Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Smarte højttalere: 5 modeller testet

Profilbillede
Opdateret 6. februar 2020

En smart assistent i form af en højttaler eller et smart display i hjemmet bliver mere og mere populært, men hvad er bedst? Og hvad passer bedst til dine behov? Vi udpeger Lenovo Smart Display til den bedste smarte højttaler med skærm i kraft af dens mange funktioner. Google Home bliver bedst i test for dens praktiske format og gode stemmeoptagelse.

Sådan udførte vi testen

Smarte højttalere og smarte displays med indbygget stemmeassistent er et lidt specielt område at teste.

Dels kommer det meget an på netop dine behov, når det gælder spørgsmål og tilkoblede tjenester. Dels drejer det sig i høj grad om selve produktet og næsten ikke om selve stemmeassistenten. Det skyldes, at stemmeassistenten i langt de fleste tilfælde er identisk og har de samme funktioner, uanset hvilken hardware du i praksis taler med.

Derfor er det vigtigt at tage et kig på netop hardwaren, blandt andet for at se om mikrofonerne er godt placeret og registrerer dine kommandoer.

Når det er sagt, så er der nogle parametre, vi har fokuseret på og vurderet, når vi har testet smarte højttalere og smarte højttalere med indbygget display:

 • Mikrofon: En smart højttaler lytter hele tiden efter de definerede ord eller udtryk, der ”vækker” assistenten. Derfor er det vigtigt, at mikrofonerne er gode til at registrere lyd. Dels for at høre de nøjagtige ord, dels for at høre dine kommandoer - både i stille og støjende omgivelser.

 • Lyd: Højttalerne kan variere meget afhængigt af produktet og dets størrelse. En minihøjttaler på størrelse med en ishockeypuck kan selvfølgelig ikke forventes at levere hi-fi-lyd. Men produktets pris og design taget i betragtning er lyden dog yderst vigtig.

 • Design og brugervenlighed: Højttalerne er beregnede til at stå synligt i hjemmet for at fungere optimalt. Derfor er det vigtigt, at højttaleren eller skærmen passer ind i et almindeligt hjem.

 • Hardware: Selvom du mest taler med assistenten, bør produktet være ordentligt konstrueret. Har højttaleren en skærm, skal den være i god kvalitet, og hvis der er knapper eller touch-områder, skal de føles gode at bruge.

Vi har taget højde for alle faktorer i vores anmeldelse, hvor højttalernes ydeevne er set i forhold til prisniveauet. Derefter er den endelige vurdering givet ud fra, hvor meget værdi du får for pengene.

Vi har testet et udvalg af markedets mest populære smarte højttalere. Sammenlign pris på stemmestyrede højttalere på PriceRunner.

1. Lenovo Smart Display 10 – BEDSTE SMART DISPLAY

Smart assistent og display, men svær at placere

Type: Smart højttaler med display Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 2x10 W + 2 Tweeter Skærm: 10,1 tommer (fås også i 8 tommer), 1920x1200 pixel Mikrofon: Ja Kamera: 5 megapixel, 720p video Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 17,39 x 13,60 x 31,12 mm Vægt: 1,2 kg Betjening: Touchskærm, mikrofonafbryder, kameraafbryder, lydbetjening

Lenovo Smart Display 10

Lenovo Smart Display lægger sig i hælene på andre smarte assistenter med skærm. Det er der ikke noget nyt i - hverken fra Google eller ærkekonkurrenten Alexa fra Amazon. Men efter en vanskelig start har Google relanceret sit koncept, som i dag fås på dansk.

Når vi sammenligner Lenovo Smart Display med Googles egen Nest Hub, føles Lenovos løsning mere komplet, og derfor udpeger vi den til bedste smart display – trods dens udfordringer.

Besværlig placering

Lenovo Smart Display fås med en skærmstørrelse på 7, 8 og 10 tommer, men designet og de fleste specifikationer er ens trods forskellen i størrelsen. Den store model består af en skærm med højttaler på den venstre side og et klistermærke med træfinér på bagsiden, hvilket lugter langt væk af lavpris.

Selve displayet på højttaleren gør, at enheden er som skabt til at stå på et køkkenbord eller lignende, og her er den ærligt talt ikke det kønneste indslag. Her er de mindre Google-højttalere til sammenligning nemmere at gemme af vejen.

På bagsiden af Lenovos produkt er omkring halvdelen af enheden dækket af en trekantet udbulning, der rummer elektronikken, og som desuden gør det muligt at stille højttaleren på højkant. Alt i brugerfladen (med undtagelse af videosamtale) er dog tilpasset et liggende format.

Den lidt særprægede form gør dog enheden vanskelig at placere på en god måde, må vi konstatere.

Platform under opbygning

Hvis du er vant til Googles smarte højttalere, vil du kunne genkende meget her.

Stemmestyringen fungerer godt, og alle kommandoer fungerer på samme måde, som på en almindelig Google-højttaler. Lydkvaliteten er et sted imellem Googles lille og store højttaler. Det er fuldt tilstrækkeligt til samtale, opskriftsvideoer og lidt baggrundsmusik, men altså ikke noget der kan erstatte en større højttaler.

Forskellen ved en smart højttaler med smart display er selvfølgelig, at alle kommandoer vises på skærmen. Indimellem vises der supplerende tekst eller billeder på skærmen.

Hvad er så salgsargumentet ved en smartskærm? Jo, blandt andet at skærmen også kan bruges til videosamtaler (kun med Google Duo), videoklip (primært YouTube), dine kalenderaftaler eller som tænd/sluk-knap til dine smarte lamper og pærer i hjemmet.

Lenovo Smart Display kan desuden kobles til Google Photos, så skærmen i hviletilstand viser et diasshow med ’dine højdepunkter’. Det er lidt uklart, hvordan den udvælger højdepunkterne.

Undervejs i sin brug af enheden bemærker man, at smarte displays er et nyt område for Googles taleassistent. Nøjagtig som med talesøgningerne er det lidt en pose blandede bolsjer, hvad der findes på henholdsvis dansk og engelsk. Tjenester som f.eks. Netflix mangler i skrivende stund.

Vi savner også en del spil, man kan spille med stemmen, hvilket ellers burde være et område med et stort potentiale. Det skal Lenovo selvfølgelig ikke lægges til last for, men det gør noget ved helhedsindtrykket; at det fortsat er et førstegenerationsprodukt, der skal bruge noget tid til at blive modent.

Bedre integritetskontrol

Med en bevægelse kan du få dæmpet displayet, så der kun vises et digitalt ur på skærmen. Selve skærmen løser sin opgave uanset belysningen, men den måtte nu gerne være bedre til at skrue ned for lysstyrken i mørke lokaler.

En stor fordel i forhold til Googles egen skærmhøjttaler, Nest Hub, er de to afbrydere på Lenovos skærm - en til kameraet og en til mikrofonen (Googles har kun til mikrofon). Det giver bedre kontrol over, hvornår enheden kan se og høre ting.

Lenovo Smart Display gør arbejde godt, selvom designet stritter i flere retninger, og at den er besværlig at placere.

Som stemmeassistent oplever vi, at Google Assistent på en smart skærm endnu mangler at nogen udvikling for at blive rigtig moden – ligesom med assistentens taledel. Men har du behovet for en smart højttaler med skærm og kan leve med de nævnte mangler, så er Lenovo Smart Display bestemt ikke noget dårligt valg.

Afbryder til både kamera og mikrofongod skærmfuldt tilstrækkelig lydstort potentiale med moden platform
Besværlig placering på grund af designet

Se pris hos:

ComputerSalg A/S

2. Google Home – BEDSTE SMART HØJTTALER

Tro følgesvend med okay lyd til musik

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 2x4,5” woofer, 2x0,7” diskant Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 9,63 x 9,63 x 14,27 cm Vægt: 477 g Betjening: Mikrofonafbryder, touchbetjening

Google Home

Google Home er originalen, når det kommer til de smarte højttalere fra Google. Den blev lanceret samtidig med Mini-udgaven af højttaleren, men med en bedre fod at stå på, som gør, at højttaleren klarer sig godt i markedet i dag.

Selve højttaleren er relativt lille. Vi vil beskrive designet som minimalistisk, stilrent og funktionelt. Oversiden på enheden er et touch-display. Et kort tryk på toppen, og du pauser det, du lytter til, mens et længere tryk aktiverer din Google Assistent. Ved at swipe på midten kan du henholdsvis øge og sænke lydstyrken.

På bagsiden af enheden er der en knap, så du kan slukke for mikrofonen, hvis du ikke vil have, at den skal stå og lytte hele tiden.

Lytter godt i stille omgivelser

Overordnet er Google Home-højttaleren rigtig god til at lytte til udtryk og kommandoer. Den registrerer vores kommandoer rigtigt, og udvalget af ting og sager, den kan hjælpe med, er stort og vokser hele tiden.

Det er dog en ret stor ulempe, oplever vi, at den har svært ved at opfatte instruktioner, når der er baggrundsstøj. Det kan eksempelvis være, hvis der er tændt for musikken, eller når folk taler med hinanden i baggrunden. Den hører derimod rigtig godt, hvad vi siger, i stille omgivelser, selvom du er langt væk og taler til den med en normal samtaletone.

Er du flere rum væk, kan du bruge Google Home-appen på din smartphone til at formidle dine stemmekommandoer.

Rimelig højttaler

Google Home klarer sig okay på lydfronten. Den kan på ingen måde måle sig med de lidt bedre dedikerede Bluetooth-højttalere i samme prisklasse, men den har alligevel rimeligt tryk på lyden.

Desværre oplever vi, at bassen drukner mellemregisteret ved lidt højere lydstyrke, og lyden bliver straks mere larmende, når det kun er diskant og bas, der trænger igennem. Så du er nødt til at bruge en middelhøj lydstyrke for at få en rimelig lydkvalitet. Lyden er dog ikke på niveau med en højttaler, der har en lanceringspris omkring de 1.000 kroner – nærmere et stykke under.

Som højttaler er den bedst, hvis du kobler den til et trådløst højttalersystem af lidt højere kvalitet. Nu kan du også koble flere højttalere sammen i en gruppe. På den måde kan du få multirumslyd med Google-højttalere, selvom appen måske ikke er den nemmeste at styre højttalergrupper med.

Rigtig god til det smarte hjem

Generelt er Google Home en rigtig god assistent, hvis man er begyndt at skabe sit smarte hjem. Derudover er den en rimelig højttaler.

Men det er smart home-funktionaliteten og Googles rigtig gode assistent, der er den store gevinst. At kunne tænde og slukke lamper med stemmestyring, skrue ned for musikken, imens du laver mad, eller få meddelelser læst op.

Prisen virker bestemt rimelig. Google Home er et godt køb.

Kan klare mange kommandoer og talemåderfunktionelt designmange funktioner
Kunne have haft bedre lydkvalitetsvært ved baggrundsstøj

Se pris hos:

Elgiganten.dk

3. Google Nest Hub

Beskeden og lidt begrænset højttaler med smart display

Type: Smart højttaler med display Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 1,57" woofer + 1 diskant Skærm: 7 tommer, 1024x600 pixel Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 17,85 x 6,73 x 11,8 cm Vægt: 480 g Betjening: Touchskærm, mikrofonafbryder, touchbetjening

Google Nest Hub

Google Nest Hub er den mindste af to smarte displays fra Google, hvor vi herhjemme i Danmark endnu ikke har fået den største model – den der hedder Nest Hub Max.

Det er ærgerligt, for lidt af fidusen går tabt, når man går et skridt ned fra Max-modellen.

Pæn og let at placere

Vanen tro med alt fra Google Nest, så kommer også den her model med en overdimensioneret og noget klodset strømforsyning.

Den syv tommer store skærm hviler på en afrundet fod, hvor højttaler og elektronik befinder sig. Hele konstruktionen er lige så stilren og diskret som andre enheder i Googles sortiment af smarte højttalere.

Størrelsen på skærmen er dog både en fordel og en ulempe. Modellen er nem at placere, men omvendt skal en skærm på syv tommer også være ret tæt på dig, hvis du skal være i stand til at se, hvad der sker i en YouTube-video eller lignende. Til at læse eksempelvis opskrifter op, mens du står i køkkenet, er den særdeles udmærket.

Svage funktioner, men god lyd

Til forskel fra Googles Max-model på ti tommer, som altså ikke er kommet til Danmark endnu, så er Google Nest Hub-modellen, vi her anmelder, uden kamera.

Det er en fordel, hvis du ikke synes om at have et kamera i det område, hvor skærmen skal stå. Men det kan også være en ulempe, fordi en højttaler med smart display er en fantastisk enhed til videosamtaler derhjemme. Du kan godt foretage videosamtaler på den her via Google Duo, men du kan kun se den, du taler med – ikke omvendt.

En Nest Hub med smart skærm kan desuden nemt erstatte en Google Home Mini eller Google Nest Mini i for eksempel køkkenet og ovenikøbet med betydeligt bedre lyd. Det er en fordel.

Selve højttaleren er stadig et stykke fra Googles almindelige Home-højttaler, men med Nest Hub skammer vi os i hvert fald ikke over at bruge enheden til lidt baggrundsmusik.

Kompetent højttaler med display

Selve installationen er så enkel som altid. Når du er i gang, har du flere indstillinger at vælge imellem.

Du kan sætte Google Photo til at vise billeder på skærmen som var det en digital fotoramme, ligesom du kan foretage en hel del indstillinger af, hvornår skærmen skal være tændt for at kunne spare på strømmen. Selve skærmen tilpasser sig også lyset i omgivelserne, og den ser generelt rigtig godt ud.

Google Nest Hub lider under det manglende kamera til videosamtale. Men bortset fra det er det en rigtig pæn og kompetent højttaler med smart display til hjemmet.

Praktisk format der er let at placeregodt displayforbavsende god lyd
Intet kameraklodset strømadapter

Se pris hos:

ComputerSalg A/S

4. Google Nest Mini

Små, men gode opdateringer af Googles mindste model

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 1x40 mm Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 4,2 x 9,8 x 9,8 cm Vægt: 173 g Betjening: Mikrofonafbryder, touchbetjening

Google Nest Mini

Google Nest Mini er en opgradering (eller anden generation, om man vil) af Google Home Mini. I dag producerer Google alt til det smarte hjem under datterselskabet Nest, hvilket også forklarer højttalerens navneændring.

Mange små opgraderinger

Størrelses- og udseendemæssigt ser Google Nest Mini ud som sin forgænger. Det mest mærkbare på ydersiden er, at USB-stikket til strøm forsvinder, og at vi i stedet får et almindeligt strømstik. Det skyldes, at strømforbruget næsten er fordoblet; fra 9 watt til 15. Dog havde vi gerne set USB-C i stedet for.

På bagsiden finder vi endnu en nyhed, som tidligere var et populært tilbehør til Google Home Mini, nemlig et beslag til lettere vægmontering af enheden.

Efter installationen, der er ligeså forbilledligt enkel som altid med Googles smarte højttalere, finder vi den næste nyhed. Nu er der touchbetjening oven på højttaleren (skjult under højttalerstoffet) til at aktivere assistenten og indstille lydstyrke. En praktisk løsning, men måske ikke noget du bruger særlig ofte, fordi du mest taler med højttaleren.

Mere lyd for pengene – men ikke nok

Den primære grund til at blive begejstret over Nest Mini finder du indvendigt. Her er der blevet plads til en ekstra mikrofon, hvilket faktisk har en positiv betydning for den digitale assistent. Nu kan den høre stort set alt, vi siger, og den reagerer på næsten alle ”Hej Google”-udtryk, vi bruger, for at aktivere den.

Indvendigt har vi også fået bedre lyd, primært i form af mere bas end tidligere. Det er en god opgradering i forhold til den tidligere model, men ikke noget som skal få dig til at tro, at højttaleren kan erstatte en større, dedikeret højttalermodel. Ved lav volumen kan du bruge Google Nest Mini som afspiller i baggrunden, men til andet bliver lyden hurtigt alt for begrænset.

På indersiden sidder der desuden en AI-chip, der skal håndtere en del af stemmesøgningerne lokalt og dermed øge tempoet. I løbet af vores testperiode har vi ikke mærket nogen forskel i hastigheden, men ifølge Google skal svarene på dine hyppigste spørgsmål ske hurtigere.

En værdig efterfølger

Vi kan ikke helt slippe tanken om, at Nest Mini gerne må få sig nogle søskende. Konkurrenten Amazon, som ganske vist ikke er lanceret i Danmark, har en lang række forskellige små og kompakte højttalere i flere prisklasser med forskellige specialfunktioner.

Dét kunne Googles højttalere nyde godt af, for som det er i øjeblikket, er der en mærkbar pris på at komme i gang med Googles smarte højttalere.

Google Nest Mini er en meget komplet og god mini-højttaler til Googles stemmeassistent, som hele tiden bliver mere kompetent. Opgraderingerne er dog ingen grund til at kassere din gamle Mini-højttaler fra Google, men den er bestemt en værdig efterfølger.

God stemmeoptagelseindbygget vægbeslagbedre lyd end forgængeren
Bruger mere strømintet USB-stik til strøm

Se pris hos:

NordicElectronics

5. Google Home Mini

Praktisk assistent med spinkel lyd

Type: Smart højttaler Understøttet stemmetjeneste: Google Assistent Højttalere: 1x40 mm Skærm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Opkobling: Bluetooth, wi-fi Mål: 4,2 x 9,8 x 9,8 cm Vægt: 173 g Betjening: Mikrofonafbryder

Google Home Mini

Google Home Mini er den mindste af Googles smarte højttalere, som har omtrent samme størrelse som en ishockeypuck.

Selve højttalerens størrelse gør den ret nem at finde en plads til næsten hvor som helst i hjemmet, uden at den behøver at være synlig eller fylde en masse.

Stor strømenhed

Den medfølgende ledning til højttaleren er ret lang for at gøre placeringen mere fleksibel. Det ser vi som en positiv ting, men en ting, der desværre er kendetegnende for alle Googles enheder til det smarte hjem, er en komplet idiotisk strømforsyning, der kræver alt for meget plads ved stikkontakten.

Heldigvis bruger Home Mini-højttaleren så lidt strøm, at den kan bruges sammen med stort set enhver USB-oplader. Men sådan en måtte nu gerne være inkluderet i prisen.

Derudover er der kun en afbryderknap til mikrofonen på højttaleren. Hvis du vil montere Google-højttaleren på væggen, skal du købe tilbehør, og du kan kun betjene højttaleren med din stemme eller via en app. Der er altså ingen knapper eller bevægelser, du kan gøre, for at skifte sang eller lignende. Men hey, det er jo en stemmeassistent, så det betyder i sidste ende ikke det store.

Lyd til tale, men ikke musik

Det er enormt let at installere Google Home Mini. Sæt den til strøm, start Home-appen og tilføj højttaleren – og det er stort set dét. Ellers er der ikke så meget andet, du kan gøre. I princippet kan du kun tilpasse indstillinger for lydstyrke, bas og diskant.

På den anden side er det som nævnt ikke nødvendigt, fordi du skal betjene højttaleren med stemmen. Den del fungerer for det meste rigtig godt, og højttaleren registrerer i hvert fald ni ud af ti gange vores ”Hej Google”. Det er også tilfældet, når vi stiller højttaleren oppe på et skab eller lignende.

Lyden, når assistenten taler, er faktisk rigtig god. Den er klar og tydelig og med forbavsende meget dybde i stemmen

Kvaliteten falder så, når du prøver at afspille musik. Rent fysisk har en ishockeypuck ikke så mange muskler at spille med, når det kommer til lyd, og det kan selvfølgelig høres – uanset musikgenre. Ved lav lydstyrke kan højttaleren lige gå an som en afspiller på skrivebordet, men så heller ikke mere.

Nemt i gang med den smarte verden

Google Home Mini er et produkt, som gør det nemt at komme ind i Googles verden af smarte højttalere. I det år, vi har haft højttaleren, er både den danske og engelske assistent blevet udviklet enormt. Det samme kan siges om tilbehøret, der understøtter systemet.

Google Home Mini er ganske enkelt en rigtig god stemmeassistent i et praktisk format – men et betydeligt ringe valg sammenlignet med andre smarte højttalere, hvis du er ude efter en rigtig god højttaler med indbygget stemmeassistent.

Let at placereenkel installationafbryder til mikrofonen
Lyden duer kun til taleklodset strømforsyning

Se pris hos:

NordicElectronics

Mere om smarte højttalere

De seneste år er det blevet stadig mere populært med digitale assistenter i form af smarte højttalere i hjemmet. Men hvad går det egentlig ud på? Hvilke modeller findes der? Hvordan fungerer de og lytter de virkelig til alt, du siger?

Vi tager det hele fra begyndelsen.

Smarte højttalere, smarte assistenter, stemmeassistenter, smarte skærme… hvad er forskellen? Det kan virke lidt forvirrende i begyndelsen med alle de udtryk, der anvendes på området, og hvad der egentlig er hvad. Men hvis vi tager en ting ad gangen, bliver det egentlig en ret enkel præsentation.

I bund og grund har du en smart assistent, digital assistent eller stemmeassistent. Alle tre ord er blot forskellige ord for den samme ting. Under overfladen er det et kæmpe maskineri, der både kan håndtere spørgsmål og finde svar, og samtidig forbinde flere forskellige dele for at gøre det. Udadtil drejer det sig om, hvordan du interagerer med det bagvedliggende maskineri.

Stemmekommandoer får naturligvis mest opmærksomhed. Du siger en kommando eller stiller et spørgsmål til tjenesten, så finder den svaret på baggrund af, hvad den kan, eller afhængigt af de tilsluttede tjenester. Det samme kan også gøres ved at skrive på et tastatur eller trykke på en skærm.

For eksempel kan du stille et spørgsmål: "Hvordan bliver vejret på søndag?" Spørgsmålet sendes via internettet til de servere og datacentre, der håndterer assistenten. Der bliver det fortolket og behandlet, og i løbet af et øjeblik bliver svaret sendt tilbage til dig. Højttalerens stemmeassistent svarer måske noget i stil med: "På søndag bliver det solrigt og 20 grader." Det er omtrent som at søge på Google, men bare med stemmen.

Et andet eksempel er sammenkoblede tjenester. Lad os sige, at du har nogle smarte lamper derhjemme, som du har sluttet til din digitale assistent. Når du så siger "tænd lys i køkkenet", sendes kommandoen på samme måde, men videre ud til den lampe, du har angivet som køkkenlampe.

Alt det, vi nu har været omkring, drejer sig om selve assistenten, uanset om det er Google Assistent, Amazon Alexa eller en helt tredje.

Næste spørgsmål er så, hvordan du kommer i kontakt med assistenten, og her kommer de smarte højttalere og smarte displays ind i billedet.

For du har stort set nøjagtig den samme assistent med stort set de samme funktioner, uanset om du taler med din telefon, dit TV, din højttaler i soveværelset eller hvad det nu måtte være, så længe de bruger den samme assistent. Så har du Google Assistent i mobilen, er det den samme Google Assistent med samme funktionsudvalg, du finder som Google Assistent i din smarte højttaler.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvilken assistent du vil bruge – eller måske allerede bruger – og hvilke enheder, der kan interagere med den pågældende assistent.

Hvilke digitale assistenter findes der?

I dag findes der fem større spillere på markedet for digitale assistenter. Tre af dem har specialiseret sig inden for hver deres niche, mens to satser hårdt på at findes i hvert eneste hjørne af dit hjem og kunne styre det hele.

Lad os tage et kig på de forskellige stemmeassistenter:

 • Google Assistent: Søgegiganten Googles assistent er sammen med Amazons Alexa den assistent, der satser hårdest på at være overalt. Google Assistent findes dels i Googles egne højttalere og smarte skærme, men også i hver eneste smartphone med operativsystemet Android og en lang række højttalere, displays, fjernsyn og lignende fra andre producenter.

 • Amazon Alexa: Selvom du i et stykke tid har kunnet købe højttalere fra både Amazon og tredjepartsproducenter i Danmark, så er tjenesten faktisk ikke lanceret i Danmark endnu. Amazon satser, nøjagtig som Google, på at være til stede overalt og kunne styre dele hele på omtrent samme måde, men Amazon har betydeligt flere alternativer til forskellige produkter, der passer ind forskellige steder i hjemmet.

 • Apple Siri: Pioneren inden for stemmeassistenter er blevet sat lidt af feltet de seneste år med betydeligt færre mulige stemmekommandoer og et system, der er begrænset til Apples egne produkter. I udlandet har Apple lanceret Homepod, der er en højttaler til hjemmet, men den er endnu ikke lanceret officielt i Danmark. Kobles nemt til Apples Smart Home-system, der hedder HomeKit, som derigennem kan styre ret meget i det smarte hjem.

 • Microsoft Cortana: Hvis du bruger Windows, er du sikkert stødt på Cortana forskellige steder. Microsofts digitale assistent har dog langt fra samme rækkevidde som Googles eller Apples enheder - særligt efter Microsoft stoppede med deres egne smartphones.

 • Samsung Bixby: Samsung har også deres egen assistent. Den er nok mest kendt for at have fået sin egen knap på mange Samsung-telefoner de seneste år. Bixby er også indbygget i TV og andre produkter fra Samsung, og det er netop i Samsungs egne produkter, hvor den egentlig findes og fungerer bedst.

Hvordan taler jeg med assistenten?

Her fungerer det lidt forskelligt, afhængigt af hvilken tjeneste du bruger. Men for smarte højttalere i hjemmet skal du generelt blot sige et ord for at vække assistenten. Den kvitterer så for at have registreret ordet med en lille lyd eller en lampe, der lyser på enheden (eller begge dele). Derefter kan du stille dit spørgsmål eller sige din kommando.

Tager vi Google som eksempel, vækkes den med sætningen ”Hej Google”, hvorefter du kan tale med den.

Forstår assistenterne dansk?

Ja, i hvert fald til en vis grænse. Google Assistent og Apples Siri har kunnet dansk ret længe. Men det betyder omvendt ikke, at de forstår alt. Nye funktioner introduceres ofte på engelsk og får lov at modnes der, inden de bliver introduceret på andre sprog. Derefter går der ofte en rum tid, før vi får dem – primært fordi dansk er et relativt lille sprogområde, og derfor kan det tage alt fra måneder til år, inden en bestemt funktion dukker op på dansk.

Skal jeg opdatere noget for at få nye funktioner?

Niks. Assistenten befinder sig som nævnt mest "i skyen" eller bare i datacenteret hos den pågældende virksomhed. Nye funktioner bliver således tilføjet der og ikke direkte i din enhed. Derfor kan det være en god idé at holde styr på, hvilke nye ting assistenten lærer med tiden, fordi de bliver opdateret løbende.

De rendyrkede smarte højttalere er altid koblet på internettet og kan derfor hente opdateringer ned på egen hånd, uden at du behøver at gøre noget. Stemmeassistenter, der er indbygget i et TV eller lignende, får tit opdateringer, når resten af maskinen bliver opdateret. Der drejer det sig udelukkende om eksempelvis bedre lyd, bedre håndtering af mikrofonerne eller andre ting, som har direkte betydning for selve hardwaren.

Hvad kan jeg gøre med en digital assistent?

Hvis vi ser på Google Assistent, Amazon Alexa og i nogle sammenhænge Apples Siri, kan de smarte assistenter egentlig klare flere sager.

Det drejer sig dels om at bede assistenten om forskellige ting, for eksempel:

 • Stil spørgsmål: Hvordan bliver vejret i Herning på lørdag? Hvilket år blev Mozart født? Altså helt almindelige spørgsmål og for det meste helt almindelige svar.

 • Indstil timere: Drop det dumme æggeur og bed assistenten om at holde styr på kogetiden for pastaen, morgenvækningen eller hvad det nu skal være.

 • Skriv ting ned: Hvis du brugte den sidste pasta, så tilføj det til indkøbslisten. Eller bed assistenten minde dig om at tage træningstøj med, inden du tager afsted om morgenen.

 • Kalenderen: Tilføj hurtigt lørdagens teaterbesøg i din kalender med stemmen, eller bed assistenten om at minde dig om, hvad du har planlagt i dag.

 • Spil og vittigheder: Du kan også have det sjovt med assistenten. Bed den om at fortælle en vittighed eller leg 20 spørgsmål til professoren.

Derudover er der forskellige tjenester, der kan tilsluttes:

 • Det smarte hjem: Tænd og sluk lamper, tjek temperaturen udenfor og så videre. Alt afhængigt af hvilke kompatible produkter du har i hjemmet.

 • Se TV: Bed assistenten om at vise det seneste afsnit af din yndlingsserie på et bestemt TV. Eller find et YouTube-klip med stemmen, og afspil det på din smarte skærm i køkkenet.

 • Afspil musik: Spotify og de fleste andre musiktjenester kan kobles til de digitale assistenter. Derfor kan du både bede assistenten om at spille din foretrukne playliste eller sige, at den skal vække dig med en bestemt sang.

 • Det smarte hjem... igen: Sig ”støvsug køkkenet” til assistenten for at sende robotstøvsugeren ud på mission. Eller bed assistenten om at vise overvågningskameraet, du har installeret bag huset, på dit TV, så du kan se om nogen sniger sig rundt. Mulighederne er med andre ord uendelige.

I forlængelse af de tjenester, du kobler til din assistent, kan du også opsætte forskellige rutiner og automatiseringer med assistenten.

For eksempel kan du tænde lamper og afspille musik fra bestemte højttalere for at blive vækket om morgenen. Eller du kan sige ”godnat” til assistenten for at slukke lyset i hele huset og alle relevante enheder. Du kan også bruge en bestemt kommando, når det er tid til at se film, som tænder TV'et på den rigtige kanal og samtidig sænker belysningen.

Det er her, de smarte assistenter for alvor begynder at blive smarte og hjælpsomme.

Skal jeg have en smart assistent med display og kamera?

Det føles måske mere logisk at have en stemmeassistent derhjemme, som kun har en mikrofon og højttaler. Der er det noget helt andet med en skærm, der hele tiden tilegner sig opmærksomhed og et kamera, der potentielt kigger på en.

Tager vi køkkenet som eksempel, kan du hurtigt google en opskrift frem på skærmen eller se en serie, mens du laver mad. Når skærmen ikke er i brug, kan den nemt fungere som en digital billedramme og vise billeder fra et album.

Du kan også foretage videosamtaler, når du har en højttaler med smart skærm. Det er en af de fordele, der kan være ved at vælge en smart skærm med indbygget kamera – gerne med en fysisk afbryder til at slukke for kameraet, hvis du vil være sikker på, at den ikke kan filme, når du ikke ønsker det.

Hvis begge enheder, der er i gang med samtalen, har et kamera, så kan begge personer selvfølgelig se hinanden. Omvendt, hvis det kun er den, som ringer op til skærmen, der har kamera, så er det selvfølgelig kun vedkommende, der kan ses (og får tilsvarende en stemmesamtale retur).

Lytter assistenten til alt, der bliver sagt i huset?

Det springende punkt, som foruroliger mange, når snakken falder på de smarte højttalere, er, om højttaleren opfanger alt, der bliver sagt, kun den del der bliver sagt efter aktiveringsordet eller slet ikke noget?

Mere end du tror, er nok det mest passende og lidt nedslående svar.

Derefter melder spørgsmålet sig så: Hvor meget bliver der egentlig gemt om dig, og hvordan kan du holde styr på det. En god smart højttaler (eller lignende) er altid udstyret med en fysisk afbryder til mikrofonen, hvis du ønsker at slå funktionen fra i et stykke tid. Ellers er mikrofonen hele tiden tændt for at kunne lytte efter aktiveringsordet.

Der findes tusindvis af eksempler på, at de smarte assistenter sådan ud af det blå begynder at tale om noget tilfældigt. Enten fordi de har lyttet på en samtale og registreret aktiveringsordet, men også at de pludselig svarer på noget, selvom rummet er fuldstændig stille. Om det drejer sig om softwarefejl, og hvad der egentlig bliver gemt, er ikke helt klart i alle sammenhænge.

Du kan gå ind på din konto, der er koblet til assistenten, for at se og slette de sætninger, du har sagt til den. Her kan du også se nogle af de gange, assistenten har reageret tilfældigt, men det er ikke alle.

Så ja, du putter en mikrofon ind i huset, der som udgangspunkt lytter hele tiden. På samme tid er den koblet til en tjeneste, som du ikke betaler yderligere for efter købet af selve højttaleren. Ting, du siger til den, bliver gemt og kan bruges til at forbedre assistentens "hørelse". Uden at kunne bevise hverken det ene eller det andet, siger det sig selv, at det kan misbruges. Her må du simpelthen afveje fordele og ulemper.

Er du bekymret over denne type af integritetsspørgsmål, er en smart højttaler eller smart display nok ikke noget for dig (på samme måde som smartphones generelt og sociale medier). Kan du derimod se, at du har gavn af de funktioner, som en smart assistent kan tilbyde, og at det vejer tungere end den eventuelle uro, så er det da bare at komme i gang.

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.