen opbygge et vakuum, hvilket den kan risikere at tage skade af.

Højtryksslange

Slangen er en vigtig komponent ved en højtryksrenser - både med hensyn til dens længde og materialevalget. Højtryksslangen skal være tilstrækkelig lang, men også tilstrækkelig fleksibel. En kort og stiv slange gør arbejdet mere anstrengende og tidskrævende.

Typiske problemer med slangen omfatter, at den filtrer sig sammen efter at have stået et stykke tid, og at selve maskinen vælter, hver gang man prøver at hive slangen ud.

Håndtaget

Ergonomi har også meget at sige ved brug af en håndtryksrenser – det kommer til udtryk omkring håndtaget. For det første skal det være behageligt at holde fast i og bruge i længere tid ad gangen. For det andet skal du kunne stå oprejst og alligevel kunne rengøre f.eks. fliserne på terrassen.

Standard i dag er, at der medfølger et teleskophåndtag, så man kan holde en afstand på nogle decimeter fra den overflade, man står ved, uden at skulle læne sig fremad. I visse situationer passer et kortere håndtag dog bedre, f.eks. hvis man står på en stige og vil rengøre en overflade meget tæt på stigen.

En anden vigtig faktor er, hvor nemt det er at tilslutte tilbehør på håndtaget og tage det af igen. Standard i dag er en praktisk klik-funktion.

Design

Designet er primært vigtigt ud fra et brugersynspunkt. Hvor stabilt står højtryksrenseren på underlaget? Hvor nemt er det at pakke den væk, når den ikke er i brug? Er det muligt at hænge tilbehør og mundstykker direkte på maskinen, når man ikke bruger det?

Støjniveau

Højtryksrensere afgiver noget støj og mere kraftfulde modeller larmer derfor mere. Jo højere støjniveau, jo dårligere er det naturligvis for hørelsen og komforten.

Støjniveauet ligger dog typisk på det samme niveau for højtryksrensere beregnet til hjemmebrug. Generelt er det dog et godt råd at bruge en form for høreværn, og følger man den anbefaling, kan støjniveauet for højtryksrenseren spille en mindre rolle.

Energiforbrug

Motoreffekten samt tryk- og vandforbruget afgør energiforbruget. En ineffektiv højtryksrenser medfører ikke blot unødigt tidsforbrug, den giver også et højere energiforbrug. Selvom en mere kraftfuld model forbruger mere energi pr. sekund, kan den alligevel være energibesparende, hvis den arbejder tilstrækkelig hurtigt.

Garanti

Garantier på højtryksrensere er ofte opdelt på maskine og spuleudstyr for sig. Bemærk, at frostskader normalt ikke dækkes af producenternes garantier. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer højtryksrenseren et sted, hvor der aldrig bliver minusgrader, og her i Danmark betyder det en form for opbevaring indendørs med varme.

Alternativ vandkilde

Nogle producenter og modeller understøtter brug af en alternativ vandkilde. Det kan være praktisk, hvis man har adgang til gratis vand fra sin egen brønd eller opsamlet regnvand i en regnvandstønde. Især hvis man bor i et område, hvor man skal spare på det kommunale vand.

Tilbehør og udstyr

Mængden af tilbehør der følger med ved købet af en højtryksrenser, varierer meget fra model til model, og med dyrere højtryksrensere er der en tendens til, at man får mere tilbehør med i prisen.

De store producenter i dag sender normalt et mundstykke med, som har en spulende effekt til mere skånsomme arbejdsopgaver, og et roterende mundstykke, der har en skærende effekt til opgaver der kræver mere kraft. For eksempel vil man ikke risikere vand ind i husfacaden eller risikere at ødelægge terrassen ved at bruge for højt tryk.

Nogle producenter inkluderer et skummundstykke, der monteres for enden af spuleudstyret. Med det udstyr bliver rengøringsmidlet tilført i slutningen af vandet og kommer ikke igennem hele maskinen. Man slipper således for besværet med, at der er rester af rengøringsmidlet i udstyret en periode efter brug.

Derudover har de store producenter et hav af andet tilbehør, der kan tilkøbes. For eksempel udstyr og tilbehør til bilvask samt forskellige typer af børster og håndtag.

Du kan blandt andet finde priser på og forhandlere af tilbehør til højtryksrensere via PriceRunner, hvor du også kan sammenligne tilbud på populære højtryksrensere og se, hvad de koster.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.