Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Medieafspiller: 3 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 31.01.2016
Bedst i test

Google Chromecast (3. generation)

Ekstremt brugervenlig og billig, men med få nyheder

Software: Google Cast Bredde:51,8 mm Højde: 51,8 mm Dybde: 13,8 mm Vægt: 40 g Tilslutninger: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjernbetjening: iOS/Android-app

Google Chromecast i tredje generation er lige så velfungerende, som den er billig, og udpeges derfor til bedst i test. Samtidig som den er vil, er den dog også lidt af en skuffelse og ikke helt en traditionel medieafspiller. Mere om dette længere nede.

Hvad er Chromecast? Chromecast består af en lille puck med HDMI-ledning, som du nemt kan gemme bag ved dit TV, og slutter til hjemmets wi-fi-netværk (adapter til trådkoblet internet fås som tilbehør). Derefter fungerer den udelukkende som modtager for det, som du sender fra din telefon, tablet eller computer.

Der er ikke noget videre interface og ingen dedikeret fjernbetjening. Det kan lyde forvirrende, men fordi hele interfacet kan sammenfattes ved, at du trykker på en Cast-knapp i en app på telefonen, er det ekstremt simpelt.

Cast-knappen dukker op i de apps, som understøtter den, hvilket i praksis er alle de apps til streaming af film, der findes i dag. Den kan også vise hele skærmen fra en computer eller Android-mobil, hvis det er nødvendigt.

Youtube, Netflix, DR.dk, Cmore, HBO Nordic og mange flere understøtter Chromecast, og det er sjældent, vi oplever at mangle noget.

Er det værd at købe den nye generation? Samtidig er der kun få grunde til at opgradere, hvis du allerede har anden generations Chromecast. Google selv hævder, at den nye generation er 15 procent hurtigere end generation to, hvilket vi kan mærke, ved at klip starter omkring et sekund hurtigere end den tidligere version. Altså næsten umærkeligt.

Den største tekniske nyhed er, at materiale i 1080p-opløsning kan vises i 60 hertz, men hvis det har været et irritationsmoment for dig, har du nok allerede investeret i en Chromecast Ultra, som både kan klare det og 4k-opløsning.

Du kan også bruge dit TV som højttaler, når du bruger Google Assistant via Google Home-højttalerne. Her har den videobetonede Chromecast lånt funktionen fra Chromecast Audio, så dit TV kan indgå i en multirumsløsning til musik, hvis du ønsker det.

Standardfunktionen er stadigvæk den samme, og det fungerer lige så stabilt som tidligere. Det gør Chromecast til den nok billigste og afgjort mest praktiske løsning, hvis du vil have moderne smart-TV-funktioner på et vilkårligt TV. Men har du allerede den tidligere version, er der kun få grunde til at opgradere.

Ekstremt let at brugelav prisbred streaming-understøttelse
Få nyheder sammenlignet med tidligere generation

Google Chromecast 2

Lille og innovativ medieafspiller med lav pris og som er meget nem at bruge

CPU: Marvell 88DE3006 GPU: GC1000 RAM: 512 MB Mål (BxHxD): 51,9x 51,9×13,49 mm Vægt: 0,391 kg Software: Chrome Tilslutninger: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjernbetjening: iOS/Android-app

Google Chromecast er en både billig, lille og innovativ medieafspiller, og vi udpeger den derfor til bedst i test. Da førte generation af Chromecast blev lanceret i 2013, blev den hurtigt en salgssucces. Anden generation er udstyret med en mere effektiv processor og en bedre antenne, som gør ydeevnen 2-4 gange større. Resultatet er, at film starter hurtigere, og der bliver mindre buffering.

Chromecast sættes i et HDMI-stik på tv'et og forbindes derefter med en smartphone, tablet eller computer med et tryk på en knap. Tanken er at lave et "dumt" tv om til et smart-TV ved at give den adgang til Android-apps. Chromecast kan med andre ord sammenlignes med en Google-version af det populære Apple-TV, men til en pris på få hundrede kroner.

Chromecast-appen er blevet ret så god. Vi har primært testet YouTube, Viasat, Spotify, HBO Nordic og Netflix. Det virker faktisk suverænt at "caste" disse Video on Demand-tjenester med mobil eller tablet som fjernbetjening. Vi kunne godt have tænkt os en mulighed for også at streame lokalt lagret indhold til tv'et via Chromecast. Selvom det teknisk er muligt at gøre, har ophavsrets-mafiaen indtil videre sat en stopper for denne funktionalitet.

Filmindustrien er nemlig dødsens bange for, at en så billig og brugervenlig gadget skal gøre det alt for nemt for menigmand at streame piratkopieret video til tv'et. Dette er afgjort en ulempe for Chromecast, men det bliver forhåbentlig muligt i fremtiden. Det er i hvert fald sikkert og vist, at flere og flere Andoid-apps bliver tilgængelige på Chromecast fremover, og da Android-platformen er så enorm, giver det næsten uanede muligheder. Dette er markedets mest praktiske og prisgunstige streamingløsning, og vi synes, at ethvert tv fortjener en Chromecast,

Innovativ og lillelav prisekstremt let at bruge
Vi havde gerne set en Ethernet-port

Apple TV 4K

Opdatering med luksusfunktioner i samme format som sidst

CPU: Apple A10X Fusion GPU: Apple A10X Fusion RAM: 3 GB Software: Apple TVOS Bredde: 98 mm Højde: 35 mm** Dybde: 98 mm Vægt: 425 g Tilslutninger:WiFi, HDMI Fjernbetjening: Fjernbetjening med stemmestyring, iOS-app

Apple TV 4K er fjerde generations Apple TV, og sammen med dette introduceres såvel App Store som Siri, Homekit og en helt ny brugergrænseflade i den lille medieafspiller. Det er et enormt skridt op i forhold til tredje generations simple og ret låste system. Apple TV 4K virker mere som en plusmodel af forgængeren.

Udvendigt er den dog nærmest identisk. Vi savner eksempelvis en USB-C-port på bagsiden, og fjernbetjeningen er den samme. Det nye i denne generation kan man til dels udlede af navnet. Nu understøtter Apple TV 4K-opløsning og HDR, der giver rigtig god billedkvalitet. Med den seneste opdatering af operativsystemet TVOS har enheden også fået understøttelse af lydformatet Dolby Atmos.

Men ud over de tekniske lækkerbiskner, og hurtigere hardware til at underbygge dem, er det samme maskine til en højere pris.

Hvad er nyt i Apple TV 4K? Mange af nyhederne er opdateringer af TVOS, som den tidligere generation også nyder godt af. Den nyeste af dem er blandt andet Apples TV-app, som giver dig mulighed for at fortsætte med at se materiale på mobilen i en brugerflade magen til Apple TV.

Antallet af apps til film, TV-serier og musik er på et niveau, hvor vi ikke synes, at der mangler noget. Samtidig virker det som om, at hele App Store står lidt i stampe, især spilafdelingen hvor der er langt mellem de interessante nyheder.

Fjernbetjeningen er den samme og stadigvæk god, selvom pegepladen er lidt besværlig at anvende sammenlignet med en almindelig multiknap. Siri følger med, så godt hun kan, men at snakke med vores TV har på den anden side ikke haft høj prioritet. Den lidt passive funktion, hvor Apple TV agerer hjemmeserver for Homekit-tilsluttede enheder, er stadig guld værd, hvis du bruger det system, og Airplay fra en iPhone eller Mac fungerer lige så problemfrit som altid.

Klarer ikke alt, den bliver udsat for Samtidig kan den ikke klare Youtube i 4K-opløsning, og Netflix' interaktive serier (som Black Mirror: Bandersnatch) virker slet ikke på enheden. Det er der flere årsager til, men en af de dyreste medieafspillere på markedet bør ikke have den slags begrænsninger.

Som ren medieafspiller til streamet video er den stadigvæk et stærkt kort. Men da spil aldrig rigtig har taget fart på Apple TV, er det kun opgraderingen værd, hvis du har et 4K-TV og vil udnytte det maksimalt. Har du ikke det (eller ikke går nævneværdigt op i det), slipper du betydeligt billigere med forrige generation af Apple TV.

Stort understøttelse af streamingtjenesterHomekit og Airplay4K- og HDR-understøttelse
Få nyheder i forhold til sidstlidt dyr visse apps har ikke alle funktioner

Alt om medieafspillere

En medieafspiller er et produkt, som interessen bare er eksploderet for de seneste år. En medieafspiller fungerer som centrum for dit hjemmebiografsystem og giver dig mulighed for at overføre og afspille film og musik på dit TV fra din smartphone, en computer, en ekstern harddisk, en filserver eller lignende. Din medieafspiller fungerer her som en tolk, kan man sige, og oversætter lyd og billede til signaler, som dit TV forstår.

I stedet for ordet ’medieafspiller’ bruges indimellem også andre navne - ikke mindst fordi det også kan være en del af flere andre produkter. Andre almindelige ord er Media Extender, HTPC (Home Theatre Personal Computer), Media Streamer, Media Server og Mediecenter.

Nogle brugere også deres computer som medieafspiller ved at forbinde den til TV’et via deres Xbox eller PlayStation. Det kan fungere ganske rimeligt, hvis man er teknisk kyndig, men ønsker man den bedste medieafspiller med god ydelse og pålidelighed, som hele familien kan bruge, bør man anskaffe sig en dedikeret medieafspiller. Det er nu ikke kun muligt, men også overraskende billigt.

Der findes dog et væld af forskellige medieafspillere på markedet, hvilket ofte gør det vanskeligt for den uindviede forbruger at navigere i junglen og gøre det bedste køb. Derfor ser vi nærmere på de bedste og mest populære modeller på markedet og tester dem grundigt.

Fælles for samtlige medieafspillere, vi ser på, er deres brugervenlige interface, app-understøttelse, muligheden for at streame lyd og billede samt understøttelse af de mest typiske video- og lydformater. Vores mål er, at du skal blive i stand til finde den bedste medieafspiller til lige dit behov og dit budget.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem