Opdateret  

Bedste mobiltelefon i 2022: Test af 68 smartphones

Du kender det godt. Den gamle mobil er blevet sløv i optrækket, og der er godt nok mange forskellige at vælge imellem, nu hvor det er tid til en ny. Frygt ej, vi har testet en hulens masse smartphones fra mærker som Samsung, Apple, OnePlus og Huawei, så vi kan hjælpe dig med at finde din nye telefon.

Bedste mobiltelefon i 2022: Test af 66 smartphones

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden.

Når vi tester mobiltelefoner, så bruger vi telefonerne i hverdagen på samme måde, som en forbruger ville gøre det. Vi streamer serier, tager billeder og videoer under gode og mindre gode lysforhold, spiller avancerede spil med tung og krævende grafik, bruger telefonen både indenfor og udenfor og meget mere for at matche et typisk brugsmønster.

I testperioden noterer vi både stort som småt, der kan have betydning og spille en rolle for dig som køber af telefonen.

Nogle af de vigtigste faktorer, vi tager højde for i testen af smartphones, er:

  • Ydeevne: Hvor hurtig er mobiltelefonen i brugerfladen? Kan den håndtere krævende spil? Hvordan reagerer den, når mange applikationer er aktive samtidig?

Test af smartphones

  • Brugervenlighed: Er brugerfladen nem at sætte sig ind i? Er der smarte løsninger med genveje til de mest anvendte funktioner m.m.? Tilpasses brugerfladen, funktioner m.m. personligt til den enkelte bruger?

  • Kamera: Hvordan præsterer kameraet under normale lysforhold? Hvordan præsterer det under dårligere lysforhold? Hvor god er farvegengivelsen? Er der støj i billederne? Hvordan håndterer kameraet kontraster? Hvor skarpe bliver billederne? Er det nemt at opnå skarphed?

  • Batteritid: Hvor længe holder batteriet under normale forhold, inden mobiltelefonen skal oplades? Hvordan ændrer det sig, når vi belaster telefonen? Hvor hurtigt tager det at oplade batteriet?

Andre faktorer, vi ser på i testen af mobiltelefoner, er materialevalg, byggekvalitet og om producenten har fravalgt vigtige funktioner/hardware.

Vi har også vurderet, hvor meget telefon, du får for pengene, og hvordan telefonen klarer sig i forhold til konkurrenterne. Den endelige karakter afspejler dermed hvor god mobilen er til prisen.

Skal du have ny mobil? Sammenlign priser på mobiltelefoner uden abonnement og find tilbud på de testede mobiltelefoner på PriceRunner.

1. Apple iPhone 13 128GB - BEDST I TEST mobiltelefon

iPhone 13 - Forsigtig opdatering af hele telefonen

Skærm: 6,1" OLED - 1170 x 2532 pixels Processor: Apple A15 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12 Megapixel (wide, ultrawide), selfie-kamera 12 megapixel Batteri: 3.240 mAh Dimensioner: 146.7x71.5x7.7 mm Vægt: 174 gram Operativsystem: iOS 15 Andet: ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 13 128GB

iPhone 13 føles lidt ligesom den kedelige af dette års iPhone-modeller. Den er på mange måder identisk med iPhone 13 Mini, men i det mindste føles mini-telefonen som lidt af en nyhed.

Opdateringerne, der kommer i iPhone 13, er absolut gode og gør dig glad over, at du ikke har forgængeren. Men samtidig er de relativt små.

0,2 millimeters forskel

iPhone 13 har en større kamera-ø på bagsiden, ”hagen”, der sidder øverst på skærmen, er blevet lidt mindre, og telefonen er nu blevet 0,2 millimeter tykkere. Sidstnævnte kan på en måde godt repræsentere hele opdateringen. Samtidig har det udvidede mål givet telefonen et noget større batteri end sin forgænger. Hvilket klart er mærkbart, når dagen er blevet lang, eller når du har brugt telefonen meget. Billede fra test af iPhone 13 mens der søges på priser hos PriceRunner Det "iPhone 4-kantede design" har også fået en aluminiumsramme rundt om, som får vægten ned. Dette gør, at mobilen er meget mere behagelig at holde gennem længere tid, end hvad den næsten identisk designede Pro-model, med stålramme, er. Designet er ellers identisk med sidste års modeller. Billede fra test af iPhone 13 Notch

Chippen har fart på

Indeni sidder Apples A15-chip. Chippen i Pro-telefoner er lidt skarpere, men den samlede vurdering er, at der er en ret lille stigning i præstationen i år. Alligevel er iPhone 13 øverst, når vi kører test, så der er absolut noget kraft her. Billede fra test af iPhone 13 Lightning port Identisk med sidste år er også skærmen. En rigtig dejlig OLED-historie, helt sikkert. Samtidig vil du være uden den hurtigere opdateringshastighed, som dette års Pro-modeller er blevet udstyret med.

Super kamera også til natfotografen

Udover at Pro-modellerne nu støtter Lidar og har fået en tredje linse, er kameradelen gennemgående meget ens for alle de fire telefoner i år. Det er gode nyheder for iPhone 13. Billede af test af iPhone 13 kamera For eksempel kan du finde den nye billedstabilisering i telefonen – hvor hele sensoren er hængt op. Sidste år fandt man kun den løsning i Pro Max-telefonen. Fordelen ved det er, at det giver en rigtig god billedstabilisering, især når man filmer.

Når det kommer til fotografering i dagslys, er det svært at se forskel på kvaliteten med dette års kamera og forgængerens. Begge to er rigtig gode, og vi mener ikke, at den nye model på nogen måde er bedre end dens forgænger. I mørke miljøer præsenterer iPhone 13 imidlertid et trin op. De to linser er blevet væsentligt mere følsomme for lys, så i mørkere miljøer fanger du flere detaljer, og du får bedre farver. Billede fra test af iPhone 13 Pricerunner widget Samlet set har iPhone 13 et rigtig godt kamera, der leverer pålidelige resultater i ethvert tænkeligt miljø.

Hvis du vil lege lidt med kameraet, er der også den nye cinematiske tilstand, som kan bruges, når du filmer, samt betydeligt flere indstillinger for dem, der tager billeder. Det er ikke helt på det niveau, som iPhone 13 Pro byder på, men betydeligt mere end før. Billede fra test sf iPhone 13 set fra siden

Konklusion på testen af iPhone 13

Hvis du har en iPhone 12, giver det ingen mening at opdatere til iPhone 13 - de ligner hinanden alt for meget. Men hvis du sidder med en ældre iPhone, kan det være interessant at skifte ud. Den trådløse, magnetiske opladning (MagSafe) er virkelig smidig, og de nye kameraer sammen med et lidt større batteri gør iPhone 13 til en meget dejlig ven, der har alt, hvad de fleste mennesker har brug for.

Bedre kameraforbedret batteritidMagSafe er virkelig smidigtGodt bygget og komfortabel at bruge
Lightning-kontakten føles gammelfå nyheder fra sidste år

Prissammenligning

Sammenlign priser
Elgiganten.dk Logo

iPhone 13 5G smartphone 128GB Grøn - På lager i butik

4.999 kr.
Scandinavian Photo Logo

iPhone 13 128GB Midnight

5.895 kr.
reFix Logo

Apple iPhone 13 128GB Midnight

5.948 kr.

2. Samsung Galaxy S22 Ultra – BEDSTE PREMIUMVALG

Samsung har endelig fundet hjem igen

Skærm: 6,8 tommer LCD - 1.440 x 30.880 pixels 120 hz Processor: Exynos 2200 Kamera: 108+10+10+12 Megapixels (wide, periskop tele, tele, ultrawide), selfiekamera 40 megapixels Batteri: 5.000 mAh Mål: 163,3 x 77,9 x 8,9 mm Vægt: 228 g Operativsystem: Android 12 Øvrigt: Fingeraftrykslæser i skærmen, indbygget S Pen, IP68

Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB

Der var en tid, hvor vi kunne regne med, at årets Note-model fra Samsung stod for det meste af, hvad Samsung kunne tilbyde i en telefon. Derefter kom forårets Ultra-modeller af S-serien, og Note blev delt op i flere modeller for derefter at dø helt. Med Samsung Galaxy S22 Ultra tør vi godt påstå, at Samsung endelig har fået styr på skuden igen og tilbyder en telefon, der er både unik og utroligt selvsikker som flagskibsmodel.

Note er tilbage

Til forskel fra sidste års S21 Ultra er der ikke kun understøttelse af Samsungs skrivepen S Pen, men også et opbevaringsrum til den. Det betyder, at S22 Ultra i praksis tager over, hvor Galaxy Note sluttede, samtidig med at det gør telefonen relativt unik i forhold til sine funktioner. S Pen og dens anvendelsesområder holder sig ærligt talt på omtrent samme niveau som sidst, men samtidig er der så mange funktioner på nuværende tidspunkt, at vi alligevel ikke ville have plads til dem her.

S22 Ultra udmærker sig også designmæssigt, da den både låner designsproget fra den tidligere Note-serie, men samtidig skiller sig ud på egen hånd. Det handler først og fremmest om kamerapakken, som springer over den forhøjede kameraø, som de andre S22-modeller har, og placerer alle linserne direkte på bagsiden af telefonen.

Når det gælder netop kameraerne, er det præcis, som vi havde forventet os af både en Ultra-model og en Note: klassens førende. Samsungs topmodeller har altid været blandt branchens bedste mobilkameraer, når de blev lanceret, og det samme gælder selvfølgelig også S22 Ultra i det store hele.

Går glip af detaljerne

Ud over pennen og kameraet leverer Samsung det meste af det, vi forventer af denne type telefoner. Samtidig er der faktisk en smule ujævnheder, når vi begynder at granske detaljerne. Vi får en helt fantastisk skærm med en typisk topklasseydelse, som Samsung plejer at levere. Mens en opdateringshastighed på 120 hertz er fuldt ud nok, virker det alligevel en smule trist, nu hvor selv billigere telefoner kan tilbyde 144 hertz. Ikke fordi det kan mærkes i praksis, men alligevel. Det samme gælder opladningen. Med ledning og trådløst leverer Samsung henholdsvis 45 og 15 watt, hvilket i dag faktisk er ret langsomt. Som en "kan alt, gør alt"-telefon burde også IR-porten have fået lov til at komme tilbage, måske også høretelefonporten.

Når det er sagt, er Samsung Galaxy S22 Ultra stadig en helt fantastisk telefon med førsteklasses kamera og en unik position på grund af pennen. Har du ikke brug for pennen, kan telefonen virke lidt dyr, men ellers er det her en yderst kompetent maskine.

Pennenskærmenydelsen
"Kun" 120 hertzlidt lav hurtigopladning

3. Xiaomi 11 Lite 5G NE - BEDSTE LAVPRISVALG

Svær at slå i sin prisklasse

Skærm: 6,55 tommer Amoled – 1.080x2.400 pixel 90 Hz Processor: Qualcomm Snapdragon 778G Kamera: 64 + 8 + 5 megapixel (wide, ultrawide, tele/makro), selfiekamera 20 megapixel Batteri: 4.250 mAh Mål: 160,5x75,7x6,8 mm Vægt: 158 g Operativsystem: Android 11 Øvrigt: Fingeraftrykslæser i strømknappen, vandbestandig (IP53), IR-fjernbetjening

Xiaomi 11 Lite 5G NE 8GB RAM 256GB

Xiaomi har slået lidt knuder på sig selv de seneste år. De har virkelig gjort sig kendt som en producent med meget "bang for the buck". Men de seneste to år har der været lidt diskussion om, hvilken af virksomhedens budgetserier, der egentlig er den mest imponerende.

Med Xiaomi 11 Lite 5G NE vil de slå fast, at de ikke bare kan finde på besværlige navne til deres produkter. De vil også fortælle, at det er i denne serie, budgetkøbere skal se efter.

NE = New Edition

Da Xiaomi udsender flere produkter, end mange kan overkomme at holde styr på (herunder en tidligere 11 Lite), så skal "NE" læses som New Edition. Lidt forvirrende, men sådan er det.
Vi venter spændt på, hvad navnet bliver, hvis NE kommer i en endnu nyere version.

Det, vi i hvert fald lander på, er en ret tynd telefon med tilstrækkelig stor ydeevne på alle fronter til at føles rigtig prisvenlig.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 11 Lite 5G NE - selfiekamera i øverste venstre hjørne

Skarpt kamera til prisen

Det, vi især lægger mærke til, er kameraet. Der sidder 3 stk. på bagsiden, hvor hovedkameraet er det interessante. Tager vi et billede af en hund i nogenlunde dagslys, kan man se enkelte hårstrå, mens dyrere kameraer kun leverer en grød af pixels.
I sin prisklasse er kameraet helt klart langt mere, end vi forventer.

Det samme gælder selfiekameraet, som også er skarpt.

De to andre kameraer på bagsiden er ret ligegyldige. Her har Xiaomi en hel del efterbehandling, når det kommer til skarpheden her. Men i betragtning af prisklassen så får vi alligevel mere skarphed, end vi havde forventet fra dem.

Skærmen

Resten af telefonen skal ses som passende og fuldt ud tilstrækkelig. Du får en ret stor skærm, som både er af Amoled-typen, og den har en opdateringshastighed på 90 hertz – det føles ærlig talt rigtig luksuriøst for en telefon i den her klasse.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 11 Lite 5G NE – med PriceRunner på skærmen

På indersiden

Her finder vi en af Qualcomms mere moderne mellemklassechips. Og den rækker uden tvivl til alle de typer hverdagsbeskæftigelser, som du kan forestille dig. Den rækker endda langt til mange typer spil, så du mangler ikke kræfter lige med det samme.

Telefonen kan forventeligt fungere som multifjernstyring via den indbyggede IR-fjernbetjening – hvis du skulle få lyst til det.

Batteri og hurtigopladning

Hurtigopladningen er absolut ikke den allerhurtigste i byen, men det er helt klart nok til at fylde batteriet nogenlunde hurtigt op. Batteriet skuffer os ikke, for det holder en fuldt godkendt driftstid.

Noget usædvanlig er, at vi også får støv- og vandtæthed til IP53. Det er ikke almindeligt i denne klasse (selvom IP53 er en smule lavt).

Trådløs opladning og fingeraftrykslæser i skærmen er vel det, der mangler af de lidt mere luksuriøse funktioner. Nu sidder læseren i stedet i tænd/sluk-knappen på siden.

Konklusion på test af mobiltelefon Xiaomi 11 Lite 5G NE

I lang tid holdt vi ellers Xiaomis Redmi Note-serie som et fantastisk budgetvalg. Men det er tydeligt, at Xiaomi nu har flyttet budgetfokus til den mere primære 11-serie.

For det er svært ikke at synes om Xiaomi 11 Lite 5G NE fra nogen synsvinkel, især når vi tager prisen i betragtning.

Skarpe billeder fra kameraetflot skærmnogenlunde hurtig
Trist makro- og ultrawide-linsemangler trådløs opladningindtil videre kun Android 11

4. Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Gør endelig alt rigtigt

Skærm: 6,9 tommer Amoled – 1440x3088 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x3 GHz, 3x2,42 GhZ, 4x1,8 GHz) Kamera: 108+12+12 megapixel (wide, tele/periskop, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 4500 mAh Mål: 164,8x77,2x8,1 mm Vægt: 208 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning (+omvendt), vandafvisende, pen

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 512GB

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er på en måde et dobbelt comeback for Samsung.

For det første råder telefonen bod på den relative fiasko med S20 Ultra og viser os, hvor skabet skal stå. For det andet gør den Note-serien højinteressant igen, og det er flere år siden sidst. Så den er simpelthen en klar vinder af titlen som Bedste Premiumvalg.

Føles helt rigtigt

Note-serien har altid været enorme telefoner, og det har også gjort dem lidt klodsede at håndtere. Med Note 20 Ultra er Samsung lykkedes med kunststykket at få den enorme telefon til at føles både velbalanceret og forholdsvis ergonomisk. Lysår fra den lige så store S20 Ultra, der mest af alt var ukomfortabel.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

De nye farver (bronze i vores tilfælde) er desuden rigtig lækre, hvilket bidrager til følelsen af luksus.

Som sædvanlig med Note er pennen showets store stjerne.
Som sædvanlig har den flere funktioner tilkoblet, end du nogensinde vil kunne huske, men den har også fået en vigtig opdatering. Forsinkelsen mellem at du rører ved skærmen med pennen, og der sker noget, er stort set elimineret. Det har sådan set ikke generet os på tidligere versioner, men her får vi virkelig en følelse af, at det jo burde have været sådan her hele tiden.

Alle notater, skitser og så videre foretages med en betydelig bedre fornemmelse end tidligere.

SamsungGalaxyS20Ultra04

Dårligere, men bedre

Indvendigt ligner det meste sig selv fra S20-telefonerne, og i 2020-målestok er det bestemt ikke dårligt.
Men bestemt ikke førende i klassen på hastighed.

Som en nyhed er skærmen nu udstyret med dynamisk opdateringsfrekvens. Det betyder, at skærmen kan komme op på 120 hertz , hvor det er nødvendigt, men automatisk skrue ned, hvis du for eksempel læser statisk tekst. Det sparer på batteriet (det er i øvrigt rigtig godt), men desværre kan du stadig ikke køre fuld opløsning kombineret med høj opdateringsfrekvens.

Kameraet kan på papiret ligne en forringelse i forhold til S20 Ultra med "kun" 50 gange hybridzoom. Det er tværtimod mere end rigeligt, og nu kan vi faktisk se, hvad billederne forestiller, når der er zoomet ind.

Samsung har også smidt laserautofokus med i kamerapakken, hvilket fjerner alle de fokusproblemer, som den tidligere Ultra-model sloges med. Selvom der ikke er et enormt spring mellem modellerne, så er Note 20 Ultra trods alt et knurhår skarpere end sine forgængere på billedkvaliteten.

Fantastisk for den rigtige forbruger

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er - som sædvanlig med Note-serien - ikke en telefon for hvem som helst. Du skal kunne se pointen med pennen og alle dens funktioner, for at den skal være det værd. Samtidigt ender Note 20 Ultra på den samme pris som S20 Ultra, og hvis du skal vælge mellem de to modeller, er Note 20 Ultra det indlysende valg.

Vil du have superluksus og rent faktisk betale for ekstra funktioner, bliver det i øjeblikket ikke bedre end her, og det gør Samsung Galaxy Note 20 Ultra til Bedste Premiumvalg i vores test.

Fantastisk skærmrigtig godt kamerahurtig og fyldt med funktioner
120 Hz på skærmen fås kun i visse opløsningerlidt høj pris

5. OnePlus 7T

En rigtig stor opgradering

Lancering: 2019, oktober Skærm: 6,55 tommer OLED 90 Hz - 1080 x 2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 855+ (1x2,96 + 3x2,42 + 4x1,78 GHz) Kamera: 48+12+16 megapixel (wide, tele, ultrawide) | Selfiekamera: 16 megapixel Batteri: 3.800 mAh Mål: 160,9x74,4x8,1 mm Vægt: 190 g Android-version: 9 Andet: Fingeraftrykslæser, stereohøjttalere

OnePlus 7T 8GB RAM 128GB

OnePlus 7T virker som et rigtigt kup, som har fået alt det gode fra OnePlus 7 Pro til en meget lavere pris.

T-serien, som OnePlus lancerer i slutningen af hvert år, plejer at være "magen til, bare bedre" sammenlignet med de modeller uden bogstav, som blev lanceret i foråret. Forårets lancering gav os en OnePlus 7 og en 7 Pro, og det lader til at have lavet lidt rod i lanceringen.

Intet fjolleri, kun ydeevne

Med OnePlus 7T får vi en skærm på hele 6,55 tommer – men nem at håndtere på grund af telefonens tynde kanter.

Skærmen er helt flad til forskel fra de buede kanter på Pro-modellen, og det er egentlig en fordel, synes vi. Øverst på skærmen sidder selfiekameraet i en dråbeformet udskæring. Altså ikke et popop-kamera som på Pro-modellen, men den kan bruges til lettere oplåsning af telefonen ved hjælp af dit ansigt.

OnePlus 7T  kamera

Ligesom med forårets Pro-model får du også her en skærm med 90 hertz opdateringsfrekvens, hvilket faktisk får bevægelser til at virke mærkbart blødere. Du får også UFS 3.0-lagring.

Det kan lyde som en omgang teknikvrøvl. Men netop den vildt hurtige lagerhukommelse er faktisk en af grundene til, at telefonerne fra OnePlus er blandt de hurtigste Android-mobiler på markedet.

OnePlus 7T fortsætter traditionen med at overhale alle andre end Apple, da den hurtige lagring har fået selskab af Qualcomms nyeste chip Snapdragon 855+. Det giver dig mere end rigelig kraft til alt det, du kan forestille dig at bruge mobilen til.

OnePlus 7T  skærm

OnePlus' egen overbygning på Android giver også en hel del meningsfulde ekstraindstillinger samt håndfaste løfter om holdbarhed. De garanterer nemlig Android-opdateringer i to år og sikkerhedsopdateringer i tre.

Rundt kamera

Kameraenheden er der blevet plads til i en rund forhøjning på bagsiden.

Teknisk er det omtrent det samme som i 7T Pro, hvilket igen er en lille forbedring i forhold til forårets 7 Pro. Først og fremmest har du bedre muligheder for at bruge de forskellige objektiver til både foto og video. Derudover får du også en marginalt bedre billedkvalitet i forhold til de allerede flotte billeder, som OnePlus 7 Pro præsterede, da vi testede den.

Det er ikke branchens bedste til foto, men de dumper bestemt heller ikke.

OnePlus 7T rundt kamera

Batteriet holder fint til en dags brug, også med mange apps og ret flittig brug. Som traditionen foreskriver, får du også en OnePlus Warp-oplader med i købet - den kan hurtigt få et træt batteri op på et rimeligt niveau.

Hvis forårets OnePlus 7 var ret kedelig sammenlignet med Pro-modellen, så er det stik modsat her. OnePlus 7T har alt det, du behøver. Her får du en vildt hurtig enhed til en rimelig pris.

Så det er ikke så underligt, at vi udpeger den til bedst i test.

Vildt hurtighurtig opladninggod skærm
Ikke noget særligt i denne prisklasse

6. Apple iPhone 13 Pro 256GB

Når selv de små opgraderinger faktisk kan mærkes

Lancering: 2021, september Skærm: 6,1 tommer OLED – 1170x2532 pixel, 120 hz Processor: Apple A15 Bionic (6 kerner) Kamera: 12 + 12 + 12 Megapixel (wide, ultrawide, tele), Lidar for dybde, selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.125 mAh Mål: 146,7x71,5x7,7 mm Vægt: 204 gram Operativsystem: IOS 15 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandtæt, stereohøjttalere

Apple iPhone 13 Pro 256GB

iPhone 13 Pro er telefonen som er lige dele kedelig opdatering og helt perfekt. På papiret handler det om yderst beskedne opgraderinger, som du knap nok vil lægge mærke til. Men så snart du kommer godt i gang med at bruge den, så får du svært ved at se dig tilbage mod de ældre modeller.

Endelig Pro-skærm

Ydersiden er næsten den samme som før. Dimensionerne på både telefonen og kameraøen har ændret sig og er vokset et par millimeter i alle retninger
- lige akkurat nok til at dine gamle iPhone 12 Pro etuier og skærmbeskyttere ikke passer.

Vi får det samme kantede, men overraskende komfortable design som sidste år. Vægten er dog mærkbart højere denne gang. Derudover er kameraerne ikke kun vokset i bredden, men også i højden, hvilket får dem til at skille sig ud fra normalt tykke skaller. iPhone 13 Pro i hånden med PriceRunner på låseskærmen

Skærmen indeholder to nyheder

Grundlæggende handler det om den samme flotte skærm som sidste år, som er dækket af et helt vanvittigt stødsikkert glas.

  • Den første nyhed er "hagen" med selfiekameraet og teknologien til ansigtsgenkendelse med FaceID lidt mindre. At den er blevet lidt mindre gør ikke den store forskel - den er der jo stadig.

  • Den anden nyhed er opdateringshastigheden. Den justeres automatisk afhængigt af, hvad du gør, fra lave 10 hertz til en heftig 120 hertz.

Den automatiske opdatering giver en helt anden oplevelse af skærmen, både når du trykker på den, og når du scroller gennem dit feed på eller på en hjemmeside.

Det er ikke ligefrem en vital funktion, men hvis du har brugt en telefon med en højere opdateringshastighed end den normale på 60 hertz, så føles det som om, at alt halter bagefter. Endelig får iPhone denne funktion, som jo har eksiteret på andre topmodeller i flere år. Billede af PriceRunner widgets på iPhone 13 Pro

Mere Pro i kameraet

På bagsiden af ​​iPhone 13 Pro finder vi naturligvis Magsafe, som blev introduceret sidste år. Trådløs opladning, der passer ind ved hjælp af magneter, og som samtidig kan bruges som magnetisk holder til telefonen - det er stadig rigtig smart.

Vi ville have foretrukket, at Lightning-porten blev strøget til gengæld for USB-C denne gang ... i hvert fald i Pro-udgaverne. Men så sjovt skulle det åbenbart ikke være.

Samtidig havde vi gerne set lidt hurtigere support til opladning - både trådløst og kablet. I stedet får vi en nogenlunde solid opdatering af batteriet. Det giver faktisk en masse ekstra juice i daglig brug set i forhold til sidste års model. iPhone 13 Pro - bagsiden med kameraerne

Det er også i de to Pro-modeller, at vi finder den hurtigere version af A15 chippen - som giver en ekstra grafik-kerne i forhold til en almindelig iPhone 13. Samtidig svarer ydelsen næsten til sidste års iPhones. Det er dog stadig hurtigere end de hos fleste Android flagskibsmodeller, og flere kræfter, end du har brug for - det meste af tiden. Billede af iPhone 13 Pro lightning port

Den på alle måder største nyhed er ...

Ja, det er måske ... kameraerne. Udover at de er fysisk større, så er hele pakken blevet opdateret.

Billedstabilisering via sensorskift, som sidste år kun var tilgængelig på Pro Max, finder du nu også her, og det fungerer frygtelig godt.

Samtidig er billedsensorerne blevet meget større, hvilket giver meget bedre billeder i mørke. Samlet set er billedkvaliteten gennemgående opdateret i alle situationer. Du får et meget godt billedresultat, ligesom iPhones har gjort før.

Den automatiske billedbehandling, der udføres, er heftigt indstillet til at se så naturlig ud som muligt. Hvis du stadig vil justere billederne for at få dem mere til din personlige smag, så tilbydes der nu mange billedindstillinger til det.

Nærbillede af kameraerne på bagsiden af iPhone 13 Pro

ProRaw professional mode, er tilgængelig på Pro -modellerne, og det får følgeskab af ProRes filmtilstand senere på efteråret. Det vil dog kun være tilgængeligt for de Pro -modeller, der har mindst 256 GB hukommelse. Hvis du har evnerne til at bruge programmerne, så er det noget, der faktisk giver meget mere "Pro" til iPhone 13 Pro.

Den nye Cinematic -tilstand er installeret lige fra pakken. Tilstanden flytter flot fokus mellem forskellige objekter i billedet, og det er smukt - når det virker. I mørkere miljøer forsvinder det helt, og mange gange føles det både ret hårdt og hakket. Men igen - når det virker, er det virkelig flot. Billede af iPhone 13 Pro med PriceRunners søg og sammenlign funktion på skærmen

Konklusion på testen af iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro gør sidste års Pro -model helt uattraktiv - hvis du ikke kan finde den som et decideret slagtilbud. iPhone 12 Pro var en frygtelig kompetent telefon, og iPhone 13 Pro er så at sige vokset endnu mere i sit "Pro -tøj".

Opdateringerne ændrer ikke ved din verdensopfattelse, men når du først har brugt dem, så føles alt før 13 Pro ældgammelt.

Rigtig godt kameraMagsafe er stadig vildt smartvirkelig god skærmbatteritiden
Vi ønsker os mere optisk zoomlidt tungstadig den gamle Lightning-port

7. Samsung Galaxy S21 Ultra

Mere af det hele og lidt til topmodellen fra Samsung årgang 2021

Skærm: 6,8 tommer dynamisk AMOLED 120 Hz QHD+ Processor: Exynos 2100 (5 Nm) Kamera: 108 + 10 + 10 + 12 megapixel, selfiekamera 40 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm Vægt: 227 gram Androidversion: 11 med One UI 3.1 Andet: Understøtter S Pen, op til 16 GB RAM, 5G

Samsung Galaxy S21 Ultra 128GB

Smartphonesegmentet er ikke, som det var engang, og hundedyre telefonmodeller med "mere af det hele" får ikke samme opmærksomhed som tidligere. Men hvis man alligevel er på udkig efter en rigtig overlegen telefon, så får man svært ved at finde noget, der overgår den nye Samsung Galaxy S21 Ultra, i hvert fald i første halvår 2021.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Seriøs skærm... Virkelig seriøs

Dette er for smartphonesegmentet, hvad pizza nytårsdag er for kosten. Måske ikke noget, du har brug for, men er du gal, hvor er det godt. Alle parametre – og her mener vi virkelig alle – er maksimerede. Lad os lægge ud med skærmen på hele 6,8 tommer, som dermed på klassificeres som næsten i phablet-størrelse. Og sikken skærm! Vi taler AMOLED med Quad HD-opløsning og et farvetryk og en lysstyrke, som ingen anden telefon på markedet lige nu kan matche.

Derudover har man forsynet telefonen med en billedopdateringsfrekvens på 120 Hz, som når den er aktiveret gør, at det nærmest føles som at se på et interaktivt stykke papir end på en telefonskærm. Imponerende. Og Samsung har smart nok også gjort opdateringsfrekvensen adaptiv, så telefonen regulerer ned til den opdateringsfrekvens, der er nødvendig i øjeblikket. På den måde sparer man på batteriet, samtidig med at man får den glidende effekt, når den virkelig betyder noget.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Imponerende kamera

Også på kamerasiden imponerer Galaxy S21 Ultra. Hovedsensoren er på hele 108 megapixel, og telefonen har dobbelt teleobjektiv, hvilket giver 100x zoom. Den ekstreme zoom er lidt af en gimmick, men der hersker ingen tvivl om, at telefonen generelt har en helt overlegen zoomfunktion. Kameraernes dynamiske område er ganske enkelt fantastisk, og natfunktionen lader ikke meget tilbage at ønske (her kan kun iPhone 12 Pro Max følge med).

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Vi har således at gøre med noget af et monster, når det gælder ydeevnen. Galaxy S21 Ultra har Samsungs egen Exynos 2100-chip her i Europa, og her går det stærkt i en grad, så der i princippet ikke er noget, der er umuligt på grund af manglende ydeevne. Vælger man varianten med 512 GB lagerplads, får man desuden 16 GB RAM, mens 128- og 256 GB-modellerne må nøjes med 12 GB RAM. Der er altså rigeligt og lidt til. En kedelig detalje er, at Samsung – nok for at kunne holde prisen nede – har fravalgt muligheden for at supplere med et Micro SD-kort. Man skal altså tage højde for, hvilket lagerbehov man kan tænkes at få på sigt.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Nærig lynoplader

Batteriet er på 5.000 mAh og holder uden problemer til en hel dags brug, selvom man bruger telefonen ret intensivt. Man får dog finde sig i at skulle lade op om natten, hvis man ikke er typen, der knap nok rører sin telefon i løbet af dagen. Samsung har også valgt at følge Apples eksempel og sender ikke længere en netadapter med, så du skal enten købe en separat eller bruge en ældre af slagsen. Når det gælder lynopladning, understøtter den i øjeblikket også kun 25 watt-opladere. Ifølge Samsung skal de være så optimerede, at der i princippet ikke er nogen forskel i forhold til 45 watt, men det har vi ikke testet.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

En anden ting, vi ikke har testet, er understøttelsen af pennen, der sælges separat. S21 Ultra kan med tilbehøret S Pen udføre de fleste ekstrafunktioner, som ellers har været forbeholdt Samsungs Note-serie.

Dette er overordnet set en meget dyr telefon, men den leverer også. Hvis man vil have den absolut vildeste smartphone, man kan få fingrene i i dag, så er det denne enhed, man skal have. Du får en fantastisk skærm, utroligt fine kameraer og en ydeevne af en anden verden. Og du får en solid minuspost på din bankkonto.

Skærmenkameraetydeevnendesignet
Ikke plads til Micro SD-kortdyrsvag lynopladning

8. Apple iPhone 12

Virkelig imponerende opgradering fra Apple

Lancering: 2020, oktober Skærm: 6,1” OLED - 1170 x 2532 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel) | Selfiekamera: 12 megapixel Batteri: 2.815 mAh Mål: 146,7x71,5x7,4 mm Vægt: 164 g Operativsystem: iOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende design, stereohøjttaler

Apple iPhone 12 64GB

Der er en masse nyheder i årets iPhone-lineup. Og hvis vi ser bort fra Mini-modellen, så er det uden tvivl iPhone 12, som Apple har givet den største opgradering i forhold til sidste års modeller.

Faktisk er alle de ulemper, som vi så ved iPhone 11, blevet rettet. Her får de en virkelig imponerende opgradering fra Apple, som gør iPhone12 til den bedste iPhone til prise- også selvom en ny ulempe har meldt sig på banen.

Ulempen -den vender vi tilbage til.

Ny form og 5G - på godt og ondt

Formen og designet på iPhone 12 er det, der først springer i øjnene. De afrundede kanter er væk.

Nu har modellen fået nogle skarpe (men overraskende behagelige) kanter i stil med det, vi så med iPhone 4 og iPhone 5 for mange år siden.

Skærmstørrelsen er holdt på samme niveau som sidste år (det er 6,1 tommer), selvom den nye model er både tyndere og fylder mindre. Men vi så gerne, at Apple havde holdt fast i den ekstra millimeter i tykkelsen fra sidste år, så der var plads til et mere kraftfuldt batteri.

iPhone 12 med dansk skærm

Uanset om du kører på 4G eller Wi-Fi har iPhone 12 en lidt kortere batteritid i forhold til sidste års modeller.

Du kan sagtens klare dig gennem en hel dag (det er der selvfølgelig strøm nok til), men i forhold til sidste år har vi blikket rettet en anelse mere mod batteriprocenten under årets test.

Hvad er det så, der æder batteritiden?
Det er i høj grad 5G-teknologien. 5G er indbygget fra start i hele iPhone 12-serien, og herhjemme er TDC begyndt at tænde for 5G i udvalgte dele af landet. Men det er først fra 2021, at vi vil begynde at se 5G-mobilnettet rullet ud i større omfang herhjemme.

For hver ny generation af telefonener, der lanceres, er de tidlige versioner typisk mere strømslugende, og det lader også til at være tilfældet indtil videre for den her model.

Telefonen går automatisk ned til 4G, når det ikke er nødvendigt med den ekstra hastighed fra 5G, men med 5G kører den altså bare på. Så her havde det været godt med lidt mere batteri, må vi sige.

Bagsiden af Apple iPhone 12 set udenfor

Næsten en Pro-model

Skærmen på iPhone 12 er nøjagtig den samme, som vi finder i iPhone 12 Pro. Det giver dig en betydeligt højere opløsning, OLED med fantastiske farver og flere tilpasninger for at kunne justere farvetemperaturen og farverne på din skærm.

Dét alene gør det værd at opgradere til den nye iPhone.
... også hvis du læser den her test via sidste års iPhone 11 (den model har vi naturligvis også testet - vores vurdering finder du længere nede på siden).

Det var skærmen.
Men vender vi telefonen om og ser på bagsiden, så finder vi en anden nyhed ved iPhone 12. Nemlig MagSafe. Og hvad er det så for noget?

MagSafe betyder godt og kort, at telefonen understøtter trådløs Qi-opladning, som vi kender det fra andre producenter – men her er der en lille magnet rundt om, som gør det nemt at placere opladeren korrekt hver gang. Køber du en MagSafe-oplader, har du den mest fleksible løsning til trådløs opladning, du finder i mobilbranchen i øjeblikket.

Det tiltag er i bund og grund et smart tiltag for Apple som virksomhed. Det betyder nemlig, at de fortsat kan holde fast i en form for proprietær opladningsløsning og samtidig skifte over til USB-C i iPhones fra næste år (iPhone 12 bruger stadig Apples Lightning-stik).

Apropos opladning. Du får ikke nogen strømforsyning og høretelefoner med i købet af iPhone 12. Det er et fravalg, som Apple dels begrunder med miljømæssige årsager (mange kunder har allerede høretelefoner og oplader derhjemme) og dels muligheden for generelt mersalg.

Apple har dog lagt et kabel, der har Lightning i den ene ende og USB-C i den anden, med i æsken.

Skærmen på Apple iPhone 12

Flere nyheder med A14 Bionic-chippen

Indvendigt i 2020-modellen fra Apple finder vi endnu en nyhed. Den hedder A14 Bionic, og det er Apples nye systemchip. Den er – afhængigt af hvordan man tester – dobbelt så hurtig som de hurtigste Android-modeller lige nu, og den beskrives at være kraftfuld nok til de næste mange år.

Processorens store styrke ligger dog i baggrunden og i AI-funktionerne.

A14 Bionic-chippen gør blandt andet ansigtsgenkendelsen Face ID betydeligt hurtigere, og den gør også en stor forskel i forhold til at analysere billeder og pifte dem op.

Kamerakvaliteten er høj, og iPhone 12 giver dig gode billeder i meget ens kvalitet – helt som vi kender det med Apples telefoner. Sensorerne er blevet opdateret, men vi forestiller os, at det største løft i billedkvaliteten kan tilskrives den nye chip og dens billedforbedring.

Uanset om du bruger hovedkameraet eller selfiekameraet, om det er i lys eller mørke, så får du ganske enkelt nogle rigtig gode billeder og video.
Det eneste, som vi egentlig savner, er zoom-funktionaliteten… den sidder i Pro-modellen.

Alt i alt er iPhone 12 en fantastisk opgradering af den ”almindelige” iPhone, og det, vi har ventet på, siden jubilæumsmodellen iPhone X blev lanceret for et par år siden.

God skærmsmart trådløs opladningvanvittig hurtig
Batteriet kunne have været størreville være dejligt med USB-C til opladning

9. Apple iPhone 13 mini 128GB

iPhone 13 Mini – Stadig en helt unik mobil

Skærm: 5,4" OLED – 1080 x 2340 pixels, 60 Hz Processor: Apple A15 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12 Megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 2.438 mAh Dimensioner: 131,5x64,2x7,7 mm Vægt: 141 gram Operativsystem: iOS 15 Andet: ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 13 mini 128GB

** iPhone 13 Mini ** er (desværre) stadig en helt unik mobiltelefon. Da Apple lancerede sin første minimodel sidste år, forudsagde et enigt pressekorps, at vi snart ville se lignende mobiltelefoner fra andre producenter. Men så skete der ikke noget.

Dengang var der tale om iPhone 12 Mini, og nu efterfølgeren iPhone 13 Mini, som begge to forbliver helt unikke telefoner. Det handler om en kombination af toppræstation og et meget lille format.

Opgradering, hvor det tæller

At kalde iPhone 13 Mini en opgradering er næsten at lyve. På papiret er forskellene omtrent de samme som de to tiendedele af en millimeter, der adskiller denne model og dens forgænger i tykkelse. Tykkelsen bruges til et større batteri, de to kameraer er blevet opgraderet lidt, men så slutter også nyhederne, men kun på papiret.

I praksis vil vi dog sige, at der er to opdateringer, der absolut gør denne telefon mere værd end sin forgænger.

En mindre telefon har et mindre batteri og derved kortere batterilevetid – enkel matematik. Mens iPhone 12 Mini fungerede fint på dette område, føltes det dog altid som et underliggende stressmoment i modsætning til de større søskende.

Nu skal vi ikke sige, at iPhone 13 Mini er nogen maratonløber på dette område, men batterilevetiden er mærkbart bedre, takket være det større batteri. Altså lidt mindre stress ved at tage et kig på batterimåleren på denne model.

Billedkvaliteten

Kameraerne er de samme, som der er i storebror iPhone 13. To i antal og med mulighed for at bringe meget mere lys ind i billederne end med forgængeren. Billedstabiliseringen, hvor hele kamerasensoren er ophængt i støddæmpere, som sidste år kun iPhone 12 Pro Max var udstyret med, ser vi også i denne model. Ingen dramatisk forbedring i forhold til den tidligere optiske billedstabilisering, men en lille smule.

Billedkvaliteten er utrolig glat og flot, uanset hvad du optager eller filmer, ligesom altid med iPhone. I de fleste tilstande er der ingen direkte forskel på forgængeren, men i mørke omgivelser leverer de nye objektiver virkelig, og det må vi tage for en rigtig opdatering.

Meget er det samme

Samtidig er der som sagt meget, der er det samme her. A15-chippen er hurtigere end nogen Android-mobiltelefon, men samtidig ubetydeligt hurtigere end sidste års chip. Derudover er det mærkbart på iPhone 13 Mini, at kølingsfunktionen ikke er helt nok under længere stresstest, men ikke noget du vil forstyrres af i det virkelige liv.

Skærmen er også den samme som sidste år, desværre uden 120 hertz-delen, som Pro-modellerne får i år. Placeringen, hvor selfiekameraet og ansigtsgenkendelsesteknologien FaceID sidder, er blevet mindre på alle modeller i år. De sidder der dog stadig, så hvis du er blevet forstyrret af det tidligere, vil det fortsætte.

Fejlfri og holdbar

Dimensioner og vægt er næsten det samme som sidste år. MagSafe, magnetisk ladning, er der stadig, og det er den forældede Lightning-port og den relativt langsomme opladningsteknologi også. Mobiltelefonen er dog som sædvanlig fuldstændig fejlfrit bygget, og ligesom sidste år er den keramiske belægning på skærmen ekstremt holdbar.

Konklusion på testen af iPhone 13 Mini

Så hvis du vil have en mobil af den mindre slags i 2021, er der kun en logisk mulighed, iPhone 13 Mini. Og hvis du vil have en iPhone 2021 og ønsker at få fingrene i den så billigt som muligt, er iPhone 13 Mini den eneste logiske mulighed (iPhone SE begynder at føles temmelig gammel).

Det er faktisk ret mærkeligt, at Apple er blevet efterladt alene inden for området med "mindre og smidige smartphones", men selv nu, hvor deres anden Mini-model lanceres, er det din eneste mulighed for at få en lille og smidig smartphone.

Lille størrelsegodt kameragod kvalitet
Få nyhederstadig lightning portbatteritiden er ikke super

10. Apple iPhone 12 Pro

Endnu en Pro-opgradering

Lancering: 2020, oktober Skærm: 6,1” OLED - 1170 x 2532 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12+12 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel, telekamera), LiDAR for dybde | Selfiekamera 12 megapixel Batteri: 2.815 mAh Mål: 146,7x71,5x7,4 mm Vægt: 189 g Operativsystem: iOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende design, stereohøjttaler

Apple iPhone 12 Pro 128GB

iPhone 12 Pro føles lidt som en telefon, der er fanget mellem store opdateringer af både den ”almindelige” iPhone 12 og nye funktioner i iPhone 12 Pro Max.

Sådan kan vores første vurdering af årets Pro-model umiddelbart lyde. Men det betyder ikke, at du ikke finder nogen nyheder i årets Pro-model. Nyhederne er der skam. Og det er en super iPhone, som Apple disker op med her.

Men der er bare nogle eksempler, hvor du til en vis grad er nødt til at vide, hvad du leder efter for at finde det, der gør Pro-modellen til Pro.

iPhone med bedre kamera

Alle de nye iPhones i 2020 har fået et nyt, kantet design, som minder om det, vi fik med iPhone 4 og iPhone 5. Og mens iPhone 12 (og 12 Mini) har et design af aluminium, så byder Pro-modellen på flade kanter i rustfrit stål. Det øger vægten en smule, men det gør også noget positivt for kvalitetsfølelsen.

Det kantede design er egentlig ganske behageligt at have i hænderne i længere tid.

De ydre mål for 12 Pro-modellen er nogenlunde på niveau med sidste år, men i år har Apple fundet plads til en lidt større skærm. Nu hedder den 6,1 tommer mod sidste års 5,8 tommer – det er der blevet plads til på grund af de tyndere kanter rundt om skærmen.

Iphone 12 Pro, Sølv, PriceRunner

Skærmen er magen til den, du finder i den almindelige iPhone 12.

En rigtig skøn OLED-udgave, men desværre uden en opdateringshastighed på 90 eller 120 hertz. Det kunne ellers være en god måde til at kunne skelne Pro-modellen fra den almindelige i iPhone 12-serien.

Kameraet minder meget om sidste års model, men på flere punkter står det skarpere. Den store forskel ved iPhone 12 Pro er blandt andet en tredje kamerasensor, som giver dig 2x optisk zoom. Og den største forskel i forhold til sidste års Pro-model er den nye LiDAR-sensor.

LiDAR-sensoren hjælper blandt andet kameraet med autofokus under alle lysforhold og også i portræt-tilstand. Det giver bedre portrætbilleder under knap så gode lysforhold og også på kortere afstand end tidligere.

Den nye sensor bruges også inden for Augmented Reality (AR), hvor LiDAR-funktionaliteten giver mere præcis positionering via kameraet.
Samlet set giver iPhone 12 Pro dig rigtig gode billeder i al belysning, hvilket nok mest kan tilskrives den ekstra power, som Apples nye A14-processor kommer med.

Det er ikke så indlysende, men der optages altid i Dolby Vision HDR.
På skærme, der understøtter den funktionalitet, giver det blandt andet ekstra dybde i mørke områder, men for skærme, som ikke understøtter den del, bliver der også oprettet en ikke-HDR udgave af filmen.

Det er en af de ting ved iPhone 12 Pro, som du først bemærker, når du ved, hvad du leder efter.

Kameraet optager med en farvedybde på 10-bit, men skærmen viser desværre kun 8-bit. Så det er (igen) endnu et område, hvor Pro-modellen kunne skille sig ud, når man sammenligner med den almindelige model.

Bagsiden af iPhone 12 Pro med sine tre kameralinser

Viser sin styrke

Men hvorfor får vi så ikke alt det nyeste inden for skærmteknologi i 12 Pro-modellen?

Det skyldes batteriet. Det er mindre end i iPhone 11 Pro og er ikke lige så imponerende. Du har strøm nok til en dags brug, men ligesom med iPhone 12 havde vi egentlig gerne set en lidt tykkere mobil, hvor der var plads til et større batteri.

Alle telefonerne i iPhone 12-serien er udstyret med understøttelse af 5G.

Men i Danmark, hvor 5G-mobilnettet stadig er i testfasen, vil du ikke opleve en forskel lige nu. Men den nye mobilteknologi kræver en masse ekstra strøm. Telefonen skifter kun til den nye teknologi, når der er behov for det, men ud fra det vi foreløbig har kunnet vurdere, havde det været på sin plads med et større batteri.

Det er der brug for.

Men kritikken af batteriet vejes blandt andet op af det nye tilbehør MagSafe. Det gør det nemmere at lade telefonen op. MagSafe er Apples ord for trådløs opladning, men med en magnetring, der sikrer, at den trådløse opladning altid sker det rigtige sted på telefonen. Hver gang.

Du kan stadig lade telefonen op på klassisk vis, ligesom andre mobiler kan oplades trådløst på en MagSafe-dock (men altså uden Apples magnet-magi).

Det kan man se som Apples første skridt i retning af at droppe det klassiske Lightning-stik til fordel for USB-C i næste generation af iPhones… eller simpelthen gå fuldstændigt trådløst, mens de stadig holder sig til deres egen teknologi.

Bagsiden af iPhone 12 Pro med sine tre kameralinser

Godt nyt for fotografer

Nøjagtig som med iPhone 12 finder vi også Apples A14 Bionic-processor her i Pro-telefonen. Det er en chip, som udkonkurrerer de andre producenter på alle niveauer. De fleste af processorens nyheder kommer i spil i de forskellige AI-funktioner, der blandt andet gør telefonens billedbehandling bedre.

For de fleste vil det være helt perfekt med de opgraderinger, som iPhone 12 kommer med.

Men zoom-objektiv og en højere kvalitetsfølelse er de store plusser ved iPhone P12 Pro. Og for fotografer og filmskabere, der tidligere har kørt med iPhone, så er Pro-modellen det oplagte valg at købe.

Godt kameraMagSafe er super smartvirkelig hurtig
USB-C havde nu været en skøn tilføjelseskærmen savner flere ”pro-funktioner”kunne bruge et større batteri

11. Motorola Moto G100

Viser fremtiden uventet godt

Skærm: 6,7" IPS LCD-skærm, 90Hz - 1080 x 2520 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 870 5g (1x3,2 GHz, 3x2,42 GHz &4x1,8 GHz) Kamera: 64+16+2 Megapixel (wide, tele, ultrawide, makro, dybd), selfiekamera 16+8 megapixel Batteri: 5.000 mAh Dimensioner: 168,4x74x9,7 mm Vægt: 207 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser på skærmen, Vandafvisende design

Motorola Moto G100 128GB

Motorola Moto G100 er rimelig overkommelig lige fra starten, hvor den placerer sig i den øverste halvdel af det midterste segment. G100 er en rigtig god telefon, afhængigt af, om du sætter pris på de avancerede funktioner, mere end på de mindre specielle funktioner.

Stabil i mellemklassen med okay kamera

Den "lille specielle funktion" handler om kameraet. I det store og hele opfører de fire kameraer på bagsiden sig helt okay med hensyn til prisklassen, men uden virkelig at triumfere på noget område.

Close-up billede af mobiltelefonen Motorola Moto G100 med fokus på kameraet

Et af kameraerne er udstyret med et makroobjektiv for bedre nærbilleder. Desværre kan vi ikke sige, at resultatet er strålende. Men det er helt unikt, at hele linsen er omgivet af en lys ring. Hvis du ønsker at belyse ting, mens du optager makro, har du således en dedikeret belysning til det, hvilket kan være lidt hårdt, men stadig sjovt og nyttigt.

Resten af telefonen giver temmelig god ydelse for de kroner, den koster. Skærmen er robust, opdateret i 90 hertz og giver flotte farver.

På indersiden finder vi alt for meget ydeevne i forhold til denne telefons prisklasse i form af Snapdragon 870-chippen. Det giver ikke den samme hastighed som de bedste modeller i 800-serien, men næsten. Langt mere end normalt for denne prisklasse, og det er nødvendigt for den andet specielle funktion i telefonen.

Billede af bagsiden på Motorola Moto G100, som en del af vores test af mobiltelefoner

Stor og lidt unik

Moto G100 er den første til at støtte Motorola "Ready For". Bortset fra at være et ubrugeligt navn, er det omtrent det samme som Samsungs Dex, men i vores øjne fungerer det bedre.

Moto G100-tilbehøret indeholder både et USB-C til HDMI-kabel (med ekstra port til opladning) og et bordstativ. Afhængigt af hvilken pakke du køber, er enten begge inkluderet, blot ledningen eller intet af det, så hold øje med det, når du handler.

Ledningen giver dig mulighed for at tilslutte din telefon til en skærm hurtigt og nemt. Tilslut tastaturet og musen med Bluetooth, så kører du med en pc-lignende skrivebordsoplevelse via telefonen. Selvom Motorola ønsker at komplicere tingene med fire forskellige profiler (som alle faktisk fører til det samme skrivebord alligevel), så er vi overraskede over, hvor godt og nemt det faktisk fungerer. Selv med mobile apps i separate vinduer på skærmen og et par enkelte opladningsproblemer i nogle af dem, fungerer "PC-tilstand" generelt perfekt. Faktisk føles det, som om dette skal være standard i Android på generel basis.

Billede af forsiden på Motorola Moto G100

Bordstanden giver dig bedre muligheder for at bruge kameraet til videokonferencer (desværre kun frontkameraet), mens du holder telefonen på plads. Desværre er standen også udstyret med en utrolig irriterende ventilator - så her vi vil anbefale en anden løsning til videoopkald.

Det kan siges, at Motorola Moto G100 viser lidt af fremtiden med sin Ready For-funktion. Funktionen er lidt væk fra at fungere rigtig godt, men det fungerer stadig så godt, at vi savner det i andre telefoner. Resten af telefonen giver en masse ydeevne for prisen, selvom kameraet kun når godkendte niveauer.

Kan bruges som computer90 Hz skærmhurtig til prisen
Kameraerne kunne have været bedrebordholderventilator

12. OnePlus Nord CE 5G

En overraskende luksuriøs telefon i den lavere middelklasse, hvor du får meget for pengene

Skærm: 6,43 tommer Amoled, 90Hz - 1080x2400 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 750 5G (2x2.2GHz & 6x1.8GHz) Kamera: 64+8+2 Megapixel (Wide, ultrawide, dyb), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4.500 mAh Dimensioner: 159.2x73.5x7.9 mm Vægt: 170 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser på skærmen

OnePlus Nord CE 5G 12GB RAM 256GB

OnePlus Nord CE 5G er begyndelsen på en vis forvirring fra OnePlus' side. Hvis dette skyldes, at ejerfirmaet Oppo ønsker at blive set mere eller noget andet, lader vi være usagt. Nord CE, eller Core Edition, som forkortelsen står for, skal fungere som en slags skrabet variant af den allerede billige (og forvirrende) Nord-serie.

Bare en måned senere udgav Oneplus også Nord 2 med stort set de samme specifikationer, bortset fra systemchip og designdetaljer. Så ja, det er lidt forvirrende. Men Core Edition behøver ikke at betyde noget dårligt.

Billede af mobiltelefonen OnePlus Nord CE 5G - holdt af vores redaktør

Dette er prisværdi 2021

Hvis OnePlus' nyeste topmodeller lovede meget og havde problemer med at levere disse løfter, så er det snarere det modsatte med CE. Mange andre producenter har middelklassetelefoner i denne prisklasse, men som regel omkring 500 kroner dyrere. I de tilfælde bliver du normalt nødt til at veje funktioner som OLED-skærm, 90 hertz opdateringshastighed på skærmen og en lidt sløv motor mod hinanden, da der sjældent tilbydes alt i én telefon.

Derfor føles Nord CE faktisk uventet luksuriøs i sin prisklasse. Skærmen flyder virkelig pænt med sine 90 hertz, og telefonen byder også på pæne farver på OLED-skærmen. På indersiden finder vi næppe noget, der er sammenligneligt med Qualcomms topmodeller med systemchip, men måske kun en klasse lavere.

Billede af bagsiden på mobiltelefonen OnePlus Nord CE 5G

Dertil kommer selvfølgelig også 5G med på toget, og OnePlus lover to store Android-opdateringer og tre års sikkerhedsopdateringer, før telefonen outdates. Det er næppe det bedste i klassen, men virkelig godt og usædvanligt klart for en telefon i denne prisklasse.

Lidt mindre overdådig

Selvfølgelig er ikke alt fantastisk med Nord CE. For det første handler det om en plastikdel på bagsiden i stedet for glas. Det er lidt mere holdbart, men samtidig føles telefonen mindre overdådig. Vi mangler også funktionen, som findes på OnePlus' dyrere modeller, som giver mulighed for at skifte mellem forskellige lydtilstande. Samtidig kunne skærmen meget vel have været lidt lysere i mørke omgivelser.

Billede af fronten på OnePlus Nord CE 5G med skærmen tændt

Apropos mørke miljøer, så er det selvfølgelig der, hvor kameraet ikke helt lever op til, hvad det burde kunne. Billederne i dagslys og lignende har uventet mange detaljer, men med lidt kedelige farver. Så snart det bliver mørkere, bliver det dog hurtigt tydeligt, hvor OnePlus sparede på kronerne.

Kameraet er et område, hvor du er nødt til at skære forventningerne lidt ned, i takt med at prisen falder. Men OnePlus Nord CE 5G klarer sig stadig godt for sin prisklasse, mens den føles overraskende luksuriøs på mange andre måder.

Hurtig og stilfuld skærmgod præstationvirkelig overkommeligt pris
Lidt lav lysstyrke på skærmenhurtig reduktion af kamerakvaliteten i mørke

13. iPhone 12 Mini

Endelig en lille iPhone, der hverken går på kompromis med funktion eller batteritid

Skærm: 5,4 tommer OLED – 1080 x 2340 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 2227 mAh Mål: 131,5x64,2x7,4 mm Vægt: 135 g Operativsystem: IOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 12 mini 128GB

Apple iPhone 12 Mini er på papiret både den mest risikable og spændende model af Apple's iPhone 12-modeller. Spændende, fordi mange har skreget efter mindre telefonmodeller i mange år, samtidigt med, at mange har villet have en billigere iPhone. Risikabel, fordi mange nu, hvor vi endelig har fået en, har været urolige for, at den mindre størrelse og tilføjelsen af 5G kører batteriet fuldstændig i sænk.

Apple iPhone 12 Mini set forfra

Batteriet holder faktisk

I den måned vi har brugt iPhone 12 Mini, har vi kun i ganske få tilfælde opholdt os på steder med 5G, og vi kan således ikke lægge hovedet på blokken om, hvor meget det påvirker batteritiden i praksis. Men som en "almindelig 4G-telefon" er vi fuldt ud tilfredse med den mindre models batterikapacitet. Når det så er sagt, så er den også suverænt den dårligste af årets modeller, men den klarer uden større problemer en dags brug.

Billede af bagsiden på Apple iPhone 12 Mini

Samtidig er det også i batteri og opladning, vi finder den største forskel - ud over størrelsen altså. Størrelsesbegrænsningen har gjort, at den nye Magsafe-oplader, du kan købe som tilbehør, lader op lidt langsommere end på andre iPhones med samme teknologi.

Som iPhone 12, bare mini

Bortset fra det, er det på næsten alle punkter en almindelig iPhone 12, der er vasket ved for mange grader og er krympet. Samme fine, kantede design. Samme kamera med dobbelt objektiv og samme skærm (bare med lidt mindre opløsning). Eftersom kanterne omkring skærmen er blevet mindre, sammenlignet med sidste års modeller, er iPhone 12 Mini en hel del mindre end sidste års mindste model, iPhone 11 Pro (der havde en skærm på 5,8 tommer og føltes lille og praktisk).

Billede af Apple Iphone 12 Mini, der ligger med bagsiden opad

Kameraet gør det rigtig godt i de fleste situationer og billedoptimeringsteknikken i Apples A14-chip hjælper også en hel del på det punkt. Det er den samme chip, der sidder i de resterende tre 12-modeller, og det giver dig uden tvivl kraft nok flere år ud i fremtiden. At det samtidig er Apple's billigste iPhone-model i denne omgang er heller ingen ulempe.

Apple iPhone 12 Mini, der ligger med bagsiden opad i græsset

iPhone 12 Mini er perfekt, hvis du længe har ledt efter en lidt mindre telefon, uden at skulle gå på kompromis med ydeevne eller kamera. Batteritiden er ganske vist lidt kortere en på de større iPhone 12-modeller, men ikke i en grad, så det ikke er til at have med at gøre. Det er ganske enkelt det bedste valg, hvis du vil have en mindre telefon, og der er faktisk ikke nogen, der kommer i nærheden i øjeblikket.

Størrelsenmagsafe er rigtig smartpæn
Ikke verdens bedste batteritid af naturlige årsager

14. Oneplus 9

Billig topmodel med det, der tæller

Skærm: 6,55 tommer Amoled, 120 Hz – 1080x2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 888 (1x2,84 GHz & 3x2,42 GHz & 4x1,80 GHz) Kamera: 48+50+2 megapixel (wide, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4500 mAh Mål: 160x74,2x8,7 mm Vægt: 192 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning

OnePlus 9 128GB

Lige siden Oneplus begyndte at opdele deres telefoner i "almindelig" og "Pro", har det for det meste været den almindelige model, der virkede mest interessant. Det er simpelthen spændende at se, hvor mange af flagskibsfunktionerne, de formår at klemme ind i en billig topmodel. Oneplus 9 er ikke en decideret undtagelse.

Billede af skærmen på Oneplus 9

Flad skærm

Sammenlignet med storebroren Oneplus 9 Pro er skærmen og kameraet de store og åbenlyse forskelle. Mens den dyrere model har lidt buede kanter og lidt højere specifikationer, behøver skærmen på Oneplus 9 ikke at skamme sig. Det er en rigtig fin Amoled-skærm med 120 hertz opdateringsfrekvens, der får alting til at glide fantastisk, samtidig med, at den leverer rigtig flotte farver. Ærligt talt foretrækker vi den helt flade skærm på Oneplus 9.

Indvendigt kører telefonen på den samme Snapdragon 888-chip som storebroren, hvilket giver en ydeevne helt i top for Android-mobiler i 2021, naturligvis med 5G indbygget. Oneplus 9 understøtter også trådløs opladning, omend ikke med den samme turbo-hastighed som storebroren (hurtigopladning med kabel findes dog).

Nærbillede af Oneplus 9 med fokus på kameraet

Hvis vi ikke havde læst os til det, ville vi have haft svært ved at mærke forskel på byggekvaliteten. Det er en velbygget telefon fra ende til anden, men denne gang med en plastikramme omkring, i stedet for en af aluminium. Kamerapanelet på bagsiden rager som sædvanligvis lidt ud, men det giver samtidig telefonen et ret karakteristisk udseende.

Et interessant aspekt er den manglende vandtæthed. Oneplus 9 mangler den officielt, undtagen når den sælges via en bestemt amerikansk operatør. Uden at ville love noget, gætter vi på, at Oneplus 9 har den samme IP68-beskyttelse mod støv og vand som Oneplus 9 Pro, men at de ikke har betalt licensafgift for at måtte bruge den.

Oneplus-9-03

Hasselblad inside

Kamerapakken består af to dele, to store objektiver og et mindre. I Pro-versionen tilføjes yderligere et lille objektiv (og laserautofokus). Det er en lille men vigtig detalje. Det nye samarbejde med Hasselblad gælder nemlig kun de to store objektiver, som er identiske på de to telefoner. Der har kameralegenderne været inde og pillet ved indstillingerne for at give bedre billede og farvegengivelse.

Her lider Oneplus 9 dog af den samme ujævne kvalitet som sin storebror. I sin bedste udgave er billedkvaliteten fænomenal, men et øjeblik efter bliver farverne underlige eller hele billedet blåtonet. Nøjagtig som Oneplus 9 Pro er Oneplus 9 blevet bombarderet med næsten daglige systemopdateringer i løbet af vores testperiode. De har bid for bid rettet ujævnhederne til, men der er stadig mange tilbage. Det virker desværre lidt som om, at telefonen er blevet forceret på markedet for tidligt.

Oneplus 9 koster 2.000 kroner mindre end Pro-varianten, mister du meget på det? Nej. Oneplus 9 er tilstrækkelig meget topmodel for langt de fleste, og til en rigtig fin pris. Har du flere krav til fotomuligheder eller har brug for superhurtig trådløs opladning, så er den dyrere model pengene værd. Men for de fleste er Oneplus 9 en fuldtræffer, som egentlig ikke mangler noget.

Fin skærmhurtiggod byggekvalitet
Ujævn kamerakvalitetusikker vandtæthed

15. Xiaomi Mi 11 Ultra

Alle nye idéer er koncentreret om kameraet

Skærm: 6,81 tommer Amoled, 120 Hz – 1440x3200 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 888 (1x2,84 GHz & 3x2,42 GHz & 4x1,80 GHz) Kamera: 50+48+48 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 20 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 164,3 x 74,6 x 8,4 mm Vægt: 234 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, IP68

Xiaomi Mi 11 Ultra 12GB RAM 256GB

Xiaomi har adopteret Samsungs strategi for telefoner. Xiaomi Mi 11 Ultra er nemlig intet mindre end den fjerde variant af topmodellen Mi 11, der kommer til Danmark (og i udlandet findes der yderligere et par stykker). Det er faktisk en fornøjelse, at alle Xiaomis sejeste telefoner kommer hertil, for det er ikke så almindeligt.

Billede af mobiltelefon Xiaomi Mi 11 ultra med den lille ekstra bagudvendte skærm

Godt med keramik

Mi 11 Ultra lanceres i en begrænset udgave i Danmark, men det er også den model, der adskiller sig mest fra de andre.

Det mærker vi først på huset, der er fremstillet af keramisk materiale. Kinesiske producenter plejer gerne at bruge det til at sætte en fed streg under deres ultraluksus-telefoner, og det giver hele telefonen en rigtig lækker premiumfølelse. Samtidig har telefonen lidt problemer med balancen, da det store kamerahus får den til at virke lidt tung i toppen. Og det er synd, for bortset fra det er det en rigtig velkonstrueret historie med en fin og hurtig skærm, der trods sin størrelse har en ret god ergonomi.

Xiaomi virker dog også til at have problemer med kølingen. Når vi begynder at presse både Mi 11 Ultra og de andre telefoner i serien, så får vi uventet hurtigt advarselsmeddelelser om overophedning. Snapdragon 888-chippen, der driver telefonen, er en rigtig varm sag, men vi har testet andre telefoner med samme chip, og de telefoner har ikke beklaget sig nær så hurtigt.

Billede af mobiltelefon Xiaomi Mi 11 ultra mens der søges på PriceRunner fra en bænk i parken

Alt for kameraet

Fortællingen om Mi 11 Ultra handler ellers udelukkende om kameraet bagpå. Kamerapanelet er uden tvivl det største, vi har set på en telefon. Det giver den uventede fordel, at telefonen ligger fladt på et bord uden at vippe, når du trykker på skærmen.

Hele overfladen er dog ikke kamera – en del af den består af en lille, ekstra OLED-skærm. Den kan du bruge til hurtigt at se kortere beskeder og lignende. Men skærmens hovedformål er, at du kan bruge den som søger, hvis du vil tage selfies med hovedkameraet
- og det vil du, for det er meget bedre!

Der sidder tre kameraer ved siden af den lille skærm, og det er tre rigtig gode af slagsen. Uanset om du har Ai-forbedringen af billeder slået til eller ej, kan billederne virke en smule kolde. Men du får et vanvittigt dynamisk omfang og vildt gode detaljer i såvel dagslys som i mørkere omgivelser. Det er ekstra sjovt, at man har gjort cirka lige meget ud af alle tre objektiver, så eksempelvis 5x zoom om aftenen er helt uden konkurrence her.

Mørketilstanden er ikke helt så god som Huaweis varianter, men i det store hele er dette et mobilkamera, der uden tvivl er med i kampen om topplaceringen. Video fungerer også rigtig godt, men ikke helt så imponerende.

Xiaomi Mi 11 Ultra er en monstertelefon, der næsten fra ende til anden er på samme niveau som andre "ultra-telefoner". Xiaomi har ikke rigtig økosystemet på plads, men bortset fra det er de helt klart på samme niveau som de store spillere i mobilverdenen.

Fin byggekvalitetrigtig godt kamerahurtig og farvestærk skærm
Kamerahuset kan være afskrækkendeujævn vægtfordelingbliver forholdsvis let overophedet

16. Motorola Moto Edge 30 Pro

Nyt forsøg på at fremstille et flagskib

Skærm: 6,7 tommer Oled – 1080 x 2400 pixel 144 hz Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 5G Kamera: 50 + 50 + 2 megapixel (wide, ultrawide, dybde), selfiekamera 60 megapixel Batteri: 4.800 mAh Mål: 163,1 x 76 x 8,8 mm Vægt: 195 g Operativsystem: Android 12 Andet: fingeraftrykslæser i tænd/sluk-knappen, 68W opladning (15W trådløst)

Motorola Edge 30 Pro 256GB

Lenovo-ejede Motorola ser virkelig ikke ud til at vide, hvad de skal gøre med deres Edge-serie. Den første model var et ærligt forsøg på såvel flagskibspræstationer som et unikt design. I anden omgang havde de mistet alt det, og lancerede en eller anden form for mere luksuriøst mellemklasseheadset. Men Motorola Moto Edge 30 Pro er en mellemting mellem generation et og to.

Mellemklassedesign

Udvendig er den nogenlunde som sidst: To skiver glas bundet sammen af en plastramme og et design, der formodentlig er typisk for Motorola, men også meget lig såvel tidligere Edge-høretelefoner som de dyrere telefoner i G-serien. Luksusfølelsen, den buede skærm, som oprindeligt gav originalen dens navn, og den slags er der ikke helt. Samtidig gør det også, at prisen kan holdes ganske langt under andre flagskibe. Prisen gør også, at fingeraftrykslæseren er flyttet til strømknappen på siden.

Godt i gang ser det derimod straks bedre ud. Den store skærm giver takket være oled-teknologien rigtig flotte farver. Oveni det får vi også en lynhurtig skærmopdatering på 144 hertz og en gennemgående god fornemmelse i det, der antagelig er mobilens vigtigste del, fordi du altid bruger skærmen.

Næsten flagskib

På indersiden finder vi Motorolas nu klassiske "rene" Android uden større dikkedarer og løftet om rimelig lang opdateringstid. Hele pakken drives af Snapdragon 8 Gen 1, som er stort set det hurtigste, der findes lige nu. Samtidig får vi også en ganske god hurtigopladning på 68 watt og trådløs opladning oveni. Den understøtter også Ready For, som er Motorolas computerlignende Android-version, hvor du kan koble dig op mod skærm, mus og tastatur for at få en faktisk fuldt anvendelig computerlignende oplevelse med din telefon som drivkraft.

Forsiden har et kamera med pralende 60 megapixels, som i praksis klarer sig godt uden at være rigtig klassevindende. På bagsiden har den dobbelte linser på 50 megapixel, som bakkes op af et støttekamera til dybdeopfattelse. Derimod får vi desværre ikke et periskopkamera til kraftig zoom denne gang. Samtidig leverer kameraet Motorolas hidtil bedste kvalitet. Den er et godt stykke fra andre producenters flagskib og alt i alt ikke så skarpt som konkurrenterne i samme prisklasse. Det er dog et stort skridt fra fx G200, der næppe kunne bruges.

Moto Edge 30 Pro lever i grænselandet mellem dyrere mellemklassemobiler og billigere flagskibe, og det er tydeligt, at du må veje funktionerne op mod hinanden. Ydeevne og skærm er i top her, og selv om der ikke er nogen større fejl på hverken kamera eller byggekvalitet, findes der andre modeller i prisklassen, der klarer sig en del bedre.

God skærmhurtighurtigoplader medfølger
God, men ikke topklasse på kameraetgod, men ikke fantastisk byggekvalitet

17. iPhone 12 Pro Max

Verdens største iPhone afgiver ergonomi for skærmareal

Skærm: 6,7 tommer OLED – 1284 x 2778 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12+12 megapixel (wide, ultrawide, tele), Lidar til dybde, selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3687 mAh Mål: 160,8x78,1x7,4 mm Vægt: 228 g Operativsystem: IOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 12 Pro Max 256GB

Størst, bedst og smukkest. Det er budskabet fra Apple iPhone 12 Pro Max, men det går begge veje. Apple's telefoner har aldrig haft en større skærm, højere opløsning eller større batteri end denne. Så langt så godt, men det sker på bekostning af vægt og ergonomi.

Billede af den tændte skærm på iPhone 12 Pro Max

Lidt mere pro

Fra de fleste synsvinkler er iPhone 12 Pro Max og iPhone 12 Pro identiske - der er kun størrelsen til forskel. Den større størrelse medfører selvfølgelig ovennævnte fordele, som der også ses på den bedste batteritid i iPhone 12-opstillingen. Omtrent på niveau med sidste års Max-model vil vi sige efter en måneds kontinuerlig brug. Hvordan den vil blive påvirket i takt med udvidelsen af 5G-nettet, der vil trække mere batteri, tør vi derimod ikke at spå om.

Billede af bagsiden af Apple iPhone 12 Pro Max

Det kantede design er også identisk med de mindre modeller. Et klart pænere design end tidligere. Men selvom det ser flot ud, kommer vi aldrig helt overens med størrelsen og vægten. Den føles simpelthen lidt for stor og tung, hvilket du skal være forberedt på.

Billede af fronten og skærmen på Apple iPhone 12 Pro Max, set fra afstand

Mere stabile billeder

Der er også andre nyheder på programmet. Magsafe til lidt enklere trådløs opladning via bagsiden, men også den aldrende Lightning-port til opladning med kabel. Skærmen er generelt rigtig fin, men den har ikke nogen videre opdateringsfrekvens. En ting, som bestemt godt kunne have været med i Max-modellen.

Billede af bagsiden af Apple iPhone 12 Pro Max, især med fokus på kameraet

Derimod er kameraet nyt. De fleste objektiver har fået en opdatering i forhold til den almindelige Pro-model. Samtidig har de fået selskab af en seriøst opgraderet billedstabilisering, der virker rigtig godt. Det gør især mørkefotograferingen bedre, men billedstabiliseringen gør selvfølgelig også sit til videooptagelse. Selvfølgelig er der også Lidar-sensoren til blandet andet at hjælpe med autofokus.

iPhone 12 Pro Max er rigtig god og har et par vigtige esser i ærmet sammenlignet med sine mindre søskende. Den har dog også lidt de samme svagheder, som de andre modeller, og det bliver ekstra tydeligt i den største flagskibsmodel.

Kameraetmagsafe er rigtig rarthurtig
Burde have haft USB-Clidt stor og tungkunne have haft en lidt sjovere skærm

18. Samsung Galaxy S10e

Lille smartphone med stor styrke

Lancering: 2019, februar Skærm: 5,8” AMOLED Skærmopløsning: 2280 x 1080 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+16 MP Selfiekamera: 10 MP Batteri: 3.100 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128 GB/6 GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512 GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 14,22 x 6,99 x 0,79 cm Vægt: 150 g Andet: Fingeraftrykslæser på siden, tillader enhed-til-enhed-opladning

Samsung Galaxy S10e 128GB

Samsung Galaxy S10e er lykkes med at kombinere en rigtig god pris med en topmodels specifikationer anno 2019 og et rigtig praktisk ydre.

Galaxy S10e er den mindste model af S10-flagskibstrioen fra Samsung. Både størrelse og pris for S10e-modellen er reduceret lidt, alt imens meget af det vigtige er bevaret.

Lilleput med en 5,8” skærm

Det er egentlig vanvittigt at kalde S10e for en lille smartphone. Skærmen på 5,8 tommer er eksempelvis større end de tre første modeller i producentens Note-serie. På samme tid er kanterne omkring skærmen mere eller mindre ikkeeksisterende, hvilket gør telefonen vældig lille sammenlignet med de fleste andre telefoner i dag.

I en verden, hvor samtlige topmodeller fører sig frem en skærmstørrelser på næsten 7 tommer, virker S10e som en lilleput.

Skærmen har ikke de større modellers hvælvede kanter, men det er stadig den samme klasseførende skærm. Sorthed, skarphed og farver er svære at slå, og den mindre skærmstørrelse gør, at den lavere opløsning ikke mærkes.

Fingeraftrykslæseren på S10e sidder ikke i skærmen, som det er tilfældet hos Galaxy S10 og S10+, men er flyttet om på siden af telefonen, hvor den også fungerer som strømknap.

Selve fingeraftrykslæseren fungerer lysår bedre end den skærmbaserede løsning på S10 og S10+. Derimod sidder strømknappen længst oppe på telefonens højre side, hvilket selv på en lille telefon er en fuldstændig vanvittig placering, som kun giver irritation.

Hul i skærmen og færre kameraer

En anden besparelse ved Galaxy S10e i forhold til de to andre Galaxy S10-modeller er, at antallet af kameraer på bagsiden er skåret ned fra tre til to. Rent praktisk er det zoomkameraet, der er forsvundet, mens vidvinkel og det almindelige kamera er bevaret.

Faktisk får du stort set de samme flotte billeder som med S10, da det er de samme kameraer. Den eneste forskel er, at du går glip af lidt zoomfunktioner.

På forsiden sidder selfiekameraet i et udskåret hul i skærmen, nøjagtig som på søskendemodellerne. Kameraet her gør sit arbejde rigtig godt, også i svagere belysning.

Ellers er det faktisk ikke meget, du går glip af sammenlignet med de andre modeller i familien. Exynos-chippen er den samme med kraft nok til alt, du kan forestille dig.

Trådløs opladning og opladning af andre enheder er inkluderet. Stikket til høretelefoner er også bevaret, og mere eller mindre al softwaren er den samme (minus et par indstillinger for kameraet).

Mest imponerende model i S10-familien

Den mindre skærm er også god for batteriforbruget. Batteriet er ikke fænomenalt, men holder uden større problemer en hel dag. S10e har desuden samme samtalekvalitet som de øvrige S10-modeller, hvilket er en smule under gennemsnittet i lidt vanskelige omgivelser.

Samsung Galaxy S10e er faktisk den mest imponerende telefon i S10-familien. Næsten alle funktioner er med, og dem, der er skåret fra, kan vi faktisk klare os uden.

Du får her en meget praktisk telefon til en rigtig slagkraftig pris og, afhængigt af din smag, en række jazzede farver på ydersiden at vælge imellem. Det er en kombination, der er svær at slå.

Stor skærm i rigtig praktisk formatmasser af funktionermeget god skærm
Idiotisk placeret strømknap

19. Samsung Galaxy S20 Plus

Den helt rigtige topmodel

Skærm: 6,78 tommer Amoled - 1440x3168 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x2,84 GHz, 3x2,42, 4x1,8 GHz) Kamera: 48+8+48+5 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4510 mAh Mål: 165,3x74,4x8,5 mm Vægt: 199 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, vandtæt

Samsung Galaxy S20+ 5G 128GB

Samsung Galaxy S20 Plus må få den midterste plads i Samsungs trio af flagskibe i foråret 2020. Men tag endelig ikke fejl. For den er bestemt ikke malplaceret på samme måde som S10 året forinden føltes mellem dens søskendemodeller.

Vil du have en topmodel fra Samsung i 2020, så er det den her model, det handler om.
Punktum.

Velplejet ydre

Storebror S20 Ultra havde en større skærm og flere funktioner koblet til kameraet som salgsargumenter… og mislykkedes med det.

Her kommer S20 Plus så med en lidt mindre skærm, samme flotte opløsning, samme fantastiske farvegengivelse og kontrast, men også et format der føles langt bedre i hånden. Begge telefoner er store, men S20 Plus ligger som støbt i hånden, mens Ultra bare var klodset.

Vi ser dog den samme tendens her hos Samsung som hos andre aktører i år, nemlig at den kedelige kameraklods på bagsiden er vokset både i længden og bredden. Heldigvis er Samsung begyndt at sende et cover med i æsken, hvilket gør bulen på bagsiden mindre – men det er næppe en optimal løsning.

Gør det rigtigt indvendigt

Når det gælder hardwaren, så er Samsungs toptrio mere eller mindre identiske, og det betyder, at du får al den kraft og alle de funktioner, du kan ønske dig med hensyn til prisklassen. Men Samsung er nok ikke de bedste på området, og de må se sig overhalet af både Motorola og OnePlus på ren og skær hastighed.

Kameraet ser lidt kedeligere ud på papiret sammenlignet med S20 Ultra. Især det dér med kun 30 gange hybridzoom i stedet for 100. På den anden side er kameraproblemerne i S20 Ultra veldokumenterede, og det var reelt umuligt at få et billede, der var skarpt nok til at kunne skelne noget som helst i hundrede gange zoom.

S20 Plus har ingen problemer med hverken autofokus eller zoomfunktion, og det gør tiden med kameraet til en væsentlig mere problemfri beskæftigelse. Bortset fra Huaweis vildeste modeller (som omvendt har andre problemer) ligger Samsung fortsat i toppen, når det gælder mobilkameraer.

Samsung Galaxy S20 Plus er ganske enkelt den topmodel, du skal have, hvis det er en ny Samsung-telefon, du er ude efter. Prisen er lidt for høj til en udmærkelse, men funktionaliteten er der bestemt ikke noget i vejen med.

Fantastisk skærmrigtig godt kamerahurtig og fyldt med funktioner
120 Hz på skærmen fås kun i visse opløsningerlidt høj pris

20. Samsung Galaxy A42 5G

Telefonen, som er alt, du behøver - uanset om du bryder dig om det eller ej.

Skærm: 6,6 tommer AMOLED - 720 x 1600 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 750G Kamera: 48+8+5+5 megapixel, selfiekamera på 20 megapixel Batteri: 5000 mAh Vægt: 193 gram Mål: 164,4 x 75,9 x 8,6 mm. Androidversion: 10 Lanceringsår: 2020

Samsung Galaxy A42 4GB RAM 128GB

Det er bare at krybe til korset og erkende det. De fleste af os har telefoner, og deres ydeevne og specifikationer langt overstiger det, vi rent faktisk behøver. Altså, hvis man ikke ser sin telefon som et rent statussymbol. For så har man jo brug for det hele og gerne lidt ekstra.

Alt du behøver

Skal man være lidt grov, så er det egentlig mellemsegmentet, der er det fornuftige valg, ikke mindst i dag, hvor telefonerne i det ringhjørne af markedet er blevet så kraftfulde, at de ofte kan måle sig med flagskibene - når det kommer til hverdagsbrug.

Samsungs Galaxy A42 5G er et glimrende eksempel på dette. Her er en telefon, der i princippet ikke lader noget tilbage at ønske, med mindre man har foto- eller videoambitioner i systemkameraklassen (eller den mobile flagskibsklasse, hvis vi må bøje begrebet en anelse).

Galaxy A42 5G er udstyret med en 6,6-tommer Super AMOLED-skærm med en opløsning på 720 x 1.600 pixel. Den har også et rigtig fint kameramodul med fire sensorer (et hovedkamera på 48 megapixel har fået selskab af et ultravidvinkelobjektiv på 8 megapixel, et makroobjektiv på 5 megapixel og en dybdesensor på 5 megapixel).

På forsiden huserer et selfiekamera på 20 megapixel i et dråbeformet sensorpanel. Videodelen understøtter både slowmotion og hyper lapse.

Som prikken over i'et er telefonen også udstyret med 5G-understøttelse. Telefonen kan desuden fås med op til 8 GB RAM og 128 GB lagerplads, og den har en skærmbaseret fingeraftrykslæser.

Hurtig mellemklasse

Hvad er akilleshælen? Hvorfor er det her ikke en flagskibstelefon? Jo, ud over den lidt lavere skærmopløsning og kameraet er det først og fremmest et spørgsmål om systemchippen.

Under motorhjelmen finder vi en Snapdragon 750G-chip, den kan ikke måle sig med Exynos- eller Snapdragon-chips i topklassen, men takket være sine otte processorkerner må den alligevel klassificeres som rigtig kraftfuld. Mellemsegmentchips fra Qualcomm har de senere år nærmet sig flagskibsydeevne, og det er uden tvivl kun få brugere, som reelt oplever nogen nævneværdig forskel mellem topchippene og 7-serien.

En anden detalje, som adskiller denne telefon fra de absolutte toptelefoner, er kvalitetsoplevelsen. Galaxy A42 5G føles ganske enkelt ikke som en "premiumtelefon". Når du har den i hånden, så virker den nærmere lidt skrøbelig og meget let. Det skyldes to ting: At den er af plastic – og let. Sidstnævnte er selvfølgelig også en fordel på mange måder, men det bidrager også til følelsen af, at man ikke har med en flagskibsmodel at gøre.

Telefonen ligger alligevel meget godt i hånden, og du får et godt og fast greb om den uden problemer. Bagsidens design med fire nuancer vinder derimod næppe nogen designpriser. Men de er et stort plus for, at kameramodulet næsten ikke rager ud.

Klar til fremtiden

Skærmen er derimod både knivskarp, ekstremt fleksibel og responsiv, hvilket virker uvant i dette segment. Først og fremmest virker det som om, at både pixeltætheden og opdateringsfrekvensen er betydeligt højere end angivet. Denne telefon har simpelthen et rigtig godt billedpanel.
I testen skifter vi mellem denne telefon og en iPhone 11 Pro. Apples telefon virker ganske vist en smule skarpere men ikke ligefrem med en kæmpe marginal.

5G er uden tvivl fremtiden, men at købe telefonen kun med 5G-understøttelsen som argument er i overkanten i dag.
Vi tester telefonen en torsdag formiddag i Stockholm på steder, hvor Tele2 oplyser, at de har meget god 5G-dækning. Men vi kommer maksimalt op på 77 Mbit/sekund på et lille område i det sydøstlige hjørne af "Mariatorget". Stiller vi os på "Skinnarviksberget" med frit udsyn til alle verdenshjørner, får vi ikke mere end 44 Mbit/sekund, da det endelig lykkes for os at "fange" det flyvske 5G-signal.

I Danmark må vi vente på, at frekvensauktionerne kommer i gang, og at netværkene bliver klar, inden 5G bliver et slagkraftigt købsargument.

Konklusion

Alt i alt er det alligevel en rigtig god telefon til en rigtig god pris. Og det er nemt at forstå, at mellemsegmentet vokser sig stærkere.

Vild skærmrimelig godt kamera og god ydeevne
Ikke det lækreste design

21. Oneplus Nord

Fuldtræffer i mellemklassen

Skærm: 6,44 tommer Amoled, 90 Hz - 1080x2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 765 (1x2,4 GHz,1x2,2 GHz, 6x1,8 GHz) Kamera: 48+8+5+2 megapixel (wide, ultrawide, dybde, makro), selfiekamera 32+8 megapixel Batteri: 4115 mAh Mål: 158,3x73,3x8,2 mm Vægt: 184 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

OnePlus Nord 128GB

Oneplus har stort set altid været kendetegnet ved flagskibsydeevne til rimelige priser. Derfor er Oneplus Nord en interessant spiller, fordi den ikke har monsterydeevne, men alligevel overhaler den dyrere forgænger Oneplus 8 på visse punkter.

Lavpris med elementer af luksus

Hvis du ikke ved, hvor Oneplus har sparet på Nord, er det svært at opdage det med det samme. Materialevalget er lidt enklere, systemchippen lidt mindre og lagringen lidt langsommere end på søstermodellen Oneplus 8. Omvendt får du luksus i form af en Amoled-skærm med rigtig flotte farver og 90 hertz opdateringshastighed, hvilket faktisk giver rigtig glidende overgange i skærmindholdet. I samme omgang mister du stereohøjttalerne, 60 fps-optagelse i 4K og Wi-fi 6 fra den dyrere model, men kamerapakkens hardware er den samme.

Det er på mange måder en Oneplus 8 med lidt langsommere hardware og en anelse mindre batteri. Der er også 5G med i pakken, til når det bliver aktuelt. Så her er det i høj grad et spørgsmål om, hvad du prioriterer. Ovenstående gør Nord til en virkelig interessant mobil, som i kraft af en rimelige prissætning faktisk skiller sig ud i en ellers benhård prisklasse.

Stabil mellemklasse

Den lidt langsommere chip og lagringen mærker man ikke i praksis, for alt vi udsætter den for, glider som det skal. Det er kun i en direkte sammenligning med en hurtigere telefon, hastighedsforskellen bliver tydelig.

Når det gælder kameraerne, er det hovedsageligt hovedkameraet, der klarer sig godt, især for prisklassen. Vidvinkel- og makroobjektiverne er også rimelige, men her ses et tydeligt kvalitetstab både sammenlignet med hovedkameraet og med lidt dyrere modeller. Dobbelt objektiv på forsiden må nok anses som en sjov gimmick, og ikke noget der i øvrigt skiller sig ud.

Oneplus Nord er et spændende alternativ i den billige ende af mellemsegmentet. Især skærmen virker rigtig eksklusiv, og trods den hurtige skærm holder batteriet i normal driftstid. Andre konkurrenter, især fra kinesiske himmelstrøg, har bedre kameraer, selvom Nord på ingen måde falder igennem. I teorien er det en stor fordel, at Oneplus plejer at udsende opdateringer i lang tid og være tidligt ude med nye Androidversioner. Nu håber vi bare, at de er lige så dygtige til det på deres billigere model.

Luksuriøs skærmhelt i orden ydeevne5G
Ingen vandtæthedIngen trådløs opladning

22. Xiaomi 11T Pro

Nyt navn på kompetent telefon

Skærm: 6,67 tommer Amoled 144 Hz – 1.080x2.400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 888 5G Kamera: 108 + 8 + 5 megapixel (wide, ultrawide, tele), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 5.000 mAh Mål: 168,1 x 75,5 x 8,9 mm Vægt: 204 g Operativsystem: Android 11 Øvrigt: fingeraftrykslæser i tænd/sluk-knappen

Xiaomi 11T Pro 8GB RAM 256GB

Ud med det gamle, ind med det nye ... agtigt. Da Xiaomi begyndte at bevæge sig uden for Kina for nogle år siden, blev navnet anset for at være lidt besværligt for ikke-kinesere at udtale (tjao-mi). Derfor begyndte de at bruge "Mi" som en forenkling, hvilket siden fulgte med mange af deres ting med årene.

Nu er Xiaomi blevet stor nok til, at sproget ikke er et problem, og Mi fjernes fra produktnavnene. Først ude blandt telefonerne er Xiaomi Mi 11 ... undskyld: Xiaomi 11T Pro.

Topmodel på budget

Xiaomis T-serie har altid arbejdet lidt i tandem med deres primære flagskibsmodeller, som i år var Mi 11-serien. Mi 11 Pro blev dog aldrig lanceret her i Danmark.
11T Pro ligner sin pendant i den serie, men er trimmet lidt for at få en lidt mere attraktiv pris.

  • Vandtætheden blev reduceret fra svømmesikker til spildsikker
  • Fingeraftrykslæseren sidder i tænd/sluk-knappen i stedet for i skærmen
  • Et par ændringer i kameraet, som også hjælper prisen nedad

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 11t pro – bagsiden

Vild opladningstid

Samtidig er opladningen steget helt op til 120 watt med en inkluderet oplader, der understøtter det. I praksis betyder det, at du kan lade fra fladt til fuldt opladet batteri på cirka 20 minutter – uden at mobilen bliver overdreven varm. Vildt!

Opladeren er af ovenstående årsag ret stor, men den kan så også bruges til andre enheder, der har brug for meget strøm. Samtidig holder det store batteri rigtig længe, hvis du indstiller telefonen til det.
Det er værd at bemærke, at du ikke får trådløs opladning med i denne model.

Træd på bremsen

Der er rigeligt power i 11T Pro, men desværre er du nødt til at tøjle den lidt selv.

Snapdragon 888-chippen er voldsomt hurtig, men du mister en del kræfter, når chippen bliver for varm. Samtidig kan den trække en del strøm, når den kører for fuldt blus.

Måleprogrammerne klager over overophedning, når vi presser chippen. Men du kan også mærke det direkte på telefonen, som får en ubehagelig varmeudvikling.

På den anden side, så behøver du faktisk sjældent så meget power. Hvis du vælger den balancerede tilstand (eller strømspareindstillingen) så vil du opleve en telefon, der både er hurtig og holder længe.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 11t pro – forsiden med PriceRunner på skærmen

Velfungerende skærm

Skærmen er rigtig fin, hvilket vi også havde forventet. Skærmen fungerer rigtig godt med understøttelsen af en opdateringshastighed på 120 hertz. Samtidig tilbydes der en stor lysstyrke for at fungere godt selv på solrige dage.
Opløsningen er lidt lavere, men det er ikke noget, der egentlig generer.

Kameraet

Der er ved kameraet, at prisen skinner mest tydeligt igennem. Der er ingen større fejl i specifikationerne, og under almindelige omstændigheder får vi et rigtig fint resultat med overraskende skarpe detaljer.

Der er masser af muligheder og indstillinger til at dække alle situationer, og helt generelt finder vi intet at klage over.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 11t pro – kameraet

Derimod mangler der optisk billedstabilisering på nogle af linserne, hvilket er meget tydeligt. Det ser vi især, når vi forsøger at zoome ind på objekter og samtidig få et skarpt resultat.

Intet natkamera

Det kan også mærkes under dårlige lysforhold og om natten. Når vi stiller 11T Pro på et stativ, så ser det rigtig godt og detaljeret ud ved stillestående motiver og med lang eksponering. Uden stativ, så bliver billedet desværre ret uskarpt.
Natindstillingen rækker heller ikke ret langt ind i mørket. Hvor andre kameraer eller samler overraskende mange detaljer op i et mørkt rum, der er 11T Pro kulsort.

Konklusion på test af mobiltelefon Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro er en telefon i den lidt vanskelige kategori "billig flagskibsmodel". Den oplader hurtigt, føles luksuriøs i hånden og præsterer generelt fantastisk til en rigtig interessant pris.

Skærmopløsning og vandtæthed føles som logiske ting at miste i denne prisklasse. Samtidig kan det også mærkes på kameraet, hvor der er sparet penge, hvilket du som spekulant selvfølgelig bør være opmærksom på.

Nem at reparerepænt lavetlang garanti og opdateringstid
Lidt småbleg skærmmørke billeder med kameraet

23. iPhone 14

Ingen teknologiudvikling til en højere pris

Prisklasse: Premium Skærm: 6,1 tommer Oled – 1170 x 2532 pixel Processor: Apple A15 Bionic (6 kerner) Kamera: 12 + 12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.279 mAh Mål: 146,7 x 71,5 x 7,8 mm Vægt: 172 g Operativsystem: IOS 15 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandtæt, stereohøjttaler

Apple iPhone 14 128GB

Iphone 14 er 0,1 millimeter tykkere end sin forgænger, men alligevel faktisk to gram lettere. Lyder det fjollet at starte en anmeldelse med noget så superdetaljeret? Måske, men helt ærligt er det cirka på det niveau, nyhederne ligger i år. Fik vi nævnt, at batteriet også er 49 milliampere kraftigere? I forstår.

Lidt bedre mørkefoto

Måske er vi uretfærdige, for der er også nyheder at komme efter. Der er den samme mængde ram, seks gigabytes, som i Pro-modellen. Altid hyggeligt, selvom du måske ikke lægger mærke til det. Der er også to nye farver: en slags gråblå og en lyslilla.

Den ene af telefonens to kameralinser på bagsiden har en lidt større sensor, hvilket især forbedrer fotoet i lyssvage omgivelser. Hvis du er fan af selfies, kan du glæde dig over, at det forreste kamera nu har autofokus.

To nyheder, vi ikke har kunnet teste, er "crash detection" og nødtilstand via satellit. Den første er lånt fra Apples ure, men tilpasset til biluheld. Hvis du støder ind i noget, skal din telefon forstå det og underrette dine nødkontaktpersoner (hvis du ikke afviser inden for et bestemt tidsrum). Der er dog kun kollisioner med bilen, selv om funktionen til at opdage, hvis du falder (som Apple Watch har), havde været rar også i telefonen.

Desuden er der nødtilstand via satellit, men kun i USA og Canada i øjeblikket. Tanken er i hvert fald, at din position og enklere nødbeskeder kan sendes over satellit, hvis du f.eks. befinder dig ude på fjeldet og falder. Funktionen skal være gratis de første to år, men der er ingen oplysninger om, hvornår den kommer til Sverige, eller hvad den koster efter den første periode.

Alt, men ikke alt i softwaren

Resten ligger stort set i Ios 16 og opdateringerne, som den version har. Det betyder altså, at også ældre modeller får størstedelen af de nye funktioner. Apple plejer at være forsigtige med mængden af opdateringer, der kommer i deres telefoner, og hvert andet år er også lidt bedre. Men her får vi den samme skærm med rigtig lav opdateringshastighed på 60 hertz, samme processor som sidste år (første gang, Apple gør det), samme design, ingen USB-C til opladning, ingen bedre hurtigopladning, næsten det samme kamerasystem og så videre. Desuden fås alle disse ikke-nyheder til en betydeligt højere pris.

Hvis du kommer fra en iPhone 11 eller ældre, vil Iphone 14 selvfølgelig give dig en hel del opdateringer, men de er så få, at du lige så godt kan købe en Iphone 13 for lidt færre penge. Eller vente til Iphone 15 frigives næste år, som ifølge rygterne skulle have betydeligt flere nyheder.

Hurtigopdateringer over lang tid
Ingen USB-Ctrist skærmnæsten samme telefon som sidste år

24. iPhone 14 Pro

Forfinet med softwareforbedringer

Prisklasse: Premium Skærm: 6,1 tommer Oled – 1179 x 2556 pixel 120 hz Processor: Apple A16 Bionic (6 kerner) Kamera: 48 + 12 + 12 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.200 mAh Mål: 147,5 x 71,5 x 7,9 mm Vægt: 206 g Operativsystem: IOS 16 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandtæt, stereohøjttaler

Apple iPhone 14 Pro 128GB

Iphone 14 Pro følger næsten i sporene på lillebroren Iphone 14. Men mens den mere enkle af Apples telefoner i 2022 i princippet er identisk med sidste års model, bare dyrere, byder iPhone 14 Pro på de samme subtile forandringer, som vi forventer af Apple. For udenpå er der ikke meget, der adskiller denne model fra den foregående model.

Altid tændt

Det mest iøjnefaldende er, at skærmen nu altid er tændt. Med det menes, at en forenklet type låseskærm med ur og enklere notifikationer ses stort set hele tiden. Always on Display, som teknikken hedder, er næppe ny. Hvis vi husker korrekt, dukkede den første Android-telefon op med teknikken for cirka otte år siden. Men Apples løsning er flottere end de fleste Androids. I stedet for et enkelt hvidt ur på en sort skærm giver Apples variant en hel del farve og virker indtil videre som et meget poleret koncept.

Nyt er også notifikationsbjælken, Dynamic Island, som Apple kalder den. Selfiekameraet og alle de sensorer, der driver Face ID, sidder nu i en udskåret del af skærmen i stedet for at gå et stykke ned fra skærmens top. Med lidt lattjo-software har Apple bygget notifikationssystemet rundt om den kameraø, der opstår. Resultatet er meget levende og betydeligt mere interaktivt end tidligere. Det er frem for alt meget flot. Samtidig kræver det, at der udvikles apps omkring systemet, som indeholder både notifikationer og kontroller til fx musik.

Flere megapixel

Selfiekameraet har nu autofokus, hvilket giver meget bedre billeder. Ellers er den store nyhed på bagsiden. Hovedkameraet ligger nu på 48 megapixel, mens de to andre ligger på 12. Du skal dog ikke regne med større billeder, for Apple bruger den samme teknologi til at tage et billede i høj opløsning og derefter kombinere pixel for et mindre, men også bedre resultat. I praksis betyder det, at 48 megapixel kommer ud som 12 i den anden ende af billedbehandlingen. Det betyder også en dårligere billedkvalitet i mere eller mindre alle situationer, men mest under dårlige lysforhold. Med flere megapixel har Apple også tilføjet et mellemtrin til zoomen.

Apple Iphone 14 Pro er ikke en dårlig telefon. Derimod føles det rigtig meget, som det var med Iphone 12 Pro, der skete noget stort, og Iphone 13 Pro mere var en Iphone 12S Pro ... og denne her mere en Iphone 12S ... S Pro? Der er små opdateringer over hele linjen, men intet, der på nogen måde gør det værd at opgradere fra sidste års model ... eller den fra året før. Den betydeligt højere pris og rygter om en reelt opdateret Iphone 15 Pro næste år sætter heller ikke telefonen i et bedre lys. Men kommer du fra en telefon, der er mindst tre år gammel eller mere, vil du få en hel del nyt og meget bedre her, selvom det koster en del.

Dynamic Island er vanvittigt flotgodt kameralang opdateringstid
Ingen USB-Cmarginal forhøjelse af ydelsen

25. Xiaomi 12 Pro

Fantastisk hardware, men softwaren skal udvikles

Skærm: 6,7" Oled - 1080x2400 pixel 144 hz Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 5G Kamera: 50+50+2 Megapixel (wide, ultrawide, dybde), selfiekamera 60 megapixel Batteri: 4.800 mAh Mål: 163,1x76x8,8 mm Vægt: 195 g Operativsystem: Android 12 Andet: Fingeraftrykslæser i tænd/sluk-knappen, 68W opladning (15W trådløst)

Xiaomi 12 Pro 12GB RAM 256GB

Xiaomi 12 Pro har egentlig tre ekstra fordele, som den almindelige Xiaomi 12 ikke har.

1. Skærmen

Helt i tråd med mere eller mindre hver eneste Pro- eller plusmodel af hver eneste telefon nogensinde har den en større skærm – nemlig 6,73 mod 6,28 tommer.
12 Pro kan også prale af en lidt mere avanceret skærm, som håndterer op- og nedgearing af skærmens opdateringshastighed bedre.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 12 Pro - forsiden

2. Kameraet

Nummer to er, også helt på linje med hver eneste Pro-model nogensinde, et bedre kamera.

3. Vild oplader

Sidst, men ikke mindst, medfølger der en oplader på 120 watt, hvor den almindelige model har en effekt på 67 watt. Det betyder både, at telefonen oplader vanvittigt hurtigt, men også at du uden problemer kan bruge den medfølgende oplader til din computer.

Software og batteri tynger ned

Lynhurtig opladning er godt, især fordi batteriet er forholdsvis lille – faktisk knapt nok større end i den almindelige Xiaomi 12. Og det kan desværre mærkes meget tydeligt.
At komme igennem en arbejdsdag er som regel ikke noget problem. Men du skal skynde dig hjem til opladeren, hvis du bruger telefonen meget i løbet af dagen.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 12 Pro - i hånden

Softwaremæssigt er miljøet kendt for dig, der tidligere har brugt en Xiaomi-telefon. MIUI-coveret, som er bygget oven på Android, giver en hel del ekstra indstillinger og funktioner. Men den føles samtidig ikke helt med på, hvad telefonen i sig selv har at byde på.

Frem for alt er det spilindstillingen, der på ingen måde ser ud til at holde styr på den dynamiske skærmopdatering. Det resulterer i, at selv enkle spil ser ud til at lagge.
Og det er ret paradoksalt, for det er en af de hurtigste Android-telefoner på markedet.
Lidt "teknisk håndspålægning" løser softwareproblemet, men det burde ikke være nødvendigt i 2022.

Et stort skridt fremad

Ud over softwareproblemerne, så er det som sagt en af de hurtigste Android-telefoner lige nu. Det føles som om der er kraft nok til, at du kan opnå en ret lang levetid. Især efter Xiaomi endelig er begyndt at fortælle, hvor længe de vil opdatere deres flagskibstelefoner.

Billede fra test af mobiltelefon Xiaomi 12 Pro - bagsiden

Godt kamera

Det andet element her er naturligvis kamerapakken i form af en trio af 50 megapixelkameraer. Xiaomi 12 Pro blev lanceret, lige før virksomheden annoncerede sit nye samarbejde med Leica, men er gode nok til, at det ikke gør nogen forskel.

Xiaomi har længe været god til detaljer i billeder, også blandt de billigere kameraer. Men her tager de et godt skridt op, når det handler om jævn og virkelighedstro farvegengivelse og jævnere mørkebilleder.
To gange zoom er dog for lidt i sammenhængen.

Konklusion på test af mobiltelefon Xiaomi 12 Pro

Xiaomi 12 Pro er en stor, stærk og hurtig telefon med en følelse af kvalitet, der matcher prisen.

Softwaren kan rettes op med opdateringer, men batteriet er og vil fortsat være en bekymring.

Lynhurtiggod byggekvalitetgodt kamera
Softwaren er ikke helt hundrede procentikke supergod batteritid

26. Samsung galaxy S22

Et godt forsøg på en minimobil

Skærm: 6,1" LCD – 1.080 x 2.340 pixes 120 hz Processor: Exynos 2200 Kamera: 50 + 10 + 12 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3.700 mAh Mål: 146x70,6x7,6 mm Vægt: 195 g Operativsystem: Android 12 Andet: fingeraftrykslæser i skærmen, IP68

Samsung Galaxy S22 256GB

Vi vil ikke spæde mere til historien om, at Samsung kopierer Apple (selvom vi jo nok lige gjorde det). Men vi kan vel sige, at Samsung galaxy S22 trænger sig ind i en niche, hvor Apple har regeret forholdsvis enerådigt de seneste år.

For mens S22 er en topmodel i sin egen ret, så er det samtidig et udmærket forsøg på at lokke dig til
- altså dig, som gerne vil have en lidt mindre telefon.
Noget som Samsung ikke har gjort siden Galaxy S10e.

Mindre, ikke mini

For cirka ti år siden var mobiltelefoner med navnet "mini" i navnet almindelige på markedet. Alle, der var med på den tid, ville nok stejle, hvis en telefon med en skærm på 6,1 tommer blev kaldt for mini.
Men det havde de nok også gjort af de 5,4 tommer på en iPhone 13 Mini.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung galaxy S22 – med forsiden af PriceRunner på skærmen

Rammerne omkring skærmene er nu blevet så små og tynde, at skærmstørrelserne ikke er helt sammenlignelige. Og 6,1 tommer er stadig ikke "lille".
Men det skal samtidig ses i lyset af, hvordan mobilmarkedet ser ud. Her er vi på vej mod syv tommer i skærmstørrelse, og så er hver tiendedel af en tomme nedad et skridt mod at kunne håndtere telefonen fejlfrit med én hånd.

Netop dét (enhåndsbetjening) er tanken med S22. Udover Apples mindre mobiltelefoner, så er S22 den mest enhånds- og lommevenlige telefon i mange år.
Alene det er et bifald værd.

Næsten topmodel

Hvad angår selve telefonens kvaliteter, er der to ting, vi er lidt utilfredse med:

  • Et af hjørnerne til kamerahuset er rigtig skarpt og helt ubekvemt at komme til at ramme
  • Hurtigopladning via et kabel på 25 watt er en joke i Android-verdenen. Heldigvis er batteriet ret lille

Batteriets størrelse påvirker dog ikke driftstiden ved normal brug i løbet af en dag.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung galaxy S22 – bagsiden med kameraerne

Skærmen har lidt mindre end maksimal lysstyrke – den samme som i mellemmodellen S22+. Kamerapakken er også den samme. Der får vi gennemgående rigtig gode billeder, som er blandt de bedste, en mobil kan tilbyde i 2022.
Samtidig får du selvfølgelig flere muligheder og bedre billedkvalitet med Ultra-modellen i samme serie.

Indersiden huser en Exynos 2200-chip, som holder trit med de Qualcomm-chips, som konkurrenterne kører med i deres flagskibe.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung galaxy S22 – PriceRunner på skærmen

###Konklusion på test af mobiltelefon Samsung Galaxy S22 I det hele taget er Samsung Galaxy S22 det absolut hyggeligste bekendtskab blandt Samsungs flagskibe i år.
Naturligvis kan S22 Ultra meget mere, men den koster også mere.

Den almindelige S22 er lille og smart, men den har alligevel tilstrækkelig kraft til, at du egentlig ikke mangler noget – størrelsen til trods.

Formatetbyggekvalitetfin skærm
Skarp kant på kamerahusettræg opladning

27. Samsung galaxy S22+

Desværre mest et indeklemt plus

Skærm: 6,6 tommer LCD – 1080 x 2340 pixel 120 hz Processor: Exynos 2200 Kamera: 50 + 10 + 12 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 4.500 mAh Mål: 157,4 x 75,8 x 7,6 mm Vægt: 195 g Operativsystem: Android 12 Andet: fingeraftrykslæser i skærmen, IP68

Samsung Galaxy S22+ 256GB

Der er præcis to ting, der motiverer et køb af Samsung galaxy S22+ i forhold til den almindelige S22. Den har en mere lysstærk skærm og understøtter en noget hurtigere opladning. Ja og så en halv tomme større skærm, hvilket i praksis er det, der tæller her. Trinet i funktioner, når du træder op til storesøsteren S22 Ultra, er derimod højst mærkbart i forhold til funktioner.

God telefon med eftertryk

Hvis vi kun ser på S22+ som sådan, er det en rigtig god telefon, som for størstedelens vedkommende er godt designet. Ligesom lillebroren S22 er det ene hjørne af kameraøen på bagsiden unødvendigt skarp og uventet let at komme til skade på, men ellers føles den som den topmodel, den er.

Exynos 2200-chippen er i samme klasse, som vi forventer af et flagskib, og selvom Samsung har unødigt meget skrammel installeret fra starten, er deres grænseflade nu rimelig ren og let at rotere.

De synspunkter, vi kunne finde hos storesøsteren S22 Ultra, ses også her. For mens skærmen er fantastisk, og den har hurtigopladning, er det punkter, som langt billigere konkurrenter tilbyder sjovere specifikationer på. Skærmen er ganske vist svær at slå med hensyn til farver og sort, men den har samtidig "kun" en opdateringshastighed på 120 hertz, mens 144 hertz begynder at være almindelig hos langt billigere konkurrenter.

For dyr i forhold til den større skærm

Forskellen mellem S22 og S22+ er som sagt i praksis en halv tomme større skærm. Med der følger en større krop og et større batteri med. Samtidig kan vi ikke påstå, at det batteri gør nogen nævneværdig forskel, når vi har kørt de to telefoner ved siden af hinanden. Det større batteri synes at blive brugt af den større og mere strømslugende skærm.

Ligesom sidste år virker Samsungs plusmodel som en ret kedelig model. Den mindste er interessant, netop fordi Samsung genopliver en slags mindre mobil og Ultraen, netop fordi den er Ultra. Samsung galaxy S22+ er en god telefon, men desværre virker det til, at den er mest til stede, for at skridtet mellem S22 og S22 Ultra ikke skal føles så stort, ikke fordi den faktisk tilfører noget til mobilmarkedet.

Skærmengodt kameraGodt bygget
I princippet identisk med S22forholdsvis langsom opladning

28. Xiaomi 12

Handy Galaxy S22-udfordrer

Type: Smartphone i mellemsegmentet Systemchip: Snapdragon 8 Gen 1 (8 kerner) GPU: Adreno 730 Arbejdshukommelse: 8 GB (op til 12) Skærm: 6,28" AMOLED (1.080 x 2.400 pixel), 120 Hz Kameraer bag: Hovedlinse 50 MP + ultravidvinkel 13 MP + telefoto/makro 5 MP Selfiekamera: 32 MP Batteri: 4.500 mAh, hurtigopladning 67 watt, trådløs opladning 50 watt

Xiaomi 12 256GB

Xiaomi 12 er en forholdsvis lille telefon i forhold til dagens standard. Det er det første, vi lægger mærke til, da vi har taget den ud af æsken. Skærmen måler kun 6,28 tommer, og det er også en ret smal telefon med en vægt på kun 179 gram. Samtidig føles den utroligt velbygget og stilren og har et - i forhold til prisen - imponerende førsteklasses udtryk. Her har vi med andre ord en tydelig udfordrer til Samsungs Galaxy S22, (og så mener vi S22 og ikke S22+ eller Ultra).

Specifikationerne er der heller ingen grund til at skamme sig over. En Snapdragon 8 Gen 1-chip i kombination med op til 12 GB ram er naturligvis mere end nok til at klare de mest avancerede opgaver. At skærmen er af OLED-typen og opdateres med 120 Hz bidrager yderligere til en følelse af, at vi holder et flagskib i hånden frem for en enklere version.

Færre megapixel

Forgængeren, Mi 11, var udstyret med et ret imponerende hovedkamera på 108 megapixels, men det har nu måttet give plads til et hovedkamera på 50 megapixels. Den, der hævder, at megapixels ikke siger ret meget, vil dog få vand på sin mølle, da vi synes, at billederne bliver lige så gode med denne telefon. Det bør pointeres, at Xiaomi har øget størrelsen på sensorerne, hvilket selvfølgelig bidrager til det. Udover hovedkameraet er der et ultravidvinkel på 13 megapixel og en telemakrolinse på 5 megapixel.

Ydelsesmæssigt støder vi aldrig på problemer, bortset fra når vi udsætter telefonen for langvarig gaming med krævende spiltitler. Så bliver den varm, men det bliver mange flagskibe såmænd også, når man presser dem på den måde. Generelt ser denne telefon dog ud til at have kraft nok til 99 procent af alle brugere.

Større batteri

Batteriet er er blevet større (4.500 mAh), og vi får også hurtigopladning med 67 watt, hvis vi bruger kabel, og hele 50 watt trådløst. Fuld opladning skal tage 39 minutter, og det viser sig at være rigtigt, da vi tester det. At nå 100 procents kapacitet på kun 53 minutter med trådløs opladning er desuden en virkelig bonus.

Så hvad er der egentlig, der taler imod denne telefon? Tja, det er vel i så fald prisen. Jo, den er cirka 1.200 kroner billigere end en Galaxy S22, men det er stadig en ret dyr telefon fra et varemærke, som endnu ikke bærer på nogen tyngde i vores del af verden, og hvis den skal kunne konkurrere for alvor, så skal prisen en tak længere ned. Lægger man ca. 3.000 kroner til, får man desuden Pro-versionen af denne telefon, som især har bedre kameraer og en mere højopløst skærm.

Kraftfuldgod skærmgode kameraeroplader hurtigt
Prisen er en anelse høj

29. Motorola Edge 30

Næsten et flagskib, men i sobert plastikkostume

Type: Smartphone i mellemklassesegmentet Systemchip: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G Skærm: 6,5" AMOLED (2.400 x 1.800 pixels) med 144 Hz opdateringsfrekvens Mål: 159 x 72 x 6,8 mm Kameraer bag: Hovedlinse på 50 megapixels, vidvinkellinse på 50 megapixels, dybdesensor på 2 megapixels. Selfiekamera: 32 megapixel 5G-understøttelse: Ja Batterikapacitet: 4.020 mAh Hurtig opladning: 33 watt Andet: IP52-klassificering (vandbestandig), ikke stik til hovedtelefon.

Motorola Edge 30 128GB

Det sker bestemt ikke så tit længere, at vi bliver overraskede over en ny smartphone. Men her har vi en god undtagelse fra reglen. Motorola Edge 30 skal være den lidt enklere mellemklassesøskende til Edge 30 Pro, men faktum er, at den er næsten lige så god. Og på nogle områder en anelse bedre.

VI kan dårligt nå at åbne æsken og tage fat i enheden, før vi bliver overraskede over, hvor let og tynd den er. Denne telefon vejer kun 155 gram, hvilket betyder, at den føles som et stykke skumplast i forhold til en gennemsnitlig smartphone. Hvis man tager plastskallen af (som er på allerede i emballagen), bliver den naturligvis endnu tyndere. Jøsses, kort sagt.

Flot plast

Telefonen er på grund af sin vægt og at den har nogenlunde lige kanter (i stil med iPhone 12 og 13) også meget behagelig at holde på, selvom den har en skærm på hele 6,5 tommer.

En telefon med så lav vægt har naturligvis et bagstykke i plast, men takket være en flot reflekterende finish ser den alligevel ikke billig ud. Desuden har den en AMOLED-skærm med en opdateringsfrekvens på 144 Hz, hvilket gør, at den også i den henseende oser af kvalitet. Opløsningen ligger på 2.400 x 1.080 pixels, hvilket giver en pixeltæthed på 405 ppi.

Som om det ikke var nok, så er Edge 30 udstyret med samme kameraopsætning som Pro-modellen. Et hovedkamera på 50 megapixels har selskab af en vidvinkellinse på 50 megapixels og en dybdesensor på 2 megapixels. Men selvom det er den samme hardware, som flagskibet er udstyret med, er kameraet ikke helt godt. Der er fx ingen zoomlinse (og dermed ingen optisk zoom), og farvegengivelsen og eksponeringen bliver en brutal påmindelse om, at dette er en telefon i mellemklassen og ikke andet.

Ret lille batteri

En anden akilleshæl er batteriet, som med sine godt 4.000 mAh ikke helt er nok til at klare sig i konkurrencen med andre telefoner i samme prisklasse. Vi får dårligt nok en dags batteritid ved normal til nogenlunde hyppig brug. Heldigvis er opladningen hurtigt overstået, da den medfølgende oplader har en kapacitet på 33 watt.

Ydelsesmæssigt ligger denne telefon rigtig godt, hvilket for en stor dels vedkommende kan forklares ved, at mellemklassechippen har nærmet sig flagskibschippen på alle fronter i de seneste år. En Snapdragon 778G+ 5G-chip er nok og klarer stort set alt, selv tungere spil.

Findes der bedre alternativer i mellemklassen? Ja, det afhænger lidt af, hvad man prioriterer. Hvis det er kameraet og batteritiden, der er vigtigst (hvilket det jo er for mange), så bør man lede videre, men hvis man vil have en telefon, der oser af kvalitet i øvrigt, er let og smidig og har en rigtig god skærm, ja, så er det virkelig ikke en dårlig investering. Og paradoksalt nok er Edge 30 dermed en rigtig alvorlig udfordrer til storebroderen Edge 30 Pro.

Skærmenvægtenydelsen
Kamerabatteritiden

30. Nokia G21

Budgettelefon med bastant batteri

Skærm: 6,5" IPS (720p) med 90 Hz-tilstand Kamera: 50+2 megapixels+dybdesensor bagi, 8 megapixels foran Chip: Unisoc T606 (2 x Cortez A-75 1,6 GHz + 6 Cortex A55 1,6 GHz Grafikprocessor: Mali-G57 MP1 Arbejdshukommelse: 4 GB Lagerplads: 64 GB, plads til hukommelseskort Batteri: 5050 mAh Vægt: 190 g Mål: 164,6 x 76 x 8,5 mm Øvrigt: 3,5 mm udgang til hovedtelefoner, dobbelt SIM-kortplads

Nokia G21 64GB

Kigger vi på prismærket alene, så er forventningerne til Nokia G21 naturligvis ikke tårnhøje. Især ikke i betragtning af, at forgængeren G20 var lidt af en skuffelse.
Men faktum er, at denne telefon klarer sig ret godt i sin klasse.

Hvis du er ude efter en meget enkel smartphone, så er der klart dårligere valg at tage. Meget af det triste ved G20, er nu blevet rettet.

Vild batteritid

Omtalen af Nokia G21 har drejet sig om batteriet. Med et batteri på intet mindre end 5050 mAh, får naturligvis en enestående batteritid, godt hjulpet på vej af de ret beskedne egenskaber.
HMD Global ejer retten til Nokia-mærket (når det drejer sig om smartphones), og de oplyser, at denne telefon skal kunne klare tre døgn på én opladning ved moderat brug. Og det passer faktisk med vores oplevelse.

Når vi bruger telefonen lidt mere intensivt, så reduceres batteritiden ganske vist hurtigt, men vi får alligevel et par døgn ud af den. Det er et købsargument, der absolut er værd at tage i betragtning.

Billede fra test af mobiltelefon Nokia G21 - startskærmen

Hurtigere budgettelefon

Forgængerens akilleshæl var ydelsen, men den er klart forbedret nu. Telefonen har en noget anderledes systemchip i form af Unisoc T606. Chippen er absolut ikke i sprinterklassen, men den klarer sig betydeligt bedre end forgængerens Helio G35-chip.
Du kan dog ikke regne med at spille mere avancerede spil på denne telefon, men hvis det står på din ønskelisten, så er du på den anden side heller ikke den rigtige målgruppe.

Skærmen måler 6,5 tommer og er af IPS-typen

Skærmen er helt okay i et budgetsegment, og opløsningen på 720 x 1.600 pixels er god. Tonen er lidt grålig, og de snævre betragtningsvinkler giver anledning til en "plettethed", som ikke er så indbydende.
Men overordnet set er det en skærm, der må klassificeres som ok.

En bonus er, at man kan aktivere en 90 Hz-tilstand og få lidt blødere scrolling. På den anden side spiser denne funktion jo lidt mere batteri, og den gør egentlig ikke helhedsoplevelsen ret meget bedre.

Billede fra test af mobiltelefon Nokia G21 - bagsiden og kameraer

Detaljerede billeder

På kamerasiden får vi en hovedlinse på 50 megapixels, en makrolinse på 2 megapixels samt en dybdesensor.
Selfiekameraet har en opløsning på 8 megapixels.
Vi vil hævde, at billederne bliver bedre end gennemsnittet i klassen.

Frem for alt leverer den en god detaljerigdom, forudsat at der ikke er mørke forhold.
Farvegengivelsen er også noget bedre end gennemsnittet.

Billedkvaliteten ved zoom fungerer ikke helt så godt, men det gælder på den anden side alle telefoner i dette segment.

Konklusion på test af mobiltelefon Nokia G21

G21 er kort sagt en meget enkel telefon for dem, der ikke stiller større krav til deres smartphone. Altså bortset fra at den skal kunne ringe, surfe og bruge de mest almindelige apps.

Det er også muligt at tage forholdsvis gode billeder med bagkameraet, så længe det er lyst. Men trækplasteret er utvivlsomt det store batteri. Og det kan man komme langt med i dette segment.

Batteritidenkameraet
Skærmenikke 5G

31. Xiaomi Mi 11

Alle nye idéer er koncentreret om kameraet

Skærm: 6,81 tommer Amoled, 120 Hz – 1440x3200 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 888 (1x2,84 GHz & 3x2,42 GHz & 4x1,80 GHz) Kamera: 108+13+5 megapixel (wide, ultrawide, macro), selfiekamera 20 megapixel Batteri: 4600 mAh Mål: 164,3x74,6x8,1 mm Vægt: 196 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning

Xiaomi Mi 11 8GB RAM 256GB

Den almindelige udgave af Xiaomi Mi 11 fik ret hurtigt selskab af mindst fem søskende (hvoraf tre har fundet vej til Danmark). Selvom ligheden mellem disse modeller er stor, må vi alligevel indrømme, at "originalen" er en virkelig interessant telefon.

Billeder som sidste år

Den almindelige model af Mi 11 føles forbavsende tynd og behagelig at holde, trods den forholdsvis store skærm.

Billede af mobiltelefonen Xiaomi Mi 11 i hånden under en skovtur. Android startskærmen er vist

På bagsiden finder vi det, der er blevet en tendens for 2021 – et kamerahus hvor to af objektiverne nærmest ser overdimensionerede ud, og de resterende dele er betydelig mindre. Her består de to store objektiver af et 108 megapixel vidvinkel og et ultravidvinkel på 13 megapixel.

Opsætningen minder om forgængerens, og det er tydeligt, at der er brugt flest kræfter på sensoren med højest opløsning. For derfra bliver billederne rigtig gode for prisklassen, og det både nat og dag. Det samme kan dog ikke siges om de to andre objektiver. Ultravidvinklen har ikke den samme råstyrke, og makroobjektivet virker ærligt talt ret begrænset og gemt af vejen i kameramenuen.

I det store hele får du dog gode billeder og et ensartet resultat. Men det er ikke noget gigantisk skridt fremad, hvis du har sidste års Mi-model.

Billede af bagsiden med objektiverne på Xiaomi Mi 11

Overophedet

En ting, som vi har lagt mærke til på de fleste Mi 11-modeller, er, at de ikke helt lader til at kunne håndtere varmeafledningen. Indvendigt genfinder vi superchippen årgang 2021 Snapdragon 888, og det kræver ikke meget digital vægtløftning, før bagsiden bliver rigtig varm. Vi behøver heller ikke at presse telefonen ret meget, før den beklager sig over overophedning.
Du kommer nok ikke til at opleve overophedning ved hverdagsbrug, men det er bestemt noget, du bør have i tankerne, især hvis du eksempelvis bruger telefonen til at spille på.

Når du ikke presser processoren, bliver du derimod budt på en rigtig hurtig telefon med fuldt godkendt batteritid samt en rigtig fin skærm med en hurtig opdateringsfrekvens. Som sædvanlig er telefonen opbygget omkring Xiaomis egen MIUI-grænseflade. Alle de forventede Android- og Googlefunktioner er inkluderet og dertil en lang række af Xiaomis egne tilpasninger, både grafisk og hvilke indstillinger du kan lege med.
En ekstra bonus er, at du som på mange andre Xiaomi-telefoner får en IR-port, der kan bruges som fjernbetjening til dit TV. IR porten er indbygget i toppen af telefonen.

Det kan godt være, at Xiaomi Mi 11 er den "almindelige" af mærkets topmodeller i år, men i forhold til prisen har den bestemt ikke noget at skamme sig over.

Hurtigkvik og god skærmfuldt godkendt kamera
Bliver varm og let overophedetkun hovedkameraet imponerer

32. Fairphone 4

Endelig behøver bæredygtighed ikke at være dårligt

Skærm: 6,3 tommer IPS – 1080 x 2340 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 750G Kamera: 48 + 48 megapixel (wide, ultrawide) plus ToF, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 3.905 mAh Dimensioner: 162 x 75,5 x 10,5 mm Vægt: 174 g Operativsystem: Android 11 Andet: fingeraftrykslæser, vandafvisende (IP54)

Fairphone 4 256GB

Fairphone er en ret unik producent i mobilbranchen, og Fairphone 4 er deres seneste kreation. Her handler det mere om, hvordan telefonen er lavet, end hvilken type telefon det er. I lang tid betød det, at man måtte gå på kompromis med det, man kunne forvente, men med den fjerde udgave er der opnået en ret god balance.

Genbrugt og fair

Hele pointen med Fairphone er, at materialet i telefonen i så stor udstrækning som muligt skal være genbrugt, ikke bruge konfliktmineraler og lignende. Alt sammen for at forsøge at skabe en telefon, der er fremstillet så fair som muligt. De fleste detaljer om telefonens forskellige dele kan findes på virksomhedens hjemmeside, og de går helt klart længere end de fleste andre i denne henseende.

Billede fra test af mobiltelefon Fairphone 4 - her ses bagsiden

Samtidig er det tanken, at du skal kunne beholde din telefon så længe som muligt – dels ved at du selv kan udskifte batteriet, når det begynder at blive slidt op, og dels ved at du selv kan foretage reparationer relativt nemt.

Fairphone sælger stort set alle de reservedele, du har brug for, via deres hjemmeside. Det kræver i det store hele kun, at du har en skruetrækker, der er tilstrækkeligt lille til at du selv kan udskifte for eksempel kameramodulet eller skærmen, hvis de skulle gå i stykker.

Flotte garantier

Det afspejler sig også i garantierne og i selve Android. Garantien på selve telefonen er tre år for skader og fem år for fabrikationsfejl, hvilket er betydeligt længere end gennemsnittet.
Fairphone garanterer også større opgraderinger til Android i mindst tre år. Uofficielt håber de dog på fem års opgraderinger samt sikkerhedsopdateringer indtil 2027.
Det er simpelthen noget, som alle andre producenter i branchen burde være misundelige på og allerhelst forsøge at efterligne.

Billede fra test af mobiltelefon Fairphone 4 - forsiden med PriceRunners app vist på skærmen

God mobil

Ulempen ved mange af virksomhedens tidligere telefoner er, at de altid har føltes lidt langsomme, med et lidt for dårligt kamera eller simpelthen bare alt for billige. Fairphone 4 tager et stort skridt opad på den front.

Fordi det skal være lettere at reparere telefonen, så er den lidt større og tykkere end gennemsnittet, men det er ikke noget, der virkelig generer. Ydelsen er helt okay i forhold til prisklassen for 2021, men det er svært at sige, hvordan det vil se ud om nogle få år.

Skærmen er helt okay til det meste, men den kan føles en smule flad i farverne i en tid, hvor de fleste andre bruger OLED-skærme. Kameraet gør et helt okay arbejde i dagslys og lyse omgivelser, selv om det føles lidt langsomt. I tusmørke og mørke omgivelser mister det dog hurtigt kvalitet.

Konklusion på test af mobiltelefon Fairphone 4

Med Fairphone 4 føles det alt i alt, som om at du ikke behøver at ofre særlig meget for at købe en telefon, der holder længe og er fremstillet på en fair måde.
iPhone er egentlig det eneste alternativ; i hvert fald med hensyn til levetiden via softwareopdateringer, men hos iPhone mister du dog den enkle mulighed for selv at reparere telefonen.

Let at reparerefremstillet på en fair mådelang garanti og opdateringstid
Lidt falmet skærmmørke billeder med kameraet

33. Samsung Galaxy Z Flip3

Den bedste "flipper" indtil videre – men der er et stykke vej endnu

Skærm: 6,7 tommer AMOLED, 120 Hz – 1080 x 2640 pixels + 1,9 tommer Super AMOLED, 260 x 512 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 888 5G (1 x 2,84 GHz, 3 x 2,42 GHz & 4 x 1,80 GHz) Kamera: 12 + 12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3.300 mAh Dimensioner: 166 x 72,2 x 6,9 mm (udfoldet), 86,4 x 72,2 x 15,9 - 17,1 mm (sammenfoldet) Vægt: 183 g Android-version: 11 Andet: fingeraftrykslæser i tænd-/sluk-knappen, IPx8, foldbar skærm

Samsung Galaxy Z Flip3 5G 128GB

Samsung Galaxy Z Flip3 er egentlig en Z Flip2, men for at være på linje med virksomhedens anden foldbare serie af mobiltelefoner blev den i stedet til en tre'er (Z Fold er i sin tredje generation).

Under alle omstændigheder er Flip3 en telefon med foldbar skærm, der følger den gamle skole af foldbare telefoner (selvom tastaturet dengang var i bunden og skærmen i toppen). Samtidig er det den billigste foldbare telefon, der er udgivet indtil videre, og den er latterligt lækker.

Designmobilen

Z Flip3 er simpelthen uhyre pæn. Både konstruktionskvaliteten og overfladens glans giver den et virkeligt eksklusivt udseende, som ikke helt undgår at lede tankerne hen på en slags smykke.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Flip3 - vist forfra med PriceRunner.dk på skærmen

Samtidig er hængslet virkelig stabilt, og det er normalt ikke noget problem at åbne eller lukke telefonen med én hånd. Bortset fra den karakteristiske udbuling i midten af skærmen, som kommer fra foldningen, er hele konstruktionen virkelig pæn og luksuriøs.

Det nye denne gang er også vandtæthed, hvilket er første gang en foldbar telefon er blevet udstyret med det (sammen med Z Fold3).

På den ene side sidder tænd-/sluk-knappen, hvor fingeraftrykslæseren er skjult. Tænd-/sluk-knappen tænder også kameraet i sammenfoldet tilstand. Med den ydre skærm kan du nemt tage selfies eller optage en video uden at åbne telefonen. På den ydre skærm er der også meddelelser og en række widgets, som du måske vil have hurtig adgang til.

Når telefonen er foldet ud, så bliver du mødt af en rigtig flot 6,7" skærm med en opdateringshastighed på 120 hertz. Her har Samsung også fokuseret mere på at køre to apps på samme tid, da den foldbare skærm nemt kan indstilles til halvt foldet tilstand. Ideen er, at du nemt kan have din telefon stående foldet ud på et bord og se videoer eller surfe, mens du har en chat i gang.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Flip3 - halvt sammenfoldet med PriceRunner.dk på skærmen

Lykkes ikke helt

Galaxy Z Flip er utroligt lækker og vækker et musthave-begær, som er ret usædvanligt for telefoner i dag. Men er den god, ud over at den ser godt ud?

Det er på ingen måde en dårlig telefon, sådan kan vi sige det. Men det er netop foldbarheden, som du betaler mange penge for - selvom det er den billigste indtil videre på den front.

For mange tusinde kroner mindre får du Samsungs almindelige S21, som helt ærligt slår denne telefon på samtlige punkter teknisk set, bortset fra at den ikke er foldbar.
I praksis er der utroligt meget ved Z Flip3, der er "rigtig godt, men ikke til den pris".

Batterilevetiden er den mest fremtrædende ting, for det er et ret lille batteri, der er i telefonen, som faktisk har svært ved at holde strøm til sidst på dagen. Ydelsen er rigtig god, men Samsung må have kvalt Snapdragon 888-chippen indeni, da telefonen i test af ydeevne er en hel del langsommere end nogen anden telefon med den chip.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Flip3 - sammenfoldet

Kameraet er helt okay

Men to linser er ret begrænset. Samtidig er kameraløsningen i selv de billigere S20-modeller fra sidste år faktisk bedre. Læg dertil, at du ikke kan indstille formatet på de billeder, du tager med låget lukket, at skærmopløsningen er lidt mærkelig og nogle gange forårsager fejl, og at du kan køre to apps på skærmen med en hvilken som helst Android-telefon. Der er simpelthen utroligt mange "men’er" her, som du skal være opmærksom på og kunne se bort fra, hvis du vil betale for foldbarheden.

Konklusion på test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung Galaxy Z Flip3 er en rigtig god telefon, og uden tvivl den bedste af alle de foldbare telefoner, der er udgivet indtil videre. Men sjældent har det været så tydeligt, at du betaler en hel del ekstra for designet.

Virkelig lækker formfaktorvirkelig flot skærmuventet godt konstrueret
Batterilevetidret kedeligt kameralever højt på sin gimmick

34. Oneplus 9 Pro

Billigere topmodel med sjove idéer og nyt kamera

Skærm: 6,7 tommer Amoled, 120 Hz – 1440x3216 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 888 (1x2,84 GHz & 3x2,42 GHz & 4x1,80 GHz) Kamera: 48+8+50+2 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4500 mAh Mål: 163,2x73,6x8,7 mm Vægt: 197 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, IP68

OnePlus 9 Pro 256GB

Hvis du stiller Oneplus 9 Pro og modellen uden Pro i navnet op ved siden af hinanden, ligner de hinanden til forveksling. I stedet er udtrykket "djævlen ligger i detaljen" nærliggende for Oneplus, for selvom de to telefoner ved første øjekast minder meget om hinanden, er det netop detaljerne, som gør Oneplus 9 Pro så interessant.

Oneplus 9 Pro, der ligger på et bord med bagsiden opad

Sømløs skærm

Skærmen er et perfekt eksempel. På Oneplus 9 Pro lander vi på 6,7 tommer og en rigtig generøs opløsning, samt en fingeraftrykslæser, der faktisk er virkelig god. Ydeevnen har også fået en opgradering, men det er ikke det vilde her. Skærmen kan opdateres med 120 hertz, men den er helt dynamisk mellem en og 120 hertz, så skærmen hele tiden justerer opdateringsfrekvensen på baggrund af, hvad du laver, for at spare på batteriet. Det fungerer faktisk rigtig godt.

Nærbillede af Oneplus 9 Pro's kamera

Selvom skærmen er i den store ende, er målene ikke overdrevne, og byggekvaliteten med en aluminiumsramme omkring føles rigtig god. Oneplus smider også lige fugt- og støvbeskyttelse i IP68-klasse med i købet.

Detaljerne viser sig igen ved opladning. Opladning med ledning er baseret på den samme 65 W-teknik som lillebror, men trådløs opladning kan stikke af med hele 50 watt mod 15 på standardmodellen. Selvfølgelig kun med Oneplus' egen trådløse oplader (der har en vildt støjende blæser), men alligevel.

Godt kamera, måske, snart

Ydeevne, hukommelse og lagerplads mangler der ikke, og chippen er den splinternye Snapdragon 888. Forbedringen af ydeevnen er dog meget beskeden i forhold til tidligere modeller.

Men vi er her selvfølgelig også mest for kameraet. Oneplus har slået sig sammen med Hasselblad på samme måde som Huawei med Leica og Nokia med Carl Zeiss. De to hovedkameraer er blevet optimeret af det klassiske kameramærke og bør i teorien give fantastiske billeder og video. Til forskel fra den almindelige Oneplus, får du også laserautofokus og ultravidvinkel, så du har flere valgmuligheder.

Af og til er farver og detaljegengivelse i samme klasse, som på de dyrere topmodeller. Især natfunktionen er, i det mindste i skumringen, rigtig god. Det samme gør sig gældende for video, især i kraft af en rigtig god stabilisering. Desværre, så er det også kun af og til...

Billed af bagsiden af Oneplus 9 Pro

For hvert fænomenalt billede, det lykkes os at tage, får vi også et iskoldt, blåt af slagsen eller et, hvor farvegengivelsen er trukket i en automat. For hver sej video, får vi en, hvor autofokus leger yo-yo ...

Vi kan simpelthen ikke stole på, at kameraet leverer en ensartet kvalitet, ikke engang under samme fotosession. Det skal siges, at det er et problem, som Oneplus lader til at være meget bevidste om, for vi har fået næsten daglige systemopdateringer, som bid for bid udjævner kamerakvaliteten. Fortsætter det på den måde, kan det blive rigtig godt, men vi kan omvendt ikke sætte vores lid til eventuelle opdateringer.

Oneplus 9 Pro er på papiret og i mange praktiske henseender en rigtig god telefon, som leverer flagskibsydeevne i en lidt lavere prisklasse. Selvom de måske får rettet kamerakvaliteten til, så den er fantastisk hele tiden, virker den særdeles usikker og lidt forceret i dagssituationen.

Fantastisk skærmrigtig gode fotos i skumringengod ydeevne og batteri
Rent held om du får gode billeder med kameraet

35. Samsung Galaxy S21+ 5G

Et velopdragent mellembarn med uvis fremtid

Skærm: 6,7-tommer AMOLED Full HD+ 120 Hz Processor: Exynos 2100 (5 nm) Kamera: 64+12+12 megapixel Batteri: 4800 mAh Mål: 161,5 x 75,6 x 7,8 mm Vægt: 200 gram Androidversion: 11 med One UI 3.1 Andet: 5G

Samsung Galaxy S21+ 128GB

At være mellembarnet i søskendeflokken indebærer gerne, at man får lidt mindre opmærksomhed. Og dette er uden tvivl også tilfældet for plusversionen af Samsungs nye Galaxy S21. Hidtil har fokus været på den enkleste version og "mere af det hele"-varianten Ultra. Hvilken rolle skal denne telefon så egentlig spille? Ja, det er det store spørgsmål.

Skal man være lidt hård, så er det i princippet en version af den enkle model bare med større skærm (og et større batteri, som dog bare kompenserer for den større skærms højere batteriforbrug). Andre af fordelene ved Ultra får man ikke med denne telefon. Derimod er prisen noget højere. Synes man, at den almindelige S21 er for lille, så er den et godt alternativ, hvis man ikke vil købe sig fattig ved at gå efter en Ultra.

Samsung-galaxy-s21-plus-01

Flot telefon

Det bliver lidt underligt at bedømme denne telefon i sammenligning med de andre enheder i samme serie, så lad os kigge på telefonen ud fra dens egne præmisser. Her klarer den sig faktisk rigtig godt i konkurrencen med andre flagskibsmodeller.

Til at begynde med er det en rigtig flot telefon, der føles så premium, som en smartphone kan gøre, lige når man tager den op af æsken. Især vores anmeldelseseksemplar i farvevarianten Phantom Violet med tilhørende kamera-ø i guldfinish virker som noget, en pralhals af en nyrig russer ville fiske frem i sit sæde på første klasse om bord på flyet. På den gode måde altså. Den er ikke pinligt pralende, bare pralende.

Årets S21-enheder (undtagen Ultra) har fået en lidt lavere skærmopløsning end sidste år. De har FHD+ i stedet for QHD+. Forskellen er dog til at overse på en telefonskærm, og AMOLED-skærmen imponerer alligevel i høj grad med sine klare farver, en rigtig imponerende lysstyrke og adaptiv billedopdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Denne skærm føles bedre end Galaxy S20+-skærmen, hvis du vil vide det.

Ekstremt kraftfuld

Telefonen har den samme chip som de andre enheder i serien, nemlig Samsungs egen Exynos 2100. Det er en ekstremt kraftfuld 5-nanometerchip, som har, hvad der kræves, uanset hvad du har tænkt dig at gøre. Ydeevnen er ingen flaskehals. Det er lagerkapaciteten derimod. S21+ fås nemlig ikke med mere end 256 GB lagerplads, og så har de oven i købet droppet Micro SD-kortpladsen i årets Galaxy-flagskib, så du ikke kan supplere efterfølgende.

Kameraet på bagsiden består af to vidvinkelobjektiver på hver 12 megapixel samt et teleobjektiv på 64 megapixel (med 3x optisk zoom). Det er stort set samme løsning som på sidste års Galaxy S20+. Det nye er softwaren, som faktisk har gjort kameraet en smule bedre. Der findes dog stadig telefoner med bedre kameraer på markedet. Vil man have en rigtig spændstig kameraoplevelse, skal man gå efter Galaxy S21 Ultra.

Batteriet er en behagelig historie og holder godt og vel til en hel dags brug. Men lige som med de andre telefoner i S21-serien har Samsung "lavet en Apple" og stoppet med at sende netadapter med. Så hvis du vil have lynopladning, skal du købe en adapter separat. Med Samsungs egen 25 watt-oplader skal man kunne lade en helt flad S21+ op til 100 procent på en time og ti minutter. Det er i orden, men langt fra bedst i Androidklassen.

Hvem skal købe denne telefon? Godt spørgsmål. Vi sender den videre til Samsung. For vi ved det helt ærligt ikke. Det skulle lige være, hvis man er vild med den enkle S21-enhed, men synes at skærmen er for lille. Men spørgsmålet er, om den målgruppe ikke hellere går efter en Ultra, selvom prisen er højere? S21+ vil uundgåeligt blive sammenlignet mere med sin storebror end sin lillebror, tror vi.

Fin ydeevnegod skærmgod batteritid
Den almindelige S21 er et bedre købder mangler unikke fordele

36. CAT S62 Pro

Varmekamera og robust design er hovedattraktionerne

Skærm: 5,7 tommer LCD (1080x2160 pixel) Processor: Qualcomm Snapdragon 660 (8-kernet) Kamera: Hovedkamera 12 megapixel samt varmekamera FLIR Lepton 3,5. Selfiekamera på 8 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 159x77x12 millimeter Vægt: 248 gram Andet: MIL 810STD-klassificeret, IP68+IP69-klassificeret

Caterpillar S62 Pro 128GB

Cat (Caterpillar) er et varemærke, som de fleste af os forbinder med tunge arbejdskøretøjer. Men varemærket bruges også i mange andre sammenhænge. Årsagen er indlysende.

Man vil signalere, at det er robuste og holdbare produkter, der får løst opgaven uanset om det er regn, solskin eller orkan. Og det er selvfølgelig på den baggrund, at britiske Bullitt Groups CAT-telefoner skal bedømmes.

Man kan synes, hvad man vil om denne form for licensering, men faktisk bør Caterpillar være ret tilfredse med at få deres logo på CAT S62 Pro. Den leverer faktisk altid det, som varemærket repræsenterer.

Stor på den rigtige måde

Når det er sagt, kan vi lægge ud med at konstatere, at det er en meget stor telefon.
Men på den rigtige måde.

Vægten gør, at den ligger godt i hånden, og en kraftig gummiflade på bagsiden gør, at du ikke lige mister grebet om den. Den er næsten dobbelt så tyk som en iPhone 11 Pro, men omvendt bliver mange flagskibstelefoner næsten lige så store, når du sætter et cover på. Og det er ikke nødvendigt med CAT S62 Pro.

Den er klassificeret ifølge den amerikanske militærstandard MIL STD810, hvilket i praksis indebærer, at den skal kunne holde til et fald fra 1,8 meter på massivt stål uden at gå i stykker. Den er desuden IP68- og IP69-klassificeret, hvilket betyder, at den er både vand- og støvtæt.

Man skulle tro, at en telefon af denne type ikke var så køn, men den er faktisk ret lækker.
Stålrammen har synlige skruer, knapperne er rillede, og tænd/sluk-knappen skiller sig ud i flot orange metallic. Telefonen oser simpelthen af tung industri og byggeplads. Og er du på udkig efter en "solid" telefon, så er det nok noget af det bedste, markedet kan tilbyde.

Knap så meget ros til skærmen

Den mest åbenlyse akilleshæl er skærmen. Telefonen har en 5,7 tommer LCD-skærm med en opløsning på 1080 x 2160 pixel. Den er ikke særlig lysstærk, og skarpheden lader en del tilbage at ønske.

Det er næppe en afgørende faktor, hvis man overvejer en CAT-telefon, men hvis man er vant til en knivskarp AMOLED-skærm med høj pixeltæthed, så kræver det altså en del tilvænning.
Kameraet er også beskedent og giver billeder, der leder tankerne hen på lavprissegmentet. At kameraet har en opløsning på 12 megapixel hjælper ikke så meget, når resten af optikken ikke kan stå distancen. At tage billeder i mørke giver slet ingen mening.

Men det er nok heller ikke afgørende, hvis man overvejer at anskaffe denne telefon. Så vægter en anden kamerafunktion nok betydeligt højere, nemlig FLIR-kameraet.

Godt varmekamera

Hvis du ikke kender konceptet, så er det et varmekamera fra det brancheførende mærke FLIR.
Også tidligere Cat-telefoner har haft FLIR-kameraer, men de har ikke været tilnærmelsesvis så skarpe som det Lepton 3,5-kamera, som denne telefon er udstyret med.

Kameraet aktiveres via en separat app, der giver adgang til masser af muligheder. Du kan for eksempel begrænse det synlige temperaturområde og ændre farvekodningen. Det fungerer rigtig godt og er uden tvivl et af de stærkeste salgsargumenter for CAT S62 Pro.

Batteriet er rimeligt med sine 4000 mAh, og det rækker faktisk mere end rigeligt med tanke på resten af specifikationerne. Skærmen er for eksempel ikke særlig krævende. Vi får lige så meget batteritid som med en almindelig smartphone, det vil sige godt en dags tid ved normal brug.

Samlet set er det et produkt, som virkelig er, hvad det giver sig ud for at være.
Leder du efter en telefon med varmekamera, der kan tåle en gang tæsk og kan klare en hel dag uden opladning, så er den et rent pletskud. Vil du have en smart enhed med masser af gimmicks og flagskibsydeevne, findes der andre, betydeligt bedre alternativer.

Varmekamera i pro-klassentåler tæsk som få andre
Beskeden skærm og kameraret dyr

37. Moto Edge+

Stilfuld tilbagevenden

Skærm: 6,7 tommer Amoled, 1080x2340 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x3 GHz, 3x2,42 GhZ, 4x1,8 GHz) Kamera: 108+8+16 megapixel (wide, tele, ultrawide) +TOF-kamera, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 161,1x71,4x9,6 mm Vægt: 203 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning (+omvendt)

Motorola Edge Plus 256GB

Verdens hurtigste telefon. Det pralede Lenovo med, da datterselskabet Motorola med Moto Edge+ begav sig ind i flagskibskampen efter nogle års fravær.

Sammen med OnePlus 8 Pro er det en af de hurtigste Android-telefoner, men det lyder nok ikke nær så godt i reklamerne.

Stilfuld og buttet

Hvis vi lige ser bort fra koncepttelefonen Razr, så har Motorola i et par år efterhånden listet rundt blandt lavpris- og mellemklassetelefoner. Derfor er det sjovt at se, hvad de finder på i premiumklassen.

Det mest opsigtsvækkende er naturligvis skærmen. Den er buet langt nede på telefonens langsider, betydeligt mere end konkurrenterne. Det ser rigtig pænt ud, og selve AMOLED-skærmen er også utrolig smuk. Desværre gør den buede skærm, at du ofte trykker skævt på tastaturet tættest på kanterne.

Det er nok en vanesag, men indlæringskurven er længere end normalt.

Telefonen er lidt tykkere end gennemsnittet. Det kan lyde som en ulempe, men faktisk giver det dig en rigtig behagelig ergonomi. På trods af tykkelsen rager kameraet stadig markant ud på bagsiden. Det betyder dog også, at de har fået plads til et rigtigt høretelefonstik, og Motorola og Sony er dermed de eneste producenter, som har det på deres topmodeller i dag.

På den anden side er der ikke plads til et hukommelseskort, hvilket virker lidt tosset.

En god topmodel

Hvad var så det dér med hastigheden?

Takket være en skærm med relativt lav opløsning og en stort set ren Android (lidt af et kendetegn for Motorola) er der faktisk dødt løb mellem Edge+ og den vildeste OnePlus-model (8 Pro), når vi presser dem. På samme tid er telefonen blevet begavet med både 5G-understøttelse og et stort batteri, som uden problemer holder til en dags flittig brug.

Desværre bliver det lidt af et "meh", når vi kommer til kameraet.
I dagslys klarer det sig lige så godt som andre topmodeller. Derudover får farver hurtigt en gul tone i mørke, og skarpheden kan slet ikke følge med.

Underligt nok understøtter den kun video i 6K-opløsning, når det i 2020 er kutyme med 8K. Men den klarer sig forbilledligt, når det gælder kompensation for bevægelse i video.

Det er en fornøjelse at se Motorola give sig i kast med topsegmentet igen. For de vil, kan og har ideerne til at skabe noget, der er både interessant og sjovt.

Moto Edge+ er en god topmodel, men virksomheden skal lige op i tempo, inden de kommer med i topstriden på alle fronter.

Hurtigveldesignethar høretelefonstik
Kedelige billeder i mørkenemt at trykke forkert ved skærmens kanter

38. OnePlus 8 Pro

Topmodel, men ikke enestående

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, april Skærm: 6,78 tommer Amoled - 1440x3168 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x2,84 GHz, 3x2,42, 4x1,8 GHz) Kamera: 48+8+48+5 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4510 mAh Mål: 165,3x74,4x8,5 mm Vægt: 199 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, vandtæt

OnePlus 8 Pro 12GB RAM 256GB

OnePlus begyndte sin tilværelse og har skabt en loyal fanskare ved at producere telefoner med ydeevne fra topmodellerne til en pris i mellemsegmentet.

Ydeevnen, var der, men ekstra bling måtte du undvære. Da OnePlus sidste år begyndte at inddele deres modeller i en almindelig udgave og en Pro, blev der rykket ved denne taktik, som nu er helt væk.

Alt du kan ønske dig

Hvis man udelukkende ser på specifikationerne, er OnePlus 8 Pro stadigvæk "billig" sammenlignet med konkurrenternes topmodeller, der ligger flere tusindkronesedler højere.

Men så er der heller ikke noget med den gamle devise om, at bling-bling mangler. Tværtimod, her mangler der egentlig ikke noget længere. Som noget helt nyt for OnePlus finder vi blandt andet vandtæthed og understøttelse af trådløs opladning. Sidstnævnte findes som separat tilbehør i en turbovariant for at holde samme linje som mærkets trådkoblede Warp-oplader.

Derudover får du Qualcomms nyeste systemchip, masser af arbejdshukommelse og rigtig hurtig lagring. Nøjagtig som seneste generation og generationen før den er OnePlus 8 Pro den hurtigste Android-telefon, du kan købe, selvom andre producenter bruger mere eller mindre den samme hardware.

Endvidere får du en stor OLED-skærm med op til 120 hertz opdateringshastighed. Desværre kan du kun skifte mellem 60 og 120 hertz, ikke den 90 hertz-tilstand, der var i forgængeren, og som ville have været en god mellemting. Er du på jagt efter opløsning, må du undvære den hurtige opdateringshastighed for at spare på batteriet. Et batteri, der for øvrigt holder en hel dag plus det løse.

Gult er blevet blåt

Hastigheden skyldes hovedsageligt Oxygen OS, som OnePlus lægger oven på Android. Her gælder reglen om, at grafisk bling-bling er skåret væk, stadigvæk, men samtidig har du adgang til en lang række indstillinger og ekstrafunktioner at lege med, som alligevel giver mening. OnePlus er også kendte for at opdatere deres telefoner i lang tid og være hurtige med nye Androidversioner, oftest blandt de første.

Popup-kameraet fra sidste års 7 Pro er væk, og i stedet sidder selfiekameraet i et udskåret hul i skærmen (hvilket den også gjorde i 7T Pro). Helt klart et mere holdbart alternativ end bevægelige dele.

Kameraet på bagsiden består af fire objektiver (tele, wide, ultrawide og dybde) og er afgjort et skridt opad i forhold til OnePlus' tidligere mobilkameraer.

Selvom tidligere kameraer var gode, nåede de aldrig helt til tops og havde ofte et gult skær over sig. OnePlus 8 Pro ligger betydeligt nærmere topmodellerne, i hvert fald når det gælder detaljer i dagslys. Derimod får vi nu ofte en lidt blålig tone i stedet for gult. Aften og nat klarer den sig okay, selvom resultatet ikke er i klasse med de bedste.

OnePlus 8 Pro er en fænomenal telefon på mange måder og tilføjer endelig de dele, der har manglet, samtidig med at hastigheden stadigvæk er i top. Omvendt er prisen stukket ret meget af på blot et år.

Hvis du kan leve uden den trådløse opladning og nøjes med et mindre sjovt kamera, er den almindelige OnePlus 8 derimod virkelig pengene værd.

Hurtig trådløs opladninghurtig generelthurtige opdateringer
Ikke særlig interessante billeder i mørkesparsomt med muligheder for opløsning og opdateringshastighed på skærmen

39. Huawei P40

Charmerende udfordrer til Galaxy S20

Prisklasse: Mellemsegmentet Lancering: 2020, marts Skærm: 6,1 tommer OLED (1.080 x 2.340 pixel), 60 Hz Processor: Kirin 990 5G (Octa Core 2,86 GHz) Kamera: 50 + 16 + 8 megapixel, selfiekamera på 23 megapixel Batteri: 3800 mAh Operativsystem: Android Open Source Andet: IP53-klassificeret, fingeraftrykslæser, stereohøjttaler

Huawei P40 5G 128GB

Elefanten i rummet – altså at Huawei P40 og de andre nye telefoner fra virksomheden ikke kommer med Googles framework og tjenester – ved du i forvejen.

Det er uden tvivl et problem. Og vi bør nok allerede nu konstatere, at hvis man køber en ny Huawei-telefon, er det nødvendigt med en vis interesse i det pillearbejde, det er at sammensætte en nogenlunde normal Android-oplevelse på den kinesiske producents enheder for tiden. Det er muligt, men tidskrævende, og visse apps og tjenester kan ganske enkelt ikke erstattes, især Google Maps.

Vi kan ikke se bort fra dette i vores bedømmelse, men vi skal heller ikke give det alt for stor betydning, da der faktisk findes brugere, som klarer sig helt fint uden Google Mobile Services-pakken. Og for dem er dette et glimrende alternativ til mange af telefonerne i mellemsegmentet på markedet.

Fine specifikationer

Specifikationerne imponerer for klassen. Her får man den samme, tunge systemchip som P40 Pro leveres med, en Kirin 990 5G-chip med otte kerner. Man får også en OLED-skærm i ret høj opløsning, men kun på 6,1 tommer, hvilket er lidt mindre end en flagskibstelefon kan prale af for tiden, men det gør på den anden side telefonen lidt nemmere at håndtere. Premium-fornemmelsen fra P40 Pro genfinder vi også her med den glasbeklædte for- og bagside samt metalramme.

På kamerasiden er denne telefon – som altid med Huaweis smartphones – virkelig imponerende. Vi får et trippelkamera med en hovedsensor på 50 megapixel, en ultravidvinkellinse på 16 megapixel samt en telefotolinse på 8 megapixel. Billederne bliver klart bedre, end dem man tager med både Galaxy S20 og Galaxy S20 Plus, og er ikke mindst imponerede over det dynamiske omfang. Videoklippene i 4K er også af forbilledlig kvalitet.

Ingen trådløs opladning

22,5 watt lynopladning gør, at man relativt hurtigt får fyldt batteriet på 3800 mAh. Trådløs opladning er derimod ikke muligt med denne telefon, en af få ting der er skåret væk for at bidrage til den meget tegnebogsvenlige pris. Men Huawei kompenserer for det ved at tilbyde en rigtig imponerende batteritid. Vi får tit batteriet til at holde et helt døgn uden at skulle lade op i løbet af dagen.

Et andet område, hvor man har skruet ned for ambitionerne, er IP-klassen. P40 Pro er IP68-klassificeret, mens den almindelige P40 må nøjes med IP53. Det betyder sådan cirka, at den ikke er 100 procent støvtæt, men alligevel støvbeskyttet, og at den tåler en regnbyge, men at du ikke kan tage den med i bad.

Så hvem passer denne telefon til?

Ja, er du en stor Google-fan og har baseret meget af din mobilbrug på på Googles tjenester, så bør du måske kigge på noget andet. Hvis den del virker mindre vigtig, og du sagtens kan klare dig uden, så kan dette være et rigtig godt alternativ til netop Galaxy S20 eller den nye iPhone 11. Især hvis fotodelen er vigtig, for dette er en kameramobil af meget høj kaliber.

Tunge specifikationerpraktiskpremium-fornemmelse
Ingen trådløs opladningmangler Googletjenester

40. Apple iPhone SE (2020)

Superhurtig mellemklasse

Prisklasse: Mellem Lancering: 2020, april Skærm: 4,7 tommer IPS - 1334x750 pixel Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 12 megapixel, selfiekamera 7 megapixel Batteri: 1815 mAh Mål: 138,4x67,3x7,3 mm Vægt: 148 g iOS-version: 13 Andet: Fingeraftrykslæser, trådløs opladning

Apple iPhone SE 256GB (2nd Generation)

Den første iPhone SE blev en succes, både for Apple og for dem, der ville have en moderne telefon i lidt mindre format end standarden. Efter alt at dømme kommer iPhone SE i 2020-udgaven til at blive omtrent det, som mange har længtes efter.

Samme ydre som tidligere

Årets udgave af iPhone SE er set udefra en nøjagtig kopi af iPhone 8. Størrelse, skærm, opløsning, batteri og det meste andet er identisk.

Sammenlignet med iPhone 8 har iPhone SE mistet understøttelsen af Force Touch i skærmen, altså funktionen hvor du trykker med forskellig styrke på skærmen til forskellige funktioner … som ingen anvendte. Til gengæld får du den samme systemchip som i firmaets topmodel iPhone 11, A13 Bionic. Denne chip gør, at iPhone SE fuldstændig stikker af fra alle konkurrenterne i samme prisklasse og desuden overhaler de vildeste Android-telefoner, nøjagtig som iPhone 11 stadigvæk gør i de fleste tilfælde.

A13-chippen betyder også en hel del for billedbehandlingen af fotos taget med kameraet, som i øvrigt er stort set det samme som i iPhone 8. I dagslys bliver billedkvaliteten afgjort bedre, selvom du får mere livagtige farver og flere muligheder med iPhone 11.

Det bliver værre i skumring, hvor det gamle kamera gør opmærksom på sig selv. For hvor iPhone SE stikker af fra konkurrenterne med hensyn til ydeevne, er det modsatte nærmere tilfældet for kameraet, også i mellemklassen. Mørkebilleder mister med det samme en masse detaljer og bliver uklare.

Samme batteri som tidligere

Samtidig sidder der et lige så stort batteri i iPhone SE som i iPhone 8. Selvom Apple har effektiviseret strømhåndteringen i den betydeligt stærkere A13-chip, bliver slutresultatet alligevel omtrent den samme batteritid som hos "forgængeren". Det vil sige en dag, hvis du ikke bruger den for meget. Helt klart dårligere end gennemsnittet i dag, og dårligere end iPhone 11, der er på samme størrelse.

For det drejer sig meget om det dér med størrelsen. Med de store skærme på mobilerne i dag spiller Apple nærmest i deres egen lige for mindre mindre telefoner. Ramme og hjem-knap gør ikke iPhone SE til en minitelefon, men den er betydeligt lettere at bruge med én hånd end stort set alle andre telefoner på markedet i dag. Kun iPhone 11 minder om den i størrelsen, men den større skærm vanskeliggør alligevel enhåndsbrug en smule – og prisen er den dobbelte.

Samtidig er der en ting, som gør iPhone SE unik i mellemklassen og, næsten med garanti, bedre end broderparten af alle flagskibsmodeller med Android. Nemlig at Apple er dygtige til at opdatere deres telefoner i lang tid. Første generation af iPhone SE får stadigvæk opdateringer, og det er nok ikke urimeligt at antage, at iPhone SE kan være med på vognen i 4-5 år. Det kan sammenlignes med Android, hvor to år (for store opdateringer) og måske tre år (for sikkerhedsopdateringer) lader til at være praksis.

Det kan eventuelt være nødvendigt at udskifte batteriet efter et stykke tid, men dagens iPhone SE vil kunne bruges længe.

2020-udgaven af iPhone SE er velkendt fra alle synsvinkler, samtidig med at den er vanvittigt hurtig og kommer til at holde i lang tid. Skærmen var kedelig, allerede da iPhone 8 blev lanceret, og den vinder heller ingen priser i dag. Batteri og kamera er ikke på niveau med telefonens mellemklassesegment, men heller ikke katastrofale.

Apple iPhone SE er utroligt prisbillig af at være en Apple-telefon, men den er på den anden side ikke super fra ende til anden.

Superhurtigpraktisk formatlang opdateringstid
Lidt tam batteritiddårlige mørkebilleder

41. Huawei P40 Lite

Fremragende lavprisudfordrer uden Google-tjenesterne

Prisklasse: Lavpris Chip: Kirin 810 (2 x Cortex A76 samt 6 x Cortex-A55) Grafik: Mali-G52 MP6 Hukommelse: 6 GB RAM, 128 GB lager (understøtter NM-kort) Skærm: IPS 6,4 tommer (1080x2310 pixel) Kamera: 48+8+2 samt dybdesensor bagpå, 16 MB selfiekamera. Batteri: 4200 mAh Vægt: 183 gram

Huawei P40 Lite 128GB

Nej, man kan selvfølgelig ikke se bort fra det dér med, at Googles tjenester ikke længere er tilgængelige på Huaweis telefoner. Heller ikke med Huawei P40 Lite.

Det kan godt være irriterende at skulle tage emnet op, hver gang man anmelder et Huawei-produkt, men denne mangel skal selvfølgelig nævnes, når vi bedømmer de i øvrigt ofte fremragende produkter fra den kinesiske telefongigant. Meget kan løses via Huaweis egen appbutik 'App Gallery', og en hel del af Googles tjenester fungerer i browserudgaven.

Men hvis du er meget afhængig af Googles tjenester og apps (det kan du meget vel være uden at tænke over det), så er det utvivlsomt et problem. Du kan for eksempel glemme alt om Google Maps.

Med det ude af verden, så er det prismæssigt en helt fantastisk telefon i forhold til, hvad den leverer.
Det er i princippet umuligt at få en lige så imponerende light-variant af et flagskib til en bare tilnærmelsesvis lige så lav pris. Nok er det en lavprisversion af P40, og den føles billigere, men udseendet er stadig premium.

Kirin 810-chippen leverer en ydeevne, der nærmere leder tankerne hen på mellemsegmentet end lavpristelefoner, og med 6GB RAM at arbejde med, går det stærkt, næsten uanset hvad du roder med.

Det er egentlig mest skærmopløsningen, kontrasten og baggrundsbelysningen, der afslører, at du har en lidt enklere telefon i hånden. Der kommer ikke samme tryk på billedkvaliteten som med AMOLED.

Huawei er kendte for deres generøse batterier, som gør, at deres telefoner skal oplades sjældnere end næsten alle konkurrenternes produkter. Det er en luksus, som man hurtigt vænner sig til som Huawei-bruger, og det kan gøre det svært at skifte til et andet mærke.

Også P40 Lite har et rigtig stort batteri på 4200 mAh, og kan kunne jo forestille sig, at det giver helt eventyrlige tal for driftstiden. Det er bare ikke tilfældet.
Den ligger på niveau med en mere gængs telefon i mellemsegmentet, og det at svært at afgøre, hvad det skyldes.

Bagkameraet er derimod af langt højere klasse end på andre telefoner i dette prissegment. Der sidder fire sensorer i det ret diskrete kameramodul (en 48-megapixel hovedsensor, en vidvinkellinse på 8 megapixel, en makrolinse på 2 megapixel og en dybdesensor). Det giver naturligvis ikke billederne flagskibskvalitet, men det er ikke langt fra. Det er primært dynamikken og ydelsen i mærke forhold, der stadig mangler lidt.

Hvis du er ude efter maksimal ydeevne pr. krone, så er det her uden tvivl en af topkandidaterne, men det forudsætter selvfølgelig, at du kan håndtere den dér Google-elefant i rummet.

Om det er til at have med at gøre, må du selv afgøre.

Fin ydeevnegodt kamera for prisklassen
Googlesituationen

42. Huawei P40 Pro

Den bedste telefon du sandsynligvis ikke kommer til at købe

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, marts Skærm: 6,58 tommer 19,8:9 OLED (1200 x 2640 pixel), 90 Hz Processor: HiSilicon Kirin 990 5G (Octa Core 2,86 GHz) Kamera: 50,3 + 40 + 12 + 5 megapixel Selfiekamera på 32 megapixel med dybdesensor Batteri: 4 200 mAh Mål: 15,8x7,2x0,9 cm Vægt: 209 gram Operativsystem: Android Open Source Andet: IP68-klassificeret, trådløs opladning i to retninger, fingeraftrykslæser i skærmen

Huawei P40 Pro 256GB

Der er ingen tvivl om, at Huaweis P40 Pro er en af årets bedste telefoner, hvis man kun kigger på hardwaren. Men der er en kæmpe elefant i rummet, der drejer sig om Googles software og tjenester, som telefonen ikke understøtter på grund af den amerikanske sortlistning af Huawei.

Man benytter sig stadigvæk af Android som operativsystem, men man har baseret det hele på open source-versionen af softwaren, og brugerne må nøjes med Huaweis egen appbutik App Gallery.

Vi skal ikke lægge skjul på, at dette udgør en markant forringelse og kan være en deal breaker for mange. Men faktisk er livet uden Googles tjenester ikke så hårdt, som man måske skulle tro.

Mange tjenester fungerer glimrende som webbaserede genveje, og mange populære applikationer kan downloades og bruges via APK Mirror (websted hvor du kan downloade programfilerne fra Google Play Store som enkeltfiler, (lovlig tjeneste, red.)), fra Amazons appbutik eller direkte fra udviklernes websteder.

App Gallery bliver også i raskt tempo fyldt med danske apps, og den officielle Dankort-app kan nu installeres på en P40 Pro direkte fra Huaweis egen appbutik. Den eneste tjeneste der er svær at erstatte, er Google Maps, der er en stadig mere integreret del af Android-oplevelsen. Men er man villig til at give afkald på netop den detalje, så kan det meste andet ordnes, hvis man selvfølgelig mener, at telefonen er indsatsen værd.

Galaxy S20 Ultra og Oneplus Pro 8 primære konkurrenter

Vi ville ønske, at vi kunne sige, at P40 Pro bestemt er besværet værd, men det kan vi ikke. Det er en fantastisk telefon med et flot design og rigtig pæne specifikationer, men der er flere konkurrenter, som har lanceret utrolig kraftfulde og rimelige alternativer, ikke mindst i form af Samsungs Galaxy S20 Ultra og Oneplus 8 Pro.

P40 Pro er flottere end de to andre telefoner. Det må man give den. Glasskærmen bøjer af ved alle fire sider og giver telefonen et utrolig futuristisk udtryk. Kamera-øen i øverste venstre hjørne forstyrrer ikke, og bagsidens blanke finish giver telefonen en premium-fornemmelse, der kombineret med metalrammen giver telefonen en stilsikkert diskret luksusprofil.

Kamera-øen på bagsiden er unægtelig ret stor og iøjnefaldende, men det er den jo på den anden side på alle de nye flagskibsmodeller med en kameraløsning, der er værd at nævne. Og det er lige, hvad kameraet på P40 Pro er.

Takket være bedre zoom (op til 50x), større sensor, højere lysfølsomhed og justeret optik placere den sig helt i top, når det gælder fotografering. 50,3 + 40 + 12 + 5 megapixel og en 3D-dybdesensor bagpå kombineres med et selfiekamera på 32 megapixel og en 3D-sensor foran. Det er ikke legetøj, og billederne bliver fortræffelige uanset lysforholdene. Her viser Huawei nok en gang, hvor skabet skal stå.

Ret lyssvag skærm

Skærmen er af OLED-typen, har et billedforhold på 19,8:9 og en opløsning på 1.200 x 2.640 pixel. Til forskel fra mange af konkurrenterne nøjes Huawei med en opdateringsfrekvens for skærmen på 90 Hertz, hvilket ærligt talt ikke giver nogen større forskel sammenlignet med 120 Hz. Men når man medtager, at skærmen virker en smule lyssvag sammenlignet med konkurrenternes, giver det lidt ridser i helhedsindtrykket.

Dette er en vanvittigt hurtigt telefon, takket være systemchippen Kirin 990 5G, der selvom den kører derudaf i et sindssygt tempo ikke lader til at bruge batteriet på 4.200 mAh mere, end man kan nøjes med højst en opladning i døgnet. Utroligt god Huaweis lynopladning holder også skansen med stil, og nu har telefonen også fået trådløs lynopladning op til til 27 watt.

Hvis man virkelig kan lide Huawei, bliver man ikke skuffet.

Vakler man mellem en P40 Pro, en Galaxy S20 Ultra eller en Oneplus 8 Pro, bør man nok spørge sig selv, hvor vigtigt Androids framework er, og om man er villig til at bruge lidt tid på at oprette et behageligt brugermiljø uden det (man kan godt, men det kræver en del pillearbejde og stor interesse).

Er svaret ja, så er det bare at slå til. Dette er uden tvivl en af planetens bedste telefoner netop nu, hvis man kigger på hardwaren. Men den manglende understøttelse af Googles tjenester tvinger os desværre til at trække karateren ned.

Specifikationerne er i topbåde for kameraet og de øvrige komponenter
Googles framework og apps mangleren smule tungikke så lysstærk skærm

43. Apple iPhone 11

Sparsom topmodel

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: 6,1 tommer LCD - 828 x 1792 pixel Processor: Apple A13 Bionic (2x2,65 GHz + 4x2,24 + 4x1,8 GHz) Kamera: 12+12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.110 mAh Mål: 150,9x75,7x8,3 mm Vægt: 194 g Operativsystem: IOS 13 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 11 64GB

Apple iPhone 11 er den naturlige storsællert i Apples nuværende trio af telefoner. Den er samtidig lidt forvirrende, ret sparsom, men paradoksalt nok et rigtig godt køb.

Forvirrende nok – fordi det er den "billige" iPhone-model – så ligger den størrelsesmæssigt i midten af trioen. Du skal altså betale mere for at få en mindre telefon (iPhone 11 Pro). Ret sparsomt - ikke så meget på grund af telefonen (det kommer vi til), nærmere på grund af opladeren. En telefon til denne pris burde have en hurtigoplader inkluderet, og alt andet er uforklarligt.

Apple iPhone 11 bagside

Samtidig er den et rigtigt god køb, fordi du egentlig ikke går glip af noget.

Pro-modellerne har et ekstra kamera og en bedre skærm. Men iPhone 11 har samme processor og, bortset fra en kameralinse det samme kamera. Vil du have den nyeste iPhone-model, føles det ganske enkelt ikke som om, at du går glip af noget her. Apples A13-chip er stadigvæk den absolut hurtigste, du kan finde i en mobiltelefon i dag.

Kedelig skærm

iPhone 11 er i omtrent samme størrelse som mange andre mobiltelefoner i dag. Forskellen findes i vægten, som er højere end gennemsnittet. Samtidig kan det tilskrives byggekvaliteten, som naturligvis er i "Apple-klasse" uden at skuffe nogen.

I modsætning til Pro-modellerne af iPhone må du her undvære en OLED-skærm og får i stedet en LCD-skærm. Opløsningen er desuden betydeligt lavere. Selvom det generelt er en rigtig god skærm med udmærket skarphed og fantastiske farver, er det alligevel en skam, når telefoner til en femtedel af prisen kan prale af en højere opløsning, og telefoner til den halve pris kan prale af en OLED-skærm.

Det (og den sløve oplader) er samtidig de eneste større minusser ved telefonen. Prissætningen af iPhones kan altid diskuteres, men vil du have en Apple-telefon, er standardmodellen af iPhone 11 måske det bedste valg.

Apple iPhone 11 kamera

Stabil basismodel

Ellers er telefonen som nævnt sindssygt hurtig. Samtidig er den nye A13-chip mere strømbesparende, så iPhone 11 har en batteritid, der holder hele dagen. Stigningen er ikke nær så stor som hos Pro-modellerne, men en god del bedre end tidligere iPhones.

Kameraet har den samme fine kvalitet som hos de større søskende. Du må undvære vidvinkelobjektivet, men derudover er det den samme kameraopsætning og den samme software. Det giver et utrolig ensartet resultat og en billedkvalitet som er blandt det bedste, du finder i en telefon, men ikke den allerbedste.

iPhone er iPhone, så hvis det er det du vil have og er på jagt efter det nyeste, så er iPhone 11 nok det bedste valg. Af et Apple-produkt er den rigtig god til prisen, og det virker dumt at betale lidt mere for en lidt mindre telefon (11 Pro) eller meget mere for en lidt større telefon (11 Pro max).

iPhone 11 er simpelthen blandt de bedste iOS-telefoner netop nu.

Rigtig hurtigGod lydGod batteritid
Sløv opladerKedelig skærm

44. Apple iPhone 11 Pro Max

Vinder på batteriet

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: OLED 6,5" - 1242 x 2688 pixel Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 3x12 megapixel, selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.969 mAh Mål: 158x77,8x8,1 mm Vægt: 226 g iOS-version: 13 Andet: Ansigtsgenkendelse (Face ID), trådløs opladning.

Apple iPhone 11 Pro Max 256GB

Apple iPhone 11 Pro Max har en stor fordel sammenlignet med sine forgængere. Den overhaler dem med flere omgange, når det gælder batteritiden. På mange andre måder er det dog en beskeden opgradering fra den tidligere generation.

Tung som bly med godt batteri

Nøjagtig som lillebror iPhone 11 Pro finder vi, som ventet, en konstruktion i absolut luksusklasse, når vi pakker årets topmodel fra Apple ud. Samtidig er den et godt stykke tungere end konkurrenterne i samme størrelsesklasse, hvilket man især bemærker ved længere tids brug med en hånd.

Kameralinserne på Apple iPhone 11 Pro Max

Vægten skyldes til dels batteriet, som er på næsten 4.000 milliamperetimer. Ikke længere et usædvanligt tal i mobilverdenen, men det hidtil største på en iPhone.

Batteriet kombineret med den strømbesparende A13-chip indeni gør, at vi konstant bliver forbløffede over telefonens fænomenale batteritid. En dags hård brug er ikke noget problem, vel nok for første gang nogensinde kan vi bruge en iPhone i to dage ved normal brug uden at skulle lade den op.

Vanvittig hurtig, med kogeplade på bagsiden

Batteriet er også det, der skiller sig ud fra den mindre Pro-model, selvom dens batteritid heller ikke var dårlig.

De resterende forskellige er den større skærm og lidt højere opløsning. Skarphed og billedekvalitet er den samme som på Apples mindre Pro-model.

Apple iPhone 11 Pro Max

Det samme gælder kameraet, der minder lidt om tre kogeplader på bagsiden af telefonen. I efteråret er iOS 13 blevet opdateret med det, som Apple kalder Deep Fusion. Det medfører, at kameraet tager en hel flok billeder og kombinerer dem for at få et endnu bedre resultat. Det giver et lille skridt opad fra vores test af iPhone 11 Pro omkring lanceringen og generelt et rigtig godt resultat.

Når det gælder ydeevne og funktioner, er alt andet det samme som på iPhone 11 Pro. Det vil en beskeden opdatering fra sidste år, men stadig vanvittig hurtigt og velimplementeret.

Samtidig er iPhone 11 Pro Max nærmest den dyreste telefon, du kan købe i dag. Apple har de seneste år placeret sig i deres egen, opsigtsvækkende prisklasse. Er det kun en større skærm, du er ude efter, kan du finde det betydeligt billigere med iPhone 11.

Er det på den anden side de tre kameraer, du er ude efter, er prisforskellen mellem 11 Pro og Max ikke overdrevet stor. Samtidig er prisen en hel del højere end tilsvarende flagskibsmodel med Android.

iPhone 11 Pro Max er en rigtig god telefon med vild batteritid. Men Apple har to billigere varianter af iPhone 11, der virker mere logiske. Det giver iPhone 11 Pro Max lidt af en særstilling som lokkende for de allermest fanatiske Apple-fans og lidt for dyr for andre interesserede.

Vildt god batteritidFantastisk skærmGodt kamera med ensartet resultatLang levetid
TungMangler USB-C

45. Samsung Note 10

En tilpas gigant

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, august Skærm: 6,3" - Full HD+ Dynamic AMOLED 19:9 (2280 x 1080) Processor: Octa-core (op til 2,7 GHz) Kamera: 12+12+16 megapixel, selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3.500 mAh Mål: 151 mm x 72 mm x 7,9 mm Vægt: 168 g Androidversion: 9 (Pie) Andet: Fingeraftrykslæser, ansigtsgenkendelse, wireless powershare, DeX, Bluetooth S-Pen, IP68-klassificeret, Samsung Knox

Samsung Galaxy Note 10 256GB

Samsung Note 10 er en af de skarpeste mobiltelefoner på markedet lige nu. Galaxy S10 er ganske vist stadig en mulespids foran, men Note 10 har med sin tilhørende pen en plads på markedet.

Du kan for eksempel skrive med pennen, og din håndskrift konverteres derefter til computertekst. Dette fungerer over forventning, da resultatet næsten altid bliver rigtigt, selvom vi skriver sjusket. En anden sjov funktion er, at du kan bruge pennen til at styre, ved at lave bevægelser med den i luften over skærmen. Du kan også tag pennen ud og lave noter direkte på skærmen uden at låse den op først.

Apropos oplåsning. Fingeraftrykslæseren kan være lidt træg, men ansigtsgenkendelsen er derimod lynhurtig.

Stor, men ikke længere en gigant

Skærmen er en buet model med krystalklar skarphed. Helt i top når det gælder både farverigdom og sorthed. Desuden reagerer den sjældent forkert, når vi holder telefonen – visse andre modeller med buet skærm kan pludselig starte en masse uønskede processer, men ikke Note 10.

Størrelsesmæssigt virker denne Note ret lille. Med tanke på at den blev lanceret cirka samtidig med firmaets tablet, er størrelsen dog godt balanceret. De udgør et godt sæt tilsammen, men telefonen bliver også det lidt mere praktiske alternativ til både tabletten og sidste års Note.

Kameraet er godt, men ingen testvinder. Vi kan især godt lide Live-tilstanden, hvor softwaren føles godt gennemarbejdet og intelligent. Det er sjældent den ikke kan placere uskarpheden rigtigt i komplekse miljøer. Men samtidig er kameraet lidt svagt til billeder i områder med megen kontrast, hvor det har svært ved at opfange detaljer i såvel mørke som lyse partier – eksempelvis hvis du går i en skov, og solens stråler kommer ned gennem trækronerne.

Taleassistenten Bixby har desuden tendens til pludselig at dukke op, når vi skifter mellem stående og liggende tilstand, så vi går glip af muligheden for at fange nogle skønne momenter.

Klar lydkvalitet

Batteritiden er god, men måske ikke så god som vi har vænnet os til på Androidtelefoner. Vi kan bruge den normalt i cirka 1,5 døgn, inden det er tid til at lade op. Det normale er jo, at man lader telefonen op om aftenen, så principielt skal du lade den op en gang om dagen, hvis du ikke vil risikere at gå i panik næste dag.

Telefonen har ret god lyd med god klarhed, men selvfølgelig ingen videre bas.

Samtalekvaliteten er udmærket, så længe du har god dækning, men vi oplever, at denne telefon i vanskelige områder præsterer en smule dårligere end konkurrenterne.

Samsung Note 10 er en mobiltelefon, der lader til at være i en klasse for sig. Er du ude efter en mobiltelefon med pen, er den det mest naturlige valg nogensinde.

Knivskarp skærmpraktisk pentilpas størrelse til enhåndsgreb
Batteritid dårligere end ventetlidt nedsat dækning i vanskelige områder

46. Apple iPhone 11 Pro

Apples hidtil bedste iPhone

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: 5,8” OLED Skærmopløsning: 2436 x 1125 pixels Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 12+12+12 MP Selfiekamera: 12 MP Batteri: 3.046 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64 GB/4 GB RAM, 256 GB/4GB RAM og 512GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja, understøtter eSIM IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 5.0 iOS-version: iOS 13 Mål: 14,4 x 7,14 x 0,81 cm Vægt: 188 g Andet: Ansigtsgenkendelse (Face ID)

Apple iPhone 11 Pro 64GB

Apple iPhone 11 Pro er Apples hidtil bedste telefon. Er du iPhone-fanatiker med købelyst, er telefonen absolut værd at kaste et blik på trods dens relativt høje pris.

Blandt fordelene ved iPhone 11 Pro er især størrelsen og batteritiden. Hvis man er på udkig efter en lille og praktisk telefon i dag, har man ikke så mange valgmuligheder. Her er iPhone 11 Pro faktisk en af de mindre modeller på markedet med sine 5,8 tommer – og stadigvæk med ydeevne i topklasse.

Desuden er Apple lykkedes med at klemme mere ud af batteriet. Tidligere har flittige mobilbrugere skulle lade batteriet op til to gange i døgnet, mens en standardbruger lige netop har kunnet klare en dag på en opladning. Nu er en hel dag ikke noget problem.

Apple iPhone 11 Pro

Mobilen har et stykke op til de vildeste Android-modeller, men den klarer sig alligevel godt i konkurrencen.

Byggekvaliteten er også god. Modellen har fået en mat glasbagside, og du behøver ikke at bekymre dig om synlige fingeraftryk på bagsiden.

Tre på stribe med kameraet

Den største nyhed hos både iPhone 11 Pro og den større model Pro Max er kameraerne – nu tre af slagsen. Designmæssigt får triple-kameraet mobilen til at minde om en barbermaskine, men målt på funktion giver de tre linser kameraet en enorm bredde. Hele vejen fra tele til ultravidvinkel.

Billederne er afgjort blandt de bedste med et meget ensartet resultat i farverne i alle situationer - en ting som andre producenter stadig kæmper med.

Den nye nat-tilstand, der måske nærmere er en aftentilstand, imponerer virkelig med resultatet. Den har dog stadig svært ved at finde det rette fokus overalt i billedet ved fotografering af vanskelige portrætter med uskarp baggrund, for eksempel blæsende hår eller dyr på en eng.

Til video findes der både slowmotion og hurtigoptagelse med kameraerne på både for- og bagsiden. Hovedkameraet på bagsiden kan filme i op til 4K-opløsning med 60 billeder i sekundet. Også her er resultatet i topklasse, men stadig en smule fra de allerbedste mobilkameraer – stadig ikke noget du bliver skuffet over.

Apple iPhone 11 Pro

Uklart hvad der gør den til Pro

Vi finder blandt andet det nyeste WiFi 6, der er den næste generation af trådløs teknologi, indbygget i denne iPhone. Men ved mobilsurfing finder vi en mangel i protokollen.

Alle andre telefoner begynder at downloade hjemmesider og lignende langsomt, når der er travlt på nettet (for eksempel i myldretiden). Vores iPhone er ligeglad og nægter i stedet fuldstændig at indlæse indholdet. Sandsynligvis en tanketorsk, der kan løses med softwareopdateringer, men stadig usædvanligt og forstyrrende.

Desværre har iPhone 11 Pro hverken USB-C (selvom hurtigopladeren delvis har det) eller understøttelse af enhed-til-enhed-opladning. Teknologien til sidstnævnte skulle være indbygget, men er af en eller anden grund ikke aktiveret. Det er skuffende.

Overordnet føles iPhone 11 Pro mere som en iPhone XS-2 end en helt ny Pro-model.

Er du Android-bruger, kaster du næppe længselsfulde blikke efter iPhone 11 Pro. Det samme er tilfældet, hvis du har en rimelig ny iPhone og overvejer, om det er værd at opgradere.

Apples hidtil bedste telefon

Men trods dette er iPhone 11 Pro stadig Apples hidtil bedste telefon. Den forbedrede batteritid hilser vi velkommen, og du får en lang levetid på telefonen i form af løbende softwareopdateringer i lang tid fremover.

Du får desuden ydeevne i topklasse i et lille, praktisk format. Prisen er selvfølgelig ikke nær så attraktiv, men hvis du godt kan lide iPhone, er prisen næppe nogen hindring.

Er det tid til at skifte telefon, og du er ude efter den bedste iPhone-model netop nu, så er det her du skal kigge. Ingen tvivl om det.

Batteritidengod skærmgodt kameralang opdateringstid
Ret få nyhederfå unikke softwarenyhedersavner USB-C til opladning

47. Samsung Galaxy S10

Flagskibsmodel med forbedringer på alle punkter

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, februar Skærm: 6,1" AMOLED Skærmopløsning: 3040 x 1440 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+12+16 MP Selfiekamera: 10 MP Batteri: 3.400 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128GB/8GB RAM og 512GB/8GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 14,99 x 7,04 x 0,78 cm Vægt: 157 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, tillader enhed-til-enhed-opladning

Samsung Galaxy S10 128GB

Samsung Galaxy S10 er en højtydende mobiltelefon med et vildt kamera og gennemtænkt konstruktion.

Man kan mærke, at Samsung har taget kritikken af de tidligere modeller til sig, så de med Galaxy S10 virker betydeligt mere på forkant.

Hele telefonen er bygget omkring en metalramme, hvor for- og bagside består af glas med let buede kanter. Samsung ikke alene om den type design, men hele telefonen udstråler virkelig en følelse af premium-klasse og høj byggekvalitet.

Hul og fingeraftrykslæser i skærmen

Fronten på telefonen rummer i sig selv næsten de fleste nyheder.

Skærmen fylder nu næsten hele fronten. Det er lykkedes for den sydkoreanske producent ved simpelthen at save et hul i skærmens øverste højre hjørne. Skærmen går rundt om selfiekameraet, der sidder i hullet, og er afgjort et lidt anderledes alternativ til den ”notch”-skærmudskæring, som mange telefoner har i dag.

Kun med plads til selfiekamera er iris-scanneren, som vi har set på de tidligere Galaxy-modeller, sparet væk – men det er muligt at bruge enklere ansigtsgenkendelse til at låse telefonen op.

I stedet for en iris-scanner har Samsung brugt energi på en anden store nyhed, vi ser på fronten: Nemlig fingeraftrykslæser under skærmglasset.

Vi har set funktionen på et par modeller tidligere, men vi må desværre sige, at Samsungs variant er blandt de dårligere.

Så længe du trykker tilstrækkeligt hårdt, identificerer telefonen fingeraftrykket hurtigere end eksempelvis OnePlus 6T, men fingeraftrykslæseren på Galaxy S10 er virkelig langsom fra fingeren rører skærmen til telefonen er låst op.

Fantastisk skærm

Samsung laver nogle af branchens bedste skærme, og Galaxy S10 er lige så god, som vi forventede. Det er værd at bemærke, at telefonen i princippet er lige så stor som Samsung Galaxy S9, men har næsten lige så stor skærm som Galaxy S9+.

Derudover får vi producentens seneste Exynos-chip som motor til hele telefonen, hvilket giver mere end rigelig kraft til alt, vi udsætter den for.

Samtidigt er chippen, skærmen og Samsungs egne optimeringer behagelige i kombination med batteriet, som nu holder en hel dag – også ved lidt krævende belastning. Ikke lige så længe som andre marathon-telefoner med samme batteristyrke, men det er en klar forbedring i forhold til tidligere år.

Tre kameraer til alle forhold

På bagsiden finder vi flere nyheder i form af tre kameralinser. De svarer til tele-, vidvinkel- og ultravidvinkel-linser og giver både falsk optisk zoom samt flere spændende billedmuligheder.

Nøjagtig som med skærmen laver Samsung rigtig gode kameraer i sine smartphones, og Galaxy S10 er ingen undtagelse. Billedkvaliteten er forbedret fra tidligere år, men ret marginalt. I stedet er det de tre linser, der tilføjer en ny fotooplevelse til det hele.

Det her er en værdig flagskibsmodel med forbedringer på alle punkter. Vi kan dog ikke komme uden om, at S10 kommer i klemme mellem den mindre og billigere Galaxy S10e og den større Galaxy S10+ med kraftigere batteri.

Hardwaren er tæt på identisk, og det er stort set kun batteristørrelse, skærmstørrelse og antal kameraer, som adskiller modellerne. Fra den synsvinkel sidder Galaxy S10 lidt fast mellem den "rigtige" topmodel og minimodellen.

Meget fin skærmomvendt trådløs opladningvildt kamera
Sløv fingeraftrykslæser

48. Samsung Galaxy S10+

Flagskibsmodel med farverig skærm og fremragende batteritid

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, februar Skærm: 6,4" AMOLED Skærmopløsning: 3040 x 1440 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+16+12 MP Selfiekamera: 10+8 MP Batteri: 4.100 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128GB/8GB RAM, 512GB/8GB RAM og 1TB/12GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 15,76 x 7,41 x 0,78 cm Vægt: 175 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen og ansigtsgenkendelse

Samsung Galaxy S10+ 128GB

Samsung Galaxy S10+ er den ekstra store version af producentens flagskibsmodel Galaxy S10, som er på 6,1 tommer. Plus-modellen har en skærm på 6,4 tommer.

Med tanke på hvor store smartphones er i dag, føles mobilen – trods sin størrelse – ikke overdrevet stor. Den føles derimod ret tilpas af en plus size-mobil at være. Formatet egner sig godt, hvis du kan lide at se film og arbejde på telefonen.

Skærm helt ud til kanterne

Den buede skærm har touch hele vejen ud til kanten. Hos en del producenter indebærer det stadigvæk, at telefonen bliver lidt sværere at bruge på grund af børnesygdomme, men Samsung har balanceret det rigtig godt. Skærmen registrerer sjældent unødvendige tryk, og du lærer hurtigt at håndtere den.

Skærmen er derudover krystalklar og knivskarp med et bredt farveområde. Det er ikke den absolut bedste skærm vi har set, men den er helt klart med i toppen. Desuden er telefonen en af de hurtigste på markedet.

Galaxy S10+ har en meget god batteritid, især i standbytilstand. Bruger du telefonen sparsomt, holder batteriet i flere dage. Ved normalt brug holder det i cirka to dage. Dette har dog også indflydelse på opladningstiden. Det tager næsten 2 timer at lade den helt op.

Du låser telefonen op med ansigtsgenkendelse eller med fingeraftrykslæseren, der er indbygget i skærmen. Fingeraftrykslæseren reagerer lidt langsomt. Ansigtsgenkendelsen foregår derimod med raketfart.

Naturlige og meget pæne billeder

Kameraet gør sit arbejde rigtig godt. Farverne bliver naturlige og meget pæne. Under gode forhold bliver billederne ekstremt gode. Men det er, når vi udsætter kameraet for belastning, at vi opdager nogle småmangler.

Nøjagtig som mange andre producenters modeller ser vi, at den digitalt indstillede dybdeskarphed har svært ved at opfange detaljer. Det betyder, at for eksempel hår, bevægelige baggrunde og lignende har tendens til at blive uregelmæssigt uskarpe eller skarpe. Det skal du forsøge at have i tankerne, når du tager billeder i portrættilstand.

Kameraet er ret godt til at kompensere for modlys, men derimod har det overraskende nok lidt svært ved kraftige kontraster generelt. Mørke partier har tendens til at miste detaljer, når der er store kontraster, hvor du fotograferer, eksempelvis en lys sommerdag med kraftige skyggepartier i billedet.

Derudover klarer mobilkameraet kontraster godt under mere normale forhold, og størstedelen af billederne er ren verdensklasse.

Stort flagskib med hovedtelefonstik

Der medfølger AKG høretelefoner til telefonen, der faktisk har en almindelig høretelefonudgang, hvilket mange brugere nok stadig vil sætte pris på. Høretelefonerne er af relativt høj kvalitet. Lyden bliver let lidt forvrænget ved høje lydstyrker, men ellers er fyldigheden og balancen god.

Prisen på S10+ er på linje med det, du generelt må betale i dag for en plusmodel. Nøjagtig som hos andre producenter synes vi, at der er gået lidt inflation i priserne, men set i forhold til hvad du får for pengene, er det alligevel en pris, vi kan acceptere.

Samsung Galaxy S10+ er noget for dig, hvis du vil have en lidt større mobiltelefon med den nyeste teknologi. Især hvis du gerne vil kunne læse og se film på en stor skærm. Den store skærm har ret lille indflydelse på batteritiden, og der er gode, indbyggede energisparefunktioner.

Fin og skarp skærmgod standby-tidhovedtelefonstik
Lidt sløv fingeraftrykslæser

49. Oneplus 10T

Prisbilligt forsøg, der lider af varmeproblemer

Skærm: 6,7 tommer Oled LTPO2 – 1.080 x 2.400 pixels 120 hz Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 5G Kamera: 50 + 16 + 2 megapixels (wide, ultrawide, dyb/makro), selfiekamera 32 megapixels Batteri: 4.800 mAh Mål: 163,1 x 76 x 8,8 mm Vægt: 195 g Operativsystem: Android 12 Andet: Fingeraftrykslæser i skærm, 150 W opladning

OnePlus 10T 256GB

Oneplus 10T følger Oneplus’ allerede etablerede strategi for topmodeller. Denne gang er det derimod ikke en "forgænger plus lidt nyt", men mere "et skridt frem og to tilbage" med T-modellen. Helt ærligt burde den have fået navnet Oneplus Nord 10 for at skæve mere til firmaets mellemprisserie.

Fuld opladning på 19 minutter

Vi kan starte med det positive, hvilket i praksis er tre ting. Som forventet er telefonen udstyret med Qualcomms nyeste og hurtigste Snapdragon-chip. Vælger du den dyrere model, får du også 16 gigabyte ram, noget som i kombination med lidt softwaretryllerier skal kunne holde op til 30 apps "levende" i baggrunden, hvis du ønsker det.

Mest imponerende er opladningen på 150 watt. Batteriet går fra nul til hundrede på nitten minutter ifølge Oneplus. Tyve minutter, da vi tog tid på det, men det har vi forståelse for. Det bliver mest anvendeligt, når du skal af sted og kun når at oplade telefonen i ti minutter eller deromkring. Trist nok er opladningsteknologien, Supervooc, eksklusiv for telefonen, og selvom opladeren kan hoste 150 watt ud, kan den kun oplade andre enheder med maks. 45 watt. Samtidig er batteritiden rigtig god.

Den tredje ting er selvfølgelig prisen, som stadig ligger betydeligt under Oneplus 10 Pro. Men det ses samtidig tydeligt.

Mange ulemper

Udover en nyere chip og turboopladning føles det meste som køb af noget dårligere. Snapdragon-chippen er meget let at overophede med lidt tungere spil, hvilket giver en ubehagelig varm telefon. Hurtigopladningen går kun via kabel – trådløst mangler helt. Skærmen kører opdateringshastighed i faste trin på 60, 90 og 120 hertz, ikke dynamisk 1–120 hertz som 10 Pro. Kameraet er helt i orden, men et tydeligt trin under selv Oneplus 9 Pro. Hasselblad-mærket fra både 9 Pro og 10 Pro mangler, og det ses faktisk tydeligt på slutresultatet, så det er næppe bare et klistermærke på bagsiden. Samtidig er skallen, ved siden af glasset på bag- og forside, i plast. Det reducerer kvalitetsindtrykket en smule.

Det mest forstyrrende og det, der gør, at telefonen føles mere som en del af Nord-serien, er den manglende skyderegulator på siden. Reglatoren har været unik for Oneplus siden starten og giver dig mulighed for hurtigt at skifte mellem lyd, vibration og lydløs tilstand. Oneplus har en lang liste med undskyldninger for, at den er forsvundet – først og fremmest at enheden så skulle have været tykkere. Eftersom kameraøen på bagsiden stikker nogle millimeter ud, er der absolut tykkelse at tage af.

Oneplus 10T opgraderer to ting samtidig med, at prisen sænkes. Samtidig kan den ene opgradering næsten ikke udnyttes, før telefonen bliver overophedet, og listen over fjernede og lemlæstede funktioner er for lang. Det gør faktisk forrige års Oneplus 9 Pro til et smartere køb, hvis du ikke vil bruge de ekstra penge på 10 Pro. Oneplus 10T kommer for meget i klemme for sit eget bedste, selvom det i det store hele ikke er en dårlig telefon.

Relativ billighurtig opladninggod batteritid
Overhedning meget letmangler fysisk profilkontrolskærmen kunne have være sjovere

50. Sony Xperia 1 III

Dyr mobil til den professionelle

Skærm: 6,5 tommer AMOLED, 120 Hz – 1644 x 3840 pixels (1096 x 2560 i praksis) Processor: Qualcomm Snapdragon 888 5G (1 x 2,84 GHz, 3 x 2,42 GHz og 4 x 1,80 GHz) Kamera: 12 + 12 + 12 megapixel (wide, tele, ultrawide + dyb), selfiekamera 8 megapixel Batteri: 4.500 mAh Dimensioner: 165 x 71 x 8,2 mm Vægt: 186 g Android-version: 11 Andet: Fingeraftrykslæser i tænd-/sluk-knappen, IP65/68

Sony Xperia 1 III 256GB

Sony er slået ind på sin egen vej, når det gælder topmobiltelefonerne, og Sony Xperia 1 III er ingen undtagelse. Resultatet er lidt i stil med det, vi får ud af de rene gaming-telefoner, bare til fotografering. Spørgsmålet er bare, om der er tilstrækkelig interesse for det.

Professionel fotografering i appen

Xperia 1 III, hvor tretallet i slutningen skal udtales "Mark 3", vil meget gerne fungere som den professionelle fotografs og den professionelle filmskabers bedste ven. Dette bliver endnu tydeligere i Pro-versionen af telefonen, som stort set er skræddersyet til at fungere som et feltkamera ved fodboldkampe og lignende. Den "almindelige" Xperia 1 III er ikke helt så specifik, men den stikker i den retning.

Billede fra test af mobiltelefon Sony Xperia 1 III - bagsiden

Til at begynde med får du en 4K-skærm i 21:9-format. Det er en flot OLED-skærm med en opdateringshastighed på 120 hertz, der er kalibreret på samme måde som virksomhedens mere luksuriøse tv-skærme. Det meste af tiden er opløsningen dog betydeligt lavere end det for at spare på batteriet. Den samme batteribesparelse afspejles dog ikke i opdateringshastigheden, som i stedet for at være dynamisk er låst.

Enormt mange muligheder for foto og video

Derudover har du en trio af kameraer på 12 megapixel hver og forskellige linser oven på dem. Hertil kommer "professionelle" apps til både at filme og fotografere. Disse apps har taget stort set hele brugerfladen fra Sonys systemkameraer og anvendt den på mobilkameraerne.

Det giver dig enormt mange manuelle muligheder for både foto og video; flere end nogen anden producents manuelle indstillinger tilbyder. Samtidig skal du også have lyst til og interesse i at bruge dem regelmæssigt, for at det kan betale sig.

De automatiske indstillinger er både svære at finde, hvis du ikke kender kameraterminologi, og så giver de et resultat, der er en smule træls, uanset hvilket objektiv du bruger.

Billede fra test af mobiltelefon Sony Xperia 1 III - forsiden

Høj pris

Det med kameraet er vigtigt at huske. Sammen med det fysiske hovedtelefonstik og 4K-skærmen er det det, der skal sælge telefonen til en pris, der er lige lidt højere end prisen på mange andre topmobiltelefoner med lignende hardware og ydeevne.

Lad os gå tilbage til skærmen. Selvfølgelig er 4K OLED imponerende, uanset hvordan du vender og drejer det. Men pixlerne sidder så vanvittigt tæt på en 6,5 tommer stor skærm, at den opløsning ikke på nogen måde kommer til sin ret - ikke engang med de fine stereohøjtalere, der sidder på hver side af skærmen.

Dertil kommer, at Sony ikke lover så lang opdateringstid for sine telefoner som mange andre. Det skal du være opmærksom på, hvis du virkelig vil have fornemmelsen af Sonys systemkameraer i en mobiltelefon sammen med en flot skærm med en ydeevne, der mest af alt er pral.

Konklusion på test af mobiltelefon Sony Xperia 1 III

Hvis du falder ind under målgruppen for Sony Xperia 1 III, så er den et fint valg af telefon. Men hvis du ikke gør det, så er det en pris, der er svær at sluge, når du sætter telefonen op mod konkurrenterne.

Flot skærmdobbelte vandsikringergod konstruktionskvalitet
Kræver næsten interesse i fotograferingingen dynamisk opdateringshastighed4K-opløsning giver ikke rigtig noget i denne størrelse

51. Xiaomi Mi 10 Lite

Stor mobil med skøn betjening

Skærm: 16,69 cm OLED – 2400 x 1080 pixel Processor: 8-kernet QUALCOMM 2,4 GHz Snapdragon 765G Kamera: 48 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4160 mAh Mål: 163,71 x 74,77 x 7,88 mm Vægt: 192 g Androidversion: 9 Lanceringsår: 2020 Andet: Fingeraftrykslæser, stereohøjttalere

Xiaomi Mi Note 10 Lite 6GB RAM 128GB

Xiaomi lancerede deres MI 10 Lite 5G i 2020, og det er en telefon, der både overrasker og stiller spørgsmål.

MI 10 lite 5G er ikke nogen lille telefon. Men af at være en stor mobil ligger den alligevel meget godt i hånden. Og den store skærm giver en fantastisk oplevelse, når du for eksempel ser film eller streams.

Fornuftigt kamera med en minimal bagkant

Selfiekameraet tager okay billeder. Men hvis du skal tage andet end selfies, bør du holde dig til hovedkameraet, som har en bedre ydeevne. Kameraet på MI 10 er baseret på fire linser med forskellige mål, og de går fra 16 megapixel helt op til 48 megapixel.

Ved brug af 48 megapixel-kameraet er det skarpt, og du får virkelig sprøde billeder. Det er utrolig godt til at hente skarphed fra kanter og lignende. På den negative side er det som om, at nærbilleder får et lille hvidt skær ved overgangen mellem skarpt og uklart, men det ses kun, hvis du kigger godt efter. Det er sandsynligvis for at forskønne overgangen fra uklart til skarpt.

Derimod er det ikke særlig ophidsende at zoome med Mi 10. Billedet bliver hurtigt uklart og grumset.

Nem at betjene

Xiaomi MI 10 Lite 5G's menusystem er upåklageligt. Menuerne er nemme at åbne, og det hele føles utrolig logisk. Der er et tydeligt flow i menuerne, som gør det både nemt og sjovt at manøvrere i dem.

Batteriet holder nemt en hel dag uden behov for opladning, selv ved streaming af film falder batterimåleren kun langsomt – du får simpelthen masser af batteri for pengene.

Under vores test lagde vi mærke til, at det var svært at få en god position for øret under samtaler. Det føltes som om, at højttaleren til samtaler havde svært ved at sprede lyden, og det blev frustrerende, fordi vi hele tiden var tvunget til at justere øret, når vi kom ud af position. Men med positionen i orden var lyden klart godkendt.

Den her mobil er noget for dig, hvis du ikke vil bruge alt for mange penge på din telefon og samtidig vil have en telefon med stor skærm, så du nemt kan vælge computeren eller TV'et fra for at streame lidt film eller se klip på telefonen i stedet.

Godt batterioverskueligt menusystemfin og stor skærm
Dårligt zoomsvært at finde højttaleren under samtale

52. Sony Xperia 5

Filmskærm i praktisk format

Lancering: 2019, september Skærm: 6,1" OLED - 1080 x 2520 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 855 (1x2,84 GHz + 3x2,24 GHz + 4x1,78 GHz) Kamera: 12+12+12 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3.140 mAh Mål: 158x68x8,2 mm Vægt: 164 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser

Sony Xperia 5 128GB Dual SIM

Sony Xperia 5 føles lidt som en fortsættelse til Sonys tidligere Compact-modeller. Mens Xperia 1 er den store stjernespiller, kommer Xperia 5 ind med en lidt mindre skærm og derudover næsten identiske specifikationer. Den mindre skærm gør samtidig formatet mere praktisk.

Filmskærm uden 4K

Med en skærm på 6,1 tommer er det logisk, hvorfor den næppe kan kaldes "Compact", især fordi de telefoner højst nåede op på en skærm på fem tommer og betydelig mindre størrelse generelt set.

Formatet gør det derimod enklere at skrive med én hånd, selvom det samtidig gør, at knapperne højere oppe på skærmen er lidt vanskeligere at nå.

Men i en tid hvor de fleste telefoner vokser i skærmstørrelse og skærme over seks tommer på det nærmeste er standard, virker Xperia 5 alligevel som en kompakt mobil. Nøjagtig som storebror har den skærmformatet 21:9, hvilket gør den meget lang og smal og dermed behagelig at holde om.

Samtidig har den de samme fordele og ulemper som Xperia 1. Meget velbygget, ekstremt glat overflade og dermed tendens til at glide på et bord. Desuden en meget rodet placering af knapper og fingeraftrykslæser på højre side af telefonen.

Det er på den anden side netop skærmen, der er sagen. Opløsningen er ikke 4K som på storebror Xperia 1, men fuldt tilstrækkelig til langt de fleste. Samtidig er skærmen tilpasset med specifikationer fra Sonys filmdivision, så den ser rigtig godt ud med især meget naturlige farver.

Mindre version af Xperia 1

En mindre skærm med lidt lavere opløsning er også den største forskel på Xperia 5 og den tidligere Xperia 1. Androidversion, processor, kamera og lignende er identisk.

For kameraet betyder det, at vi har en ret spændende pro-tilstand til at optage film, og et kamera som tager gode billeder i lyse omgivelser, også når solen titter ind og driller. Så snart mørket falder på, bliver det derimod tydeligt, at Sony har langt op til konkurrenterne, når det gælder detaljer og skarphed.

Men hvis du vil have en telefon i kategorien "kompakt topmodel", har du egentlig kun tre valgmuligheder i dag: Xperia 5, Samsung Galaxy S10e og iPhone 11 Pro.

De er alle en størrelse mindre end standard, men egentlig ikke minitelefoner. iPhone er jo iPhone, men vil du have Android, mener vi, at S10e er bedst af de små mobiler. Der er ikke noget i vejen med Xperia 5 som sådan, men ud over skærmen skiller den sig ikke ud. Samtidig er det praktiske format den største styrke hosXperia 5.

God skærmfilmformat på skærmenrelativt praktisk
Meget rodet placering af knapperhalvsløje billeder i mærke

53. Samsung Galaxy Z Fold3

Stort fremskridt mod et ukendt mål

Skærm: Foldbar 7,6 tommer AMOLED, 120 Hz – 1768 x 2208 pixels + 6,2 tommer Super AMOLED, 832 x 2268 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 888 5G (1 x 2,84 GHz, 3 x 2,42 GHz & 4 x 1,80 GHz) Kamera: 12 + 12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3.300 mAh Dimensioner: 166 x 72,2 x 6,9 mm (udfoldet), 86,4 x 72,2 x 15,9 - 17,1 mm (sammenfoldet) Vægt: 183 g Android-version: 11 Andet: fingeraftrykslæser i tænd-/sluk-knappen, IPx8, foldbar skærm

Samsung Galaxy Z Fold3 5G 256GB

Samsung Galaxy Z Fold3 fortsætter den uforståelige navngivningsstil, der næsten er på højde med Sonys. Det er også den første telefon i Fold-serien, der faktisk føles færdig - selv om der stadig er en hel del at gøre i softwaren.

Kan foldes sammen til et kvadrat

Fold3 følger det design, der er fulgt med gennem alle tre dele i serien. En skærm på ydersiden, nu i et ret normalt mobilformat og med 120 hertz opdatering.
Når du folder telefonen ud, er det meningen, at din telefon skal forvandles til en tablet. Tabletten er i dette tilfælde nærmest kvadratisk, og med sine 7,6 tommer er den ret lille af en tablet at være.

Nyt er samtidig understøttelse af Samsungs S pen, og at den indre skærm også understøtter en opdateringshastighed på 120 hertz.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Fold3 - her vist halvt udfoldet

Det er også nyt, at selfiekameraet er "skjult" bag skærmen. Skjult ... som i at skærmen har mindre opløsning lige der og derfor mest af alt ser ud, som om den er ødelagt. Men det er i hvert fald ikke en sort prik som før.

I udfoldet tilstand har Samsung næsten forsøgt at slå knuder på sig selv for at få softwaren til at passe til alle tænkelige varianter af, hvordan du kan bruge en foldbar skærm.

  • Helt udfoldet
  • Med delt skærm
  • Halvt udfoldet i en slags laptop-tilstand.

Og så alle S pen-funktionerne oven på den.

Det er næsten lige så overvældende som antallet af funktioner, som Samsung plejede at proppe ind i sin Note-serie hvert år. Meget af det føles, som om at det mest er der, fordi det kunne være der, snarere end fordi det virkelig er nyttigt.
Samsung kunne egentlig have lagt deres allerede veludviklede Dex-tilstand ind, som de har på deres tablets. Det ville have fungeret lige så godt.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Fold3 - her vist i hånden med ombukket skærm

Hvis der var noget, vi kunne ændre, så ville vi gerne have haft, at Samsungs software holdt styr på, hvor stor skærmen faktisk er i alle retninger. For det er bekymrende ofte, at tekst og grafiske elementer glider ud af skærmen i siderne.
Samtidig kan vi ikke rigtig udnytte skærmpladsen, når vi ser film, da videomateriale ikke længere er særligt kvadratisk.

Bedste indtil videre, men hvorfor?

Samsung Galaxy Z Fold3 er lidt billigere end sin forgænger, men samtidig også den dyreste i Samsungs nuværende sortiment. Den foldbare skærm er selvfølgelig årsagen til prisen, men hvis du kan leve uden den del, får du en langt bedre telefon og telefonkamera med virksomhedens egen S21 Ultra. Samtidig får du også råd til at købe en god tablet. For eksempel en tablet med Samsungs Dex-tilstand indbygget.

Billede fra test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Fold3 - her vist i hånden med fuldt udfoldet skærm

Fold3 skuffer på anvendelsen

Mens dens lillebror Z Flip3 vinder på en lækker formfaktor, så føles Fold mest af alt dyr og klodset.
Hvis den pseudo-tablet, der kommer frem, når du folder den ud, havde føltes god og gennemtænkt, så ville det have været noget andet. Men nu føles det på mange måder, som om Samsung har valgt en ret dårlig formfaktor og stædigt forsøger at få den til at fungere med så mange ekstra funktioner som muligt.

Konklusion på test af mobiltelefon Samsung Galaxy Z Fold3

Hvis opløsningen havde fungeret med appsene, og vi havde fået det samme kamera som S21 Ultra, så ville det have føltes som en lidt bedre pakke til prisen.
Men selv om konstruktionen er mere luksuriøs, vandafvisende og har flere funktioner, så er det stadig en ret dyr telefon - der kan foldes ud til en ærlig talt ret kedelig tablet.
Samsung Galaxy Z Fold3 er simpelthen med i testen, "fordi den kunne være det", mere end fordi den tilføjer noget.

Vandafvisendeunderstøttelse af S penmasser af funktioner
Kunne have haft et sjovere kameraapps har problemer med opløsning på den indre skærm

54. Moto G30

Lav pris og fin batteritid

Skærm: 6,5 tommer IPS 90 Hz (720 x 1600 pixel) Processor: Snapdragon 662 (8-kernet) Kamera: 64+8+2+2 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel, makro, dybdesensor) Batteri: 5.000 mAh Mål: 165,2 x 75,7 x 9,1 mm Vægt: 200 gram Operativsystem: Android 11 Lanceringsår: 2021

Motorola Moto G30 4GB RAM 128GB

Lavprissegmentet er ikke sprængfyldt med telefoner i Danmark, måske fordi de fleste foretrække at købe high-end telefoner. Derfor er konkurrencen ikke nær så stor som i de øvrige segmenter, hvilket sikkert er til fordel for Moto G30. Motorola har valgt slet ikke at lancere lillesøsteren G10 i Danmark, og det er måske godt det samme. G30'eren er nemlig kun en anelse dyrere, men tilbyder væsentlig bedre specifikationer.

Billede af Motorola G30 med fokus på bagsiden

Morfartelefon

Der sidder en Snapdragon 662-systemkreds i den lidt skrøbelige telefonen, så der er bestemt ikke tale om et fartmonster. Benchmarktester man den, er det en trist historie, men det afspejler sig ikke i den daglige brug. Den kan klare alt fra videostreaming og billedredigering til rimelig krævende spil uden problemer, da bundniveauet efterhånden er ret højt. Udsætter du den for vanskeligere udfordringer indenfor gaming og også aktiverer de tunge grafikindstillinger, så kommer den til kort. Men hvis man køber en G30, så er man nok heller ikke ligefrem en hardcore mobil-gamer. Motorola's G30 er lidt mere ... en "morfartelefon".

Telefonen har to interessante egenskaber, som de fleste andre smartphones i prissegmentet mangler: En skærm med opdateringsfrekvens på 90 Hz og en intern lagerplads på hele 128 GB. 90 Hz-skærmen på 6,5 tommer giver en meget blød og glidende oplevelse, og lagerpladsen er dobbelt så stor, som den plejer at være på en lavpristelefon. Desværre er skærmens opløsning lidt for lav med sine 720 x1600 pixel, så den virker lidt grumset. Her kunne vi godt have ønsket os mere, men man kan selvfølgelig ikke få det hele til denne pris.

Stort batteri

Batteriet er også forholdsvis stort, hvis ikke klassens største. 5.000 mAh er rigeligt, og med de i øvrigt beskedne specifikationer resulterer det i en glimrende batteritid. Det lykkedes os at holde telefonen i live i næsten tre døgn med sparsom brug og i to døgn uden problemer. Bruger man telefonen intensivt i en dag, er der omtrent 50 procent tilbage på batteriet, når du lægger den til opladning ved 22-tiden om aftenen.

Kameraerne er af rimelig kvalitet. Især hovedkameraet på 64 megapixel leverer fine billeder i dagslys. Det samme gælder ultravidvinkel. Makroobjektivet er derimod ikke imponerende og tvinger os alt for tæt på det motiv, vi vil forevige. Selfiekameraet er ikke særligt godt, men gør dig garanteret pænere, end du er, da det uklare billede effektivt fjerner rynker og pletter på en måde, som får billederne til at se unaturlige ud. Billeder i mørke forhold lader dog en del tilbage at ønske.

Denne telefon egner sig, hvis du mest har brug for at ringe, sende beskeder, surfe på nettet og måske tjekke lidt tv-serier af og til. Sætter du især pris på en god batteritid og masser af lagerplads, så er den bestemt en kandidat i lavprissegmentet.

90 Hz-skærm128 GB lagerpladsgod batteritid
Lav ydeevnelav skærmopløsningmiddelmådige kameraer

55. Oneplus Nord CE 2 5G

Fejlfri mellemklasse uden overraskelser

Skærm: 6,43 tommer LCD – 1.080 x 2.400 pixel 90 Hz Processor: MediaTek MT6877 Dimensity 900 5G Kamera: 64+8+2 megapixels (wide, ultrawide, makro), selfiekamera 16 megapixels Batteri: 4.500 mAh Mål: 160,5 x 75,7 x 6,8 mm Vægt: 173 g Operativsystem: Android 11 Øvrigt: fingeraftrykslæser i skærmen

OnePlus Nord CE 2 5G 128GB

Oneplus Nord CE 2 5G er en fortsættelse af Oneplus' anden serie af mellemklassetelefoner. Noget forvirrende skal vi indrømme, da de både sælger en Nord 2 og en Nord CE 2 til stort set de samme penge. CE står også denne gang for "core edition", noget der skal henvise til, at Oneplus har fjernet al ekstra krimskrams fra telefonen. Heriblandt først og fremmest trådløs opladning og IP-klassificering.

Let telefon

I en verden, hvor selv billigere telefoner lægger sig på nordsiden af 6,5 tommers stregen i skærmstørrelse, føles Nord CE 2 stadig relativt håndterbar med sine 6,43 tommer. Frem for alt betyder det lidt billigere materialevalg, at telefonen føles meget let, selv om det i praksis kun er ti gram, vi taler om.

Ydersiden har fået et lidt opdateret design med blandt ny indramning af kamaeraet, som ser rigtig godt ud. På forsiden finder vi tidligere nævnte skærm, som både ser rigtig godt ud takket være Amoled-teknikken og også flyder godt med en opdateringshastighed på 90 hertz. Netop kameraet klarer sig godt i dagslys, men dårligere i aften- og natlys. Samtidig er der hård konkurrence her fra Xiaomi, der ofte klarer bedre billeder uanset lysforhold i samme prisklasse.

Mere af det samme

Indersiden drives af en noget spinklere Mediatek-chip, end vi finder i Nord 2, men stadig fuldt tilstrækkelig til alle behov. Samtidig gør den lidt spinklere chip, at vi ofte kan få i hvert fald to dages batteritid ud af telefonen ved lettere brug.

Den store bekymring ved Nord CE 2 er, at der er så utrolig lille forskel på den og den almindelige Nord 2, som trods alt er en bedre telefon. Designet adskiller sig en smule, men ellers er det på mange måder den samme telefon. Den store forskel er, at Nord 2 er en smule hurtigere, samtidig med at den har nået at blive billigere, fordi den har været på markedet i længere tid.

I prisklassen omkring fire tusind er konkurrencen benhård. Det føles mest forvirret at lancere to næsten ens telefoner til nogenlunde pris, uden at nogen af dem virkelig skiller sig ud – lige så forvirrende som at vælge Oneplus Nord CE 2 frem for den bedre og billigere søstermodel.

Letfin skærmhøj ydeevne
Søstermodellen er bedre og billigeretrist kamera i mørke