1. Bedst i test

Bedste mobiltelefon i 2021: Test af 50 smartphones

Profilbillede
Daniel Hessel

Opdateret 21. april 2021

Leder du efter den bedste mobil, du kan få i dag? Eller måske den bedste budgetmobil til prisen? Vi tester de nyeste smartphones. Bedst i test bliver OnePlus 7T, der er en ekstremt hurtig ny mobil til en rimelig pris.

Bedste mobiltelefon i 2021: Test af 50 smartphones

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden.

Når vi tester mobiltelefoner, så bruger vi telefonerne i hverdagen på samme måde, som en forbruger ville gøre det. Vi streamer serier, tager billeder og videoer under gode og mindre gode lysforhold, spiller avancerede spil med tung og krævende grafik, bruger telefonen både indenfor og udenfor og meget mere for at matche et typisk brugsmønster.

I testperioden noterer vi både stort som småt, der kan have betydning og spille en rolle for dig som køber af telefonen.

Nogle af de vigtigste faktorer, vi tager højde for i testen af smartphones, er:

  • Ydeevne: Hvor hurtig er mobiltelefonen i brugerfladen? Kan den håndtere krævende spil? Hvordan reagerer den, når mange applikationer er aktive samtidig?

Test af smartphones

  • Brugervenlighed: Er brugerfladen nem at sætte sig ind i? Er der smarte løsninger med genveje til de mest anvendte funktioner m.m.? Tilpasses brugerfladen, funktioner m.m. personligt til den enkelte bruger?

  • Kamera: Hvordan præsterer kameraet under normale lysforhold? Hvordan præsterer det under dårligere lysforhold? Hvor god er farvegengivelsen? Er der støj i billederne? Hvordan håndterer kameraet kontraster? Hvor skarpe bliver billederne? Er det nemt at opnå skarphed?

  • Batteritid: Hvor længe holder batteriet under normale forhold, inden mobiltelefonen skal oplades? Hvordan ændrer det sig, når vi belaster telefonen? Hvor hurtigt tager det at oplade batteriet?

Andre faktorer, vi ser på i testen af mobiltelefoner, er materialevalg, byggekvalitet og om producenten har fravalgt vigtige funktioner/hardware.

Vi har også vurderet, hvor meget telefon, du får for pengene, og hvordan telefonen klarer sig i forhold til konkurrenterne. Den endelige karakter afspejler dermed hvor god mobilen er til prisen.

Skal du have ny mobil? Sammenlign priser på mobiltelefoner uden abonnement og find tilbud på de testede mobiltelefoner på PriceRunner.

1. OnePlus 7T - BEDST I TEST MOBILTELEFON

En rigtig stor opgradering

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, oktober Skærm: 6,55 tommer OLED 90 Hz - 1080 x 2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 855+ (1x2,96 + 3x2,42 + 4x1,78 GHz) Kamera: 48+12+16 megapixel (wide, tele, ultrawide) | Selfiekamera: 16 megapixel Batteri: 3.800 mAh Mål: 160,9x74,4x8,1 mm Vægt: 190 g Android-version: 9 Andet: Fingeraftrykslæser, stereohøjttalere

OnePlus 7T 8GB RAM 128GB

OnePlus 7T virker som et rigtigt kup, som har fået alt det gode fra OnePlus 7 Pro til en meget lavere pris.

T-serien, som OnePlus lancerer i slutningen af hvert år, plejer at være "magen til, bare bedre" sammenlignet med de modeller uden bogstav, som blev lanceret i foråret. Forårets lancering gav os en OnePlus 7 og en 7 Pro, og det lader til at have lavet lidt rod i lanceringen.

Intet fjolleri, kun ydeevne

Med OnePlus 7T får vi en skærm på hele 6,55 tommer – men nem at håndtere på grund af telefonens tynde kanter.

Skærmen er helt flad til forskel fra de buede kanter på Pro-modellen, og det er egentlig en fordel, synes vi. Øverst på skærmen sidder selfiekameraet i en dråbeformet udskæring. Altså ikke et popop-kamera som på Pro-modellen, men den kan bruges til lettere oplåsning af telefonen ved hjælp af dit ansigt.

OnePlus 7T  kamera

Ligesom med forårets Pro-model får du også her en skærm med 90 hertz opdateringsfrekvens, hvilket faktisk får bevægelser til at virke mærkbart blødere. Du får også UFS 3.0-lagring.

Det kan lyde som en omgang teknikvrøvl. Men netop den vildt hurtige lagerhukommelse er faktisk en af grundene til, at telefonerne fra OnePlus er blandt de hurtigste Android-mobiler på markedet.

OnePlus 7T fortsætter traditionen med at overhale alle andre end Apple, da den hurtige lagring har fået selskab af Qualcomms nyeste chip Snapdragon 855+. Det giver dig mere end rigelig kraft til alt det, du kan forestille dig at bruge mobilen til.

OnePlus 7T  skærm

OnePlus' egen overbygning på Android giver også en hel del meningsfulde ekstraindstillinger samt håndfaste løfter om holdbarhed. De garanterer nemlig Android-opdateringer i to år og sikkerhedsopdateringer i tre.

Rundt kamera

Kameraenheden er der blevet plads til i en rund forhøjning på bagsiden.

Teknisk er det omtrent det samme som i 7T Pro, hvilket igen er en lille forbedring i forhold til forårets 7 Pro. Først og fremmest har du bedre muligheder for at bruge de forskellige objektiver til både foto og video. Derudover får du også en marginalt bedre billedkvalitet i forhold til de allerede flotte billeder, som OnePlus 7 Pro præsterede, da vi testede den.

Det er ikke branchens bedste til foto, men de dumper bestemt heller ikke.

OnePlus 7T rundt kamera

Batteriet holder fint til en dags brug, også med mange apps og ret flittig brug. Som traditionen foreskriver, får du også en OnePlus Warp-oplader med i købet - den kan hurtigt få et træt batteri op på et rimeligt niveau.

Hvis forårets OnePlus 7 var ret kedelig sammenlignet med Pro-modellen, så er det stik modsat her. OnePlus 7T har alt det, du behøver. Her får du en vildt hurtig enhed til en rimelig pris.

Så det er ikke så underligt, at vi udpeger den til bedst i test.

Vildt hurtighurtig opladninggod skærm
Ikke noget særligt i denne prisklasse

Prissammenligning

Sammenlign priser
Inphone.dk Logo

OnePlus 7T 128GB/8GB - Glacier Blue

3.999 kr.
Proshop.dk Logo

OnePlus 7T 128GB/8GB - Glacier Blue

4.199 kr.
happii.dk Logo

OnePlus 7T 128GB/8GB - Frosted Silver

4.699 kr.

2. Samsung Galaxy Note 20 Ultra – BEDSTE PREMIUMVALG

Gør endelig alt rigtigt

Prisklasse: Premium Skærm: 6,9 tommer Amoled – 1440x3088 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x3 GHz, 3x2,42 GhZ, 4x1,8 GHz) Kamera: 108+12+12 megapixel (wide, tele/periskop, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 4500 mAh Mål: 164,8x77,2x8,1 mm Vægt: 208 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning (+omvendt), vandafvisende, pen

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 512GB

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er på en måde et dobbelt comeback for Samsung.

For det første råder telefonen bod på den relative fiasko med S20 Ultra og viser os, hvor skabet skal stå. For det andet gør den Note-serien højinteressant igen, og det er flere år siden sidst. Så den er simpelthen en klar vinder af titlen som Bedste Premiumvalg.

Føles helt rigtigt

Note-serien har altid været enorme telefoner, og det har også gjort dem lidt klodsede at håndtere. Med Note 20 Ultra er Samsung lykkedes med kunststykket at få den enorme telefon til at føles både velbalanceret og forholdsvis ergonomisk. Lysår fra den lige så store S20 Ultra, der mest af alt var ukomfortabel.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

De nye farver (bronze i vores tilfælde) er desuden rigtig lækre, hvilket bidrager til følelsen af luksus.

Som sædvanlig med Note er pennen showets store stjerne.
Som sædvanlig har den flere funktioner tilkoblet, end du nogensinde vil kunne huske, men den har også fået en vigtig opdatering. Forsinkelsen mellem at du rører ved skærmen med pennen, og der sker noget, er stort set elimineret. Det har sådan set ikke generet os på tidligere versioner, men her får vi virkelig en følelse af, at det jo burde have været sådan her hele tiden.

Alle notater, skitser og så videre foretages med en betydelig bedre fornemmelse end tidligere.

SamsungGalaxyS20Ultra04

Dårligere, men bedre

Indvendigt ligner det meste sig selv fra S20-telefonerne, og i 2020-målestok er det bestemt ikke dårligt.
Men bestemt ikke førende i klassen på hastighed.

Som en nyhed er skærmen nu udstyret med dynamisk opdateringsfrekvens. Det betyder, at skærmen kan komme op på 120 hertz , hvor det er nødvendigt, men automatisk skrue ned, hvis du for eksempel læser statisk tekst. Det sparer på batteriet (det er i øvrigt rigtig godt), men desværre kan du stadig ikke køre fuld opløsning kombineret med høj opdateringsfrekvens.

Kameraet kan på papiret ligne en forringelse i forhold til S20 Ultra med "kun" 50 gange hybridzoom. Det er tværtimod mere end rigeligt, og nu kan vi faktisk se, hvad billederne forestiller, når der er zoomet ind.

Samsung har også smidt laserautofokus med i kamerapakken, hvilket fjerner alle de fokusproblemer, som den tidligere Ultra-model sloges med. Selvom der ikke er et enormt spring mellem modellerne, så er Note 20 Ultra trods alt et knurhår skarpere end sine forgængere på billedkvaliteten.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra er - som sædvanlig med Note-serien - ikke en telefon for hvem som helst. Du skal kunne se pointen med pennen og alle dens funktioner, for at den skal være det værd. Samtidigt ender Note 20 Ultra på den samme pris som S20 Ultra, og hvis du skal vælge mellem de to modeller, er Note 20 Ultra det indlysende valg.

Vil du have superluksus og rent faktisk betale for ekstra funktioner, bliver det i øjeblikket ikke bedre end her, og det gør Samsung Galaxy Note 20 Ultra til Bedste Premiumvalg i vores test.

Fantastisk skærmrigtig godt kamerahurtig og fyldt med funktioner
120 Hz på skærmen fås kun i visse opløsningerlidt høj pris

3. Xiaomi Redmi Note 8 Pro - BEDSTE LAVPRISVALG

Vanvittigt god til prisen

Prisklasse: Lavpris Lancering: 2019, oktober Skærm: 6,53 tommer IPS, 1080x2340 pixel Processor: Mediatek Helio G90T, 2x2,05 GHz+6x2 GHz Kamera: 64+8+2+2 megapixel (wide, ultrawide, makro, dybde) | Selfiekamera: 20 megapixel Batteri: 4.500 mAh Mål: 161,4x76,4x8,8 mm Vægt: 200 g Android-version: 9 Andet: Fingeraftrykslæser

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 6GB RAM 128GB

Xiaomi arbejder lidt efter samme devise som Samsung med at lancere så mange mobiler, at det er svært at skelne dem fra hinanden. Blandt andet ved at have to "Note-serier".

Mens Mi Note er lidt mere luksuriøs, har Redmi Note altid været et nærmest vanvittigt "bang for the buck". Xiaomi Redmi Note 8 Pro er bestemt ingen undtagelse.

Velbygget og hurtig

Det er faktisk svært at finde en Xiaomi-telefon, der giver et dårligt indtryk på byggekvaliteten.

Det skulle i givet fald være deres allerbilligste modeller. Note 8 Pro skuffer ikke nogen, men det er ret forstyrrende, at kamerahuset rager ud på den måde, som det gør.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro skærm

Denne mobil er hurtig i forhold til prisen. Selvom telefonens motor ikke er fra Qualcomm (som på de fleste topmodeller) er det trods alt en hurtig processor fra lavprisrivalen Mediatek, som kører telefonen, og det kan naturligvis mærkes på ydeevnen.

På en måde er det her en mobiltelefon med en ydeevne i mellemklassen - bare til lavpris. Til hverdagsbrug vil du næppe opleve, at den er langsom.

Det samme gælder for resten af indmaden. 64 GB lagerplads er meget i den her prisklasse, og den kan altid udvides med et ekstra hukommelseskort, hvis du giver afkald på pladsen til det andet SIM-kort.

Batteriet klarer sig også rigtig godt, og det er ikke noget problem at få det til at holde en dag eller mere afhængigt af brugen.

Den eneste streg i regningen er LCD-skærmen, hvor konkurrerende telefoner fra Samsung i omtrent samme prisklasse kan prale med at have AMOLED og dermed bedre farver. Det er på ingen måde en dårlig skærm - den løser sin opgave med bravur.

Meget Xiaomi og godt kamera

Det, der virkelig skiller sig ud for prisklassen, er kameraet.

Du finder fire sensorer på bagsiden, hvoraf den ene er udstyret med 64 megapixel. Antallet af megapixel siger som sådan ikke så meget, men vi får faktisk rigtig fine detaljer i billederne med Redmi Note 8 Pro. I det store hele præsterer kameraet langt over forventning i de fleste tilstande.

Bagsiden af Xiaomi Redmi Note 8 Pro

En ting, som er blevet bedre med årene, er Xiaomis egen grænseflade, MIUI. Den ligger oven på det normale Android og indeholder et hav af ekstraindstillinger og værktøjsapps, der ikke følger med som standard. Blandt andet er der en masse indstillinger til skærmen, når den anvendes om natten eller til læsning, som ligger et stykke over standarden for Android.

Det er også glædeligt, at telefonen på det seneste er blevet koblet på Android 10-toget med en opdatering.

I forhold til prisen er Xiaomi Redmi Note 8 Pro virkelig et kup. Den præsterer langt over det, man kan forvente i segmentet og den slår også flere af mellemklassetelefonerne.

God batteritidfine detaljer i billedernehurtig for prisklassen
Ikke vandtætstor kameraenhed der rager ud

4. Samsung Galaxy S21 Ultra

Mere af det hele og lidt til topmodellen fra Samsung årgang 2021

Prisklasse: Premium Skærm: 6,8 tommer dynamisk AMOLED 120 Hz QHD+ Processor: Exynos 2100 (5 Nm) Kamera: 108 + 10 + 10 + 12 megapixel, selfiekamera 40 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm Vægt: 227 gram Androidversion: 11 med One UI 3.1 Andet: Understøtter S Pen, op til 16 GB RAM, 5G

Samsung Galaxy S21 Ultra 128GB

Smartphonesegmentet er ikke, som det var engang, og hundedyre telefonmodeller med "mere af det hele" får ikke samme opmærksomhed som tidligere. Men hvis man alligevel er på udkig efter en rigtig overlegen telefon, så får man svært ved at finde noget, der overgår den nye Samsung Galaxy S21 Ultra, i hvert fald i første halvår 2021.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Dette er for smartphonesegmentet, hvad pizza nytårsdag er for kosten. Måske ikke noget, du har brug for, men er du gal, hvor er det godt. Alle parametre – og her mener vi virkelig alle – er maksimerede. Lad os lægge ud med skærmen på hele 6,8 tommer, som dermed på klassificeres som næsten i phablet-størrelse. Og sikken skærm! Vi taler AMOLED med Quad HD-opløsning og et farvetryk og en lysstyrke, som ingen anden telefon på markedet lige nu kan matche. Derudover har man forsynet telefonen med en billedopdateringsfrekvens på 120 Hz, som når den er aktiveret gør, at det nærmest føles som at se på et interaktivt stykke papir end på en telefonskærm. Imponerende. Og Samsung har smart nok også gjort opdateringsfrekvensen adaptiv, så telefonen regulerer ned til den opdateringsfrekvens, der er nødvendig i øjeblikket. På den måde sparer man på batteriet, samtidig med at man får den glidende effekt, når den virkelig betyder noget.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Imponerende kamera

Også på kamerasiden imponerer Galaxy S21 Ultra. Hovedsensoren er på hele 108 megapixel, og telefonen har dobbelt teleobjektiv, hvilket giver 100x zoom. Den ekstreme zoom er lidt af en gimmick, men der hersker ingen tvivl om, at telefonen generelt har en helt overlegen zoomfunktion. Kameraernes dynamiske område er ganske enkelt fantastisk, og natfunktionen lader ikke meget tilbage at ønske (her kan kun iPhone 12 Pro Max følge med).

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Vi har således at gøre med noget af et monster, når det gælder ydeevnen. Galaxy S21 Ultra har Samsungs egen Exynos 2100-chip her i Europa, og her går det stærkt i en grad, så der i princippet ikke er noget, der er umuligt på grund af manglende ydeevne. Vælger man varianten med 512 GB lagerplads, får man desuden 16 GB RAM, mens 128- og 256 GB-modellerne må nøjes med 12 GB RAM. Der er altså rigeligt og lidt til. En kedelig detalje er, at Samsung – nok for at kunne holde prisen nede – har fravalgt muligheden for at supplere med et Micro SD-kort. Man skal altså tage højde for, hvilket lagerbehov man kan tænkes at få på sigt.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

Nærig lynoplader

Batteriet er på 5.000 mAh og holder uden problemer til en hel dags brug, selvom man bruger telefonen ret intensivt. Man får dog finde sig i at skulle lade op om natten, hvis man ikke er typen, der knap nok rører sin telefon i løbet af dagen. Samsung har også valgt at følge Apples eksempel og sender ikke længere en netadapter med, så du skal enten købe en separat eller bruge en ældre af slagsen. Når det gælder lynopladning, understøtter den i øjeblikket også kun 25 watt-opladere. Ifølge Samsung skal de være så optimerede, at der i princippet ikke er nogen forskel i forhold til 45 watt, men det har vi ikke testet.

Samsung-galaxy-s21-ultra-01

En anden ting, vi ikke har testet, er understøttelsen af pennen, der sælges separat. S21 Ultra kan med tilbehøret S Pen udføre de fleste ekstrafunktioner, som ellers har været forbeholdt Samsungs Note-serie.

Dette er overordnet set en meget dyr telefon, men den leverer også. Hvis man vil have den absolut vildeste smartphone, man kan få fingrene i i dag, så er det denne enhed, man skal have. Du får en fantastisk skærm, utroligt fine kameraer og en ydeevne af en anden verden. Og du får en solid minuspost på din bankkonto.

Skærmenkameraetydeevnendesignet
Ikke plads til Micro SD-kortdyrsvag lynopladning

5. Apple iPhone 12

Virkelig imponerende opgradering fra Apple

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, oktober Skærm: 6,1” OLED - 1170 x 2532 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel) | Selfiekamera: 12 megapixel Batteri: 2.815 mAh Mål: 146,7x71,5x7,4 mm Vægt: 164 g Operativsystem: iOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende design, stereohøjttaler

Apple iPhone 12 64GB

Der er en masse nyheder i årets iPhone-lineup. Og hvis vi ser bort fra Mini-modellen, så er det uden tvivl iPhone 12, som Apple har givet den største opgradering i forhold til sidste års modeller.

Faktisk er alle de ulemper, som vi så ved iPhone 11, blevet rettet. Her får de en virkelig imponerende opgradering fra Apple, som gør iPhone12 til den bedste iPhone til prise- også selvom en ny ulempe har meldt sig på banen.

Ulempen -den vender vi tilbage til.

Ny form og 5G - på godt og ondt

Formen og designet på iPhone 12 er det, der først springer i øjnene. De afrundede kanter er væk.

Nu har modellen fået nogle skarpe (men overraskende behagelige) kanter i stil med det, vi så med iPhone 4 og iPhone 5 for mange år siden.

Skærmstørrelsen er holdt på samme niveau som sidste år (det er 6,1 tommer), selvom den nye model er både tyndere og fylder mindre. Men vi så gerne, at Apple havde holdt fast i den ekstra millimeter i tykkelsen fra sidste år, så der var plads til et mere kraftfuldt batteri.

iPhone 12 med dansk skærm

Uanset om du kører på 4G eller Wi-Fi har iPhone 12 en lidt kortere batteritid i forhold til sidste års modeller.

Du kan sagtens klare dig gennem en hel dag (det er der selvfølgelig strøm nok til), men i forhold til sidste år har vi blikket rettet en anelse mere mod batteriprocenten under årets test.

Hvad er det så, der æder batteritiden?
Det er i høj grad 5G-teknologien. 5G er indbygget fra start i hele iPhone 12-serien, og herhjemme er TDC begyndt at tænde for 5G i udvalgte dele af landet. Men det er først fra 2021, at vi vil begynde at se 5G-mobilnettet rullet ud i større omfang herhjemme.

For hver ny generation af telefonener, der lanceres, er de tidlige versioner typisk mere strømslugende, og det lader også til at være tilfældet indtil videre for den her model.

Telefonen går automatisk ned til 4G, når det ikke er nødvendigt med den ekstra hastighed fra 5G, men med 5G kører den altså bare på. Så her havde det været godt med lidt mere batteri, må vi sige.

Bagsiden af Apple iPhone 12 set udenfor

Næsten en Pro-model

Skærmen på iPhone 12 er nøjagtig den samme, som vi finder i iPhone 12 Pro. Det giver dig en betydeligt højere opløsning, OLED med fantastiske farver og flere tilpasninger for at kunne justere farvetemperaturen og farverne på din skærm.

Dét alene gør det værd at opgradere til den nye iPhone.
... også hvis du læser den her test via sidste års iPhone 11 (den model har vi naturligvis også testet - vores vurdering finder du længere nede på siden).

Det var skærmen.
Men vender vi telefonen om og ser på bagsiden, så finder vi en anden nyhed ved iPhone 12. Nemlig MagSafe. Og hvad er det så for noget?

MagSafe betyder godt og kort, at telefonen understøtter trådløs Qi-opladning, som vi kender det fra andre producenter – men her er der en lille magnet rundt om, som gør det nemt at placere opladeren korrekt hver gang. Køber du en MagSafe-oplader, har du den mest fleksible løsning til trådløs opladning, du finder i mobilbranchen i øjeblikket.

Det tiltag er i bund og grund et smart tiltag for Apple som virksomhed. Det betyder nemlig, at de fortsat kan holde fast i en form for proprietær opladningsløsning og samtidig skifte over til USB-C i iPhones fra næste år (iPhone 12 bruger stadig Apples Lightning-stik).

Apropos opladning. Du får ikke nogen strømforsyning og høretelefoner med i købet af iPhone 12. Det er et fravalg, som Apple dels begrunder med miljømæssige årsager (mange kunder har allerede høretelefoner og oplader derhjemme) og dels muligheden for generelt mersalg.

Apple har dog lagt et kabel, der har Lightning i den ene ende og USB-C i den anden, med i æsken.

Skærmen på Apple iPhone 12

Flere nyheder med A14 Bionic-chippen

Indvendigt i 2020-modellen fra Apple finder vi endnu en nyhed. Den hedder A14 Bionic, og det er Apples nye systemchip. Den er – afhængigt af hvordan man tester – dobbelt så hurtig som de hurtigste Android-modeller lige nu, og den beskrives at være kraftfuld nok til de næste mange år.

Processorens store styrke ligger dog i baggrunden og i AI-funktionerne.

A14 Bionic-chippen gør blandt andet ansigtsgenkendelsen Face ID betydeligt hurtigere, og den gør også en stor forskel i forhold til at analysere billeder og pifte dem op.

Kamerakvaliteten er høj, og iPhone 12 giver dig gode billeder i meget ens kvalitet – helt som vi kender det med Apples telefoner. Sensorerne er blevet opdateret, men vi forestiller os, at det største løft i billedkvaliteten kan tilskrives den nye chip og dens billedforbedring.

Uanset om du bruger hovedkameraet eller selfiekameraet, om det er i lys eller mørke, så får du ganske enkelt nogle rigtig gode billeder og video.
Det eneste, som vi egentlig savner, er zoom-funktionaliteten… den sidder i Pro-modellen.

Alt i alt er iPhone 12 en fantastisk opgradering af den ”almindelige” iPhone, og det, vi har ventet på, siden jubilæumsmodellen iPhone X blev lanceret for et par år siden.

God skærmsmart trådløs opladningvanvittig hurtig
Batteriet kunne have været størreville være dejligt med USB-C til opladning

6. Apple iPhone 12 Pro

Endnu en Pro-opgradering

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, oktober Skærm: 6,1” OLED - 1170 x 2532 pixel Processor: Apple A14 Bionic (6 kerner) Kamera: 12+12+12 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel, telekamera), LiDAR for dybde | Selfiekamera 12 megapixel Batteri: 2.815 mAh Mål: 146,7x71,5x7,4 mm Vægt: 189 g Operativsystem: iOS 14 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende design, stereohøjttaler

Apple iPhone 12 Pro 128GB

iPhone 12 Pro føles lidt som en telefon, der er fanget mellem store opdateringer af både den ”almindelige” iPhone 12 og nye funktioner i iPhone 12 Pro Max.

Sådan kan vores første vurdering af årets Pro-model umiddelbart lyde. Men det betyder ikke, at du ikke finder nogen nyheder i årets Pro-model. Nyhederne er der skam. Og det er en super iPhone, som Apple disker op med her.

Men der er bare nogle eksempler, hvor du til en vis grad er nødt til at vide, hvad du leder efter for at finde det, der gør Pro-modellen til Pro.

iPhone med bedre kamera

Alle de nye iPhones i 2020 har fået et nyt, kantet design, som minder om det, vi fik med iPhone 4 og iPhone 5. Og mens iPhone 12 (og 12 Mini) har et design af aluminium, så byder Pro-modellen på flade kanter i rustfrit stål. Det øger vægten en smule, men det gør også noget positivt for kvalitetsfølelsen.

Det kantede design er egentlig ganske behageligt at have i hænderne i længere tid.

De ydre mål for 12 Pro-modellen er nogenlunde på niveau med sidste år, men i år har Apple fundet plads til en lidt større skærm. Nu hedder den 6,1 tommer mod sidste års 5,8 tommer – det er der blevet plads til på grund af de tyndere kanter rundt om skærmen.

Iphone 12 Pro, Sølv, PriceRunner

Skærmen er magen til den, du finder i den almindelige iPhone 12.

En rigtig skøn OLED-udgave, men desværre uden en opdateringshastighed på 90 eller 120 hertz. Det kunne ellers være en god måde til at kunne skelne Pro-modellen fra den almindelige i iPhone 12-serien.

Kameraet minder meget om sidste års model, men på flere punkter står det skarpere. Den store forskel ved iPhone 12 Pro er blandt andet en tredje kamerasensor, som giver dig 2x optisk zoom. Og den største forskel i forhold til sidste års Pro-model er den nye LiDAR-sensor.

LiDAR-sensoren hjælper blandt andet kameraet med autofokus under alle lysforhold og også i portræt-tilstand. Det giver bedre portrætbilleder under knap så gode lysforhold og også på kortere afstand end tidligere.

Den nye sensor bruges også inden for Augmented Reality (AR), hvor LiDAR-funktionaliteten giver mere præcis positionering via kameraet.
Samlet set giver iPhone 12 Pro dig rigtig gode billeder i al belysning, hvilket nok mest kan tilskrives den ekstra power, som Apples nye A14-processor kommer med.

Det er ikke så indlysende, men der optages altid i Dolby Vision HDR.
På skærme, der understøtter den funktionalitet, giver det blandt andet ekstra dybde i mørke områder, men for skærme, som ikke understøtter den del, bliver der også oprettet en ikke-HDR udgave af filmen.

Det er en af de ting ved iPhone 12 Pro, som du først bemærker, når du ved, hvad du leder efter.

Kameraet optager med en farvedybde på 10-bit, men skærmen viser desværre kun 8-bit. Så det er (igen) endnu et område, hvor Pro-modellen kunne skille sig ud, når man sammenligner med den almindelige model.

Bagsiden af iPhone 12 Pro med sine tre kameralinser

Viser sin styrke

Men hvorfor får vi så ikke alt det nyeste inden for skærmteknologi i 12 Pro-modellen?

Det skyldes batteriet. Det er mindre end i iPhone 11 Pro og er ikke lige så imponerende. Du har strøm nok til en dags brug, men ligesom med iPhone 12 havde vi egentlig gerne set en lidt tykkere mobil, hvor der var plads til et større batteri.

Alle telefonerne i iPhone 12-serien er udstyret med understøttelse af 5G.

Men i Danmark, hvor 5G-mobilnettet stadig er i testfasen, vil du ikke opleve en forskel lige nu. Men den nye mobilteknologi kræver en masse ekstra strøm. Telefonen skifter kun til den nye teknologi, når der er behov for det, men ud fra det vi foreløbig har kunnet vurdere, havde det været på sin plads med et større batteri.

Det er der brug for.

Men kritikken af batteriet vejes blandt andet op af det nye tilbehør MagSafe. Det gør det nemmere at lade telefonen op. MagSafe er Apples ord for trådløs opladning, men med en magnetring, der sikrer, at den trådløse opladning altid sker det rigtige sted på telefonen. Hver gang.

Du kan stadig lade telefonen op på klassisk vis, ligesom andre mobiler kan oplades trådløst på en MagSafe-dock (men altså uden Apples magnet-magi).

Det kan man se som Apples første skridt i retning af at droppe det klassiske Lightning-stik til fordel for USB-C i næste generation af iPhones… eller simpelthen gå fuldstændigt trådløst, mens de stadig holder sig til deres egen teknologi.

Bagsiden af iPhone 12 Pro med sine tre kameralinser

Godt nyt for fotografer

Nøjagtig som med iPhone 12 finder vi også Apples A14 Bionic-processor her i Pro-telefonen. Det er en chip, som udkonkurrerer de andre producenter på alle niveauer. De fleste af processorens nyheder kommer i spil i de forskellige AI-funktioner, der blandt andet gør telefonens billedbehandling bedre.

For de fleste vil det være helt perfekt med de opgraderinger, som iPhone 12 kommer med.

Men zoom-objektiv og en højere kvalitetsfølelse er de store plusser ved iPhone P12 Pro. Og for fotografer og filmskabere, der tidligere har kørt med iPhone, så er Pro-modellen det oplagte valg at købe.

Godt kameraMagSafe er super smartvirkelig hurtig
USB-C havde nu været en skøn tilføjelseskærmen savner flere ”pro-funktioner”kunne bruge et større batteri

7. Huawei P30 Pro

Satser det hele på kameraet… og lykkes med det!

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, marts Skærm: 6,47” AMOLED Skærmopløsning: 2340 x 1080 pixels Processor: HiSilicon Kirin 980 2,6 GHz Kamera: 40+20+8 MP Selfiekamera: 32 MP Batteri: 4.200 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128GB/6GB RAM, 128GB/8GB RAM og 256GB/8GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, Huawei Nano Memory Card Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 15,80 x 7,34 x 0,84 cm Vægt: 192 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, tillader enhed-til-enhed-opladning

Huawei P30 Pro 6GB RAM 128GB Dual SIM

Huawei P30 Pro er en af de bedste mobiltelefoner på markedet, selvom den er lige dele kopi af en eksisterende smartphone og et helt nyt skridt inden for mobiltelefoner.

Det lyder måske noget paradoksalt, men det er faktisk, hvad Huawei gør med sin 2019-udgave i P-serien.

Mange ligheder med tidligere Huawei-model

Hvis vi begynder i afdelingen med det ”negative”: Sammenligner du P30 Pro med firmaets topmodel fra efteråret 2018, Mate 20 Pro, ser du to nærmest identiske telefoner.

Selvom P-serien mest af alt fokuserer på kameraet, plejer der alligevel at være nogle nyheder derudover, men her savnes noget nyt.

Men det er egentlig ikke en dårlig ting for telefonen som sådan.

Den enorme skærm i P30 Pro er blændende smuk, og denne gang lader det til, at Huawei har fået lidt bedre styr på de buede langsider, så der registreres færre fejltryk. Batteriet er enormt, og sammen med Huaweis kompetente optimeringer har vi let strøm til to dage på en opladning ved almindeligt mobilbrug uden

Kirin 980-chippen giver al den kraft, du kan tænke dig. Samtalekvaliteten oplever vi som et nøk skarpere end konkurrenternes, og du får masser af lagerplads (op til 256GB) og plads til to SIM-kort.

Trådløs opladning og enhed-til-enhed-opladning, så du kan lade andre telefoner og tilbehør op trådløst, er også muligt. Der er desuden en IR-port, så du eksempelvis kan bruge telefonen som fjernbetjening, og fingeraftrykslæser i skærmen. Aflæseren er lidt langsom, men er stadig bedst i klassen på det område.

Som de fleste Huawei-telefoner har den desuden nogle begrænsningsfunktioner for mobilbrug, så den eksempelvis dæmper alle skærmens farver efter et bestemt klokkeslæt – det er en enkel, men effektiv måde for ikke at surfe hele natten.

Her får du det hele i en pakke, som føles ret praktisk at have med at gøre trods den store skærm på 6,47 tommer. Faktisk skrev vi omtrent det samme om Mate 20 Pro, da den blev lanceret.

Huawei P30 Pro kamera

Sætter nye standarder med vildt kamera

Huawei P30 Pro er en fænomenal mobil i alle henseender, men hey, det er jo kameraet, vi er her for! Særligt efter P20 Pro-lanceringen i 2018, som var et kæmpe teknologisk skridt fremad, når man nævner kamera og mobiler i samme sætning.

For også ved P30 Pro er det ved kameraet, vi finder alle nyhederne.

Hovedkameraerne på telefonens bagside kan ganske enkelt sammenfattes som vanvittige – på den gode måde, naturligvis. En separat dybdesensor, dobbelt optisk billedstabilisering og en periskop-funktion på den tredje linse. Den tredje linse på bagsiden er faktisk monteret på langs inde i enheden med et vinklet objektiv øverst for at få det til at kigge i den ”rigtige retning”.

Selfiekameraet – som går ned i dråbeform fra overkanten – har et fint antal megapixels og klarer sig rigtig godt, men uden rigtig at imponere os.

Udover en lidt bedre billedkvalitet end P20 Pro indebærer de mange teknikker på hovedkameraet, at du kan bruge 10 gange hybridzoom uden at gå ned på billedkvalitet.

Det er i den sammenhæng bedst at holde kameraet stabilt langs et bord eller på et stativ for at få fuld effekt af zoom-funktionen, men selv i frihånd kan vi skyde et skarpt billede af en lillebitte tekst nogle meter væk fra kameraet.

Førsteklasses telefon til proffen

P30 Pro er på alle måder en fantastisk kameratelefon, og de gode specifikationer ved kameraet gør det stort set muligt at tage nærbilleder af fuglene i haven med en betryggende afstand. En egenskab vi aldrig før har set i en mobiltelefon.

Tilføj oven i det en ny natfunktion, der med nogle sekunders lukketid leverer et billede, der er lysere, end vores eget øje oplever det.

Vi har svært ved at se en af konkurrenterne levere samme kvalitet og komplet dækkende pakke med et mobilkamera, som Huawei gør her. Det er en førsteklasses telefon, men det er, når alt kommer til alt, det nye kamera, som får telefonen til at hæve sig op over mængden.

Huawei P30 Pro satser det hele på kameraet og lykkes med det!

Fænomenalt kameramange funktionerstor og farverig skærm
Sløv fingeraftrykslæserkan virke lidt stor

8. Samsung Galaxy S10e

Lille smartphone med stor styrke

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, februar Skærm: 5,8” AMOLED Skærmopløsning: 2280 x 1080 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+16 MP Selfiekamera: 10 MP Batteri: 3.100 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128 GB/6 GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512 GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 14,22 x 6,99 x 0,79 cm Vægt: 150 g Andet: Fingeraftrykslæser på siden, tillader enhed-til-enhed-opladning

Samsung Galaxy S10e 128GB

Samsung Galaxy S10e er bedst i test, fordi Samsung her lykkes med at kombinere en rigtig god pris med en topmodels specifikationer anno 2019 og et rigtig praktisk ydre.

Galaxy S10e er den mindste model af S10-flagskibstrioen fra Samsung. Både størrelse og pris for S10e-modellen er reduceret lidt, alt imens meget af det vigtige er bevaret.

Lilleput med en 5,8” skærm

Det er egentlig vanvittigt at kalde S10e for en lille smartphone. Skærmen på 5,8 tommer er eksempelvis større end de tre første modeller i producentens Note-serie. På samme tid er kanterne omkring skærmen mere eller mindre ikkeeksisterende, hvilket gør telefonen vældig lille sammenlignet med de fleste andre telefoner i dag.

I en verden, hvor samtlige topmodeller fører sig frem en skærmstørrelser på næsten 7 tommer, virker S10e som en lilleput.

Skærmen har ikke de større modellers hvælvede kanter, men det er stadig den samme klasseførende skærm. Sorthed, skarphed og farver er svære at slå, og den mindre skærmstørrelse gør, at den lavere opløsning ikke mærkes.

Fingeraftrykslæseren på S10e sidder ikke i skærmen, som det er tilfældet hos Galaxy S10 og S10+, men er flyttet om på siden af telefonen, hvor den også fungerer som strømknap.

Selve fingeraftrykslæseren fungerer lysår bedre end den skærmbaserede løsning på S10 og S10+. Derimod sidder strømknappen længst oppe på telefonens højre side, hvilket selv på en lille telefon er en fuldstændig vanvittig placering, som kun giver irritation.

Hul i skærmen og færre kameraer

En anden besparelse ved Galaxy S10e i forhold til de to andre Galaxy S10-modeller er, at antallet af kameraer på bagsiden er skåret ned fra tre til to. Rent praktisk er det zoomkameraet, der er forsvundet, mens vidvinkel og det almindelige kamera er bevaret.

Faktisk får du stort set de samme flotte billeder som med S10, da det er de samme kameraer. Den eneste forskel er, at du går glip af lidt zoomfunktioner.

På forsiden sidder selfiekameraet i et udskåret hul i skærmen, nøjagtig som på søskendemodellerne. Kameraet her gør sit arbejde rigtig godt, også i svagere belysning.

Ellers er det faktisk ikke meget, du går glip af sammenlignet med de andre modeller i familien. Exynos-chippen er den samme med kraft nok til alt, du kan forestille dig.

Trådløs opladning og opladning af andre enheder er inkluderet. Stikket til høretelefoner er også bevaret, og mere eller mindre al softwaren er den samme (minus et par indstillinger for kameraet).

Mest imponerende model i S10-familien

Den mindre skærm er også god for batteriforbruget. Batteriet er ikke fænomenalt, men holder uden større problemer en hel dag. S10e har desuden samme samtalekvalitet som de øvrige S10-modeller, hvilket er en smule under gennemsnittet i lidt vanskelige omgivelser.

Samsung Galaxy S10e er faktisk den mest imponerende telefon i S10-familien. Næsten alle funktioner er med, og dem, der er skåret fra, kan vi faktisk klare os uden.

Du får her en meget praktisk telefon til en rigtig slagkraftig pris og, afhængigt af din smag, en række jazzede farver på ydersiden at vælge imellem. Det er en kombination, der er svær at slå.

Stor skærm i rigtig praktisk formatmasser af funktionermeget god skærm
Idiotisk placeret strømknap

9. Samsung Galaxy S20 Plus

Den helt rigtige topmodel

Prisklasse: Premium Skærm: 6,78 tommer Amoled - 1440x3168 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x2,84 GHz, 3x2,42, 4x1,8 GHz) Kamera: 48+8+48+5 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4510 mAh Mål: 165,3x74,4x8,5 mm Vægt: 199 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, vandtæt

Samsung Galaxy S20+ 5G 128GB

Samsung Galaxy S20 Plus må få den midterste plads i Samsungs trio af flagskibe i foråret 2020. Men tag endelig ikke fejl. For den er bestemt ikke malplaceret på samme måde som S10 året forinden føltes mellem dens søskendemodeller.

Vil du have en topmodel fra Samsung i 2020, så er det den her model, det handler om.
Punktum.

Velplejet ydre

Storebror S20 Ultra havde en større skærm og flere funktioner koblet til kameraet som salgsargumenter… og mislykkedes med det.

Her kommer S20 Plus så med en lidt mindre skærm, samme flotte opløsning, samme fantastiske farvegengivelse og kontrast, men også et format der føles langt bedre i hånden. Begge telefoner er store, men S20 Plus ligger som støbt i hånden, mens Ultra bare var klodset.

Vi ser dog den samme tendens her hos Samsung som hos andre aktører i år, nemlig at den kedelige kameraklods på bagsiden er vokset både i længden og bredden. Heldigvis er Samsung begyndt at sende et cover med i æsken, hvilket gør bulen på bagsiden mindre – men det er næppe en optimal løsning.

Gør det rigtigt indvendigt

Når det gælder hardwaren, så er Samsungs toptrio mere eller mindre identiske, og det betyder, at du får al den kraft og alle de funktioner, du kan ønske dig med hensyn til prisklassen. Men Samsung er nok ikke de bedste på området, og de må se sig overhalet af både Motorola og OnePlus på ren og skær hastighed.

Kameraet ser lidt kedeligere ud på papiret sammenlignet med S20 Ultra. Især det dér med kun 30 gange hybridzoom i stedet for 100. På den anden side er kameraproblemerne i S20 Ultra veldokumenterede, og det var reelt umuligt at få et billede, der var skarpt nok til at kunne skelne noget som helst i hundrede gange zoom.

S20 Plus har ingen problemer med hverken autofokus eller zoomfunktion, og det gør tiden med kameraet til en væsentlig mere problemfri beskæftigelse. Bortset fra Huaweis vildeste modeller (som omvendt har andre problemer) ligger Samsung fortsat i toppen, når det gælder mobilkameraer.

Samsung Galaxy S20 Plus er ganske enkelt den topmodel, du skal have, hvis det er en ny Samsung-telefon, du er ude efter. Prisen er lidt for høj til en udmærkelse, men funktionaliteten er der bestemt ikke noget i vejen med.

Fantastisk skærmrigtig godt kamerahurtig og fyldt med funktioner
120 Hz på skærmen fås kun i visse opløsningerlidt høj pris

10. Lenovo Legion Duel

Tredobbelt cheeseburger med ekstra af det hele

Prisklasse: Premium Skærm: 6,65 tommer Amoled, 144 Hz – 1080x2340 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865+ (1x3,09 GHz, 3x2,42 GHz, 4x1,8 GHz) Kamera: 64+16 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 20 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 169,2x78,5x9,9 mm Vægt: 239 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, dobbelt ladeport, motordrevet selfiekamera, skulderknapper

Lenovo Legion Duel 512GB

Lenovo Legion Duel er en telefon, der ikke sætter sit lys under en skæppe og præsterer utrolig godt. Dette er en telefon for gamere – og den kommer med alle tænkelige tilpasninger til det. Det gør, at det ikke er en telefon for enhver, men ingen kan anklage Lenovo for ikke at have løbet linen ud med Legion Duel.

Dobbelt oplader og monsterlyd

Allerede når vi åbner æsken bliver vi mødt af en indbygget lydeffekt – så er linjen ligesom lagt. Vel inden for finder vi på alle parametre en basse af en telefon.

Duel er mest beregnet til at blive brugt i liggende format, for det er den måde de tungeste mobilspil kører. Langs den øverste langside finder vi to touchknapper, der kan bruges som skulderknapper i spil, hvis det understøttes (desværre ikke særlig udbredt). Mellem dem sidder tænd/sluk-knappen, som igen er monteret oven på selfiekameraet – eller i dette tilfælde streamingkameraet, fordi det er den primære hensigt med det.

På den anden langside og på kortsiden finder vi hver sin USB-C-port til opladning. Enten så du kan vælge den mest praktiske ladeport, når du spiller, eller så du kan slutte et kabel til i begge ender og turbolade. Den medfølgende strømadapter har også to stik til denne funktion.

Bagsiden har kameraerne placeret i midten af enheden sammen med Lenovos Legion-logo, der lyser i hidsige neonfarver. De kan indstilles efter smag og behag. Kameraets kvalitet er godkendt, men så heller ikke mere. På den anden side er fokus hos denne mobiltelefon ikke på, at du skal kunne tage gode mobilbilleder. Man har prioriteret anderledes.

Når vi først går i gang, bliver vi mødt af Lenovos eget Legion-grænseflade, og med det samme et spørgsmål, om vi vil tilslutte mus og tastatur til at spille med. Derefter følger en introduktionsvideo som, om ikke andet, demonstrerer den bastante og kraftige stereolyd. Et lydniveau og en rumfornemmelse vi nærmere havde ventet os af en lille laptop, ikke en telefon.

Klassens hurtigste

På indersiden finder vi den for tiden hurtigste chip til Androidtelefoner, Snapdragon 865+. Det, kombineret med dobbelt kølesystem giver os de hidtil højeste ydelsestal, vi har set for en Androidtelefon. Vi er naturligvis heller ikke stødt på problemer med maksimal grafik i de spil, der tilbyder forskellige grafikniveauer. Omvendt gør kølingen og chippen, at hele telefonen bliver varmere end mange af konkurrenterne.

Den store skærm lider måske en smule under, at opløsningen er lavere end på andre producenters topmodeller. Men du får på den anden side flotte farver med Amoled-teknologien, og da det er en gamingtelefon vi taler om, er opdateringsfrekvensen på 144 hertz.

Softwaren er også skarpt tilpasset spil. Trækker du ned fra toppen af skærmen, mens du spiller, får du vist en specialmenu med blandt andet streaming/selfiekameraet. Desværre er dette kamera ikke værd at lægge under juletræet med tanke på kvaliteten. Softwaren har generelt også store problemer med at bestemme sig for, om den skal være på dansk, engelsk eller kinesisk. Sidstnævnte var kun i en opdateringslog, men alligevel.

Samtidig er det tydeligt, at både ydeevne og hurtig opdatering af skærmen sætter batteriet under pres. På trods af et regulært monsterbatteri får vi ikke mere end standardlevetid ud af det. Spiller vi, især med maksimale indstillinger, daler batteriprocenten også ret hurtigt, af forklarlige årsager.

Lenovo Legion Duel er en gamingtelefon helt ud i fingerspidserne. Hverken størrelse eller design vil tiltale alle, og den har et par skavanker. Men til gaming, især med en dobbeltoplader ved hånden, er der ikke nogen, som slår den. Havde vi haft en udmærkelse for bedste gamingtelefon, havde udnævnelsen været en selvfølge.

Rigtig sjovt designmange specialfunktionervild ydeevne
En del sprogfejl i softwarenIkke verdens bedste batteritidkameraerne kun lige bestået

11. Samsung Galaxy A42 5G

Telefonen, som er alt, du behøver - uanset om du bryder dig om det eller ej.

Prisklasse: Mellem Skærm: 6,6 tommer AMOLED - 720 x 1600 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 750G Kamera: 48+8+5+5 megapixel, selfiekamera på 20 megapixel Batteri: 5000 mAh Vægt: 193 gram Mål: 164,4 x 75,9 x 8,6 mm. Androidversion: 10 Lanceringsår: 2020

Samsung Galaxy A42 4GB RAM 128GB

Det er bare at krybe til korset og erkende det. De fleste af os har telefoner, og deres ydeevne og specifikationer langt overstiger det, vi rent faktisk behøver. Altså, hvis man ikke ser sin telefon som et rent statussymbol. For så har man jo brug for det hele og gerne lidt ekstra.

Men skal man være lidt grov, så er det egentlig mellemsegmentet, der er det fornuftige valg, ikke mindst i dag, hvor telefonerne i det ringhjørne af markedet er blevet så kraftfulde, at de ofte kan måle sig med flagskibene - når det kommer til hverdagsbrug.

Samsungs Galaxy A42 5G er et glimrende eksempel på dette. Her er en telefon, der i princippet ikke lader noget tilbage at ønske, med mindre man har foto- eller videoambitioner i systemkameraklassen (eller den mobile flagskibsklasse, hvis vi må bøje begrebet en anelse).

Galaxy A42 5G er udstyret med en 6,6-tommer Super AMOLED-skærm med en opløsning på 720 x 1.600 pixel. Den har også et rigtig fint kameramodul med fire sensorer (et hovedkamera på 48 megapixel har fået selskab af et ultravidvinkelobjektiv på 8 megapixel, et makroobjektiv på 5 megapixel og en dybdesensor på 5 megapixel).

På forsiden huserer et selfiekamera på 20 megapixel i et dråbeformet sensorpanel. Videodelen understøtter både slowmotion og hyper lapse.

Som prikken over i'et er telefonen også udstyret med 5G-understøttelse. Telefonen kan desuden fås med op til 8 GB RAM og 128 GB lagerplads, og den har en skærmbaseret fingeraftrykslæser.

Hurtig mellemklasse

Hvad er akilleshælen? Hvorfor er det her ikke en flagskibstelefon? Jo, ud over den lidt lavere skærmopløsning og kameraet er det først og fremmest et spørgsmål om systemchippen.

Under motorhjelmen finder vi en Snapdragon 750G-chip, den kan ikke måle sig med Exynos- eller Snapdragon-chips i topklassen, men takket være sine otte processorkerner må den alligevel klassificeres som rigtig kraftfuld. Mellemsegmentchips fra Qualcomm har de senere år nærmet sig flagskibsydeevne, og det er uden tvivl kun få brugere, som reelt oplever nogen nævneværdig forskel mellem topchippene og 7-serien.

En anden detalje, som adskiller denne telefon fra de absolutte toptelefoner, er kvalitetsoplevelsen. Galaxy A42 5G føles ganske enkelt ikke som en "premiumtelefon". Når du har den i hånden, så virker den nærmere lidt skrøbelig og meget let. Det skyldes to ting: At den er af plastic – og let. Sidstnævnte er selvfølgelig også en fordel på mange måder, men det bidrager også til følelsen af, at man ikke har med en flagskibsmodel at gøre.

Telefonen ligger alligevel meget godt i hånden, og du får et godt og fast greb om den uden problemer. Bagsidens design med fire nuancer vinder derimod næppe nogen designpriser. Men de er et stort plus for, at kameramodulet næsten ikke rager ud.

Klar til fremtiden

Skærmen er derimod både knivskarp, ekstremt fleksibel og responsiv, hvilket virker uvant i dette segment. Først og fremmest virker det som om, at både pixeltætheden og opdateringsfrekvensen er betydeligt højere end angivet. Denne telefon har simpelthen et rigtig godt billedpanel.
I testen skifter vi mellem denne telefon og en iPhone 11 Pro. Apples telefon virker ganske vist en smule skarpere men ikke ligefrem med en kæmpe marginal.

5G er uden tvivl fremtiden, men at købe telefonen kun med 5G-understøttelsen som argument er i overkanten i dag.
Vi tester telefonen en torsdag formiddag i Stockholm på steder, hvor Tele2 oplyser, at de har meget god 5G-dækning. Men vi kommer maksimalt op på 77 Mbit/sekund på et lille område i det sydøstlige hjørne af "Mariatorget". Stiller vi os på "Skinnarviksberget" med frit udsyn til alle verdenshjørner, får vi ikke mere end 44 Mbit/sekund, da det endelig lykkes for os at "fange" det flyvske 5G-signal.

I Danmark må vi vente på, at frekvensauktionerne kommer i gang, og at netværkene bliver klar, inden 5G bliver et slagkraftigt købsargument.

Konklusion

Alt i alt er det alligevel en rigtig god telefon til en rigtig god pris. Og det er nemt at forstå, at mellemsegmentet vokser sig stærkere.

Vild skærmrimelig godt kamera og god ydeevne
Ikke det lækreste design

12. Oneplus Nord

Fuldtræffer i mellemklassen

Prisklasse: Mellem Skærm: 6,44 tommer Amoled, 90 Hz - 1080x2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 765 (1x2,4 GHz,1x2,2 GHz, 6x1,8 GHz) Kamera: 48+8+5+2 megapixel (wide, ultrawide, dybde, makro), selfiekamera 32+8 megapixel Batteri: 4115 mAh Mål: 158,3x73,3x8,2 mm Vægt: 184 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

OnePlus OnePlus Nord 128GB

Oneplus har stort set altid været kendetegnet ved flagskibsydeevne til rimelige priser. Derfor er Oneplus Nord en interessant spiller, fordi den ikke har monsterydeevne, men alligevel overhaler den dyrere forgænger Oneplus 8 på visse punkter.

Lavpris med elementer af luksus

Hvis du ikke ved, hvor Oneplus har sparet på Nord, er det svært at opdage det med det samme. Materialevalget er lidt enklere, systemchippen lidt mindre og lagringen lidt langsommere end på søstermodellen Oneplus 8. Omvendt får du luksus i form af en Amoled-skærm med rigtig flotte farver og 90 hertz opdateringshastighed, hvilket faktisk giver rigtig glidende overgange i skærmindholdet. I samme omgang mister du stereohøjttalerne, 60 fps-optagelse i 4K og Wi-fi 6 fra den dyrere model, men kamerapakkens hardware er den samme.

Det er på mange måder en Oneplus 8 med lidt langsommere hardware og en anelse mindre batteri. Der er også 5G med i pakken, til når det bliver aktuelt. Så her er det i høj grad et spørgsmål om, hvad du prioriterer. Ovenstående gør Nord til en virkelig interessant mobil, som i kraft af en rimelige prissætning faktisk skiller sig ud i en ellers benhård prisklasse.

Stabil mellemklasse

Den lidt langsommere chip og lagringen mærker man ikke i praksis, for alt vi udsætter den for, glider som det skal. Det er kun i en direkte sammenligning med en hurtigere telefon, hastighedsforskellen bliver tydelig.

Når det gælder kameraerne, er det hovedsageligt hovedkameraet, der klarer sig godt, især for prisklassen. Vidvinkel- og makroobjektiverne er også rimelige, men her ses et tydeligt kvalitetstab både sammenlignet med hovedkameraet og med lidt dyrere modeller. Dobbelt objektiv på forsiden må nok anses som en sjov gimmick, og ikke noget der i øvrigt skiller sig ud.

Oneplus Nord er et spændende alternativ i den billige ende af mellemsegmentet. Især skærmen virker rigtig eksklusiv, og trods den hurtige skærm holder batteriet i normal driftstid. Andre konkurrenter, især fra kinesiske himmelstrøg, har bedre kameraer, selvom Nord på ingen måde falder igennem. I teorien er det en stor fordel, at Oneplus plejer at udsende opdateringer i lang tid og være tidligt ude med nye Androidversioner. Nu håber vi bare, at de er lige så dygtige til det på deres billigere model.

Luksuriøs skærmhelt i orden ydeevne5G
Ingen vandtæthedIngen trådløs opladning

13. Samsung Galaxy Note10+

Ekstra af alting, som altid med Note

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, august Skærm: 6,8" AMOLED - 1440 x 3040 pixel Processor: Samsung Exynos 9825 (2x2,73 GHz + 2x2,4 GHz + 4x1,9 GHz) Kamera: 12+12+16 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 10 megapixel Batteri: 4.300 mAh Mål: 162,3x77,2x7,9 mm Vægt: 196 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, ANT+, trådløs og omvendt trådløs opladning

Samsung Galaxy Note 10+ 256GB Dual SIM

Samsung Galaxy Note 10+ repræsenterer årets model af "ekstra af alting", for Samsung kendt som Note-serien. I år får den selskab af en lidt mindre model, men Note 10+ er det virkelige flagskib.

Bagside som en CD

Årets model er lige så kantet som tidligere års modeller, men er samtidig blevet afrundet lidt langs med kanterne. Det gør den mere bekvem at hold, hvilket er endnu vigtigere på en mobil, der er beregnet til at bruge som notesblok.

Bagsidens farveskift virker nærmest tyvstjålet fra Huaweis P-serie, men her med lidt flere farveskift, som minder om læsesiden på en CD. Om det er pænt eller ej, er op til beskueren.

Dette er en enormt velbygget telefon, der føles rigtig luksuriøs. Det samme gælder den store skærm, som vanen tro er af højeste klasse på alle parametre. Fingeraftrykslæseren under skærmglasset er blevet bedre siden S10-serien i foråret, men den kan stadig være frustrerende at bruge til oplåsning.

Også det indvendige med den nyeste chip fra Samsung lader yderst lidt tilbage at ønske i form af hastighed. Desværre kommer vi nok til at vente på en opdatering til Android 10, da Samsung plejer at hænge i bremsen med den slags.

Fantastisk, men ikke for alle

Vi kan egentlig fortsætte på samme måde over hele brættet. Alt i telefonen er forbedret lidt i forhold til S10-serien, der i forvejen var vild. Kameraet er blandt de bedste du kan finde i en mobil i dag, og nu kan du også filme med uskarphed omkring objekter, hvis du vil.

Lyden kan fokuseres under optagelse, hvilket fungerer forbavsende godt. Lyden ved afspilning via telefonens højttalere er også et nøk bedre, selvom netop denne detalje ikke når helt op på det niveau vi oplevede med eksempelvis iPhone 11 Pro.

Batteritiden er også rigtig god. Bruger du mange af funktionerne, falder den selvfølgelig, men på trods af meget krævende brug, holder batteriet hele dagen, på trods af den store, lysstærke skærm. Desuden er det praktisk at kunne lade høretelefonerne op trådløst direkte fra telefonen, når det er nødvendigt.

Pennen er sagen. Interesserer den dig ikke, bliver Note-serien unødvendigt dyr. Det utal af funktioner den tidligere har haft tilknyttet, genfinder vi også her. Særlige luftfagter til at styre sangskift, kameraet og meget mere er nyt. Sjovt, men mest en gimmick.

Oversættelsen mellem håndskrift og digitale bogstaver er mere nyttig. Det er set før, og er stadig langt fra perfekt, men Samsung har opnået enorme fremskridt.

Samsung Galaxy Note 10+ er premium på alle tænkelige måder og fyldt med funktioner. Ligger den inden for din prisklasse, og du både kan lide at tegne og notere, er den et rigtig godt valg. Samtidig er den rigtig stor (endnu større med cover) og meget stærkt koblet til pennen og dens funktioner. Uden pennen virker Note for dyr, trods alle dens positive sider. Men hvis man kan bruge pennen, er det svært at finde en bedre telefon i dag.

Fantastisk skærmRigtig godt kamera og byggekvalitetPennen giver mange gode funktioner
En lidt ubekvem formStår og falder med hvor meget du bruger pennen

14. Samsung Galaxy S21+ 5G

Et velopdragent mellembarn med uvis fremtid

Prisklasse: Premium Skærm: 6,7-tommer AMOLED Full HD+ 120 Hz Processor: Exynos 2100 (5 nm) Kamera: 64+12+12 megapixel Batteri: 4800 mAh Mål: 161,5 x 75,6 x 7,8 mm Vægt: 200 gram Androidversion: 11 med One UI 3.1 Andet: 5G

Samsung Galaxy S21+ 128GB

At være mellembarnet i søskendeflokken indebærer gerne, at man får lidt mindre opmærksomhed. Og dette er uden tvivl også tilfældet for plusversionen af Samsungs nye Galaxy S21. Hidtil har fokus været på den enkleste version og "mere af det hele"-varianten Ultra. Hvilken rolle skal denne telefon så egentlig spille? Ja, det er det store spørgsmål.

Skal man være lidt hård, så er det i princippet en version af den enkle model bare med større skærm (og et større batteri, som dog bare kompenserer for den større skærms højere batteriforbrug). Andre af fordelene ved Ultra får man ikke med denne telefon. Derimod er prisen noget højere. Synes man, at den almindelige S21 er for lille, så er den et godt alternativ, hvis man ikke vil købe sig fattig ved at gå efter en Ultra.

Samsung-galaxy-s21-plus-01

Flot telefon

Det bliver lidt underligt at bedømme denne telefon i sammenligning med de andre enheder i samme serie, så lad os kigge på telefonen ud fra dens egne præmisser. Her klarer den sig faktisk rigtig godt i konkurrencen med andre flagskibsmodeller.

Til at begynde med er det en rigtig flot telefon, der føles så premium, som en smartphone kan gøre, lige når man tager den op af æsken. Især vores anmeldelseseksemplar i farvevarianten Phantom Violet med tilhørende kamera-ø i guldfinish virker som noget, en pralhals af en nyrig russer ville fiske frem i sit sæde på første klasse om bord på flyet. På den gode måde altså. Den er ikke pinligt pralende, bare pralende.

Årets S21-enheder (undtagen Ultra) har fået en lidt lavere skærmopløsning end sidste år. De har FHD+ i stedet for QHD+. Forskellen er dog til at overse på en telefonskærm, og AMOLED-skærmen imponerer alligevel i høj grad med sine klare farver, en rigtig imponerende lysstyrke og adaptiv billedopdateringsfrekvens på op til 120 Hz. Denne skærm føles bedre end Galaxy S20+-skærmen, hvis du vil vide det.

Ekstremt kraftfuld

Telefonen har den samme chip som de andre enheder i serien, nemlig Samsungs egen Exynos 2100. Det er en ekstremt kraftfuld 5-nanometerchip, som har, hvad der kræves, uanset hvad du har tænkt dig at gøre. Ydeevnen er ingen flaskehals. Det er lagerkapaciteten derimod. S21+ fås nemlig ikke med mere end 256 GB lagerplads, og så har de oven i købet droppet Micro SD-kortpladsen i årets Galaxy-flagskib, så du ikke kan supplere efterfølgende.

Kameraet på bagsiden består af to vidvinkelobjektiver på hver 12 megapixel samt et teleobjektiv på 64 megapixel (med 3x optisk zoom). Det er stort set samme løsning som på sidste års Galaxy S20+. Det nye er softwaren, som faktisk har gjort kameraet en smule bedre. Der findes dog stadig telefoner med bedre kameraer på markedet. Vil man have en rigtig spændstig kameraoplevelse, skal man gå efter Galaxy S21 Ultra.

Batteriet er en behagelig historie og holder godt og vel til en hel dags brug. Men lige som med de andre telefoner i S21-serien har Samsung "lavet en Apple" og stoppet med at sende netadapter med. Så hvis du vil have lynopladning, skal du købe en adapter separat. Med Samsungs egen 25 watt-oplader skal man kunne lade en helt flad S21+ op til 100 procent på en time og ti minutter. Det er i orden, men langt fra bedst i Androidklassen.

Hvem skal købe denne telefon? Godt spørgsmål. Vi sender den videre til Samsung. For vi ved det helt ærligt ikke. Det skulle lige være, hvis man er vild med den enkle S21-enhed, men synes at skærmen er for lille. Men spørgsmålet er, om den målgruppe ikke hellere går efter en Ultra, selvom prisen er højere? S21+ vil uundgåeligt blive sammenlignet mere med sin storebror end sin lillebror, tror vi.

Fin ydeevnegod skærmgod batteritid
Den almindelige S21 er et bedre købder mangler unikke fordele

15. CAT S62 Pro

Varmekamera og robust design er hovedattraktionerne

Prisklasse: Mellem Skærm: 5,7 tommer LCD (1080x2160 pixel) Processor: Qualcomm Snapdragon 660 (8-kernet) Kamera: Hovedkamera 12 megapixel samt varmekamera FLIR Lepton 3,5. Selfiekamera på 8 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 159x77x12 millimeter Vægt: 248 gram Andet: MIL 810STD-klassificeret, IP68+IP69-klassificeret

Caterpillar S62 Pro 128GB

Cat (Caterpillar) er et varemærke, som de fleste af os forbinder med tunge arbejdskøretøjer. Men varemærket bruges også i mange andre sammenhænge. Årsagen er indlysende.

Man vil signalere, at det er robuste og holdbare produkter, der får løst opgaven uanset om det er regn, solskin eller orkan. Og det er selvfølgelig på den baggrund, at britiske Bullitt Groups CAT-telefoner skal bedømmes.

Man kan synes, hvad man vil om denne form for licensering, men faktisk bør Caterpillar være ret tilfredse med at få deres logo på CAT S62 Pro. Den leverer faktisk altid det, som varemærket repræsenterer.

Stor på den rigtige måde

Når det er sagt, kan vi lægge ud med at konstatere, at det er en meget stor telefon.
Men på den rigtige måde.

Vægten gør, at den ligger godt i hånden, og en kraftig gummiflade på bagsiden gør, at du ikke lige mister grebet om den. Den er næsten dobbelt så tyk som en iPhone 11 Pro, men omvendt bliver mange flagskibstelefoner næsten lige så store, når du sætter et cover på. Og det er ikke nødvendigt med CAT S62 Pro.

Den er klassificeret ifølge den amerikanske militærstandard MIL STD810, hvilket i praksis indebærer, at den skal kunne holde til et fald fra 1,8 meter på massivt stål uden at gå i stykker. Den er desuden IP68- og IP69-klassificeret, hvilket betyder, at den er både vand- og støvtæt.

Man skulle tro, at en telefon af denne type ikke var så køn, men den er faktisk ret lækker.
Stålrammen har synlige skruer, knapperne er rillede, og tænd/sluk-knappen skiller sig ud i flot orange metallic. Telefonen oser simpelthen af tung industri og byggeplads. Og er du på udkig efter en "solid" telefon, så er det nok noget af det bedste, markedet kan tilbyde.

Knap så meget ros til skærmen

Den mest åbenlyse akilleshæl er skærmen. Telefonen har en 5,7 tommer LCD-skærm med en opløsning på 1080 x 2160 pixel. Den er ikke særlig lysstærk, og skarpheden lader en del tilbage at ønske.

Det er næppe en afgørende faktor, hvis man overvejer en CAT-telefon, men hvis man er vant til en knivskarp AMOLED-skærm med høj pixeltæthed, så kræver det altså en del tilvænning.
Kameraet er også beskedent og giver billeder, der leder tankerne hen på lavprissegmentet. At kameraet har en opløsning på 12 megapixel hjælper ikke så meget, når resten af optikken ikke kan stå distancen. At tage billeder i mørke giver slet ingen mening.

Men det er nok heller ikke afgørende, hvis man overvejer at anskaffe denne telefon. Så vægter en anden kamerafunktion nok betydeligt højere, nemlig FLIR-kameraet.

Godt varmekamera

Hvis du ikke kender konceptet, så er det et varmekamera fra det brancheførende mærke FLIR.
Også tidligere Cat-telefoner har haft FLIR-kameraer, men de har ikke været tilnærmelsesvis så skarpe som det Lepton 3,5-kamera, som denne telefon er udstyret med.

Kameraet aktiveres via en separat app, der giver adgang til masser af muligheder. Du kan for eksempel begrænse det synlige temperaturområde og ændre farvekodningen. Det fungerer rigtig godt og er uden tvivl et af de stærkeste salgsargumenter for CAT S62 Pro.

Batteriet er rimeligt med sine 4000 mAh, og det rækker faktisk mere end rigeligt med tanke på resten af specifikationerne. Skærmen er for eksempel ikke særlig krævende. Vi får lige så meget batteritid som med en almindelig smartphone, det vil sige godt en dags tid ved normal brug.

Samlet set er det et produkt, som virkelig er, hvad det giver sig ud for at være.
Leder du efter en telefon med varmekamera, der kan tåle en gang tæsk og kan klare en hel dag uden opladning, så er den et rent pletskud. Vil du have en smart enhed med masser af gimmicks og flagskibsydeevne, findes der andre, betydeligt bedre alternativer.

Varmekamera i pro-klassentåler tæsk som få andre
Beskeden skærm og kameraret dyr

16. Oneplus 8

Prisklasse: Mellem Skærm: 6,55 tommer Amoled, 90 Hz - 1080x2400 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x2,84 GHz, 3x2,42 GHz, 4x1,8 GHz) Kamera: 48+8+5 megapixel (wide, ultrawide, dybde, makro), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4300 mAh Mål: 160,2x72,9x8 mm Vægt: 180 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

OnePlus 8 8GB RAM 128GB

2020 har set lidt af et skift i mobilsegmentet. De virkelige topmodeller, eller Pro+/Ultra som lader til at være populære navne på dem, er stukket af til prisniveauer, som kun Apple tidligere vovede at nærme sig. Samtidig har kategorien "almindelig topmodel" fundet et leje omkring toppen af mellemklassens prisniveau.

Det har gjort, at mellemklassen stort set er blevet opdelt i to lag afhængigt af prisen, og at den reelle mobilkrig bliver udkæmpet her.

Der kommer Oneplus 8 ind som en stærk deltager, men den kunne faktisk godt have sprunget en generation over, når vi ser på indholdet. Forgængeren Oneplus 7T var en rigtig god opgradering, der hentede mange lækkerbiskner fra den tidligere generations Pro-model fra Oneplus. Forskellene mellem Oneplus 7T og 8 er derimod hårfine.

På den nye model får du 5G, til når det bliver aktuelt, lidt hurtigere lagring, lidt hurtigere systemchip, lidt flere detaljer omkring kameraet, lidt lavere vægt … I det store hele er det faktisk formen på kamerahuset, der er ændret, mens resten stadig befinder sig på omtrent samme niveau.

Dermed ikke sagt at Oneplus 8 er en dårlig telefon, blot at forskellene er minimale, og at arven fra Pro-modellerne ser ud til at være løbet tør i denne udgave.

Stadigvæk hurtigst

I lighed med storebror 8 Pro har vi at gøre med en af de hurtigste Android-telefoner, du kan købe i dag – dels takket være Oneplus' egne optimeringer og dels takket være lidt hurtigere lagring.

Omvendt får vi ingen vandtæthed eller trådløs opladning. 120 Hz-skærmen fra Pro-modellen mangler også, men skærmen opdateres med stabile 90 hertz og giver stadigvæk et fint flow.

Skærmen er i øvrigt den store attraktion med god skarphed og rigtig flotte farver.

Kameraet klarer opgaven flot i de fleste situationer, så længe du bruger hovedobjektivet. Hvis du begynder at rode med de andre objektiver, falder kvaliteten desværre en del, især hvis du er udfordret på lyset.

Oneplus 8 er en rigtig god telefon, det er slet ikke til diskussion. Men forskellene i forhold til den forrige model gør, at vi spekulerer på, om der overhovedet var nogen grund til at opdatere den? Oneplus kunne i stedet have holdt fast i deres almindelige topmodel og kun opdateret Pro-udgaven denne gang for at give teknologien en chance for at komme på niveau.

Rigtig hurtigfin skærmhurtige opdateringer
Få nyheder siden forrige versionekstraobjektiverne overbeviser ikkeIkke vandtæt

17. Moto Edge+

Stilfuld tilbagevenden

Prisklasse: Premium Skærm: 6,7 tommer Amoled, 1080x2340 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x3 GHz, 3x2,42 GhZ, 4x1,8 GHz) Kamera: 108+8+16 megapixel (wide, tele, ultrawide) +TOF-kamera, selfiekamera 25 megapixel Batteri: 5000 mAh Mål: 161,1x71,4x9,6 mm Vægt: 203 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning (+omvendt)

Motorola Edge Plus 256GB

Verdens hurtigste telefon. Det pralede Lenovo med, da datterselskabet Motorola med Moto Edge+ begav sig ind i flagskibskampen efter nogle års fravær.

Sammen med OnePlus 8 Pro er det en af de hurtigste Android-telefoner, men det lyder nok ikke nær så godt i reklamerne.

Stilfuld og buttet

Hvis vi lige ser bort fra koncepttelefonen Razr, så har Motorola i et par år efterhånden listet rundt blandt lavpris- og mellemklassetelefoner. Derfor er det sjovt at se, hvad de finder på i premiumklassen.

Det mest opsigtsvækkende er naturligvis skærmen. Den er buet langt nede på telefonens langsider, betydeligt mere end konkurrenterne. Det ser rigtig pænt ud, og selve AMOLED-skærmen er også utrolig smuk. Desværre gør den buede skærm, at du ofte trykker skævt på tastaturet tættest på kanterne.

Det er nok en vanesag, men indlæringskurven er længere end normalt.

Telefonen er lidt tykkere end gennemsnittet. Det kan lyde som en ulempe, men faktisk giver det dig en rigtig behagelig ergonomi. På trods af tykkelsen rager kameraet stadig markant ud på bagsiden. Det betyder dog også, at de har fået plads til et rigtigt høretelefonstik, og Motorola og Sony er dermed de eneste producenter, som har det på deres topmodeller i dag.

På den anden side er der ikke plads til et hukommelseskort, hvilket virker lidt tosset.

En god topmodel

Hvad var så det dér med hastigheden?

Takket være en skærm med relativt lav opløsning og en stort set ren Android (lidt af et kendetegn for Motorola) er der faktisk dødt løb mellem Edge+ og den vildeste OnePlus-model (8 Pro), når vi presser dem. På samme tid er telefonen blevet begavet med både 5G-understøttelse og et stort batteri, som uden problemer holder til en dags flittig brug.

Desværre bliver det lidt af et "meh", når vi kommer til kameraet.
I dagslys klarer det sig lige så godt som andre topmodeller. Derudover får farver hurtigt en gul tone i mørke, og skarpheden kan slet ikke følge med.

Underligt nok understøtter den kun video i 6K-opløsning, når det i 2020 er kutyme med 8K. Men den klarer sig forbilledligt, når det gælder kompensation for bevægelse i video.

Det er en fornøjelse at se Motorola give sig i kast med topsegmentet igen. For de vil, kan og har ideerne til at skabe noget, der er både interessant og sjovt.

Moto Edge+ er en god topmodel, men virksomheden skal lige op i tempo, inden de kommer med i topstriden på alle fronter.

Hurtigveldesignethar høretelefonstik
Kedelige billeder i mørkenemt at trykke forkert ved skærmens kanter

18. OnePlus 8 Pro

Topmodel, men ikke enestående

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, april Skærm: 6,78 tommer Amoled - 1440x3168 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 865 (1x2,84 GHz, 3x2,42, 4x1,8 GHz) Kamera: 48+8+48+5 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4510 mAh Mål: 165,3x74,4x8,5 mm Vægt: 199 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning, vandtæt

OnePlus 8 Pro 12GB RAM 256GB

OnePlus begyndte sin tilværelse og har skabt en loyal fanskare ved at producere telefoner med ydeevne fra topmodellerne til en pris i mellemsegmentet.

Ydeevnen, var der, men ekstra bling måtte du undvære. Da OnePlus sidste år begyndte at inddele deres modeller i en almindelig udgave og en Pro, blev der rykket ved denne taktik, som nu er helt væk.

Alt du kan ønske dig

Hvis man udelukkende ser på specifikationerne, er OnePlus 8 Pro stadigvæk "billig" sammenlignet med konkurrenternes topmodeller, der ligger flere tusindkronesedler højere.

Men så er der heller ikke noget med den gamle devise om, at bling-bling mangler. Tværtimod, her mangler der egentlig ikke noget længere. Som noget helt nyt for OnePlus finder vi blandt andet vandtæthed og understøttelse af trådløs opladning. Sidstnævnte findes som separat tilbehør i en turbovariant for at holde samme linje som mærkets trådkoblede Warp-oplader.

Derudover får du Qualcomms nyeste systemchip, masser af arbejdshukommelse og rigtig hurtig lagring. Nøjagtig som seneste generation og generationen før den er OnePlus 8 Pro den hurtigste Android-telefon, du kan købe, selvom andre producenter bruger mere eller mindre den samme hardware.

Endvidere får du en stor OLED-skærm med op til 120 hertz opdateringshastighed. Desværre kan du kun skifte mellem 60 og 120 hertz, ikke den 90 hertz-tilstand, der var i forgængeren, og som ville have været en god mellemting. Er du på jagt efter opløsning, må du undvære den hurtige opdateringshastighed for at spare på batteriet. Et batteri, der for øvrigt holder en hel dag plus det løse.

Gult er blevet blåt

Hastigheden skyldes hovedsageligt Oxygen OS, som OnePlus lægger oven på Android. Her gælder reglen om, at grafisk bling-bling er skåret væk, stadigvæk, men samtidig har du adgang til en lang række indstillinger og ekstrafunktioner at lege med, som alligevel giver mening. OnePlus er også kendte for at opdatere deres telefoner i lang tid og være hurtige med nye Androidversioner, oftest blandt de første.

Popup-kameraet fra sidste års 7 Pro er væk, og i stedet sidder selfiekameraet i et udskåret hul i skærmen (hvilket den også gjorde i 7T Pro). Helt klart et mere holdbart alternativ end bevægelige dele.

Kameraet på bagsiden består af fire objektiver (tele, wide, ultrawide og dybde) og er afgjort et skridt opad i forhold til OnePlus' tidligere mobilkameraer.

Selvom tidligere kameraer var gode, nåede de aldrig helt til tops og havde ofte et gult skær over sig. OnePlus 8 Pro ligger betydeligt nærmere topmodellerne, i hvert fald når det gælder detaljer i dagslys. Derimod får vi nu ofte en lidt blålig tone i stedet for gult. Aften og nat klarer den sig okay, selvom resultatet ikke er i klasse med de bedste.

OnePlus 8 Pro er en fænomenal telefon på mange måder og tilføjer endelig de dele, der har manglet, samtidig med at hastigheden stadigvæk er i top. Omvendt er prisen stukket ret meget af på blot et år.

Hvis du kan leve uden den trådløse opladning og nøjes med et mindre sjovt kamera, er den almindelige OnePlus 8 derimod virkelig pengene værd.

Hurtig trådløs opladninghurtig generelthurtige opdateringer
Ikke særlig interessante billeder i mørkesparsomt med muligheder for opløsning og opdateringshastighed på skærmen

19. Huawei P40

Charmerende udfordrer til Galaxy S20

Prisklasse: Mellemsegmentet Lancering: 2020, marts Skærm: 6,1 tommer OLED (1.080 x 2.340 pixel), 60 Hz Processor: Kirin 990 5G (Octa Core 2,86 GHz) Kamera: 50 + 16 + 8 megapixel, selfiekamera på 23 megapixel Batteri: 3800 mAh Operativsystem: Android Open Source Andet: IP53-klassificeret, fingeraftrykslæser, stereohøjttaler

Huawei P40 5G 128GB

Elefanten i rummet – altså at Huawei P40 og de andre nye telefoner fra virksomheden ikke kommer med Googles framework og tjenester – ved du i forvejen.

Det er uden tvivl et problem. Og vi bør nok allerede nu konstatere, at hvis man køber en ny Huawei-telefon, er det nødvendigt med en vis interesse i det pillearbejde, det er at sammensætte en nogenlunde normal Android-oplevelse på den kinesiske producents enheder for tiden. Det er muligt, men tidskrævende, og visse apps og tjenester kan ganske enkelt ikke erstattes, især Google Maps.

Vi kan ikke se bort fra dette i vores bedømmelse, men vi skal heller ikke give det alt for stor betydning, da der faktisk findes brugere, som klarer sig helt fint uden Google Mobile Services-pakken. Og for dem er dette et glimrende alternativ til mange af telefonerne i mellemsegmentet på markedet.

Fine specifikationer

Specifikationerne imponerer for klassen. Her får man den samme, tunge systemchip som P40 Pro leveres med, en Kirin 990 5G-chip med otte kerner. Man får også en OLED-skærm i ret høj opløsning, men kun på 6,1 tommer, hvilket er lidt mindre end en flagskibstelefon kan prale af for tiden, men det gør på den anden side telefonen lidt nemmere at håndtere. Premium-fornemmelsen fra P40 Pro genfinder vi også her med den glasbeklædte for- og bagside samt metalramme.

På kamerasiden er denne telefon – som altid med Huaweis smartphones – virkelig imponerende. Vi får et trippelkamera med en hovedsensor på 50 megapixel, en ultravidvinkellinse på 16 megapixel samt en telefotolinse på 8 megapixel. Billederne bliver klart bedre, end dem man tager med både Galaxy S20 og Galaxy S20 Plus, og er ikke mindst imponerede over det dynamiske omfang. Videoklippene i 4K er også af forbilledlig kvalitet.

Ingen trådløs opladning

22,5 watt lynopladning gør, at man relativt hurtigt får fyldt batteriet på 3800 mAh. Trådløs opladning er derimod ikke muligt med denne telefon, en af få ting der er skåret væk for at bidrage til den meget tegnebogsvenlige pris. Men Huawei kompenserer for det ved at tilbyde en rigtig imponerende batteritid. Vi får tit batteriet til at holde et helt døgn uden at skulle lade op i løbet af dagen.

Et andet område, hvor man har skruet ned for ambitionerne, er IP-klassen. P40 Pro er IP68-klassificeret, mens den almindelige P40 må nøjes med IP53. Det betyder sådan cirka, at den ikke er 100 procent støvtæt, men alligevel støvbeskyttet, og at den tåler en regnbyge, men at du ikke kan tage den med i bad.

Så hvem passer denne telefon til?

Ja, er du en stor Google-fan og har baseret meget af din mobilbrug på på Googles tjenester, så bør du måske kigge på noget andet. Hvis den del virker mindre vigtig, og du sagtens kan klare dig uden, så kan dette være et rigtig godt alternativ til netop Galaxy S20 eller den nye iPhone 11. Især hvis fotodelen er vigtig, for dette er en kameramobil af meget høj kaliber.

Tunge specifikationerpraktiskpremium-fornemmelse
Ingen trådløs opladningmangler Googletjenester

20. Apple iPhone SE (2020)

Superhurtig mellemklasse

Prisklasse: Mellem Lancering: 2020, april Skærm: 4,7 tommer IPS - 1334x750 pixel Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 12 megapixel, selfiekamera 7 megapixel Batteri: 1815 mAh Mål: 138,4x67,3x7,3 mm Vægt: 148 g iOS-version: 13 Andet: Fingeraftrykslæser, trådløs opladning

Apple iPhone SE 256GB (2nd Generation)

Den første iPhone SE blev en succes, både for Apple og for dem, der ville have en moderne telefon i lidt mindre format end standarden. Efter alt at dømme kommer iPhone SE i 2020-udgaven til at blive omtrent det, som mange har længtes efter.

Samme ydre som tidligere

Årets udgave af iPhone SE er set udefra en nøjagtig kopi af iPhone 8. Størrelse, skærm, opløsning, batteri og det meste andet er identisk.

Sammenlignet med iPhone 8 har iPhone SE mistet understøttelsen af Force Touch i skærmen, altså funktionen hvor du trykker med forskellig styrke på skærmen til forskellige funktioner … som ingen anvendte. Til gengæld får du den samme systemchip som i firmaets topmodel iPhone 11, A13 Bionic. Denne chip gør, at iPhone SE fuldstændig stikker af fra alle konkurrenterne i samme prisklasse og desuden overhaler de vildeste Android-telefoner, nøjagtig som iPhone 11 stadigvæk gør i de fleste tilfælde.

A13-chippen betyder også en hel del for billedbehandlingen af fotos taget med kameraet, som i øvrigt er stort set det samme som i iPhone 8. I dagslys bliver billedkvaliteten afgjort bedre, selvom du får mere livagtige farver og flere muligheder med iPhone 11.

Det bliver værre i skumring, hvor det gamle kamera gør opmærksom på sig selv. For hvor iPhone SE stikker af fra konkurrenterne med hensyn til ydeevne, er det modsatte nærmere tilfældet for kameraet, også i mellemklassen. Mørkebilleder mister med det samme en masse detaljer og bliver uklare.

Samme batteri som tidligere

Samtidig sidder der et lige så stort batteri i iPhone SE som i iPhone 8. Selvom Apple har effektiviseret strømhåndteringen i den betydeligt stærkere A13-chip, bliver slutresultatet alligevel omtrent den samme batteritid som hos "forgængeren". Det vil sige en dag, hvis du ikke bruger den for meget. Helt klart dårligere end gennemsnittet i dag, og dårligere end iPhone 11, der er på samme størrelse.

For det drejer sig meget om det dér med størrelsen. Med de store skærme på mobilerne i dag spiller Apple nærmest i deres egen lige for mindre mindre telefoner. Ramme og hjem-knap gør ikke iPhone SE til en minitelefon, men den er betydeligt lettere at bruge med én hånd end stort set alle andre telefoner på markedet i dag. Kun iPhone 11 minder om den i størrelsen, men den større skærm vanskeliggør alligevel enhåndsbrug en smule – og prisen er den dobbelte.

Samtidig er der en ting, som gør iPhone SE unik i mellemklassen og, næsten med garanti, bedre end broderparten af alle flagskibsmodeller med Android. Nemlig at Apple er dygtige til at opdatere deres telefoner i lang tid. Første generation af iPhone SE får stadigvæk opdateringer, og det er nok ikke urimeligt at antage, at iPhone SE kan være med på vognen i 4-5 år. Det kan sammenlignes med Android, hvor to år (for store opdateringer) og måske tre år (for sikkerhedsopdateringer) lader til at være praksis.

Det kan eventuelt være nødvendigt at udskifte batteriet efter et stykke tid, men dagens iPhone SE vil kunne bruges længe.

2020-udgaven af iPhone SE er velkendt fra alle synsvinkler, samtidig med at den er vanvittigt hurtig og kommer til at holde i lang tid. Skærmen var kedelig, allerede da iPhone 8 blev lanceret, og den vinder heller ingen priser i dag. Batteri og kamera er ikke på niveau med telefonens mellemklassesegment, men heller ikke katastrofale.

Apple iPhone SE er utroligt prisbillig af at være en Apple-telefon, men den er på den anden side ikke super fra ende til anden.

Superhurtigpraktisk formatlang opdateringstid
Lidt tam batteritiddårlige mørkebilleder

21. Huawei P40 Pro+

Verdens bedste, men med problemer

Prisklasse: Premium Skærm: 6,58 tommer Amoled - 1200x2640 pixel Processor: Hisilicon Kirin 990 (2x2,86 GHz, 2x2,36 GHz, 4x1,95 GHz) Kamera: 50+8+8+40 megapixel (wide, tele, ultrawide, dybde) + TOF, selfiekamera 32 megapixel Batteri: 4200 mAh Mål: 158,2x72,6x9 mm Vægt: 226 g Android-version: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, trådløs opladning+omvendt trådløs, vandafvisende, IR-port

Huawei P40 Pro+ 512GB

Alle gode gange tre. Sådan lader det til, at mange mobilproducenter ræsonnerer for tiden. En topmodel, en plusmodel oveni, og derefter en monstermodel over det for lige at vise, hvad man er i stand til.

Huawei P40 Pro+ hører til i den sidste kategori. Heldigvis bliver telefonen ikke større af, at der er tilføjet et plus sidst i navnet, sådan som det jo er tilfældet med Galaxy S20 Ultra.

Flere kameraer

Udvendigt er Pro+ faktisk identisk med den almindelige P40 Pro med samme dimensioner og skærm. Det er bestemt ikke nogen lille telefon, men den er stadig til at håndtere.

Den dyrere Pro+ skiller sig ud på tre punkter: kameraet, opladningen og bagsiden.

Bagsiden og kanterne er denne gang fremstillet i et keramisk materiale i stedet for glas. En ikke helt almindelig fremgangsmåde, som netop plejer at dukke op på dyre specialmodeller. Det forstærker indtrykket af telefonen som et dyrt smykke i endnu højere grad end det i forvejen var tilfældet med P40 Pro, og på det punkt er der ganske enkelt ikke noget at klage over.

Opladningen er anderledes i den trådløse del. Med den rette trådløse oplader kan du lynoplade telefonen med 40 watt trådløst (det samme som med kabel).
Opladeren sælges separat, men når vi prøver den, kan vi konstatere, at det går vanvittig hurtigt. Det er imidlertid svært at placere telefonen, så opladeren reagerer, og når den gør det, går en hidsig køleblæser i gang, som gør, at du helst foretrækker at have opladeren stående på skrivebordet i stedet for.

Men hvad så med kameraet?
En ekstra linse (tele), der øger antallet til hele fem af slagsen. Det giver dig ti gange optisk zoom i stedet for fem og hundrede gange zoom i hybridtilstand.

Google mangler

Det er også kameraet, der er hele sagen her.
Det er skarpt, livagtigt (en sjælden gang lidt for livagtigt) og giver generelt fantastiske billeder, især om natten og i dårlig belysning. I dag er der ingen producenter, som kommer i nærheden af Huawei, når det gælder billeder i mørke, og kameraet er det bedste, du kan få i en mobil i dag. Punktum.

Derudover får vi en af de hurtigste Android-telefoner, indbygget IR-fjernbetjening (stadig verdens bedste funktion), god batteritid og tilstrækkelig lagerplads plus det løse.
Det eneste minus er, at telefonen i korte perioder bliver uforklarligt varm ved siden af kameraet, uanset hvad vi laver. Men det er et mindre problem.

Men elefanten i rummet er der stadigvæk. Nemlig i form af de manglende Googletjenester.

En del apps fås til Huaweis eget App Gallery, men eksempelvis MobilePay mangler. Huawei har mange måder til at modvirke dette problem, og efter et par uger med telefonen har vi ikke mindre end syv måder at søge efter apps, som Huawei selv har anbefalet. Det gør det lettere, men det udgør samtidig en stor sikkerhedsrisiko – og kraftig hovedpine.

Om et års tid har Huawei sikkert fået styr på det meste, men her og nu skal du være klar på at skulle gøre en indsats for at få det hele til at fungere. Mest af alt savner vi en indbygget korttjeneste. Uden den springer pulsurets korttjeneste for eksempel ind på en kinesisk pendant, som knap nok har landets grænser tegnet ind.

Huawei P40 Pro+ er den bedste Android-telefon, du kan købe i dag, hvis vi kigger på hardwaren. Men det kommer til at tage lang tid, før det stopper med at føles som om, at softwaren generer.

Kameraet, kameraet, kameraetbyggekvalitet som et eksklusivt smykkemeget stærk hardware
Af og til ret varmGoogles tjenester mangler

22. Huawei P40 Lite

Fremragende lavprisudfordrer uden Google-tjenesterne

Prisklasse: Lavpris Chip: Kirin 810 (2 x Cortex A76 samt 6 x Cortex-A55) Grafik: Mali-G52 MP6 Hukommelse: 6 GB RAM, 128 GB lager (understøtter NM-kort) Skærm: IPS 6,4 tommer (1080x2310 pixel) Kamera: 48+8+2 samt dybdesensor bagpå, 16 MB selfiekamera. Batteri: 4200 mAh Vægt: 183 gram

Huawei P40 Lite 128GB

Nej, man kan selvfølgelig ikke se bort fra det dér med, at Googles tjenester ikke længere er tilgængelige på Huaweis telefoner. Heller ikke med Huawei P40 Lite.

Det kan godt være irriterende at skulle tage emnet op, hver gang man anmelder et Huawei-produkt, men denne mangel skal selvfølgelig nævnes, når vi bedømmer de i øvrigt ofte fremragende produkter fra den kinesiske telefongigant. Meget kan løses via Huaweis egen appbutik 'App Gallery', og en hel del af Googles tjenester fungerer i browserudgaven.

Men hvis du er meget afhængig af Googles tjenester og apps (det kan du meget vel være uden at tænke over det), så er det utvivlsomt et problem. Du kan for eksempel glemme alt om Google Maps.

Med det ude af verden, så er det prismæssigt en helt fantastisk telefon i forhold til, hvad den leverer.
Det er i princippet umuligt at få en lige så imponerende light-variant af et flagskib til en bare tilnærmelsesvis lige så lav pris. Nok er det en lavprisversion af P40, og den føles billigere, men udseendet er stadig premium.

Kirin 810-chippen leverer en ydeevne, der nærmere leder tankerne hen på mellemsegmentet end lavpristelefoner, og med 6GB RAM at arbejde med, går det stærkt, næsten uanset hvad du roder med.

Det er egentlig mest skærmopløsningen, kontrasten og baggrundsbelysningen, der afslører, at du har en lidt enklere telefon i hånden. Der kommer ikke samme tryk på billedkvaliteten som med AMOLED.

Huawei er kendte for deres generøse batterier, som gør, at deres telefoner skal oplades sjældnere end næsten alle konkurrenternes produkter. Det er en luksus, som man hurtigt vænner sig til som Huawei-bruger, og det kan gøre det svært at skifte til et andet mærke.

Også P40 Lite har et rigtig stort batteri på 4200 mAh, og kan kunne jo forestille sig, at det giver helt eventyrlige tal for driftstiden. Det er bare ikke tilfældet.
Den ligger på niveau med en mere gængs telefon i mellemsegmentet, og det at svært at afgøre, hvad det skyldes.

Bagkameraet er derimod af langt højere klasse end på andre telefoner i dette prissegment. Der sidder fire sensorer i det ret diskrete kameramodul (en 48-megapixel hovedsensor, en vidvinkellinse på 8 megapixel, en makrolinse på 2 megapixel og en dybdesensor). Det giver naturligvis ikke billederne flagskibskvalitet, men det er ikke langt fra. Det er primært dynamikken og ydelsen i mærke forhold, der stadig mangler lidt.

Hvis du er ude efter maksimal ydeevne pr. krone, så er det her uden tvivl en af topkandidaterne, men det forudsætter selvfølgelig, at du kan håndtere den dér Google-elefant i rummet.

Om det er til at have med at gøre, må du selv afgøre.

Fin ydeevnegodt kamera for prisklassen
Googlesituationen

23. Huawei P40 Pro

Den bedste telefon du sandsynligvis ikke kommer til at købe

Prisklasse: Premium Lancering: 2020, marts Skærm: 6,58 tommer 19,8:9 OLED (1200 x 2640 pixel), 90 Hz Processor: HiSilicon Kirin 990 5G (Octa Core 2,86 GHz) Kamera: 50,3 + 40 + 12 + 5 megapixel Selfiekamera på 32 megapixel med dybdesensor Batteri: 4 200 mAh Mål: 15,8x7,2x0,9 cm Vægt: 209 gram Operativsystem: Android Open Source Andet: IP68-klassificeret, trådløs opladning i to retninger, fingeraftrykslæser i skærmen

Huawei P40 Pro 256GB

Der er ingen tvivl om, at Huaweis P40 Pro er en af årets bedste telefoner, hvis man kun kigger på hardwaren. Men der er en kæmpe elefant i rummet, der drejer sig om Googles software og tjenester, som telefonen ikke understøtter på grund af den amerikanske sortlistning af Huawei.

Man benytter sig stadigvæk af Android som operativsystem, men man har baseret det hele på open source-versionen af softwaren, og brugerne må nøjes med Huaweis egen appbutik App Gallery.

Vi skal ikke lægge skjul på, at dette udgør en markant forringelse og kan være en deal breaker for mange. Men faktisk er livet uden Googles tjenester ikke så hårdt, som man måske skulle tro.

Mange tjenester fungerer glimrende som webbaserede genveje, og mange populære applikationer kan downloades og bruges via APK Mirror (websted hvor du kan downloade programfilerne fra Google Play Store som enkeltfiler, (lovlig tjeneste, red.)), fra Amazons appbutik eller direkte fra udviklernes websteder.

App Gallery bliver også i raskt tempo fyldt med danske apps, og den officielle Dankort-app kan nu installeres på en P40 Pro direkte fra Huaweis egen appbutik. Den eneste tjeneste der er svær at erstatte, er Google Maps, der er en stadig mere integreret del af Android-oplevelsen. Men er man villig til at give afkald på netop den detalje, så kan det meste andet ordnes, hvis man selvfølgelig mener, at telefonen er indsatsen værd.

Galaxy S20 Ultra og Oneplus Pro 8 primære konkurrenter

Vi ville ønske, at vi kunne sige, at P40 Pro bestemt er besværet værd, men det kan vi ikke. Det er en fantastisk telefon med et flot design og rigtig pæne specifikationer, men der er flere konkurrenter, som har lanceret utrolig kraftfulde og rimelige alternativer, ikke mindst i form af Samsungs Galaxy S20 Ultra og Oneplus 8 Pro.

P40 Pro er flottere end de to andre telefoner. Det må man give den. Glasskærmen bøjer af ved alle fire sider og giver telefonen et utrolig futuristisk udtryk. Kamera-øen i øverste venstre hjørne forstyrrer ikke, og bagsidens blanke finish giver telefonen en premium-fornemmelse, der kombineret med metalrammen giver telefonen en stilsikkert diskret luksusprofil.

Kamera-øen på bagsiden er unægtelig ret stor og iøjnefaldende, men det er den jo på den anden side på alle de nye flagskibsmodeller med en kameraløsning, der er værd at nævne. Og det er lige, hvad kameraet på P40 Pro er.

Takket være bedre zoom (op til 50x), større sensor, højere lysfølsomhed og justeret optik placere den sig helt i top, når det gælder fotografering. 50,3 + 40 + 12 + 5 megapixel og en 3D-dybdesensor bagpå kombineres med et selfiekamera på 32 megapixel og en 3D-sensor foran. Det er ikke legetøj, og billederne bliver fortræffelige uanset lysforholdene. Her viser Huawei nok en gang, hvor skabet skal stå.

Ret lyssvag skærm

Skærmen er af OLED-typen, har et billedforhold på 19,8:9 og en opløsning på 1.200 x 2.640 pixel. Til forskel fra mange af konkurrenterne nøjes Huawei med en opdateringsfrekvens for skærmen på 90 Hertz, hvilket ærligt talt ikke giver nogen større forskel sammenlignet med 120 Hz. Men når man medtager, at skærmen virker en smule lyssvag sammenlignet med konkurrenternes, giver det lidt ridser i helhedsindtrykket.

Dette er en vanvittigt hurtigt telefon, takket være systemchippen Kirin 990 5G, der selvom den kører derudaf i et sindssygt tempo ikke lader til at bruge batteriet på 4.200 mAh mere, end man kan nøjes med højst en opladning i døgnet. Utroligt god Huaweis lynopladning holder også skansen med stil, og nu har telefonen også fået trådløs lynopladning op til til 27 watt.

Hvis man virkelig kan lide Huawei, bliver man ikke skuffet.

Vakler man mellem en P40 Pro, en Galaxy S20 Ultra eller en Oneplus 8 Pro, bør man nok spørge sig selv, hvor vigtigt Androids framework er, og om man er villig til at bruge lidt tid på at oprette et behageligt brugermiljø uden det (man kan godt, men det kræver en del pillearbejde og stor interesse).

Er svaret ja, så er det bare at slå til. Dette er uden tvivl en af planetens bedste telefoner netop nu, hvis man kigger på hardwaren. Men den manglende understøttelse af Googles tjenester tvinger os desværre til at trække karateren ned.

Specifikationerne er i topbåde for kameraet og de øvrige komponenter
Googles framework og apps mangleren smule tungikke så lysstærk skærm

24. Xiaomi Mi Note 10

Xiaomi i krig med sig selv

Prisklasse: Mellem Lancering: 2020, april Skærm: 6,47 tommer Amoled, 1080x2340 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 730, 2x2 GHz+6x1,8 GHz Kamera: 108+12+20+5+2 megapixel (wide, tele, ultrawide, tele, makro), selfiekamera 32 megapixel Batteri: 5.260 mAh Mål: 157,8x74,2x9,7 mm Vægt: 208 g Androidversion: 10 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

Xiaomi Mi Note 10 128GB

Xiaomi Mi Note 10 praler med megapixel i kameraet, mange megapixel. 108 i den ene sensor for at være nøjagtig. Men spiller det egentlig nogen rolle, og begynder Xiaomis strategi med masser af telefoner at blive en kamp mod dem selv? Det synes vi I allerhøjeste grad, nøjagtig lige som Samsung.

Megamange megapixel

Hele pointen med Mi Note 10 sidder på bagsiden i den nærmest provokerende iøjnefaldende kamerapakke.

Her har producenten fået plads til hele fem kameraer: Makrokamera på to megapixel, fem megapixel telelinse med 5 gange zoom, yderligere en telelinse på 12 megapixel, 20 megapixel ultravidvinkel og så det dér hovedkamera på 108 megapixel. En hel del forskellige kameraer til forskellige situationer, hvilket gør det til et særdeles alsidigt af slagsen.

Bagsidekameraet på Xiaomi Mi Note 10

Hovedkameraet på 108 megapixel anvendes for det meste ikke i sin fulde opløsning, men mest til zoomfunktioner uden kvalitetstab og nedskalering. Du kan aktivere en tilstand, hvor alle megapixel anvendes til et billede. Det genererer billeder på cirka 50-60 megabyte pr. stk. og masser af plads at lege på.

Men er det så et godt kamera? Mange megapixel betyder jo ikke automatisk gode billeder. For det meste er svaret ja, helt afgjort. Uanset funktion. Faktisk vil vi påstå, at i denne prisklasse finder du ingen, som tager bedre billeder i hverken mørke eller dagslys med rigtig fine detaljer. Mi Note 10 slår ikke Huawei P30 Pro når det gælder skarphed på indzoomede billeder, men det er tæt på.

Videofunktionen klarer sig også rigtig godt, og her kommer den optiske billedstabilisering virkelig til sin ret. På forsiden sidder der et lige så overdimensioneret 32-megapixelkamera til selfies, som gør et godt stykke arbejde.

Skærmen på Xiaomi Mi Note 10

Konkurrerer med sig selv

Resten af telefonen er mindst lige så stabil. Snapdragon 730 som motor er selvfølgelig ikke nær så hurtig som topmodellernes chipset, men det er fint til de fleste.

Byggekvaliteten er som sædvanligt rigtig god, selvom det er meget tydeligt på farvevalget, at de har skævet til Huawei.

Samtidigt fås Xiaomis egen Redmi Note 8 Pro til den halve pris. Den har også et højtydende kamera, omend ikke nær så skarpt, samt en næsten umærkelig hårsbredde lavere ydeevne og den halve lagerplads (dog med plads til hukommelseskort, hvilket Note 10 mangler). Mi Note 10 har en lidt mere lysstærk skærm med betydeligt bedre farver (8 Pro har LCD-skærm i stedet for AMOLED), men ellers er de to telefoner farligt ens – dog til vidt forskellige priser.

Xiaomi Mi Note 10

Det sætter Mi Note 10 i en vanskelig situation, hvor den ikke når op på niveau med Oneplus i mellemklassen (som dog er dyrere) og bliver bidt i haserne af sin egen søskendemodel til den halve pris.

Xiaomi Mi Note 10 er en rigtig god telefon med et rigtigt pralekamera, men samtidigt med hård konkurrence fra alle retninger.

Rigtig godt kamera for prisklassenVelbyggetGod ydeevne
Ikke plads til hukommelseskortLidt støj i kamerabillederneIkke vandtæt

25. Motorola Moto G8 Plus

God mellemklasse med godt batteri

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, oktober Skærm: 6,3 tommer LCD - 1080 x 2280 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 665 (2x2,2 GHz + 2x1,8 GHz) Kamera: 48+16+5 megapixel (wide, ultrawide, dybde), selfiekamera 25 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 158,4x75,8x9,1 mm Vægt: 188 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser, stereohøjttalere

Motorola Moto G8 Plus 64GB

Moto G var et perfekt eksempel på, at en velfungerende smartphone ikke behøver at koste boksen. Cirka trehundrede modeller senere i serien er vi landet på Moto G8 Plus og en fuldstændig andet mobilmarked.

Heldigvis har Motorola i Norden i det mindste forstået, at ingen kunne kende forskel på alle de forskellige varianter af G-mobiler. Derfor får vi i Danmark G8 Plus og ikke andre, punktum!

Stabil mellemklasse

Prisklassen omkring 3.000 kroner finder vi den rigtig hårde kamp for tiden, og det er loftet for det vi i dag kan kalde lavpris. I denne telefon får vi alligevel en stabil mobilenhed, der kan tilbyde en masse i forhold til prisklassen.

Det mest forfriskende er nok stereohøjttalerne, som giver en hel del, når du ser videoer. Selvom lyden ikke er i hi-fi-klasse, er det stadig en stor forbedring i forhold til en enkelt højttaler, som også langt dyrere mobiltelefoner stadig er udstyret med i dag.

Selve konstruktionen er stabil uden at imponere, men den klarer sin opgave. Telefonen er stænktæt og oplyses at kunne holde til et spildt glas vand, men derimod ikke skrappere udfordringer som eksempelvis undervandsfotografering.

Apropos fotografering bliver vi positivt overraskede. Kameradelen er stort set den eneste Motorola har lavet selv i et ellers rent Androidsystem, og den app kombineret med objektiverne opnår faktisk et rigtig godt resultat i de fleste tilfælde. Selvfølgelig ikke i klasse med topmodellernes billeder og video, men i godt dagslys er forskellen ikke vildt tydelig.

På bagsiden (hvilket stadigvæk er den optimale placering) sidder der en rigtig hurtig fingeraftrykslæser.

Stort batteri

Ud over at ligne sin lillebror Motorola One Macro enormt meget, kan det tydeligt ses, hvad der er årsagen til den højere pris. Det hele er tilsyneladende gået til en betydeligt hurtigere systemchip. Selvom vi ikke får nogen lynhurtige hastigheder, arbejder G8 Plus meget stabilt derudaf i stort set alle situationer undtagen grafiktunge spil.

Samtidig bruger indmaden ikke ret meget strøm, hvilket i kombination med et batteri større end gennemsnittet giver en rigtig god batteritid. Bruger du mobilen sparsomt, holder det let i to dage, men ved mere hyppig brug virker det en hel dag, uden at telefonen løber tør.

Det er muligt, at Moto G8 Plus ligger i den øverste del af lavprissegmentet, men den er virkelig konkurrencedygtig og har egentlig alt, hvad en normal forbruger behøver i en mobiltelefon i dag.

God batteritidStabil ydeevneFuldt godkendte billeder
Ret anonymt design

26. Apple iPhone 11

Sparsom topmodel

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: 6,1 tommer LCD - 828 x 1792 pixel Processor: Apple A13 Bionic (2x2,65 GHz + 4x2,24 + 4x1,8 GHz) Kamera: 12+12 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.110 mAh Mål: 150,9x75,7x8,3 mm Vægt: 194 g Operativsystem: IOS 13 Andet: Ansigtsgenkendelse, vandafvisende, stereohøjttalere

Apple iPhone 11 64GB

Apple iPhone 11 er den naturlige storsællert i Apples nuværende trio af telefoner. Den er samtidig lidt forvirrende, ret sparsom, men paradoksalt nok et rigtig godt køb.

Forvirrende nok – fordi det er den "billige" iPhone-model – så ligger den størrelsesmæssigt i midten af trioen. Du skal altså betale mere for at få en mindre telefon (iPhone 11 Pro). Ret sparsomt - ikke så meget på grund af telefonen (det kommer vi til), nærmere på grund af opladeren. En telefon til denne pris burde have en hurtigoplader inkluderet, og alt andet er uforklarligt.

Apple iPhone 11 bagside

Samtidig er den et rigtigt god køb, fordi du egentlig ikke går glip af noget.

Pro-modellerne har et ekstra kamera og en bedre skærm. Men iPhone 11 har samme processor og, bortset fra en kameralinse det samme kamera. Vil du have den nyeste iPhone-model, føles det ganske enkelt ikke som om, at du går glip af noget her. Apples A13-chip er stadigvæk den absolut hurtigste, du kan finde i en mobiltelefon i dag.

Kedelig skærm

iPhone 11 er i omtrent samme størrelse som mange andre mobiltelefoner i dag. Forskellen findes i vægten, som er højere end gennemsnittet. Samtidig kan det tilskrives byggekvaliteten, som naturligvis er i "Apple-klasse" uden at skuffe nogen.

I modsætning til Pro-modellerne af iPhone må du her undvære en OLED-skærm og får i stedet en LCD-skærm. Opløsningen er desuden betydeligt lavere. Selvom det generelt er en rigtig god skærm med udmærket skarphed og fantastiske farver, er det alligevel en skam, når telefoner til en femtedel af prisen kan prale af en højere opløsning, og telefoner til den halve pris kan prale af en OLED-skærm.

Det (og den sløve oplader) er samtidig de eneste større minusser ved telefonen. Prissætningen af iPhones kan altid diskuteres, men vil du have en Apple-telefon, er standardmodellen af iPhone 11 måske det bedste valg.

Apple iPhone 11 kamera

Stabil basismodel

Ellers er telefonen som nævnt sindssygt hurtig. Samtidig er den nye A13-chip mere strømbesparende, så iPhone 11 har en batteritid, der holder hele dagen. Stigningen er ikke nær så stor som hos Pro-modellerne, men en god del bedre end tidligere iPhones.

Kameraet har den samme fine kvalitet som hos de større søskende. Du må undvære vidvinkelobjektivet, men derudover er det den samme kameraopsætning og den samme software. Det giver et utrolig ensartet resultat og en billedkvalitet som er blandt det bedste, du finder i en telefon, men ikke den allerbedste.

iPhone er iPhone, så hvis det er det du vil have og er på jagt efter det nyeste, så er iPhone 11 nok det bedste valg. Af et Apple-produkt er den rigtig god til prisen, og det virker dumt at betale lidt mere for en lidt mindre telefon (11 Pro) eller meget mere for en lidt større telefon (11 Pro max).

iPhone 11 er simpelthen blandt de bedste iOS-telefoner netop nu.

Rigtig hurtigGod lydGod batteritid
Sløv opladerKedelig skærm

27. Apple iPhone 11 Pro Max

Vinder på batteriet

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: OLED 6,5" - 1242 x 2688 pixel Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 3x12 megapixel, selfiekamera 12 megapixel Batteri: 3.969 mAh Mål: 158x77,8x8,1 mm Vægt: 226 g iOS-version: 13 Andet: Ansigtsgenkendelse (Face ID), trådløs opladning.

Apple iPhone 11 Pro Max 256GB

Apple iPhone 11 Pro Max har en stor fordel sammenlignet med sine forgængere. Den overhaler dem med flere omgange, når det gælder batteritiden. På mange andre måder er det dog en beskeden opgradering fra den tidligere generation.

Tung som bly med godt batteri

Nøjagtig som lillebror iPhone 11 Pro finder vi, som ventet, en konstruktion i absolut luksusklasse, når vi pakker årets topmodel fra Apple ud. Samtidig er den et godt stykke tungere end konkurrenterne i samme størrelsesklasse, hvilket man især bemærker ved længere tids brug med en hånd.

Kameralinserne på Apple iPhone 11 Pro Max

Vægten skyldes til dels batteriet, som er på næsten 4.000 milliamperetimer. Ikke længere et usædvanligt tal i mobilverdenen, men det hidtil største på en iPhone.

Batteriet kombineret med den strømbesparende A13-chip indeni gør, at vi konstant bliver forbløffede over telefonens fænomenale batteritid. En dags hård brug er ikke noget problem, vel nok for første gang nogensinde kan vi bruge en iPhone i to dage ved normal brug uden at skulle lade den op.

Vanvittig hurtig, med kogeplade på bagsiden

Batteriet er også det, der skiller sig ud fra den mindre Pro-model, selvom dens batteritid heller ikke var dårlig.

De resterende forskellige er den større skærm og lidt højere opløsning. Skarphed og billedekvalitet er den samme som på Apples mindre Pro-model.

Apple iPhone 11 Pro Max

Det samme gælder kameraet, der minder lidt om tre kogeplader på bagsiden af telefonen. I efteråret er iOS 13 blevet opdateret med det, som Apple kalder Deep Fusion. Det medfører, at kameraet tager en hel flok billeder og kombinerer dem for at få et endnu bedre resultat. Det giver et lille skridt opad fra vores test af iPhone 11 Pro omkring lanceringen og generelt et rigtig godt resultat.

Når det gælder ydeevne og funktioner, er alt andet det samme som på iPhone 11 Pro. Det vil en beskeden opdatering fra sidste år, men stadig vanvittig hurtigt og velimplementeret.

Samtidig er iPhone 11 Pro Max nærmest den dyreste telefon, du kan købe i dag. Apple har de seneste år placeret sig i deres egen, opsigtsvækkende prisklasse. Er det kun en større skærm, du er ude efter, kan du finde det betydeligt billigere med iPhone 11.

Er det på den anden side de tre kameraer, du er ude efter, er prisforskellen mellem 11 Pro og Max ikke overdrevet stor. Samtidig er prisen en hel del højere end tilsvarende flagskibsmodel med Android.

iPhone 11 Pro Max er en rigtig god telefon med vild batteritid. Men Apple har to billigere varianter af iPhone 11, der virker mere logiske. Det giver iPhone 11 Pro Max lidt af en særstilling som lokkende for de allermest fanatiske Apple-fans og lidt for dyr for andre interesserede.

Vildt god batteritidFantastisk skærmGodt kamera med ensartet resultatLang levetid
TungMangler USB-C

28. Samsung Note 10

En tilpas gigant

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, august Skærm: 6,3" - Full HD+ Dynamic AMOLED 19:9 (2280 x 1080) Processor: Octa-core (op til 2,7 GHz) Kamera: 12+12+16 megapixel, selfiekamera 10 megapixel Batteri: 3.500 mAh Mål: 151 mm x 72 mm x 7,9 mm Vægt: 168 g Androidversion: 9 (Pie) Andet: Fingeraftrykslæser, ansigtsgenkendelse, wireless powershare, DeX, Bluetooth S-Pen, IP68-klassificeret, Samsung Knox

Samsung Galaxy Note 10 256GB

Samsung Note 10 er en af de skarpeste mobiltelefoner på markedet lige nu. Galaxy S10 er ganske vist stadig en mulespids foran, men Note 10 har med sin tilhørende pen en plads på markedet.

Du kan for eksempel skrive med pennen, og din håndskrift konverteres derefter til computertekst. Dette fungerer over forventning, da resultatet næsten altid bliver rigtigt, selvom vi skriver sjusket. En anden sjov funktion er, at du kan bruge pennen til at styre, ved at lave bevægelser med den i luften over skærmen. Du kan også tag pennen ud og lave noter direkte på skærmen uden at låse den op først.

Apropos oplåsning. Fingeraftrykslæseren kan være lidt træg, men ansigtsgenkendelsen er derimod lynhurtig.

Stor, men ikke længere en gigant

Skærmen er en buet model med krystalklar skarphed. Helt i top når det gælder både farverigdom og sorthed. Desuden reagerer den sjældent forkert, når vi holder telefonen – visse andre modeller med buet skærm kan pludselig starte en masse uønskede processer, men ikke Note 10.

Størrelsesmæssigt virker denne Note ret lille. Med tanke på at den blev lanceret cirka samtidig med firmaets tablet, er størrelsen dog godt balanceret. De udgør et godt sæt tilsammen, men telefonen bliver også det lidt mere praktiske alternativ til både tabletten og sidste års Note.

Kameraet er godt, men ingen testvinder. Vi kan især godt lide Live-tilstanden, hvor softwaren føles godt gennemarbejdet og intelligent. Det er sjældent den ikke kan placere uskarpheden rigtigt i komplekse miljøer. Men samtidig er kameraet lidt svagt til billeder i områder med megen kontrast, hvor det har svært ved at opfange detaljer i såvel mørke som lyse partier – eksempelvis hvis du går i en skov, og solens stråler kommer ned gennem trækronerne.

Taleassistenten Bixby har desuden tendens til pludselig at dukke op, når vi skifter mellem stående og liggende tilstand, så vi går glip af muligheden for at fange nogle skønne momenter.

Klar lydkvalitet

Batteritiden er god, men måske ikke så god som vi har vænnet os til på Androidtelefoner. Vi kan bruge den normalt i cirka 1,5 døgn, inden det er tid til at lade op. Det normale er jo, at man lader telefonen op om aftenen, så principielt skal du lade den op en gang om dagen, hvis du ikke vil risikere at gå i panik næste dag.

Telefonen har ret god lyd med god klarhed, men selvfølgelig ingen videre bas.

Samtalekvaliteten er udmærket, så længe du har god dækning, men vi oplever, at denne telefon i vanskelige områder præsterer en smule dårligere end konkurrenterne.

Samsung Note 10 er en mobiltelefon, der lader til at være i en klasse for sig. Er du ude efter en mobiltelefon med pen, er den det mest naturlige valg nogensinde.

Knivskarp skærmpraktisk pentilpas størrelse til enhåndsgreb
Batteritid dårligere end ventetlidt nedsat dækning i vanskelige områder

29. Apple iPhone 11 Pro

Apples hidtil bedste iPhone

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: 5,8” OLED Skærmopløsning: 2436 x 1125 pixels Processor: Apple A13 Bionic, Hexa-core (2x2,65 GHz + 4x1,8 GHz) Kamera: 12+12+12 MP Selfiekamera: 12 MP Batteri: 3.046 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64 GB/4 GB RAM, 256 GB/4GB RAM og 512GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja, understøtter eSIM IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 5.0 iOS-version: iOS 13 Mål: 14,4 x 7,14 x 0,81 cm Vægt: 188 g Andet: Ansigtsgenkendelse (Face ID)

Apple iPhone 11 Pro 64GB

Apple iPhone 11 Pro er Apples hidtil bedste telefon. Er du iPhone-fanatiker med købelyst, er telefonen absolut værd at kaste et blik på trods dens relativt høje pris.

Blandt fordelene ved iPhone 11 Pro er især størrelsen og batteritiden. Hvis man er på udkig efter en lille og praktisk telefon i dag, har man ikke så mange valgmuligheder. Her er iPhone 11 Pro faktisk en af de mindre modeller på markedet med sine 5,8 tommer – og stadigvæk med ydeevne i topklasse.

Desuden er Apple lykkedes med at klemme mere ud af batteriet. Tidligere har flittige mobilbrugere skulle lade batteriet op til to gange i døgnet, mens en standardbruger lige netop har kunnet klare en dag på en opladning. Nu er en hel dag ikke noget problem.

Apple iPhone 11 Pro

Mobilen har et stykke op til de vildeste Android-modeller, men den klarer sig alligevel godt i konkurrencen.

Byggekvaliteten er også god. Modellen har fået en mat glasbagside, og du behøver ikke at bekymre dig om synlige fingeraftryk på bagsiden.

Tre på stribe med kameraet

Den største nyhed hos både iPhone 11 Pro og den større model Pro Max er kameraerne – nu tre af slagsen. Designmæssigt får triple-kameraet mobilen til at minde om en barbermaskine, men målt på funktion giver de tre linser kameraet en enorm bredde. Hele vejen fra tele til ultravidvinkel.

Billederne er afgjort blandt de bedste med et meget ensartet resultat i farverne i alle situationer - en ting som andre producenter stadig kæmper med.

Den nye nat-tilstand, der måske nærmere er en aftentilstand, imponerer virkelig med resultatet. Den har dog stadig svært ved at finde det rette fokus overalt i billedet ved fotografering af vanskelige portrætter med uskarp baggrund, for eksempel blæsende hår eller dyr på en eng.

Til video findes der både slowmotion og hurtigoptagelse med kameraerne på både for- og bagsiden. Hovedkameraet på bagsiden kan filme i op til 4K-opløsning med 60 billeder i sekundet. Også her er resultatet i topklasse, men stadig en smule fra de allerbedste mobilkameraer – stadig ikke noget du bliver skuffet over.

Apple iPhone 11 Pro

Uklart hvad der gør den til Pro

Vi finder blandt andet det nyeste WiFi 6, der er den næste generation af trådløs teknologi, indbygget i denne iPhone. Men ved mobilsurfing finder vi en mangel i protokollen.

Alle andre telefoner begynder at downloade hjemmesider og lignende langsomt, når der er travlt på nettet (for eksempel i myldretiden). Vores iPhone er ligeglad og nægter i stedet fuldstændig at indlæse indholdet. Sandsynligvis en tanketorsk, der kan løses med softwareopdateringer, men stadig usædvanligt og forstyrrende.

Desværre har iPhone 11 Pro hverken USB-C (selvom hurtigopladeren delvis har det) eller understøttelse af enhed-til-enhed-opladning. Teknologien til sidstnævnte skulle være indbygget, men er af en eller anden grund ikke aktiveret. Det er skuffende.

Overordnet føles iPhone 11 Pro mere som en iPhone XS-2 end en helt ny Pro-model.

Er du Android-bruger, kaster du næppe længselsfulde blikke efter iPhone 11 Pro. Det samme er tilfældet, hvis du har en rimelig ny iPhone og overvejer, om det er værd at opgradere.

Apples hidtil bedste telefon

Men trods dette er iPhone 11 Pro stadig Apples hidtil bedste telefon. Den forbedrede batteritid hilser vi velkommen, og du får en lang levetid på telefonen i form af løbende softwareopdateringer i lang tid fremover.

Du får desuden ydeevne i topklasse i et lille, praktisk format. Prisen er selvfølgelig ikke nær så attraktiv, men hvis du godt kan lide iPhone, er prisen næppe nogen hindring.

Er det tid til at skifte telefon, og du er ude efter den bedste iPhone-model netop nu, så er det her du skal kigge. Ingen tvivl om det.

Batteritidengod skærmgodt kameralang opdateringstid
Ret få nyhederfå unikke softwarenyhedersavner USB-C til opladning

30. Samsung Galaxy S10

Flagskibsmodel med forbedringer på alle punkter

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, februar Skærm: 6,1" AMOLED Skærmopløsning: 3040 x 1440 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+12+16 MP Selfiekamera: 10 MP Batteri: 3.400 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128GB/8GB RAM og 512GB/8GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 14,99 x 7,04 x 0,78 cm Vægt: 157 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, tillader enhed-til-enhed-opladning

Samsung Galaxy S10 128GB

Samsung Galaxy S10 er en højtydende mobiltelefon med et vildt kamera og gennemtænkt konstruktion.

Man kan mærke, at Samsung har taget kritikken af de tidligere modeller til sig, så de med Galaxy S10 virker betydeligt mere på forkant.

Hele telefonen er bygget omkring en metalramme, hvor for- og bagside består af glas med let buede kanter. Samsung ikke alene om den type design, men hele telefonen udstråler virkelig en følelse af premium-klasse og høj byggekvalitet.

Hul og fingeraftrykslæser i skærmen

Fronten på telefonen rummer i sig selv næsten de fleste nyheder.

Skærmen fylder nu næsten hele fronten. Det er lykkedes for den sydkoreanske producent ved simpelthen at save et hul i skærmens øverste højre hjørne. Skærmen går rundt om selfiekameraet, der sidder i hullet, og er afgjort et lidt anderledes alternativ til den ”notch”-skærmudskæring, som mange telefoner har i dag.

Kun med plads til selfiekamera er iris-scanneren, som vi har set på de tidligere Galaxy-modeller, sparet væk – men det er muligt at bruge enklere ansigtsgenkendelse til at låse telefonen op.

I stedet for en iris-scanner har Samsung brugt energi på en anden store nyhed, vi ser på fronten: Nemlig fingeraftrykslæser under skærmglasset.

Vi har set funktionen på et par modeller tidligere, men vi må desværre sige, at Samsungs variant er blandt de dårligere.

Så længe du trykker tilstrækkeligt hårdt, identificerer telefonen fingeraftrykket hurtigere end eksempelvis OnePlus 6T, men fingeraftrykslæseren på Galaxy S10 er virkelig langsom fra fingeren rører skærmen til telefonen er låst op.

Fantastisk skærm

Samsung laver nogle af branchens bedste skærme, og Galaxy S10 er lige så god, som vi forventede. Det er værd at bemærke, at telefonen i princippet er lige så stor som Samsung Galaxy S9, men har næsten lige så stor skærm som Galaxy S9+.

Derudover får vi producentens seneste Exynos-chip som motor til hele telefonen, hvilket giver mere end rigelig kraft til alt, vi udsætter den for.

Samtidigt er chippen, skærmen og Samsungs egne optimeringer behagelige i kombination med batteriet, som nu holder en hel dag – også ved lidt krævende belastning. Ikke lige så længe som andre marathon-telefoner med samme batteristyrke, men det er en klar forbedring i forhold til tidligere år.

Tre kameraer til alle forhold

På bagsiden finder vi flere nyheder i form af tre kameralinser. De svarer til tele-, vidvinkel- og ultravidvinkel-linser og giver både falsk optisk zoom samt flere spændende billedmuligheder.

Nøjagtig som med skærmen laver Samsung rigtig gode kameraer i sine smartphones, og Galaxy S10 er ingen undtagelse. Billedkvaliteten er forbedret fra tidligere år, men ret marginalt. I stedet er det de tre linser, der tilføjer en ny fotooplevelse til det hele.

Det her er en værdig flagskibsmodel med forbedringer på alle punkter. Vi kan dog ikke komme uden om, at S10 kommer i klemme mellem den mindre og billigere Galaxy S10e og den større Galaxy S10+ med kraftigere batteri.

Hardwaren er tæt på identisk, og det er stort set kun batteristørrelse, skærmstørrelse og antal kameraer, som adskiller modellerne. Fra den synsvinkel sidder Galaxy S10 lidt fast mellem den "rigtige" topmodel og minimodellen.

Meget fin skærmomvendt trådløs opladningvildt kamera
Sløv fingeraftrykslæser

31. Samsung Galaxy S10+

Flagskibsmodel med farverig skærm og fremragende batteritid

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, februar Skærm: 6,4" AMOLED Skærmopløsning: 3040 x 1440 pixels Processor: Exynos 9820 2,73 GHz Kamera: 12+16+12 MP Selfiekamera: 10+8 MP Batteri: 4.100 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 128GB/8GB RAM, 512GB/8GB RAM og 1TB/12GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 15,76 x 7,41 x 0,78 cm Vægt: 175 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen og ansigtsgenkendelse

Samsung Galaxy S10+ 128GB

Samsung Galaxy S10+ er den ekstra store version af producentens flagskibsmodel Galaxy S10, som er på 6,1 tommer. Plus-modellen har en skærm på 6,4 tommer.

Med tanke på hvor store smartphones er i dag, føles mobilen – trods sin størrelse – ikke overdrevet stor. Den føles derimod ret tilpas af en plus size-mobil at være. Formatet egner sig godt, hvis du kan lide at se film og arbejde på telefonen.

Skærm helt ud til kanterne

Den buede skærm har touch hele vejen ud til kanten. Hos en del producenter indebærer det stadigvæk, at telefonen bliver lidt sværere at bruge på grund af børnesygdomme, men Samsung har balanceret det rigtig godt. Skærmen registrerer sjældent unødvendige tryk, og du lærer hurtigt at håndtere den.

Skærmen er derudover krystalklar og knivskarp med et bredt farveområde. Det er ikke den absolut bedste skærm vi har set, men den er helt klart med i toppen. Desuden er telefonen en af de hurtigste på markedet.

Galaxy S10+ har en meget god batteritid, især i standbytilstand. Bruger du telefonen sparsomt, holder batteriet i flere dage. Ved normalt brug holder det i cirka to dage. Dette har dog også indflydelse på opladningstiden. Det tager næsten 2 timer at lade den helt op.

Du låser telefonen op med ansigtsgenkendelse eller med fingeraftrykslæseren, der er indbygget i skærmen. Fingeraftrykslæseren reagerer lidt langsomt. Ansigtsgenkendelsen foregår derimod med raketfart.

Naturlige og meget pæne billeder

Kameraet gør sit arbejde rigtig godt. Farverne bliver naturlige og meget pæne. Under gode forhold bliver billederne ekstremt gode. Men det er, når vi udsætter kameraet for belastning, at vi opdager nogle småmangler.

Nøjagtig som mange andre producenters modeller ser vi, at den digitalt indstillede dybdeskarphed har svært ved at opfange detaljer. Det betyder, at for eksempel hår, bevægelige baggrunde og lignende har tendens til at blive uregelmæssigt uskarpe eller skarpe. Det skal du forsøge at have i tankerne, når du tager billeder i portrættilstand.

Kameraet er ret godt til at kompensere for modlys, men derimod har det overraskende nok lidt svært ved kraftige kontraster generelt. Mørke partier har tendens til at miste detaljer, når der er store kontraster, hvor du fotograferer, eksempelvis en lys sommerdag med kraftige skyggepartier i billedet.

Derudover klarer mobilkameraet kontraster godt under mere normale forhold, og størstedelen af billederne er ren verdensklasse.

Stort flagskib med hovedtelefonstik

Der medfølger AKG høretelefoner til telefonen, der faktisk har en almindelig høretelefonudgang, hvilket mange brugere nok stadig vil sætte pris på. Høretelefonerne er af relativt høj kvalitet. Lyden bliver let lidt forvrænget ved høje lydstyrker, men ellers er fyldigheden og balancen god.

Prisen på S10+ er på linje med det, du generelt må betale i dag for en plusmodel. Nøjagtig som hos andre producenter synes vi, at der er gået lidt inflation i priserne, men set i forhold til hvad du får for pengene, er det alligevel en pris, vi kan acceptere.

Samsung Galaxy S10+ er noget for dig, hvis du vil have en lidt større mobiltelefon med den nyeste teknologi. Især hvis du gerne vil kunne læse og se film på en stor skærm. Den store skærm har ret lille indflydelse på batteritiden, og der er gode, indbyggede energisparefunktioner.

Fin og skarp skærmgod standby-tidhovedtelefonstik
Lidt sløv fingeraftrykslæser

32. OnePlus 7 Pro

Sjovt kamera og fænomenal skærm

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, maj Skærm: 6,67" AMOLED Skærmopløsning: 3120 x 1440 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 855, 2,84 GHz Kamera: 48+8+16 MP Selfiekamera: 16 MP Batteri: 4.000 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 128GB/6GB RAM, 256GB/8GB RAM og 256GB/12GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja IP-klassifikation: N/A 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 16,26 x 7,59 x 0,88 cm Vægt: 206 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

OnePlus 7 Pro 6GB RAM 128GB

OnePlus 7 Pro er en markant afvigelse fra mærkets typiske produktlanceringer. For første gang lancerede OnePlus nemlig en "almindelig" og en Pro-variant af deres forårstelefon, hvor sidstnævnte ikke går efter en ekstremt lav pris, som ellers har været producentens kendetegn.

Dermed ikke sagt at OnePlus 7 Pro er dyr – den er snarere rigtig billig sammenlignet med andre flagskibsmodeller, men dog ikke på samme niveau som OnePlus 7.

Det, du får for pengene, er en mobiltelefon med en rigtig stor skærm på 6,67 tommer. De mange tommer til trods føles den alligevel relativt let at håndtere takket være næsten ikke eksisterende kanter og en let buet skærm på langsiderne.

Vanvittig skærm med halvsløjt fingeraftryk

Skærmen kalder OnePlus for "Fluid AMOLED", hvilket i praksis ikke spiller nogen større rolle. Men det er en vildt god skærm, når vi ser på farve, sorthed og lysstyrke – det er alt sammen i topklasse.

Selve skærmen opdateres i 90 hertz, altså 90 gange i sekundet. Det gør dynamikken ekstra flydende, især når du scroller på hjemmesider og lignende.

OnePlus 7 Pro

Indbygget i den nederste del af skærmen finder du fingeraftrykslæseren. Den fungerer betydeligt bedre end den gjorde i OnePlus 6T, og bedre end Samsungs tilsvarende løsninger. Men fingeraftrykslæseren mangler lidt i forhold til Huaweis variant, og vi får ofte meddelelsen, at fingeren ikke kunne genkendes.

Det er også værd at nævne stereohøjttalerne, der er mærkede med Dolby Atmos. Uanset mærkningen kan vi konstatere, at vi får en fantastisk god lyd fra telefonens højttalere, når vi ser på videoklip.

Selfiekamera med motor

Det er derimod ikke muligt at låse mobilen op med ansigtet. Det skyldes, at der ikke sidder et kamera i et "hak" eller et udskåret hul i skærmen. Selfiekameraet kører i stedet op ad et hul i toppen af telefonen, når du aktiverer det. Et forholdsvis unikt valg, som gør telefonen til sin helt egen herhjemme.

En anden sjov funktion er, at kameraet automatisk kører ind igen, hvis du lukker kameraappen eller kommer til at tabe telefonen. En løsning som den kinesiske producent har valgt for at beskytte hele konstruktionen. Selfies bliver i øvrigt ikke noget at skamme sig over, for den klarer sig rigtig godt på det område.

Også de tre bagerste kameraer (vidvinkel, normal tilstand og tredobbelt zoom) gør det rigtig godt. Farver og skarphed i dagslys er rigtig gode og helt klar i topklassen.

OnePlus' eget system til billedforbedring giver ret tilbageholdende og "normale" farver sammenlignet med konkurrenterne, hvilket giver pæne, men måske ikke så iøjnefaldende billeder. Selvom den særlige nattilstand er forbedret, er den del imidlertid en svaghed (uanset om du bruger nattilstand eller ej). Billederne bliver ret mørke, og selv ved mindre bevægelser bliver de let uskarpe.

Smartphone med høj hastighed

Der er også et andet sjovt aspekt ved telefonen. For udover at kunne prale af, at telefonen kører på årets topchip fra Qualcomm, så har OnePlus 7 Pro også hurtigere lagerplads.

Man mærker det ikke ved daglig brug (telefonen er hurtig nok, som den er), men det bør gøre, at den ikke begynder at føles langsom med tiden. I ydelsestest er netop hastigheden en faktor, som stikker af til næsten det dobbelte i forhold til årets andre flagskibsmodeller.

En ting, vi bemærker efter længere tids brug, er, at batteriets levetid ikke imponerer. Det holder strøm på, hvad der svarer til et normalt niveau, men når batteriniveauet er falder til under 50 procent, bliver telefonen afladet bekymrende hurtigt, indtil telefonen slukker af sig selv.

OnePlus 7 Pro er en telefon, der har mange ting at elske. Vi savner vandbestandighed, trådløs opladning og stik til høretelefoner, men vil du have en stor og hurtig telefon, virker 7 Pro som et kup sammenlignet med andre producenters topmodeller.

Flot og hurtig skærmgennemtænkt selfiekamerarigtig hurtig
Savner trådløs opladningfingeraftrykslæseren fungerer kun af og tilingen vandbestandighed

33. Motorola Moto G9 Power

Med batteriet i fokus

Type: Lavprissegmentet Chip: Qualcomm Snapdragon 662 RAM: 4 GB Lagring: 128 GB Skærm: 6,8 tommer LCD-skærm (HD+ 720x1640 pixel) Kamera: Trippelkamera bag (64+2+2 megapixel), selfiekamera på 16 megapixel Batterikapacitet: 6.000 mAh Vægt: 221 gram Udvendige mål: 172,1x76,8x9,2 mm Andet: Vandafvisende, HDR-understøttelse, lynopladning

Motorola Moto G9 Power 128GB Dual SIM

Motorola er i dag et lidt overset smartphonemærke i Skandinavien. Sidst de virkelig var markante i markedet var dengang GSM stadigvæk var noget relativt nyt og anderledes. Det vil sige omkring 1994-1995, en tid hvor NMT stadig dominerede, og telefonerne var begyndt at blive så små, at man med lidt blod, sved og tårer kunne få plads til dem i bukselommen.

Det er faktisk lidt synd at de er oversete, for Motorola lancerer en lang række rigtig gode – og oven i købet pæne – smartphones. Motorola har gjort et koncept ud af at fremstille telefonmodeller til forskellige nicher, der også fremgår af produktnavnet.

Billede af Moto G9 Power med tændt startskærm

Monsterbatteri

Når vi ser på navnet Moto G9 Power, så drejer det sig for eksempel om, at telefonen er blevet udstyret med en exceptionel batterikapacitet. G9 Power har et batteri på hele 6.000 milliamperetimer. Det skal levere op til 60 timers driftstid på én opladning ved normal brug - og det holder faktisk.

Selvom telefonen har en skærm på hele 6,8 tommer, så lykkes det os at opnå de 60 timer i vores test. Men dermed ikke sagt, at telefonen har den bedste batterikapacitet på markedet. Der findes andre telefoner med lige så store batterier, og Samsungs Galaxy M51 kan prale af et batteri på hele 7.000 mAh.
Men der er slet ingen tvivl om at det er en telefon til forbrugere, der vil slippe for at oplade i løbet af dagen.

Det bør nok påpeges, at skærmen (på trods af størrelsen på 6,8 tommer) ikke byder på et vildt imponerende billede, da den for det første kun har HD+-opløsning og derudover er af LCD-typen. Billedet er ret skarpt og klart, men det kommer til kort på lysstyrken. Når solen lyser på din skærm, så kan det blive svært at se detaljerne.

Billede af bagsiden af Moto G9 Power med fokus på kameraet

Helt okay ydeevne

Specifikationerne er derudover også typiske for lavprissegmentet. En Snapdragon 662-chip giver sammen med 4 GB RAM en okay ydeevne til dagligdags brug, men der er også virkelig langt til flagskibsmodellernes niveau. Forvent ikke at kunne spille avancerede spil på denne enhed.

Telefonen er – som så ofte med Motorola – rigtig pæn med ret tynde skærmkanter og et kamerahul i øverste venstre hjørne i stedet for et sensorpanel.
Den er også begavet med et vandafvisende design. Det betyder, at den sandsynligvis kan klare en regnbyge (det har vi testet) eller et spildt glas vand (det har vi ikke testet), men den bør ikke dyppes i vand.
Du får også lynopladning med understøttelse af op til 20 watt.

Kamera

Der sidder et trippelkamera på bagsiden med en hovedsensor på 64 megapixel, makrolinse på 2 megapixel og en dybdesensor på 2 megapixel. Telefonen tager imidlertid billeder med 16 megapixel opløsning som standard, og du skal aktivere en tilstand, der kaldes Ultra Resolution Mode, for at tage billeder i 64 megapixel.
Kameraet tilbyder også HDR, portræt- og panoramatilstand samt en nattilstand. Billederne bliver rigtig gode i dagslys, mens de lader mere tilbage at ønske i mørkere forhold.

Til videooptagelse kan kameraet præstere maksimalt 1080p ved 60 billeder i sekundet. Der er også slowmotion og time lapse på menuen.

Konklusion

I det hele taget er det en stabil telefon i segmentet. Kameraet og batteriet er et nøk bedre end gennemsnittet, mens skærmen derimod ikke rigtigt holder niveauet. Men er du på udkig efter en prismæssigt meget overkommelig telefon med et stort batteri og et rimeligt kamera, så er den ikke noget dårligt køb.

P.S.: En behagelig fordel ved Moto G9 Power er, at den kommer med en ren Androidoplevelse, og at den er fuldstændig fri for bloatware og dårlige, forudinstallerede apps.

Kameraet er rigtig godt i dagslysstor skærmimponerende batteri
Skærmopløsningenlidt klodset

34. Xiaomi Mi 10 Lite

Stor mobil med skøn betjening

Prisklasse: Mellem Skærm: 16,69 cm OLED – 2400 x 1080 pixel Processor: 8-kernet QUALCOMM 2,4 GHz Snapdragon 765G Kamera: 48 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 16 megapixel Batteri: 4160 mAh Mål: 163,71 x 74,77 x 7,88 mm Vægt: 192 g Androidversion: 9 Lanceringsår: 2020 Andet: Fingeraftrykslæser, stereohøjttalere

Xiaomi Mi Note 10 Lite 6GB RAM 128GB

Xiaomi lancerede deres MI 10 Lite 5G i 2020, og det er en telefon, der både overrasker og stiller spørgsmål.

MI 10 lite 5G er ikke nogen lille telefon. Men af at være en stor mobil ligger den alligevel meget godt i hånden. Og den store skærm giver en fantastisk oplevelse, når du for eksempel ser film eller streams.

Selfiekameraet tager okay billeder. Men hvis du skal tage andet end selfies, bør du holde dig til hovedkameraet, som har en bedre ydeevne. Kameraet på MI 10 er baseret på fire linser med forskellige mål, og de går fra 16 megapixel helt op til 48 megapixel.

Ved brug af 48 megapixel-kameraet er det skarpt, og du får virkelig sprøde billeder. Det er utrolig godt til at hente skarphed fra kanter og lignende. På den negative side er det som om, at nærbilleder får et lille hvidt skær ved overgangen mellem skarpt og uklart, men det ses kun, hvis du kigger godt efter. Det er sandsynligvis for at forskønne overgangen fra uklart til skarpt.

Derimod er det ikke særlig ophidsende at zoome med Mi 10. Billedet bliver hurtigt uklart og grumset.

Nem at betjene

Xiaomi MI 10 Lite 5G's menusystem er upåklageligt. Menuerne er nemme at åbne, og det hele føles utrolig logisk. Der er et tydeligt flow i menuerne, som gør det både nemt og sjovt at manøvrere i dem.

Batteriet holder nemt en hel dag uden behov for opladning, selv ved streaming af film falder batterimåleren kun langsomt – du får simpelthen masser af batteri for pengene.

Under vores test lagde vi mærke til, at det var svært at få en god position for øret under samtaler. Det føltes som om, at højttaleren til samtaler havde svært ved at sprede lyden, og det blev frustrerende, fordi vi hele tiden var tvunget til at justere øret, når vi kom ud af position. Men med positionen i orden var lyden klart godkendt.

Den her mobil er noget for dig, hvis du ikke vil bruge alt for mange penge på din telefon og samtidig vil have en telefon med stor skærm, så du nemt kan vælge computeren eller TV'et fra for at streame lidt film eller se klip på telefonen i stedet.

Godt batterioverskueligt menusystemfin og stor skærm
Dårligt zoomsvært at finde højttaleren under samtale

35. Apple iPhone X

Hurtig iPhone med lækker stor skærm

Prisklasse: Premium Lancering: 2017, september Skærm: 5,8” OLED Skærmopløsning: 2436 x 1125 pixels Processor: Apple A11 Bionic Kamera: 12+12 MP Selfiekamera: 7 MP Batteri: 2.716 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64GB/3GB RAM og 256GB/3GBRAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Nej IP-klassifikation: IP67 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: iOS 11.1.1 Mål: 14,36 x 7,09 x 0,77 cm Vægt: 174 g Andet: Ansigtsgenkendelse

Apple iPhone X 64GB

Apple iPhone X er en smartphone med et godt kamera og en virkelig vild skærm. Det er desuden den første mobiltelefon fra Apple, der udnytter hele telefonens front til skærmen - og ikke begrænser skærmen i over- og underkant som tidligere.

Det større skærmareal giver sammen med den meget lysstærke, responsive og farverige OLED-skærm en meget god visuel oplevelse. Dels i form af en maksimal læseflade, når du surfer på nettet, dels når du ser film eller spiller spil.

Desværre understøtter Apple ikke teknikken til opdelt skærm. Vi savner ellers muligheden for at have to apps i gang samtidig ved siden af hinanden i horisontal tilstand. Men mobiltelefonen har en hurtig brugerflade, så vi oplever ikke en hakkende oplevelse.

Apple iPhone X

Væk med fingeraftrykslæseren

På iPhone X er fingeraftrykslæseren valgt fra, og telefonen er kun udstyret med ansigtsgenkendelse. Den er imidlertid hurtig og fungerer godt, men vi savner fingeraftrykslæseren som et supplement, fordi vi nu altid er nødt til at løfte telefonen op foran ansigtet for at kunne låse iPhonen op i en fart. Desuden fungerer ansigtsgenkendelsen ikke nær så godt i mørke.

Mobilen har en standard batteritid, som holder strøm til cirka en dag. Her så vi desuden gerne, at Apple – med tanke på prislappen for telefonen – havde inkluderet en hurtigoplader i pakken, men sådan en skal købes separat.

Apple skilter desuden med understøttelse af trådløs opladning, men der medfølger heller ingen oplader til dette formål. Med standardoplader tager det hele 2,5 timer at lade batteriet helt op. Havde Apple valgt en USB-C-port, havde det gået betydeligt hurtigere, men desværre er iPhone X udstyret med virksomhedens egen Lightning-port.

Overordnet set virker det unødvendigt fedtet med tanke på telefonens meget høje pris.

Apple iPhone X

Naturlige kamerabilleder

iPhone X er en rigtig god kameramobil, hvor farverne fremstår naturlige og ret klare, og kontrasten i billederne er meget god.

Kameraet har det imidlertid lidt svært, når der er store kontraster i omgivelserne - så bliver dele af billedet nemt over- eller undereksponeret.

iPhone X har desuden en portrætfunktion, der gør motivet skarpt og baggrunden utydelig. Det giver utroligt flotte billeder, når det fungerer, og det gør det omtrent 8 ud af 10 gange. Når det ikke fungerer, drejer det sig om uskarphed eller skarphed, der ender forkert i billedet.

Mobilen har for eksempel svært ved vildt hår, store marker og lignende. Men overordnet er det en rigtig god premium-mobil med et vildt kamera og høj ydeevne. Den er dog højt prissat sammenlignet med de få andre konkurrerende modeller på topniveau og derfor ikke nær så god til prisen.

Men hvis du er trofast Apple-fan, bliver du formentlig meget tilfreds med iPhone X.

Vildt kameragod ansigtsgenkendelsemeget god skærm
Hurtigoplader skal tilkøbesen del fejl i portrættilstand

36. Huawei P Smart 2019

Forbavsende meget telefon for pengene

Prisklasse: Lavpris Lancering: 2018, december Skærm: 6,21” LCD Skærmopløsning: 2340 x 1080 pixels Processor: HiSilicon Kirin 710 4x2,2 GHz Kamera: 13+2 MP Selfiekamera: 16 MP Batteri: 3.400 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 64GB/3GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 256GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: N/A 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: Micro USB Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 15,52 x 7,34 x 0,80 cm Vægt: 160 g Andet: Fingeraftrykslæser på bagsiden

Huawei P Smart 3GB RAM 64GB (2019)

Huawei P Smart 2019 vækker minder om producentens indtog på det danske marked for nogle år siden. Dengang var det ekstremt billige telefoner, som alligevel indeholdt forbavsende meget.

Det samme er tilfældet med P Smart, som på papiret har en hel del specifikationer, der har en slående lighed med topmodellernes.

Gode specifikationer, men…

Selve telefonen ser ikke ud til at være så billig, som den er, selvom designet er noget anonymt. Byggekvaliteten er god. Skærmen har et lille, dråbeformet hak til selfiekameraet, og på bagsiden finder vi fingeraftrykslæser og dobbeltkamera.

Skærmen på 6,21 tommer fylder meget og har ganske små kanter omkring. Hverken opløsning eller resten af skærmens ydeevne skiller sig ud, men den løser sin opgave.

Fingeraftrykslæseren fungerer godt, men den kan være lidt længere om at reagere end på topmodellerne.

Kameraerne giver forbavsende gode resultater i dagslys i forhold til prisen. Softwaren er stort set den samme som i Huaweis dyrere modeller, så du mangler ikke meget, når det gælder fotografering. Der skal derimod ikke være mange skyer, skumring eller mørke, før kameraerne hurtigt falder markant i kvalitet.

Processoren sætter grænsen

Lagerpladsen er rigtig stor taget den her prisklasse i betragtning, samtidig med at vi får masser af arbejdshukommelse.

Den Kirin 710-chip, som driver hele telefonen, klarer sig for det meste helt fint og kan løse hverdagsopgaver uden større problemer. Vi kan dog mærke, at tungere spil sløver telefonen betydeligt, samtidig med at hukommelseshåndteringen er så aggressiv, at vi næsten ikke kan skifte mellem apps, uden at de skal genindlæses.

Mobilen lader samtidigt til at have godt af en genstart hver eller hver anden dag, da den bliver lidt sløv, hvis den er tændt for længe.

Du er nok bevidst om den slags begrænsninger, når du køber en Huawei P Smart, fordi prisen trods alt er så lav.

Til prisen får du alligevel en forbavsende solid og god mobiloplevelse. På den måde bliver Huawei P Smart 2019 et rigtig behageligt bekendtskab blandt lavprismobilerne og et godt alternativ i sin klasse eller som førstegangstelefonen.

Meget for pengenegod software
Dårligt kamera i mørke omgivelserikke ligefrem hurtig

37. Sony Xperia 5

Filmskærm i praktisk format

Prisklasse: Premium Lancering: 2019, september Skærm: 6,1" OLED - 1080 x 2520 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 855 (1x2,84 GHz + 3x2,24 GHz + 4x1,78 GHz) Kamera: 12+12+12 megapixel (wide, tele, ultrawide), selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3.140 mAh Mål: 158x68x8,2 mm Vægt: 164 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser

Sony Xperia 5 128GB Dual SIM

Sony Xperia 5 føles lidt som en fortsættelse til Sonys tidligere Compact-modeller. Mens Xperia 1 er den store stjernespiller, kommer Xperia 5 ind med en lidt mindre skærm og derudover næsten identiske specifikationer. Den mindre skærm gør samtidig formatet mere praktisk.

Filmskærm uden 4K

Med en skærm på 6,1 tommer er det logisk, hvorfor den næppe kan kaldes "Compact", især fordi de telefoner højst nåede op på en skærm på fem tommer og betydelig mindre størrelse generelt set.

Formatet gør det derimod enklere at skrive med én hånd, selvom det samtidig gør, at knapperne højere oppe på skærmen er lidt vanskeligere at nå.

Men i en tid hvor de fleste telefoner vokser i skærmstørrelse og skærme over seks tommer på det nærmeste er standard, virker Xperia 5 alligevel som en kompakt mobil. Nøjagtig som storebror har den skærmformatet 21:9, hvilket gør den meget lang og smal og dermed behagelig at holde om.

Samtidig har den de samme fordele og ulemper som Xperia 1. Meget velbygget, ekstremt glat overflade og dermed tendens til at glide på et bord. Desuden en meget rodet placering af knapper og fingeraftrykslæser på højre side af telefonen.

Det er på den anden side netop skærmen, der er sagen. Opløsningen er ikke 4K som på storebror Xperia 1, men fuldt tilstrækkelig til langt de fleste. Samtidig er skærmen tilpasset med specifikationer fra Sonys filmdivision, så den ser rigtig godt ud med især meget naturlige farver.

Mindre version af Xperia 1

En mindre skærm med lidt lavere opløsning er også den største forskel på Xperia 5 og den tidligere Xperia 1. Androidversion, processor, kamera og lignende er identisk.

For kameraet betyder det, at vi har en ret spændende pro-tilstand til at optage film, og et kamera som tager gode billeder i lyse omgivelser, også når solen titter ind og driller. Så snart mørket falder på, bliver det derimod tydeligt, at Sony har langt op til konkurrenterne, når det gælder detaljer og skarphed.

Men hvis du vil have en telefon i kategorien "kompakt topmodel", har du egentlig kun tre valgmuligheder i dag: Xperia 5, Samsung Galaxy S10e og iPhone 11 Pro.

De er alle en størrelse mindre end standard, men egentlig ikke minitelefoner. iPhone er jo iPhone, men vil du have Android, mener vi, at S10e er bedst af de små mobiler. Der er ikke noget i vejen med Xperia 5 som sådan, men ud over skærmen skiller den sig ikke ud. Samtidig er det praktiske format den største styrke hosXperia 5.

God skærmfilmformat på skærmenrelativt praktisk
Meget rodet placering af knapperhalvsløje billeder i mærke

38. Huawei P20 Pro

En stilren topmobil i topsegmentet

Prisklasse: Mellem Lancering: 2018, april Skærm: 6,1” AMOLED Skærmopløsning: 2240 x 1080 pixels Processor: HiSilicon Kirin 970 4 x 2,36 GHz, 4 x 1,8 GHz Kamera: 40+20+8 MP Selfiekamera: 24 MP Batteri: 4.000 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 128GB/6GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP67 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 4.2 Operativsystem: 8.0 Android Oreo Mål: 15,50 x 7,39 x 0,78 cm Vægt: 180 g Andet: Fingeraftrykslæser på knap foran, ansigtsgenkendelse

Huawei P20 Pro 128GB CLT-L29 Dual SIM

Huawei P20 Pro er en slank og stilren mobiltelefon med et rigtig godt kamera.

Hovedkameraet, eller mere præcist de tre hovedkameraer, der sidder på bagsiden, er endda bedre end kamerakongen Samsung S9+. Farverne, detaljerne og håndteringen af forskellige lysforhold er alt sammen på et højt niveau!

Den optiske zoom kan forstørre genstande op til fem gange, og kameraopløsningen på hele 40 megapixels kan vi bestemt ikke klage over. Også selfiekameraet udmærker sig med sine 24 megapixels og leverer her et udmærket stykke arbejde.

Mange muligheder for mobilfotografen

Huawei har blandt andet udstyret P20 Pro med en interessant super slowmotion-funktion. Det giver mulighed for at få nogle virkelig seje effekter, når du kan skyde optagelser med 960 billeder i sekundet – når det altså lykkedes at fange det, du gerne vil filme.

Det kan nemlig være svært at fange øjeblikket, da effekten kun varer 0,25 sekunder. Derudover kræver funktionen gode lysforhold, og af de grunde er det sandsynligvis en funktion, der sjældent kommer i brug. Men det er en sjov og interessant feature.

Selve kamera-appen på P20 Pro er brugervenligt udformet og nem at gå til. En smart og lille fin detalje er her, at funktionshjulet inde i appen ligner den manuelle fokusring, som man ser på et digitalkamera.

Der er i det hele taget masser af muligheder for både den uerfarne og mere rutinerede mobilfotograf.

Huawei P20 Pro

Svært at finde noget at klage over

En interessant detalje på P20 Pro er, at mobiltelefonen bruger hele skærmens øvre del, det såkaldte sensorpanel. Inde i telefonens indstillinger kan du vælge, at panelet skal være sort, hvis du foretrækker et mere traditionelt udseende.

Man skal virkelig gå i detaljer for at finde elementer at klage over ved Huawei P20 Pro, men der er faktisk plads til forbedring.

Skærmen har en udmærket farvegengivelse og lysstyrke, men det er ikke helt samme høje opløsning og DPI (billedpunkter pr. tomme), som hos nogle af topkonkurrenterne. Det er dog kun noget, man lægger mærke til, hvis man virkelig anstrenger sig for at se det.

Vi savner en god ”Skærm altid tændt”-funktion (Always on display), så du kan modtage og se informationer, når skærmlåsen er aktiveret. Der eksisterer en funktion, der er gemt langt nede i indstillingsmenuen, men aktiverer man den funktion, får man kun vist basisfunktioner som klokken og aktuelle sang, der afspilles.

Der er desværre ingen forhåndsvisning af beskeder, og man kan eksempelvis ikke styre musikken, når skærmen er slukket. Et godt, gammeldags 3.5 millimeter lydstik til høretelefoner og muligheden for trådløs opladning kan man også godt savne, når man tænker over det.

Stort batteri og en konkurrencedygtig pris

Huawei P20 Pro imponerer, når det gælder batteritiden - selv ved krævende mobilbrug. Vi behøver ikke at lade smartphonen op en eneste gang i løbet af dagen, så en enkelt opladning natten over rækker fint til en dags brug.

Ansigtsgenkendelsen er ekstremt hurtig og er fejlfri, så der er intet bøvl, når du skal låse mobilen op. Det samme kan vi sige om styresystemet, der kører godt og afvikler apps på en god og effektiv måde. Den interne lagerplads på 128 GB er også i orden.

Med Huawei P20 Pro har den kinesiske mobilproducent så rigeligt etableret sig blandt de bedste mobiltelefoner – endda med en konkurrencedygtig pris. Smartphonen har meget af det, man kan ønske sig, og leder du efter en mobil i topsegmentet, så er den her model bestemt et godt køb.

Meget godt kamerahurtig ansigtsgenkendelsegod batteritidrigelig lagerplads
Ingen trådløs opladning eller 3.5mm lydstiksparsom information på låseskærm

39. Apple iPhone XS

Både et ægte monster og en ret middel opdatering

Prisklasse: Premium Lancering: 2018, september Skærm: 5,8” OLED Skærmopløsning: 2436 x 1125 pixels Processor: A12 Bionic Kamera: 12+12 MP Selfiekamera: 7 MP Batteri: 2.658 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64GB/4GB RAM, 256GB/4GB RAM og 512GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja, understøtter eSIM IP-klassifikation: IP67 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: iOS 12 Mål: 14,36 x 7,09 x 0,77 cm Vægt: 177 g Andet: Ansigtsgenkendelse

Apple iPhone XS 64GB

Apple iPhone XS er en smartphone med en rigtig god skærm og flere spændende funktioner.

En af de ting, vi synes bedst om, er muligheden for at indstille dybdeskarpheden, når du har skudt dine portrætbilleder. På den måde kan du justere den uskarpe baggrund, hvis effekten er blevet for kraftig, eller øge uskarpheden, hvis det modsatte gør sig gældende.

Desværre er det ikke muligt at redde forkert dybdeskarphed fra begyndelsen, som vi ellers havde håbet på.

Forbedret kamera i iPhone XS

iPhone XS har nemlig, nøjagtig som tidligere iPhones, tendens til at have svært ved, hvor i billedet den skal lægge uskarpheden. Dette ses ekstra tydeligt på billeder med mange detaljer, eksempelvis vildt hår eller blomstermarker.

Det kan desværre ikke redde situationen, hvis du ændrer dybdeskarpheden efterfølgende. Derimod er funktionen praktisk, når du har taget et billede, hvor dybdeskarpheden er blevet rigtig, men lidt overdrevet i en eller anden grad.

Selve kameraet er blevet forbedret på andre punkter. Det er tydeligt, at det præsterer bedre i mørke og har mere detaljerede og lysstærke billeder. Men der findes telefoner på markedet, der lige er en tand skarpere, når vi taler dybdeskarphed og billeder taget under vanskelige lysforhold.

Den nye, smarte HDR-funktion giver derimod rigtig flotte billeder.

Middelmådig batteritid

iPhone XS har en batteritid, der holder cirka en dag, så på den måde er der ingen større forskel i forhold til forgængeren.

Desværre medfølger der ikke en hurtigoplader til telefonen, hvilket er et punkt, vi må føje til minuskontoen. Men telefonen bliver heldigvis opladet ret hurtigt alligevel.

Telefonen savner desuden USB-C, som ellers er standard på Mac i dag. Så i stedet må du fortsat stille dig tilfreds med Lightning-stikket, som jo indebærer, at du er ret låst til Apples eget tilbehør. Du kan naturligvis bruge Bluetooth-telefoner af valgfrit mærke, hvis du ønsker det.

Hurtig ansigtsgenkendelse

Apple iPhone XS har en hurtig brugerflade, ret hurtig ansigtsgenkendelse og klarer sig godt i de forskellige benchmark-programmer. Men hvis man har haft en af de seneste års iPhone-modeller, synes forskellen ikke at være nævneværdig mærkbar.

Det kræver, at du har en iPhone, der har nogle år på bagen, for at du virkelig skal kunne mærke forskel i performance. Ydeevnen er dog meget høj - også i forhold til topkonkurrenterne. Især når det gælder grafikken, er der godt med muskler, der lover spiloplevelser i topklasse.

Telefonen bliver ret varm, selv ved mindre krævende opgaver, men det bliver de fleste flagskibsmobiler i dag. iPhone XS er overordnet en mobiltelefon med en ydeevne helt i top.

På punkt efter punkt klarer den sig godt eller meget godt. Men der er stadig nogle få konkurrenter, der præsterer en smule bedre på et par afgørende områder – især i forhold til kameraet og prisen.

Kvalificerer sig til den bedste liga, men…

iPhone XS er ikke betydeligt bedre end sin forgænger iPhone 8 Plus – den er nærmere en diskret opgradering. På samme tid er prisstigningen stik modsat og alt andet end diskret. Her er Apple ikke bange for at gå til den, men de er alligevel nærige med tilbehøret.

Så på trods af at iPhone XS kvalificerer sig til at være i den bedste liga på mobilmarkedet, bliver karakteren ikke højere. Denne iPhone får dog næppe trofaste iPhone-brugere til at holde sig fra at skifte til den her. Hvis du har en lidt ældre model, vil du kunne mærke tydelig forskel.

Har du i forvejen en iPhone X eller iPhone 8 Plus med det nyeste iOS, bliver købet af XS langt fra en revolution, men sikkert heller ikke en skuffelse.

Apple iPhone XS er velegnet, hvis du vil have en letanvendelig mobiltelefon med en meget høj ydeevne, et godt kamera og en udmærket skærm - og er villig til at betale for det.

Meget høj ydeevneindstil dybdeskarphed efterfølgendegodt kamera
En del fejl i portrætfunktionensavner USB-Churtigoplader medfølger ikke

40. Apple iPhone 8 Plus

En rigtigt god smartphone med godt kamera

Prisklasse: Premium Lancering: 2017, september Skærm: 5,5" Retina Display Skærmopløsning: 1920 x 1080 pixels Processor: Apple A11 Bionic Kamera: 12+12 MP Selfiekamera: 7 MP Batteri: 2.691 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64GB/3GB RAM, 128GB/3GB RAM og 256GB/3GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Nej IP-klassifikation: IP67 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: iOS 11 Mål: 15,84 x 7,81 x 0,75 cm Vægt: 202 g Andet: Fingeraftrykslæser på knap foran

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Apple iPhone 8 Plus er en stor og ret tung, men samtidig tynd og stilren mobil. Størrelsen kombineret med den fantastiske skærm gør det til en fornøjelse at se video og billeder på telefonen.

Skærmen har en knivskarp skarphed og en meget bred betragtningsvinkel. Men det allerbedste ved iPhone 8 Plus er kameraet.

Billederne ser ikke redigerede ud, som de har tendens til at gøre på de fleste telefoner. Kameraet har en portrætfunktion, hvor baggrund og forgrund omkring motivet bliver utydeligt, mens motivet forbliver skarpt.

Varierende portrættilstand

Den slags portrætfunktion findes på de fleste mobiler i premium-segmentet i dag, men Apple har den kun på sine to seneste plusmodeller.

Portrætfunktionen har desværre ofte problemer, når der er mange detaljer i billedet.

Vi forsøger blandt andet at fotografere en hund med en mark som baggrund - her har kameraet svært ved at skelne skarphed og uskarphed i området lige omkring hunden. Kameraet har af og til samme problem, hvis det er et motiv med vildt hår.

Men 8 gange ud af 10 gange leverer iPhone 8 Plus et rigtig godt resultat, og så er det som om, du har taget billederne med et systemkamera. Farverne er naturtro, kameraet håndterer store lysforskelle med godt resultat og det giver også flotte billeder i mørke omgivelser.

Desværre er kameraet lidt langsomt, når du fotograferer i portrætfunktion. Det tager et halvt sekund, fra du trykker på udløseren, til billedet bliver taget. Det er man nødt til at have in mente, så man ikke går glip af fotomomentet. Dette problem findes ikke, når vi tager billeder med den almindelige "billedfunktion".

Okay batteritid i Plus-modellen

iPhone 8 Plus har en okay batteritid i forhold til sin størrelse, men regn med, at telefonen skal lades op mindst en gang i døgnet. Bruger du den meget, skal du desuden lade den op en ekstra gang i løbet af dagen.

Mobilen har understøttelse af trådløs opladning og hurtigoplader, men Apple inkluderer kun en almindelig oplader i pakken, hvilket virker unødvendigt fedtet.

Når det gælder ydeevnen, kan vi ikke mærke nogen større forskel i forhold til eksempelvis iPhone 7 Plus eller en premium-mobil fra en af Android-producenterne. Det er muligt, at de forbedringer i ydeevnen, der trods alt er udført, bliver mere mærkbare under bestemte forhold, for eksempel i VR-apps.

Ingen revolution, men bestemt et godt køb

Er du i forvejen iPhone-ejer og er på udkig efter en stor smartphone med et rigtig godt kamera, så er iPhone 8 Plus et godt køb. Men iPhone 8 Plus er ikke nogen revolution sammenlignet med forgængeren iPhone 7 Plus, især med tanke på prisforskellen.

Det eneste, der adskiller de to telefoner, oplevelsesmæssigt, er understøttelsen af trådløs opladning i iPhone 8 Plus. Ellers er deres batteritid, funktioner og udseende omtrent det samme.

Dermed ikke sagt at den her iPhone er et dårligt valg. iPhone 7 Plus er blandt de absolut bedste mobiltelefoner, så iPhone 8 Plus er med sin lidt forbedret ydeevne på den måde også et godt køb.

Vildt kamerahøj ydeevne
Få nyheder sammenlignet med iPhone 7 Plus

41. Motorola One Macro

Lavpris med ekstra funktion

Prisklasse: Lavpris Lancering: 2019, oktober Skærm: 6,2 tommer LCD - 720 x 1520 pixel Processor: Mediatek MT6771 Helio P70 (1x2 GHz + 4x2 GHz) Kamera: 13+2+2 megapixel (wide + makro + dybde), selfiekamera 8 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 157,6x75,4x9 mm Vægt: 186 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser

Motorola One Macro 64GB

Lavpristelefoner plejer ofte at medføre, at du må tage, hvad du får, eller at du bliver positivt overrasket over, hvor uventet meget du får til prisen. Motorola One Macro går lige skridtet videre med en forbavsende fyldt telefon, som alligevel har noget unikt.

Unikt med makro

En telefon i denne prisklasse kan ikke måle sig med topmodellerne. Men i forhold til prisen klarer kameraet sig alligevel ret godt for både nærbilleder og lyse omgivelser. Mørke omgivelser er en akilleshæl, men generelt er vi tilfredse med kameraets præstation.

Makrofunktionen er interessant. På dyrere telefoner plejer man aldrig rigtig at tænke over, hvordan nærbilleder fungerer. De plejer ligesom bare at gøre det. Måske tænker kameraet selv og viser den lille blomst, som er fotoverdenens ikon for makro/nærbilleder. At opfange detaljer tæt på er derimod ikke noget, som alle mobiler kan til perfektion, især når du går ned i prisklasserne. Her får du en speciel makrotilstand i kameraappen til både video- og og fotofunktionen, og det er positivt i forhold til prisklassen.

Mange funktioner, men langsom

Telefonen virker rigtig fyldt med funktioner til prisen. Skærmen er stor og leverer absolut godkendte farver og sorthed. Opløsningen er ikke den bedste, men hvis du ikke laver en direkte sammenligning med en telefon med høj opløsning, lider du næppe under det.

Batteriet er på hele 4.000 milliamperetimer, og kombineret med en ret klejn hardware giver det en rigtig god batteritid. Samtidig virker det generøst med 64 gigabyte lagerplads, hvilket burde række langt for de fleste.

Derimod er telefonen mærkbart langsom. Helt fra starten går det ikke med lysets hastighed, og med en snes apps installeret, kan nogle ting tage lidt tid at starte eller indlæse. Det bliver aldrig uudholdeligt i løbet af vores uger med telefonen, men samtidig plejer det gerne at gå lidt langsommere efter et halvt års tid, og når telefonen allerede fra begyndelsen ikke lader til at have alt for meget hastighed at give af, er det et advarselssignal. Men til lettere brug bør det ikke være noget problem.

Motorola One Macro er helt klart et interessant alternativ i den mere prispressede del af mobilsegmentet. Makrolinsen får den til at skille sig ud fra mængden, selvom vi hellere havde set, at man brugte pengene på hurtigere hardware.

Lang batteritidFedt med makrokamera i prisklassenStor skærm
Lidt langsomIkke ligefrem et superkamera

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

42. Samsung Galaxy A70

Samsung konkurrerer med sig selv

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, marts Skærm: 6,7” AMOLED Skærmopløsning: 2400 x 1080 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 675 2x2,0 GHz + 6x1,7 GHz Kamera: 32+8+5 MP Selfiekamera: 32 MP Batteri: 4.500 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 128GB/6GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: N/A 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 16,43 x 7,67 x 0,79 cm Vægt: 183 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

Samsung Galaxy A70 6GB RAM 128GB

Samsung Galaxy A70 er en god telefon, som har en rigtig stor skærm. Og så fortsætter den sydkoreanske producent i samme spor som de tidligere år, kan vi konstatere.

Nemlig ved at lancere så mange telefoner, at de faktisk ender med at konkurrere med sig selv.

Enorm skærm

Det store salgsparameter hos A70 er selvfølgelig den store Super AMOLED-skærm på 6,7 tommer. Den gør telefonen ret stor - større end mange producenters topmodeller i dag.

At telefonen har en AMOLED-skærm giver pr. definition flotte farver og flot sorthed, men den kan ikke helt måle sig med de allerbedste skærme.

Som med resten af A-serien i 2019 er telefonens ydre lavet af plastic. Det giver betydeligt lettere telefoner, men selvfølgelig også følelsen af en lidt billigere model. Nøjagtig som ved den lidt mindre model Samsung Galaxy A50 er fingeraftrykslæseren indbygget i skærmen og er ligeså frustrerende dårlig at bruge. Den har problemer i form af, at den kun virker hver anden gang.

Andre nyskabelser, som trådløs opladning eller vandbestandighed, må du ty til dyrere smartphones for at få.

I konkurrence med sig selv

Plads til to SIM-kort og 128 GB lagerplads finder vi her nøjagtig som i den lidt billigere A50-model. Nyt er derimod en Qualcomm-processor i stedet for Samsungs egen. Snapdragon 675 er noget kraftigere end den Exynos-chip, vi finder i A50, men ikke noget banebrydende.

Både processoren og den lidt større skærm kræver mere af batteriet, hvorfor batteritiden i testprotokollen ender på bestået, men så heller ikke mere. Regn med batteri til en dags brug, hvis du ikke bruger den alt for meget.

Kameraerne på for- og bagsiden gør det godt. Først og fremmest er detaljerigdommen og skarpheden forbedret i forhold til A50, og kameraet på A70 er faktisk rigtig godt set i forhold til prisen.

Små forskelle mellem A70 og A50

Som det står klart, så er forskellene mellem A50 og A70 altså ret små. Prisen er stort set den samme, og det du kan vælge imellem, er en stor skærm på 6,4” og god batteritid (A50) eller kæmpestor skærm på 6,7” og en marginalt bedre ydeevne (A70).

I sidste ende er det netop skærmstørrelsen, som det står og falder med. Vil du have den størst mulige skærm til surfing og streaming til en lav pris, så er Samsung Galaxy A70 et rigtig godt valg. Samtidig er denne model, som resten af A-serien, op imod hård konkurrence fra andre producenter.

Stor Super AMOLED-skærmprisniveauetgodt kamera til prisen
Plasticagtigringe fingeraftrykslæserbatteritid ikke i top

43. Samsung Galaxy A50

Billig mobil som ikke fejler

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, februar Skærm: 6,4” AMOLED Skærmopløsning: 2340 x 1080 pixels Processor: Exynos 9610 4x2,3 GHz + 4x1,7 GHz Kamera: 28+8+5 MP Selfiekamera: 25 MP Batteri: 4.000 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 64GB/4GB RAM og 128GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 15,85 x 7,47 x 0,77 cm Vægt: 166 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen

Samsung Galaxy A50 4GB RAM 128GB

Samsung Galaxy A50 er et ret stort skridt opad fra A-seriens mindste modeller. Stort som i større skærm og batteri, flere kameraer og bedre processor. Fingeraftrykslæseren har fået æren af at flytte ind under skærmen.

Netop fingeraftrykslæseren er dog det store minus hos Galaxy A50. Samsung har stadig ikke fået godt greb om teknikken, som vi ser i topmodellernes ultralydslæsere (den her er optisk), og at låse telefonen op med fingeren er et studie i frustration.

Stort skridt opad

Ellers det en behagelig mobil i en lidt vanskelig prisklasse. Nøjagtig som lavprissegmentet er mellemsegmentet blevet utrolig meget bedre de senere år - især i kraft af de populære prispressende kinesiske aktører som Huawei, Xiaomi og OnePlus.

Med A50 får du en stor skærm på 6,4 tommer i AMOLED-version, der giver rigtig gode farver og sorthed. Den store skærm har selvfølgelig også en del betydning for telefonens mål, hvilket du bør have i tankerne.

Lagerpladsen på 64GB eller 128 GB burde være nok til de fleste, og der er naturligvis plads til to SIM-kort. Også processoren er blevet hurtigere sammenlignet med den mindre model, Samsung Galaxy A40, selvom det ikke er en højtydende enhed, vi her har med at gøre.

Kombinationen af en nogenlunde slanket systemchip og et stort batteri påvirker derimod batteritiden. Batteriet rækker uden problemer til en dag, og subjektivt føles det overordnet som en af Samsungs bedste batteritider.

Stor konkurrence i segmentet

Telefonens bagside rummer tre kameralinser, så du kan fotografere i vidvinkel og desuden få dybdeskarpheden, som du vil have den. I forhold til prisen er kameraet slet ikke så tosset og klarer også billeder i dæmpet belysning relativt godt.

I det store hele er Samsung Galaxy A50 en god telefon, ingen tvivl om det. Den befinder sig dog i et prissegment, hvor den bestemt ikke er alene. De fleste større producenter har mindst én model her, som alle imponerer med deres "næsten topmodel"-specifikationer.

Galaxy A50 vinder derimod meget på den store, flotte skærm, batteritiden og den store hukommelse. Det er en passende smartphone, hvis du på jagt efter netop disse egenskaber til en rimelig pris.

Super AMOLED-skærmgod batteritidstor lagerplads
Plasticagtigringe fingeraftrykslæser

44. Samsung Galaxy A40

Samsung er blevet bedre til lavpris

Prisklasse: Lavpris Lancering: 2019, marts Skærm: 5,9” AMOLED Skærmopløsning: 2340 x 1080 pixels Processor: Exynos 7904 2x1,7 GHz + 6x1,59 GHz Kamera: 16+5 MP Selfiekamera: 25 MP Batteri: 3.100 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 64GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 512GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: N/A 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 14,4 x 6,92 x 0,79 cm Vægt: 140 g Andet: Fingeraftrykslæser på bagsiden

Samsung Galaxy A40 64GB

Samsung Galaxy A40 er Samsungs måde at rette ind efter det aktuelle mobilmarked. Et marked, hvor færre forbrugere køber de stadigt dyrere topmodeller, hvor mobiler i mellem- og lavprisklassen er blevet bedre og hvor de kinesiske smartphone-producenter samtidig presser priserne.

Det er dét marked, som Samsung – nøjagtig som de andre producenter – nu navigerer i, og A-serien er nogle af de telefoner, som Samsung bruger i kampen om kunderne.

Samsung-plasten er tilbage

Det er ikke mange år siden, hvor alle Samsungs telefoner, inklusive topmodellerne, var lavet af plastic. Prisen taget i betragtning er det næppe overraskende, at samme nu gælder for Galaxy A40, men det giver en lille grad af nostalgi af, hvordan det var engang. Plastkonstruktionen virker dog solid og bidrager til telefonens forholdsvis lave vægt.

Skærmen er positivt nok af AMOLED-typen, som giver bedre farver og kontrast - langt fra samme niveau som dyrere modeller, ganske vist, men stadig rigtig godt til prisen.

Selve skærmen er på 5,9 tommer, hvilket var gigantisk for blot nogle år siden. I dag er skærmen, sammen med de øvrige dimensioner for telefonen, derimod en af de mere handy størrelser på markedet.

Helt okay ydeevne

I lavprisklassen, hvor Samsung Galaxy A40 hører hjemme, støder du på en hel del kompromisser. Så det store spørgsmål er, hvad der er sparet på?

Ud over materialevalget og skærmen drejer det sig om lavere ydeevne over stort set hele linjen. Kameraet klarer sig rimeligt i dagslys med god skarphed og farver, uden at det for den sags skyld når op på et vildt niveau.

Mindre gode bliver billederne i mørke, hvor farverne hurtigt bliver gnidrede, og billedstøjen tager over. Det dobbelte kameraobjektiv giver almindelige billeder og vidvinkelbilleder uden fiksfakserier.

Fingeraftrykslæseren sidder på bagsiden i stedet for at være indbygget i skærmen, men er rigtig hurtig. Det går ganske glimrende med at surfe, åbne apps og spille spil, selvom det selvfølgelig ikke går ligeså hurtigt som på dyrere smartphones. Du lægger mærke til forsinkelsen, men det forstyrrer ikke nævneværdigt.

Den indbyggede lagerplads på 64GB er nok til de fleste, men smart nok understøtter telefonen også plads til to SIM-kort eller et microSD-kort.

Vinder en hel del på sin software

Ser vi på parametre som ydeevne, kamera og materialevalg i denne prisklasse er de kinesiske mærker som eksempelvis Xiaomi lige en tand skarpere end Galaxy A40.

Samsung vinder derimod en hel del på softwaren, som rummer alt fra betalingstjenester til helbredsfunktioner, der er hentet direkte fra producentens dyrere modeller.

Samsung Galaxy A40 er en lavpristelefon, der gør mange ting rigtigt, har mange gode funktioner og giver god værdi for pengene. Den har måske ikke samme wow-faktor som nogle andre billige modeller, men den har bestemt heller ikke noget at skamme sig over.

Rigtigt fin skærm trods lav prismange funktioner
Plasticagtigkameraet forringes hurtigt i dårlig belysning

45. Samsung Galaxy S8+

Højtydende og spækket med funktioner, men ikke helt fejlfri

Prisklasse: Premium Lancering: 2017, marts Skærm: 6,2" AMOLED Skærmopløsning: 2960 x 1440 pixels Processor: Exynos 9 Octa 2,3 MHz Kamera: 12 MP Selfiekamera: 8 MP Batteri: 3.500 mAh Trådløs opladning: Ja Lagerplads/RAM: 64GB/4GB RAM Understøtter hukommelseskort: Ja, microSD op til 256GB Dual SIM: Ja IP-klassifikation: IP68 3.5mm mini-jack: Ja Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 7.0 Android Pie Mål: 15,95 x 7,34 x 0,81 cm Vægt: 173 g Andet: Fingeraftrykslæser på bagsiden, iris- og ansigtsgenkendelse

Samsung Galaxy S8+ 64GB

Samsung Galaxy S8+ er spækket med teknik i et lækket design og med imponerende specifikationer. Tag blot login-mulighederne. Du kan vælge mellem pinkode, mønster, ansigts- og irisgenkendelse eller fingeraftryk. Her har telefonen det hele.

Desværre må vi konstatere, at det primært er pinkode- og mønsteralternativet, der giver et godkendt resultat – de øvrige muligheder er ikke altid tilfredsstillende. Fingeraftrykslæseren er eksempelvis hurtig, men placeringen af den er dårlig.

Når du først har fået tændt S8+ og er i gang med den indledende udforskning af telefonen, så fortsætter de forskellige funktioner og muligheder med at skylle ind over dig. Heldigvis lærer man det med tiden, men for førstegangsbrugeren kan det virke overvældende.

Mange alternativer

De fleste alternativer kan slås fra, men du kan desværre ikke slippe af med funktionen Bixby, der er Samsungs ekstremt meget dårligere variant af Google Assistant.

Uanset hvad man ellers synes om overfloden af funktioner, så kan man ikke klage over hverken hardware eller ydeevne på Galaxy S8. Mobilen er på trods af al sin hardware og de mange funktioner voldsomt hurtig.

Applikationer åbnes med lynets hast, og vi kan ikke finde et spil, der får mobilen til at hive efter vejret. Skærmen med sine 6,2” (og det lidt underlige format 18,5:9) er blandt den bedste, vi er stødt på – især i direkte sollys.

En hardwarefunktion, vi savner, er den fysiske "hjem-knap". Den er erstattet med en trykfølsom, digital variant, der er en del af skærmen. Det tager lidt tid at vænne sig til at trykke på den, men efter et stykke tid føles det okay. Man kan også indstille, hvor følsom funktionen skal være.

Suverænt kamera

Mobiltelefonens kamera er suverænt, især ved fotografering under mindre gode lysforhold. Farvegengivelsen er rigtig fin, og der mangler ikke indstillingsmuligheder, hvis du vil have mere manuel kontrol.

Batteritiden er god uden at være prangende. Generelt har vi omkring 30 procent batteri tilbage, når vi nærmer os sengetid.

Lydmæssigt sætter vi pris på, at Samsung har inkluderet et 3,5-millimeterstik på telefonen. Derimod synes vi, at det er synd, at mobilen kun har en ekstern højttaler.

Samlet set vil brugere af Samsung Galaxy S8+ ikke komme til at mangle noget, når det gælder ydeevne og funktioner, men flagskibsmodellen er derimod ikke helt fejlfri, som det fremgår ovenfor, og karakteren bliver derfor ikke helt i top.

Ydeevnensuverænt kameragod skærm
Fingeraftrykslæserens placeringBixby-assistentenstørrelsen passer ikke til alle

46. Apple iPhone 7

Brugervenlig mobil med rigtig godt kamera, men lidt kort batteritid

Prisklasse: Premium Lancering: 2016, september Skærm: 4,7” LCD Skærmopløsning: 1334 x 750 pixels Processor: Apple A10 Fusion Kamera: 12 MP Selfiekamera: 7 MP Batteri: 1.960 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 32GB/2GB RAM, 128GB/2GB RAM og 256GB/2GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Nej IP-klassifikation: IP67 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: Lightning Bluetooth-version: 4.2 Operativsystem: iOS 10.0.1 Mål: 13,83 x 6,71 x 0,71 cm Vægt: 138 g Andet: Fingeraftrykslæser på knap foran

Apple iPhone 7 128GB

Apple iPhone 7 er en brugervenlig mobiltelefon med et slankt ydre og et vildt kamera. Det er på mange måder en telefon, som den helt uerfarne bruger hurtigt føler sig komfortabel med. Det skyldes i høj grad brugerfladen ved Apples operativsystem iOS.

Det er en stor fordel. Operativsystemet har et fænomenalt udvalg af apps og er meget hurtigt. Vi er eksempelvis inde i kameraet og kan tage billeder stort set med det samme, efter vi har trykket på kameraikonet.

Kameraet præsterer rigtig godt under både gode og knap så gode lysforhold. Selv når det begynder at blive rigtig mørkt, lykkes det for mobilkameraet at tage billeder af en god standard. I gode lysforhold er farverigdommen stor, kontrasten høj og skarpheden står knivskarpt.

Første iPhone uden hovedtelefonstik

iPhone 7 har en skærm på 4,7 tommer og er ret slank i sit design. Selve størrelsen virker her tilpas til både at ringe med og til at se video.

Det er i den sammenhæng værd at bemærke, at denne iPhone ikke har et stik til hovedtelefoner. Med iPhone 7 traf Apple jo den beslutning at fjerne hovedtelefon-stikket og fokusere på en trådløs anvendelse. Med andre ord: Du skal bruge trådløse høretelefoner med Bluetooth, når du vil høre musik eller føre en samtale med headset.

Alternativt kan du bruge høretelefoner med Lightning-port eller bruge en adapter. Det er en ulempe, hvis man allerede har et par gode hovedtelefoner liggende, som man nu ikke kan tilslutte til telefonen.

En anden ulempe er, at Apple stadigvæk bruger deres egen, specielle port til opladning, en såkaldt Lightning, i stedet for USB, der er branchestandarden. På den måde bliver du lidt låst i forhold til Apples produkter. På den anden side er udvalget af tilbehør meget stort i dag.

Fremragende skærm

iPhone 7 har en fremragende skærmkvalitet. Farvegengivelsen er kanon, og det samme er betragtningsvinklen og kontrasten. På skærmen finder du en fordybning, der fungerer som en virtuel hjem-knap kombineret med fingeraftrykslæser. Den er let at komme til og reagerer med det samme, når vi placerer tommelen på en.

Batteritiden er relativt kort og holder en dags tid ved sparsom brug, men batteriet drænes på blot et par timer ved belastning, oplyser vi.

Det kan for eksempel være, når du bruger den samme app hele tiden. Selve opladningen sker dog meget hurtigt, og batteriet går fra at være tomt til halvfyldt i løbet af en halv times tid.

Der er ingen tvivl om, at iPhone 7 er en god mobiltelefon, især hvis man lægger vægt på et godt kamera og en brugervenlig brugerflade. Med en længere batteritid, et mindre låst system og en lidt lavere pris havde karakteren været højere.

iPhone som præsterer på topniveau

Prisen bliver et ekstra stort minus, når man ser på, at Apple har lanceret nye iPhone-modeller efter denne test, for her ligger 7'eren stadig på et højt prisniveau. De konkurrenter, som denne smartphone bliver sammenlignet med, har bedre specifikationer og er i mange tilfælde skarpere udført.

Men det er alligevel en iPhone, som vi ikke har nogen problemer med at anbefale. Den er hurtig, flot, brugervenlig og yder på topniveau i de allervigtigste kategorier.

Intuitiv brugerfladehurtig responsmeget godt kamera og god skærmhurtig opladning
Låst til Apple-løsningerkort batteritidikke udgang til hovedtelefonstik

47. Samsung Galaxy A51

Det kan I gøre bedre, Samsung

Prisklasse: Lavpris Lancering: 2020, april Skærm: 6,5 tommer LCD - 1080 x 2400 pixel Processor: Exynos 9611 Kamera: 48+12+5+5 megapixel (wide, ultrawide, makro, dybde), selfiekamera 32 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 158,5 x 73,6 x 7,9 mm Vægt: 172 g Androidversion: 9 Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, høretelefonstik

Samsung Galaxy A51 4GB RAM 128GB

Samsung Galaxy A51 er, som navnet antyder, både en opfølger til og meget nært beslægtet med forgængeren A50. Man skal faktisk bruge et forstørrelsesglas til at finde forskellene mellem de to i en specifikationsoversigt.

I virkeligheden adskiller de sig imidlertid på et par vigtige punkter, og det er ikke altid til opfølgerens fordel.

Makrokamera

En lidt større skærm og et ekstra kamera er hovednyhederne udvendigt på A51. Ja, og at i hvert fald bagsiden er tydeligt designet til at efterligne forårets topmodeller i S20-serien med sit rektangulære kamerapanel.

Kameraet er opdateret en smule siden sidst. Primært med tilføjelsen af et makrokamera for at kunne tage nærbilleder. Det findes på dyrere modeller, uden at det kræver et ekstra objektiv, men her fungerer det ret godt.

Ingen af kameraerne har nogen form for billedstabilisering, så både du og motivet skal stå stille, for at billedet skal blive skarpt.

Det samme gælder de tre andre kameraer og selfiekameraet. I dagslys giver de generelt ret gode billeder. Billedbehandlingen bliver grumset i uregelmæssige detaljer som buske, men generelt er resultatet bestået.

Om natten bliver det derimod hurtigt værre, og der mærker man også den manglende billedstabilisering. Det bliver let uklart, og motivet skal stå helt stille i længere tid, hvis billedet skal blive godt.

Nyeste Android på fin skærm

Luksusfornemmelsen fra A50, som også findes her, skyldes Super Amoled-skærmen, der virkelig er et plus i denne prisklasse med meget gode farver. Dertil får vi også den nyeste Android og nyeste udgave af Samsungs egen grænseflade.

Men det er også der, det store problem viser sig. Selvom Galaxy A50 ikke ligefrem var en væddeløbshest, generede hastigheden os aldrig under daglig brug. Galaxy A51 har derimod for vane at hakke, når du fejer mellem startskærme, når du åbner dine apps, når du lukker dem, og uvilkårligt med jævne mellemrum. Det sker tit nok, til at det generer, og selv efter en systemopdatering og nulstilling har vi stadig problemet. Det skyldes sandsynligvis en dårlig optimering af Android og/eller Samsungs egen grænseflade, men uanset årsagen er det irriterende.

Prisklassen omkring 3.000 kroner er rigtig hård, og at lancere en telefon, der ikke kan følge med, mens konkurrenterne virker hurtige, duer bare ikke i år 2020. Derfor synes vi, at du har betydeligt bedre valgmuligheder end Samsung Galaxy A51, faktisk også forgængeren.

Fin skærmRimelig batteritidNyeste Android
Ringe natbilleder med kameraetHænger meget ofteStort set identisk med forgængerenIngen billedstabilisator

48. Samsung Galaxy A80

Unikt kamera og stor skærm

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, april Skærm: 6,7” AMOLED Skærmopløsning: 2400 x 1080 pixels Processor: Qualcomm Snapdragon 730 (2x2,2 GHz + 6x1,8 GHz) Kamera: 48+8 MP Selfiekamera: Samme som hovedkamera Batteri: 3.700 mAh Trådløs opladning: Nej Lagerplads/RAM: 128GB/8GB RAM Understøtter hukommelseskort: Nej Dual SIM: Ja IP-klassifikation: N/A 3.5mm mini-jack: Nej Tilslutninger: USB Type-C Bluetooth-version: 5.0 Operativsystem: 9.0 Android Pie Mål: 16,52 x 7,65 x 0,93 cm Vægt: 220 g Andet: Fingeraftrykslæser i skærmen, ANT+ og roterende kamera.

Samsung Galaxy A80 128GB

Samsung Galaxy A80 er på mange punkter en hurtigere udgave af Galaxy A70, men med et twist - bogstavelig talt.

Der er nemlig slet ikke noget selfiekamera på fronten af telefonen. I stedet er det hovedkameraet, som ved hjælp af en motor vender rundt og bliver til et selfiekamera.

Speciel kameraløsning

Modsat Galaxy A70 får vi her kun to kameralinser i stedet for tre, men hovedkameraet er af en mere moderne type.

Som almindeligt hovedkamera opfører Galaxy A80 sig på omtrent samme måde som søskendemodellen. Du går glip af den rigtig brede vidvinkel, men billederne bliver for det meste rigtig gode, omend ikke med samme glans som på dyrere modeller.

Hele pointen med telefonen er selvfølgelig motoren til kameraet. Selfiekameraet mangler som nævnt. Men hvis du trykker på knappen til frontkameraet, aktiveres en lille motor, som helt enkelt vender hele kamerapakken fremad.

Det er bestemt en sjov gimmick, men virker samtidig som en væsentlig mere skrøbelig konstruktion end eksempelvis popop-kameraet i OnePlus 7 Pro. Samtidig er motoren ret lille og har ikke kræfter til at vende kameraet, mens telefonen ligger på et bord. Motordelen gør også, at telefonen er betydeligt tungere end netop Galaxy A70.

Paradoksalt nok tog det lang tid efter lanceringen, inden den samme software blev anvendt til selfier og almindelige billeder, selvom det er det samme kamera. Nu har du de samme funktioner for og bag, men det virker ikke helt gennemtænkt.

Sløj opgradering af hardware

Sammenligningen med Galaxy A70 er uundgåelig. Skærmen er den samme på begge telefoner, og mange af dimensionerne minder derudover om hinanden i slående grad.

Netop skærmen er rigtig stor og præsterer rigtig godt for sin prisklasse, selvom farverne ikke når samme niveau som på firmaets egen Galaxy S10-serie. Med en stor skærm må du samtidig være forberedt på en ordentlig kleppert af en telefon.

Nøjagtig som på A70 sidder der en ret langsom fingeraftrykslæser indbygget i skærmen.

Indvendigt finder vi en lidt hurtigere processer end i A70. Det lægger man dog mest mærke til i ydelsestest. Ved almindelig brug er forskellen mellem de to smartphones forsvindende lille. På samme tid indebærer kameramotoren i Galaxy A80, at batteriet faktisk er mindre her end i A70, hvilket også afspejles i batteritiden. Batteritiden var middelmådig allerede i A70 og er næppe bedre her.

Samsung Galaxy A80 lever udelukkende i kraft af sin gimmick med det motoriserede kamera.

Er du ude efter en telefon med en rigtig stor skærm til en lidt lavere pris, så må vi alligevel tilkende sejren til den lidt mindre model A70. For det er en meget spinkel opdatering, du her får for den højere pris på Samsung Galaxy A80.

Sjov kamera-gimmickstor skærmgodt kamera i forhold til prisen
Skrøbelig kamerakonstruktionplasticagitgsløv fingeraftrykslæser

49. Motorola Moto One Hyper

Sløv skærm i intetsigende mobil

Prisklasse: Mellem Lancering: 2019, december Skærm: 6,5 tommer LCD - 1080 x 2340 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 675 (2x2 GHz + 6x1,7 GHz) Kamera: 64+8 megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 32 megapixel Batteri: 4.000 mAh Mål: 161,8x76,6x8,9 mm Vægt: 210 g Androidversion: 10 Andet: Fingeraftrykslæser, motordrevet selfiekamera

Motorola One Hyper 128GB

Ved lanceringen af Moto G8 Plus i Danmark lovede Motorola, at de ville reducere antallet af versioner af G8 for at undgå forvirring. Tydeligvis medregnede de ikke andre modeller, for Motorola One Hyper føles som en dyr G8 med få ekstra funktioner.

Motorkamera

Hovedattraktionen og grunden til den lidt højere pris end den førnævnte Motorolatelefon er kameraerne. På bagsiden sidder der et hovedkamera på 64 megapixel, tæt efterfulgt af et på 8.

Motorola One Hyper

Forsiden har overraskende nok ikke noget kamera, det er i stedet skjult i toppen af telefonen og skubbes ud ved behov. Det er en gimmick, vi har set før, som giver en større skærm, men som også giver anledning til spørgsmål om holdbarheden over længere tid. Antagelig er det kameraet, der også øger vægten til hele 210 gram på en telefon, hvor vægten i øvrigt ikke giver samme følelse af kvalitet som hos andre, tungere telefoner.

Problemet er, at det større antal megapixel på både bagerste og forreste kamera ikke bliver omsat til kvalitet. Sammenligningen med Moto G8 er uundgåelig, for billedkvaliteten er stort set den samme, bortset fra at G8 har en ekstra linse at lege med.

Motorola One Hyper

Sløv skærm

Sammenligningen kan fortsætte, for telefonerne er stort set identiske. One Hyper har en på papiret hurtigere chip, men mindre skærm og lavere opløsning. Derimod er batteriet lige så stort, hvilket kombineret med den mindre og dermed mere strømbesparende skærm giver en rigtig god batteritid.

Skærmen er samtidig telefonens store akilleshæl. Om det er skærmens opdateringshastighed eller touch-sensoren har vi svært ved at afgøre, men det føles hele tiden som om, at der er en lille forsinkelse mellem tryk eller fej, og det der faktisk vises på skærmen. Ikke i en grad så det er svært at bruge telefonen, men tilstrækkelig meget til at hele oplevelsen føles lidt sløv.

I det store hele er Motorola One Hyper en telefon med god batteritid, men sløv skærm. Forskellene i forhold til den betydelig billigere G8 Plus er nærmest ubetydelige, hvilket også gør denne model ganske uinteressant.

God batteritidrimelig ydeevnelidt sjov kameragimmick
Sløv skærmtungtvivlsom byggekvalitet på frontkameraet

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

50. Nokia 8000 4G

Enkel og billig telefon, som desværre virker alt for billig

Prisklasse: lavpris Skærm: 2,8 tommer TFT, 240x320 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 210 (4x1,1 GHz) Kamera: 2 megapixel, intet selfiekamera Batteri: 1500 mAh Mål: 132,2x56,5x12,3 mm Vægt: 110,2 g Operativsystem: KaiOS

Nokia 8000 4G 4GB Dual SIM

Dengang Nokia var verdens største producent af mobiltelefoner, drejede det sig faktisk aldrig om de mere avancerede "proto-smartphones" som N95 og lignende. Det var altid de lidt enklere telefoner, der solgte bedst. Nu hvor HMD Global har rettighederne til Nokias varemærke, fortsætter de et stykke hen ad vejen i samme spor. Nokia 8000 4G er den seneste mobil fra dem, der er henvendt til brugere, der vil have en enkel telefon af den gamle skola, men alligevel moderne funktioner som 4G.

Mere moderne på indersiden

At telefonen har 4G, skyldes egentlig ikke, at du skal kunne surfe vidt hurtigt med telefonen. Det er nærmere et spørgsmål om, at det gamle GSM-net og i visse tilfælde 3G-frekvenserne er begyndt at blive nedlagt for at skabe plads til mere moderne teknik som netop 4G. Altså at du stadigvæk skal kunne bruge telefonen, og ikke surfhastighed.

Samtidig har du både Wi-Fi, appbutik og surfmulighed på telefonen, men selvfølgelig i lidt begrænset omfang. Telefonen kører det slankede operativsystem KaiOS, som er udviklet netop til enkle telefoner. Det er opbygget på en måde, der minder om, hvordan mobilernes operativsystemer så ud for 15-20 år siden, men med lidt moderne komponenter integreret.

I det store hele fungerer tanken fint, men vi bliver også mindet om, hvorfor vi helst vil slippe for at surfe på nettet på en minimal skærm uden pegefunktion. KaiOS gør alligevel et godt stykke arbejde med at være rimelig enkelt og stadigvæk muliggøre de funktioner, vi tager for givet i dag.

Spøg til side

Desværre er der ikke så meget godt at sige om selve telefonen. Vi var forberedte på, at kameraet var hentet fra den tid, hvor disse telefoner var moderne, og vi fik i sandhed bekræftet vores mistanke. På den anden side for vi, som ventet, en batteritid, som er langt over det, som moderne smartphones kan levere. Derimod er telefonen glad for at slukke uden grund i ny og næ, selvom der er masser af strøm tilbage på batteriet. Men der er to ting, der virkelig trækker ned på bedømmelsen af telefonen. For det første er skærmen virkelig billig. Begrænsede farver og opløsning kan i acceptere, men betragtningsvinklen ringe fra alle sider, at det er svært at finde en god vinkel overhovedet.

Den anden store ulempe er tastaturet. Alle knapper undtagen styrekrydset i midten flugter med overfladen, og det skal nok ligne, at de er en integreret del af forsiden. Det gør, at du ikke får noget ud af støve dine gamle "Skriv SMS'er under bordet"-kundskaber af, for du kan ikke mærke, hvor knapperne er. Samtidig er det selv med øjnene på tasterne nemt at ramme forkert. Den aktive overflade for hver knap føles for lille, og samtidig føles det som om, at alle knapperne sidder for tæt.

Enkle og billige telefoner har helt sikkert en vis tiltrækningskraft, selv i dag. Det gør tanken bag og det indvendige i Nokia 8000 4G fuldt anvendelig. Men telefonens ydre gør, at vi havde gættet på en fjerdedel af den faktiske pris, for dette her havde været billigt på den dårlige måde allerede i 2005.

Lille og praktiskrimelig nem at finde rundt pågod batteritid
Stort set ubrugelig skærmstort set ubrugeligt tastaturslukker foruroligende ofte af sig selv

Mere om mobiltelefoner

Mobiltelefonen er blevet et multiværktøj for de fleste i dag. Vi bruger den til avancerede opgaver i arbejdslivet. Men også til helt enkle ting som at se, hvad klokken er, til tidsfordriv og underholdning eller til socialt samvær på sociale medier, til nyheder, e-mail m.m. – og så selvfølgelig til at ringe med.

Det der primært adskiller mobiltelefonerne fra hinanden i dag, er, hvilket mobilt operativsystem de bruger. Producenten Apple har sit eget mobile operativsystem ved navn IOS. Google har ligeledes sit eget (Android), men de fremstiller relativt få mobiltelefoner selv. Det anvendes hovedsageligt af en række andre producenter, eksempelvis i mobiltelefoner fra Sony, Samsung, HTC, ZTE og LG.

Af og til vælger Google imidlertid at udvikle en mobiltelefon selv i samarbejde med en producent. Selv Microsoft havde deres eget mobile operativsystem: Windows Phone. Det var mere omtalt for et par år siden, men efter nogen tids forsøg valgte Microsoft at afbryde understøtningen af Windows Phone i sommeren 2017. Friske tal viser, at et godt stykke over 90 procent af de mobiltelefoner, der sælges i dag, har Android eller IOS som mobilt operativsystem.

Ud over de mobile operativsystemer til smartphones findes der også enklere modeller. Disse mobiltelefoner er ofte tilpasset ældre mennesker og har dermed færre funktioner, en simplere brugergrænseflade og store knapper. Doro er et eksempel på en producent, der laver mobiltelefoner til ældre. Der findes også en del virkelig billige mobiltelefoner af enklere model, som ikke henvender sig til ældre – telefoner der næsten udelukkende er beregnede til kommunikation, ikke til andre ting som underholdning, surf og lignende.

Køb af mobiltelefon

Fælles for mobiltelefoner i dag er, at de har touchscreen og er hurtige og lette at bruge. De har også GPS-navigation, god integration med sociale medier og adgang til en app-butik med hundredtusindvis af apps og spil, som du kan downloade for at udvide telefonens funktionalitet.

App-butikken til Android hedder Play, og programbutikken til iOS hedder App Store. I disse digitale butikker kan du finde applikationer til alt fra sociale medier, spil og videobutikker til skriveprogrammer, træningshjælp og måleredskaber til husbyggeriet. Her kan ud finde både nødvendige og unødvendige ting.

Den største forskel mellem mobiltelefoner i dag er brugergrænseflade og ydeevne. IOS har en unik grænseflade, der skiller dem ud fra mængden. Mange mobilproducenter vælger også at skabe deres egen, unikke grænseflade oven på Android, hvor de giver brugeren en række ekstrafunktioner, som de ikke havde fået, hvis de bare havde lagt den rene version af Android ind.

Nogle få producenter vælger dog den sidstnævnte løsning, nemlig ikke at give grænsefladen sit eget, unikke touch. Grænsefladen kaldes da for Android Vanilla, hvor forbrugeren kort og godt får en mindre bearbejdet og unik oplevelse.

Mobiltelefonerne har som sagt også forskellige ydeevner. Ydeevnen afhænger af den hardware, som producenten vælger at putte i mobiltelefonen, men også softwaren, der har til opgave at få mest muligt ud af den installerede hardware.

Næsten alle mobiltelefoner er i dag hurtige uden ventetider i grænsefladen, selv de fleste lavpristelefoner. Sådan var det ikke for et par år siden. Derimod kan ydeevnen variere, når du kører mange apps samtidig, eller når du kører en særligt krævende app eller et spil, der udnytter den nyeste hardware maksimalt.

Når du køber en mobiltelefon, er det derfor vigtigt at være bevidst om dine behov. Hvad har du tænkt dig at anvende telefonen til? Skal du bruge den vildeste hardware, eller er det måske nok med en mobiltelefon i den anden ende af skalaen – altså en lavpristelefon?

Du bør dog altid være forsigtig med at købe ældre mobiltelefoner, der ikke kan opdateres til den seneste version af det mobile operativsystem. Operativsystemerne opdateres med jævne mellemrum. Producenten lukker sikkerhedshuller, der ellers ville kunne skade forbrugeren ved hacking-angreb, eksempelvis i form af mistede data eller måske endda økonomiske tab. Når operativsystemet opdateres, følger applikationer også gerne med. Det kan også være, at visse apps tilpasses den nye version af operativsystemet og holder op med at virke i ældre versioner.

Køber du så en mobiltelefon med en ældre version af operativsystemet, som ikke kan opdateres til en nyere version, får du en mobiltelefon, hvor visse apps ikke virker, og hvor der i værste fald er sikkerhedshuller i selve operativsystemet, der kan udnyttes af hackere. Vælg derfor altid en relativt ny mobiltelefonmodel – uanset om du søger i lavpris-, mellemklasse- eller premiumsegmentet.

Find den bedste pris

De billigste mobilpriser, både med og uden abonnement samt taletidskort finder du på linkene under vores test. Vi opdaterer løbende testen med nye mobiltelefoner for at kunne give dig optimalt tjek på de nyeste mobiltelefoner og mulighed for at købe den mobiltelefon, der bedst dækker dine behov.

Vi har inddelt mobiltelefonerne i følgende prisklasser:

0-2500 kroner: Lavpris

2500-5500 kroner: Mellemklasse

>5500 kroner: Premium

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.