Opdateret  

Robotstøvsuger: 23 modeller i test

Hvor sjovt synes du egentlig det er at støvsuge? Vi har fundet 3 testvindere ud fra deres evne til at gøre rent, navigere og være lette at bruge. Find din favorit i vores test af robotstøvsugere fra blandt andet Xiaomi, iRobot, Dreame og Neato.

Robotstøvsuger test: 23 modeller

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive brugt i hverdagen. Det er altså ikke en laboratorietest, vi udfører, men alle robotstøvsugere bliver testet gennem længere tid i forskellige hjem og under forskellige forhold.
På den måde får vi et godt billede af, hvordan modellerne klarer sig over tid og hvordan de håndterer forhindringer.

For eksempel tester vi robotstøvsugerne i hjem med kæledyr, forskellige slags tæpper, dørtærskler i varierende højde og andre udfordringer, som en robotstøvsuger nu støder på i hjemmet.

Nogle af de vigtigste parametre, vi har lagt vægt på i vores test, er:

  • Ydeevne: Hvor kraftfuld er robotstøvsugeren? Kan den støvsuge støv og snavs op langs dørtærskler og paneler, på tykke tæpper og omkring skabe og møbler der rager ud?

  • Intelligens: Hvor effektivt navigerer robotstøvsugeren på gulvarealet rundt i boligen? Hvor tidseffektiv er støvsugningen? Hvordan håndterer robotten forhindringer som stoleben, kabelsamlinger og høje dørtærskler og tæpper? Finder robotten hjem, selvom du løfter den et nyt sted hen? Hvordan håndterer den situationer, hvor den kører fast?

  • Brugervenlighed: Er det let at komme i gang med robotstøvsugeren, når du tager den ud af kassen første gang? Hvor let er den at programmere? Kan du styre og indstille den på flere måder, eksempelvis via en digital stemmeassistent eller via en app? Hvordan informerer robotten dig om sine udførte arbejdsopgaver?

Robotstøvsugere i brug

Udover disse parametre har vi også bedømt modellerne i forhold til deres støjniveau, byggekvalitet, materialevalg, garanti m.m. Derefter har vi vægtet de forskellige forhold i forhold til robotstøvsugerens pris. Den endelige karakter afspejler derfor, hvor god robotstøvsugeren er til prisen.

Sammenlign priser på robotstøvsugere på PriceRunner.

1. Roborock S6 MaxV - BEDST I TEST Robotstøvsuger

Robotstøvsugeren gør rent - også selvom du ikke lige har fået ryddet op først.

Brugsareal: Maks. 240 kvadratmeter Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Maksimal driftstid: 2 timer Højde: 9,7 cm Bredde: 35,3 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: Vådrumsdug, vandtank, sidebørste og filter Andet: Kamera til identificering af genstande, tilhørende app med no go-zoner, no mop-zoner samt understøtter både Google Assistent og Amazon Alexa

Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV er en robotstøvsuger, der både kan moppe og støvsuge. Og så har den et indbygget system til at opdage forhindringer under støvsugning - som eksempelvis kabler, strømper og lignende.

Et stort problem for robotstøvsugere har længe været løse ledninger og andre små forhindringer. Her har alle mærker og modeller tendens til at køre fast. Roborock oplyser, at de har fundet løsningen. Et kamera holder styr på omgivelserne i realtid og beregner ved behov en ny rute.

Fungerer kameraet i praksis?

Ja, det gør det, i hvert fald 50 procent bedre end uden kameraet. Vi laver gentagne test, hvor vi lægger kabler, strømper og andre småting tilfældige steder på gulvet og tænder for robotten. Vi anslår, at den cirka halvdelen af gangene lykkes med at afslutte runden uden at slæbe forhindringerne med. I takt med at AI'en (robottens egen intelligens) bliver smartere, så vil den sikkert forbedre resultatet.

Markerer forhindringer

En anden interessant detalje i den forbindelse er, at den viser på kortet i appen, hvor den har opdaget forhindringer, med symboler som en sko, en ledning eller en strømpe. Her er den heller ikke på 100 procent. Den tror for eksempel, at et stykke pap er en sko.
Men det er interessant at se, hvor den har undladt at gøre rent.

Robotstøvsugeren har også en indbygget moppefunktion - og den sætter vi pris på. Mopningen er, som altid med robotstøvsugere ikke det samme, som når du selv lægger kræfterne i og vasker gulvet manuelt. Moppen fungerer nærmere som en rigtig god måde til at fjerne mikrostøv.

Fremkommeligheden er vildt god. S6 MaxV kan klare tærskler op til to centimeter, den kommer let ud fra trange passager og finder altid hjem igen til ladestationen.

Robotstøvsugerens rengøringsresultat er godkendt, men den efterlader en del snavs langs lister og i hjørner. Robotten har især problemer med snavs ved niveauforskelle.

Funktionsrig app

Appen er rig på funktioner og informationer - og samtidig er appen let at bruge. Du kan for eksempel indstille separate no go-zoner for mopningen, så robotten ikke mopper dine tæpper og andre sarte områder. Du kan også tilpasse lydniveauet/sugestyrken via appen.

Konklusion på testen af Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV er velegnet, hvis du vil springe oprydningen over, inden du starter robotstøvsugeren. Med andre robotter er du nødt til at samle løse strømper og lignende op først. Her klarer robotstøvsugeren mange gange at navigere udenom dem. Desuden er robotstøvsugeren rig på funktioner og så er den nem at betjene.

Løser delvis problemer med ledninger og strømpervådmopper mikrostøv vækseparate no go-zoner for moppenfunktionsrig
Dårligt rengøringsresultat i hjørner og ved niveauforskelleforbedret AI ønskes

Prissammenligning

Sammenlign priser
Homeshop.dk Logo

Xiaomi Roborock S6 MaxV

4.299 kr.
Homeshop.dk Logo

Xiaomi Roborock S6 MaxV - Robotstøvsuger

4.401 kr.

2. Ecovac Deebot Ozmo T9+ - BEDSTE PREMIUMVALG

Både vasker, støvsuger og tømmer sin beholder - helt af sig selv.

Arbejdsområde: Op til 200 kvadratmeter Arbejdstid: Op til 2 timer Støvbeholder i ladestation: 2,5 liter Støvbeholder i robot: 0,42 liter Højde (robot) 9,36 cm Bredde (robot): 35,3 cm Højde (ladestation): Trappesensor: Ja Medfølger: Klude til badeværelse, vandtank, luftfriskere/duftkapsel, 4 sidebørster og filtre Andet: Tilhørende app

Ecovacs Deebot T9 +

Ecovac Deebot Ozmo T9+ er et rigtig godt køb for dig, der gerne vil slippe for at tømme robotstøvsugerens beholder hver eller hver anden dag - her er en gang om måneden nok.

Deebot Ozmo robotstøvsuger tømmer selv beholderen

Når robotten vender tilbage til ladestationen, så suges alt snavset ud fra robotten og ind i en beholder i ladestationen. I beholderen sidder der en almindelig støvsugerpose, som du kan nøjes med at tømme en gang om måneden.

Selve tømningen fungerer godt - under normale omstændigheder. Men der er situationer, hvor det mislykkes. Det ser vi især når robotten har støvsuget længere emner op. Eksempelvis kan lange græsstrå, snore eller andre ting blive viklet ind i støvet, og så risikerer de at sidde fast i beholderen.
Men der er ingen problemer, når støvsugeren skal tømmes for almindeligt støv, hundehår og lignende.

Effektiv moppe og gulvvask

En virkelig stor fordel ved Deebot T9+ er, hvor god den er til at moppe/vaske gulvene. Støvsugeren skubber moppedysen hurtigt frem og tilbage mens den kører over gulvet. Robotten kører endda dobbeltrunder for at sikre, at gulvet bliver helt rent. Resultatet er over vores forventninger - det er faktisk bedre end de fleste af de andre robotstøvsugere med moppefunktion, som vi har testet.

Støvsugningen er på niveau med de andre robotstøvsugere i samme prisklasse, men den er imponerende god til at gøre rent, hvor der er niveauforskelle
- hvilket er noget som mange andre robotter har svært ved.
Desuden kan robotten klare dørtrin og forhindringer på op til to centimeter.

Billede fra testen af Ecovac Deebot T9+ på et parketgulv

Tykke tæpper er en udfordring

Derudover har den dobbelte sidebørster, så den samler en masse snavs, der ellers gemmer sig under paneler og lignende.
Den har dog svært ved at støvsuge tykkere tæpper, men formår at holde hårde gulve og tæpper med kort luv rene. Så du bliver stadig nødt til at gemme en støvsuger i skabet, som du så kan bruge til dine tæpper en gang om måneden.

Inkluderer en masse tilbehør

Du får meget tilbehør med til Deebot T9+. Blandt andet luftfriskeren og flere genanvendelige moppeklude. Robotten kan for øvrigt støvsuge, selvom moppen er monteret.

Appen til robotstøvsugeren indeholder mange funktioner såsom forbudte zoner og rengøring af specifikke områder. Appen kræver nogle gange unødigt mange klik, men den fungerer ellers godt og er let at bruge. Vi finder det også let at oprette rengøringsplaner.

Ecovac Deebot T9+ er virkelig god til ikke at sætte sig fast og blive stående i hjemmet. Robotten opdager sidepaneler, sokker på gulvet, ledninger og andre ting . I de fleste tilfælde undgår støvsugeren at suge løse genstande op og sætte sig fast. I stedet navigerer den flot rundt om objekterne. Det er jo ikke alle i hjemmet, som altid samler sine ting op fra gulvet derhjemme (altså udover dig - naturligvis), Og lige netop derfor er den gode evne til at navigere en enormt god egenskab.

Konklusion på testen af Ecovac Deebot T9+

Ecovac Deebot T9+ er velegnet til dig, der ønsker en robotstøvsuger, som klarer sig selv så meget som muligt. Og derfor også til dig, som vil undgå at bruge tid på at tømme beholdere eller rydde gulvet for sokker samt andre "glemte" ting og sager.

Flot resultat efter støvsugningrigtig gode mopperesultatermange funktionersidder sjældent fast
En lidt besværlig appautomatisk tømning kan drille

3. DreameBot D10S - BEDSTE LAVPRISVALG

Utrolig støjsvag rengøring med høj præcision – meget robotstøvsuger for pengene

Brugsareal: Ikke oplyst (vores vurdering er 100-150 m²) Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: LDS (Lidar) Støvbeholder: 0,570 liter Maksimal driftstid: 150 minutter (op til 280) Højde: 97,3 cm Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: 1 moppe, sidebørste Andet: No go-zoner, no mop-zoner, spot cleaning Understøtter: Siri, Google Assistent, Amazon Alexa

Dreame RLS3L

Det mest imponerede under testen var, at DreameBot D10S kortlagde hele huset til perfektion på kun 6 minutter! Men det imponerende stoppede heldigvis ikke der
- dog voksede træerne ikke helt ind i himlen.

D10S navigerer via LDS (Laser Distance Sensor). Dreame kan derfor nøjes med at køre i midten af rummene og scanne hele molevitten. Det sker på et øjeblik ved hjælp af refleksioner fra en roterende afstandsmåler med usynlig laser.

Billede fra test af robotstøvsuger DreameBot D10S – skærmbilleder fra appen under kortlægningskørsel Billedet herover dækker testområdet på 70 m². Den runde hvide prik er robotten, og de skrå streger er stammer fra scanningen. På det færdige kort til højre, har det lyseblå felt med den skrå vinkel har drillet mange robotter – men ikke D10S

Andre robotter skal køre langs kanterne og bumpe ind i alt muligt på deres vej, og det kan let tage en halv time – og måske endda flere ture.

Navigationen giver store fordele i dagligdagen

Du bor sikkert ikke i et museum, hvor alt altid står præcis som det plejer. Når en stol pludselig står på en anden måde, tager robotten bare højde for stolens nye placering – inden robotten rammer stolebenet.

Det giver også en meget nøjagtig kørsel langs væggene, hvor kun børsterne rammer fodpanelerne.

Ulempen ved LDS er dog, at laserstrålerne udsendes fra "tårnet på toppen", og det gør robotten ekstra høj. I forvejen er den for høj til at nå ind under køkkenskabene på vores fritstående IKEA-køkken. Så her må vi stadig ty til den almindelige støvsuger.

Billede fra test af robotstøvsuger DreameBot D10S – robotten i  sin ladestation, vandbeholder og moppeklud

Støjsvag robotstøvsuger – med imponerende sugestyrke

Det har været nok at lade D10S køre helt støjsvagt på laveste sugestyrke, den skruer alligevel selv op, når den mistænker, at den kører på et gulvtæppe (den funktion kan slås fra). Og det kniber kun med at få noget op fra gulvet, når den kører med det ene hjul oppe på et dørtrin.

I vores testbolig har vi ikke store tæpper på gulvet, men der ligger nogle kokosmåtter ved dørene. De er dog så små, at D10S for det meste er passeret, før den skruer op for sugestyrken – eller overvejer ikke at moppe tæppet.
Men når den opdager måtterne, så kører den effektivt rundt med høj sugestyrke, til den har dækket hele måtten.

Moppen hænger frit

D10S er ret effektiv med moppen (som kun må bruge postevand – uden rengøringsmidler). Men fordi moppen bare "hænger" frit fra robotten, så kan den ikke løftes op ved tæpper, eller i dine "no-mop" zoner. Så du må bestille en separat støvsugning af de områder, hvor den ikke må moppe.

Billede fra test af robotstøvsuger DreameBot D10S – moppen er monteret

Det er desuden ingen beskyttelse af gulvet ved ladestationen, så det er vigtigt, at du fjerner moppen lige efter en gulvvask – så gulvet ikke tager skade af den fugtige klud.

Nem app

Vi oplever en app, som er meget nem at bruge:

  • "No-mop" zoner indstilles nemt
  • Rengør alt, rum eller midlertidige zoner gør det let at tilpasse rengøringen efter din hverdag.
  • Virtuelle vægge fungerer rigtig godt til at spærre områder af for robotten.

På et tidspunkt begyndte robotten at køre helt skævt på gulvet, vi opdagede at appen havde lagret flere kort skævt oven i hinanden.
Vores første tanke var; "åh nej! Skal vi så begynde helt forfra?". Men nej! På få sekunder havde vi hentet den sidst gemte korrekte version af kortet og siden da, har robotten kørt snorlige.

Op til 280 minutters drifttid

OK! De 280 minutter forudsætter laveste sugestyrke, men det er dog med moppefunktionen. I testboligen klares 70 m² på cirka 50 minutter, så i teorien burde den uden problemer kunne følge med på 200 m² – men den vil sandsynligvis være løbet tør for vand til moppen omkring 100 m².
Den store støvbeholder pakkes ret godt, så uden husdyr kan du sikkert vente en dag eller to med at tømme beholderen.

Billede fra test af robotstøvsuger DreameBot D10S – støvbeholder, filter og multiværktøj

Vaskbart filter (og forfilter)

Et vaskbart filter sænker dine udgifter til et nyt filter – og det er jo også bedre for miljøet. Foran det højeffektive filter sidder der et finmasket trådnet af plast, og det viser sig at byde på en fordel.
Vi oplever nemlig ingen problemer med sammenklumpning af støv i hovedfilteret, det ser vi ellers hos andre robotter – og især under mopning, hvor der uundgåeligt suges lidt fugt med op, når robotten passerer et stadig fugtigt spor fra moppen.

Smart værktøj

Hvis du har prøvet at filtre hår, sytråd og snore ud af en robotstøvsuger, så ved du, hvorfor vi er ret glade for det lille værktøj under låget. Der er nemlig en lille børste med en sikkerhedskniv i den anden ende – det er ret godt tænkt af Dreame!

Billede fra test af robotstøvsuger DreameBot D10S – støvbeholder, filter og multiværktøj

Robottens svage sider

  • Giver lidt for hurtigt op, når et dørtrin driller. Hvis den ikke sidder helt fast, så har den kun tålmodighed til 2-3 forsøg, før den springer rummet helt over.
  • Robotten opdager ikke en løs ledning eller en "tabt" strømpe, strømpen blev bare skubbet med rundt på robottens vej. Vær sikker på, at den ikke kan få fat på ledninger, så lampen ikke rives ned fra kommoden.
  • D10S er fin i sin hvide dragt af højglans-plastik, men efter første støvsugning med adskillige forsøg (uden held) på at redde sig selv ud fra en fastlåst situation under køkkenskabet, så er overfladen heftigt ridset. Mål efter og indstil virtuelle vægge via appen, hvor robotten ikke skal kunne køre.

Konklusion på test af robotstøvsuger DreameBot D10S

Hold nu op, hvor får du meget robotstøvsuger for pengene!

Hvis du har et hjem med glatte gulve og lave dørtrin – og ingen smalle (lave) steder eller sokker på gulvet, så er det vores oplevelse, at du vil være rigtig godt tilfreds med D10S´ støjsvage rengøringshjælp.

Ekstremt god navigationhurtig kortlægningnem app
Opdager ikke løse genstandegiver let op ved drilske dørtriningen gulvbeskyttelse ved ladestation

4. Roborock S5 Max

Tidseffektiv og funktionsrig robotstøvsuger med moppe

Arbejdsområde: Op til 200 kvadratmeter Arbejdstid: Op til 2 timer Støvbeholder: 0,5 liter Højde: 9,64 cm Bredde: 35,3 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), sidebørste, vådrumsklud, vandtank Andet: Google Assistent, Alexa, App-understøttelse

Xiaomi RoboRock S5 Max

Roborock S5 Max er en brugervenlig robotstøvsuger med god ydeevne og mange indstillingsmuligheder og funktioner.

Udarbejder selv et kort over dit hjem.

Det hele begynder med at lade robotstøvsugeren udforske dit hjem på egen hånd. Efterhånden vil robotten oprette et kort over hele dit gulvareal. Nu kan du bare pege på kortet, og beordre din robot til at køre til det pågældende sted og gøre rent.

Det betyder med andre ord, at du slipper for at bære robotten rundt i huset for at lave punktrengøring - som du ofte skal med andre robotstøvsugere.
Det er også et plus, at du kan tegne afgrænsninger i appen, som markerer, hvor robotten skal støvsuge.

Normalt lydniveau

Støjniveauet er normalt i forhold til robottens prisklasse og dens konkurrenter. Men du kan indstille sugestyrken, hvilket naturligvis påvirker lydniveauet - afhængig af indstillingen.

Roborock S5 Max er efterfølger til Xiaomi S50

Hvad er specielt ved S5 Max?

S5 Max er ikke helt så skarp som andre modeller i samme prisklasse, når det gælder sugestyrke. På balanceret sugestyrke har den problemer med at få alt snavset ned i første forsøg, så det er nødvendigt at støvsuge det samme sted to gange for at få et godt resultat. Ved maksimal effekt gør den derimod et glimrende arbejde og misser næsten ingenting.

Derimod har den problemer med rengøring ved niveauforskelle, for eksempel hvor tæppekanter møder gulvet – det er imidlertid normalt for robotstøvsugere i alle prisklasser.

S5 Max har på ingen måde en dårlig ydeevne, den ligger med i toppen - når vi ser på ydeevne kontra pris. Robottens største styrke ligger i den brede funktionalitet. For eksempel er den udstyret med moppe.

Robotstøvsugeren vasker dit gulv

Moppen kan ikke klare vanskelige pletter på gulvet, men den får det mikrostøv med, som ellers bliver liggende ved rengøring med støvsugning alene - så det er helt perfekt. Moppefunktion er noget, som konkurrenterne i skrivende stund mangler i både denne prisklasse og et par tusind kroner over. Bruger du moppefunktionen løbende, bliver rengøringsresultatet glimrende.

Det er også et plus, at den er både effektiv og omhyggelig til at rengøre arealer takket være sit bevægelsesmønster. Endvidere er fremkommeligheden god, og den rengør tidseffektivt. Producentens angivne driftstid på to timer passer også på en prik.

Dørtrin er heller ikke noget problem for S5 Max. Den kan for eksempel klare niveauforskellen på to centimeter i et af vores mest komplekse testmiljøer. Den lave højde gør den også udmærket til at komme frem under sofaer, tv-borde og lignende.

Konklusion på testen af Roborock S5 Max

Roborock S5 Max er velegnet, hvis du har et almindeligt rengøringsbehov og ønsker en robotstøvsuger med bred funktionalitet.

  • Kombinationen af moppe, høj ydeevne og smart bevægelsesmønster giver et virkelig flot rengøringsresultat næsten alle steder i boligen
  • Det store udvalg af funktioner og indstillingsmuligheder gør det let at tilpasse robotten til dit hjem og dine behov
Ekstremt funktionsrig og mange indstillingsmulighederoverordnet meget godt rengøringsresultatmopper mikrostøv væktidseffektiv rengøring
Mindre godt rengøringsresultat ved niveauforskelle og i hjørner

5. iRobot Roomba Combo J7+

Komplet gulvrengøring. Moppen løftes op på ryggen, når robotten kører på gulvtæpper.

Brugsareal: 90 kvadratmeter Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: Gyro Støvbeholder: 0,313 liter + 2,5 liter i ladestation Maksimal driftstid: Afhænger af brugsmønster Højde: 9 cm Bredde: 33,8 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: 2 mopper, 2 poser, sidebørste, ekstra filter 118 ml. gulvvaskemiddel Andet: Kamera til identifikation af objekter, no go-zoner, no mop-zoner, spot cleaning Understøtter: Google Assistent, Amazon Alexa og IFTTT

iRobot Roomba Combo J7+

iRobot Roomba Combo J7+ aflaster uden tvivl din daglige rengøring – og så løfter den moppen op på ryggen (helt fri fra gulvet).

Støvbeholderen suges automatisk tom i ladestationen, så din daglige indsats med at holde gulvene rene reduceres (som udgangspunkt) til at skifte og vaske moppepuderne samt at fylde beholderen op med gulvvaskemiddel.

Alle rum og tæpper blev fundet ved første kortlægningskørsel – sådan! Derefter bad vi helt optimistisk robotten om at både støvsuge og moppe gulvene.

Men den havde endnu ikke fået helt styr på vores kokosmåtter ved dørene, så den løftede moppen lidt for sent, og satte den for tidligt ned. Det betød lidt "tovtrækkeri" om, hvem der var stærkest . Robotten vandt, men tæppet lå nu cirka 30 centimeter fra døren.

Herefter bad vi den om at støvsuge hele området 2 gange, før vi lod den bruge moppen igen.
Og nu var der slet ingen problemer.

GIF fra test af robotstøvsuger iRobot Roomba Combo J7+ vasker helt tæt op ad dørmåtten

Vi anbefaler derfor, at du lige venter et par dage med at få vasket gulvene:

  1. Begynd med en kortlægningskørsel (eller flere) indtil alle rum er fundet
  2. Lad robotten støvsuge 1 eller 2 gange uden mopning
  3. Nu bør iRobot kunne klare en problemfri rengøring både med og uden moppe

Støjsvag robotstøvsuger

Selve rengøringen sker ret stille, den skruer selv op for sugestyrken på gulvtæpper, og så larmer det lidt mere. Men tømningen af beholderen er en temmelig højlydt affære – og du bliver ikke advaret først!
Det kunne være smart med en mulighed for at fastsætte særlige tidspunkter for tømningen – hvis robotten støvsuger, mens I sover.

Effektiv kameranavigation

Kameraet er rigtig godt til at hjælpe med at undgå ledninger, kattelegetøj og tabte sokker. Efter hver rengøring får du en notifikation med billleder af de områder, som robotten tænker er problematiske. Du kan hjælpe robotten ved at svare, om det er en midlertidig forhindring, ingen forhindring eller et område, der skal undgås.

Mopning med 3 væskemængder

Du kan indstille robotten til at bruge mere eller mindre gulvvaskemiddel – eller slet ikke moppe i bestemte zoner.

Ved standardindstillingen (midterste væskemængde) rækker beholderen til gulvvaskemidlet fint til det anbefalede areal på 90 m². Vores moppede gulvareal er 70 m², og der er cirka 20 % væske tilbage i beholderen efter en tur på gulvet.

iRobot Roomba Combo J7+ kan sagtens følge med i den daglige rengøring. Men den er naturligvis ikke lige så grundig, som når du selv giver den gas med gulvspand og moppe.

Tag moppen af med det samme

Efter rengøring klappes den våde moppe ned oven på robotten. Derfor kan det let ske, at du glemmer at få skiftet moppen, og så kommer den let til at lugte surt – især hvis gulvvasken sker, mens du ikke er hjemme i et par dage.
Tip til iRobot: Når den nu kan løfte moppen – hvorfor lader den så ikke moppen stå lidt hævet, så den kan lufttørre efter rengøringen? Måske kan det lille problem fikses med en softwareopdatering?

GIF fra test af robotstøvsuger iRobot Roomba Combo J7+ sænker moppekluden

Tænk over ekstraudgifterne

Når du løber tør for filtre, poser og gulvvaskemidler, så skal du bruge iRobot's originale midler og reservedele;

  • Gulvvaskemidlet skal være iRobots eget. Det dufter dog godt og er i øvrigt biologisk nedbrydeligt
  • Moppepuden bør udskiftes efter 30 gulvvaske
  • Støvposer til den automatiske tømningsstation
  • Nye filtre (hver 2. måned)
  • Nye børster, sidebørste og det forreste hjul (årligt)

Lidt udfordringer

Under testen fik robotten fat i enden af en rulle elestikbånd, der hang ud under et skab. Da vi kommer robotten til undsætning og vender den på hovedet (for at vikle det hele ud), så lækker den lidt vaskemiddel.
Husk at fjerne beholderen, før du vender robotten på hovedet.

Fordi robotten selv tømmer støvbeholderen, så opdager du ikke så let, at filtrene stopper til – og det går ud over sugestyrken. Robotten vil uundgåeligt komme til at køre over arealer, som stadig er fugtige, og fugten får støvet til at klumpe sig ekstra sammen i filter og indsugning.

GIF fra test af robotstøvsuger iRobot Roomba Combo J7+ vand på gulvet

I praksis har vi derfor banket filteret tomt efter hver gulvvask og renset indsugningen med en våd klud efter behov. Et lille vaskbart forfilter foran det udskiftelige filter havde måske været en god ide – eller en todelt cyklus uden støvsugning, når moppen er aktiv.

Når robotten heldigt rammer midt på den nedslidte del af vores drilske +100 år gamle dørtrin, så stryger den perfekt over. Men i siden, hvor dørtrinnet er mindre slidt og 18 mm. højt, der sidder J7+ (og mange andre testede robotter) ofte fast. På trods af det indbyggede kamera, så har J7+ har ikke lært den smutvej efter 30 støvsugninger.

Den gode nyhed er at, hvis du har almindelige lave dørtrin (eller slet ingen), så er vi helt sikre på, at du aldrig vil opleve dette problem.

Konklusion på test af robotstøvsuger iRobot Roomba Combo J7+

På papiret er iRobot Roomba Combo J7+ en ret selvkørende rengøringsløsning. Men i praksisk går det lidt ud over helhedsindtrykket, at filteret så let stopper til ved gulvvask, og at du skal være opmærksom på at få skiftet moppen lige efter rengøring.

Men alt i alt er vi rigtig godt tilfredse med både navigation, støvsugning og mopning. iRobot Roomba Combo J7+ kræver trods alt kun et minimum af indsats fra dig med de sidste detaljer.

Brugervenlig appautomatisk tømningløfter moppen helt væk fra gulvet
Vask og støvsugning kræver lidt vedligeholdhøjlydt tømningløbende udgifter til rensemidler og reservedele

6. Roborock E5

Billig robotstøvsuger med moppefunktion

Arbejdstid: 200 min. Maksimal arbejdsydelse: Kan moppe 180 kvadratmeter Støvbeholder: 0,64 l Størrelse: 9,5x35 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart HEPA), sidebørste, moppeklud, vandtank, fjernkontrol Øvrigt: Kan styres med fjernkontrol

Xiaomi Roborock E5

Roborock E5 er en kompetent rengøringsrobot med høj præstation i forhold til prisen.

Sugeevnen er ikke superhøj på papiret, men støvsugeren snupper i praksis det meste, som vi testede den på. Såvel smågrus som kaffepulver og brødkrummer suges problemfrit ind i støvbeholderen.
Det eneste, den virkelig har svært ved, er snavs i gulvtæpper med middellange til lange hår. På gulvtæpper maksimerer den sugeevnen, men hvis tæppet ikke har korte hår, så efterlader robotten en hel del snavs i tæppet.

Det er nemt at tømme støvbeholderen, eftersom den er lige bag et dæksel på oversiden. Og den taber ikke snavs på gulvet, når vi løfter beholderen ud. Støvbeholderen rummer meget i forhold til robotstøvsugerens pris.
Filteret, som sidder i beholderen, kan vaskes og genanvendes.

Smal moppe

E5 kommer også med en moppefunktion. Moppen gør et okay stykke arbejde, dog har den en ret smal arbejdsbredde, for hele mobbekluden fugtes ikke nedenunder. Vil du have bedre bredde, må du fugte den selv, inden du sætter støvsugeren i gang.

Der følger en gulvbeskytter med til opladerstationen, så robotten kan parkere med fugtig moppe, uden du risikerer at fugtskade gulvet.

Billede fra test af robotstøvsuger Roborock E5

Gemmer ikke kortet

Præcis som Roborocks øvrige robotstøvsugere har denne robot et godt navigeringsmønster. Den støvsuger lokalet systematisk og tegner et kort i appen. Kortet gemmes dog ikke, så du kan ikke indstille no go-zoner i den. Det betyder, at man ikke kan bede den om at undgå gulvtæpper, når den skal moppe, eller undvige steder, hvor den risikerer at sætte sig fast.

Appen er nem at bruge og har flere indstillingsmuligheder.

Denne robotstøvsuger larmer ikke særlig meget, den har i stedet et ret gennemsnitligt lydniveau.

Roborock E5 kan i princippet klare dørtærskler på op til to centimeter, men vores oplevelse er, at den kæmper mere med de 2 centimeter, end når vi sammenlignen med de bedste robotter i denne prisklasse.
Tærskler, som er et par millimeter lavere, er aldrig et problem.

Konklusion på test af robotstøvsuger Roborock E5

Roborock E5 passer til dig, som søger en billig robotstøvsuger med et godt rengøringsresultat, samt moppefunktion for at få mikrostøvet med. En robot, hvor producenten ikke har sparet på funktionerne. Vi vurderer Roborock E5 til at være meget kompetent i forhold til prisen.

Godt rengøringsresultatmoppe, som fjerner mikrostøvgulvbeskytter til ladestation
Fugter ikke hele moppekludenskal kæmpe sig over høje tærsklerkan ikke indstille forbudte zoner

7. Proscenic M8 Pro

Ukendt nyhed, der overrasker positivt

Arbejdstid: 3 t 30 min Maks. arbejdsflade: 300 kvadratmeter Støvbeholder: 0,45 l + 1 l Størrelse: 31,4x33,4x10,8 cm Sensor trappe: Ja Medfølger: Filter (vaskbart HEPA), sidebørste, vådrumsklude Andet: Ladestation, som kan vaske og tørre moppeklude samt fylde vand i tanken

Proscenic M8 Pro

Prosenic M8 Pro er en robotstøvsuger med en byggekvalitet over forventningerne. Den minder enormt meget om en populær konkurrent, som har klaret sig rigtig godt i test, både i udseende og med hensyn til rengøringsresultat.

Tømmer selv

Ladestationen er en kombineret ladestation og støvsugerpose, så den suger indholdet af robotstøvsugerens støvbeholder ud. Den kan ikke bruges poseløs. Ligesom mange andre robotstøvsugere har ladestationen svært ved at tømme støvbeholderen helt, især hvis den indeholder hundehår eller større partikler. Så du må være forberedt på at dobbelttjekke dette med jævne mellemrum.

M8 Pro klarer høje dørtærskler. Her er den en af de bedre på markedet. Byggehøjden gør, at den kan kommer ind under mange af husets møbler. Bevægelsesmønsteret er ordnet. Når den møder en dørtærskel, ved den f.eks. præcis, hvad den skal gøre for at komme over den i første forsøg. Den finder uden problemer både ud og hjem, dog bevæger den sig meget langsomt på vej hjem.

Dansk mangler

Den har tre rengøringsindstillinger. På normalindstillingen rengør den godt på hårde gulve. Derimod gør den ikke tæpper helt rene. Det samme gælder for maks. indstilling.

Desværre er den forudindstillet til polsk, og dansk mangler i udvalget af tilgængelige sprog. Det ville have været bedre, hvis den blev leveret på engelsk. Vi løser det alligevel efter lidt tastetryk, men det giver naturligvis et dårligere indtryk. App'en er lidt rodet, men indeholder det vigtigste. Der medfølger også en fjernbetjening.

Proscenic M8 Pro er en overraskende god robotstøvsuger, som trods sine små særheder gør et rigtig godt stykke arbejde.

God navigationsevnehøj byggekvalitetkører over høje dørtrin
Kompliceret app

8. Electrolux Pure i9.2

Effektiv navigation også uden om efterladte strømper og legetøj. God til dørtrin.

Arbejdsområde: Op til 200 kvadratmeter Arbejdstid: Op til 2 timer Støvbeholder: 0,7 liter Højde: 8,5 cm Bredde: 32 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), sidebørste Andet: Google Assistent, Alexa, App-understøttelse, 3D Vision

Electrolux PI92-6DGM

Electrolux Pure i9.2 (PI92-6DGM) er et stort skridt fremad for Electrolux inden for robotstøvsugere. Softwaren er stabil, og robotstøvsugeren klarer det meste af rengøringen med glans.

GIF fra testen af robotstøvsugere. Electrolux Pure i9.2 testes med havregryn og kaffegrums

Den er for eksempel meget god til at undgå at sidde fast i legetøj, strømper og ledninger, når den støvsuger.

Robotstøvsugeren er også effektiv til at komme frem mellem stoleben, i hjørner og under sofaen. Den er både stædig og struktureret – og det er en god egenskab.

Men langhårede tæpper er den ikke særlig effektiv på, og det går slet ikke med løse tæpper med frynser på - her vil du nærmest med garanti få besked på, at robotten sidder fast i frynserne.

Desværre understøtter Pure i9.2 ikke moppe, som mange andre modeller i denne prisklasse gør. En moppe på en robotstøvsuger er god til at fjerne mikrostøv og lettere pletter.

Ret højlydt støvsugning

Electrolux' robotstøvsuger Pure i9.2 har også den ulempe, at den støjer rigtig meget, når den støvsuger. Men hvis robotstøvsugeren alligevel mest skal køre, når du ikke er hjemme, så er det ikke noget problem.
Hvis du derimod er mest hjemme, på forældreorlov eller bare arbejder hjemmefra, så risikerer lydprofilen at blive en negativ oplevelse
- med mindre du sætter den til at støvsuge i den støjsvage (men også mindre kraftfulde) funktion.

Billede af Electrolux-Pure-I9.2 fra vores test af robotstøvsugere

God navigation

Den helt store fordel ved Electrolux Pure i9.2 er helt klart, at den kan komme frem stort set overalt. Samtidig er den ret kompakt og navigerer med stor selvsikkerhed.

Den har ingen problemer med lidt højere forhindringer som dørtrin eller tæpper. GIF fra testen af robotstøvsugere. Electrolux Pure i9.2 forcerer et dørtrin

Den kompakte størrelse betyder dog ikke, at støvbeholderen er lille, den er faktisk ret stor med tanke på robottens størrelse. Men du skal alligevel tømme den cirka efter hver anden gang, og vores eksemplar siger desværre ikke altid til, når støvbeholderen er fyldt til randen.

En anden ulempe er, at den ikke har særlig lang batteritid i standardtilstand (60 minutter) i forhold til prisen. Skruer du ned for styrken, øger du driftstiden til det mere generøse 120 minutter.

Konklusion på testen af Electrolux Pure i9.2

Når det så er sagt. Electrolux Pure i9.2 er alligevel et godt køb, især hvis nogen skulle være lidt sjusket og glemme at samle småting op fra tæpper og gulve.
For robotten gør et overraskende godt stykke arbejde med at undgå løse genstande på gulvet.

Sagt med andre ord: Pure i9.2 fortsætter med at arbejde, hvor mange andre robotstøvsugere ellers ville gå i stå.

Meget god fremkommelighedpænt rengøringsresultatundgår løse genstande på gulvet
Højlydtret kort driftstid

9. Roborock S7

Robotstøvsuger med fokus på gulvvask

Arbejdstid: 3 timer Maksimalt arbejdsområde: 300 kvadratmeter Støvbeholder: 0,47 L Størrelse: 9,65x35,3 cm Sensor trappe: Ja Inkluderet: Filter (vaskbart), sidebørste, klud til våde rum, vandtank Andet: Google Assistant, Alexa, fungerer med app

Roborock S7

Roborock S7 er en robotstøvsuger med et stærkt fokus på gulvvask-funktionen. Den vasker gulvet op til tre gange i løbet af samme rengøringsrunde – afhængigt af dine indstillinger. Men den støvsuger selvfølgelig først.

Vil du slippe for at tømme beholderen?

Hvis du køber plus-versionen, får du en ladestation med. Ladestationen gør det muligt for robotstøvsugeren at tømme sin egen støvbeholder i en større beholder i stationens tårn. Alt støv suges ind i den store beholder. Du kan også købe ladestationen separat, hvis du allerede har købt robotstøvsugeren.

  • En stor fordel ved ladestationen er, at den i modsætning til konkurrenterne kan bruges både med og uden en vakuumpose. Ved at fravælge posen, gør du noget godt for miljøet - og for din økonomi. Så det er noget, som vi rigtig godt kan lide.
  • Ulempen er, at robotstøvsugeren ofte mislykkes med at tømme beholderen for snavs. Det sker næsten for hver runde, at mere end halvdelen af beholderen stadig er fyldt med snavs efter en tømning - især i miljøer med hundehår.
  • En anden ulempe er at robotstøvsugeren har svært ved at opdage, når beholderen er fuld. Det betyder, at robotten fortsætter med at støvsuge uden at få noget op fra gulvet. En anden konsekvens af dette er, at selve kluden, som gulvvask-funktionen bruger, hurtigt bliver meget beskidt.

Glæden ved automatisk tømning forsvinder hurtigt, fordi du alligevel selv skal kontrollere støvsugeren et par gange om ugen.

Vasker gulvene skinnende rene

Når det er sagt, er Roborock S7 stadig en meget god robotstøvsuger med en moppe. Den vasker nogenlunde på niveau med andre robotter af lignende model, men da den krydser gulvene to gange, bliver slutresultatet stadig bedre. Indtørrede kaffe- og juicepletter forsvinder ikke helt – men pletter fra bare fødder, mudrede poter og lignende ... det har den ikke noget problem med at vaske væk.

Grundigt bevægelsesmønster

Robotten har lidt svært ved at fjerne snavs, når der er niveauforskelle, men den håndterer tærskler godt. Vores højeste tærskel på to centimeter har den dog svært ved at klare i første forsøg, men efter gentagne forsøg klarer robotten også den.

Ledninger, sokker og andre ting, der ligger på gulvet, har den en tendens til at sætte sig fast i – i modsætning til for eksempel Roborock S6 MaxV. Men prisen fortæller os allerede fra begyndelsen, at en sådan sensor eller kamera ikke er med på specifikationslisten. Derimod har den en ultralydssensor, som bruges til at opdage gulvtæpper, hvilket er rigtig godt for en robotstøvsuger med gulvvask-funktion.

Appen er nem at bruge og byder på masser af funktioner og indstillinger.

Konklusion på testen af Roborock S7

Det her er en funktionsrig robot. Og hvis Roborock får en mere kraftfuld automatisk tømning, så kan vi varmt anbefale S7, især da du ikke behøver en pose i beholderen.
Indtil da giver det desværre mere værdi at købe uden automatisk tømning, men i den forbindelse bemærker vi til gengæld, at beholderen i robotten er lidt for lille.

Flot mopperesultatmange indstillinger og funktionergode rengøringsresultaterposeløs ladestationikke behov for ladestation
Automatisk tømning mislykkes alt for oftelille beholder

10. Roborock S6 Pure

Meget grundig robotstøvsuger, som ikke giver op så let.

Arbejdsområde: Op til 240 kvadratmeter Arbejdstid: 2,5 timer Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Højde: 9,1 cm Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Vådrumsdug, vandtank, sidebørste og filter
Andet: Tilhørende app med no go-zoner, no mop-zoner og understøtter både Google Assistent og Amazon Alexa.

Roborock S6 Pure

Roborock S6 Pure er en rigtig god robotstøvsuger, der både mopper og støvsuger. Overordnet er vi faktisk ret tilfredse med den

Let at installere

Det er ikke noget problem at komme i gang med S6 Pure. Appen guider os igennem hele processen, hvor vi efter et par støvsugninger også kan indstille rum ud fra det kort, som robotten har udarbejdet. Det er også let at oprette forbindelse til Amazon Alexa og Google Assistent.

Alle trin, også efter installation, ledsages af en kvindelig robotstemme, som tydeligt fortæller, hvad der er sket.

Under støvsugningen passer robotten sit arbejde godt. Den har lidt problemer med hjørner og kanter, hvor der ligger lidt snavs tilbage. Men for det meste arbejder robotstøvsugeren både rimelig hurtigt og effektivt.

Grundig (stædig) robotstøvsuger

Vi bemærker også, at den er væsentlig mere stædig end mange andre robotstøvsugere - den giver ikke op så let.

Når S6 Pure finder et dørtrin, en tæppekant eller lignende forhindringer, som egentlig er lidt for høj til robotten, så prøver den ihærdigt at komme over fra alle tænkelige vinkler.
Og det lykkes faktisk for det meste.

Det samme gør sig gældende, når den er kommet ind under en stol i et hjørne eller lignende. Alle vinkler bliver afprøvet for at komme ud, før den beder om hjælp. Mange andre robotstøvsugere giver meget hurtigere op.

Ret støjsvag robotstøvsuger

I den mest støjsvage tilstand lader Roborock S6 Pure en del snavs ligge. Men det er normalt nok at skrue effekten op må middel, for at få et godt resultat. Og på robottens middelstyrke skræmmer lydniveauet dig på ingen måde væk hjemmefra.

Der er også en ekstra vandtank og moppemodul til at vaske gulvet frit for mikrostøv. Moppemodulet er ikke nær så effektivt mod pletter som en almindelig moppe, men til småstøvet løser den opgaven.

Roborock S6 Pure er ganske enkelt en rigtig god robotstøvsuger til prisen.

Mange funktionerlet at håndtereklarer mange problemer selv
Overser en del i hjørnermoppefunktionen er god men ikke super effektiv

11. Roborock E4

Roborocks lavprismodel af en robotstøvsuger, som også mopper dit hjem

Driftstid: 150 minutter Højde: 9 cm høj Bredde: 35 cm Vægt: 3,5 kg Sidebørste: 1 stk. Fjernbetjening: Nej (app-understøttelse, fjernbetjening i app) Trappesensor: Ja/Nej Medfølgende tilbehør: Vaskbart filter, HEP11 Andet: Punktrengøring, Alexa-understøttelse, moppefunktion

Roborock E4

Roborock E4 er en robotstøvsuger i lavpris-segmentet - men er den god nok til dig hjem? Læs med i testen.
Først og fremmest er Roborock E4 en nem robotstøvsuger at bruge, og så er den relativt let at vedligeholde. Det havde dog været rart at kunne åbne støvbeholderen helt. Vi er faktisk nødsaget til at bruge fingrene for at få det sidste snavs ud fra kanten af beholderen.

Roborock E4 tegner ikke et kort over dit hjem i appen. Det betyder, at du ikke kan sende den til forskellige rum eller indstille no go-zoner.

Upraktisk moppe

Og det er faktisk noget upraktisk for en robotstøvsuger med moppe, især hvis du har tæpper og ikke vil have tæpperne moppet hver gang.
Alternativt må du holde øje med robotstøvsugeren og manuelt ændre indstillingen for kontakten på undersiden før den når frem til dine tæpper - dyrere modeller klarer den slags selv.

Pas på vandskader fra moppen

Moppen fyldes i øvrigt med vand, når du har fyldt tanken op. Derfor bør du sørge for, at gulvbeskyttelsen er sat på ved ladestationen, så gulvet ikke tager skade af den våde moppe, mens robotstøvsugeren står til opladning.

Godt resultat på glatte gulve

Rengøringsresultatet er glimrende på åbne, flade og hårde overflader. Dels takket være selve støvsugningen, dels takket være moppen, som fjerner eventuelt mikrostøv. Med vand i tanken får du et virkelig flot resultat – men den kan ikke klare vanskelige pletter.

Vandtanken er meget lille, så du kommer til at skulle fylde tanken efter hver rengøring. Men på den anden side så skal du alligevel tage den våde klud af mellem hver brug. Ellers slæber robotten jo rundt på gammelt snavs ved næste rengøring.
Du kan selvfølgelig også bare tage moppen helt af, hvis du kun vil have støvsuget.

Rengøringsresultatet ved niveauforskelle og på tykke tæpper lader en del tilbage at ønske. Efterhånden bliver snavs ved dørtrin og andre niveauforskelle selvfølgelig flyttet rundt, så det bliver støvsuget op alligevel, men skal du have gæster, er det nødvendigt at tage den almindelige støvsuger frem og tage en omgang ved lister, dørtrin og på tæpper.

Rigtig stædig bandit

Fremkommeligheden er meget god, især når robotstøvsugeren kører uden moppefunktionen slået til. E4 er stædig, og den kommer også over dørtrin på omkring to centimeter, høje tæppekanter og omkring stoleben.

Fordi der ikke stikker et tårn op fra robotten (som på de lidt dyrere modeller), så er robotten rigtig god til at komme ind under dine møbler. Robotten formår endda at komme ind under en lav sofa i testhuset, hvilket eller ikke tidligere er lykkedes for andre robotter - men den af en eller anden grund ikke komme ud igen.

Robotstøvsuger med god stedsans

At finde hjem samt ind og ud fra forskellige rum er derimod aldrig noget problem. Vi har brugt robotten i et par uger, og den kommer altid frem. Den eneste gang robotten kører fast, er, når den kører ind under den før nævnte sofa, og hvis den bliver filtret ind i en ledning eller en løs strømpe og bliver holdende.

Batteritiden er vildt god. Den kan gøre rent i hele underetagen i testhuset på én opladning og der er stadig batteritid tilbage. Det betyder, at den har støvsuget og moppet omtrent 100 kvadratmeter uden problemer.

Generelt er det en kompetent robotstøvsuger i forhold til dens lave pris. Den har en høj driftssikkerhed, så længe du flytter ledninger, tøj og småt legetøj væk fra gulvet. Den støvsuger godt for sin prisklasse og så med mulighed for at moppe gulvet.

Konklusion på testen af Roborock E4

Hvis du er ude efter en billig robotstøvsuger med moppe, så er den bestemt et godt valg. Men når det er sagt, så erstatter robotstøvsugeren ikke din traditionelle støvsuger helt. Men den klarer den daglige støvsugninger, så du kan skære ned på støvsugningen til omkring en gang om måneden.

Høj driftssikkerhedkan moppevild batteritidgod på hårde overflader
Moppe fyldes med vand - selvom robotten står stilleingen kortfunktion

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

12. Irobot Roomba j7+

Velbygget robotstøvsuger

Arbejdstid: ca. 90 min. Maks. arbejdsflade: 300 kvadratmeter Støvbeholder: 0,4 l Størrelse: 33,8x33,9x8,7 cm Sensor trappe: Ja Medfølger: Filter (HEPA), sidebørste Andet: Ladestation med automatisk tømning

iRobot Roomba J7+

iRobot Roomba J7+ er en støjsvag robotstøvsuger med en høj byggekvalitet. En ret fin visuel detaljer er læderflappen på låget til den automatiske tømningsstation.
Gummilisten rundt om låget lukker desuden effektivt lugt inde – og hvis støvposen går i stykker, så lækker der ikke noget ud i rummet.

Billede fra test af iRobot Roomba J7+ collage af delen på undersiden

Grundig rengøring – hvor robotten kommer frem.

Det tog lidt tid for robotstøvsugeren at finde alle rum, men det hjalp at sende den afsted på udforskning uden rengøring.

Under robotten sidder to bløde valser, som roterer mod hinanden. Valserne samler selv ret store partikler op (som grus og små sten) og de ender effektivt i støvbeholderen.

Den har kun en sidebørste, men det er for det meste rigeligt. Robotten er nemlig meget opmærksom på at vende børsten ind mod møbler og lister.
Børsten når ikke helt ind i hjørnerne, og det sker en gang i mellem, at børsten skyder tungere partikler væk – i stedet for at samle dem op.

Dørtrin op til 2 cm.

Under rengøring har Roomba J7+ en tendens til at komme op at hænge på det 2 centimeter høje dørtrin. Den kommer dog for det meste fri af sig selv efter nogle forsøg.
I nyere huse med lave dørtrin (eller helt uden) er det næppe et problem.

Langs dørtrin og kanter med skrå trekantslister kan robotten beslutte sig for at køre op med det ene hjul, og i de tilfælde samler den ikke støvet op.

Tæpper med fast kant har den ingen problemer med. Den kravler fint op på tæppet og støvsuger det grundigt.
Kludetæppet med de lange frynser driller som hos stort set alle de testede robotter. Valserne på undersiden snupper frynserne med op, og så stopper robotten – men J7+ giver ikke op. Faktisk er den imponerede god til at rode sig selv ud af situationen og fortsætte støvsugningen.

Underligt nok beslutter Robotten sig en gang i mellem for at være færdig og køre til tømning efter kun 1m² ud af testområdets ialt 50m². Og så må du lige minde den om at gøre ordentlig rent ved at sætte den igang igen.

Desværre har iRobot Roomba J7 Plus ingen moppe, og den savner vi lidt – i betragtning af prisen for iRobot Roomba J7+

Velfungerende App

Vi finder nemt rundt i appen, og det er let at tilføje robotten. Nogle gange hænger appen lidt i bremsen, når det sker, så er det ofte hurtigst bare at lukke appen og begynde forfra.

Det kniber med at gøre rent omkring ladestationen, her finder vi en del støv, som vi selv må feje væk.
Vi oplevede også et helt frit og tilgængeligt område under et køkkenskab, som robotten hele tiden sprang over (andre robotter har ikke haft problemer her).
Derfor placerede vi et strategisk havregryn på stedet. Det lå der stadig efter 7 dage med støvsugning 1-2 gange om dagen.
Det er langt fra sikkert, at du vil opleve det samme. Men det havde været smart, hvis man kunne pege på kortet i appen, og bede robotten om at lære stedet bedre at kende.

Billede fra test af robotstøvsuger iRobot Roomba J7 plus - robot og tømningsstation

Tømmer selv støvbeholderen

Når J7+ vender tilbage til opladning, så suges indholdet ud af beholderen i robotten og ind i en støvsugerpose øverst i dockingstationen. Der bliver nogle gange lidt støv tilbage i robotten, men generelt er tømningen godkendt.

Tømningen er langt fra en støjfri proces – som at tænde en almindelig støvsuger et kort øjeblik. Selvom det er helt generelt for robotstøvsugere med selvtømning, så havde det været smart at kunne indstille nogle foretrukne tømningstidspunkter i appen.
Et akustisk signal, før selve tømningen gik i gang, kunne nok også have forebygget chokket hos bedstemor, der var på besøg.

Robotten kan se større objekter foran den – når de er i den rigtige højde og lige foran kameraet, det i siderne har den tendens til at overse.

Konklusion på test af robotstøvsuger iRobot Roomba J7+

Selv om den nogle gange smider snavs væk, så er den meget omhyggelig ved kanterne og gør et godt stykke arbejde på tæpper.

Vi kan godt leve med, at appen kan være lidt sløv. Men det trækker ned i karakteren, at den springer et frit tilgængeligt havregryn over i adskillige dage.

Vi oplever en kompetent og meget støjsvag robotstøvsuger., og hvis du sørger for at oprette en rengøringsplan, så passer robotten sig selv i flere uger i træk.

Fremragende byggekvalitetgodt rengøringsresultat
Finder ikke alle rum uden hjælplangsom appglemmer et frit område

13. Dreame D9

En letanvendelig, billig robotstøvsuger med moppe

Arbejdsområde: Maks. 150 kvadratmeter Støvbeholder: 0,57 liter Maksimal arbejdstid: 2 timer 30 min Højde: 9,6 cm Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: Vådrumsklud, vandtank (270 ml), sidebørste og filter Øvrigt: Tilhørende app og understøtter både Google Assistant og Amazon Alexa

Dreame D9

Dreame D9 er en robotstøvsuger i budgetklassen, og den har flere fordele. For eksempel har den et bevægelsesmønster, som gør, at den rengør gulv og tæpper grundigt, en letanvendelig app med mange indstillingsmuligheder og en helt okay sugestyrke.

Sugestyrken varieres automatisk, når robotten kommer op på tæpper. Den er dog lidt træg i reaktionen, så på små måtter sker det, at den går i gang for sent.

D9 overser dog sjældent områder, når den gør rent. Den deler hjemmet op i flere mindre, rektangulære zoner og støvsuger så disse områder frem og tilbage, indtil de er helt dækket.

Det, robotstøvsugeren har lidt svært ved, er hjørner og tærskler. Her er det sugestyrken og længden på børsten, snarere end bevægelsesmønstret, som gør, at den misser en del støv. Det er dog heller ikke usædvanligt for prisklassen, og problemet findes sågar også hos dyrere modeller.

Denne robotstøvsuger er ganske god til at komme over dørtrin. Lavere dørtrin er intet problem overhovedet; ved tærskler omkring 1,6-2 centimeter skal den nogle gange kæmpe en del, og så larmer den ret meget. Men i de fleste tilfælde kommer den over, så længe den kommer op på dørtrinnet i en ret vinkel.

Kan både moppe og støvsuge

Dreame D9 har den fordel, at den har moppefunktion, hvilket gør, at den noget svagere sugeevne ikke er et problem, for moppen samler mikrostøvet op. Til gengæld kan du ikke regne med, at den fjerner pletter og lignende.

Desværre følger der ikke nogen gulvbeskyttelse til opladestationen med. Opladestationen har heller ingen løsning under sig, som holder den på plads, hvis robotten kolliderer med den under rengøringen.

Du kan heller ikke regne med luksusfunktioner såsom mulighed for at undvige ting, der ligger på gulvet i lokalet, kort over flere etager, eller at den selv skal opdage, når det er tid til at tømme støvbeholderen. Men når vi tænker over prisen, så havde vi faktisk heller ikke regnet med det.

Konklusion på test af robotstøvsuger Dreame D9

I al sin enkelthed gør Dreame D9 et udmærket stykke arbejde med at holde dine gulve støvfri.

Omhyggelig navigeringgodt rengøringsresultatgodt med funktionerlet at installere & nem vedligeholdelse
Lidt træg reaktion på automatisk sugestyrkelarmer en del, når den kører fastkæmper lidt med højere dørtrin

14. Dreame Bot W10

Til dig, der har et stort hjem, hvor gulvene ofte skal vaskes. Tørrer selv kludene

Arbejdstid: 3 t 30 min Maks. arbejdsflade: 300 kvadratmeter Støvbeholder: 0,45 l Størrelse: 31,4 x 33,4 x 10,8 cm Sensor trappe: Ja Medfølger: Filter (vaskbart HEPA), sidebørste, vådrumsklude Øvrigt: Ladestation, som kan vaske og tørre moppeklude samt fylde vand i tanken

Dreame Bot W10

Dreame Bot W10 er en robotstøvsuger med en enorm ladestation. Men altså – ladestationen servicerer også robotten med nyt vand i vandbeholderen samt vask og tørring af moppekluden efter brug. Men ladestationen kan desværre ikke tømme støvbeholderen for snavs.

Robotten kører ind i stationen, nærmest som en bil i en vaskehal, som vasker kludene og tørrer dem bagefter, så de ikke mugner og lugter.
Men af en eller anden grund har den nogle gange svært ved at finde tilbage til ladestationen.

Opbygningens kvalitet er ikke så overbevisende. Knapperne på selve robotstøvsugeren føles lidt flagrende, og lasertårnet på toppen vipper lidt, når vi trækker i det. Men den store låge på ladestationen er solid og godt bygget.

Et mopperesultat i topklasse

De roterende klude under robotstøvsugeren efterlader gulvet mere rent, end vi før har set med andre robotter. Robotten kan ikke erstatte din almindelige gulvvask, når det kommer til mere genstridige og indtørrede pletter. Men hvis du sprayer med lidt rengøringsmiddel, når robotten nærmer sig området, så snupper den faktisk det meste.

Undgår automatisk tæpper, når den vasker gulv

Rengøringsresultatet er godt, vi oplever i hvert fald, at robotten gør det meste rent. Der er lidt tilbage ved dørtrin og niveauforskelle (præcis som med alle robotstøvsugere), men den har rigtig god sugestyrke og får renset tæpperne på en okay måde.
Dreame registrerer automatisk dine gulvtæpper og kører rundt om dem, så du behøver faktisk ikke at programmere no mop-zoner.

Svært ved at komme under lave møbler

En ulempe for rengøringsresultatet er dog W10’s højde. Højden på 10,8 cm. gør det svært at komme ind under lave sofaer, kommoder og andre møbler.
Så du skal ikke forvente, at W10 kommer under alle dine møbler, bare fordi din forrige robotstøvsuger gjorde det. Du bør måle højden fra gulvet på dine møbler og dobbelttjekke om der er plads nok til Dreame Bot W10.

Trods en meget stor ladestation så kan den som nævnt ikke tømme støvbeholderen. Resten af pladsen i stationen optages til snavset vand. Det er lidt trist, at den kan tømme støvbeholderen.

Appen er nem at bruge, og robotten reagerer på kommandoer med det samme.

Dreame Bot W10 er til dig, der er interesseret i en robotstøvsuger med en velfungerende løsning til mopning.

Den støvsuger nogenlunde som andre robotstøvsugere, men hører til blandt de bedste robotter, når det kommer til gulvvask.

Mopper ikke på tæpperkan vaske og tørre mopperstor vandtankrigtig godt mopperesultat
Tømmer ikke støvbeholderkommer ikke ind under alle møblerfinder ikke altid hjemmeget stor ladestation

15. iRobot Roomba i7 - i7150

En stille robotstøvsuger, som kan være lidt opmærksomhedskrævende

Driftstid: 75 minutter Støvbeholder: 0,4 L Størrelse: 9,2x33,9 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, sidebørste Andet: Wi-fi, app-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba i7

iRobot Roomba i7 i7150 er en stille robotstøvsuger, som kræver en del opmærksomhed. Men som tak for din opmærksomhed, så får du til gengæld en relativt stille og pålidelig rengøringshjælp i hjemmet.

Kom hurtigt i gang med støvsugningen

Det er hurtigt klaret at få Roomba i7 i gang, efter du har pakket den ud. Det tager faktisk kun et par minutter, før du har parret robotten med telefonen og kan styre den via appen.

Allerede her mærker vi imidlertid, at den kræver lidt mere end mange andre robotter. Før du kan finde et kort over hjemmet i appen og vælge, hvilke zoner der skal rengøres, så skal støvsugeren lige undersøge dit hjem. Den kan være nødsaget til at køre flere runder, før den har lavet en grundplan over hele huset.

De første par gange vil robotten støde ind i de forhindringer, som den møder på sin vej - lidt som at finde vej med bind for øjnene.
Efterhånden som robotten opdaterer det virtuelle kort og lærer, hvor de forskellige forhindringer er placeret, så bliver den meget mere forsigtig. Den sætter ganske enkelt farten ned, når den nærmer sig.
Herfra kan du nemt vælge i appen, eller via en stemmeassistent, hvilket rum der skal støvsuges.

Desværre kan man ikke (via appen) styre robotten hen til bestemte steder, som kræver en omgang støvsugning - eksempelvis under en barnestol eller lignende. Det kræver i stedet at du opretter særlige zoner.

Støvsugeren kan høres - ingen tvivl om det, men det er på en ret behagelig frekvens, så støvsugeren opleves rimelig stille.
Hos en af vores testere sover hunden endda videre, mens robotten vimser rundt om den. Andre robotter er hunden flygtet fra.

Dobbelt rengøring klarer ærterne

Med de oprindelige indstillinger føles det lidt som om, at den snyder med rengøringen mens den efterlader en del rester på gulvet. I appen er der derimod en funktion til at støvsuge samme område to gange. Det får rengøringen til at tage længere tid, men til gengæld bliver resultatet (også langs med kanterne) rigtig godt.

Rengør du en hel lejlighed eller etage med indstillingen for dobbeltrengøring, så kommer du derimod til at hjælpe den undervejs.

  • For det første bruger robotten mere tid og dermed batteri. Det betyder, at den måske kører tilbage og lader en gang pr. rengøringsrunde, Den kører dog selv ud og fortsætter, når den er fuldt opladet.
  • For det andet er støvsugeren ikke den bedste til at komprimere det opsamlede snavs, så du kommer muligvis til at tømme beholderen under en dobbeltrengøring.

Du kan sagtens planlægge rengøring, mens du ikke er hjemme. Men for en sikkerheds skyld så er det en god idé at tømme beholderen helt efter hver rengøring.
For hvis der er meget snavset, så kan du risikere, at robotten skal tømmes undervejs.

Kører kun sjældent fast

Roomba i7 er på den anden side rigtig dygtig til at komme frem, og robotten tager det ikke så nøje med ting, der ligger fremme. Almindelige dørtrin og tykke tæpper har den normalt ingen problemer med. Og for det meste er robotten rigtig dygtig til ikke at sidde fast i ledninger og andre ting, der ligger fremme.
Det sker selvfølgelig, at den sidder fast - men ikke lige så tit som hos visse andre robotstøvsugere.

Konklusion på testen af Roomba i7 i7150

Hvis du ser på en robotstøvsuger som et hjælpsomt husdyr, der har brug for, at du tager dig af den, så er Roomba i7 et rigtig rart bekendtskab. For den kan for det meste komme frem overalt uden at gøre vrøvl, og den støvsuger rigtig godt.

Rimelig stillerengør rigtig godt på ekstra grundig indstillingpraktisk app
Skal tømmes ofte

16. Neato Botvac D7 Connected

Kompetent robotstøvsuger med grundigt navigationssystem

Driftstid: 120 minutter Maks. areal: 250 m2 Støvbeholder: 0,7 L Højde: 9,9 cm Bredde: 32 cm Trappesensor: Ja Medfølger: 3 stk. filtre, magnetbånd Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected er flagskibsmodellen i udvalget fra den populære producent Neato. Nogle af modellens fordele tæller blandt andet, at den kan støvsuge længe på en enkelt opladning. Og i den brugervenlige app finder du et rengøringskort, hvor du kan tilføje forbudte zoner.

Desværre adskiller modellen sig ikke meget fra søstermodellen D6, så her havde vi gerne set en større differentiering hos producenten. Det eneste, der egentlig adskiller de to modeller, er, at D7 understøtter zonerengøring samt opkobling til routerens 5 GHz frekvensbånd. Netværket bruges hovedsageligt til tungere streaming og lignende, så vi finder ikke denne funktion nødvendig i nogen større udstrækning.

Gør rent i zoner ved behov

Zonerengøring er på den anden side en rigtig god tilføjelse - særligt hvis du har mindre børn. Det er super praktisk at sende robotten afsted, når der er blevet lidt snavset i et bestemt område. Det kunne for eksempel være ved din køkkenø efter madlavning eller rundt om spisebordet efter aftensmaden. Eller hvis du har steder hvor der oftest er mere beskidt og snavset end andre (måske ved hundekurven).

Hvor er knapperne?

Noget, som vi dog savner, er fysiske knapper til punktrengøring og til at sende robotten hjem til ladestationen. Når robotstøvsugeren kører fast og bliver stående, så slukker den ikke af sig selv. I stedet bruger den bare løs af batteriet. Her ville det have været rart, hvis du kunne sende robotten hjem for at lade op, når du finder den - uden behov for at finde telefonen frem.

Appen er i nogle sammenhænge lidt besværlig at bruge - især når det kommer til punktrengøring eller almindelig rengøring. For her skal du først vælge indstillingen og derefter sætte robotten i gang. Hvorfor ikke bare have én knap, der starter punktrengøringen med det samme?

Robotten efterlader et pænt resultat hver gang

Botvac D7 er, præcis som med søstermodellen D6, god til at bruge sin eneste sidebørste. Den bruger næsten altid børsten mod møbler, fodpaneler og dørtærskler for at sikre, at den får al snavset med. Derudover er den meget kraftfuld. Den har en god sugeevne på både tæpper og hårde gulve og giver et finere rengøringsresultat end mange konkurrenter.

Trods sin relativt høje pris er den uden moppefunktion. Gulvvask er ellers noget, der ville gøre, at den havde adskilt sig mere fra tilsvarende modeller fra Neato og ville samtidig give et plus i vores bog.

Ikke en særlig støjsvag robotstøvsuger

Det er dog et problem, at den er noget højlydt under brug. Vi for venter faktisk, at en robotstøvsuger i den her prisklasse er mere støjsvag - særligt fra de mekaniske dele og andre lyde fra selve støvsugermotoren.

Når det kommer til robottens navigationssystem, er der imidlertid ikke meget at klage over. Den støvsuger grundigt og systematisk rummet ved at opdele det i rektangler, som det omhyggeligt zigzagger sig igennem. Desuden er den kraftfuld og kan fint håndtere høje tæpper og dørtærskler.

Neato Botvac D7 er en meget god rengøringshjælp i hjemmet, men den har i princippet de samme mangler og fordele som søstermodellen D6 - som dog er billigere. Det eneste, du egentlig får som et plus her, er zonerengøringen. I praksis er denne robotstøvsuger dog så kompetent i sin rengøring, at vi sjældent oplever et behov for funktionen.

Konklusionen på testen af Neato Botvac D7

I sidste ende er det naturligvis op til dig at afgøre, hvad der er vigtigt og hvilke funktioner der er nødvendige i dit hjem.
Testpanelet er dog enige om, at Botvac D7 er en kompetent robotstøvsuger med en kraftfuld sugeevne.

Kompetent rengøringshjælpkraftfuld motornøjagtigt navigationssystemzonerengøringforbudte zoner
Højlydtingen moppefunktioningen knapper på selve robotten

17. iRobot Roomba S9+

Luksuriøs robotstøvsuger, som selv tømmer støvbeholderen

Driftstid: 120 minutter Støvbeholder: Automatisk tømning (plads til ca. 30 tømninger) Højde: 9 cm Bredde: 31 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), to støvsugerposer til ladestationen, sidebørste Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba S9+

IRobot Roomba S9+ er en luksuriøs robotstøvsuger, der automatisk tømmer støvbeholderen i ladestationens støvbeholder. Og det fungerer over forventning!

Ladestation med indbygget støvsuger og beholder

Du behøver faktisk ikke at tænke over at tømme robotten selv. Hvis robottens beholder bliver fyldt i løbet af rengøringen, så kører den hjem til ladestationen, som suger indholdet af robottens lille beholder over i sin egen store beholder.
Herefter fortsætter robotten bare med at gøre resten af hjemmet rent.

Tryk "Find Roomba" og drop gemmelegen

En anden rigtig god funktion – selvom den kan virke simpel – er "Find Roomba". Når du trykker på knappen i appen, så afgiver robotstøvsugeren en lyd - indtil du har fundet robotten.

"Find Roomba" knappen er utrolig praktisk, fordi du slipper for at kravle rundt på gulvet og lede efter din S9+ under møblerne, hvis (når) den kører fast. Du er nødsaget til at lege gemmeleg med de fleste konkurrenters modeller - og nogle af iRobot's egne søskendemodeller.

Hvor tit kører robotten så fast i noget?

Det sker faktisk ikke så tit. Men når du har glemt en strømpe på gulvet eller lignende, så vil robotten køre fast og standse, men sådan er det med alle modeller.
Generelt er Roomba S9+ dygtig til at slippe ud af vanskelige situationer såsom områder med sparsom plads.

"Gør rent i køkkenet, robottjener"

iRobot fremhæver, at du kan sende Roomba S9+ af sted til forskellige rum. Enten lærer den selv dit hjem at kende efterhånden, men du kan også selv sende den afsted på indlæringsruter.

Vi vil nok fraråde at bruge indlæringsruterne. Det skyldes at ruterne tager ekstremt lang tid, og der kræves ofte flere af slagsen, før den har været alle hjemmets rum igennem. Det kan tage flere dage - og robotten støvsuger ikke imens den udforsker ruten.

Det er et bedre alternativ at lade Roomba S9+ støvsuge sig frem til sin egen plantegning. Når robotten først har klaret det, og rummene matcher din plantegning (vi måtte lave den om første gang), så er kortfunktionen guld værd.

"Udforskning på egen hånd" er ikke aktiveret fra begyndelsen. Det burde den faktisk være. For så ville du slippe for at vente flere dage, før du opdager funktionen og herefter for alvor får gavn robotstøvsugeren.

Vi elsker stemmeassistenten

Vi elsker, at S9 Plus understøtter stemmeassistenter. Stemmeassistenten betyder eksempelvis, at du kan sige: "Start Roomba" (eller hvad du nu har døbt din robot) til din smarte højttaler. Og så kører "Roomba" ud og gør rent - uden du behøver at løfte en finger.

Et irritationsmoment ved S9+ er dog, at robotten nogle gange tror, at klappen ovenpå ikke er lukket. Det sker ofte, efter støvsugeren er kørt fast, og du skal starte den igen. Det kan være nødvendigt at trykke på klappen, så sensoren registrerer, at klappen er lukket (selvom den ikke har været åbnet)
- det er altså svært at klare, når du ikke er hjemme.

Kan klare dørtærskler og tæpper

Roomba S9 Plus gør et godt stykke arbejde med at komme rundt i hjemmet. Den klatrer flot sidelæns op ad lidt højere dørtærskler og finder for det meste både ud og hjem, selvom vi løfter den op og flytter den manuelt rundt i hjemmet.

Resultatet af rengøringen er godkendt, men vi havde forventet, at den var mere smart i sin brug af sidebørsten. Når du for eksempelvis har skabe, der lidt rager ud fra soklen, så vender den ikke altid børsten indad. Og fordi den kun har børsten på den ene side, så er det ikke hver gang, at der bliver gjort rent på de mere komplicerede steder.

Desværre er prisen også ekstrem. Især fordi S9 Plus ikke klarer sig 100 % med sin kunstige intelligens - og når det kommer til støvsugning på komplicerede områder. Havde softwaren været lidt mere sofistikeret, så var karakteren blevet to trin højere. Men til den pris bør den slags mangler ikke forekomme.

Konklusionen af testen af Roomba S9+ robotstøvsuger

Roomba S9+ er meget velegnet, når du vil slippe for at skulle tømme robotstøvsugeren i tide og utide. Det er en absolut bekvemmelighed, som du hurtigt vænner dig til.

Enkel at håndtereunderstøtter stemmeassistentertømmer sig selvfinder altid hjem
Rengøringsresultat ikke perfektAI lader en del tilbage at ønske

18. Neatsvor X600 Pro

Halvgodt resultat på trods af fine specifikationer. Undgå dørtrin og trapper

Støvbeholder: 0,6 liter Maximal arbejdstid: 2 timer 30 min Højde: 9,8 cm Bredde: 33 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: Vådrumsklud, vandtank (350 ml), 2 sidebørster og filter Øvrigt: Tilhørende app og understøtter både Google Assistant og Amazon Alexa

Neatsvor X600 Pro er en robotstøvsuger, som ser ekstremt godt ud på papiret, men som i praksis ikke leverer så godt, som vi håbede. Den har dog sine lyspunkter. Appen er for eksempel meget let at bruge og spækket med funktioner. Indbygget i den findes også en fjernkontrol, så du kan styre robotten til et bestemt punkt selv, hvis den skulle have svært ved at navigere derhen på egen hånd.

Netop navigationen er helt okay, men det sker, at robotstøvsugeren afslutter rengøringen, inden den faktisk har taget hele overfladen. Endvidere er den så tilpas forsigtig rundt om møbler og lignende, at den nogle gange havner lidt for langt fra dem, til at den faktisk får alt skidtet med.

X600 Pro har dobbelt sidebørste, hvilket den selvfølgelig får pluspoint for. Samtidig har børsterne en tendens til at sidde fast under tæppet, mens robottens krop kører over, hvilket gør, at den ikke altid kommer op. Det er et problem, vi ikke er stødt på før, og her er der plads til forbedring.

God sugeevne

X600 Pro har hele 6.000 Pa i sugeevne, hvilket er mere end det dobbelte sammenlignet med andre robotter. Men der mærkes ingen større forskel på slutresultatet. Vi er usikre på, hvad det er, som gør, at den også har svært ved at få al snavs op, om det handler om afstanden ned til gulvet, eller hvordan konstruktionen ser ud indeni. Men i praksis gør den altså cirka lige så grundigt rent som hvilken som helst anden robotstøvsuger i samme prisklasse.

Større smuds, såsom grus, bliver for eksempel efterladt på gulvet, da den skyder det væk i stedet for at suge det op. Støv og hundehår ligger tilbage langs dørtærskler og andre niveauskift.

Ser man på specifikationerne, burde rengøringsresultatet være bedre, men set i forhold til prisen præsterer den cirka som andre budgetrobotter. Så det bliver til plus minus nul i karakter på dette punkt.

Pas på trapperne

Denne robotstøvsuger har trappesensor, men det sker ved et par tilfælde, at den alligevel kører for langt over kanten.

Installationen er egentlig meget enkel, når man ved, hvordan man skal gøre. Men manualen passer ikke rigtig med de trin, man skal følge, og ét af trinene er ikke engang med. Så det tager lidt unødig tid på grund af dette.

Denne robotstøvsuger klarer tærskler op til godt og vel 1,5 centimeter. Højere end det giver den sædvanligvis op på og afslutter rengøringen. Det er noget dårligere end de bedste konkurrenter.

Prisen er indbydende, men konkurrencen i budgetklassen er blevet meget hård. Selvom denne robotstøvsuger har dobbelt sidebørste, højere sugeevne og en marginalt større støvbeholder end konkurrenterne, så overhaler den dem ikke i praksis, og på visse punkter kommer den helt til kort.

Praktisk fjernkontrol i appenenkel at programmeremoppefunktion for mikrostøvstor vandtank.
Stor sugeevne giver ingen tydelig effektgiver op, når den skal over halvhøje tærsklersidder fast, når den skal op på visse tæpperafslutter nogle gange rengøringen for tidligtmisser nogle gange smuds ved tærskler, lister og møbler.

19. Ecovacs Deebot Ozmo U2

Billig robotstøvsuger med brugervenlig app. Dørtrin driller en gang i mellem

Støvbeholder: 0,4 liter Maksimal arbejdstid: Knap 2 timer Højde: 10 cm Bredde: 34 cm Trappesensor: Ja Tilbehør: Vandtank, 2 sidebørster og filtre Andet: Tilhørende app

Ecovacs Deebot OZMO U2

Ecovacs Deebot Ozmo U2 er en robotstøvsuger i den lavere budgetklasse, og vi har meget positivt at sige omkring den lave pris. For eksempel kører den ikke ind i ting med fuld kraft, som mange andre billige robotstøvsugere har tendens til at gøre – i stedet fornemmer den sine omgivelser og kører mere forsigtigt, når det er nødvendigt.

Rengøringen er helt i orden

For det første er den ret lav, så den kommer under mange møbler, hvilket andre robotstøvsugere ikke gør. For det andet fanger den det meste af det, den kommer forbi, når det kommer til mindre partikler og støv. Større genstande kaster den mest rundt. Den har dobbelte sidebørster og kommer derfor godt ind i vinkler og omkring stoleben.

U2 har en moppefunktion, men det er mest bare en gimmick. Vandstrømmen er virkelig dårlig, og selvom vi øger vandstrømmen, gør det ikke den store forskel.

Desuden er intelligens og bevægelsesmønstre dårlige. Selvom vi sætter den til at støvsuge overfladen i et kontrolleret zigzagmønster, så bliver den slået ud af kurs og ender i en tilfældig bane, når den blot støder ind i et møbel undervejs. Det sker også, at den ikke finder alle værelser, men går tilbage i den tro, at den er færdig.

Ecovacs-Deebot-Ozmo-U2

Kampen mod dørtrinnet

Ozmo U2 kan for det meste klare dørtrin op til to centimeter, men de allerhøjeste kan den have problemer med at komme op over i første forsøg. Den har nogle gange brug for flere forsøg og har brug for at komme mod dørtrinnet i en bestemt vinkel. Det larmer meget, når den kæmper. Det sker også en gang imellem, at den bliver stående efter at have kørt ned af et dørtrin, fordi den tror, at den er faldet ned fra en højde.

U2 finder normalvis tilbage til ladestationen, men det tager nogle gange irriterende lang tid.

Hvis den kommer til at køre tilbage til ladestationen under støvsugningen, så skyder den sig væk og risikerer at sidde fast i ledningen, da der ikke er nogen god beklædning på undersiden, der holder ladestationen på plads.

Robotten er let at programmere

Installationen er nem, og appen er brugervenlig. Du har mange funktioner til rådighed, såsom sugestyrke, rumfordeling og meget mere.

Selve robotstøvsugeren er også let at forstå. Den har en startknap øverst. Støvbeholderen er indbygget i vandtanken, og du skal fjerne begge dele på samme tid. Løsningen er ikke lige så god, som når støvbeholderen er under en luge på toppen. For eksempel falder noget af støvet let ud, når vi tømmer den. Men det virker stadig okay med hensyn til pris.

Ecovac Deebot U2 gør et helt okay stykke arbejde i betragtning af den lave pris. Du får masser af funktionalitet og et helt okay rengøringsresultat, når det kommer til selve støvsugningen. Men der er ting, der kunne blive bedre.

Brugervenlig appmasser af funktionergode støvsugningsresultaternem installation.
Klodset støv- & vandtanksvært med navigationmeget dårlig mopperesultat.

20. Cleanmate S900

Enkel robotstøvsuger med moppefunktion i lavprisklassen

Driftstid: 90 min Maks. areal: 100 m2 Støvbeholder: 0,5 L Højde: 8,5 cm høj | 10 cm ved tårnet Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, sidebørster Andet: Moppetilbehør, virtuel væg

Cleanmate S900

Cleanmate S900 er en robotstøvsuger med moppefunktion, hvilket er en populær kombination hos mange forbrugere. Robotten er let at installere og nem at anvende takket være sine stemmeinstrukser. Stemmen fortæller dig ved behov, hvad den foretager sig, og hvad du eventuelt selv skal gøre.

Ikke en opkoblet model

Støvsugerens navigationssystem er noget uregelmæssigt og tilfældigt. Den laver ikke et kort over dit hjem, så den kan ikke selv holde styr på, hvor den gør rent - og hvor den har gjort rent. Det betyder, at det tager ekstra tid at få et godt resultat.

Vi anbefaler derfor, at du lader robotten køre mindst en gang i døgnet. På den måde får den tid til at komme godt omkring og håndtere rengøringen tilfredsstillende.

Støjsvag robotstøvsuger

Til gengæld er S900 meget støjsvag, mens den gør rent. Og det er da rigtig rart - især når du er hjemme mens den suser rund.

S900 har sine vanskeligheder omkring forhindringer. Dørtrin skal være lave for at robotten kan passere dem. Men de lave dørtrin og andre tærskler kan være en udfordring for støvsugeren. Har du tæpper, der ikke er så højt op på samt lave dørtrin eller hjem helt uden dørtrin, så kommer robotten dog fejlfrit rundt.

Rimeligt rengøringsresultat

Når det gælder selve rengøringen, så efterlader robotten et rimeligt resultat. Støvsugeren har dog lidt svært ved at få snavs op langs paneler og i hjørner, men sådan er det i princippet for stort set alle robotstøvsugere med et rundt design, hvor børsten ikke konstant kan holdes ind mod væggen.

God rengøring til prisen

Prisen for Cleanmate S900 gør, at den befinder sig i lavprisklassen, og her har den relativt få konkurrenter. Men på nogle områder gør støvsugeren faktisk et bedre stykke arbejde end flere af dens runde robotstøvsugerkollegaer i mellemklassen.

Dog byder modellen på få funktioner udover sin moppefunktion. Du kan eksempelvis ikke betjene robotten med en app eller via en stemmeassistent. Du kan heller ikke se på et kort, hvor den har støvsuget osv. I stedet betjenes den med en fjernbetjening.

Konklusion på testen af Cleanmate S900

Har du et hjem uden mange forhindringer og lignende? Og er du mest af alt ude efter en billig robotstøvsuger, der gør tilpas rent i hverdagen? Så er Cleanmate S900 et ganske fint køb.

Det koster dig ikke mange hundrede kroner mere, før du har en smartere opkoblet robotstøvsuger. Så hvis du ønsker at være opdateret på robottens status, tænde den på afstand via en app eller bede den om at gøre et bestemt rum rent, så er det måske værd at tænke over.

Har moppefunktionstemmeinstrukser på forskellige sproglavt støjniveau
Få funktionerskal ofte tømmesrengøringen tager tid for at blive god

21. iRobot Roomba E5

Rimelig robotstøvsuger i en svær prisklasse. Skal køre hyppigt for at følge med.

Driftstid: 90 minutter Støvbeholder: 0,5 L Højde: 9,1 cm Bredde: 33,7 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), sidebørste Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba e5 e5152

Roomba E5 fra iRobot minder i sit udseende meget om den lidt dyrere model 960 fra samme producent, men der er alligevel en del væsentlige forskelle.

Eksempelvis navigerer E5 noget uregelmæssigt hen over gulvarealerne, mens den støvsuger. Du får et godt rengøringsresultat, hvis du lader den arbejde efter et skema over en længere periode, men til at begynde med bliver resultatet mindre omhyggeligt med denne løsning.

Praktiske stemmeinstruktioner

Vi kan også mærke, at lydkvaliteten af stemmeinstruktionerne er i budget-klassen. Men det er nu rigtig godt, at der overhovedet er stemmeinstruktioner for modellen, og især at du kan tydeligt høre, hvad der bliver sagt. Kører robotten for eksempel fast, så afgiver den en alarm, så du kan hjælpe den fri igen.

Det samme er tilfældet, når støvbeholderen bliver fyldt under støvsugningen. Du behøver altså ikke at tjekke appen først, for at se hvorfor robotten er stoppet.

Støvbeholderen skal tømmes hyppigt

Roomba E5 har problemer med at komprimere snavset tilstrækkeligt i støvbeholderen. Derfor er du stort set nødt til at tømme E5 hver dag (mindst). Det kommer naturligvis i sidste ende an på, om du har kæledyr og hvor stor din bolig er.
Det er i øvrigt nemt at rengøre filteret.

Vi er også glade for, at du kan tage det forreste hjul af uden brug af værktøj, og det samme gælder spolerne på undersiden. Derimod er det lidt ærgerligt, at du skal bruge en skruetrækker for at rengøre sidebørsten.

Har tjek på hvor den bor

Roomba E5 er rigtig dygtig til at finde tilbage til sin ladestation og docke korrekt. Selvom vi bevidst gjorde det sværere ved at flytte dockingstationen eller stille den skråt, så fandt den alligevel hjem. Kommer vi til at ramme robotten, mens den er på vej ind i ladestationen, så bakker den med det samme ud og docker om. Det virker bare!

Vi er også fan af 'Find Roomba'-funktionen, hvor du kan trykke på funktionen i appen, hvorefter robotten afgiver en lyd. Da den også har en fysisk knap til at køre hjem, kan du – hvis den er kørt fast – bare sætte den fri og sende den hjem, uden at skulle finde mobiltelefonen frem.

Tror høje tæpper er en væg

En ting, som taler imod modellen, er dens form og størrelse kombineret med dens tilfældige navigation. De faktorer gør det svært for robotten at komme ind mellem stoleben. Derudover kan den ikke klare høje tæppekanter. Den ser dem i stedet for at være en væg og navigerer rundt om dem.

Konklusionen på testen af Roomba E5

Konkurrencen er virkelig hård i mellemklassen. Og med tanke på at robotten ikke kan klare høje tæppekanter, smalle steder, og at den skal køre relativt ofte for at holde rummet rent, så virker den ikke særlig effektiv til prisen.

Roomba E5 er bestemt ikke nogen dårlig robot. Den er klart godkendt, og den støvsuger enkle arealer uden problemer. Men du bør skemalægge støvsugningen, så den rengør lidt ret hyppigt (hver eller mindst hver anden dag).

Træfsikker dockinglet at identificere problemergodt udvalg af knapper
Kan ikke klare høje tæpperskal tømmes oftesvært ved trange områderret ineffektivt navigationssystem

Godt at vide om robotstøvsugere

Robotstøvsugeren er i dag en rigtig god hushjælp. Den rengør automatisk dit hus eller din lejlighed, så du kan bruge din tid på andre vigtige gøremål derhjemme - og mere eller mindre pensionere din traditionelle støvsuger.
Den traditionelle støvsuger er stadig god at have i baghånden til hylder, møbler og edderkoppespind eller måske til bilen.

Mange af de robotstøvsugere, du i dag finder på markedet, er mere kraftfulde og pålidelige end de tidligere har været. Det er sjældent, at vi oplever robotstøvsugere med egentlige børnesygdomme.

For nogle år tilbage kunne man ellers opleve udfordringer med robotternes fremkommelighed ved niveauforskelle (dørtrin), succesfuld tilbagevenden til ladestationen og udfordringer med det generelle rengøringsresultat. Støvsugernes design og software var med andre ord ikke perfekt.

I dag står det betydeligt bedre til på den front. Støvsugerne er blevet meget mere driftssikre og har fået et markant løft, når vi ser på deres ydeevne.

Sensorer, gyroskoper og bløde ”kofangere” hjælper robotstøvsugeren med at lære sit miljø at kende i god kombination med den teknologi, som producenten har valgt til navigation.

Nogle modeller har laser eller kameraer installeret, mens andre er udstyret med infrarødt lys. Det indebærer for eksempel, at den type robotstøvsuger kan genkende trapper og undgå at køre ned ad dem. Sådanne egenskaber giver dem også mulighed for at bremse, når de nærmer sig forhindringer i stedet for at køre ind i dem med fuld hastighed.

Også designet er blevet forbedret. I dag kan en del robotstøvsugere registrere store niveauforskelle og derefter hæve kroppen for lettere at komme frem. Men der er selvfølgelig stadig modeller, der rammer kanten og i stedet vender rundt og så kører den anden vej. Her er der forskel på, hvor høje forhindringer de forskellige robotstøvsugere kan klare. De modeller, der kan løfte sig en smule, kan normalt klare dørtærskler og tæpper på 1,5 centimeter i højden.

Jo mere kompakt robotstøvsugeren er, jo lettere er det for den at komme under møbler og mellem stoleben. Omvendt må den ikke være for kompakt, da det ofte indebærer en meget lille støvbeholder – og jo mindre beholder, jo ofte skal du tømme den. Hvor ofte du skal tømme støvbeholderen, kommer også an på, hvor god robotstøvsugeren er til at komprimere materialet.

Købsguide til robotstøvsugere

Hvilken robotstøvsuger er så den bedste? Og hvilken skal du købe? Jo, det er i høj grad et spørgsmål om, hvor kompliceret dit hjem er, og hvilke funktioner, du efterspørger hos robotstøvsugeren. Og så er dit budget selvfølgelig også en faktor.

Vigtige faktorer kan blandt andet være:

  • Antal kvadratmeter den skal kunne rengøre.
  • Højden af dørtærskler og tæpper den kan håndtere.
  • Hvilke møbler skal den kunne støvsuge under? Dét afgør, hvor høj robotten må være for at kunne komme ind under og rengøre.
  • Skal den have moppefunktion?

Derudover bør du huske, at robotter i lavprisklassen ofte er uden app-understøttelse og normalt har en lidt ringere sugeevne. Men det kan nu også være en faktor for nogle modeller i mellemklassen.

Man kan sige, at prisklasserne for robotstøvsugere fordeler sig sådan her:

  • Premium: < 5.000 kr.
  • Mellemklasse: 2.500 – 5.000 kr.
  • Lavpris: > 2.500 kr.

Robotstøvsugere med moppe

Der er nogle robotstøvsugere på markedet, der kombinerer både støvsuger og moppefunktion. Der er også producenter, som står bag dedikerede robotgulvvaskere. Og så er der selvfølgelig producenter, der overhovedet ikke har fokus på at automatisere gulvvask i hjemmet.

De dedikerede robotter til gulvvask er i øjeblikket få, men interessante. De kan både tørre og vaske gulvet. Ved gulvvask sprøjter de pletvis lidt vand foran sig, som de så kører frem og tilbage over. Resultatet er overraskende godt, selvom mere vanskelige pletter naturligvis kræver klassisk håndarbejde.

Robotstøvsugere med kombineret moppefunktion er også gode, men de fjerner ikke pletter på samme effektive måde som de dedikerede robotgulvvaskere. De er frem for alt gode til at få det sidste snavs og skidt væk fra gulvet. Sådanne modeller udgør derfor et godt supplement til støvsugningen, da der indimellem er noget snavs tilbage på gulvet, som så sætter sig fast i moppens microfiber.

Nogle eksempler på robotstøvsugere med gulvvaskfunktion:

  • Xiaomi Roborock S6
  • Xiaomi Roborock S5
  • Cleanmate S900

Smarte robotstøvsugere – styr dem med stemmen

Størstedelen af de nyere robotstøvsugere fås med app-understøttelse. Det betyder, at de opretter forbindelse til dit trådløse netværk, og skulle de køre fast eller noget andet opstår, så giver de dig besked via en app på din smartphone. På den måde har appen stort set erstattet den traditionelle fjernbetjening, der tidligere fulgte med i købet af en robotstøvsuger.

Nogle modeller understøtter også digitale stemmeassistenter som Google Assistent og Alexa. Så kan du styre robotten med stemmen. Du kan for eksempel bede den om at køre ud og støvsuge i køkkenet eller vende tilbage til sin ladestation. Om den funktion er tilgængelig i den model, du er interesseret i, kan du se på robotstøvsugerens specifikationer.

Vild med vores nye look?

Læs alle nyhederne og giv din feedback

her.