Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Test af 9 soundbars - Her er modeller med den bedste lyd 2019

AfElina BlomOpdateret 15. oktober 2019

Vil du gerne opgradere TV'ets lyd uden at spendere en herregård på et komplet hjemmebio-system? Vi har testet populære soundbars og udpeger Bose SoundTouch 300 til bedst i test. Den giver en omfangsrig lyd med fin klang og har også en rigtig god app.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Vi har testet hver soundbar i det miljø, den er beregnet til, med andre ord en normalt stor dagligstue møbleret med sofaer, tv-møbel med mere. Dette er for at skabe en så repræsentativ oplevelse som muligt, så karakteren stemmer overens med forbrugerens krav og forudsætninger.

Hver soundbar er først tilkoblet uden brugsanvisning for at få et billede af, hvor intuitivt produktet er, og hvor tydelige knapper og lignende er. Derefter har vi foretaget tilkoblingen forfra, og enheden er blevet konfigureret – og ved behov kalibreret – ud fra producenternes egne instruktioner. Når vi har testet alle soundbarene, har vi benyttet os af musik fra forskellige kilder og af forskellig art. Det har været et varieret miks af genrer, alt fra klassisk musik og elektrojazz til hiphop og dubstep.

Vi har også et antal referencenumre med på afspilningslisten, som er med for at teste specifikke aspekter.

Eksempelvis bruger vi The Whos Baba O'Riley, fordi den ofte lyder dårligt i ubalancerede lydsystemer. Vi lytter også altid til Yulunga (spirit dance) med Dead can Dance for at få et godt billede af, hvordan højttalerne håndterer lyd i forskellige kanaler. Nogle af de faktorer vi især lægger vægt på, er:

  • Lydkvalitet:
    Hvordan præsterer hvert register? Hvor godt fremtræder detaljer i de forskellige registre? Hvor bedret og fyldigt er lydbilledet? Hvordan håndterer højttaleren høj lydstyrke? Kan soundbaren separere lyd i forskellige kanaler?
  • Funktioner:
    Hvilke opkoblingsmuligheder og porte er der? Understøtter soundbaren nogen streamingtjenester? Hvilke andre funktioner er der? Er der en app til styring?
  • Brugervenlighed: Hvor nemt og hurtigt går det at komme i gang med soundbaren første gang? Skal den kalibreres, og hvor enkel er denne proces i så fald? Er du nødt til at åbne brugsanvisningen for at foretage indstillinger?

Andre faktorer vi vægter i karakteren er fjernbetjeningen og andet medfølgende tilbehør, garantier, byggekvalitet og materialevalg. Endelig ser vi på den aktuelle pris og laver en samlet bedømmelse af, hvor meget soundbar vi synes, man får for pengene, dvs. hvor prisbillig soundbaren er.

Vi har testet et udpluk af markedets populære soundbars. Sammenlign priser på alle testede soundbars på PriceRunner.

1. Bose Soundtouch 300 - BEDST I TEST SOUNDBAR

Voluminøs lyd og vild app, men lidt spinkel bas

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Tilslutninger: HDMI ind, HDMI ud, 3,5 mm subwoofer ud, optisk, Bluetooth, Wi-Fi Effektforbrug: 50 W (normal brug), 0,5 W (standby) Mål: 1305 Vægt: 6,3 kg

Bose SoundTouch 300

Bose Soundtouch 300 er en stilren soundbar, som du ikke behøver at skamme dig over i dagligstuen. Det kompakte design kombineret med de diskrete LED-dioder – som holder dig opdateret med de valg, du har foretaget – fungerer godt. Det vi kan mangler lidt er fysiske knapper på soundbaren, som det er nu, bliver du meget afhængig af fjernbetjeningen. Fjernbetjeningen minder om en Tv-fjernbetjening, både i størrelse og funktionsmæssigt. Den har behagelige knapper og som nævnt mange funktioner, men den virker unødvendigt omfattende.

Vi foretrækker appen, der er rigtig god. Du slutter nemt soundbaren til dit trådløse netværk, opretter en konto, og så er du i gang. Vi er glade for, at Spotify Connect er indbygget, og at der er mulighed for at tilføje computer og NAS som afspilningskilder. Desværre er der af og til fejl på appen, men hvis du genstarter den, er du i gang i gen på ingen tid.

Vi kan god lide muligheden for at gemme afspilningslister som "forvalg", da det sparer tid med et stort musikbibliotek. Du kan også vælge at koble dig direkte til soundbaren via Bluetooth. Det fungerer godt, men i et par tilfælde oplever vi, at den af en eller anden grund har en pause i lyden på en brøkdel af et sekund. Desværre er det ikke muligt at tilslutte direkte via en 3,5-millimeterindgang for eventuelt at kunne omgå dette problem. Derimod giver vi et stort plus, for at der er ARC-understøttelse på HDMI-porten, så du kan afspille 4K. Der kunne dog godt have været flere HDMI-porte med tanke på prisen.

Lydbilledet på Soundtouch 300 er generelt rigtig godt, men der er en del at arbejde med. Vi havde forventet en prægtigere lyd i forhold til prisen. Det er især slagkraften og dybden i bassen, der mangler. Den virker flad, især med tanke på den fyldige præstation i de andre registre.

En anden skavank er, at lyden er lidt ubalanceret. Den trækker ned mod det lave register og bliver derfor alt for mumlende i visse musikgenrer. Generelt lyder det dog bestemt ikke dårligt, tvært imod. Lyden er et stort skridt opad fra TV'ets indbyggede højttalere.

Lydbilledet er rigtig godt – bortset fra bassen – oplevelsen er, at du som lytter næsten omfavnes af lyden. Det er også nemt at skelne mellem lyde, der kommer fra højre og venstre, hvilket er godt, både når du ser film, og når du lytter til musik, som benytter dette som effekt.

Soundbaren kan udvides til et system med flere trådløse, fritstående højttalere og en subwoofer. Netop en subwoofer anbefaler vi absolut at du køber med tanke på lydbilledet – i hvert fald hvis du tit ser film eller spiller spil.

Havde bassen været bedre, var karakteren blevet endnu højere. Ser du derimod mest almindelige Tv-programmer, er lydkvaliteten et klart skridt opad fra de konventionelle TV-højttalere.

Tydeligt hvor lyden kommer fragod appvoluminøst mellem- og diskantregister
Flad baslidt mumlende lydbillede

Se pris hos:

Komplett.dk

2. Yamaha MusicCast Bar 400 - BEDSTE PREMIUMVALG

Fantastisk lyd, let at anvende og alsidig

Kanaler: 2.1 Effekt: 200 watt. Tilslutninger: 1 HDMI ind, 1 HDMI ud, 3,5 mm audio, 1 optisk ind, 1 optisk ud. Effektforbrug: 49 watt. Mål: bredde 980 mm, dybde 111 mm, højde 60 mm. Vægt: 2,7 kilo.

Yamaha MusicCast Bar 400

Yamaha MusicCast Bar 400 er en kombination af soundbar plus subwoofer, men samtidigt mere end blot en 2.1-løsning. Denne soundbar er nemlig også forsynet med understøttelse af multirumsplatformen MusicCast og kan således fungere som en delkomponent af et større system af højttalere i en lejlighed eller villa. Netop dette aspekt kan sikkert tiltale mange, men faktum er, at denne soundbar ville have overbevist selv uden denne del. Den er ekstremt vanskelig at få op af kassen, men det er virkelig besværet værd.

Det er ikke uden opskruede forventninger, når der står Yamaha på en soundbar. Den japanske elektronikgigant var tidligt ude med soundbar-konceptet og har lanceret en række produkter i årenes løb, som alle er af virkelig høj klasse. Og selvfølgelig kan også Bar 400 klare presset.

Men lad os begynde med de få mangler, vi har fundet; nærmere bestemt to: Der mangler understøttelse af Dolby Atmos/DTS:X, og der er kun én HDMI-indgang. Begge disse detaljer kan være en deal breaker for mange brugere, som ønsker en mere helstøbt lydoplevelse eller gerne vil slutte flere eksterne enheder til sin soundbar. Men kan man leve med disse mangler, kompenserer Bar 400 i høj grad for dem med både sin lydkvalitet og sit udseende.

Synkroniserer automatisk

MusicCast Bar 400 ligefrem oser af byggekvalitet og har et design i lige dele sort og børstet aluminium. Enheden er desuden meget kompakt og ikke særlig iøjnefaldende med diskrete LED-indikatorer på oversiden. Den tilhørende subwoofer har samme design og er også rigtig lækker rent visuelt.

Inden for højttalergitteret på selve soundbaren sidder der to 4,6-centimeterselementer og to diskanthøjttalere på hver 2,5 centimeter. Den aktive subwoofer har et 6,5-tommerselement og basport på fronten. En sjov detalje er, at disse to enheder finder hinanden automatisk, så man slet ikke behøver at foretage nogen manuelle indstillinger. Praktisk.

Når det gælder lydkvalitet, lever Yamaha uden tvivl op til sit rygte. Ved almindelig TV-kigning er præcisionen i frekvensgengivelsen et rigtig behageligt bekendtskab, da man faktisk kan høre, hvad folk siger, selv ved meget lav lydstyrke. Og det er på trods af, at soundbaren ikke har nogen centerhøjttaler, men er af 2.1-typen.

Af samme grund kan den heller ikke anses som en fuld erstatning for et surroundsystem, men det lyder kraftfuldt, og stereoseparationen er der ikke noget i vejen med. Bastrykket er rigtig stabilt, og det lykkes faktisk ikke engang for os at fremkalde en forvrængning. Man kan også sagtens afspille musik med Yamaha MusicCast Bar 400, som uden problemer kan erstatte et mindre stereoanlæg.

Ekstremt velbalanceret lydlet at håndtere
Mangler understøttelse af Dolby Atoms/DTS:Xkun én HDMI-indgang

Se pris hos:

NB Radio

3. Sony HT-X8500

Et godt mellemklassevalg hvis man ikke har plads til en subwoofer

Kanaler: 2.1 (virtuelt 7.1.2) Effekt: 200 watt Tilslutninger: 1 HDMI 2.2 ind, 1 HDMI ud (ARC, eARC), Optisk lydindgang. Effektforbrug: 32 watt. Mål: bredde 890 mm, dybde 96 mm, højde 64 mm.

Sony HT-X8500

Sonys HT-X8500 er en pladsbesparende soundbar i mellemklassesegmentet. Den tilbyder virtuel 7.1.2-lyd – hvilket de fleste 2.1-løsninger vi har testet, ikke gør. Men den bedste egenskab ved denne model er, at den har indbygget subwoofer. Det gør, at man slipper for en klodset firkant på gulvet, men alligevel får et rigtig pænt bastryk.

HT-X8500 understøtter desuden både Dolby Atmos og DTS:X, og dermed er den selvfølgelig virkelig interessant som kandidat til pladsen under dit tv.

Soundbaren er udstyret med to bredspektrede højttalere i hver sin ende, mens baselementerne er placeret i midten. Soundbaren passer også ret godt visuelt til et tv på omkring 40 tommer, men kan selvfølgelig også fint bruges sammen med større og mindre tv-apparater.

Man bør dog overveje placeringen af soundbaren nærmere, da den er ret høj og risikerer at komme til at skjule tv-apparatets underkant, hvor IR-modtageren til fjernbetjeningen ofte sidder.

Let at betjene

HT-X8500 har slet intet display, men er alligevel ret enkel at betjene ved hjælp af sine touchknapper. Der er dog fysiske knapper til funktioner som tænd/sluk, kilde, Bluetooth og lydstyrke. De har fået selskab af en række lysdioder, som indikerer status for en række forskellige ting, for eksempel hvilken surroundtilstand soundbaren er indstillet til, samt om Bluetooth er i brug eller ej. Det tager et stykke tid at lære, hvad de forskellige lysdioder indikerer, men efterhånden får man selvfølgelig styr på dem.

Når det gælder ind- og udgange er udvalget temmelig sparsomt, men dem der er, er nok til de flestes behov. Der er en HDMI 2.2-indgang, en HDMI-udgang der understøtter både ARC og Arc, samt en optisk lydindgang. Soundbaren kan håndtere HDMI med op til 4K-opløsning samt HDR og Dolby Vision-understøttelse.

Stærk i mellemregisteret

Når vi skal tale lydkvalitet, bemærker vi straks, at dette produkt har et rigtig virkelighedstro og fint mellemregister, og at den har kapacitet til ret kraftfuld lyd. Dette er altid en velkommen egenskab ho soundbars, da et alt for spinkelt mellemregister ofte gør dialogen i film lidt grumset. Den risiko løber man på ingen måde med HT-X8500.

Men hvad så med den dér indbyggede bas? Jo, tak som spørger! Den lever op til forventningerne. Ganske vist når den ikke op på samme niveau som en separat subwoofer havde gjort – men det er ikke langt fra.

Hvis man er ude efter vaskeægte premiumlyd, skal man nok kigge i en anden kategori af soundbars (hvis man da overhovedet over vejer en soundbar). Men vil man have en pladsbesparende og rigtig kompetent soundbar uden alt for store krav til antallet af ind- og udgange, kan HT-X8500 meget vel være en stærk kandidat.

Let at anvendelyd i høj klasseindbygget subwoofer
Få indgangefylder en del i højden

Se pris hos:

ComputerSalg A/S

4. Samsung HW-MS660/XE

Stabil soundbar med velbalanceret lyd med med snævre marginaler

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Tilslutninger: HDMI ind, HDMI ud, 3,5 mm, optisk toslink, Bluetooth, Wi-Fi Effektforbrug: 50 W (normal brug), 0,5 W (standby) Mål: 1305 Vægt: 6,3 kg

Samsung HW-MS660

Samsung HW-MS660/XE er en soundbar med mange positive egenskaber, både på lydkvalitet og brugervenlighed. Den har en meget veldesignet fjernbetjening, som ligger godt i hånden og er let at gennemskue. Soundbaren har også et par fysiske knapper diskret placeret på kortsiden.

Du kan se de valg, du foretager, på et LED-display, der lyser igennem frontbeklædningen og slukkes kort efter for ikke at forstyrre. Sidder du skråt i forhold til teksten, kan den dog være svær at læse. HW-MS660/XE er ikke nogen lille enhed. Den både vejer en hel del og fylder relativt meget på væggen af at være en soundbar. Hvis du har et lidt større TV, gør det ikke noget, det ser bestemt ikke underligt ud.

Den har desuden tre indbyggede højttalere, hvilket naturligvis har betydning for størrelsen. Med tanke på de tre kanaler forventer vi en rigtig god lydfordeling, og her præsterer HW-MS660/XE glimrende. Vi kan med det samme høre, hvorfra lydeffekterne kommer.

HW-MS660/XE leveres ikke med ekstern bas, men det gør bestemt ikke noget. Der er okay tryk i den indbyggede bas. Lyden er overordnet meget ren. Vores primære anmærkning er, at lydbillet er meget smalt. Du bliver ikke omfavnet af lyden på samme måde som hos en del konkurrenter.

I det smalle lydbillede er lyden dog meget velbalanceret. Et nummer som eksempelvis Baba O'Riley kan være svært at få alle registre frem i, men her præsterer Samsungs soundbar udmærket. Trods det begrænsede omfang af lydbilledet, passer dets forsigtige udtryk til flere musikgenrer. Det der lider, er især filmkiggeri og klassisk musik.

På plussiden noterer vi understøttelse af 4K takket være HDMI ud med TV-ARC og mulighed for at koble soundbaren til dit trådløse netværk. Opkoblingen til det trådløse netværk er en smule omstændelig og fungerer af en eller anden grund ikke altid 100 procent. Det sker, at forbindelsen bliver afbrudt.

Appen til soundbaren er let at navigere i og indeholder understøttelse til en række streamingtjenester, hvilket er alle tiders. Vi havde derimod gerne set flere funktioner i appen, der gjorde den mere interessant at åbne, i stedet for den pågældende musiktjenestes egen app.

Hvis du har mange Samsungprodukter, er den imidlertid rigtig god, fordi den giver et godt overblik.

Gennemtænkt designgod stereobalanceret lyd
Smalt lydbilledeaf og til lidt ustabilt wi-fi

Se pris hos:

BilligTeknik DK

5. Panasonic SC-HTB488

Gennemtænkt soundbar med fritstående subwoofer

Kanaler: 2.1 Effekt: 200 W Tilslutninger: HDMI, optisk, Bluetooth Effektforbrug: 19 W (normal brug), 0,5 W (standby) Mål: 853 x 60,5 x 90 mm (soundbar), 185 x 303 x 337 mm (subwoofer) Vægt: 1,9 kg (soundbar), 4,3 kg (subwoofer) Andet: Trådløs, fritstående subwoofer

Panasonic SC-HTB488E

Panasonic SC-HTB488 er en kompakt soundbar, som er meget enkel at komme i gang med. Fra du har pakket den ud af kassen, til du afspiller en sang eller en film, går der ikke mere end et minuts tid. Du er i princippet aldrig nødt til at bruge manualen, hele enheden er yderst intuitiv. Knapperne på soundbaren er tydeligt markerede trods den diskrete placering.

LED-dioder viser på en letforståelig måde, hvilke valg du har foretaget. Også fjernbetjeningen er brugervenlig og har desuden en meget kompakt størrelse. Soundbaren har også et kompakt og let design. Den føles generelt dyrere, end den rent faktisk er.

SC-HTB488 kommer med en trådløs, fritstående subwoofer, hvilket sådan set er ret almindeligt i denne prisklasse. Subwooferen fungerer sømløst sammen med soundbaren, så snart du har tilsluttet strømkablet. Brugervenligheden er med andre ord særdeles høj.

Der følger som nævnt en ekstern subwoofer med til SC-HTB488. Den er helt klart nødvendig for at opnå et godt lydbillede. Uden den bliver lyden ret flad. Med subwooferen tilkoblet, er lyden godkendt, især med tanke på at denne soundbar hører til i lavprissegmentet.

Den er ren og klar og passer således fint, når du kigger på TV og vil have lidt mere volumen, end de indbyggede højttalere kan levere. Er du derimod ude efter en stor film- eller musikoplevelse, er SC-HTB488 for spinkel.

Soundbaren har svært ved at separere og fordele stereolyden, så du oplever den som netop stereo, det hele bliver lidt grødet. Subwooferen giver bas i det helt lave register, men har tendens til at drukne mellemregistreret, hvis du ikke er forsigtig. Du kan sænke bassen via fjernbetjeningen, men så er det i stedet vanskeligt at få balance i lyden. Samtidig er diskanten lidt skarp. Det er med andre ord påkrævet med en del justering, inden du finder et lydbillede med godkendt balance. Når du først har klaret det, så er lyden imidlertid et behageligt bekendtskab og betydeligt bedre, end et gennemsnitligt TV kan levere.

Det er måske ikke den soundbar, du skal vælge, hvis du tit ser film eller er indædt musikentusiast, men derimod et interessant valg, hvis du vil opgradere Tv-lyden til en rimelig pris.

Hurtig konfigurationbrugervenligt design
Ubalanceret lyd

Se pris hos:

Tvbord.dk

6. Canton DM75

Tung og smuk enhed med ekstra af det hele, men mangler HDMI-indgang

Kanaler: 2.0 Effekt: 200 watt. Tilslutninger: 1 koaksial ind, 1 RCA stereo ind, 1 optisk, Pre Out (til sub). Effektforbrug: 150 watt. Mål: bredde 725 mm, dybde 320 mm, højde 69,5 mm. Vægt: 7,7 kilo.

Canton DM 75

Canton DM75 er en stilren designerenhed til at have stående i dagligstuen. Vores hvide testeksemplar skriger af luksus i sin visuelle fremtoning, da den er lækkert perlehvid og beklædt med glas.

Dette er en både bred, dyb og flad soundbar, som man uden problemer kan stille et tv monteret på en fod ovenpå. Den er meget lav, og fronten ser slank ud. Men skinnet bedrager lidt i færdigmonteret tilstand, da den faktisk også er rigtig klodset at håndtere. Den er mildest talt vanvittigt tung og således ret svær at få op af kassen. Man bør nok være to til at pakke den ud for en sikkerheds skyld. Ikke mindst med tanke på glasset, men også af hensyn til ryggen.

Har man først fået DM75 ud af kassen og op på fladen, hvor den skal stå, er det værste overstået. Her opdager man, at der masser af ind- og udgange, men at de også er ret besværlige at komme til, især hvis man allerede har sat et kabel i en af de andre. Underligt nok er der ingen HDMI-indgang, men har man ikke et akut behov for det, klarer man sig selvfølgeligt fint uden, da der findes både koaksialtilslutning, optisk indgang og almindelige RCA-terminaler. Man skal være forberedt på lidt pillearbejde for at få kablerne på plads, men på den anden side får du udbytte af arbejdet (og prisen) i form af en virkelig imponerende lydoplevelse. Man kan faktisk beskrive den som lige så tung som selve soundbaren.

Det lyder som et hifi-anlæg

Det er svært at tro, at man lytter til en soundbar og ikke et fuldt udstyret hifi-anlæg. Alt fra bas til diskant lyder, som det skal, og man skal nok være meget stor hifi-entusiast for at finde deciderede fejl på lyden. At et fladt produkt som dette kan tilbyde en så omfangsrig, dynamisk og præcis lyd er faktisk forbløffende.

Skal vi finde en større mangel, må det nok være, at det er en meget stor enhed. Den fylder måske ikke så meget visuelt set forfra, men det kan blive et problem at finde en tilstrækkeligt dyb flade at stille den på. Vægten gør selvfølgelig også sit, selvom det er et engangsproblem (læs: primært ved udpakningen).

Endvidere kræver designet også del af rummet. Men er du på udkig efter en soundbar med førsteklasses lyd, så er Canton DM75 lige det produkt, du søger.

Lyd i absolut eliteklasseflot og "dyrt" design
En tung og ret klodset enhedingen HDMI-indgang.

Se pris hos:

Dustinhome.dk

7. LG SL9YG

Stabil og pæn, men bassen overbeviser ikke

Kanaler: 4.1.2 Effekt: 500 watt. Tilslutninger: HDMI ind, HDMI ud, 1 USB, Effektforbrug: 60 watt. Mål: bredde 1200 mm, dybde 145 mm, højde 57 mm. Vægt: 6,3 kilo.

LG SL9YG

LG SL9YG er en kraftig soundbar, som får det til at lyde som om, at lyden kommer fra TV'et og ikke fra selve enheden, takket være smart teknologi fra Meridian – en ting vi synes, at flere producenter burde kigge på.

Soundbaren er ikke en fuldgod erstatning for et surroundsystem, men kan suppleres med LG's trådløse baghøjttaler SPK8 for at opnå en vaskeægte hjemmebiograflyd. Dette koncept har vi dog ikke testet, så vi kan ikke sige, hvor godt det egentlig fungerer.

Det er en forholdsvis tung enhed, og man bør være to personer til at tage den op af kassen. Vægten gør dog, at denne soundbar giver et solidt, visuelt indtryk med sit smækre gitter og stållignende finish.

Under gitteret sidder et rulledisplay, som viser en del grundlæggende oplysninger, og på oversiden er der flotte touchkontroller, som ser ud til at dukke op af ingenting, når man har tilsluttet soundbaren. Behageligt nok viser der sig blandt andet en Google Assistant-knap, hvilket gør, at man både kan tale med sin SL9YG og styre et Googlesystem med Home-enheder via den indbyggede mikrofon.

Praktisk løsning til vægmontering

Vælger man at montere højttaleren på væggen, vendes den 90 grader, hvilket den selv registrerer og tilpasser lydhåndteringen efter. Det samme gælder displayet, som kan skifte plads, afhængigt af hvor man har valgt at placere sin soundbar.

Ud over to HDMI-indgange og en optisk indgang kan du også tilkoble dig via Bluetooth og Cromecast. Endvidere understøttes både 4K og lyd i høj opløsning, hvilket virker praktisk og fremtidssikret. Der er understøttelse af både Dolby Atmos og DTS:X.

Når denne enhed vel er på plads, tilbyder den en seriøst god hjemmebiograflyd med fin definition og et tydeligt mellemregister. Separationen er udmærket. Subwooferen løser sin opgave og leverer en tung og nøjagtig bas, dog uden at overbevise på de allerdybeste frekvenser.

Når vi prøver at afspille musik via Bluetooth, bliver vores forventninger faktisk overgået, og der begynder at dannes et billede af et temmelig komplet produkt, som er svært at finde fejl på. Det skulle i så fald være, at der er lidt få indgange. Ellers er dette en soundbar i det absolutte topsegment.

Udmærket lyd i samtlige dele af registeret
Lidt få indgange

Se pris hos:

happii.dk

8. JAMO SB36

Lille og fiks soundbar der overrasker på lydsiden

Kanaler: 2.0 Effekt: i.o. Tilslutninger:1 Optisk ind, 1 USB, 1 3,5 mm audio, 1 pre-out RCA. Effektforbrug: i.o. Mål: bredde 914 mm, dybde 101 mm, højde 65 mm. Vægt: 2,8 kilo.

Jamo SB36

Jamo SB36 opleves som en fiks soundbar. Det absolut første man tænker over, er, hvor lidt den vejer. I begyndelsen fristes man næsten til at tro, at der kun er flamingo i kassen, hvilket absurd nok også plejer at betyde, at kvaliteten ikke er særlig god. Men i dette tilfælde er den teori ikke fem flade øre værd.

Det drejer sig ganske vist om en ret enkel soundbar, men på lydsiden leverer den faktisk i imponerende grad. Dermed er det bevist, at "tungere og dyrere er bedre" ikke passer.

Når man tager SB36 ud af emballagen, viser sig en nydeligt gråklædt enhed, der kan stå stort set hvor som helst i rummet, også hvor der er begrænset plads.

Enheden har RCA-indgang, en 3,5-millimeterindgang og en digital indgang. Og så et strømstik, naturligvis. Det hele er placeret lettilgængeligt. Kombineret med den lave vægt, er denne soundbar faktisk den letteste at håndtere, af alle dem vi har testet.

Fin respons over hele linjen

Denne soundbar påstår på ingen måde at emulere surround, det er slet og ret en enhed til at supplere et almindeligt fladskærms-TV med bedre lyd.

SB36 lyder faktisk både forbløffende godt og kraftigt. Responsen i de forskellige registre er desuden forbavsende godt balancerede. Når man tester enklere soundbars, plejer de at give en ret blød EQ-profil med kunstig luksusdiskant og grumset bas, men her er fin definition over hele linjen. Først og fremmest et næsten hi-fi-agtigt mellemregister med god styrke, uden at det bliver larmende. Dette er en stor fordel ved almindelig tale i film og tv-serier, som mange soundbars har tendens til at gøre grumset.

Bastrykket imponerer også, ikke kun i forhold til den kompakte størrelse, men helt generelt. Den er tung og kompakt. JBL har en større variant, der er udstyret med subwoofer, men medmindre man skal holde et rave-party, er der ingen grund til at købe den i stedet.

Jamo SB36 er det perfekte supplement til et lidt mindre fladskærms-TV i et lidt mindre rum, alternativt til TV'et i soveværelset eller lignende. En bonus ved den lave vægt og den fikse størrelse er selvfølgelig også, at den er utrolig nem at montere på væggen – hvis man skulle have lyst til det.

Hvis man er på udkig efter soundbar, som desuden kan erstatte et egentligt hi-fi-anlæg, bliver man nok skuffet. Denne soundbar præsterer primært til tv, film og gaming.

Letkompaktdiskretforbløffende god lyd.
Føles ikke som premiummindre egnet til musikelskere.

Se pris hos:

ComputerSalg A/S

9. Harman Kardon Citation Bar

Korrekt lydgengivelse, men egner sig bedst til film og TV

Kanaler:3.0 (understøtter 5.1). Effekt: 150 watt. Tilslutninger: 3 HDMI ind, 1 HDMI ud, optisk S/PDIF, 3,5 mm audio. Effektforbrug: Ikke oplyst. Mål: bredde 1150 mm, dybde 115 mm, højde 64 mm.

Harman Kardon Citation Bar

Harman Kardon Citation er en hel serie med ret flot designede, aktive højttalere, der alle understøtter Google Assistent, det vil sige Googles stemmestyrede AI-assistent. Netop Citation Bar kan selvfølgelig også anvendes som fritstående soundbar.

Det er en ret anonym og let sag, vi tager op af kassen. Flot er den også, beklædt med lysegråt filtstof, der ifølge oplysningerne fra Harman Kardon skal være både brandhæmmende og smudsafvisende. Det førstnævnte vælger vi ikke at kontrollere, og det sidstnævnte er vi nok nødt til at have soundbaren stående i flere måneder i et snavset rum for at kunne vurdere, så man skal nok ikke lægge alt for stor vægt på dette udsagn.

Monterer du den ind mod væggen, får den så lav en profil, at man næsten ikke lægger mærke til den, og det ser utrolig sobert ud. Et lille omfang betyder jo desværre tit også lidt mindre lydressourcer. Dette er dog ikke tilfældet med denne enhed, som leverer i alle dele af frekvensspektret, med undtagelse af at bassen ikke ligefrem kan kaldes dundrende.

Citation har ni indbyggede højttalere, der rækker ganske langt, medmindre man har tænkt sig at åbne et diskotek i hjemmet. Vi noterer os et lidt mere fremtrædende mellemregister end på andre produkter i samme størrelse, og det tager også et stykke tid at vænne sig til den manglende såkaldte luksusdiskant. Det er dog, som det skal være, og lyden er uden tvivl optimeret til at give en så korrekt gengivelse som muligt.

Bedst til TV og spil

Men denne soundbar egner sig bedst til film eller TV, alternativt til at spille spil. Har man lidt større hi-fi-ambitioner, så er den ikke et lige så sikkert valg, selvom varemærket forpligter. Dette skyldes balancen i lyden, som vi nævnte tidligere i teksten.

Betjeningen er enkel, og fjernbetjeningen er intuitivt designet med faste knapper til de forskellige indgange. En LCD-farve-touchscreen på oversiden gør det desuden meget nemt at navigere rundt mellem de forskellige tilstande. Du kan mikrofonstatussen (for Google Assistant) i form af dioder under filtbeklædningen.

Citation er også udstyret med understøttelse af Chromecast, og man kan selvfølgelig også streame ACC, MP3, Ogg Vorbis, WAV, FLAC og Opus-filer via Bluetooth.

Du får tre HDMI-indgange og en -udgang, optisk digital udgang samt 3,5-millimeterudgang. Som det ofte er tilfældet med soundbars, kan det være lidt besværligt at få plads til en mindre fleksibel HDMI-ledning, men det irriterer ikke i større grad.

Citation Bar er en ret dyr enhed i forhold til mange andre alternativer i samme størrelse, og vi er ikke helt overbeviste om dens fortræffeligheder på egen hånd. Soundbaren konfigureres automatisk som centrumshøjttaler, hvis man tilføjer et par fronthøjttalere, og det frigiver også et potentiale på et helt andet niveau. Vi anbefaler derfor, at man primært anvender dette produkt som en mulighed til film og tv. Tilføjer man sidehøjttalere, bliver den oven i købet rigtig habil som musikanlæg. Men det koster selvfølgelig derefter.

Let at manøvrerekorrekt lydgengivelsemasser af indgange
Lidt spinkel basgengivelseikke for hi-fi-nørder

Se pris hos:

Elgiganten.dk

Mere om soundbarer

En soundbar, eller alt-i-et-højttaler som de også kaldes, er et højttalerpanel, der kort og godt indeholder flere højttalere. Det kan for eksempel være to fronthøjttalere, en center og en bas, der er indbyggede i et langt panel, eller bare to fronthøjttalere med en ekstern bas. Den er et stilrent alternativ at hænge op under TV'et i stedet for at bøvle med flere fritstående højttalere.

Soundbaren er et godt alternativ, hvis man ikke vil investere i et hjemmebiografsystem, men heller ikke vil nøjes med TV'ets indbyggede højttalere. Mange gange kan lyden i TV'ets højttalere virke flad og utilstrækkelig til tydeligt at kunne høre, hvad der bliver sagt, eller for at få en stor filmoplevelse. Samtidig kan en investering i et komplet hjemmebiografsystem være både dyr og kompliceret med kabelføring, forstærker og forskellige systemløsninger. Så er soundbaren en god mellemting. Den har normalt en fyldigere lydbillede og betydeligt mere tryk i bassen ned TV'et indbyggede højttalere – derimod får du aldrig ægte surroundsound uden at anskaffe en løsning med fritstående baghøjttalere.

Soundbaren kræver sjældent større ekspertise at installere. I princippet plejer det bare at være slutte den til og tænde TV'et. Mange modeller kommer også med trådløse opkoblingsmuligheder som for eksempel Bluetooth og indbyggede streamingtjenester. Det gør, at du kan afspille musik uden at have TV'et tændt.

Køb af soundbar

Når du skal købe en soundbar, er lydkvaliteten i forhold til prisen naturligvis den vigtigste faktor. Forskellige modeller har forskellige løsninger til de forskellige registre. Der findes for eksempel 2.1-modeller, som har to fronthøjttalere i soundbaren og en ekstern subwoofer. Men det findes også 3.0-modeller, er således er udstyrede med to fronthøjttalere, en centerhøjttaler, men mangler ekstern subwoofer.

Visse modeller har også såkaldt virtuel surroundsound. Det går ud på, at de med forskellige teknikker giver en slags simuleret surroundoplevelse, der virker som en ægte. Det fungerer desværre sjældent godt i praksis.

Vil du have ægte surroundsound, er der kun en vej at gå, og det er at anskaffe et 5.1-lydsystem (eller større). Som du sikkert forstår, er det ikke muligt at integrere en 5.1-løsning i en soundbar, fordi de bagerste højttalere skal placeres bagved dig, for at du kan få ægte surroundsound Vil du have en løsning, der understøtter ægte surroundsound, er der modeller til det, med systemer der kan udvides. Det indebærer, at du kan tilslutte to baghøjttalere til soundbaren. Hvis du har den type krav, bør du dog sondere markedet for komplette hjemmebiografsystemer og sammenligne dem med den soundbar, du kigger på, for at se hvad du får for pengene.

Når du leder efter en passande soundbar, er det også vigtigt at undersøge deres tilslutningsmuligheder og holde dem op mod dine behov. Har du meget, teknisk grej på TV-hylden, såsom spillekonsoller, medieafspillere og lignende? Så skal du have en soundbar med flere HDMI-porte. De lidt billigere modeller kommer dog sjældent med særlig mange HDMI-tilslutninger. Har du derimod kun 1-2 apparater, der skal tilsluttes, er der mange soundbars, der kan passe til dine behov.

Det er værd at bemærke, at mange soundbars kan styres med TV'ets fjernbetjening. En anden funktion som kan være værd at overveje, er, hvis du vil have indbyggede streamingtjenester som eksempelvis Spotify. Det gør det nemt at streame fra mobiltelefonen, hvis du mangler disse tjenester i TV'ets udvalg af apps og funktioner.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem