1. Bedst i test

Robotstøvsuger test: 14 modeller der klarer rengøringen for dig

Profilbillede
Elina Blom

Opdateret 20. marts 2021

Vil du gøre rengøringen lidt lettere? Så overvej at anskaffe dig en robotstøvsuger. Vi har testet flere modeller og er kommet frem til, at Xiaomi Mi Roborock S5 Max er bedst i test. Det skyldes dens høje driftssikkerhed, en brugervenlig app og ret lave støjniveau.

Robotstøvsuger test: 14 modeller der klarer rengøringen for dig

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive brugt i hverdagen. Det er ikke en laboratorietest, vi udfører, men alle robotstøvsugere bliver testet gennem længere tid i forskellige hjem og under forskellige forhold. På den måde får vi et godt billede af, hvordan modellerne klarer sig over tid og hvordan de håndterer forhindringer.

For eksempel tester vi robotstøvsugerne i hjem med kæledyr, forskellige slags tæpper, dørtærskler i varierende højde og andre udfordringer, som en robotstøvsuger nu støder på i hjemmet.

Nogle af de vigtigste parametre, vi har lagt vægt på i vores test, er:

 • Ydeevne: Hvor kraftfuld er robotstøvsugeren? Kan den støvsuge støv og snavs op langs dørtærskler og paneler, på tykke tæpper og omkring skabe og møbler der rager ud?

 • Intelligens: Hvor effektivt navigerer robotstøvsugeren på gulvarealet rundt i boligen? Hvor tidseffektiv er støvsugningen? Hvordan håndterer robotten forhindringer som stoleben, kabelsamlinger og høje dørtærskler og tæpper? Finder robotten hjem, selvom du løfter den et nyt sted hen? Hvordan håndterer den situationer, hvor den kører fast?

 • Brugervenlighed: Er det let at komme i gang med robotstøvsugeren, når du tager den ud af kassen første gang? Hvor let er den at programmere? Kan du styre og indstille den på flere måder, eksempelvis via en digital stemmeassistent eller via en app? Hvordan informerer robotten dig om sine udførte arbejdsopgaver?

Robotstøvsugere i brug

Udover disse parametre har vi også bedømt modellerne i forhold til deres støjniveau, byggekvalitet, materialevalg, garanti m.m. Derefter har vi vægtet de forskellige forhold i forhold til robotstøvsugerens pris. Den endelige karakter afspejler derfor, hvor god robotstøvsugeren er til prisen.

Sammenlign priser på robotstøvsugere på PriceRunner.

1. Roborock S5 Max - BEDST I TEST ROBOTSTØVSUGER

Tidseffektiv og funktionsrig robotstøvsuger med moppe

Driftstid: 2 h Maksimalt brugsareal: 200 kvadratmeter Støvbeholder: 0,5 L Størrelse: 9,64x35,3 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), sidebørste, vådrumsklud, vandtank Andet: Google Assistent, Alexa, App-understøttelse

Roborock S5 Max

Roborock S5 Max er en brugervenlig robotstøvsuger med god ydeevne og mange indstillingsmuligheder og funktioner.

Du kan for eksempel indstille sugestyrken, hvilket naturligvis påvirker lydniveauet afhængigt af indstillingen. Du kan også pege på kortet, som robotten har udarbejdet over dit hjem, og give en ordre om, at den skal køre til det pågældende sted og gøre rent – du slipper således for at bære den omkring for at lave punktrengøring som det er nødvendig med mange andre robotstøvsugere. Det er også et plus, at du kan tegne afgrænsninger i appen, som markerer, hvor robotten skal støvsuge.

Appen registrerer også andre produkter fra Xiaomi, så hvis du eksempelvis bruger deres smarte hjem-produkter og lignende, kan du have dem i samme brugerflade. Det gør appen en smule rodet, men det vænner man sig hurtigt til.

Lydniveauet er normalt i forhold til prisklasse og konkurrenter.

Roborock S5 Max er efterfølger til Xiaomi S50

Hvad er specielt ved S5 Max?

Det er egentlig dumt at skrive om priser, fordi de hurtigt kan ændre sig, men i skrivende stund har Xiaomi skruet prisen op med cirka tusind kroner i forhold til den testvindende forgænger. Det gør, at S5 Max ligger på niveau med andre mellemklassemodeller, og løbet mellem denne og konkurrenterne bliver derfor betydeligt mere jævnt og spændende.

S5 Max er ikke helt så skarp som Neatos model i samme prisklasse, når det gælder sygestyrke. På balanceret sugestyrke har den problemer med at få alt snavset ned i første forsøg, så det er nødvendigt at støvsuge det samme sted to gange for at få et godt resultat. Ved maksimal effekt gør den derimod et glimrende arbejde og misser næsten ingenting.

Derimod har den problemer med rengøring ved niveauforskelle, for eksempel hvor tæppekanter møder gulvet – det er imidlertid normalt for robotstøvsugere i alle prisklasser.

S5 Max har på ingen måde en dårlig ydeevne, den ligger med i toppen, når vi ser på ydeevne kontra pris. Men den vinder ikke over eksempelvis Neato D6 på dette punkt. I stedet har robotstøvsugeren sin store styrke i den brede funktionalitet. For eksempel er den udstyret med moppe.

Moppen kan ikke klare vanskelige pletter på gulvet, men den får mikrostøvet med, der bliver liggende ved rengøring med robotstøvsuger, og det er helt perfekt. Moppefunktion er noget, som konkurrenterne i skrivende stund mangler i både denne prisklasse og et par tusind kroner over. Bruger du moppefunktionen løbende, bliver rengøringsresultatet glimrende.

Det er også et plus, at den er både effektiv og omhyggelig til at rengøre arealer takket være sit bevægelsesmønster. Endvidere er fremkommeligheden god, og den rengør tidseffektivt. Producentens angivne driftstid på to timer passer også på en prik.

Tærskler er ikke noget problem for S5 Max. Den kan for eksempel klare niveauforskellen på to centimeter i et af vores mest komplekse testmiljøer. Den lave højde gør den også udmærket til at komme frem under sofaer, tv-borde og lignende.

Roborock S5 Max er velegnet, hvis du har et almindeligt rengøringsbehov og ønsker en robotstøvsuger med bred funktionalitet.

 • Kombinationen af moppe, høj ydeevne og smart bevægelsesmønster giver et virkelig flot rengøringsresultat næsten alle steder i boligen
 • Det store udvalg af funktioner og indstillingsmuligheder gør det let at tilpasse robotten til dit hjem og dine behov
Ekstremt funktionsrig og mange indstillingsmulighederoverordnet meget godt rengøringsresultatmopper mikrostøv væktidseffektiv rengøring
Mindre godt rengøringsresultat ved niveauforskelle og i hjørner

Prissammenligning

Sammenlign priser
Ongadgets Logo

Xiaomi Roborock S5 Max Robotstøvsuger

2.819 kr.
Punkt1 Logo

ROBOROCK S5 MAX ROBOTSTØVSUGER, SORT ➞ På lager - klar til afhentning

2.819 kr.
Roboteksperten.dk Logo

Xiaomi Roborock S5 Max Robotstøvsuger sort

2.857 kr.

2. Neato Botvac D6 Connected

Omhyggelig rengøring og gennemtænkt navigation

Driftstid: 120 minutter Maks. areal: 250 m2 Støvbeholder: 0,7 L Højde: 9,9 cm Bredde: 32 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, magnetbånd Andet: Alexa, Google Assistent, App-understøttelse

Neato Botvac D6 Connected

Neato Botvac D6 Connected er en rigtig smart robotstøvsuger med en praktisk størrelse. Den klarer nemt komplicerede arealer og støvsuger omhyggeligt – dog i et ret mageligt tempo. Så længe den får lov til at arbejde uforstyrret, er den en fantastisk robotstøvsuger.

Det er først, når du blander dig, at det kan blive lidt besværligt. Du kan for eksempel ikke løfte den fra et sted til et andet og derefter genstarte den - så bliver rengøringskortet forkert, og det kan derfor blive bøvlet, hvis du vil sende den hen til et bestemt rum.

Derudover kunne vi godt ønske, at Botvac D6 slukkede af sig selv efter et stykke tid, hvis den er kørt fast. Den kunne for eksempel afgive en alarm, markere sin placering på rengøringskortet og derefter gå i standbytilstand. Nu står den i stedet og bruger strøm til du kommer hjem og løfter den hen til ladestationen.

På den anden side oplever vi sjældent, at den kører fast. Når den har lært dit hjem at kende, kan den navigere præcist gennem smalle gange, over høje dørtærskler og tykke tæpper samt ind og ud mellem stoleben.

Enkel at vedligeholde

En fordel ved Botvac D6 er, at den komprimerer snavset godt i sin beholder. Det betyder, at du ikke behøver at tømme den nær så tit som mange andre robotstøvsugere. Selv når vi bruger den i et hjem med tre pelsede kæledyr, behøver vi ikke at tømme robotten mere end 1-2 gange om ugen. Andre robotter har det været nødvendigt at tømme dagligt.

Modellen fra Neato har ikke understøttelse af zonerengøring, hvilket er lidt ærgerligt, for det har netop kæledyrsejere stor glæde af. Med prisen in mente synes vi, at den funktionalitet burde have været inkluderet, så du nemt kan bede robotten om at støvsuge særligt udvalgte områder.

Vi savner også fysiske knapper på selve robotten til punktrengøring og hjemkørsel. Nu skal man hente mobilen, hvis robotten er kørt fast, eller hvis man bare hurtigt vil løfte den ud til en punktrengøring.

Vedligeholdelsen er nemt klaret. Du løfter bare beholderen op og trykker en knap ind for at løsne låget. Samtidig frigør du filteret, som du derefter kan benytte lejligheden til at rengøre.

En anden ting, som er positivt ved modellen, er den måde, som D6 Connected håndterer dørtærskler og møbler. Den har for det meste sidebørsten ind mod dem, så den får fat i mere snavs end mange andre robotstøvsugere. Motorens kraft gør også, at den fortsætter med at samle snavs op, selvom den for eksempel kører med den ene del af maskinen oven på noget og dermed er lidt længere fra gulvet.

Det er værd at bemærke, at robotstøvsugeren støjer en hel del under støvsugning. Den kommunikerer også kun via appen og har eksempelvis ingen stemmeinstruktioner til at gøre det nemmere, og udvalget af knapper på robottens top er begrænset til en start/stop-knap.

Neato Botvac D6 Connected er et rigtig godt køb, fordi den er så god til at gøre rent, og den har en høj driftssikkerhed. Der er – på trods af dette – stadig ting, som producenten kunne forbedre for at gøre den mere brugervenlig. Men rengøringsresultatet er så godt, at karakteren alligevel bliver høj.

Høj driftssikkerhedkraftfuld motormeget fint rengøringsresultat
Svært ved manuelle flytstøjer en delfå fysiske knapper

3. iRobot Roomba 960

Finder nemt hjem og er let at bruge

Driftstid: 75 minutter Støvbeholder: 0,5 L Højde: 9,1 cm Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, sidebørste Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba 960

Leder du efter en robotstøvsuger med en høj driftsikkerhed og som samtidig er let at bruge, så er iRobot Roomba 960 et godt valg. Den er hurtig at installere, giver tydelige instruktioner og du kan både betjene den via app og via knapper på enheden.

Desværre har den lidt svært ved at få støv og snavs med op langs fodpaneler, dørtærskler og tæpper. Desuden oplever vi, at den ikke kan komme op på tæpper med lidt længere luv. Så har du det derhjemme, er det nok ikke støvsugeren for dig.

Omvendt har robotten ingen udfordringer med at støvsuge på hårde overflader såsom dørtærskler eller niveauforskelle mellem klinker og trægulve.

Modellens måde at navigere rundt i hjemmet er rimelig regelmæssig, og den overser sjældent snavs på åbne overflader. Det er et stort plus.

Desværre skal du tømme Roomba 960 ofte, fordi den ikke komprimerer affaldet særlig godt. Hvis du ikke har kæledyr i hjemmet, er den løbende vedligeholdelse og tømning af støvbeholderen på et acceptabelt niveau set i forhold til prisen, men vi noterer det alligevel som en klar svaghed - især fordi robotstøvsugeren i en vis grad markedsføres til kæledyrsejere.

Det er dog let et tømme beholderen. Du trykker bare på en knap bagpå og trækker støvbeholderen ud. På samme måde er det super enkelt at tage filteret ud og rengøre det.

Støjsvag rengøringshjælp

Roomba 960 er en rund robotstøvsuger, som har sin bredde lidt imod sig, når det kommer til rengøring omkring stoleben. Den er dog fremragende til at finde hjem til sin ladestation. Det har derfor ingen betydning, hvis du skulle flytte dockingstationen - den finder altid hjem.

Det lave støjniveau er også en klar fordel. Den er nemlig meget støjsvag, hvilket er et plus, hvis man gerne vil have robotstøvsugeren kørende, mens man er hjemme.

IRobot Roomba 960 er en robotstøvsuger for dig med et moderat rengøringsbehov (og gerne uden tykke tæpper på gulvet) eller som ikke har noget imod, at beholderen ofte skal tømmes. Prisen er noget høj set i forhold til ydeevnen hos sammenlignelige konkurrenter, men der er ingen tvivl om, at det er en rigtig god robotstøvsuger. Den er fremfor alt pålidelig og let at bruge - også for personer der ikke er så teknisk anlagt.

Støjsvagomhyggeligt navigationssystembrugervenlig applet at rengøre
Svært ved høje tæppergør ikke rent ved ujævnhederskal tømmes ofte

4. Xiaomi Roborock S6 Pure

God robotstøvsuger, men klemt inde mellem andre modeller

Brugsareal: Maks. 240 kvadratmeter Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Maksimal driftstid: 2 h 30 min Trappesensor: Ja Tilbehør: Vådrumsdug, vandtank, sidebørste og filter Andet: Tilhørende app med no go-zoner, no mop-zoner og understøtter både Google Assistent og Amazon Alexa.

Roborock S6 Pure

Xiaomi Roborock S6 Pure er en rigtig god robotstøvsuger, der både mopper og støvsuger. Overordnet er vi faktisk ret tilfredse med den, men ikke helt med Xiaomis modelstrategi.

S6 Pure er nemlig den enkle variant i S6-serien, hvor MaxV er topmodellen.

Så langt, så godt.
Men samtidig lancerer Xiaomi en ny topmodel i den gamle S5-serie, der på visse punkter (især med moppefunktionen) faktisk er bedre end S6 Pure. Meget forvirrende og ikke særlig logisk.

Let at installere

Det er ikke noget problem at komme i gang med S6 Pure. Appen guider os igennem hele processen, hvor vi efter et par støvsugninger også kan indstille rum ud fra det kort, der er udarbejdet, og oprette forbindelse til Amazon Alexa og Google Assistent.

Alle trin, også efter installation, ledsages af en kvindelig robotstemme, som tydeligt fortæller, hvad der er sket.

Under støvsugningen passer den sit arbejde godt. Den har lidt problemer med hjørner og kanter, hvor der ligger lidt snavs tilbage. Men for det meste arbejder den både rimelig hurtigt og effektivt.

Vi bemærker også, at den er væsentlig mere stædig end mange andre robotstøvsugere. Tærskler, tæppekanter og lignende forhindringer, som egentlig er lidt for høje, prøver den at komme over fra alle tænkelige vinkler, og det lykkes for det meste. Normalt tager det ikke mange forsøg, inden andre støvsugere giver op og beder om hjælp.

Det samme gør sig gældende, når den er kommet ind under en stol i et hjørne eller lignende. Alle vinkler bliver afprøvet for at komme ud, før den beder om hjælp.

Rimelig stille

I sin mest støjsvage tilstand lader Roborock S6 Pure en del snavs ligge, men det er nok at skrue effekten op må middel, for at få et godt resultat, uden at du bliver skræmt væk hjemmefra på grund af lyden.

Der er også en ekstra vandtank og moppemodul til at vaske gulvet frit for mikrostøv. Ikke nær så effektivt mod pletter som en almindelig moppe, men til småstøvet løser den opgaven.

Xiaomi Roborock S6 Pure er ganske enkelt en rigtig god robotstøvsuger. Det kedelige er hovedsageligt, at Xiaomi ser ud til at konkurrere med sig selv med alle de modeller, der minder om hinanden og deres underlige navnestrategi.

Mange funktionerlet at håndtereklarer mange problemer selvrengør rimelig godt
Overser en del i hjørnermoppefunktionen er god men ikke super effektiv

5. Roborock E4

Lavprismodel som både støvsuger og mopper dit hjem

Driftstid: 150 minutter Højde: 9 cm høj Bredde: 35 cm Vægt: 3,5 kg Sidebørste: 1 stk. Fjernbetjening: Nej (app-understøttelse, fjernbetjening i app) Trappesensor: Ja/Nej Medfølgende tilbehør: Vaskbart filter, HEP11 Andet: Punktrengøring, Alexa-understøttelse, moppefunktion

Roborock E4

Roborock E4 er en robotstøvsuger i lavpris-segmentet. Den er nem at bruge og relativt let at vedligeholde. Det havde dog været rart at kunne åbne smudsbeholderen helt, for nu må man stikke fingrene ind for at få det snavs ud, der sidder fast i kanten af beholderen.

Roborock E4 tegner desværre ikke et kort over dit hjem i appen, og det betyder igen, at du ikke kan sende den til forskellige rum eller indstille no go-zoner.
En lidt tynd kop te til en robotstøvsuger med moppe, når du måske ikke vil have dine tæpper moppet hver gang.

Moppen fyldes i øvrigt med vand med det samme, når du har fyldt tanken op. Derfor bør du sørge for, at gulvbeskyttelsen er sat på ved ladestationen, så gulvet ikke tager skade, når robotstøvsugeren er til opladning. Alternativt kan du finde robotstøvsugeren og manuelt ændre indstillingen for kontakten på undersiden. Dyrere modeller klarer den slags selv.

Rengøringsresultatet er glimrende på åbne, flade og hårde overflader. Dels takket være selve støvsugningen, dels takket være moppen, som fjerner eventuelt mikrostøv. Med vand i tanken får du et virkelig flot resultat – men den kan ikke klare vanskelige pletter.

Vandtanken er minimal, og du kommer til at skulle fylde den op hver gang. På den anden side skal du alligevel tage den våde klud af mellem hver brug, hvis den ikke skal slæbe rundt på gammelt snavs ved næste rengøring.

Du kan selvfølgelig tage moppen helt af, hvis du kun vil have støvsuget.

Rengøringsresultatet ved niveauforskelle og på tykke tæpper lader en del tilbage at ønske. Efterhånden bliver snavs ved dørtrin og andre niveauforskelle selvfølgelig flyttet rundt, så det bliver støvsuget op alligevel, men skal du have gæster, er det nødvendigt at tage den almindelige støvsuger frem og tage en omgang ved lister, dørtrin og på tæpper.

Rigtig stædig bandit

Fremkommeligheden er meget god, især når du kører uden moppen slået til. E4 er stædig og kommer også over dørtrin på omkring to centimeter, høje tæppekanter og omkring stoleben.

Den har ikke noget tårn som de lidt dyrere modeller, så den er også god til at komme ind under møbler. Den kan eksempelvis komme ind under køkkensofaen i testhuset, hvilket ikke tidligere er lykkedes for en robotstøvsuger. Derimod kan den af en eller anden grund ikke komme ud igen.

At finde hjem og ind/ud fra forskellige rum er derimod aldrig noget problem. Vi har kørt robotten i et par uger, og den kommer altid frem. Den eneste gang, den kører fast, er, når den kører ind under den nævnte sofa i køkkenet eller hvis den bliver filtret ind i en ledning eller strømpe og bliver holdende.

Batteritiden er vildt god. Den kan gøre rent i hele underetagen i testhuset på en runde og har stadig batteritid tilbage. Det betyder, at den har støvsuget og moppet omtrent 100 kvadratmeter uden problemer.

Generelt er det en kompetent robotstøvsuger i forhold til dens lave pris. Den har en høj driftssikkerhed, så længe du flytter ledninger, tøj og småt legetøj væk fra gulvet. Den støvsuger godt for sin prisklasse og kan desuden moppe.

Så hvis du er ude efter en billig robotstøvsuger med moppe, er den bestemt et godt valg. Når det er sagt, erstatter denne robotstøvsuger ikke din traditionelle støvsuger helt, men den den gør, at du kan skære ned på støvsugningen til omkring en gang om måneden.

Høj driftssikkerhedkan moppevild batteritidgod på hårde overflader
Moppe fyldes også med vand når den står stilleingen kortfunktion

6. Xiaomi Roborock S6 MaxV

Slip for at rydde op, inden robotten gør rent

Brugsareal: Maks. 240 kvadratmeter Rengøringsfunktioner: Støvsugning, mopning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Maksimal driftstid: 2 timer Højde: X cm Bredde: X cm Trappesensor: Ja Tilbehør: Vådrumsdug, vandtank, sidebørste og filter Andet: Kamera til identificering af genstande, tilhørende app med no go-zoner, no mop-zoner samt understøtter både Google Assistent og Amazon Alexa

Roborock S6 MaxV

Xiaomi Roborock S6 MaxV er en robotstøvsuger, der både kan moppe og støvsuge. Den har også et indbygget system til at opdage forhindringer under støvsugning, som eksempelvis kablar, strømper og lignende.

Et stort problem for robotstøvsugere har længe været netop løse ledninger og andre små forhindringer. Her har alle mærker og modeller tendens til at køre fast. Xiaomi oplyser, at de har fundet løsningen. Et kamera holder styr på omgivelserne i realtid og beregner ved behov en ny rute.

Så hvor godt fungerer det i praksis? Bedre end uden dette system, men langt fra 100 procent. Vi laver gentagne test, hvor vi lægger kabler, strømper og andre småting tilfældige steder på gulvet og starter robotten. Vi anslår at den 50 procent af gangene lykkes med at afslutte runden uden at slæbe dem med. Tallet vil sandsynligvis stige med tiden i takt med at AI'en bliver smartere.

Markerer forhindringer

En anden interessant detalje i den forbindelse er, at den viser på kortet i appen, hvor den har opdaget forhindringer, med symboler som en sko, en ledning eller en strømpe. Her er den heller ikke på 100 procent. Den tror for eksempel, at et stykke pap er en sko. Men det er interessant at se, hvor den har undladt at gøre rent.

Denne robot har også indbygget moppefunktion, hvilket vi sætter pris på. Mopningen er, som altid med robotstøvsugere, ikke det samme som når du mopper manuelt og fjerner vanskelige pletter. Det fungerer nærmere som en rigtig god måde til at fjerne mikrostøv.

Fremkommeligheden er vildt god. S6 MaxV kan klare tærskler op til to centimeter, kommer let ud fra trange passager og finder altid hjem.

Funktionsrig app

Rengøringsresultatet er godkendt, men den efterlader en del snavs langs lister og i hjørner. Den har især problemer med snavs ved niveauforskelle.

Appen er rig på funktioner og informativ, samtidig med at den er let at bruge. Du kan for eksempel indstille separate no go-zoner for mopningen, så den ikke mopper tæpper og andre sarte områder. Du kan også tilpasse lydniveauet/sugestyrken.

Xiaomi Roborock S6 MaxV er velegnet, hvis du vil springe oprydningen over, inden du starter robotstøvsugeren. Med andre robotter er du nødt til at samle løse strømper og lignende op først. Her klarer robotstøvsugeren mange gange at navigere rundt om dem. Desuden er den rig på funktioner og nem at betjene.

Løser delvis problemer med ledninger og strømpervådmopper mikrostøv vækseparate no go-zoner for moppenfunktionsrig
Dårligt rengøringsresultat i hjørner og ved niveauforskelleforbedret AI ønskes

7. Trifo Max

Interessant kombination med engageret udviklingsteam

Støvbeholder: 0,6 liter Maksimal driftstid: 110 min Højde: 8,3 cm Bredde: 36 cm Tilbehør: Filter Andet: Tilhørende app, indbygget overvågningskamera

Trifo Max

Trifo Max er en interessant robotstøvsuger i den forstand, at den har en unik kombination af funktioner. Støvsugeren har indbygget overvågningskamera på oversiden, der er vinklet skråt opad. Det gør, at du kan køre rundt og se, hvad der sker i dit hjem, selvom du ikke er hjemme.

Billedkvaliteten er ikke vildt høj, og vinklen gør det svært at danne sig et fuldt overblik. Men som et simpelt overvågningskamera og supplement til et overvågningssystem er den en sjov og uventet velkommen funktion.

Let at installere, men langt fra perfekt

Robotstøvsugeren er dog ikke særlig smart - i hvert fald ikke sammenlignet med topmodeller i samme prisklasse. Det tæller til Trifo Max' fordel, at der er et engageret udviklingsteam, som hurtigt retter de fejl, vi henvender os med. Flere af de ting, vi reagerer negativt på, er allerede rettet, når vi påpeger dem, og ny software er på vej ud.

Den er dog stadig ikke super smart i skrivende stund.
Robotten har for eksempel tendens til at have svært ved at finde hjem og bliver derfor ofte stående i rum, som den tidligere har fundet hjem fra uden problemer.

Lettere forhindringer kan gøre, at den ender i gentagne bevægelsesmønstre, for den passerer det samme areal igen og igen uden at kunne slippe ud af situationen. Det sker også, at den ikke er klar over, at den er kørt fast. For eksempel blev den stående med hjulene i gang på benene af et tørrestativ.

Her har andre robotter lagt mærke til, at de sidder fast og har givet besked via appen.
Det er synd og skam, for den har en udmærket ydeevne og god driftstid.

Denne robotstøvsuger støvsuger godt på både hårde gulve og tæpper, og den har også mange indstillingsmuligheder, som gør det muligt for dig at tilpasse lydniveauet ud fra, om der er nogen hjemme eller ej. Det eneste, vi oplever at den har svært ved, er trægulve med sprækker samt snavs i hjørner. Den lidt mangelfulde intelligens gør også, at den af og til overser områder med mange bord- eller stoleben og lignende, der er i vejen.

Prismæssigt ligger den i lavprisklassen, og derfor ser vi med lidt mildere øjne på denne problematik, end hvis robotten havde kostet tusind kroner mere. Men det er i den høje ende af lavprisklassen, og der er konkurrenter i mellemklassen som for kun et par hundrede mere kan levere en bedre driftssikkerhed.

Trifo Max er imidlertid en ret brugervenlig robot. Den er let at installere. Instruktionerne er tydelige og processen er hurtigt klaret. Appen kan imidlertid kun fås på engelsk, og det får den kritik for, når den er til second opinion-test hos et ældre par. I dag forstår langt de fleste engelsk, men konkurrenterne har dansk som alternativ, og det forventes af mange.

Trifo Max er velegnet, hvis du har en enkel planløsning og specifikt er ude efter en robotstøvsuger med indbygget overvågningskamera.

Solid ydeevneindbygget kameraenkel at installere
Ikke så god problemløsningsevnekan ikke altid finde hjemapp ikke på dansk

8. Neato Botvac D7 Connected

Kompetent robotstøvsuger med grundigt navigationssystem

Driftstid: 120 minutter Maks. areal: 250 m2 Støvbeholder: 0,7 L Højde: 9,9 cm Bredde: 32 cm Trappesensor: Ja Medfølger: 3 stk. filtre, magnetbånd Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected er flagskibsmodellen i udvalget fra den populære producent Neato. Nogle af modellens fordele tæller blandt andet, at den kan støvsuge længe på en enkelt opladning, den har et rengøringskort, hvor du kan tilføje forbudte zoner, og så har den en enkel og brugervenlig app.

Desværre adskiller modellen sig ikke meget fra søstermodellen D6, så her havde vi gerne set en større differentiering hos producenten. Det eneste, der egentlig adskiller de to modeller, er, at D7 understøtter zonerengøring samt opkobling til routerens 5 GHz frekvensbånd. Netværket bruges hovedsageligt til tungere streaming og lignende, så vi finder ikke denne funktion nødvendig i nogen større udstrækning.

Zonerengøring er på den anden side en rigtig god tilføjelse - særligt hvis du har mindre børn. På den måde kan du sende robotten hen for at rengøre et bestemt område, f.eks. ved jeres køkkenø eller rundt om spisebordet. Steder hvor der oftest er mere beskidt og snavset end andre.

Noget, vi savner, er fysiske knapper til punktrengøring og til at sende robotten hjem til sin ladestation. Kører robotstøvsugeren fast og bliver stående, så slukker den ikke af sig selv og bruger løs af batteriet. Her ville det have været rart, hvis du kunne sende den hjem for at lade op, når du finder den - uden behov for at finde telefonen frem.

Appen er i nogle sammenhænge lidt besværlig at bruge, når det kommer til punktrengøring eller almindelig rengøring. Du skal først vælge indstillingen og derefter starte den. Hvorfor ikke bare have én knap, der starter punktrengøringen med det samme?

Efterlader et pænt resultat hver gang

Botvac D7 er, præcis som med søstermodellen D6, god til at bruge sin eneste sidebørste. Den bruger næsten altid børsten mod møbler, fodpaneler og dørtærskler for at sikre, at den får al snavset med. Derudover er den meget kraftfuld. Den har en god sugeevne på både tæpper og hårde gulve og giver et finere rengøringsresultat end mange konkurrenter.

Trods sin relativt høje pris er den uden moppefunktion. Gulvvask er ellers noget, der ville gøre, at den havde adskilt sig mere fra tilsvarende modeller fra Neato og ville samtidig give et plus i vores bog.

Det er dog et problem, at den er noget højlydt under brug. En robotstøvsuger i den her prisklasse forventer vi er mere støjsvag, særligt ved mekaniske dele og andre lyde fra selve støvsugermotoren.

Når det kommer til robottens navigationssystem, er der imidlertid ikke meget at klage over. Den støvsuger grundigt og systematisk rummet ved at opdele det i rektangler, som det omhyggeligt zigzagger sig igennem. Desuden er den kraftfuld og kan fint håndtere høje tæpper og dørtærskler.

Neato Botvac D7 er en meget god rengøringshjælp i hjemmet, men den har i princippet de samme mangler og fordele som søstermodellen D6 - som dog er billigere. Det eneste, du egentlig får som et plus her, er zonerengøringen. I praksis er denne robotstøvsuger dog så kompetent i sin rengøring, at vi sjældent oplever et behov for funktionen.

I sidste ende er det op til dig at afgøre, hvad der er vigtigt og nødvendige funktioner i forhold til dit hjem. Botvac D7 er i hvert fald en kompetent robotstøvsuger med en kraftfuld sugeevne.

Kompetent rengøringshjælpkraftfuld motornøjagtigt navigationssystembrugervenlig appzonerengøringforbudte zoner
Højlydtuden hjemknapuden knap til punktrengøringingen moppefunktion

9. iRobot Roomba S9+

Tømmer sig selv

Driftstid: 120 minutter Støvbeholder: Automatisk tømning (plads til ca. 30 tømninger) Højde: 9 cm Bredde: 31 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), to støvsugerposer til ladestationen, sidebørste Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba S9+

IRobot Roomba S9+ er en luksuriøs robotstøvsuger, der automatisk tømmer sig selv i en beholder. Det fungerer over forventning! Bliver robotstøvsugerens beholder fyldt i løbet af rengøringen, kører den hjem, tømmer sig selv og fortsætter derefter rengøringen.

En anden rigtig god funktion – selvom den kan virke simpel – er "Find Roomba". Når du trykker på knappen, afgiver robotstøvsugeren en lyd, indtil du har fundet den. Funktionen er utrolig praktisk, fordi du slipper for at kravle rundt på gulvet og lede efter din S9+ under møblerne, hvis den kører fast, hvilket du er nødt til hos mange konkurrenter og nogle af denne robots søskendemodeller.

Hvor tit kører den så fast i noget? Faktisk ikke så tit. Har du glemt en strømpe på gulvet eller lignende, vil robotten køre fast, og den standser, men sådan er det med alle modeller. Generelt er Roomba S9+ dygtig til at slippe ud af vanskelige situationer såsom områder med sparsom plads.

"Gør rent i køkkenet, robottjener"

Producenten fremhæver, at du kan sende Roomba S9+ af sted til forskellige rum. Enten lærer den dit hjem at kende efterhånden eller du kan sende den ud på indlæringsruter.

Indlæringsruterne fraråder vi, fordi de tager ekstremt lang tid, og der kræves flere af slagsen, inden den har været alle hjemmets rum igennem – en proces på flere dage, hvor den ikke støvsuger imens. Det er et bedre alternativ at lade den støvsuge sig frem til en plantegning. Når den først har klaret det, og rummene matcher din plantegning (vi måtte lave den om første gang), er funktionen derimod guld værd.

Den funktion er ikke aktiveret fra begyndelsen. Vi synes, at det burde være aktiveret som standard, så du slipper for at vente flere dage, inden du kan bruge støvsugeren, når du først opdager, at funktionen findes.

Vi elsker, at S9 Plus understøtter stemmeassistenter. Det gør, at du kan sige følgende til din smarte højttaler: "Start Roomba" – eller hvad du nu har døbt din robot. Så kører din Roomba ud og gør rent, uden du behøver at løfte en finger.

Et irritationsmoment ved S9+ er dog, at robotten nogle gange tror, at klappen ovenpå ikke er lukket. Det sker ofte, efter den er kørt fast, og du skal starte den igen. Så kan det være nødvendigt at trykke på klappen, så sensoren registrerer, at den er lukket, og derefter trykke på start flere gange, selvom klappen ikke har været åbnet.

Kan klare dørtærskler og tæpper

Roomba S9 Plus gør et godt stykke arbejde med at komme rundt i hjemmet. Den klatrer flot sidelæns op ad lidt højere dørtærskler og finder for det meste både ud og hjem, selvom vi løfter den op og flytter den manuelt rundt i hjemmet.

Resultatet af rengøringen er godkendt, men vi havde forventet, at den var smartere i sin brug af sidebørsten. Har du køkkenskabe, der rager ud, og lignende, vender den ikke altid børsten indad, og da den kun har børsten på den ene side, er det ikke hver gang, at der bliver gjort rent sådanne mere komplicerede steder.

Desværre er prisen også ekstrem, når vi ser på, at S9 Plus ikke klarer sig 100 % med sin kunstige intelligens eller når det kommer til støvsugning på komplicerede områder. Havde softwaren været lidt mere sofistikeret, var karakteren blevet to trin højere. Men til den pris bør den slags mangler ikke forekomme.

Roomba S9+ er velegnet, hvis du vil slippe for at skulle tømme robotstøvsugeren i tide og utide. Det er en bekvemmelighed, som du hurtigt vænner dig til og som bagefter bliver svær at undvære.

Enkel at håndtereunderstøtter stemmeassistentertømmer sig selvfinder altid hjem
Rengøringsresultat ikke perfektAI lader en del tilbage at ønske

10. Neato Botvac D4 Connected

Kompakt robotstøvsuger med god sugeevne

Driftstid: 75 minutter Maks. areal: 250 m2 Støvbeholder: 0,7 L Højde: 9,9 cm Bredde: 32 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent, laserstyret (kan rengøre i mørke)

Neato Botvac D4 Connected

Neato Botvac D4 Connected minder meget om D6-modellen fra samme producent, men den her er måske mere ideel, hvis du ikke har to plan i hjemmet og har et lidt mere moderat rengøringsbehov. Dels er D4 uden fleretagerskort og kan således kun huske én plantegning. Dels har den ingen sidebørste.

Den manglende sidebørste har faktisk en ret stor betydning for rengøringsresultatet. Neatos robotter er ellers generelt rigtig gode til at benytte børsten til at maksimere rengøringsresultatet. D4 Connected gør derfor lidt dårligere rent – dog stadig bedre end mange konkurrenter. Men sidebørsten virker som en ærgerlig ting at fjerne fra en robot, når producenten ellers gør en dyd ud af være vildt god til at gøre rent. Især med tanke på at selv de fleste lavprismodeller i dag har en sidebørste.

Robotten kan håndtere dørtærskler på op til 1,5 cm. Men den er ikke 100 procent velegnet til hjem med mange af dem. Ikke fordi den ikke kan komme over dem, men fordi den har en tendens til at efterlade en del snavs de steder.

Finder vej overalt i hjemmet

Både installation og vedligeholdelse er nemt klaret. Beholderen tømmes med et tryk på en knap, og børsterne under robotten er nemme at rengøre.

En stor fordel ved D4 – og de andre robotstøvsugere i Neatos sortiment – er, at de er gode til at komprimere snavset i beholderen. Du tømmer den betydeligt færre gange end konkurrenternes beholdere.

Du giver kommandoer til robotten gennem en meget brugervenlig app eller for eksempel via Google Assistent. Sidstnævnte indebærer dog, at du skal have den indstillet på engelsk, da den ikke understøtter andre sprog endnu. Det havde været rart, hvis der også var stemmekommandoer den anden vej, så robotten kunne fortælle, hvad der var i vejen, når den er kørt fast, i stedet for at du – som nu – skal have mobilen frem.

D4 Connected er meget dygtig til at navigere i hjemmet og til at opretholde en høj driftssikkerhed. Den kommer nemt ud fra smalle steder og finder altid hjem.

Prismæssigt ligger D4 Connected i mellemklassen – nøjagtig som modellen D6 – og prisen gør, at vi stiller ret høje krav til Neatos mindste model. Og selvom det er en rigtig god robotstøvsuger, synes vi ikke helt, at den retfærdiggør prisen.

Botvac D4 Connected egner sig bedst, hvis du har et lidt mindre hus eller en lejlighed. Gerne med et gulv uden dørtærskler, så du slipper for snavs ved dem.

Meget god sugeevneunderstøtter stemmekommandoerbrugervenlig app
Ingen sidebørsteefterlader snavs ved dørtærskler

11. iRobot Roomba i7 7158

Let at anvende, men opmærksomhedssøgende

Driftstid: 75 minutter Støvbeholder: 0,4 L Størrelse: 9,2x33,9 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, sidebørste Andet: Wi-fi, app-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba i7 i7158

iRobot Roomba I7 7158 er en robotstøvsuger, som kræver en del opmærksomhed, men giver du den til, får du til gengæld en relativt stille og pålidelig rengøringshjælp i hjemmet.

Det er hurtigt klaret at få Roomba i7 i gang, efter man har pakket den ud. Det tager kun et par minutter, inden du har parret den med telefonen og kan styre den via appen. Allerede her mærker man imidlertid, at den kræver lidt mere end mange andre. For at kunne finde kort over hjemmet i appen og kunne vælge hvilke zoner der skal rengøres, skal støvsugeren køre flere runder, inden den har lavet en grundplan over huset. Imens føles den nærmest beruset og støder ind i alle de ting, den kan finde.

Efter branderten er den derimod betydeligt forsigtigere med møblerne, og robotten har lavet en god tegning af rummene og inddelt det hele logisk. Nu kan du nemt vælge i appen, eller via en stemmeassistent, hvilket rum der skal støvsuges. Desværre kan man ikke styre den selv for at rengøre bestemte steder, eksempelvis under en barnestol eller lignende.

Dobbelt rengøring klarer ærterne

I drift gør den bestemt opmærksom på sig selv med sin motorlyd, men det er på en ret behagelig frekvens, så støvsugeren opleves rimelig stille.

Med de oprindelige indstillinger føles det lidt som om, at den synder med rengøringen og efterlader en del rester på gulvet. I appen er der derimod en funktion til at støvsuge samme område to gange. Det får rengøringen til at tage længere tid, men så bliver resultatet, også langs med kanter, rigtig godt.

Rengør du en hel lejlighed eller etage med denne indstilling, kommer du derimod til at hjælpe en del. For det første kører robotten tilbage og lader en gang pr. rengøringsrunde (og kører ud igen når den er fuldt opladet). For det andet er støvsugeren rigtig dårlig til at komprimere det opsamlede snavs, så du kommer til at tømme beholderen både to og tre gange under en normal rengøring. Derfor kan skemalægning når du ikke er hjemme, ikke rigtig klare arbejdet – du bør være i nærheden, mens den er i gang.

Roomba i7 er på den anden side rigtig dygtig til at komme frem og er tager det ikke så nøje med ting, der ligger fremme. Tærskler og tykke tæpper har den ingen problemer med, og for det meste er den rigtig dygtig til ikke at sidde fast i ledninger og andre ting, der ligger fremme. Det sker selvfølgelig, at den sidder fast, men ikke lige så tit som visse andre robotstøvsugere.

Mister hukommelsen

Et andet problem der opstår efter en måneds tid, er, at den glemmer, hvordan kortet ser ud. Så kan "støvsug køkkenet" betyde, at den snupper køkkenet, det halve af entreen og under spisebordet, inden den mener, at den er færdig. En sletning af kortet og efterfølgende indlæringsperiode løser problemet i cirka en måned, inden det er tid igen.

Hvis du ser en robotstøvsuger som et hjælpsomt husdyr, der har brug for at du tager dig af den, er Roomba i7 et rigtig rart beredskab, som kan komme frem overalt uden at gøre vrøvl, og støvsuger rigtig godt. Mængden af betjening der er nødvendig, for at den skal gøre sit arbejde, er derimod mere end vi forventer af en robotstøvsuger, især i denne prisklasse.

Rimelig stillerigtig indstilling rengør rigtig godtpraktisk app
Skal tømmes ofteglemmer plantegningenden enkle indstilling gør ikke rent

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Ingen priser

Ingen priser

12. Cleanmate S900

Enkel robotstøvsuger i lavprisklassen

Driftstid: 90 min Maks. areal: 100 m2 Støvbeholder: 0,5 L Højde: 8,5 cm høj | 10 cm ved tårnet Bredde: 35 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter, sidebørster Andet: Moppetilbehør, virtuel væg

Cleanmate S900

Cleanmate S900 er en robotstøvsuger med moppefunktion, hvilket er en populær kombination hos mange forbrugere. Den er let at installere og nem at anvende takket være sine stemmeinstrukser. Så fortæller den dig ved behov, hvad den foretager sig, og hvad du eventuelt skal gøre.

Støvsugerens navigationssystem oplever vi generelt som uregelmæssigt og tilfældigt, hvilket betyder, at det tager tid at få et godt resultat. Vi anbefaler derfor, at du lader robotten køre en gang dagligt, så den kan komme godt omkring og håndtere rengøringen tilfredsstillende. Når S900 er i gang, gør den det ganske støjsvagt, hvilket er rart.

Ikke en opkoblet model

S900 har sine vanskeligheder omkring forhindringer. Dørtærskler skal være lave for at den kan passere, men selv når de er lave, kan det være en udfordring for støvsugeren. Har du tæpper, der ikke er så markante, og lave dørtrin eller hjem helt uden dørtærskler, så kommer den dog fejlfrit rundt.

Når det gælder selve rengøringsresultatet, så efterlader den et rimeligt resultat. Den har lidt svært ved at få snavs op langs paneler og i hjørner, men sådan er det i princippet for stort set alle robotstøvsugere med et rundt design, hvor børsten ikke konstant kan holdes ind mod væggen.

Prisen for Cleanmate S900 gør, at den befinder sig i lavprisklassen. Her har den relativt få konkurrenter, og på en måde gør støvsugeren et bedre stykke arbejde end flere runde robotstøvsugere i mellemklassen.

Dog byder modellen på få funktioner udover sin moppefunktion. Du kan eksempelvis ikke betjene robotten med en app eller via en stemmeassistent. Du kan heller ikke se på et kort, hvor den har støvsuget osv. I stedet betjenes den med en fjernbetjening.

Har du et hjem uden mange forhindringer og lignende og er mest af alt ude efter en billig robotstøvsuger, der gør tilpas rent i hverdagen, så er Cleanmate S900 et ganske fint køb. Men det koster ikke mange hundrede kroner mere i dag, og så har du en smart robotstøvsuger, der kan holde dig opdateret på robottens status, du kan starte på afstand via en app eller sende af sted til et bestemt rum. Dét er værd at tænke over.

Har moppefunktionstemmeinstrukser på forskellige sproglavt støjniveau
Få funktionerskal ofte tømmesrengøringen tager tid for at blive god

13. Dyson 360 Eye

Futuristisk design, men er den god?

Driftstid: 75 min Maks. areal: 100 m2 Støvbeholder: 0,4 L Højde: 11,2 cm høj | 12,1 cm ved kuplen Bredde: 23 cm Trappesensor: Ja Andet: App-understøttelse

Dyson 360 Eye

Dyson 360 Eye har et ganske anderledes design sammenlignet med konkurrenterne. Dels kører den på larvefødder, dels er den noget højere. Larvefødderne skal eftersigende sikre en bedre fremkommelighed i hjemmet, for eksempel ved at komme lettere op på tæpper og henover dørtrin, lyder det fra producenten. De ekstra centimeter i højden er valgt for at mindske støvsugerens bredde.

Efter at have langtidstestet robotstøvsugeren er det vores oplevelse, at robotstøvsugerens fremkommelighed, når det kommer til at forcere forhindringer, er bedre end mange af de lavere, runde modeller på markedet, men dårligere end modeller med en trekantet form.

Larvefødderne gør det absolut muligt for robotten at komme op ad tæpper og til en vis grad dørtærskler - den har dog lidt vanskeligheder ved forhindringer på omkring 1,5 cm og derover. Det klarer de mere trekantede modeller (og nogle af de runde støvsugere) omvendt.

Produktets højde betyder dog, at den - ved nogle trapper - ikke kan komme ind under det sidste trappetrin. Samme problem gør sig gældende, når den skal støvsuge under nogle sofaer, stole med horisontale og lave stoleben, skoreoler og lignende. Det er en klar ulempe ved modellen, da mange forbrugere ønsker, at robotstøvsugeren kan gøre rent under sofaen. På den måde går robottens højde ind og begrænser fremkommeligheden.

Kraftfuld motor

En klar fordel ved Dyson er den kraftfulde motor, som giver en meget god sugeevne. Det øger dog også støjniveauet en del.

Dyson 360 Eye støvsuger relativt grundigt. Indimellem overser den støv og snavs, når den navigerer over et område, men generelt giver den et acceptabelt rengøringsresultat. Støvbeholderen skal tømmes dagligt, selvom snavset komprimeres ganske okay i beholderen. Det har formentlig noget med beholderens størrelse at gøre.

Appen 'Dyson Link' er nem at bruge. Men hvor konkurrenterne har alt fra rengøringskort og 'Find robot'-funktioner, så kommer Dyson lidt til kort på udvalget af funktioner. Du kan se, hvor den har støvsuget, men du kan ikke sende den af sted til bestemte rum eller tilføje forbudte zoner, selvom robotten koster en del.

Den høje sugeevne ved Dyson 360 Eye er en af de største fordele, men set i forhold til prisen har producenten en del at arbejde videre med.

Høj sugeevnecool futuristisk design
Savner funktionerhøjt støjniveauhøj konstruktion

14. iRobot Roomba E5

Rimelig robot i en svær prisklasse

Driftstid: 90 minutter Støvbeholder: 0,5 L Højde: 9,1 cm Bredde: 33,7 cm Trappesensor: Ja Medfølger: Filter (vaskbart), sidebørste Andet: App-understøttelse, Alexa, Google Assistent

iRobot Roomba e5 e5152

Roomba E5 fra iRobot minder i sit udseende meget om den lidt dyrere model 960 fra samme producent, men der er alligevel en del væsentlige forskelle.

Eksempelvis navigerer E5 noget uregelmæssigt hen over gulvarealerne, når den støvsuger, oplever vi. Du får et godt rengøringsresultat, hvis du lader den arbejde efter et skema over en længere periode, men til at starte med bliver resultatet mindre omhyggeligt med denne løsning.

Man kan også mærke, at lydkvaliteten af stemmeinstruktionerne er i budget-klassen. Men det er nu rigtig godt, at der overhovedet er stemmeinstruktioner for modellen, og du kan tydeligt høre, hvad der bliver sagt. Kører den for eksempel fast, afgiver den en alarm, så du ved, at du skal komme og sætte den fri. Det samme er tilfældet, hvis støvbeholderen bliver fyldt under støvsugningen. Du behøver ikke at tjekke appen først, for at se hvad der er galt.

Støvbeholderen er ret lille, og Roomba har problemer med, at den ikke komprimerer snavset tilstrækkeligt. Derfor er du stort set nødt til at tømme E5 hver dag. Det kommer også an på, om du har kæledyr, børn og hvor stor din bolig er.

Det er i øvrigt nemt at rengøre filteret. Vi er også glade for, at du kan tage det forreste hjul af uden brug af værktøj, og det samme gælder spolerne på undersiden. Derimod er det lidt ærgerligt, at man skal bruge en skruetrækker for at rengøre sidebørsten.

Har tjek på hvor den bor

Roomba E5 er rigtig dygtig til at finde tilbage til sin ladestation og docke korrekt. Selvom vi bevidst gjorde det sværere ved at flytte dockingstationen eller stille den skråt, fandt den alligevel hjem. Kommer vi til at ramme robotten, så den sidder forkert, bakker den med det samme ud og docker om. Kanon!

Vi er også fan af 'Find Roomba'-funktionen, hvor du kan trykke på funktionen i appen, hvorefter robotten afgiver en lyd. Da den også har en fysisk knap til at køre hjem, kan du – hvis den er kørt fast – bare sætte den fri og sende den hjem, uden at skulle finde mobiltelefonen frem.

En ting, som taler imod modellen, er derimod dens form og størrelse kombineret med dens tilfældige navigation, som gør det svært for den at komme ind mellem stoleben. Derudover kan den ikke klare høje tæppekanter. Den ser dem i stedet for at være en væg og navigerer rundt om dem.

I samme prisklasse finder du eksempelvis Neato D4 og Xiaomi S5, så konkurrencen er virkelig hård. Desuden er det stadigvæk mellemklassen. Med tanke på at den ikke kan klare høje tæppekanter, smalle steder, og at den skal køre relativt ofte for at holde rummet rent, virker den ikke særlig effektiv til prisen.

Roomba E5 er bestemt ikke nogen dårlig robot. Den er klart godkendt og støvsuger enkle arealer uden problemer – men du bør skemalægge støvsugningen, så den rengør lidt hver eller hver anden dag.

Træfsikker dockinglet at identificere problemergodt udvalg af knapper
Kan ikke klare høje tæpperskal tømmes oftesvært ved trange områderret ineffektivt navigationssystembliver nemt ridset

Godt at vide om robotstøvsugere

Robotstøvsugeren er i dag en rigtig god hushjælp. Den rengør automatisk dit hus eller din lejlighed, så du kan bruge din tid på andre vigtige gøremål derhjemme.

Mange af de robotstøvsugere, du i dag finder på markedet, er mere kraftfulde og pålidelige end de tidligere har været. Det er sjældent, at vi oplever robotstøvsugere med egentlige børnesygdomme.

For nogle år tilbage kunne man ellers opleve udfordringer med robotternes fremkommelighed ved niveauforskelle (dørtrin), succesfuld tilbagevenden til ladestationen og udfordringer med det generelle rengøringsresultat. Støvsugernes design og software var med andre ord ikke perfekt.

I dag står det betydeligt bedre til på den front. Støvsugerne er blevet meget mere driftssikre og har fået et markant løft, når vi ser på deres ydeevne.

Sensorer, gyroskoper og bløde ”kofangere” hjælper robotstøvsugeren med at lære sit miljø at kende i god kombination med den teknologi, som producenten har valgt til navigation.

Nogle modeller har laser eller kameraer installeret, mens andre er udstyret med infrarødt lys. Det indebærer for eksempel, at robotstøvsugerne kan genkende trapper og undgå at køre ned ad dem. Sådanne egenskaber giver dem også mulighed for at bremse, når de nærmer sig forhindringer i stedet for at køre ind i dem med fuld hastighed.

Også designet er blevet forbedret. I dag kan en del robotstøvsugere registrere store niveauforskelle og derefter hæve kroppen for lettere at komme frem. Men der er selvfølgelig stadig modeller, der rammer kanten og i stedet vender rundt og så kører den anden vej. Her er der forskel på, hvor høje forhindringer de forskellige robotstøvsugere kan klare. De modeller, der kan løfte sig en smule, kan normalt klare dørtærskler og tæpper på 1,5 centimeter i højden.

Jo mere kompakt robotstøvsugeren er, jo lettere er det for den at komme under møbler og mellem stoleben. Omvendt må den ikke være for kompakt, da det ofte indebærer en meget lille støvbeholder – og jo mindre beholder, jo ofte skal du tømme den. Hvor ofte du skal tømme støvbeholderen, kommer også an på, hvor god robotstøvsugeren er til at komprimere materialet.

Købsguide til robotstøvsugere

Hvilken robotstøvsuger er så den bedste? Og hvilken skal du købe? Jo, det er i høj grad et spørgsmål om, hvor kompliceret dit hjem er, og hvilke funktioner, du efterspørger hos robotstøvsugeren. Og så er dit budget selvfølgelig også en faktor.

Vigtige faktorer kan blandt andet være:

 • Antal kvadratmeter den skal kunne rengøre.
 • Højden af dørtærskler og tæpper den kan håndtere.
 • Hvilke møbler skal den kunne støvsuge under? Dét afgør, hvor høj robotten må være for at kunne komme ind under og rengøre.
 • Skal den have moppefunktion?

Derudover bør du huske, at robotter i lavprisklassen ofte er uden app-understøttelse og normalt har en lidt ringere sugeevne. Men det kan nu også være en faktor for nogle modeller i mellemklassen.

Man kan sige, at prisklasserne for robotstøvsugere fordeler sig sådan her:

 • Premium: < 5.000 kr.
 • Mellemklasse: 2.500 – 5.000 kr.
 • Lavpris: > 2.500 kr.

Robotstøvsugere med moppe

Der er nogle robotstøvsugere på markedet, der kombinerer både støvsuger og moppefunktion. Der er også producenter, som står bag dedikerede robotgulvvaskere. Og så er der selvfølgelig producenter, der overhovedet ikke har fokus på at automatisere gulvvask i hjemmet.

De dedikerede robotter til gulvvask er i øjeblikket få, men interessante. De kan både tørre og vaske gulvet. Ved gulvvask sprøjter de pletvis lidt vand foran sig, som de så kører frem og tilbage over. Resultatet er overraskende godt, selvom mere vanskelige pletter naturligvis kræver klassisk håndarbejde.

Robotstøvsugere med kombineret moppefunktion er også gode, men de fjerner ikke pletter på samme effektive måde som de dedikerede robotgulvvaskere. De er frem for alt gode til at få det sidste snavs og skidt væk fra gulvet. Sådanne modeller udgør derfor et godt supplement til støvsugningen, da der indimellem er noget snavs tilbage på gulvet, som så sætter sig fast i moppens microfiber.

Nogle eksempler på robotstøvsugere med gulvvaskfunktion:

 • Xiaomi Roborock S6
 • Xiaomi Roborock S5
 • Cleanmate S900

Smarte robotstøvsugere – styr dem med stemmen

Størstedelen af de nyere robotstøvsugere fås med app-understøttelse. Det betyder, at de opretter forbindelse til dit trådløse netværk, og skulle de køre fast eller noget andet opstår, så giver de dig besked via en app på din smartphone. På den måde har appen stort set erstattet den traditionelle fjernbetjening, der tidligere fulgte med i købet af en robotstøvsuger.

Nogle modeller understøtter også digitale stemmeassistenter som Google Assistent og Alexa. Så kan du styre robotten med stemmen. Du kan for eksempel bede den om at køre ud og støvsuge i køkkenet eller vende tilbage til sin ladestation. Om den funktion er tilgængelig i den model, du er interesseret i, kan du se på robotstøvsugerens specifikationer.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.