Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Test: Multirumslyd - Når der skal lyd i hele hytten

Profilbillede
Opdateret 12. februar 2020

Vil du gerne have lyd i hele hytten? Så er multirumshøjttalere løsningen for nemt at kunne styre, hvad der bliver spillet hvor. Vi har testet populære højttalere til alle slags rum og formål og udpeger IKEA Symfonisk Bordlampe til bedst i test for sit design og sine funktioner kombineret med god lyd.

Bedste premiumvalg bliver Sonos Play:5 II for sin fænomenale lyd og gode funktioner.

Men også i budgetklassen er der god lyd at hente. I IKEA Symfonisk reolhøjttaleren får du således en god kombination af gode funktioner og et alsidigt design – for under 1.000 kroner.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv over en længere periode i de omgivelser, som produkterne er beregnede til. For at få en så pålidelig test som muligt har vi testet multirumshøjttalerne i flere måneder med mindst to højttalere i hvert system. Vi har også testet at koble dem op sammen via alle de integrerede teknikker, såsom wi-fi og kabelforbundet netværk (ethernet).

Alle højttalerne er testet med flere brugere og, hvor det er relevant, flere forskellige musiktjenester. Vi har naturligvis også testet supplerende systemer som eksempelvis Spotify Connect og AirPlay. Vi følger op på testen over tid og ser hvordan produkterne ældes.

I vores anmeldelse af højttalerne har vi vurderet:

 • Lydkvalitet: Det vigtigste er selvfølgelig, hvordan højttaleren lyder, uanset om det er en soundbar eller en lille reolhøjttaler. Kan de kun bruges til podcasts og lydbøger? Eller er højttalerne designet til hi-fi-entusiasten?

 • System: Der bliver ingen multirumslyd uden smart og enkel betjening af højttalerne i de forskellige rum. Systemet skal være nemt at installere, driftssikkert og det skal både være enkelt at afspille lyd med en enkelt højttaler og at gruppere flere højttalere og rum.

 • Funktioner: Funktionerne går hånd i hånd med systemet til multirumsafspilning. Er alle de populære musiktjenester inkluderet? Kan du afspille din egen musik eller for eksempel tilkoble en pladespiller? Er du låst til producentens eget system eller kan du afspille musik via eksempelvis Bluetooth og AirPlay?

 • Design: Passer højttaleren godt ind i indretningen? Matcher byggekvaliteten prisen? Hvilke muligheder er der for vægmontering, og er strømledningen lang nok til at passe til sted, hvor højttaleren skal installeres?

Ovenstående faktorer og flere andre har vi vægtet og vurderet i forhold til produktets pris. Og så har vi ellers kunne besvare spørgsmålet: Hvor får du mest værdi for pengene? Netop dét afspejler slutkarakteren for hvert produkt.

På jagt efter multilyd? Nedenfor kan du læse vores vurdering. Og derudover kan du sammenligne priser på multirumshøjttalere på PriceRunner.

1. IKEA Symfonisk Bordlampe med wi-fi-højttaler – BEDSTE MULTIRUMSHØJTTALER

Sjovt design med god lyd

Type: Multirumshøjttaler Højttalere: 1 diskant, 1 bashøjttaler Understøttede lydsystemer: Sonos, Spotify Connect, AirPlay 2 Mikrofon: Ja Understøttede stemmetjenester: Ingen Opkobling: Wi-fi Mål: 10,0 x 15,0 x 31,0 cm Vægt: 5 kg Tilslutninger: Ethernet, strøm Betjening: Play/Pause/Skift nummer, lydstyrke, strømafbryder til lampe Andet: E14-sokkel til pære

Ikea Symfonisk E1776

IKEA Symfonisk bordlampe med wi-fi-højttaler har et ret specielt design inden for højttalere, og det er en model, der med garanti deler vandene. Enten kan man lide det eller også kan man ikke.

Vi synes imidlertid, at kombinationen af bordlampe og højttaler rammer plet, og at designet - i hvert fald på afstand - er rigtig smagfuldt.

Misset mulighed for Trådfri

Højttaleren fås i både sort og gråhvid, hvor selve højttalerenheden skjules af groftvævet tekstil. Det ser pænt ud på afstand, men når man kommer tættere på, opleves designet noget billigere på grund af det ret billige stofmateriale.

Under den store glaskuppel sidder der en E14-fatning, men der medfølger ingen pære. Selve lampedelen er en helt almindelig af slagsen, der betjenes med en strømafbryder længere nede på højttaleren.

Her havde det været et pletskud for den svenske møbelgigant, hvis de samtidig havde introduceret IKEAs forbundne pærer i Trådfri-serien. Men sådan en pære må du tilkøbe, hvis du er fan af smart belysning derhjemme. Det havde selvfølgelig påvirket prisen, hvis det var, men alligevel.

Nøjagtig som med IKEAs reolhøjttaler i Symfonisk-serien (som vi har en anmeldelse af herunder) er strømledningen på 1,5 meter. Det er ret kort, men omvendt har det ikke så stor betydning her, da højttaleren/lampen placeres på en anden måde og derfor ikke påvirkes nær så negativt af den korte ledning.

Skjuler lyden godt

Designet gør unægtelig lyden mere "usynlig", fordi det er en usædvanlig form for højttaler.

Som højttaler placerer den sig en smule under Sonos’ egne One/Play:1-højttalere i en tilsvarende prisklasse, men marginalerne er ikke så store. Især efter en kalibrering med Sonos Trueplay (kræver iPhone) lyder det faktisk rigtig godt med tanke på produktets størrelse og pris.

Både installation, enten via netværkskabel eller wi-fi, og betjening sker via Sonos’ app uden videre indblanding fra IKEA. Det giver umiddelbart en lidt rodet app, men med stor understøttelse af musiktjenester og stabil afspilning. Der savnes en mikrofon til stemmetjenester, men udover Sonos’ eget system får du adgang til både Apples AirPlay 2 og Spotify Connect.

Hvis du kan lide designet på IKEA Symfonisk bordlampe med wi-fi-højttaler, er det et rigtig godt køb med god lyd.

Sonos’ egne højttalere har lidt bedre lyd og for det meste lidt flere funktioner. Men de mangler på den anden side det smarte design, som kombinerer højttaler og lampe.

Sjovt formatgod lydenkel installationmange funktioner
Designet er ikke noget for allesavner understøttelse af stemmeassistenter

2. Sonos Play:5 II – BEDSTE PREMIUMVALG

Multirumlyd for feinschmeckere

Type: Multirumshøjttaler Højttalere: 3 bashøjttalere, 3 diskanter Understøttede lydsystemer: Sonos, Spotify Connect, AirPlay 2 Mikrofon: Nej Understøttede stemmetjenester: Ingen Opkobling: Wi-fi, Ethernet Mål: 20,3 x 36,4 x 15,4 cm Vægt: 6,36 kg Tilslutninger: Ethernet, strøm, line-in Betjening: Play/Pause/Skift nummer, lydstyrke Andet: Stereofunktion med to højttalere

Sonos Play:5 II

Sonos Play:5 II er anden generation af Sonos’ trådløse alt-i-en højttaler, som blev lanceret for et par år siden. Det gør højttaleren opdateret på nogle områder, men lidt forældet på andre (det vender vi tilbage til).

Under alle omstændigheder er det her Sonos’ hidtil bedste lyd.

Kør stereo med en eller to højttalere

At installere en Sonos-højttaler er lige nemt hver gang og tager kun et minuts tid, uanset om du bruger wi-fi eller et kabelforbundet netværk. Er det din første højttaler i multirumssystemet, tager det selvfølgelig lige nogle minutter at starte det hele op, men på det her punkt gør Sonos sig særligt positivt bemærket.

Selve højttaleren kan virke dyr til at begynde med, men hvis det er lydkvalitet, du er ude efter, er der få multirumshøjttalere på markedet, som blot kommer i nærheden af det, som Play:5 II kan tilbyde. Det skyldes til dels Sonos’ utrolig gedigne konstruktion med rigtige gode komponenter, dels virksomhedens software, der er vanvittig god til lydkalibrering.

Lydoplevelsen forstærkes yderligere, hvis du bruger en iPhone til at kalibrere lyden efter rummets form med Trueplay-funktionen, som Sonos har indbygget (fås i øjeblikket kun til iPhone). Uanset lydstyrken får du en helt utrolig klarhed i hele registret med dybde og saft og kraft, der er usædvanlig i den her klasse.

Som standard kører højttaleren stereolyd på egen hånd, hvis den placeres liggende. Højttaleren kan også stilles op, og skifter så til monolyd. Det skyldes, at den i denne position er beregnet til at blive parret med yderligere en Play:5 for at få stereolyd fra to fysiske højttalere. Det giver faktisk ekstra kraft og rumfornemmelse, selvom du nok skal være en feinschmecker for at få det fulde udbytte af det.

Mystisk nok er positionen stående/liggende låst til funktionen. Det er altså ikke muligt at køre stereo med to liggende højttalere eller omvendt. Det er ærgerligt, at Sonos begrænser brugen på den måde.

Som en bonus er der en linjeindgang, hvis du for eksempel vil tilslutte en telefon eller pladespiller, hvilket altid er rart og udvider funktionaliteten yderligere.

Velkonstrueret med funktionsrig app

Trods den store lyd er der alligevel tale om en rimelig kompakt højttaler. Hele højttaleren emmer af kvalitet, og det føles næsten som om, at den er lavet i ét stykke.

I årenes løb har højttaleren via opdateringer også fået understøttelse af Apples AirPlay 2, hvis du hurtigt vil dele musik mellem højttaleren og din telefon.

Sonos-appen er ellers det primære, du skal bruge. Appen kan føles virkelig rodet i begyndelsen, især hvis du tilføjer mange forskellige musiktjenester og konti til dem. Men tålmodighed er en dyd, og efter en tilvænningsperiode virker det hele meget logisk.

Højttalerens alder bliver derimod tydelig, når det kommer til de digitale stemmeassistenter. Sonos Play:5 II mangler simpelthen de mikrofoner, der er nødvendige for at understøtte stemmestyring med Google Assistent eller Amazon Alexa. Men det er nok næppe din største prioritet, hvis du overvejer at købe den her højttaler til dit multirumssystem.

Er du ude efter fantastisk lyd i et nogenlunde kompakt format, så er det lige, hvad Sonos leverer med Sonos Play:5 II.

Kanon lydfunktionsrig appvelkonstrueret med mange funktioner i højttaleren
Unaturlig parring af to højttalere som stereopar

Se pris hos:

DataWorld

3. IKEA Symfonisk wi-fi-højttaler

Masser af funktioner til lav pris

Type: Multirumshøjttaler Højttalere: 1 diskant, 1 bashøjttaler Understøttede lydsystemer: Sonos, Spotify Connect, AirPlay 2 Mikrofon: Ja Understøttede stemmetjenester: Ingen Opkobling: Wi-fi Mål: 10 x 15 x 31 cm Vægt: 3 kg Tilslutninger: Ethernet, strøm Betjening: Play/Pause/Skift nummer, lydstyrke

Ikea Symfonisk E1801

IKEA Symfonisk wi-fi-højttaler er en enormt billig måde at komme i gang med multirymslyd og ind i Sonos-verdenen. Det er også en af de billigste måder at køre Apples AirPlay 2 på.

Men det er ikke kun her, hvor IKEA-prisen kommer til udtryk. Også andre steder i højttaleren afspejles prisen.

Gemmes i bogreolen

Den her højttaler, der også er designet i et samarbejde mellem IKEA og Sonos, har fået sig nogle produktmål, så højttaleren uden problemer passer ind i langt de fleste reolsystemer fra IKEA. Men du kan også vælge at hænge den på væggen (beslag sælges separat som tilbehør).

Højttaleren virker ret skrøbelig på trods af sin overraskende høje vægt. Men på den anden side er Symfonisk-højttaleren ikke beregnet til, at du skal bære rundt og flytte på den.

Desværre er den tekstilbeklædte strømledning ret kort (1,5 meter), så du må anskaffe en forlængerledning eller være lidt kreativ med indretningen, hvis afstanden er længere til nærmeste strømudtag. Det går også ud over mulighederne for at vægmontere højttaleren.

Alt klares via Sonos

Opkobling sker enten via netværkskabel eller med wi-fi via Sonos-appen og fungerer ligeså enkelt som med andre højttalere fra Sonos.

Selve højttaleren betjenes via Sonos’ app, fordi det er dem, der står for teknikken. Her kan man ikke fornemme særlig meget IKEA, og der er i øjeblikket ingen forbindelse til deres eksisterende Trådfri-system til det smarte hjem, hvilket i vores øjne er noget ærgerligt.

Der er ingen mikrofon i højttaleren til stemmestyring med Alexa eller Google Assistent. Så er det et vigtigt parameter hos dig, må du købe en af Sonos’ egne højttalere, der understøtter det.

Du kan kalibrere højttaleren gennem Sonos Trueplay-appen, dog kun med iPhone i øjeblikket. Så lån eventuelt en vens iPhone i et par minutter, hvis du har en telefon af andet mærke. For kalibreringen er nødvendig.

Ikke så meget for at tilpasse højttalerlyden efter rummets form, men mest af alt for at fjerne meget af den støj i bassen, som højttaleren lider under i standardtilstand. Inden kalibrering lyder det ganske enkelt ikke godt, og det er langt fra det, vi er vant til fra Sonos.

Efter kalibrering bliver det hele betydeligt bedre, men stadig et tydeligt niveau under Sonos’ egne, billigere højttalere Sonos One/Play:1 og langt under deres Play:5 II.

Reolhøjttaleren IKEA Symfonisk fungerer derimod glimrende i de rum, der ”bare skal bruge lyd”. Bruger du en iPhone eller andre Apple-produkter, er det også en rigtig billig måde at sende lyd via AirPlay 2.

IKEA Symfonisk reolhøjttaleren er et billigere produkt, og det bemærkes især på lydkvaliteten.

Men til prisen er det bestemt ikke nogen dårlig højttaler. Og med Sonos-systemet i ryggen er det en rigtig driftssikker og funktionsrig højttaler, som IKEA her sælger.

Enkel installationmange funktionerproduktmål tilpasset de fleste IKEA-møbler
Kort strømledningdårlig lyd uden kalibreringmangler understøttelse af stemmeassistenter

Alt du bør vide om multirumshøjttalere

Vil du gerne i gang med multirumslyd derhjemme? I starten kan det føles svært at komme i gang, men tager du det i dit eget tempo, så går det hele som en leg. Her gennemgår vi de vigtigste systemer til multirumslyd, hvordan de fungerer og hvilke funktioner de har.

Lad os starte med det dér lange ord: ’multirumslyd’ eller ’multi-room audio’, hvis du har det bedre med det engelske ord. Det handler helt enkelt om at kunne afspille musik i flere rum. Enten ved at afspille den samme musik synkroniseret i flere rum eller ved at afspille forskellig musik i forskellige rum og nemt kunne skifte til den afspilning, du ønsker. Multirum – ja, flere rum, simpelthen.

Teknikken har eksisteret længe, men har i lang tid også været en ret dyr luksusløsning, der har krævet meget kabelføring og høje startomkostninger.

De senere år er der dog kommet flere spillere på markedet, som har gjort både priserne lavere og betjeningen enklere og mere fleksibel. Blandt de ældste og mest etablerede spillere finder vi Sonos – men de er bestemt ikke længere alene om at tilbyde multirumshøjttalere.

Vigtige systemer og teknikker at holde styr på

Denne guide vil indeholde en del begreber, teknikker og systemer, som det er godt at kende lidt til. Så lad os lige komme kort omkring det, du bør vide, her:

 • Sonos: Gammel i gårde og den mest etablerede producent inden for moderne multirumslyd. Kræver Sonos' egne højttalere eller forstærkere for at fungere. Etablerer et selvstændigt netværk mellem højttalerne for at aflaste wi-fi-netværket, hvilket er godt, hvis du streamer mange andre ting.

 • Alexa: Er ikke lanceret officielt i Danmark endnu, men kan godt bruges alligevel. Amazons stemmeassistent og hub til alskens forskellige tjenester til det smarte hjem.

 • Google Home: Sammen med Chromecast og stemmeassistenten Google Assistent er det her Googles variant til det smarte hjem, som nu også understøtter multirumslyd.

 • Apple AirPlay: Apples udgave af multirumslyd staves AirPlay 2. Mens den første AirPlay var med henblik på at sende eksempelvis en video fra din iPhone til et Apple TV, så fungerer AirPlay 2 også til lyd i flere rum og højttalere. Meget almindeligt som en af flere teknologier i forbundne højttalere.

 • Spotify Connect: Ikke et multirumssystem i sig selv, men mere en form for direkte afspilning fra Spotify til kompatible højttalere. En enkel måde at afspille musik direkte uden at skulle bruge en separat app.

 • DTS Play-Fi: Standarden som mange af de traditionelle forstærkerproducenter er blevet enige om. Det gælder eksempelvis Pioneer, Arkam, Onkyo, Klipsch med flere. Alle varemærker kan bruges i det samme system, dog maksimalt 32 enheder i samme system.

 • Audio Pro Multi-room: Audio Pros eget system til at kombinere deres højttalere i et multirumssystem. Kan både bruges med specifikke højttalere og med traditionelle af slagsen via en adapter.

 • Denon Heos: Denons eget system med en række højttalere til forskellige formål, blandt andet en, der kører på batterier, hvilket ikke er så almindeligt. Også god understøttelse af eksterne enheder med linjeindgang.

 • Bose SoundTouch: Back in the day var Bose en af de store spillere inden for multirumslyd. Det var dengang, hvor startomkostningerne var høje, og der skulle bruges ledninger overalt. I dag satser man på trådløse SoundTouch via enten Bluetooth eller wi-fi.

 • Yamaha MusicCast: En relativt ny spiller på multirumsscenen, som indtil videre har ret få højttalere. Kører via wi-fi og satser meget på at kommunikere med teknologier som Alexa, AirPlay og Spotify Connect.

Vigtigt at tænke over inden du går i gang

Indret dig efter dit budget

At etablere multirumslyd i hjemmet er ikke verdens billigste hobby. Prisen er selvfølgelig en vigtig faktor, og i vores test har vi valgt at inddele højttalerne i forskellige prisklasser, så det bliver nemmere at vælge.

 • Lavpris: Under 1.500 kr.
 • Mellem: 1.500-3.500 kr.
 • Premium: Over 3.500 kr.

Holder du dig inden for det samme system, kan du starte på lavprisniveau for at teste dit setup og udvide det hen ad vejen. Ofte er software og funktioner nogenlunde de samme, så det er design og især lydkvalitet, der primært adskiller dyrere modeller fra de billigere.

Tilpas efter dit udstyr

Bruger du kun Apple-enheder derhjemme, er det måske nok med AirPlay og AirPlay 2-kompatible højttalere? Hvis du i stedet har satset hårdt på smarte højttalere med Google Assistent, er det vigtigt, at højttalerne taler samme sprog. Så er det også den slags højttalere, du bør kigge efter.

Tilpas efter hjemmet

Du skal måske se mere på, hvordan du afspiller musik, hvis du bor i en lille etværelseslejlighed i stedet for at fokusere på multirum? Har du en større bolig, måske med terrasse eller plads til en hjemmebiograf, bør du kigge på løsninger med eksempelvis fugtsikrede højttalere eller forskellige varianter til at integrere hjemmebiografen i dit system.

Her kan der være stor variation mellem forskellige systemer.

Hvilke musiktjenester understøttes?

De fleste multirumssystemer kan håndtere Spotify, men abonnerer du på Google Music, Apple Music eller en anden musiktjeneste, er det ikke nogen selvfølge. Lytter du meget til podcasts via en bestemt app, bør højttaleren naturligvis understøtte det.

Kan du tilslutte andre enheder?

Lytter du ofte til musik via en pladespiller? Eller har du et godt stereoanlæg, som du ikke vil skille dig af med? Der findes en del løsninger til at integrere traditionelt stereoudstyr i en multirumsløsning, men det er vigtigt at undersøge det og have tjek på det, inden du går i gang med at købe de første multirumshøjttalere.

Hold dig til et system

Det siger måske sig selv, men på samme måde som du ikke køber VHS-bånd til en DVD-afspiller, skal du holde dig til det samme system til multirumslyd. Nogle systemer har en vis fleksibilitet i forhold til højttalere fra forskellige mærker, men for at få mest muligt ud af dit system, skal de kunne kommunikere optimalt med hinanden.

Tag det roligt

Som med alt andet inden for det smarte hjem kan viljen og inspirationen kollidere med budgettet. Men du behøver ikke at købe to højttalere til hvert eneste hjørne af huset lige med det samme.

Begynd med et enkelt produkt for at lære systemet at kende, og udvis så med en ekstra højttaler for at udforske betjeningen mellem flere rum. Og så er det ellers bare at udvide hen ad vejen.

Lynoversigt over Sonos

Når vi taler om moderne multirumslyd, har Sonos længe været enerådende. Mange producenter har gennem årene forsøgt at nå op til dem, men de er ikke nået helt i mål.

Men de senere år har Sonos fået hård konkurrence fra mere generelle systemer som Google Home og Amazon Alexa. Samtidig har de fuldt fokus på lyd og multirumslyd, så de har kunnet finpudse denne teknik betydeligt mere.

Selvom Sonos selv kun beskæftiger sig med multirumslyd og ikke det smarte hjem generelt, er de i højeste grad med i spillet. For anskaffer du en form for hub til automatisering derhjemme, er det usædvanligt, hvis ikke produktet i en eller anden udstrækning understøtter Sonos.

Højttalere i Sonos-systemet

Her gennemgår vi de forskellige højttalere i Sonos' udvalg.

Play:1, Play One (Gen 1 & 2) og One SL

Sonos’ mindste højttaler er kendt for at lyde rigtig godt trods sin størrelse, og man kan finde plads til den langt e fleste steder. Den er også designet med en form for fugtsikring, så den kan placeres i et badeværelse eller lignende.

Hidtil har Sonos lanceret tre varianter af højttaleren. Alle tre forhandles stadig, selvom den første Sonos One er ved at blive udfaset.

Play:1 er ældst og også billigst. Sonos One-modellen har det samme udseende, men tilføjer touchbetjening samt en mikrofon til stemmetjenester som Alexa og Google Assistent.

Sonos One Gen 2 er mere eller mindre identisk, men har også Bluetooth indbygget for at gøre installationen enklere.

One SL er en ny version af Play:1, der blev lanceret i efteråret 2019. Den understøtter ikke stemmeassistenter og er tiltænkt som det produkt, der inviterer dig inden for i Sonos-verdenen.

Move

Sonos’ første batteridrevne og bærbare højttaler: Sonos Move. Kan afspille musik i 10 timer på batteriet via wi-fi (derhjemme) og Bluetooth (til skoven/parken/båden osv.).

I hjemmet er højttaleren nem at oplade med en særlig ladestation, og på farten kan du oplade den med USB-C.

Lyden er omtrent på niveau med Play:1 og lignende, men den har automatisk TruePlay, som hele tiden tilpasser sig efter højttalerens omgivelser. Da højttaleren er bærbar, kan den også tåle en del fugt og hårdhændet behandling.

Ikea Symfonisk

I sommeren 2019 lancerede IKEA to højttalere, der er udviklet sammen med Sonos. Højttalerne går under navnet IKEA Symfonisk og inkluderer en aflang reolhøjttaler, der passer til de fleste IKEA-møbler, og en bordlampe med indbygget højttaler.

Begge kører fuldstændigt på Sonos' system og er fuldt kompatible med systemet.

Reolhøjttaleren er den suverænt billigste højttaler i Sonos-serien. Højttalerne understøtter AirPlay 2, men har ingen mikrofon til stemmeassistenter.

Play: 5

I dag kører Sonos med anden generation af Play:5, der blev lanceret for nogle år siden. Den hedder Sonos Play:5 II. Det er den største "almindelige" højttaler i Sonos’ eget sortiment.

Højttaleren tilpasser lyden efter om den placeres stående eller liggende og er allerbedst, hvis den bliver parret med endnu en Play:5 II for at give stereolyd. Den blev imidlertid lanceret inden stemmeassistenternes tid, så understøttelsen af den del mangler her.

Beam

Den nyeste soundbar fra Sonos hedder Beam. Det er en lidt mindre soundbar end Sonos Playbar og er tilpasset mindre rum. Samtidig nyder den godt af at være nyere, så den kan sluttes til dit TV via HDMI og understøtter stemmeassistenter og AirPlay.

Playbar

Den større soundbar til mere fyldig lyd og større rum hedder Playbar, og den har efterhånden et par år på bagen. På grund af dens alder understøtter den ikke tidens smarte stemmeassistenter, og lyden fra dit TV overføres via optisk kabel.

Sub

Vil du have mere bas til dine højttalere eller måske snarere mere bas til din Sonos-hjemmebiograf, så er det en Sonos Sub, du skal kigge efter. Kort og godt en subwoofer designet til Sonos-miljøet.

Playbase

Hvis du har dit TV stående på et bord, er det ikke altid, at en soundbar passer. Derfor har Sonos produceret Playbase, der er designet til at stå under foden på dit TV. Dette produkt kom også på markedet inden stemmeassistenternes tid, så dem er der ingen understøttelse af her. Størrelsesmæssigt passer den til lidt mindre rum end Playbar.

Ældre højttalere og Sonance

I årenes løb har Sonos skilt sig af med meget få højttalere i deres serie. Play:5 er blevet erstattet med en nyere model, og Play:1 sælges stadig sammen med efterfølger. Mellem-modellen Play:3 har derimod måttet vige pladsen og sælges ikke længere. Den fungerer dog stadigvæk sammen med Sonos-systemet, hvis du skulle støde på en brugt model.

Selvom du kan tilslutte en hvilken som helst højttaler igennem Sonos Amp, har Sonos et samarbejde med virksomheden Sonance. Gennem dem kan du købe "Sonos-certificerede" højttalere, blandt andet til indbygning i væggen og højttalere tilpasset udendørs brug.

Øvrige produkter til Sonos

 • Amp: Sonos Amp er lige det, som navnet antyder. En forstærker med indbygget Sonos-teknologi. Forstærkeren har to højttalerudgange, udgang til aktiv subwoofer og en linjeindgang til for eksempel at tilslutte en pladespiller. Perfekt hvis du har gamle højttalere, som du ikke vil skille dig af med, eller hvis du vil have indbyggede højttalere i væg eller loft, som alligevel kan bruges med Sonos-systemet.

 • Connect og Port: Hvis du allerede har et stort hjemmebiografsystem eller et godt stereoanlæg, bliver det nok svært at erstatte med Sonos-højttalere. Derfor findes Connect, der sluttes til dit eksisterende stereo og laver det om til en del af Sonos-systemet. Sonos Connect fik en efterfølger i form af Sonos Port i efteråret 2019. Den har stort set de samme funktioner, men nu med AirPlay 2-understøttelse og 12-voltsstik til at styre forstærkere.

 • Boost: Har du et stort hus og begrænset mulighed for at trække netværkskabel over det hele, kan Sonos Boost være en hjælp. Den agerer forstærker og udvidelse af Sonos’ eget netværk, så fjernere dele af hjemmet også kan være med i systemet.

Opkobling og SonosNet

En af de store fordele ved Sonos er, at systemet kan oprette sit eget netværk, som kaldes SonosNet. Det går kort fortalt ud på, at højttalerne kommunikerer med hinanden i deres eget netværk i stedet for over hjemmets wi-fi-netværk. Højttalerne kobler sig desuden til hinanden i et såkaldt mesh-netværk, så en højttaler kan forlænge signalet til en anden.

Samtlige højttalere i systemet, uanset om du bruger netværkskabel eller wi-fi, er samtidig koblet til dit almindelige netværk. Men de tunge løft til at streame musik mellem højttalerne aflastes med højttalernes eget netværk.

Hvis signalet alligevel skulle være for svagt, og du ikke har mulighed for at trække et netværkskabel, kan du altid købe en Sonos Boost, der agerer forstærker og udvidelse af SonosNet.

Apropos wi-fi fungerer Sonos også som mere traditionelle wi-fi-højttalere. Bruger du Apples AirPlay eller Sonos Connect er der også understøttelse af direkte afspilning via disse. For AirPlay (eller nærmere bestemt AirPlay 2) kræves en nyere højttaler fra Sonos.

Understøttede musiktjenester

I kraft af at Sonos har været til stede på lydscenen i mange år, har de også kunnet opbygge et stort udvalg af musiktjenester, der kan tilføjes i systemet. Der er mere end 100 musiktjenester, og hele listen med dem finder du her.

For os nordboer er det selvfølgelig værd at nævne de store musiktjenester som Spotify, Apple Music og Google Play Music, der alle understøttes. Men også iHeartradio, DR Radio og Storytel er med, hvis du foretrækker almindelig radio, de statslige kanaler eller lydbøger.

Hvis du har gemt dine egne musikfiler på en netværksharddisk, NAS, eller lokalt på en mobil eller computer, kan du også tilføje det som musikkilde i Sonos.

TruePlay: Automatisk kalibrering

En smart ting ved Sonos-systemet er, at højttalerne kan kalibreres automatisk efter det rum, de er placeret i. Sonos kalder selv teknikken for TruePlay, og man bruger en iPhone som kalibreringsværktøj.

Det kræver netop en iPhone, og det er ifølge Sonos fordi, de vil have styr på, hvilken mikrofon der anvendes. Har du ikke selv en iPhone, kan du låne en vens iPhone, da kalibreringen kun tager et minuts tid.

Det hele foregår på følgende måde: Højttaleren afspiller en testtone. Samtidig går du rundt i rummet, hvor højttaleren står, og "maler" lokalet med en særlig bevægelse. Oplysningerne, der indsamles via telefonens mikrofon, anvendes derefter til at kalibrere højttaleren til det rum, den befinder sig i.

Det kan lyde banalt. Men denne form for kalibrering gør virkelig en forskel og plejer at få højttalerens lyd til at gå fra god til rigtig god.

Hjemmebiograf med Sonos

I øjeblikket har Sonos tre hjemmebiofhøjttalere: Playbase, Beam og Playbar. Tre forskellige soundbars til lidt forskellige typer rum og anvendelsesområder. De giver alle en betydeligt bedre lyd end den integrerede lyd fra fjernsynet sammen med en vis surround sound-følelse, og så kan det udvides.

I appen er det muligt at inkludere to højttalere som bagkanal sammen med en soundbar (eller Sonos Amp) og selvfølgelig med mulighed for at tilføje en Sonos Sub og opnå en fyldigere bas.

Uanset om du har IKEA’s billigste Symfonisk-højttaler, luksusmodellen Play:5 eller en anden Sonos-højttaler, kan de tilføjes som bagerste højttalere sammen med Beam, Playbase eller Playbar.

Lynoversigt over Chromecast/Google Cast/Google Assistent

Google er som bekendt en stor spiller inden for det smarte hjem, især i kraft af deres højttalere med indbygget stemmeassistent. I udlandet har de stor konkurrence fra Amazon og deres Alexa-system og til en vis grad Apple. I skrivende stund er hverken Alexa-produkterne eller Apples højttaler HomePod lanceret officielt i Danmark.

Højttalere med understøttelse af Google Assistent har mulighed for at samarbejde på flere måder og lader dig spørger den digitale assistent om mere end ting. Via appen ’Google Home’ kan du koble højttalere sammen i forskellige højttalergrupper, så du kan afspille den samme lyd i flere rum ad gangen.

Understøttelsen af multirumslyd kom til Google-højttalere og deres tilbehør i efteråret 2018 i form af Chromecast og er stadig ved at blive udbygget.

Kræver godt wi-fi

Nogle højttalere med Google-understøttelse kan forbindes med netværkskabel, men langt fra alle. I stedet er hele systemet baseret på wi-fi. Det er som bekendt ikke nogen dårlig teknologi, men her handler det om at have et godt netværk derhjemme.

For det første skal du have god dækning i hele huset, så både styring og lyd kommer frem, som det skal. For det andet skal du tænke på, at jo flere enheder du slutter til dit trådløse netværk, desto bedre udstyr (router) skal du bruge, for at der ikke bliver tæt trafik, der kan gøre netværket langsomt.

Forskelle i forhold til Sonos

Det er nemt at oprette højttalergrupper og ændre dem via Google Home-appen. Derimod er det ikke nær så nemt som med Sonos, der har haft en del flere år til at forfine den del af teknikken.

Der samme gælder understøttelse og håndtering af forskellige musiktjenester. Googles system fungerer fint i mange situationer, men styringen er ikke helt ligeså enkel.

Samtidigt, selvom Sonos gladeligt kommunikerer med mange systemer og hubs til automatisering i hjemmet, har Googles variant de smarte muligheder indbygget. Google Assistent er nemt at koble sammen med alt fra robotstøvsugere til lamper. Det gør, at du nemmere kan samle alting i dit smarte hjem og alle rutiner og automatiseringer samme sted. Det prøver Sonos ikke engang på.

Mange producenter

Der bliver stadig flere højttalere med indbygget understøttelse af Google Assistent, så du får bedre muligheder for at kombinere forskellige modeller fra forskellige producenter. Også Sonos’ højttalere, primært dem med Google Assistent, kan inkluderes i denne slags system.

Eftersom der også findes fjernsyn og soundbars med dem digitale assistent indbygget, kan den slags produkter også være med. Derimod giver det ikke helt den samme hjemmebiograflyd som med Sonos.

Hvis du vil have et par baghøjttalere kombineret med en soundbar (eller en subwoofer), skal du indtil videre sørge for at købe en soundbar, hvor det enten medfølger eller kan købes som tilbehør. Ikke som med Sonos, hvor du kan tilslutte en hvilken som helst kompatibel højttaler som bagkanal.

Det åbne system gør også, at du kan tilpasse dit budget, fordi de billigste højttalere kun koster et par hundrede kroner… selvom de måske ikke lige har lyd i hi-fi-kvalitet.

Skulle du være på jagt efter en smart højttaler eller en klassisk Bluetooth højttaler, kan du også finde en test af den type produkter hos os. Læs vores test af smarte højttalere og test af trådløse højttalere.

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.