1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Smart-højttalere: 8 modeller testet

Daniel Hessel

En smart assistent i form af en højttaler eller et smart display i hjemmet bliver mere og mere populært, men hvad er bedst? Og hvad passer bedst til dine behov? Vi har testet et udvalg af smart-højttalere fra blandt andet Google, JBL og Lenovo. Læs med og se, hvem der er bedst i test.

Test af TV: Vi har testet populære modeller til stuen

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Smarte højttalere og smarte displays med indbygget stemmeassistent er et lidt specielt område at teste.

Dels kommer det meget an på netop dine behov, når det gælder spørgsmål og tilkoblede tjenester. Dels drejer det sig i høj grad om selve produktet og næsten ikke om selve stemmeassistenten. Det skyldes, at stemmeassistenten i langt de fleste tilfælde er identisk og har de samme funktioner, uanset hvilken hardware du i praksis taler med.

Derfor er det vigtigt at tage et kig på netop hardwaren, blandt andet for at se om mikrofonerne er godt placeret og registrerer dine kommandoer.

Når det er sagt, så er der nogle parametre, vi har fokuseret på og vurderet, når vi har testet smarte højttalere og smarte højttalere med indbygget display:

  • Mikrofon: En smart højttaler lytter hele tiden efter de definerede ord eller udtryk, der ”vækker” assistenten. Derfor er det vigtigt, at mikrofonerne er gode til at registrere lyd. Dels for at høre de nøjagtige ord, dels for at høre dine kommandoer - både i stille og støjende omgivelser.

  • Lyd: Højttalerne kan variere meget afhængigt af produktet og dets størrelse. En minihøjttaler på størrelse med en ishockeypuck kan selvfølgelig ikke forventes at levere hi-fi-lyd. Men produktets pris og design taget i betragtning er lyden dog yderst vigtig.

  • Design og brugervenlighed: Højttalerne er beregnede til at stå synligt i hjemmet for at fungere optimalt. Derfor er det vigtigt, at højttaleren eller skærmen passer ind i et almindeligt hjem.

  • Hardware: Selvom du mest taler med assistenten, bør produktet være ordentligt konstrueret. Har højttaleren en skærm, skal den være i god kvalitet, og hvis der er knapper eller touch-områder, skal de føles gode at bruge.

Vi har taget højde for alle faktorer i vores anmeldelse, hvor højttalernes ydeevne er set i forhold til prisniveauet. Derefter er den endelige vurdering givet ud fra, hvor meget værdi du får for pengene.

Sammenlign priser på stemmestyrede højttalere på PriceRunner.

1. Google Nest Audio - BEDST I TEST

Assistenten kan tale i stereo

Type: Smart-højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttaler: 3” bas, 0,75” diskant Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 175,2 x 124,1x 76,47 mm Vægt: 1,1 kg Betjening: Mikrofonafbryder, touchbetjening

Google Nest Audio

Google Nest Audio - eller J2 som den hedder internt hos Google – er en længe ventet og tiltrængt opdatering af Googles første smart-højttaler. Og når vi sammenligner den her model med den første af slagsen, er alt nyt og forvandlet til det bedre.

Et klart vinderprodukt der nupper titlen som ’bedst i test’!

Smelter sammen med omgivelserne

Ydersiden af højttaleren er helt dækket af stof, og det eneste, der bryder mønstret, er afbryderen til mikrofonen på bagsiden og Nest-logoet under den. På toppen finder du touchbetjeningen til at pause musikken eller justere lydstyrken, og midt på højttalerens front har du den klassiske række med lysdioder – de kan kun ses, når Google-assistenten bruges.

Google Nest Audio Det er altså en ganske diskret højttaler, som Google har lanceret, og den smelter nemt sammen med omgivelserne – uanset om du vælger den grå variant, som vi har testet, eller en af de andre farver (der er fem i alt).

Det er dog også på designfronten, hvor enhedens største ulempe skal findes. Første udgave af Google Home Mini brugte en normal USB-oplader, som let kunne udskiftes for at passe ind alle steder. Men efter Googles gadgets blev en del af Nest-familien insisterer de på en fast adapter og et strømstik, der har det med at fylde to strømudtag. Det er helt skævt.

Det er også en skam, men dog ikke lige så slemt, at ledningen simpelthen føles for kort til at kunne give højttaleren en placering, hvor den er tilpas skjult. Her må du enten acceptere at stille den i nærheden af nærmeste stikkontakt eller finde en stikdåse til formålet.

God lyd gange to

Selve assistentdelen i højttaleren har - nøjagtig som vi så med Nest Mini – bedre mikrofoner og en indbygget AI (kunstig intelligens), der hen ad vejen vil kunne opfange de mest almindelige søgninger. Men dét er ikke den store nyhed i den her højttaler.

Google Nest Audio

For det handler mest om lyden med Nest Audio.

Lydmæssigt placerer den sig under den store Google Home Max (som ikke er lanceret her i Danmark), og lyden kan forklares med højttalerens størrelse – sådan som det altid er med højttalere. En klassisk tommelfingerregel siger jo; at jo større højttaler, desto bedre lyd.

Det er rigtig god lyd, som vi får fra den her smart-højttaler. Afhængigt af musikgenren kan det være nødvendigt at rode lidt med lydindstillingerne i Home-appen, men i det store hele lyder det rigtig godt.

Smart stereo-funktion

Sammenligner vi den nye Google-højttaler med eksempelvis Sonos’ One-højttaler, der er lidt større, savner vi lidt rummelighed og detaljer i mellemregistret fra Nest Audio. Men vi må sige, at en så lille højttaler som den her egentlig ikke burde lyde så godt, som Nest Audio gør. Lyden er virkelig god. Vi kan spille rummet op og rigtig skrue op for højttaleren uden at den mister sin kontrol over lyden.

Google Nest Audio

Men vi er ikke færdige endnu. For køber du to Nest Audio-højttalere, kan du parre dem i stereo. Det betyder ikke, at lyden bliver dobbelt så god, men et stereo-setup giver dig et mere detaljerigt lydbillede, som en enkelt højttaler ikke kan klare.

Når vi ser på lyden og stereo-løsningen, havde det været perfekt med en ’line in’-indgang til lyd, men den mulighed er der desværre ikke.

Nest Audio er et helt nyt take på den klassiske Google Home-højttaler, og det er en fantastisk opgradering på stort set alle punkter.

Diskret designAssistenten bliver smartereGod lydMulighed for stereo
Pladskrævende strømadapterLidt spinkelt mellemregisterKort ledning

Prissammenligning

Sammenlign priser

Google Nest Audio Smart Bluetooth-Højttaler (Bulk) - Kridt

629 kr.

Google Nest Audio Smart højttaler Brunsort --> På fjernlager, levevering hos dig 10-12-2023

688 kr.

Google Nest Audio - Chalk

689 kr.

2. Apple Homepod Mini

Elskværdi bold i begrænset system

Type: Smart højttaler Understøttet taletjeneste: Apple Siri Højttaler: 360 Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, WiFi Mål: 84,3 x 97,9 mm Vægt: 345 g Betjeningsknapper: touchknapper

Apple HomePod Mini

Apple Homepod Mini er både et nyt forsøg fra Apples side og en hel omvæltning. Det er en lillebror til virksomhedens oprindelige Homepod, som samtidig retter det problem, som mange havde med den første version: prisen. Homepod Mini forlanger ikke engang en tredjedel så meget af din tegnebog som originalen, hvilket er rigtig godt.

Lille højttaler, der kan

God er samtidig en term, der hele tiden går igen, når vi tester højtaleren. Den lille bold er netop lille, så den kan placeres overalt. Godt. Lyden kommer 360 grader ud af højttaleren, hvilket også forenkler placeringen. Godt. Lydkvaliteten, som Apple er i stand til at producere fra så lille en enhed, slår sandsynligvis en eller anden form for rekord i, hvor godt det er i forhold til prisen. Også godt. Hvis du har to, tager det to sekunder at lave et stereopar af dem. Godt. Kører du Apple TV, og vil du bruge Homepod som højttaler til det i enten mono eller stereo? Også det er godt nok klaret i en fart.

På testtidspunktet er det en gråimporteret Homepod Mini, vi tester. Indtil videre har den ikke støtte til Siri på dansk og er heller ikke officielt lanceret her – helt klart en ulempe, hvis du vil tale dansk med den. Samtidig føles det lidt trægt, at strømkablet er loddet fast i højttaleren i stedet for at være USB-C eller Apples egen Lightning.

Kun til Apple-hjemmet

Apple Homepod Mini er ganske enkelt uventet god. Ikke fordi Apple plejer at lave dårlige ting, men fordi de har fået noget så småt at lyde så godt til så lav pris. Men så er der det med, at det netop er Apple. Udover at vi i dag kun kan tale engelsk med den, er alt meget styret af Apples økosystem. Vil du lytte til musik? Apple Music er det, der gælder. Vil du styre dit smarte hjem med stemmen? Så skal det hele ligge i Apple Homekit for at spille.

Musik kan naturligvis løses fra en valgfri tjeneste via Airplay, men ikke via stemmestyring. Samtidig er Homekit efterhånden ganske godt udbygget, men det kræver lidt mere end bare at koble kontoen sammen, som du gør med Alexa eller Google. Det samme gælder selve. Mens stemmeassistenten måske har været "først" blandt moderne stemmeassistenter, er hun næppe vokset i samme takt, som konkurrenterne har sørget for med antal af funktioner og integrationer.

Det gør, at Apple Homepod Mini er et fantastisk valg for dig, der allerede nu er dybt inde i Apples økosystem og ved, hvad Siri kan og ikke kan. Mens højtaleren i princippet er billig nok til bare at teste systemet, skal du alligevel være opmærksom på, hvor meget Apple det handler om her, for at du bliver rigtig tilfreds.

Smidigt formatrigtig god lydnem installation
Fast ledningret fastlåst mod Apples økosystem

3. Xiaomi Mi Smart Speaker

Billig opgradering med kun ok lyd

Type: Smart højttaler Understøttet taletjeneste: Google Assistant Højttalere: 2 Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, WiFi Mål: 131 x 104 x 151 mm Vægt: 842 g Betjeningsknapper: touchknapper

Xiaomi Smart Speaker

Xiaomi Mi Smart Speaker er en relativt billig måde at opgradere lyden fra Googles starthøjttalere Nest Mini på, hvis du lige er begyndt med smarte højttalere derhjemme. Det er stadig en meget billig højtaler til Google Home-systemet, men den lyder rigtig godt til prisen.

Nem installation

Højtaleren i sig selv ligger i omtrent samme størrelsesklasse som f.eks. Sonos One-højttalere og kan finde plads stort set overalt. Til forskel fra mange andre smarte højttalere er der dog ingen fysisk kontakt til at slukke for mikrofonen – faktisk er det en af de få uden den funktion.

Resten af designet er ganske enkelt for at kunne smelte ind overalt. Ved siden af touch-knapperne på oversiden løber en lysliste, som lyser op, mens den lytter til dig, ellers er den slukket.

Mens vi gerne havde set USB-C eller lignende til strømforsyning (nu er det i stedet en selvstændig kontakt), er installationen lige så nem som med Googles højttalere. Ind med strømmen, og så snart vi åbner Google Home-appen, dukker højtaleren op til installation. Vi er i gang efter nogle få klik og den obligatoriske softwareopdatering.

God lyd til prisen

Når det gælder lyden, kan vi konstatere, at højtaleren fungerer godt som en opgradering til Googles mindste højttalere. Mens de fungerer bedst til kun tale, er den her i stedet god til at spille musik i mindre rum. Vi siger mindre rum, for bashøjttaleren kan ikke klare at fylde et større rum. Generelt mangler der en hel del mellem den laveste bas og midten af mellemregistret, når det handler om lydkvalitet, og det sker ret nemt, at diskanten styrer over ved lidt højere volumen. Men samtidig må vi sige, at den lyder forbavsende godt i forhold til prisen.

Prismæssigt ligger højtaleren ret præcist mellem Nest Mini og Nest Audio. Hvis du har pengene, er løftet i lydkvaliteten betydeligt større med Nest Audio, men hvis du bare skal have en smart højttaler ved skrivebordet eller lignende, fungerer Xiaomi Mi Smart Speaker bedre til musik, end Nest Mini gør.

Enkelt designdiskret formgivethelt okay lyd
Mangler mikrofonswitchproprietært strømkabel

4. JBL Link Portable

En smart højttaler - som du kan have med

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttaler: Ikke oplyst Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, Wi-Fi Mål: 88x170 mm Vægt: 730 g Kontroller: Mikrofonswitch, Bluetooth-knap, on/off Andet: Indbygget batteri, IPX7

JBL Link Portable

JBL Link Portable er noget så anderledes som en trådløs, smart højttaler med god lydkvalitet, som oven i købet er vejrbestandig. Det er positivt, at du kan have Link Portable med på stranden eller have den stående på terrassen, uden at skulle have laderen tilsluttet.
Batteriet holder i så fald cirka syv timer.

Men bruger du den derhjemme, bør du altid lade den stå i den trådløse ladestation, for ellers står den og aflader af sig selv, uanset om du slukker for mikrofonen eller ej.

Det er ret nemt at komme i gang med JBL Link Portable. Du tænder for den, venter til du hører en lyd, og derefter finder Google Home højttaleren helt af sig selv.

God af sin størrelse

Lydkvaliteten er rigtig god for en højttaler i denne størrelse. Producenten JBL er kendt for at have en lyd, der er rig på bas, og det har Link Portable også. Men ikke på en måde som forstyrrer eller dominerer.
Derimod forsvinder mellemregistret en hel del, når du skruer højt op for lydstyrken, for så overtager basregistret og diskanten.

Byggekvaliteten er god. Enheden er let at bære, men samtidig stabil og solid med en struktureret overflade, der føles lidt som premium, selvom prisen siger noget andet.
Lyden spredes i 360 grader, så du behøver ikke at bekymre dig over, hvilken vej du skal vende højttaleren.

Den indbyggede mikrofon, der lytter efter kommandoer fra dig, hører også fint, selvom du befinder dig i et andet rum. Men spiller du musik fra højttaleren, for den svært ved at registrere, at du taler til den. I det henseende er Googles højttaler i samme størrelse (Google Home) bedre, men den har så en betydeligt dårligere lydkvalitet, når du spiller musik.

Ladestation medfølger

Link Portable oplades via en ladestation, hvor du bare stiller højttaleren på en plade.
Pænt og enkelt.

Du kan også lade den direkte via USB-C, en kabeltype som mange allerede har derhjemme til computer, mobiltelefon eller lignende.

De største ulemper ved denne højttaler er, at den tager ekstremt lang tid at starte, og at den ikke altid reagerer, når man skal parre den via Bluetooth. Men bortset fra det, har den mange fordele.

Konklusion

Som rendyrket Bluetoothhøjttaler ville den have været chanceløs på grund af ulemperne nævnt ovenfor, da konkurrencen er virkelig stor. Men i dette segment er der få højttalere med god lydkvalitet.

JBL Link Portable er velegnet, når du er på udkig efter en smart højttaler med god lydkvalitet og mulighed for høj lydstyrke. Bærbarheden er et ekstra plus.

God lydkvalitetbærbar og vandafvisendevelbygget
Langsom opstartlejlighedsvis sløv Bluetoothrespons

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

5. Lenovo Smart Clock Essential

Underlig blanding af gammelt og nyt

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 2x4,5 tommer woofer, 2x0,7 tommer diskant Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 96,3x96,3x142,7 mm Vægt: 477 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Lenovo Smart Clock Essential

Lenovo Smart Clock Essential er Lenovos andet forsøg på at kombinere en klassisk clockradio med en smart højttaler. Første version blev dog aldrig officielt lanceret i Danmark. Nu får vi chancen med generation to.

Flot clockradio

Selve enheden er en lille, tragtformet historie med en enkel skærm forrest, natlampe i bagenden og et ekstra USB-port på bagsiden, så du kan oplade din telefon (smart). Siderne er beklædt med gråt stof, der kun bliver afbrudt på oversiden af betjeningsknapperne. Faktisk rigtig pænt.

Skærmen er ikke meget mere avanceret, end det du finder på en clockradio. Men rundt om uret finder du små ikoner til alarmen, dato, og det forventede vejr. Enkelt og simpelthen alt du behøver.

Sprogligt udfordret assistent

Størrelsesmæssigt er enheden omtrent på niveau med en Nest Mini, bare med display. Det gør, at vi ikke ligefrem forventer mirakler af lydkvaliteten. En Nest Mini lyder betydeligt bedre, men til tale og vækningsmusik går det an.

Det er derimod lidt generende, at hverken alarm eller natlampe er koblet til Googles assistent. Dem betjener du direkte på enheden, undtagen når du skal slå alarmen fra, hvilket gøres med stemmen ... Derudover kan du selvfølgelig indstille almindelige alarmer ved hjælp af Googles assistent, men der er ingen forbindelse mellem de to.

For det meste hører assistenten, hvad vi vil sige og lyder lige så godt som en almindelig Google-højttaler. Men når man skal slå alarmer fra, som vi har indstillet på uret, dukker der en underlig fejl op. I begyndelsen kan vi bede den om at være stille på dansk. Efter en uge begynder den at protestere på engelsk, for at efter to uger kun at ville slå alarmen fra med engelsk. Resten af assistenten er dog stadigvæk klar på danske kommandoer.

Lenovo Smart Clock Essential er en af de slags gadgets, der kan lige, hvad den ser ud til at kunne. Mens vi gerne havde set en bedre forbindelse mellem assistenten og det, vi indstiller på uret, er det et mindre problem. Med tanke på hvad opgaven er, bliver den løst perfekt.

Pænenkelt og tydeligt displaypraktisk format
Ikke verdens bedste lyd

6. Google Nest Hub

Beskeden og lidt begrænset højttaler med smart display

Type: Smart højttaler med display Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 1,57" woofer + 1 diskant Skærm: 7 tommer, 1024x600 pixel Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 17,85 x 6,73 x 11,8 cm Vægt: 480 g Betjening: Touchskærm, mikrofonafbryder, touchbetjening

Google Nest Hub

Google Nest Hub er den mindste af to smarte displays fra Google, hvor vi herhjemme i Danmark endnu ikke har fået den største model – den der hedder Nest Hub Max.

Det er ærgerligt, for lidt af fidusen går tabt, når man går et skridt ned fra Max-modellen.

Pæn og let at placere

Vanen tro med alt fra Google Nest, så kommer også den her model med en overdimensioneret og noget klodset strømforsyning.

Den syv tommer store skærm hviler på en afrundet fod, hvor højttaler og elektronik befinder sig. Hele konstruktionen er lige så stilren og diskret som andre enheder i Googles sortiment af smarte højttalere.

Størrelsen på skærmen er dog både en fordel og en ulempe. Modellen er nem at placere, men omvendt skal en skærm på syv tommer også være ret tæt på dig, hvis du skal være i stand til at se, hvad der sker i en YouTube-video eller lignende. Til at læse eksempelvis opskrifter op, mens du står i køkkenet, er den særdeles udmærket.

Svage funktioner, men god lyd

Til forskel fra Googles Max-model på ti tommer, som altså ikke er kommet til Danmark endnu, så er Google Nest Hub-modellen, vi her anmelder, uden kamera.

Det er en fordel, hvis du ikke synes om at have et kamera i det område, hvor skærmen skal stå. Men det kan også være en ulempe, fordi en højttaler med smart display er en fantastisk enhed til videosamtaler derhjemme. Du kan godt foretage videosamtaler på den her via Google Duo, men du kan kun se den, du taler med – ikke omvendt.

En Nest Hub med smart skærm kan desuden nemt erstatte en Google Home Mini eller Google Nest Mini i for eksempel køkkenet og ovenikøbet med betydeligt bedre lyd. Det er en fordel.

Selve højttaleren er stadig et stykke fra Googles almindelige Home-højttaler, men med Nest Hub skammer vi os i hvert fald ikke over at bruge enheden til lidt baggrundsmusik.

Kompetent højttaler med display

Selve installationen er så enkel som altid. Når du er i gang, har du flere indstillinger at vælge imellem.

Du kan sætte Google Photo til at vise billeder på skærmen som var det en digital fotoramme, ligesom du kan foretage en hel del indstillinger af, hvornår skærmen skal være tændt for at kunne spare på strømmen. Selve skærmen tilpasser sig også lyset i omgivelserne, og den ser generelt rigtig godt ud.

Google Nest Hub lider under det manglende kamera til videosamtale. Men bortset fra det er det en rigtig pæn og kompetent højttaler med smart display til hjemmet.

Praktisk format der er let at placeregodt displayforbavsende god lyd
Intet kameraklodset strømadapter

7. Harman Kardon Citation Oasis

Ikke lydkvalitet på Harman Kardon-niveau, men mange finesser

Bredde: 14 cm Højde: 18,8 cm Dybde: 14 cm Vægt: 2 ohm Tilslutning: DAB-antenne, USB, Bluetooth, WiFi, AUX 3,5 mm, Chromecast, Airplay (2) Elementer: 1 x 20 mm tweeter, 1 x 89 mm woofer. Batterikapacitet: Batteritid: Lydniveau: - Andet: Multirumsfunktion, Google Assistent, indbygget Qi-opladning

Harman/Kardon Citation Oasis

Præmissen er fantastisk. Harman Kardons fremragende Citation-serie + clockradio + Google Assistent. Eksekveringen lader dog en del tilbage at ønske.

Men tag denne bedømmelse for, hvad den er. Nemlig en bedømmelse baseret på vores forventninger, når der står Harman Kardon Citation på æsken, altså lækkert design, enkel betjening og – måske især – skarp og elegant lyd.

Det er svært at finde clockradiolignende smarte højttalere, der kan vinge alle disse punkter af på tilfredsstillende vis, men det var faktisk uventet, at Harman Kardon ville skyde en smule forbi målet med netop denne enhed.

Ret middel

Nej, det lyder ikke dårligt. Men det lyder heller ikke vildt godt.

Lyden er påfaldende hul med en anonym diskantgengivelse og en definition, der ikke er i nærheden af, hvad eksempelvis Citation One-højttalerne er i stand til. Okay, vi stopper her.

Det drejer sig om en smart clockradio, sådan cirka. Ikke en fuld Sonos-konkurrent, der skal erstatte en regulær hifi-højttaler i multirumsløsningen. Det drejer sig om et supplement. Men alligevel.

Bassen er rimelig spændstig, men ikke særlig dyb. Det kan tilskrives formatet og er selvfølgelig ikke et egentligt problem, fordi det mest er en erstatning for clockradioen. Den skal spille ved moderat lydstyrke, og funktion er vigtigere end basressourcer. Men vi havde alligevel gerne set en tydeligere diskant og et mindre udhulet mellemregister.

Men er den ikke pæn? Njah. Samme problem her.

Den er ikke grim, men Oasis, er slet ikke i nærheden af at være lige så stilsikker som Citation One-højttalerne. Den er oval og kantet og har et ret stort display på frontpanelet. Men den er ikke specielt futuristisk eller "dansk design"-trendy i sin visuelle fremtoning (selvom der er uldstof fra Kvadrat på ydersiden).

Den virker rigtig meget som … lige netop … en clockradio.

Besværlig tilslutning

Vi oplever også en den problemer, når vi prøver at tilslutte højttaleren via Google Home-appen. Det er svært at sige, hvad det skyldes, men først efter fjerde forsøg opretter højttaleren forbindelse til vores wi-fi, som i øvrigt fungerer fejlfrit.

Selvom vi har døbt højttaleren "Spiseområde" (vi tester den i køkkenet), hedder den Harman Kardon Citation Oasis på listen. Vi gentager installationen et par gange og oplever det samme problem, uanset hvor vi placerer den. Vi prøver at tilslutte via Google Home-appen både på en Huawei Mate 20 Pro og via en iPad. Samme resultat, uanset hvor vi placerer Oasis.

Nuvel. Til sidst fungerer den, som den skal, og den har alle de smarte funktioner, der gør den rigtig stabil som clockradio. Den har alt fra DAB-understøttelse til Google Assistent, trådløs opladning (læg telefonen på opladeren om natten), med alt hvad det indebærer af bekvemmelighed (Hey, Google… stil alarmen til 06.30).

Men med tanke på, at der står Harman Kardon på den, og at den koster omkring 1.700 kroner, så kan vi kun give den en middelkarakter. For at få en højere karakter skulle den have haft en betydelig bedre definition og diskant, og et udseende der lige var en tak smartere.

En lille skuffelse, i hvert fald i Harman Kardon-målestok. Men det kommer man faktisk ret langt med.

Mange finesser og funktioner
Udhulet mellemregister og spinkel diskantlidt kedeligt udseende

8. Google Home Mini

Praktisk assistent med spinkel lyd

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 1x40 mm Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 4,2 x 9,8 x 9,8 cm Vægt: 173 g Betjening: Mikrofonafbryder

Google Home Mini

Google Home Mini er den mindste af Googles smarte højttalere, som har omtrent samme størrelse som en ishockeypuck.

Selve højttalerens størrelse gør den ret nem at finde en plads til næsten hvor som helst i hjemmet, uden at den behøver at være synlig eller fylde en masse.

Stor strømenhed

Den medfølgende ledning til højttaleren er ret lang for at gøre placeringen mere fleksibel. Det ser vi som en positiv ting, men en ting, der desværre er kendetegnende for alle Googles enheder til det smarte hjem, er en komplet idiotisk strømforsyning, der kræver alt for meget plads ved stikkontakten.

Heldigvis bruger Home Mini-højttaleren så lidt strøm, at den kan bruges sammen med stort set enhver USB-oplader. Men sådan en måtte nu gerne være inkluderet i prisen.

Derudover er der kun en afbryderknap til mikrofonen på højttaleren. Hvis du vil montere Google-højttaleren på væggen, skal du købe tilbehør, og du kan kun betjene højttaleren med din stemme eller via en app. Der er altså ingen knapper eller bevægelser, du kan gøre, for at skifte sang eller lignende. Men hey, det er jo en stemmeassistent, så det betyder i sidste ende ikke det store.

Lyd til tale, men ikke musik

Det er enormt let at installere Google Home Mini. Sæt den til strøm, start Home-appen og tilføj højttaleren – og det er stort set dét. Ellers er der ikke så meget andet, du kan gøre. I princippet kan du kun tilpasse indstillinger for lydstyrke, bas og diskant.

På den anden side er det som nævnt ikke nødvendigt, fordi du skal betjene højttaleren med stemmen. Den del fungerer for det meste rigtig godt, og højttaleren registrerer i hvert fald ni ud af ti gange vores ”Hej Google”. Det er også tilfældet, når vi stiller højttaleren oppe på et skab eller lignende.

Lyden, når assistenten taler, er faktisk rigtig god. Den er klar og tydelig og med forbavsende meget dybde i stemmen

Kvaliteten falder så, når du prøver at afspille musik. Rent fysisk har en ishockeypuck ikke så mange muskler at spille med, når det kommer til lyd, og det kan selvfølgelig høres – uanset musikgenre. Ved lav lydstyrke kan højttaleren lige gå an som en afspiller på skrivebordet, men så heller ikke mere.

Nemt i gang med den smarte verden

Google Home Mini er et produkt, som gør det nemt at komme ind i Googles verden af smarte højttalere. I det år, vi har haft højttaleren, er både den danske og engelske assistent blevet udviklet enormt. Det samme kan siges om tilbehøret, der understøtter systemet.

Google Home Mini er ganske enkelt en rigtig god stemmeassistent i et praktisk format – men et betydeligt ringe valg sammenlignet med andre smarte højttalere, hvis du er ude efter en rigtig god højttaler med indbygget stemmeassistent.

Let at placereenkel installationafbryder til mikrofonen
Lyden duer kun til taleklodset strømforsyning

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

Mere om smarte højttalere

De seneste år er det blevet stadig mere populært med digitale assistenter i form af smarte højttalere i hjemmet. Men hvad går det egentlig ud på? Hvilke modeller findes der? Hvordan fungerer de og lytter de virkelig til alt, du siger?

Vi tager det hele fra begyndelsen.

Smarte højttalere, smarte assistenter, stemmeassistenter, smarte skærme… hvad er forskellen? Det kan virke lidt forvirrende i begyndelsen med alle de udtryk, der anvendes på området, og hvad der egentlig er hvad. Men hvis vi tager en ting ad gangen, bliver det egentlig en ret enkel præsentation.

I bund og grund har du en smart assistent, digital assistent eller stemmeassistent. Alle tre ord er blot forskellige ord for den samme ting. Under overfladen er det et kæmpe maskineri, der både kan håndtere spørgsmål og finde svar, og samtidig forbinde flere forskellige dele for at gøre det. Udadtil drejer det sig om, hvordan du interagerer med det bagvedliggende maskineri.

Stemmekommandoer får naturligvis mest opmærksomhed. Du siger en kommando eller stiller et spørgsmål til tjenesten, så finder den svaret på baggrund af, hvad den kan, eller afhængigt af de tilsluttede tjenester. Det samme kan også gøres ved at skrive på et tastatur eller trykke på en skærm.

For eksempel kan du stille et spørgsmål: "Hvordan bliver vejret på søndag?" Spørgsmålet sendes via internettet til de servere og datacentre, der håndterer assistenten. Der bliver det fortolket og behandlet, og i løbet af et øjeblik bliver svaret sendt tilbage til dig. Højttalerens stemmeassistent svarer måske noget i stil med: "På søndag bliver det solrigt og 20 grader." Det er omtrent som at søge på Google, men bare med stemmen.

Et andet eksempel er sammenkoblede tjenester. Lad os sige, at du har nogle smarte lamper derhjemme, som du har sluttet til din digitale assistent. Når du så siger "tænd lys i køkkenet", sendes kommandoen på samme måde, men videre ud til den lampe, du har angivet som køkkenlampe.

Alt det, vi nu har været omkring, drejer sig om selve assistenten, uanset om det er Google Assistent, Amazon Alexa eller en helt tredje.

Næste spørgsmål er så, hvordan du kommer i kontakt med assistenten, og her kommer de smarte højttalere og smarte displays ind i billedet.

For du har stort set nøjagtig den samme assistent med stort set de samme funktioner, uanset om du taler med din telefon, dit TV, din højttaler i soveværelset eller hvad det nu måtte være, så længe de bruger den samme assistent. Så har du Google Assistent i mobilen, er det den samme Google Assistent med samme funktionsudvalg, du finder som Google Assistent i din smarte højttaler.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvilken assistent du vil bruge – eller måske allerede bruger – og hvilke enheder, der kan interagere med den pågældende assistent.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os