1. Bedst i test

Løbebånd Test: Find det bedste blandt 12 populære løbebånd

Daniel Agerhult

Opdateret 5. maj 2021

Vil du gerne i gang med løbetræningen, men har ikke tid til at komme ud ad døren? Med et løbebånd har du altid løbetræningen inden for rækkevidde uanset vejret og hvor du bor. Vi har testet løbebånd og udpeger Sole Fitness F63 til bedst i test. Det har en udmærket byggekvalitet, godt løbeareal og en kraftig motor til en god pris.

Løbebånd Test: Find det bedste blandt 11 populære løbebånd

Søskendemodellen Sole Fitness F85 har de samme styrker, og vi udnævner denne til bedste premiumvalg. Bedste lavprisvalg bliver Master Fitness T25, der er et lavprisløbebånd med høj ydeevne.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vores testteam består af både elitesportsfolk og hverdagsmotionister, og sammen har de vurderet over hundrede træningsmaskiner. De vigtigste modeller beholder vi til langtidstest, i mange tilfælde i flere år, og tilføjer løbende opdateringer i anmeldelserne.

I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende områder:

  • Brugervenlighed: Hvor let er træningscomputeren at bruge? Er displayet stort og tydeligt nok? Er der genvejsknapper, og i givet fald hvor? Er løbebåndet let at flytte? Hvor tydelig er brugsanvisningen?

  • Kvalitet og design: Hvor godt er løbebåndet konstrueret? Hvor store belastninger og hvor meget slitage bør konstruktionen kunne holde til? Hvor god affjedring har løbebåndet? Hvor pålidelig er målingen af puls, kalorieforbrænding osv.? Hvilke garantier er der?

  • Funktionalitet: Er der en hylde til tablet? Understøtter det trådløst pulsbælte? Kan man justere hældningen? Hvor mange transporthjul er der?

  • Ydeevne: Hvor kraftfuld er motoren? Hvor høj er den maksimale brugervægt? Hvor stort er løbearealet? Hvor høj er maksimumshastigheden og maksimumshældningen?

Vi har givet løbebåndene karakterer i forhold til prisværdien, dvs. hvor gode de er inden for deres område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og vice versa.

Vi har testet et udpluk af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på de testede løbebånd på PriceRunner.

1. Sole Fitness F63 - BEDST I TEST LØBEBÅND

Højtydende mellemklassebånd med uovertruffen værdi til prisen

Prisklasse: Mellem Hastighed: 0-18 km/h Antal Træningsprogram: 10 stk Hældning: 0-15 Motoreffek (kontinuerlig): 3 hk Længde (mål): 210 cm Bredde (mål): 89 cm Højde (mål): 144 cm Løbeareal (L): 152 cm Løbeareal (B): 51 cm Maskinvægt: 115 kg Maksimal brugervægt: 147 kg Display: Type: Baggrundsbelyst LCD Farve: Blå (monokrom) Størrelse: 9 tommer Foldbar: Ja Transporthjul: 4 Garanti: 2 år (ramme: livstid) Medfølgende tilbehør: Trådløst pulsbælte Videoklip: Monteringsanvisning

Sole Fitness F63

Sole F63 er en mellemklasseversion af Soles flagskibsmodel, F85, og udpeges til bedste mellemklassevalg I lighed med sin storesøster har F63 en motoreffekt og byggekvalitet, som få løbebånd kan leve op til i prisklassen. To styrker der samlet borger for en meget lang levetid, også ved flittig brug.

Løbearealet er bredt og usædvanlig langt, så ens løb bliver mere afslappet, især ved høje hastigheder. Den fantastiske affjedring er dog det mest imponerende. Den er uovertruffen i mellemklassen og giver et behageligt og skånsomt løb. I lighed med andre Sole-modeller har F63 en enkel men samtidig letanvendt og brugervenlig træningscomputer.

Kontrolpanelet er tydeligt med store hurtigknapper til blandt andet hældning og hastighed. Det er petitesser, men vi havde gerne set, at hurtigknapperne til hastighed gik helt op til maksimumshastigheden. Vi kunne også godt tænke os, at hyldefladen var placeret over displayet, så dette ikke bliver dækket af en tablet.

Maskinvægten er høj, hvilket må ses som en uundgåelig konsekvens af den høje byggekvalitet og ydeevne. Trods vægten er F63 overraskende let at flytte. Transporthjulene kunne dog have været bredere for at skåne sarte gulve.

Løbebåndet er let at klappe sammen, og takket være et greb i håndhøjde også meget let at klappe ned. Brugsanvisningen er lidt sjusket oversat med stedvis utydelige illustrationer, men dette opvejes rigeligt af den glimrende monteringsvideo (se link under specifikationen).

Sole F63 egner sig til løbere, der vil have den højest mulige ydeevne, byggekvalitet og komfort i mellemprisklassen.

Udmærket byggekvalitet og affjedringrummeligt løbearealkraftfuld motorlet at flyttemonteringsvideopulsbælte medfølger
Sjusket oversat brugsanvisningret smalle transporthjul

Prissammenligning

Sammenlign priser
Abilica Online DK Logo

Sole F63 2020 løbebånd

12.900 kr.
Nordic Fitness Logo

Sole F63 2020

12.900 kr.

2. Sole Fitness F85 - BEDSTE PREMIUMVALG LØBEBÅND

Luksuriøst pro-løbebånd med fantastisk pris og ydeevne

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-20 km/h Antal Træningsprogram: 10 stk Hældning: 0-15 % Motoreffek (kontinuerlig): 4 hk Længde (mål): 207 cm Bredde (mål): 93 cm Højde (mål): 144 cm Løbeareal (L): 153 cm Løbeareal (B): 56 cm Maskinvægt: 144 kg Maksimal brugervægt: 150 kg Display: Type:Baggrundsbelyst LCD Farve: Blå (monokrom) Størrelse: 9 tommer Foldbar: Ja Transporthjul: 4 stk. Garanti: 2 år (ramme: livstid) Medfølgende tilbehør: pulsbælte, højttaler, flaskeholder

Sole Fitness F85

Det professionelle løbebånd F85 fra Sole Fitness har en førsteklasses ydeevne til en suveræn pris og udpeges derfor til bedste professionelle valg.

Konstruktionskvaliteten er fortræffelig, og motoren er meget kraftig, hvilket giver en lang levetid på trods af konstant, hård belastning. Sole er så sikre på konstruktionskvaliteten, at de yder livstidsgaranti på rammen. Det ekstremt rummelige løbeareal gør det tryggere at presse sig selv maksimalt under løb.

Støddæmpningen er fantastisk god, hvilket naturligvis skåner knæ og led, men først og fremmest gør den det mere behageligt at løbe. Displayet er forbilledlig og er omgivet af praktiske hurtigknapper til hastighed og hældning.

Træningscomputeren er intuitiv og let at forstå – også for personer uden teknisk snilde – hvilket gør det nemt at komme i gang med træningen. På trods af sin meget høje vægt er F85 overraskende let at flytte og enkel at klappe sammen. Det er faktisk meget svært at finde svagheder hos F85.

De småting, vi kan komme i tanke om er, at transporthjulene kunne have været bredere for at skåne gulvet, og den danske brugsanvisning er ganske vist tydelig, men virker samtidig til at være oversat vel hurtigt.

Uovertruffen værdi til prisenfortræffelig byggekvalitet & affjedringmeget rummeligt løbearealkraftfuld motor let at flytte
Sjusket oversat brugsanvisningtransporthjulene kunne have været bredere

3. Master Fitness T25 - BEDSTE LAVPRISVALG LØBEBÅND

Overraskende højtydende løbebånd i lavprisklassen

Prisklasse: Lavpris Hastighed: 1-20 km/h Antal Træningsprogram: 36 Hældning: 0-15 % Motoreffek (kontinuerlig): 2,5 HK konstant effekt Længde (mål): 172 cm Bredde (mål): 87 cm Højde (mål): 137 cm Løbeareal (LxB): 140x51 cm Maskinvægt: 88 kg Maksimal brugervægt: 130 kg Display: Type: LCD Farve: Blå (monokrom) Størrelse: 120x87x148 Foldbar: Ja Transporthjul: 4 Garanti: 2 år

Master Fitness T25

Master Fitness T25 er et lavprisløbebånd med høj ydeevne i forhold til vægten. Med sin kraftfulde motor accelererer løbebåndet hurtigt op til sin høje maksimumshastighed, uden at larme for meget eller føles ustabilt.

T25 har både en indbygget pulsmåler og genvejsknapper til såvel hældning som hastighed, så du kan komme i gang med at træne med blot nogle få tastetryk. Hvis du vil løbe mere varieret, har du rig mulighed for dette, da der er en række forudprogrammerede træningsprogrammer at vælge imellem. Disse er tydeligt beskrevet ved siden af displayet.

Displayet kan virke lidt lille, men er alligevel brugervenligt og let at aflæse. Der er gode opbevaringsmuligheder til nøgler og vandflaske samt en holder til en tablet.

Affjedringen er rigtig god for et lavprisløbebånd. Hældningen og løbebåndets længde er også bedre end forventet. Bredden er også god for prisklassen, men løbearealet kan alligevel opleves småt ved høje hastigheder. Falden ved siden af løbebåndet er også smalt, men gør samtidig, at løbebåndet fylder mindre. Desuden er det let at klappes sammen og flytte.

Meget prispressetudmærket løbearealaffjedring og motor for prisklassen
Ret lille displayløbearealet smalt ved maks. hastighed

4. Hammer Life Runner LR22i TFT

Moderne løbebånd med skøn affjedring til brugere, der vil have høj maksimumshastighed

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-22 km/h Antal træningsprogrammer: 12 stk. Hældning: 0-12% Motoreffekt: 2,5 hk Længde: 199 cm Bredde: 85 cm Højde: 152 cm Løbeareal (LxB): 152x52 cm Maskinvægt: 70 kg Maksimal brugervægt: 130 kg Display: 10" farve med touchdisplay Maksimalt lydniveau: 67 dB Foldbar: Ja Transporthjul: Ja Brugsanvisning: PDF Garanti: 2 år for privat brug Tilbehør: Pulsbælte købes separat/Bluetooth

Hammer Life Runner LR22i

Hammer Life Runner LR22i TFT er et spændende løbebånd med moderne design og et display, der er udstyret med touchskærm. Det har bluetoothfunktion, så det er kompatibelt med diverse træningsapps, såsom Kinomap og BitGym. Med dem kan du træne i virtuelle omgivelser og tage en løbetur rundt om Eiffeltårnet eller Empire State Building. Dine præstationer bliver desuden lettere at overskue og følge op på.

Moderne og attraktivt design til placering i hjemmet

LR22i TFT har stilrene linjer og en flot udformet træningskonsol. Det passer glimrende ind i et træningsrum i en lejlighed eller villa, og kan med fordel klappes sammen for at frigøre plads, når det ikke er i brug. Når løbebåndet er klappet sammen, er det nemt at rulle hen til den ønskede plads takket være de fire transporthjul.

Det udmærker sig ved en føjelig og behagelig affjedring, som giver en følelse af at løbe på en blød skovsti. Vi giver et stort plus for den høje maksimumshastighed, der giver mulighed for rigtig hurtig intervaltræning. Desværre er armstøtterne ret korte og vi havde gerne set, at de havde genvejsknapper til hastighed og hældning. I høj hastighed kan det virke risikabelt at prøve at ramme knapperne på konsollen med fingrene, selvom de i dette tilfælde er både store og tydelige.

Smuk grænseflade med meget indhold

Displayet er baggrundsbelyst og ligner grænsefladen på en moderne tablet. Det gør LR22i TFT meget let at navigere, såfremt brugeren er vant til at bruge en tablet af nyere model. Touchskærmen giver oplevelsen et ekstra løft og gør det lettere for brugeren ved valg af træningsprogram. Desuden er træningscomputeren fyldt med diverse apps, såsom Youtube, Spotify og Netflix. Det er relevant at spørge sig selv, om man virkelig har brug for disse apps i konsollen, eller om man alligevel vælger at bruge sin egen mobiltelefon eller tablet.

Det leveres med tolv forudindstillede træningsprogrammer af varierende art, lige fra powerwalk til intervaltræning. En sjov detalje for at øge motivationen er, at man kan indstille det, så man kan konkurrere mod computeren, der så simuleres med en bestemt hastighed, som man selv vælger.

Konkurrencedygtige fordele

Hammer Life Runner LR22i TFT er et løbebånd, der giver udmærket affjedring og har en touchskærm med en flot og letnavigeret brugergrænseflade. Bluetoothfunktionen gør det nemt for brugeren at synkronisere løbebåndet med forskellige træningsapps, og maksimumshastigheden er en af de højeste i vores test af løbebånd. Vi vurderer, at LR22i TFT er et rigtig godt køb i denne prisklasse, selvom vi synes, at et pulsbånd burde følge med i prisen.

Udmærket affjedringhøj maksimumshastighedtouchskærmbluetooth
Korte armstøtteringen genvejsknapper i håndtagenepulsbånd medfølger ikke

5. Bowflex BXT226

Kraftfuldt løbebånd med USB-port og førsteklasses affjedring

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-20 km/h Antal træningsprogrammer: 9 stk. Hældning: 0-15 % Motoreffekt: 3,75 hk Længde: 215 cm Bredde: 92 cm Højde: 140 cm Løbeareal (LxB): 152x51 cm Maskinvægt: 127 kg Maksimal brugervægt: 170 kg Display: 7,4 tommer baggrundsbelyst Maksimalt lydniveau: 61,5 dB Foldbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Tilbehør: Pulsbælte medfølger

Bowflex BXT226

Bowflex BXT226 er et kraftigt premium-løbebånd med stort løbeareal og rigtig lækker affjedring. Dets design er futuristisk, men samtidig stilrent og derfor let at synes om. Takket være hylden til tablet og USB-porten, risikerer du aldrig at løbe tør for batteri under løbetræningen. Til forskel fra mange andre løbebånd er hylden desuden placeret, så tabletten ikke skjuler displayet. En robust konstruktion kombineret med en kraftfuld motor gør, at BXT226 passer udmærket til hårdere intervaltræning. Den stærke motor muliggør nemlig en høj maksimumshastighed og hurtig hastighedsjustering. Desuden gør det rigtig store løbeareal, at det føles tryggere at løbe, når det går allerstærkest. Til trods for sin høje maskinvægt gør de fire transporthjul det let at flytte båndet.

BXT226 har en letanvendt træningscomputer med en attraktiv brugergrænseflade. Den har flere forskellige træningsprogrammer, og pulsbælte er inkluderet i prisen. Efter træningen kan du overføre dine data via Bluetooth til diverse gratisapps. Der er lydeffekter til nogle af valgmulighederne, hvilket kan være trættende i længden, hvis man bliver generet af den slags, men heldigvis kan lyden slås helt fra. Vi mangler desværre genvejsknapper i håndtagene til nem småjustering af hastighed og hældning. Desuden skal hver ændring på konsollen bekræftes med yderligere et tryk på en anden knap, hvilket er irriterende, især under hård intervaltræning, hvor man vil have totalt fokus på at løbe. Vi er ret imponerede over de forholdsvis stærke højttalere, som du kan slutte til din telefon eller tablet via et almindeligt lydkabel. Konsollen har fem lettilgængelige rum, hvor man med fordel kan opbevare nøgler, telefon osv. I lighed med mange andre løbebånd har BXT226 en obligatorisk, men underdimensioneret blæser, som ikke engang ved højeste effekt køler særlig meget. Bowflex BXT226 henvender sig til løbere, der er ude efter en eksklusiv, flot, robust og bekvem træningsplatform med moderne funktioner som f.eks. tilpasning til at kigge på tablet under træningen.

Hylde til tablet som ikke skjuler displayetlækker affjedringUSB-portpulsbælte medfølger
Ingen genvejsknapper i håndtageneunødvendig "bekræft valg"-funktion

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

6. Master Fitness Wave Deck T5

Futuristisk løbebånd med fantastisk affjedring

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-18 km/h Antal træningsprogrammer: 20 stk. Hældning: 0-15 % Motoreffekt: 2 hk Længde: 182,8 cm Bredde: 92,5 cm Højde: 143,8 cm Løbeareal (LxB): 140x50 cm Maskinvægt: 126 kg Maksimal brugervægt: 120 kg Display: Baggrundsbelyst LCD Maksimalt lydniveau: 63 dB Foldbar: Ja Transporthjul: Ja Brugsanvisning: PDF Garanti: 2 år for privat brug Tilbehør: Pulsbælte købes separat

Master Fitness Wave Deck T5

Master Fitness Wave Deck T5 er et spændende løbebånd med en temmelig unik konstruktion, hvor selve løbedækket har et antal ribber, der kombineret med udformningen giver en usædvanligt god affjedring. Det har et futuristisk design med lækre former og en træningskonsol, der hænger i luften sammen med en lille arm, der er fastgjort på konstruktionen.

Op til tre brugere og flere træningsprogrammer

Selve træningscomputeren leveres med tyve forinstallerede træningsprogrammer, og der er mulighed for at registrere tre unikke brugere. Det kan være godt, hvis der er flere i familien som vil træne på løbebåndet og har forskellige præferencer. Når du har valgt, hvilken slags løbetræning du vil lave, er det forholdsvis enkelt at navigere rigtigt i træningscomputeren. Hvis du bare vil løbe uden et forudindstillet program, er du i gang efter at have trykket på et par knapper. Vil du i stedet køre et forudindstillet program, er der flere knapper at trykke på, men samtidig er det nemt at finde ud af.

Genvejsknapper og USB-stik

Ved eksempelvis intervaltræning kan det være en fordel, hvis løbebåndet er udstyret med genvejsknapper, så man hurtigt og sikkert kan ændre hastighed og hældning. Fra et sikkerhedssynspunkt er det især godt, hvis disse knapper er placeret på håndtagene, og det har Wave Deck T5.

Vi kan godt lide, at kontrolpanelet ud over hylde til for eksempel tablet også er udstyret med USB-stik, så man kan lade den op under træningen. Desværre dækker en tablet for displayet, så du ikke kan se træningsoplysningerne. Du er derfor nødt til at vælge, om du vil se på din tablet eller have overblik over træningen.

Kompakt med fantastisk affjedring

Wave Deck T5 har en kompakt konstruktion og har et kort løbeareal for prisklassen. Det kan virke ubehageligt, hvis man er vant til at løbe på et stort løbebånd med masser af plads. Derfor er det godt, at der er håndtag og sikkerhedsstop, som man fastgør i trøjen, så båndet stopper, hvis man mister balancen. For løbere der foretrækker et blødt underlag, vil vi rigtig gerne slå et slag for dette løbebånd. Normalt er løbebånd hårdere end at løbe udendørs, men dette er sandelig end undtagelse. Affjedringen er rigtig god og giver en skøn fornemmelse uden at blive alt for blød.

Flot løbebånd til hjemmebrug

Master Fitness Wave Deck T5 er løbebåndet til dig, der har begrænset plads og foretrækker at løbe på et blødt underlag. Løbebåndet er pænt og passer find ind i hjemmet. Selvom prisen er forholdsvis høj, synes vi, at man får meget løbebånd for pengene. I denne prisklasse er det et af de bedre løbebånd, vi har testet.

Suveræn affjedringudnytter pladsen godtUSB-stik
Tablet dækker displayetkort løbeareal

7. Titan Life Athlete T74

Stabilt løbebånd med brugervenlig træningskonsol og blød affjedring

Prisklasse: Mellem Hastighed: 0-20 km/h Antal træningsprogrammer: 24 stk. Hældning: 0-9 % i 15 trin Motoreffekt: 3 hk Længde: 188 cm Bredde: 86 cm Højde: 142 cm Løbeareal (LxB): 140x51 cm Maskinvægt: 85 kg Maksimal brugervægt: 130 kg Display: Baggrundsbelyst LCD Maksimalt lydniveau: 51 dB Foldbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 1 år (for privat brug) Tilbehør: Appen "Fitshow"

Titan Life Athlete T74

Titan Life Athlete T74 er et rigtigt rart løbebånd i mellemklassen med stort løbeareal og lækker affjedring. Løbebåndet kommer i en stor pakke og indeholder kun få dele, der skal monteres. Brugsanvisningen er tydelig, og for en nybegynder stager det maks. 30 minutter at gøre løbebåndet klar til brug.

Stærk motor, men lav maskinvægt

Athlete T74 har en forholdsvis lav maskinvægt for sin prisklasse, men er alligevel stabil. Det har et stort løbeareal, og selv ved høje hastigheder står båndet stabilt på underlaget. For at give en endnu sikrere løbetræning havde vi dog gerne set, at håndtagene var længere. Eftersom maskinvægten er lav, er T74 relativt let at flytte.

T74 er udstyret med en stærk DC-motor på 3 hk, så den kan hurtigt øge og sænke hastigheden efter ønske. Den har en maks. hastighed, der er nok til langt de fleste, men for at være rigtig skarp, skulle den have kunnet tilbyde en stejlere maks. hældning. Hældningen har 15 niveauer, men der er ret små afstande imellem hvert niveau, og den maksimale hældning er mindre end på mange andre modeller i prisklassen. Det er bemærkelsesværdigt, at den ikke understøtter trådløs pulsmåling.

Plads til tablet, men spartansk træningscomputer

Vi sætter pris på træningskonsollens finesser. Eksempelvis hylde til tablet, USB-port til opladning og tilslutning til de integrerede højttalere. Desuden har højttalerne en usædvanligt høj ydeevne. Det er nemt at navigere hen til det ønskede træningsprogram, og computeren har plads til tre forskellige brugere. Programmerne er i den enkle ende og tilbyder egentlig bare forskellige slags hastighedsændringer - træningens varighed angiver du selv. Der er desværre ikke mulighed for at ændre sine egne intervalpas, men man kan godt benytte sig af genvejsknapperne ved træningskonsollen til hurtigt at justere hastighed og hældning. Vi havde gerne set, at den også havde genvejsknapper i håndtagene på siderne. Displayet er baggrundsbelyst og stort, så du får et udmærket overblik over træningen. Samlet set er Titan Life Athlete T74 et rigtig kompetent løbebånd til prisen med mange fine detaljer. Det egner sig ekstra godt, hvis du vil bruge din tablet under træningen, men det har også gode løbeegenskaber såsom udmærket affjedring og et stort løbeareal.

Hylde til tabletUSB-portlækker affjedring
Mangler genvejsknapper i håndtagenemangler trådløs pulsmodtagerringe maks. hældning

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

8. Finnlo Technum IV

Elegant løbebånd med udmærket affjedring og USB-port

Prisklasse: Lavpris Hastighed: 0-18 km/h Antal Træningsprogram: 11 stk Hældning: 0-15 % Motoreffek (kontinuerlig): 1,75 hk Længde (mål): 179 cm Bredde (mål): 80 cm Højde (mål): 130 cm Løbeareal (L): 142 cm Løbeareal (B): 50 cm Maskinvægt: 82 kg Maksimal brugervægt: 135 kg Display: 5,4 tommer baggrundsbelyst LCD Foldbar: Ja Maksimalt lydniveau: 64 dB Transporthjul: 4 stk Garanti: 3 år Medfølgende tilbehør: Pulsbælte købes separat Brugsanvisning: PDF

Finnlo Technum IV

Finnlo Technum IV er et prisbilligt løbebånd med flere fine finesser som f.eks. USB-port og hylde til tablet. Løbebåndet har en glimrende affjedring, hvilket bidrager til at undgå belastningsskader. Technum IV har et – for prisklassen – rummeligt løbeareal, hvilket gør træningen lettere, især ved højere hastigheder.

Træningscomputeren er forholdsvis brugervenlig, og det er nemt at komme i gang med træningen. Der sidder praktiske hurtigknapper til hastighed og hældning på såvel kontrolpanel som håndstøtte. De gør det muligt at foretage hurtige justeringer under træningen, så du kan koncentrere dig om at løbe.

Træningsprogrammerne er velafvejede, og den store maksimumshældning forbedrer muligheden for rigtig hårde løbepas. Technum IV har fire transporthjul, men det er især de to forreste, der bruges, da båndet med fordel kan flyttes, når det er klappet sammen. Desværre er båndet svært at flytte, især hvis det står trangt, da det skal vippes fremad for at aktivere transporthjulene.

Ved siden af displayet er der to rum, der passer til opbevaring af en vandflaske. Det er to rum mere, men de er svære at anvende, da vinklen er en smule for stejl, og plasticmaterialet går overfladen glat. Det medfører desværre, at de ting vi lægger der, har tendens til at glide ud. Takket være USB-porten slipper du i det mindste for, at din tablet løber tør for strøm under træningen.

Finnlo Technum IV er velegnet, hvis du søger et billigere løbebånd, hvor man har fokuseret på et rummeligt løbeareal og rigtig god affjedring.

Hylde til tablet/mobiludmærket affjedringhurtigknapperUSB-port
Svær at flyttedårligt designede opbevaringsrum

9. Master Fitness T70

Stabilt løbebånd med stort løbeareal

Prisklasse: Pro Hastighed: 1,5-20 km/h Antal træningsprogrammer: 9 stk. Hældning: 0-15 % Motoreffekt: 2,5 hk Længde: 196 cm Bredde: 83 cm Højde: 139 cm Løbehøjde: 24 cm Løbeareal (LxB): 145x52 cm Maskinvægt: 121 kg Maksimal brugervægt: 145 kg Display: 14" belyst med rød farve Maksimalt lydniveau: 65 dB Foldbar: Nej Transporthjul: Ja Brugsanvisning: PDF Garanti: 1 år Tilbehør: Pulsbånd medfølger

Master Fitness T70

Master Fitness T70 er et gedigent løbebånd i pro-klassen. Det har en stabil konstruktion og et generøst kontrolpanel med stor hylde til både tablet og telefon. Motoren er stærk og giver mulighed for mange forskellige slags intervaltræning.

Stor og stærk

Konstruktionen har eksklusive materialevalg, hvilket gør labebåndet både stabilt og tungt. Man løber uden at føle sig begrænset, da løbearealet er godt. Derimod er affjedringen ret hård, hvilken man bør være opmærksom på, hvis man ikke er god til at løbe på hårde underlag. T70 kan desværre ikke klappes sammen, så det er svært at stille væk. T70 er udstyret med en stærk motor, og det mærker man især ved intervaltræning, hvor hastigheden øges og sænkes kontinuerligt. Det går forholdsvis hurtigt at accelerere båndet til den rette hastighed.

T70 har en relativt høj løbehøjde, så skal løbebåndet stå i kælderen, og du er høj, anbefaler vi, at du tjekker om der er højt nok til loftet. Regn med mindst 20 centimeter mellem hovedet og loftet for at det skal føles rart at løbe.

Generøst træningspanel trods manglende genvejsknapper

T70 har en et stort display, der er opdelt i flere forskellige informationsfelter. Tekst og cifre lyser med rød farve i hvert fald, og det er nemt at aflæse i et mørkt rum. Træningscomputeren har ni forudindstillede træningsprogrammer, der er forholdsvis enkle at finde og forstå. Det nemmeste er dog selv at taste ind, hvor længe man vil løbetræne, og derefter øge og sænke hastighed og hældning manuelt under træningen. Desværre har håndtagene ingen genvejsknapper til justering af hastighed og hældning, hvilket havde gjort det lettere at justere indstillingerne på en sikker måde under træningen. Desuden har konsollen ingen genvejsknapper med faste værdier. En anden svaghed er pulsmålingen, der er unøjagtig, både via håndtagene og det medfølgende pulsbånd.

Konsollen er udstyret med en hylde til tablet og telefon. T70 får et plus, fordi displayet er så stort, at en tablet ikke dækker alle tallene, så du kan se på tabletten og have overblik over din træning samtidig. Derimod kan flaskeholderen ikke sikre, at vandflasken bliver stående. Det er nok at øge hastigheden et par trin, så falder flasken ud.

Master Fitness T70 er løbebåndet for dig, der har god plads og ved, hvor du vil have det stående. Det er velegnet, hvis du løber meget og ikke har problemer med hårde underlag. Det er et solidt løbebånd til en rigtig god pris.

Stabiltgenerøst løbearealhylde til tablet
Kan ikke klappes sammenunøjagtig pulsmålingmangler genvejsknapperlille hylde til vandflaske

10. Race Runner 2000i

Slanket løbebånd med udmærket affjedring

Prisklasse: Lavpris Hastighed: 0-20 km/h Antal træningsprogrammer: 26 stk. Hældning: 0-12 % Motoreffekt: 2 hk Længde: 172 cm Bredde: 69 cm Højde: 133 cm Løbeareal (LxB): 135x42 cm Maskinvægt: 69 kg Maksimal brugervægt: 130 kg Display: Baggrundsbelyst LCD Maksimalt lydniveau: 63 dB Foldbar: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år for privat brug Tilbehør: Pulsbælte købes separat

Hammer Race Runner 2200i

Race Runner 2000i er et velaffjedret lavprisløbebånd, som udnytter pladsen forholdsvis godt og er let at pakke væk på trods af høj maksimumshastighed og maksimal hældning. Løbebåndet leveres med en udmærket brugsanvisning, og selv for menigmand tager det ikke mere end 20 minutter at montere det. 2000i er også nem at folde sammen, og de velplacerede transporthjul kombineret med den forholdsvis lave vægt gør den nem at flytte. Løbebåndet fylder ikke særlig meget, og det er en stor fordel, hvis du ikke har så meget plads.

Enkelt kontrolpanel

Kontrolpanelet er spartansk med blot få knapper, så det er nemt at navigere. Der er to tydelige og velplacerede genvejsknapper til hastighed og hældning. Vi kunne godt have tænkt os flere en to valgmuligheder, men samtidig sidder knapperne til manuel styring lige ved siden af, så det er nemt at finjustere det selv. En positiv detalje er, at der også er genvejsknapper til hastighed og hældning i sidehåndtagene.

Konsollen har to rum, der passer til opbevaring af vandflaske og mindre genstande. Desværre mangler der hylde til en tablet, hvilket klart trækker ned, hvis du vil kunne se på den, mens du træner. Der er tilslutning til musikafspiller og indbyggede højttalere. Desværre er lydkvaliteten ringe, og lyden bliver bedre med højttaleren i en almindelig mobiltelefon.

2000i understøtter flere forskellige træningstyper, såsom intervaller og pulstræning. Træningscomputeren understøtter trådløs pulsmåling, men pulsbælte købes separat. Race Runner 2000i passer bedst, hvis du er på udkig efter et løbebånd, der udnytter pladsen godt, har effektiv affjedring og god ydeevne, og du ikke bruger tablet under træningen.

Effektiv affjedring for prisklassenlet at flytteudmærket brugsanvisning
Mangler hylde til tablet

11. Spirit Fitness CT850

Trygt løbebånd med stærk motor og stort løbeareal

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-20 km/h Antal Træningsprogram: 10 stk Hældning: 0-15 % Motoreffekt: 4 hk Længde (mål): 216 cm Bredde (mål): 89 cm **Højde (mål): **147 cm Løbeareal (L): 152 cm Løbeareal (B): 56 cm Maskinvægt: 180 kg Maksimal brugervægt: 200 Display: 6,3" baggrundsbelyst Foldbar: Nej Maksimalt lydniveau: 62 dB Transporthjul: Ja Garanti: 2 år

Spirit Fitness CT850

Spirit Fitness CT850 er et ekstremt robust løbebånd, som vel nærmest kan sammenlignes med en kampvogn. Båndet udstråler holdbarhed og mulighed for mange års flittig brug. Dette afspejles også af den ekstremt høje, maksimale brugervægt.

CT850 har to stabile transporthjul, men desværre er det ikke muligt at klappe båndet sammen, hvilket sammen med den meget høje maskinvægt i praksis gør det muligt at stille til side. Båndet har en stærk AC-motor, som får det til at accelerere hurtigt mellem forskellige hastigheder, og vekselstrømmen gør, at det kan holde til rigtig lange løbepas.

Det er selvfølgelig også rigtig stabilt, når man varierer hastigheden kraftigt, eksempelvis til intervaltræning. Affjedringen er hård, hvilket øger belastningen på knæ og led, og dette rammer især brugere, der ikke er vant til at løbe.

CT850 er udstyret med en særdeles ordinær træningscomputer med ti forskellige træningsprogrammer. Det er forholdsvis nemt at navigere sig frem til det ønskede træningsprogram, og derefter kommer man hurtigt i gang med at løbe.

Displayet er baggrundsbelyst og har en acceptabel størrelse. At skærmen er monokrom og således kun viser én farve, virker dog lidt nærigt for denne prisklasse, selvom det er en småting. Det er værre, at der mangler en hylde til at stille en tablet på, og genvejsknapper i håndtagene til regulering af hastighed og hældning. Dette er i dag almindeligt selv på billigere modeller, og manglen får CT850 til at virke lidt umoderne. Der er imidlertid flere praktiske rum på konsollen til at placere diverse småting som nøgler og telefon.

Spirit Fitness CT850 passer bedst, hvis man er på udkig efter et løbebånd, der tåler meget flittig brug, og ønsker komfort og tryghed under løbetræningen. Desuden skal man med tanke på prisen være klar til at betale rigeligt for disse egenskaber. Målgruppen er derfor primært træningslokaler hos virksomheder og i boligforeninger.

Utroligt stabiltstærk og robust AC-motorrummeligt løbearealflere rum på konsollen
Ingen hylde til tabletmangler knapper i håndtagenemonokromt display

12. Horizon Treadmill T101

Brugervenligt løbebånd med Bluetooth-højttaler

Prisklasse: Pro Hastighed: 0-16 km/h Antal træningsprogrammer: 4 stk. Hældning: 0-10% Motoreffekt: 2,5 hk Længde: 178 cm Bredde: 85 cm Højde: 140 cm Løbeareal (LxB): 140x51 cm Maskinvægt: 75 kg Maksimal brugervægt: 130 kg Display: LED, 2 stk. 2,2" og 1 stk. 1" Maksimalt lydniveau: 68 dB Kan klappes sammen: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 1 år for bevægelige dele, livstid på ramme og motor

Horizon Treadmill T101 er et kompakt løbebånd med fin affjedring og en træningscomputer, der er nem at navigere i. Trods størrelsen virker løbearealet relativt stort. Plus for at den er udstyret med to hylder til mobiltelefon og tablet. Hvis du stiller din enhed på den øverste hylde, kan du stadig holde øje med træningsdisplayet, mens du løber. Den har desuden stik til USB, så du kan oplade din mobilenhed under løbeturen.

Kompakt men stabil

Treadmill T101 er fremstillet med en solid ramme, der sørger for, at du kan løbe sikkert, uden at det gynger. Selvom rammen er tung og hård, er affjedringen rigtig god, hverken for hård eller for blød. Løbearealet er fuldt tilstrækkeligt, og man kan nå alle knapperne på træningskonsollen uden problemer. Vi havde dog godt kunnet tænke os en højere maksimumshastighed og stejlere hældning for at øge udfordringen, især i forbindelse med intervaltræning.

Med et enkelt greb kan du klappe løbebåndet op, og med de to transporthjul kan du med lidt besvær rulle det hen til den ønskede placering. Det havde været rart med fire transporthjul, der kan vinkles, så man lettere kunne rulle løbebåndet på plads på egen hånd.

Funktionelle genvejsknapper for at øge sikkerheden

De tre displays er små og viser ingen smarte bjælker eller diagrammer, men de er fuldt tilstrækkelige. Du kan nemt aflæse de nødvendigste informationer, og det går hurtigt at finde det ønskede træningsprogram. Det er muligt at vælge program i kategorierne intervaller, vægttab, distance og kalorier. Du kan også vælge et manuelt program, hvor du helt enkelt justerer hastighed og hældning selv under træningen. På hver sin side af konsollen er der genvejsknapper til valg af hastighed og hældning. Det synes vi er fantastisk, for at trykke på knapper flere gange øger risikoen for at tabe opmærksomheden og dermed falde og komme til skade.

Bluetooth-højttaler og blæser

Det er både nemt og hurtigt at oprette forbindelse til Bluetooth-funktionen. Bluetooth bruges kun til at afspille lyd fra mobiltelefon eller tablet til løbebåndets højttaler. Vi havde gerne set, at der også var mulighed for at slutte løbebåndet til en træningsapp, en funktion der findes på mange andre modeller. Nederst på træningskonsollen sidder der en lille blæser, der køler lidt. Blæseren kan ikke vinkles, og styrken har kun et trin, tændt eller slukket.

Desværre er det ikke muligt at koble en trådløs brystrem til træningscomputeren. Hvis man vil måle pulsen, skal man bruge de to håndtag, der sidder lige under konsollen, eller have sit eget pulsur.

Brugervenlig og let at holde af

Horizon Treadmill T101 er løbebåndet for dig, der ikke er afhængig af høj hastighed og er glad for at kunne se på din tablet eller lytte til musik/podcast/lydbog, mens du træner. T101 har brugervenligheden som sin største styrke, samtidig med at den er robust og har en god affjedring.

To hylder til mobiltelefon/tabletbluetooth-højttalergenvejsknapper
Ingen app-understøttelseingen trådløs pulsmåling

Alt om løbebånd

Løbebåndet og gåbåndet er sammen med crosstraineren de mest populære træningsmaskiner i dag til træning i hjemmet. Det er ikke så underligt, da kroppen er bygget til både at løbe og gå regelmæssigt. Da mange i dag har stillesiddende arbejde, er løbebåndet og gåbåndet således udmærkede redskaber til at opnå den bevægelse, som vi er bygget til og har brug for.

Det er nemt at tænke, at man lige så godt kan gå eller løbe udendørs, men virkeligheden er tit en anden. Ikke mindst fordi det nordiske klima ofte byder på kulde, mørke, regn og rusk. Vinterhalvåret er som regel værst, hvor is og sne øger risikoen for at glide, den kolde luft generer luftrøret, og mørket øger overfaldsrisikoen. Derimod er sommerhalvåret værst for allergikere.

Ganske vist kan man bruge et løbebånd i motionscentret, men medlemsskab er dyrt og koster ofte ca. 5.000-6.000 kr./år. Desuden er motionscentret ofte pakket med mennesker, når man skal træne, fordi de fleste gerne vil træne på samme tidspunkt, så der er kø til løbebåndene. Dette er sandsynligvis kun én af årsagerne til, at løbebånd i hjemmet er så populært i dag – og populariteten er desuden konstant stigende.

Det er vigtigt at tænke sig om, inden man køber et løbebånd eller gåbånd. Skal løbebåndet anvendes til løb, jogging eller gang? Hvor ofte skal løbebåndet anvendes? Skal det anvendes af flere personer? Hvor høj skal ydeevnen være? Hvad må det koste? Dette er de vigtigste spørgsmål, man bør stille sig selv som køber. Under anmeldelserne nedenfor kan du læse vores vejledning til, hvordan du vælger det rette løbebånd til netop dig og dine behov.

Vælg det bedste løbebånd

Vi har udvalgt markedets bedste og mest populære løbebånd netop nu. Løbebåndene er inddelt i 4 prisklasser som følger.

Lavprisklasse: ca. 2.000-6.000 kr. Kendetegnet ved enklere, mindre robuste og billige løbebånd og gåbånd. De har en lav vægt, simpel træningscomputer, mindre stabil ramme og et begrænset løbeareal, der hovedsageligt egner sig til gang. De har sparsom støddæmpning og mindre (eller ingen) motor, der i bedste fald giver en maksimumshastighed i joggetempo.

Mellemklasse: ca. 6.000-10.000 kr. Kendetegnet ved tungere løbebånd med et større løbeareal, bedre støddæmpning og en kraftigere motor, der kan klare høje hastigheder. Rammerne er også kraftigere for at kunne holde til den større belastning, og træningscomputerne og displays er mere avancerede.

Pro-klasse: ca. 10.000-14.000 kr. Kendetegnet ved støjsvage, tunge, meget velkonstruerede og stabile løbebånd, der tåler regelmæssig brug i længere tid og tåler en meget høj brugervægt. De har kraftigere motorer, der genererer meget høje maksimumshastigheder og et stort løbeareal, der giver et mere komfortabelt og trygt løb.

Med sine avancerede træningscomputere og trådløse sensorer har de også specialfunktioner som f.eks. pulskontrol og indbyggede højttalere. De har derudover ofte flotte displays med intuitive brugergrænseflader og store skærme til visualisering.

Pro+-klasse: Over 14.000 kr Kendetegnet ved løbebånd på eliteniveau til meget hård og regelmæssig træning. Disse løbebånd er gode nok til maratonløbere og andre, der kræver ekstremt høj kvalitet og ydeevne.

Løbearealet er meget stort, motoren kraftfuld og støddæmpningen rigtig god. En konstruktion i meget høj kvalitet gør løbebåndet robust og garanterer, at det tåler intensiv brug af flere brugere i meget lang tid. Konstruktionskvaliteten gør også, at den maksimale brugervægt ofte er markant høj.

At vælge det rette løbebånd/gåbånd

Hvis man skal købe et løbebånd, bør man først stille sig selv nogle grundlæggende og vigtige spørgsmål:

  • Skal jeg løbe eller gå på båndet?

Der er stor forskel på løbebånd og såkaldte gåbånd, ikke mindst når det gælder prisen. Et løbebånd skal være betydelig mere robust end et gåbånd, da løb medfører en langt større belastning på båndets konstruktion end gang.

Mange nøjes dog med at gå på båndet eller maksimalt jogge, så det er muligt at nøjes med at betydelig billigere gåbånd. Hvis man ikke ved, om man kommer til at gå eller løbe på båndet, bør man købe et løbebånd, da dette giver mulighed for begge dele.

  • Hvor ofte kommer jeg til at anvende båndet?

Jo mere man bruger en træningsmaskine, desto mere bliver den slidt. Dette gør sig især gældende for løbebånd, da løb udsætter det for så store belastninger. Planlægger man at anvende løbebåndet flere gange om ugen, bør man derfor købe et mere holdbart og robust løbebånd i højere kvalitet, da disse kan holde til meget større slitage. Ofte er der flere, der planlægger at anvende løbebåndet sammen, f.eks. en hel familie.

Selvom dette gør, at løbebåndet bliver anvendt oftere, gør det måske, at man kan tage sig råd til at købe et dyrere, bedre og mere robust løbebånd, da der er flere om at bidrage til købet med deres træningsbudget.

  • Hvilke forventninger har jeg til løbebåndets ydeevne?

Løbebåndenes ydeevne varierer på flere områder. De vigtigste er løbearealet, hastigheden, displayet/træningscomputere, motoreffekten, rammen, støddæmpningen, hældningen og den maksimale brugervægt, men også sikkerheden. En højere ydeevne indebærer naturligvis en højere pris, men også mulighed for en sjovere, mere varieret og effektiv træning. Men et billigt løbebånd med lavere ydeevne kan være tilstrækkeligt for nogle.

Når man har tænkt over de tre spørgsmål ovenfor, er det tid til at stille det sidste og måske mest afgørende spørgsmål.

  • Hvor mange penge er jeg villig til at bruge på min træning?

Når man er klar over, omtrent hvor stort et budget man har til sit indkøb af løbebånd/gåbånd, ved man som regel også, hvilken type løbebånd, det er aktuelt at se på. Det skyldes, at prisen varierer virkelig meget. Billige gåbånd kan fås for godt 3.000 kr., mens et billigt løbebånd, der er pengene værd, oftest koster mindst 6.000 kr. De dyreste, mest eksklusive løbebånd kan koste over 100.000 kr.

De løbebånd vi har testet, koster ca. 3.000-20.000 kr. og omfatter både meget enkle og billige gåbånd, men også meget eksklusive løbebånd til elitesportsfolk. Som hjælp til hurtigt at se, hvilken prisklasse et løbebånd ligger i, har vi inddelt dem i tre forskellige prisklasser.

19 vigtige egenskaber for et løbebånd

I vores løbebåndstest har vi taget hensyn til en række vigtige egenskaber inddelt i forskellige kategorier. Disse er anført alfabetisk nedenfor med en forklaring af, hvordan og hvorfor de er vigtige.

Brugervægt

Denne egenskab er naturligvis særlig vigtig for tungere brugere. Man kan være tung, fordi man er tyk, muskuløs (muskler vejer meget!), høj osv., men uanset grunden, så er det vigtigt, at man køber et løbebånd, der kan holde til den brugervægt, det reelt skal anvendes til.

Hvis man er flere, der planlægger at benytte løbebåndet, skal man naturligvis købe en træningsmaskine, der er konstrueret til at kunne bære den tungeste bruger. Man kan lidt forenklet sige, at jo dyrere løbebånd, desto højere brugervægt kan det ofte holde til.

Byggekvalitet

En meget vigtig egenskab for et løbebånd er dets byggekvalitet, og det er der flere årsager til. Den måske vigtigste grund er, at et robust løbebånd som regel har en betydeligt længere levetid end et mere spinkelt løbebånd.

Det skyldes, at et velkonstrueret løbebånd med en kraftig ramme, mekanik og elektronik ikke blot giver en mere stabil løbeoplevelse. Det kan desuden holde til den langvarige, hårde belastning, som et hyppigt brugt løbebånd udsættes for. Dette er især tilfældet, hvis løbebåndet anvendes af tunge personer, som kører hårde løbepas. Det afspejler sig ikke mindst i, at et løbebånd i bedre byggekvalitet ofte har en høj brugervægt.

Prisen for et robust løbebånd er dog, at det normalt fylder mere end en mindre robust træningsmaskine, at det vejer mere, og måske vigtigst af alt at det er dyrere. Også kvaliteten på selve båndet kan siges at høre under byggekvaliteten, da et solidt bånd er tilstrækkelig tykt og slidstærkt til at kunne klare omfattende slitage, inden det skal udskiftes.

Båndets tykkelse er oftest "kun" 1-2 mm, men et bånd på 2 mm er som regel et særdeles kraftigt bånd, det tager lang tid at slide ned.

Design

Selvom designet normalt ikke påvirker funktionaliteten ret meget, spiller det stadig en vigtig rolle for mange, der gerne vil træne i hjemmet. Et billigt løbebånd har ofte hjul og kan derfor flyttes og gemmes af vejen, når det ikke er i brug, men dyre og tunge løbebånd er hverken bygget eller beregnet til at skulle flyttes rundt.

Eftersom løbebåndet måske altid står fremme i tv-stuen eller i ens eget motionsrum, er det rart, hvis det passer ind i omgivelserne. De fleste foretrækker nok, at løbebåndet er pænt, nøjagtig som med andet træningsudstyr og anden indretning.

Man kan sige, at designet påvirker funktionaliteten, hvis man ser på displayets design. Et veldesignet display er nemlig som regel også let at bruge og gør, at man kan fokusere mere på at løbe end på at navigere rundt på displayet.

Display

Displayet på et løbebånd har ofte et LCD-display, hvor man ikke kun kan aflæse tal og tekst, men også kan se en visualisering af puls, hældning, tilbagelagt strækning, tid osv. Den måske vigtigste egenskab for et display er, at det er brugervenligt opbygget, så det er nemt at finde de programmer, indstillinger og kommandoer, man har brug for.

Et godt display må også gerne have genvejsknapper med forudindstillede hastigheder og hældninger for at minimere det antal knapper, man skal trykke på. Man vil gerne undgå at blive distraheret under løbetræningen ved at skulle fokusere på at finde rundt i menuer og funktioner.

Garanti

Et gennemsnitligt løbebånd koster i dag 7.000-13.000 kr. (gåbånd er billigere), hvilket for mange er en betydelig investering. Det er derfor vigtigt, at man kan stole på, at det kan holde og vil kunne anvendes uden problemer i flere år. Hvis det af en eller anden grund skulle gå i stykker eller have en defekt, er det vigtigt, at producenten eller forhandleren hurtigt og billigt (helst gratis) kan erstatte eller reparere løbebåndet.

Selv billige løbebånd og gåbånd har ikke sjældent generøse garantiperioder, hvilket selvfølgelig er godt, men man skal huske, at man ved en reparation som regel selv betaler alle omkostninger til transport af løbebåndet til reparationsstedet eller for at få besøg af en servicetekniker for at få løbebåndet repareret på stedet. Dette medfører i sig selv en ikke ubetydelig omkostning i tid og/eller penge.

Hastighed

Hastigheden er en egenskab, der er nært beslægtet med motoren, da det i første række er motoreffekten der afgør, hvor hurtigt et løbebånd er. Løbebånds hastighed angives normalt med dets hastighedsinterval, for eksempel 0-16 km/h. Gåbånd kan have en maksimumshastighed på op til ca. 8-10 km/h, og allerede ved 6-7 km/h plejer de fleste at foretrække at løbe i stedet for at gå. Således kan de hurtigste gåbånd også anvendes til at jogge på.

For et løbebånd skal maksimumshastigheden helst ligge på mindst 15 km/h. Dyrere løbebånd kommer ofte op på hele 20 km/h, hvilket er en hastighed, der er tilstrækkelig for langt de fleste. Jo højere hastighed man løber med, desto større løbeareal behøver man. Hvis man skal løbe ved en høj hastighed på eksempelvis 18-20 km/h, kræver det derfor et virkelig stort løbeareal, for at det skal føles rart og sikkert at løbe.

Lydniveau

Et lavt lydniveau er især vigtigt for hjemmebrugere, da man ikke vil forstyrre de andre i boligen mere end højst nødvendigt. Løbebåndet står ofte også i en tv-stue, og så er det til gene, hvis lyden fra løbebåndet overdøver lyden fra tv'et, især hvis der er flere i lokalet.

Et løbebånds lydniveau afhænger hovedsagelig af tre faktorer: hvor robust det er, hvor stille motoren er, og hvor god dæmpningen er. Et robust løbebånd med en kraftfuld og støjsvag motor, der derudover har en god dæmpning, kan være forbløffende stille, mens man løber på det.

Hvis man bor i lejlighed i en lydt beboelsesejendom, kan naboerne blive forstyrret af støjen, når man løber på løbebåndet. Denne type af støj skyldes vibrationerne, som løbebåndet afgiver til gulvet og som derefter fortsætter ud i resten af huset. Støjen minimeres med et løbebånd, der er robust og har en god dæmpning, da disse egenskaber absorberer vibrationerne mere effektivt. Hvis man vil minimere evt. støj endnu mere, kan man også købe en dæmpningsmåtte, der normalt fås samme sted, som du køber træningsmaskiner.

Hældning

De fleste løbebånd kan hældes for at gøre løbningen mere anstrengende, og en vinkel på blot nogle få procent gør træningen langt hårdere. Hældningen kan enten justeres manuelt eller automatisk. Bedre løbebånd har automatisk hældningsjustering og kan som regel også justeres, mens man løber. Vinkelintervallet går op til ca. 15 % for de bedste løbebånd.

Løbeareal

Et tilstrækkeligt stort løbeareal er vigtigt for, at man har plads til bevægelse i alle retninger, mens man løber. Jo mindre løbeareal båndet har, desto mere må man fokusere på at blive på løbearealet – på bekostning af at kunne fokusere på at løbe.

Jo hurtigere man løber, desto sværere bliver det desuden at holde sig på samme sted, især i længderetningen. Man kan derfor lidt forenklet sige, at jo hurtigere man regner med at skulle løbe på båndet, desto større løbeareal skal det have. Løbearealet er dog en af de ting, man kommer til at betale for med en højere pris på løbebåndet, og store, rummelige løbearealer findes normalt kun på de dyrere løbebånd.

Manual

En god manual med detaljerede instruktioner er en god tryghed for, at man kan få det maksimale ud af sin træningsmaskine. Den Manual 200x161bør indeholde letforståelige instruktioner i, hvordan man monterer løbebåndet, og den bør indeholde brugervenlige instruktioner og vejledninger i, hvordan man anvender træningscomputeren med alle dens programmer og indstillinger.

Desværre svigter mange producenter en del på dette punkt, selv de, der sælger lidt dyrere modeller. I dag synes vi, at der foruden en trykt manual bør medfølge en digital manual, gerne som PDF-dokument eller et andet standardformat, så det er nemt at åbne og læse. Man bør som minimum kunne downloade manualen på producentens hjemmeside, hvilket heldigvis bliver mere og mere almindeligt.

Det er desuden betydeligt mindre pladskrævende at gemme små PDF-filer på nogle megabyte på sin computer end at gemme trykte manualer, som desuden har en tendens til at blive væk.

Maskinvægt

Ligesom for rammestørrelsen er der også et generelt modsætningsforhold for maskinvægten, hvor en højere vægt giver et mere stabilt og gedigent løbebånd, der tåler hårdere belastning og tungere brugere, mens et lettere løbebånd generelt er mindre slidstærkt og robust.

Ligesom for rammestørrelsen vejer de billigere løbebånd (og i særdeleshed gåbåndene) mindre end de dyrere, hvilket ofte passer fint, hvis man ikke har så meget plads og gerne vil kunne flytte sit løbebånd før og efter træningen. Hvis man derimod har både penge og plads, er et tungere løbebånd generelt positivt, da det ofte medfører højere kvalitet på løbebåndet.

Mobilitet

Virkelig gedigne og tunge løbebånd er ikke beregnede til at skulle flyttes rundt, men de fleste løbebånd fremstillet til hjemmebrug plejer faktisk at kunne klappes sammen, have transporthjul og være relativt nemme at flytte. Det forudsætter dog, at man er stor og stærk nok, eller at man er to personer om at flytte løbebåndet, så man kan tage fat på hver sin side.

Gåbånd og enklere løbebånd plejer imidlertid at være så lette, at de uden problemer kan rulles omkring af en person. En faktor, som producenterne desværre ofte overser er, at hjulene let laver mærker i gulvet, hvis de er for små, løbebåndet er tungt og gulvet er skrøbeligt, som f.eks. parketgulve kan være.

Montering

Montering af et løbebånd er heldigvis normalt en ret enkel procedure, da båndet som regel leveres relativt færdigmonteret. Dette gør sig især gældende for sammenklappelige løbebånd, der fylder så lidt som muligt, når de er monteret og klappet sammen. Det er ofte armstøtterne, der skal monteres på rammen, og ledninger til elektronikken, der skal tilsluttes. Sammenlignet med monteringen af andre træningsmaskiner plejer det dog at være enkelt.

Motor

Til forskel fra f.eks. en motionscykel eller crosstrainer driver brugeren normalt ikke løbebåndet (udover på en del billige gåbånd), og det drives i stedet af en motor. Jo kraftigere motor, desto større effekt og arbejde kan den generere. Større effekt medfører også, at motoren kan drive båndet ved en højere hastighed, samtidig med at den forsyner elektronikken med strøm.

Accelerationen afhænger også i høj grad af motoreffekten, og hvis man planlægger at lave meget intervaltræning, er det vigtigt med en motor, der er tilstrækkeligt kraftfuld. Det skyldes, at den i givet fald skal kunne accelerere hurtigt. En kraftigere motor øger desuden generelt et løbebånds levetid, ikke mindst er den mere skånsom mod elektronikken ved maksimal belastning, så elektronikken holder længere.

Billige løbebånd og gåbånd har ofte en motorkraft på knap 1 hestekraft (forkortet hk), mens de bedste (og dyreste) løbebånd til hjemmebrug kan have en motorkraft på op til 3 hk. Hvad angår motorkraft, er det vigtigt at skelne mellem topeffekt og kontinuerlig effekt. Topeffekten er ofte den angivne effekt, da den er betydeligt højere end den kontinuerlige effekt, som regel ca. 40 % eller derover.

Drivremmen som motoren overfører sin bevægelsesenergi til løbebåndet med, er ellers den maskindel, der er sværest at forhindre slitage på, og den er også den del, der til syvende og sidst gå i stykker, uanset hvor meget eller hvor hårdt, man har anvendt løbebåndet. Det skyldes, at remmen er fremstillet af gummi, der efterhånden tørrer ud og dermed mister sin elasticitet, så det til sidst knækker. Dette fænomen er det samme, der får gamle gummibånd til let at gå i stykker, uanset om de har været i brug eller ej.

Pris

Prisen er naturligvis en meget vigtig faktor ved langt de fleste køb af træningsudstyr. Især fordi prisen varierer ekstremt meget mellem de billigste og dyreste modeller. De billigste bånd koster ca. 2.000-3.000 kr., men så er drejer det sig egentlig ikke om løbebånd, men de billigere gåbånd.

De typer af løbebånd, der anvendes på motionscenter, fås oftest fra 50.000 kr. og derover. 100.000 kr. er f.eks. ikke en usædvanlig pris på sådan et løbebånd. Disse løbebånd er dog bygget til ekstremt hyppig, omfattende og langvarig brug. Som hjemmebruger behøver man som regel ikke at betale så meget for et fuldgodt løbebånd med god byggekvalitet, funktion og levetid.

Størrelse

Hvis man bor i lejlighed eller en anden bolig med begrænset plads til at placere et løbebånd, vil man af naturlige årsager sikkert foretrække, at løbebåndet ikke fylder mere end højst nødvendigt. Samtidig skal et godt løbebånd fylde det, som det nu gør, da det er netop det store løbeareal, der gør det muligt at løbe hurtigt, bekvemt og sikkert. Derfor bliver det ofte til et kompromis i form af et sammenklappeligt løbebånd, man kun tager frem for at træne, eller som man stiller væk, når man skal bruge løbebåndets plads til noget andet.

Hvis plads ikke er en begrænsende faktor, kan man lidt forenklet sige, at jo større rammestørrelse, desto bedre er kvaliteten. Det skyldes, at et stort og reelt løbebånd ikke kun har et større løbeareal, men også er mere stabilt, robust og holder længere.

Støddæmpning

En anden vigtig egenskab for et løbebånd er dets støddæmpning, som gør det mere bekvemt at løbe og er skånsommere Stotdampning 250x157for kroppen, da underlaget er blødere at løbe på. En god dæmpning mindsker også eventuelle mislyde og vibrationer, hvilket er ekstra vigtigt, hvis man gerne vil løbe foran tv'et, har lydfølsomme naboer eller af andre årsager vil have, at løbebåndet er så støjsvagt som muligt.

Der findes forskellige dæmpningssystemer, og det mest almindelige er dæmperpuder af gummi, hvor flere puder generelt yder bedre dæmpning end få. Andre dæmpningsmekanismer, f.eks. fjederophæng, forekommer dog også, og man kan ikke sige generelt, hvilken støddæmpningsteknik der er bedst.

Sikkerhed

God sikkerhed er vigtigt for et løbebånd, ikke mindst fordi man ofte kommer op på høje hastigheder under løb. Løbebåndet skal derfor være udstyret med et nødstop, en såkaldt "dødmandsknap" så man ikke falder af løbebåndet, hvis det går for stærkt. Denne består af en magnet, der er fastgjort på løbebåndet i den ene ende (med en magnet) og i den anden ende er fastgjort i en snor.

Snoren har en klemme i den anden ende, som man sætter fast på tøjet. Hvis man er ved at falde af båndet, bliver snoren strakt, og magneten bliver hevet af løbebåndet, som foretager en nødbremsning.

En anden god sikkerhedsfunktion er såkaldt dæmpet sammenklapning. Når båndet klappes sammen, holdes det oprejst med en lås. Når løbebåndet skal klappes ned for at bruge det, er det meget vigtigt at det ikke falder ned og beskadiger nogen eller noget, der kommer i vejen.

Derfor har de bedre løbebånd en hydraulisk dæmpning, så båndet langsomt, men sikkert klappes ned, når det bliver frigjort fra låsen, selvom man ikke holder fast i det. Denne sikkerhedsfunktion er særligt vigtig på store og tunge løbebånd, og netop derfor findes den oftest netop på disse.

Træningscomputer

En god træningscomputer er en vigtig egenskab for et løbebånd. Den må gerne have flere forudprogrammerede træningsprogrammer, f.eks. intervaltræning, fedtforbrænding, maraton osv. Selv billigere løbebånd har i dag flere forskellige programmer at vælge imellem, men programmernes indhold er vigtigere end deres indhold, dvs. hvor god og varieret træning de giver.

En god træningscomputer må derudover gerne give mulighed for at angive brugerens vægt og alder for at justere de forskellige programmer til en passende belastning,, der giver det bedst mulige træningsresultat. Træningscomputeren må også gerne kunne gemme egne træningsprogrammer med individuelle indstillinger.

Mange løbebånd har pulsmåling, så brugeren får en bedre fornemmelse af, hvor hårdt denne presser sig selv under træningen. Pulsen måles oftest med sensorer på håndtagene, men trådløs pulsmåling er ofte almindeligt i dag. For at træningscomputeren skal kunne modtage pulsoplysningerne, må man som regel købe et pulsbælte, som man tager på.

Pulskontrol er et træningsprogram, der findes på de bedste træningscomputere. Pulskontrol, eller pulsstyring som det også kaldes, hjælper brugeren med at holde det ønskede anstrengelsesniveau. Dette sker ved, at træningscomputeren måler brugerens puls og derefter kontinuerligt tilpasser løbebåndets hastighed, så brugerens puls holdes konstant på en forudindstillet værdi.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.