Opdateret  

Test af 10 spillekonsoller: Hvilken konsol skal du vælge?

Daniel Hessel

Hvilken er den bedste spillekonsol? Er Nintendo bedst til børn? Vi har testet de forskellige spillekonsoller for at give dig svaret. Her kan du også blive klogere på den store 'PlayStation 5 vs Xbox Series X'-kamp.

Test af 10 spillekonsoller: Hvilken konsol skal du vælge?

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Ærlig talt. En spillekonsol er aldrig bedre end selve spillet. Og når du spiller online, er det helt værdiløst, hvis du ikke har den samme maskine som dine venner. På trods af det så har vi alligevel forsøgt at sammenligne de æbler og pærer, som udgør den vidunderlige og enormt varierende verden af spillekonsoller.

Vi har levet med, testet og spillet på konsollerne gennem lang tid. Det har vi gjort allerede fra de blev udgivet, og vi gør det stadig.

Testen opdateres derfor løbende, og samtidig tager vi hensyn til et par grundlæggende parametre:

  • Udbuddet af spil: En spillekonsol uden underholdende spil er helt værdiløs. Derfor er udbuddet af spil i dag og i fremtiden faktisk endnu vigtigere, end den konsol der testes.

  • Controller og hardware: Spillekonsollen er dit vigtigste redskab og den skal selvfølgelig være i topklasse. Samtidig kan der findes forskellige specielle controllere eller hardware-funktioner, som adskiller sig fra mængden.

  • Tjenester og software: Skal du betale for at spille online? Hvor godt udviklet er dine muligheder for at købe spil, eventuelle abonnementstjenester og at finde venner at spille sammen med? Men det er også vigtigt, at konsollens brugerflade er nem at navigere i og let at overskue. Under spillet bør det være let at holde øje med, hvad vennerne skriver eller at invitere flere venner med i spillet.

  • Medier: Det er lang tid siden en spillekonsol kun var til at spille på. I dag kan du for eksempel se Blu-ray film eller streame film og serier direkte. Men hvordan fungerer det og hvilke muligheder har du? Det er også vigtige elementer, som vi naturligvis tager med i betragtning.

Når alle de ovenstående faktorer lægges sammen og sammenlignes med prisen for såvel spillekonsollen, dens tilbehør og med abonnementstjenesterne, så er vi klar til at kåre testens vinder.

Vi har testet nogle af markedets mest populære spillekonsoller. Her kan du se alle priser og tilbud på spillekonsoller.

1. Sony PlayStation 5 - BEDSTE SPILLEKONSOL

En skøn opgradering der er gearet til fremtiden

Mål: 39,0 x 16,0 x 10,4 cm Vægt: 4,5 kg Processor: 3.5-GHz AMD Zen 2 Grafik: AMD RDNA 2 Hukommelse: 16GB Lagerplads: 1TB SSD Video: Spil og film i op til 8K-opløsning Optisk drev: UHD Blu-ray Trådløs kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6) Tilslutninger: HDMI Output (HDMI 2.1), 3 USB (3.0) Inkluderet tilbehør: Controller, HDMI-kabel

Sony PlayStation 5 (PS5)

Sony Playstation 5 er nok den mest ventede spillekonsol i 2020. Spilgiganten Sony har stort set konsekvent haft størst salgssucces med sine konsoller siden midten af 90’erne. Og altså også flest fans derude, der har ventet på den her nyhed.

Men hvad er det så for en konsol, som Sony har lanceret?

Mens den nye Xbox mest er en forsigtig opgradering i kombination med fantastisk hardware, så tør Sony at skeje betydeligt mere ud med sit svar på næste generation af konsoller. Det er både godt og skidt.

Virkelig spøjst (og grimt) design

Vi må nok hellere starte med det åbenlyse og negative.
Der er ingen grund til at pakke det ind.

PlayStation 5 har virkelig fået et grimt design. Vi har det lidt sådan, at hvis den været en spillekonsol i science-fiction-filmen ’Johnny Mnemonic’ fra 1995, så havde den haft det her design – klart 90'er-futuristisk. Men den blev trods alt lanceret i 2020.

Konsollen kan placeres både liggende og stående. Når den placeres i liggende tilstand, får den os til at tænke på en kæmpe hvid bærbar computer, hvor batteriet er svulmet op og har smadret chasisset.

I stående tilstand kan den nok bedst sammenlignes med en router. Her ser du i øvrigt den nye PS5 ved siden af PS4 (der er noget forskel, som du kan se).

PS5 sammenlignet med PS4

Designet har lidt nogle begrænsninger for, hvordan du kan placere konsollen. Det er ellers ikke noget, du før har skulle bruge krudt på at overveje. De buede sider på konsollen gør nemlig, at den er virkelig grim og ustabil i liggende tilstand – faktisk i sådan en grad, at du får et lille bordstativ med til konsollen for at sikre, at den står stabilt.

PlayStation 5 er i det hele taget en stor konsol. Det må vi slå fast.

Når vi ser på PS5 i stående tilstand, får det næsten Xbox Series X og PlayStation 4 til at ligne et par flotte bærbare konsoller. Konsollens bredde og højde bør dog umiddelbart ikke betyde noget for dig, hvis du bare ønsker at stille konsollen direkte på TV-bordet – ligesom med den seneste Xbox.

Fremtidens controller

Nok om designet. Videre til det positive ved PS5.

Vi skal nok komme til hardwaren og konsollen som sådan, men lad os lige gøre et stop ved controlleren. Nu hedder den DualSense.

Det ser umiddelbart lidt ud som om, at du har taget DualShock-controlleren fra en PS4 og klistret en hvid plastik-rustning på. Men i modsætning til selve konsollens design, så mener vi det her ret positivt.

For controlleren er virkelig flot.

Den nye DualSense-controller til PS5

Controlleren har samme bevægelsessensor og touchpad, som vi kender fra Sonys tidligere controller. Men nu er der også plads til en indbygget mikrofon og betydeligt bedre vibrationsfunktioner (haptisk feedback) med flere forskellige niveauer, der faktisk gør en forskel.

Den store nyhed er de adaptive skulderknapper.

Afhængigt af hvad du foretager i spillet, tilpasser L2 og R2-knapperne sig efter situationen. De kan være som de altid været ved de tidligere controllere, men også give en tiltagende modstand i takt med, at du holder knappen inde eller klikke lidt som en knap.

Vi var lidt skeptiske i starten, må vi indrømme, men efter lidt tid med controlleren, tør vi godt sige, at det her er konsollens egentlige ’killing feature’. Det spiller bare.

Fremtidens konsol

Selve maskinen understøtter alt det, du har brug for i dag. Og i fremtiden. Hardwaren er på alle måder så hurtig, som Sony har lovet og pralet med, og vi er virkelig overrasket over de hurtige indlæsningstider for både nye og ældre spil.

De spil, der indtil videre er tilgængelige og som udnytter de nye grafikfunktioner, gør det måske ikke fuldt ud endnu, men det ser rigtig godt ud.

Brugerfladen når PS5 er startet

Brugerfladen kan vi genkende fra de tidligere PlayStation-generationer, men alt har alligevel fået en makeover, ligesom en række nye mindre funktioner er blevet tilføjet her og der.

Det giver generelt en følelse af, at alt er nyt og frisk (psst… Microsoft: Husk det til næste lancering, for sådan noget har altså en betydning).

Sammen med konsollen giver Sony dig spillet Astro’s Playroom. Og vi forstår godt, hvorfor Sony har inkluderet lige netop det spil til at demonstrere alle de nye funktioner i hardwaren, flexe musklerne og vise alle controllerens funktioner.
For det er et super underholdende platformspil, der gør det utrolig godt med både at servere noget nostalgi og samtidig vise alt det nye.

Ser vi på spilfronten generelt, så er det (ret usædvanligt, faktisk) lidt små med lanceringsspil.
Stortitlerne ’Spider-man: Miles Morales’ og ’Sackboy: A Big Adventure’ er for så vidt magisk smukke og tilpasset den nye konsol, men de er også udgivet til PS4. ’Demon’s Souls’ er eksklusivt til PS5, men er en remake af samme spil til PlayStation 3.

Det til trods får Sony alligevel pluspoint for at have et langt stærkere line-up af spil til sin nye konsol end Microsoft (især med det inkluderede spil).

PlayStation 5 i liggende tilstand

PlayStation 5 har masser af kraft under kølerhjelmen, som bare venter på at blive udnyttet fuldt ud de kommende år. Og trods den ekstra ydeevne har konsollen egentlig været ganske støjsvag i løbet af vores testperiode. Den nye controller byder på opgraderinger, som faktisk giver mening for fremtidige spil og gaming.

Så i skrivende stund (lige ved lancering af både PlayStation 5 og Xbox Series X) står det meget klart for os, hvilken af de to konsoller der er som skabt til fremtidens gaming.

De adaptive skulderknapper er helt fantastiskehurtig til at indlæse spilmeget støjsvag
Designet stikker helt aflidt småt med lanceringsspil

Prissammenligning

Sammenlign priser
Salgsbutikken Logo

Sony Playstation 5 825 gb (Disc Edition)

4.097 kr.
Nordic-Gamers Logo

Sony PlayStation 5 825GB

4.098 kr.
CompuMail Logo

Sony PlayStation 5 825GB --> På vej ind, levering hos dig 30-09-2023

4.143 kr.

2. Microsoft Xbox Series S - BEDSTE LAVPRISVALG

Produkttype: Spillekonsol Mål: 275 x 151 x 63,5 mm Vægt: 1,93 g Processor: AMD Zen 2, 8 kerner, 3,6 GHz Grafik: AMD Radeon RDNA, 4 TFLOPS Hukommelse: 4 GB LPDDR4 Lagerplads: 512 GB indbygget, proprietær hukommelsesudvidelse op til 2 TB Video: Spil i 1440p, video i 4K Optisk drev: Nej Trådløst netværk: Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac Tilslutninger: HDMI 2.1, Ethernet, 3 x USB-A 3.2 Medfølgende tilbehør: HDMI-kabel, controller

Microsoft Xbox Series S 512GB - White Edition

Xbox Series S er den nye konsolgenerations lillebror. Mens Sony sælger to identiske PlayStation 5 – en med diskdrev og en uden – har Microsoft valgt at gå budgetvejen med Xbox Series S; modsat dens storebror Series X. Det medfører en hel del tekniske begrænsninger, men afhængigt af hvilken slags spiller du er, kan de måske ikke engang mærkes.

Lille konsol

Det interessante i denne sammenhæng er, at Xbox Series S er den eneste af den nye generations spillekonsoller, som du stort set kan gå ud at købe i enhver butik. Mens PS5 og Series X har været konstant udsolgt, siden de blev udgivet, er det forholdsvis nemt at få fat i denne juniormaskine.

Det skyldes naturligvis, at mange gerne vil undgå at købe "b-udgaven" af en spillekonsol.

For på papiret er det netop det, det handler om. Xbox Series S mangler en Blu-ray-afspiller til spil såvel som film, hvilke du i stedet kan downloade eller tilgå via streaming-apps. Samtidig er lagerpladsen halvdelen af, hvad storebror Series X tilbyder: 512 gigabyte over for en terabyte. Når det kommer til tal og tekniske muskler, er Xbox Series S ca. en tredjedel så kraftfuld som Xbox Series X med en grafisk beregningskraft på fire teraflops mod 12 teraflops hos storebror. Det viser sig også i, hvad konsollen kan udsende. 4K-opløsning understøttes i video-apps som Disney+ eller Netflix, men for spil er det i stedet begrænset til højst 1440p (2560 x 1440 pixels).

Det lyder selvfølgelig ikke fantastisk. Især fordi den forrige generations turbo-variant, Xbox One X, kunne prale af seks teraflops.

Hvad Xbox Series S derimod kan prale af, er minimale mål. Det giver os næsten lyst til at klistre en lille skærm på den og kalde den en forvokset Nintendo Switch. Ikke at det egentlig betyder så meget, men det gør det meget nemmere at finde et sted for konsollen at stå, end det var tilfældet med både dens forgænger og Series X. Samtidig er den ligesom sin storebror helt støjsvag. Det er noget, som ingen af Xbox One-modellerne umiddelbart kan prale af, især ikke den kraftigere X-udgave.

Enormt spiludvalg

Dog er de bekymringer, som vi havde om Series X, også til stede her. Nemlig at det hele ikke føles særligt next-gen. Grænsefladen er identisk med Xbox One, hvor den eneste opdatering det seneste år er 4K-opløsning. Bortset fra en deleknap er controlleren identisk med den forrige generation. Her føles PS5 med sin nye controller og nye grænseflade stadig mere som et friskt pust.

Er alt ved Xbox Series S så bare dårligt? Nej, faktisk ikke. Hvis du føler, at al den tekniske snak er lidt overvældende eller ganske enkelt uinteressant, er denne maskine noget for dig. Det samme gælder, hvis du vil have et stort udvalg af spil og samtidig være fremtidssikret til morgendagens spil – så er dette den billige måde at gå til det på.

For det er jo netop det, der er pointen. Når vi sammenligner side om side, ser spil på Series X og PS5 naturligvis bedre ud, særligt med mere skarphed. Men det er, når vi virkelig går ned i detaljer. Hvis vi ikke gør det, men bare går op i at have det sjovt med et spil, tænker vi ikke rigtig over, hvilken opløsning spillet kører i – især ikke, når vi befinder os nogle meter fra skærmen.

Der er en vis bekymring for, at kommende spil kommer til at se dårligere ud på Series S, eller at den slankere konsol reducerer grafikkvaliteten selv på storebror sammenlignet med PS5. Men vi har dog ikke set sådanne tendenser endnu, så bekymringen er nok ubegrundet.

Det er desuden allerede muligt at spille streamede spil på Xbox Series S; både via Microsofts egen Xbox Cloud og Steam (og lignende) via den indbyggede browser. Efterhånden som streamingspil vokser sig større, er der heller ingen grund til at tro, at en Xbox Series S ikke skulle kunne bruges til at spille spil i 4K og med fuld grafik, selvom de bliver streamet. Det kan gøres via en sølle Chromecast, så det kan sagtens også lade sig gøre med en budget-Xbox.

Indtil da er der allerede et kæmpe spiludvalg i Microsofts butik. Læg så Game Pass-tjenesten oveni, hvor du for et månedligt beløb kan spille så meget, du vil, via et kæmpe spilbibliotek, og Xbox Series S virker pludselig mere attraktiv. Særligt fordi Game Pass i stor stil byder på både nye og gamle titler på en måde, som PlayStations tilsvarende tjeneste kun kan drømme om i dag.

Når du køber en Xbox Series S, får du helt bestemt ikke den mest højteknologiske maskine i nabolaget. Men samtidig går du egentlig ikke glip af noget. Det er en konsol, som du rent faktisk kan få fingrene i i dag. Du behøver ikke købe et topmoderne TV for at få glæde af konsollen, den er støjsvag og nem at få til at passe ind i hjemmet, og med Game Pass kommer du til at have flere spil til rådighed, end du har tid til at spille. Det gør Xbox Series S til et perfekt budgetvenligt valg både i dag og i morgen.

Billig next-gen konsolstort spiludvalgfleksibelt formatstøjsvag
Kun 4K til videonoget usikkert fremtidsperspektivsamme grænseflade som forrige generation knap nok opdateret controller

3. Nintendo Switch Lite - BEDSTE BÆRBARE SPILLEKONSOL

Den bedste bærbare spillekonsol på markedet

Mål: 9,1 x 20,8 x 1,4 cm Vægt: 275 g Processor: Nvidia Tegra Grafik: Nvidia Tegra Hukommelse: 4GB Lagerplads: 32GB flash-hukommelse (kan udvides med micro SD-kort) Video: 5,5" LCD-skærm med en opløsning på 1280 x 720 pixel Optisk drev: Nej, kun plads til Nintendo Switch-kassetter Trådløs kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, Bluetooth 4.1 Forbindelser: USB-C Højttaler: Ja, stereo Medfølgende tilbehør: Oplader Andet: Bevægelsessensorkamera og vibrator i controller, lyssensor på skærmen

Nintendo Switch Lite - Grey

Nintendo Switch Lite er lige så indlysende, som den er ubegribelig. Den har en lidt mindre skærm (5,5") end den almindelige Nintendo Switch-model på 6,2 tommer, men opløsningen er den samme.

Batteritiden er også omtrent den samme - men mange af Switchens unikke funktioner er blevet fjernet.

Fokuserer udelukkende på det bærbare

Der medfølger ingen docking, så du kan koble Switch Lite til et TV, ganske enkelt fordi der slet ikke er et stik til det.

Det her en bærbar spillekonsol – helt ud til dine fingerspidser.

Det betyder også, at controllerne ikke kan frakobles. I stedet er de permanent monteret i konsollen. Selv den udfoldelige holder på bagsiden er væk – altså den pind, som får storebror Nintendo Switch til at kunne stå oprejst på bordet, mens du spiller.

Men ellers er alt omtrent det samme, som det har været med den almindelige switch i et par år.

Det er ikke noget problem at tilslutte en ekstra controller trådløst, du oplader stadig med USB-C, og alle spil fungerer på maskinen. Eller - sidstnævnte er en sandhed med modifikationer. For hvis du vil spille spil, der kræver afmonterede controllere og bevægelseskontrol, så kan det være lidt vanskeligt. Men det kan lade sig gøre, hvis du køber delene separat.

Nintendos supergeniale papfoldningsværksted Labo fungerer dog kun delvist på Switch Lite-konsollen, da flere af konstruktionerne er designet sådan, så du skal montere skærmdelen af Switch’en i specielle konstruktioner.

Samme fordele, samme ulemper

Hvis vi ser på Switch’en som en bærbar konsol, så er den dog fantastisk. Det mindre format gør det enormt behageligt at holde konsollen, og vi lægger egentlig ikke mærke til, at skærmen er lidt mindre. Selv tunge spil loader og afvikles på samme måde som ved den originale Switch.

Da du er låst i den bærbare tilstand, så kan vi ganske enkelt sige, at det her er en af ​​de bedste bærbare spilkonsoller, som Nintendo nogensinde har lavet.

Men vi bemærker også, at deling af indhold mellem den gamle og den nye Switch ikke fungerer optimalt. Det er ikke et problem at flytte en spilprofil. Men det er en frustrerende proces, når du vil forsøge at dele profilen (og dine downloadede spil via den konto) mellem to konsoller. Det kræver både meget tid og en konstant internetforbindelse, for at begge konsoller kan fungere godt.

En lignende frustration, som også findes i den almindelige Switch, er, at Nintendo håndterer onlinespil på samme måde som resten af ​​branchen gjorde for ti år siden. De umulige vennekoder vises stadig i tide og utide i stedet for den onlineprofil, som vi faktisk oprettede.

Nintendos eShop er ret træg og vanskelig at overskue med få muligheder for at sortere og navigere.

Konsol med utrolig stærkt spilbibliotek

Alt er godt, når du køber dine spil i fysisk format. Digitale køb fungerer også godt, men processen for alt online føles meget mere firkantet end hos Xbox og PlayStation.

På samme tid handler det i de fleste tilfælde om både spil og oplevelse. I løbet af de år, som Nintendo Switch har været ude, har både store og små udviklere haft tid til at opbygge et rigtig stærkt spilbibliotek. Det betyder, at Switch Lite lanceres med, hvad der sandsynligvis er historiens mest komplette spilbibliotek - især for en fuldt bærbar konsol.

Nintendo Switch Lite er en af ​​Nintendos bedste bærbare konsoller nogensinde. Det mindre format er velegnet til både yngre spillere og til dem med lidt større hænder. Den største ulempe er faktisk delingen af ​​købt materiale mellem to konsoller, som Nintendo let kunne ordne.

Hvis de havde gjort det, ville Switch Lite have været en topscorer - både som en bærbar konsol og som en ekstra konsol i familien.

Smidigt formatdejlig at holde påheftigt spilbibliotek
Besværlig håndtering af konti og onlineoplevelsehalvskidt batteritid

4. Xbox cloud Gaming

Produkttype: Streamingtjeneste til spil Mål: Ikke relevant Vægt: Ikke relevant Processor: Ikke relevant Grafik: Ikke relevant Hukommelse: Ikke relevant Lagring: Ikke relevant Video: Spil i op til 4K Optisk enhed: Nej Trådløs kommunikation: Ikke relevant Tilslutninger Ikke relevant Medfølgende tilbehør: Ikke relevant

HyperX CloudX

Hvis du ejer en Xbox, har Xbox Game Pass i flere år været det naturlige valg at abonnere på. Masser af både nye og gamle spil til hundrede kroner om måneden. Et sjat til på den månedlige ydelse, og du får også PC-versionen af Game Pass, Xbox Live Gold og en forfærdelig masse spil fra EA gennem det, der kaldes Xbox Game Pass Ultimate. Allerede der er det ganske enkelt et rigtig godt tilbud til såvel PC- som Xbox-spillere. Siden efteråret 2020 har der også været endnu en grund til at anskaffe Ultimate-varianten, og det er spil i skyen.

Stort udvalg af spil

Xbox Cloud Gaming ligner i vid udstrækning Game Pass, selvom du spiller det via en app eller via webbrowseren. For de månedlige omkostninger får du et reelt spiludbud, som afspejler, hvordan udvalget ser ud til PC-versionen.

Tjenesten understøtter en række forskellige spil controllere, for det er spil controlleren, der handler om, og ikke mus og tastatur. Så det gør ikke noget, hvis du ikke har den nyeste Xbox-controller derhjemme, en controller til Playstation 4 eller lignende fungerer også.

Der kræves heller ikke meget hardware. Hvis computeren har bluetooth (til controlleren) og en rimeligt opdateret browser, er du i gang. Hvis du bruger Android, skal telefonen eller tabletten køre mindst Android 6.0, som blev udgivet for syv år siden. Da Apple er Apple, fungerer det ikke med Xbox-appen som til Android. Men det er ikke noget problem at køre tjenesten via Safari-browseren. Nyere TV-apparater understøtter også dette, og hvis du er i det humør, også Xbox One og Series S/X.

Ud over at registrere en konto og abonnere på tjenesten er der ikke meget andet forarbejde. Tilslut en passende controller, log ind på din konto, og så er det bare at komme i gang.

Riktig smart

Det skal siges med det samme, at Xbox Cloud Gaming ikke gør krav på at streame kraften fra en RTX 3080-rig til din mobil (som Nvidias Geforce Now). Men samtidig er der aldrig tale om dårlig grafik eller dårlig opløsning.

Det kan godt være, at det lagger her og der, men så er der rigtig kaos i spillet, samtidig med at vi kører på WiFi med halvdårlig dækning. Med bedre forudsætninger eller med en ethernet-ledning oplever vi aldrig nogen problemer.

Det, der derimod er en begrænsning, er lokal multiplayer. Hvis spillet er understøttet til det i den downloadede og installerede form, er det af en eller anden grund deaktiveret i streaming. Multiplayer i onlinetilstand er derimod aldrig noget problem.

Hvis du desuden har en Xbox og er begyndt på et Game Pass-spil, og det spil også er tilgængeligt på xCloud (som det tidligere blev kaldt), har du automatisk din fil med og kan starte

Xbox Cloud Gaming føles helt indlysende, præcis som Game Pass gør til Xbox eller PC. Vi behøver aldrig at fumle med indstillinger, bekymre os særlig meget om internethastighed eller noget som helst overhovedet. Start kontrollen, åbn websitet eller app'en, og spil. Måske ligger dit spiludbud helt i hænderne på, hvad Microsoft stiller til rådighed, men det er præcis sådan, streaming af spil skal fungere.

Rigtig godt udvalgforholdsvis god værdifungerer rigtig stabilt
Egentlig intet i øjeblikket

5. PlayStation 4 Slim

Solidt udvalg af spil til en lavere pris

Mål: 26,5 × 3,9 × 28,8 cm Vægt: 2,1 kg Processor: AMD Jaguar Grafik: AMD Radeon Hukommelse: 8GB GDDR5 (delt) Lagerplads: 500GB / 1TB Video: Spil og film i op til 1080p-opløsning Optisk drev: Full-HD Blu-ray Trådløs kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 2.1 Tilslutninger: HDMI, 2 USB (3.1), AUX Inkluderet tilbehør: Enkelt headset, controller

Sony Playstation 4 Slim 500GB - Black Edition

PlayStation 4 Slim (eller PS4 Slim som den jo kort og godt også hedder) er i dag standardudgaven, når vi ser på PlayStation-konsollerne. Den originale og "tykke" PS4 er udgået og erstattet af den her.

Slim-udgaven blev lanceret som en slankere og lettere model tilbage 2016, altså 3 år efter den ældre og større maskine.

Så med de år på bagen kan vi jo efterhånden betragte PS4-konsollen som lidt af en veteran.
Med et fantastisk spilbibliotek og fed teknologi.

Slank model med ny controller

Fronten på PlayStation 4 Slim

Sony har for vane at give deres PlayStation-modeller en overhaling. Sådan har det været med de tidligere konsoller, og PS4 Slim er selvfølgelig ingen undtagelse.

Her har Sony sendt al teknikken på lidt af en slankekur for at kunne give dig en mindre konsol.
Det er egentlig ikke, fordi det har nogen større designmæssig betydning, for konsollen bliver jo alligevel ofte placeret i et tv-bord eller lignende.

Men med opdateret hardware har konsollen blandt andet fået et forbedret kølesystem, der gør PS4 Slim betydeligt mere støjsvag end sin storebror.

Men det betyder altså ikke, at det er en stille maskine, du tænder for.
Det hører du, når du går i gang med nogle krævende spil og gamer sent om aftenen ved lav lydstyrke.

Her er Xbox lykkedes bedre, vil vi sige.

PlayStation 4 Slim set på afstand

Sammen med konsollen får du en opdateret udgave af Sonys DualShock 4-controller. Første gang du lige ser på den, lægger du måske ikke mærke til noget nyt og kan udpege nogen forskelle. For den er næsten identisk med den tidligere controller.

Men controllerens indbyggede batteri er blevet mere kraftfuldt, og Sony har også tilføjet nogle prikker på de analoge styrepinde for at give dig et bedre greb.

Bagsiden og udgange på PlayStation 4 Slim

Desværre kan Blu-ray-afspilleren ikke afspille nogen 4K UHD-film, kun de almindelige skiver. Det er ellers noget, som konkurrenten Xbox One S kan prale med (men hey, ikke engang PS4 Pro kan være, selvom den jo godt kan køre 4K-spil...)

Brugerfladen er den samme som ved den almindelige PS4, altså enkel og overskuelig uden for mange forstyrrende elementer.

Mange år på bagen

PlayStation 4-serien begynder efterhånden at nærme sig sin afslutning, nu hvor PS5 lurer lige rundt om hjørnet. Spørgsmålet er, om du skal slå til og købe den nye konsol? Eller om PS4 Slim er fint nok til dit behov?

PS4 Slim kan køre mange af de samme spil, du kan finde lige nu – selv det ret vellykkede virtual reality-headset PlayStation VR.

Hvis du ønsker det nyeste af det nye, så er PlayStation 4 Slim ikke en konsol for dig. Så kan du lige så godt vente. Men hvis du er på jagt efter et rigtig solidt spilbibliotek med nogle de mest toneangivende titler i den her konsolgeneration, så er det uden tvivl et køb, du vil blive tilfreds med.

Udvalget af spil er bredt med noget for enhver smag.

DualShock 4-controlleren til PS4 Slim

Hvis du bruger meget af din tid på at spille online eller vil have en abonnementstjeneste til spil, så kan PS4 ikke rigtig måle sig med Xbox. Både gaming og sociale muligheder i og omkring spil vil du opleve meget mere naturligt dér.

PlayStation Now er i øvrigt en både langsom og ret begrænset abonnementstjeneste, når vi sammenligner med Microsofts.

Men hvis du er vild med singleplayer-spil, så er PlayStation 4 Slim en super konsol med nogle af de allerbedste eksklusive spiltitler i den her konsolgeneration.

Stort udvalg af spilskøn brugerfladegode controllere
Mangler 4K-understøttelse (i hvert fald til film)ret dårligt spilabonnementstøjende spillekonsol

6. Xbox One S

Rigtig god og støjsvag spillekonsol til dig der elsker multiplayer-spil

Mål: 30 x24 x 6 cm Vægt: 3,8 kg Processor: AMD Jaguar 8x1,75 GHz Grafik: AMD Hukommelse: 8GB DDR3 RAM Lagerplads: 500GB / 1TB / 2TB Video: Spil og film i op til 4K-opløsning Optisk drev: UHD Blu-ray Trådløs kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Forbindelser: HDMI ind + ud (HDMI 2.0b), 3 USB (3.0), Optisk S/PDIF, Infrarød-udgang Inkluderet tilbehør: Controller, 1 måneds prøveabonnement på Xbox Gold, HDMI-kabel

Microsoft Xbox Series S 512GB - White Edition

Xbox One S er en moderne og gennemtænkt spillekonsol. Og hvis du tidligere har brugt adskillige timer i selskab med Xbox 360, så vil du virkelig sætte pris på, hvor stille den her konsol er.

Controlleren er lige så vidunderlig, som den altid har været. Den har fået lidt mere tekstur og riller over sig, og i starten er det både lidt uvant og forstyrrende, men under de lange spilsessioner gør det en forskel for grebet og den måde, du holder på controlleren.

Selvom det er nyt og anderledes, så vænner du dig egentlig ret hurtigt til det. Og du tænker, at det var nøjagtig sådan her, at det altid burde have været.
Det var i hvert fald vores oplevelse.

Den ergonomiske og komfortable controller er faktisk en af de store fordele hos Xbox.

Billede af Xbox One S set forfra

Det eneste, vi sådan set mangler, er, at Microsoft får inkluderet et batteri, der kan genoplades, så du er fri for at sidde og skifte batterier på controlleren 2-3 gange om ugen.

Let at finde nye venner

En anden fordel ved Xbox One S er softwaren. Ikke udseendet af brugerfladen, men selve indholdet.

Abonnementstjenesten er fantastisk god i forhold til prisen og når vi vurderer, hvad du egentlig får for pengene. Og så er det nemt at streame indhold (hvis du har det rigtige udstyr), mens den understøtter 4K-opskalering for film.

Xbox One S set fra siden

Softwaren byder på forskellige apps, blandt andet de vigtigste som Spotify og Netflix og andet i den kategori. Men udvalget måtte egentlig gerne være større, når vi tænker over, at One-konsollen har været på markedet siden september 2014.

Microsoft havde i første omgang integreret deres spilstreaming-tjeneste Mixer (den er dog lukket ned i sommeren 2020), men Twitch fås som en app, så du kan dele dine spil og oplevelser med andre. Det kan du også via Xbox Groups.

Bagsiden af Xbox One S

Groups er en fantastisk funktion for personer, der kan lide at spille sammen med andre, men som ikke har så stort et netværk til det. Du kan skrive, at du leder efter andre gamere til et bestemt spil, ligesom du kan anmode om medlemskab i en gruppe.

Det er en fantastisk måde hurtigt at finde venner på, og det gør så mange multiplayer-spil langt sjovere.

Lidt langsomme menuer

Menuerne har efterhånden fået et ret godt flow, selvom der er noget forsinkelse. Det store problem med menuerne er egentlig brugerfladen.

Det tager virkelig mange klik at komme frem til det, du skal, og selv genvejsmenuen under spil har det her problem. Microsoft opdaterede godt nok brugerfladen en smule i foråret 2020, og det blev lidt bedre, men det er stadig det samme rodede system, der halter efter brugerfladen på PlayStation 4.

Controlleren til Xbox One S

Xbox One S er trods sine mangler en ultimativ spillekonsol til prisen, og det er skønt at se, hvor let det er at kunne spille sammen med andre online.

Hvis du er inkarneret fan af PlayStation-verdenen, så rykker den her konsol formentlig intet hos dig. Men er du en af dem, der blev en anelse skuffet over, hvordan den første Xbox One virkede, da den blev lanceret, så er det tid til at overveje den her.

Vakler du mellem PlayStation og Xbox, så er One S bestemt et rigtig godt køb – især hvis du er vild med multiplayer-spil.

*Forskellen mellem Xbox One X og Xbox One S er egentlig, at X er noget mere kraftfuld og derfor understøtter ægte 4K, mens S kun kan skalere indhold i fuld-HD op til 4K. Så har du et 4KTV (eller overvejer at købe et), bør du gå efter X i stedet for One S.

Let at finde andre gamere med Groupsrigtig god controllerlarmer ikkesuper abonnementstjeneste
Ingen batteripakke til controllerenrodet brugerflade

7. Nintendo Switch

Nintendo Switch – en utrolig alsidig og bærbar spillekonsol

Mål: 173x102x13,9 mm Vægt: 297 g Processor: Nvidia Tegra X1 Grafik: Maxwell-baseret Hukommelse: 4 GB LPDDR4 Lagring: 32 GB indbygget, micro SD-kort Video: 720p i bærbar, op til 1080p i docket tilstand Optisk enhed: Nej Trådløs kommunikation: Wifi 802.11 a/b/g/n/ac Tilslutninger konsol: USB-C, Høretelefoner Tilslutninger dock: HDMI ud, 2 USB (2.0), 1 USB (3.0) Medfølgende tilbehør: Controllere, dockingstation, joy con-adapter

Nintendo Switch - Red/Blue - 2019

Med Nintendo Switch viser Nintendo, at det ikke er den fedeste hardware, der er nødvendig for at lave en underholdende spillekonsol - en tradition, som de har båret i næsten tyve år. At kombinere både bærbart og stationært spil med en lang række nye ideer er et vindende koncept.

Bærbar med indbygget multiplayer

For de uindviede kan Nintendo Switch konceptet virke lidt underligt og ligefrem svært at forstå - men det giver hurtigt mening.

Nintendo Switch er dybest set en bærbar spillekonsol, der ikke er ret anderledes end Game Boy Advance i form - Switch er dog lidt større.

Billede fra test af spillekonsol Nintendo Switch - her med Super Mario på skærmen

Skærmen måler 6,2 tommer og er en touchskærm. Dette plus de ydre dimensioner betyder, at du ikke skal mase din Switch i baglommen, når du går ud i byen - men den er alligevel absolut bærbar.

Batteritid

Batterilevetiden varierer afhængigt af, hvor tunge spil du spiller. Nintendo Switch udgivet i 2017 pralede med 2,5-6 timers spilletid. I 2019 udkom en ny version med modelnavnet HAC-001 (-01), hvor den eneste ændring var bedre batterilevetid, som derefter landede på 4,5 til 9 timer.

Joy Cons - controllere

På hver side af skærmen sidder betjeningsdelene, bedre kendt som Joy Cons. Enten sidder de fast i konsollen, mens du spiller, eller også er de adskilt fra konsollen og bruges som løse controllere. Når du har dine Joy Cons løse, så kan du vinkle stativet (støttebenet) ud fra bagsiden af ​​Nintendo Switch. Stativet er lidt vakkelvornt, men det giver dig mulighed for at placere din Switch på et bord, så du får dine hænder fri.

Billede fra test af spillekonsol Nintendo Switch - her med stativet foldet ud

Du kan spille med en controller i hver hånd, lidt som du engang gjorde med kontrollerne til Nintendo Wii. Eller du kan bruge den lille plastadapter, der følger med i æsken, til at samle betjeningselementerne til en sammenhængende enhed.
Mange spil er designet til at blive kørt med kun en af ​​kontrollerne, så du kan spille med en ven uden at skulle købe en ekstra kontrol - og det er smart!

Du fjerner også controllerne (Joy Cons), når du placerer konsollen i den medfølgende dockingstation. På denne måde kan du få billedet op på dit TV og spille ligesom med en stationær spilkonsol.

Mange smarte detaljer

Siden 2017 er der sket meget med Nintendo Switch, udover at selve konsollen er blevet udgivet i en ny version, en Lite -version og senest med en OLED-skærm. Derudover er muligheden for at bruge controllere fra din gamle Gamecube blevet tilføjet.

I 2021 kom en opdatering, der endelig giver dig mulighed for at parre et par Bluetooth høretelefoner med maskinen. Tidligere var der kun mulighed med ledning. Vær dog opmærksom på, at en Bluetooth lydenhed godt kan skabe latens (forsinkelser) imellem lyd og billede (det er ikke altid tilfældet), så hvis du har muligheden og rigtig gerne vil køre trådløs lyd, så sørg for at bruge en adapter.

Billede fra test af spillekonsol Nintendo Switch

Joy Con-controllerne har også indbyggede bevægelsessensorer, der ligner dem i controllerne til Nintendo Wii, samt et enklere kamera og mikrofon. Det betyder, at vi har set en masse sjove muligheder for at kontrollere dine spil, især gennem Nintendos egen Labo-serie.

Meget sjov trods spinkel hardware

Spillene til Nintendo Switch kan groft sagt opdeles i tre (fire) kategorier: Nintendos egne spil, retro / indie-spil og spil fra tredjepart.

  • Nintendos egne spil: Som forventet er Nintendos egne spil af en høj standard og spinder rigtig godt på den hardware, der er tilgængelig. I praksis er det en chip, der ligner den, der var i mobiltelefoner i 2016.

Retro- og indie-spil har været en kæmpe succes for Switch.

  • Indie -spil: Her er det normalt sådan, at denne type spil udgives til PC og Nintendo Switch på samme tid, mens Xbox og Playstation må vente.

  • Retro -spil: Her går det også godt. Her har Nintendo løst det selv med en rimelig billig abonnementstjeneste, der giver dig adgang til mange gamle NES- og SNES-spil. I efteråret 2021 udvides denne service til også at omfatte Nintendo 64 og Sega Mega Drive -spil - en decideret guldgrube til nostalgikere. Derudover er der en levende flora af retrospil og nye udgivelser at købe i onlinebutikkerne.

  • Tredjeparts spil består desværre stort set af nye udgivelser. Selvfølgelig kan det være sjovt, hvis du ikke har spillet spillene før. Men for det meste sælges spillene til fuld pris til Nintendo Switch, mens du let kan finde dem i udsalgskassen til andre konsoller. Samtidig ser det ofte ud til at være en slags teknologisk demo. En slags "Se bare! Vi kan faktisk gøre der her spil fuldt funktionelt - selv på en Switch". Nogle gange, som med The Witcher 3 eller Bioshock, går det rigtig godt. I andre tilfælde, såsom Assassin's Creed 3, er resultatet næsten ikke spilbart.

Konklusion på test af spillekonsol Nintendo Switch

På trods af mangel på hardware har Nintendo Switch vist sig at kunne tilbyde gode spiloplevelser samt hektisk multiplayer -clearing og unikke oplevelser i en maskine, der i sig selv er så unik som mange af spil-idéerne til den.

Vildt fleksibelt systemto controlleremange gode og sjove spil
Lidt kort batteritidlidt spinkel hardware

8. Nintendo Switch OLED

Nintendo Switch OLED – Luksusudgave af en i forvejen god spillemaskine

Produkttype: Spillekonsol Mål: 242x102x13,9 mm Vægt: 420 g Processor: Nvidia Tegra X1 Grafik: Maxwell-baseret Hukommelse: 4 GB LPDDR4 Lagerplads: 64 GB indbygget, micro SD-kortplads Video: 720p i bærbar tilstand, op til 1080p i docket tilstand Optisk enhed: Nej Trådløs kommunikation: Wi-fi 802.11 a/b/g/n/ac Tilslutningsmuligheder konsol: USB-C, Hovedtelefoner
Tilslutningsmuligheder dock: HDMI-udgang, 2 USB, Ethernet Medfølgende tilbehør: Kontroller, dockingstation, joy con-adapter

Nintendo Switch OLED Model - White

Allerede siden Nintendo Switch udkom i 2017 har der været rygter om en Pro-version af spillekonsollen. Da Nintendo Switch Lite udkom i september 2019, så tog rygterne for alvor fart.

Men nu er “Pro-versionen” af Nintendo Switch endelig her
- måske bare ikke på den måde, som mange havde nok forventet.

Nintendo Switch OLED er en lidt mere luksuriøs udgave i samme stil som de forskellige XL-udgaver, som Nintendos bærbare konsoller normalt er udstyret med.

Billede fra testen af spillekonsol Nintendo Switch OLED - her set på højkant med Mario Cart på skærmen

Ens på indersiden

Nå, men skal vi se at få besvaret de største spørgsmål?

  • Ja, Nintendo Switch OLED er på mange måder den samme maskine med den samme chip som i den almindelige Nintendo Switch. Det er på ingen måde den Pro-udgave, som mange havde forventet. Efter at have ventet så længe, så kan vi nok stoppe med at håbe.
  • Og ja, det betyder, at de spil, som den almindelige switch har lidt svært ved at køre, desværre heller ikke bliver bedre med Pro-udgaven.

Udover det samme indre, så får vi da nye tiltag:

  • Understøttelse af trådløse hovedtelefoner, hvilket Nintendo Switch fik via en opdatering for nylig.

  • 64 Gigabyte lagerplads. Det er dobbelt så meget som sidst. Det betyder, at du ikke behøver at investere i eksterne SSD-kort, før du overhovedet har forladt butikken med din nye Switch. Og det er vigtigt at tænke på, da OLED-modellen er omkring 1.000 kroner dyrere end forgængeren.

Nyheder på ydersiden

Selv udvendigt ser Switch og Switch OLED også næsten identiske ud. Samme Joy Con-controller, der stadig fungerer. Størrelsen indebærer, at maskinen også passer i de forskellige Nintento LABO Toy-Con kit.

Noget helt nyt ved ydersiden er derimod sket med det indbyggede stativ. Stativet dækker nu hele bagsiden og kan indstilles trinvist i forskellige positioner. De er en forbedring i forhold til de tidligere stativer, som mildest talt har virket skrøbelige og begrænsede i deres anvendelse.

Billede fra testen af spillekonsol Nintendo Switch OLED - her kan den ses med stativet slået ud fra bagsiden

Frisk skærm og større skærm

Den absolut største nyhed er skærmen. Selvom konsollen i sig selv har mere eller mindre samme størrelse som tidligere, så er rammen omkring skærmen blevet tyndere, hvilket giver plads til en større skærm.

6,2 tommer er nu blevet til syv tommer og dertil med den betydeligere bedre skærmteknologi OLED, som giver dig bedre farver og dybere sort.

Det er også ved skærmen, at Nintendo gør sin nu klassiske XL-manøvre. For selvom skærmen er 0,7 tommer større, så er opløsningen stadig på 720p, eller 1280x720 pixels.
Det var lidt et problem med for eksempel Nintendo DS XL, som gjorde det samme med ret grynet grafik som resultat.
Vi får dog ikke samme oplevelse her, da opløsningen allerede fra begyndelsen er ret høj, men du kan ikke forvente at få et skarpere billede, bare fordi skærmen er blevet større.

Billede fra testen af spillekonsol Nintendo Switch OLED - skærmbillede fra Mario Cart

Bekymring for fastbrænding

Med OLED-skærmen kommer også et af konsollens største spørgsmål. For selvom OLED-teknologien giver helt fantastiske billeder, så er der hele tiden bekymringen for fastbrænding af billeder på skærmen.

Fastbrændinger opstår typisk, når det samme grafikelement står det samme sted på skærmen i lang tid. Det kunne eksempelvis være livstælleren eller i menuerne.

Nintendo selv har sagt at Switch OLED er lavet for at kunne holde længe, men anbefaler samtidig brugeren til altid at have både automatisk lysstyrke og automatisk nedlukning ved inaktivitet slået til.

Nogle funktioner til at flytte rundt i pixels eller nogle menupunkter til at “rense” skærmen, som vi ellers kan finde i TV-apparater, findes ikke på Switch OLED.
Selvom risikoen for fastbrænding er ret lav, så virker det stadig som om, at Nintendo lader ansvaret ligge hos forbrugeren i stedet for selv at forsøge at løse det.

God batteritid

En fordel med OLED-teknologien er, at skærmen bruger lidt mindre strøm. Det mærkes på Nintendos nye Switch OLED, hvor batteritiden ligger på samme niveau som 2019-udgaven - trods nu den større skærm. Batteritiden afhænger naturligvis af, hvor tunge spil du spiller, men du burde have strøm nok til 4,5 til 9 timers spilletid.

Opdateret docking

Dockingstationen, som giver dig mulighed for at koble konsollen til dit TV er også opdateret. Selve dockingen af konsollen føles lidt mere stabil denne gang.
Nintendo har fjernet den tredje USB-port og i stedet erstattet den med en netværksudgang til dig, som ikke ønsker at bruge Wi-Fi. Opløsningen på maximalt 1080p i docket tilstand er dog stadig den samme.

Billede fra testen af spillekonsol Nintendo Switch OLED - dockingstation med netværksudgang

Nintendo Switch OLED er på mange måder den samme slags XL-udgave, som for eksempel Nintendo DS og 3DS blev begavet med et stykke inde i deres livscyklus.

Vi tror ikke, at der kommer en Switch Pro. Vi tror mere på, at der kommer en ny konsolgeneration fra Nintendo.
Vi gætter på, at det kan ske i løbet af 2023.

Konklusion på test af Nintendo Switch OLED

Uanset om du:

  • Vil tilslutte din konsol til internettet med kabel
  • Vil have en lidt mere luksuriøs skærm, når du spiller bærbart
  • Er førstegangskøber
  • Ønsker at øge antallet af switches i husstanden

.... så er Nintendo Switch OLED et lidt mere luksuriøst alternativ til den almindelige udgave.

Men samtidig går du ikke glip af noget specielt ved at købe den almindelige variant, som i stedet kan være et bedre økonomisk alternativ.

Fin skærmbedre stativsamme sjove egenskaber som den originale switch
Ingen højere opløsning eller bedre ydeevne rimelig høj prisrisiko for fastbrænding af billede

9. Xbox Series X

Satser på fremtiden, men den er her ikke endnu

Mål: 30,1 x 15,1 x 15,1 cm Vægt: 4,45 kg Processor: 3,8 GHz AMD Zen 2 Grafik: AMD RDNA 2 Hukommelse: 16GB Lagerplads: 1TB SSD Video: Spil og film i op til 8K-opløsning Optisk drev: UHD Blu-ray Trådløs kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Forbindelser: HDMI-udgang (HDMI 2.1), 3 USB (3.0) Inkluderet tilbehør: Controller, 1 måneds prøveabonnement på Xbox Gold, HDMI-kabel

Microsoft Xbox Series X - Black Edition

Xbox Series X er den luksuriøse udgave i Microsofts næste Xbox-generation. Her får du mere kraft og hastighed end nogen anden Microsoft-konsol.

Det er fedt!
Men vi sidder også lidt tilbage med en oplevelse af, at Xbox Series X er lanceret i en tid, hvor den ikke rigtig passer ind. Det vender vi tilbage til.

Tårnet med begrænsninger

Xbox Series X ligner ikke nogen andre konsoller, vi før har set. Eller jo.
Det skulle da lige være, hvis du stabler to Nintendo GameCube-konsoller oven på hinanden og du så kommer rigtig tæt på.

Den her konsol har nemlig en rektangulær form, og det er meningen, at den skal stå oprejst – altså på samme måde som computerkabinetter til stationære computere gør. Den kan også ligge ned, men så er spørgsmålet, om du har plads på hylden eller tv-bordet?

Modsat Xbox One (den blev udgivet herhjemme i 2014) har Microsoft ingen illusioner om at give dig et nyt produkt, der skal fungere som en samlende enhed for al hjemmeunderholdning. Sådan er det ikke med Series X.
Det betyder, at du er fri for ekstra HDMI-porte på bagsiden, der roder (eller det forfærdelige Kinect-kamera, som One-konsollen blev leveret med).

Series X har fuldt fokus på gaming.
Punktum.

Du kan selvfølgelig se alt fra DVD til 4K Blu-ray på den konsol, der har et fysisk diskdrev, og du kan køre apps som Netflix og Disney+ på den. Men Microsoft har meldt klart ud: Spil kommer i første række.

Så vi har naturligvis store forventninger til den ny konsol, når vi sætter strøm til den for første gang. Men vi bliver faktisk lidt skuffet.

Selve processen med at komme i gang har Microsoft forenklet (det er vi glade for), men brugerfladen er nøjagtig den samme som ved Xbox One. Altså den samme rodede opsætning. Vi sidder slet ikke med den der følelse af at have fremtiden direkte i vores stue, altså hele den oplevelse og stemning, som en spritny konsol normalt giver.

… og skal vi køre videre i samme spor, så er der ingen understøttelse af HDR10+, og selvom konsollen rent teknisk kan spytte indhold ud i 8K-opløsning, er den funktion ikke tilgængelig lige nu.

Fokus på det gamle

Ser vi på den nye controller, så er den stort set identisk med controlleren fra forrige Xbox-generation. En ny knap er blevet tilføjet, så du lettere kan tage skærmbilleder og optage gameklip, men ellers er det den samme controller.

Så det betyder jo egentlig, at du kan bruge din gamle Xbox-controller til din nye konsol og spare pengene til en ekstra. Men vi havde nu håbet, at Microsoft havde opgraderet controlleren med nogle funktioner. For eksempel i stil med de nye adaptive skulder-knapper, som vi ser på den nye DualSense-controller til PlayStation 5.

En anden ting, der går lidt igen ved lanceringen af Xbox Series X, er et lidt skrabet udvalg af spiltitler til konsollen - sådan var det også ved lanceringen af Xbox One. En konsol skal jo gerne lanceres med nogle eksklusive spiltitler, der viser, hvad maskinen er i stand til.

Den første Xbox havde Halo. Xbox 360 gjorde det samme med Kameo og Project Gotham Racing 3.
Men for Xbox Series X er det ikke lige så nemt at finde nogen titler, der er helt eksklusive ved lanceringen. Microsoft har i stedet fokus på, at enheden er bagudkompatibel og kan spille stort set alle titler fra tidligere Xbox-generationer.

En masse titler (såsom Gears of War 5 og Forza 4) er blevet opgraderet til at udnytte konsollens kraft og specifikationer. Men du er nødt til at vente mindst et halvt år, før du finder de eksklusive spiltitler, der nyder glæde af alle konsollens styrker.

Musestille muskelbundt

Nu har vi efterhånden nævnt Xbox One et par gange. Det er jo den seneste Xbox-konsol, vi kan sammenligne med.

Dengang var der nogle kompatibilitets-issues (bl.a. problemer med den indbyggede Blu-ray-afspiller), og det er heldigvis ikke sket den her gang. Men det føles som om, at Microsoft kunne have gjort mere med både hardware og software.

Selvom vi ikke har meget spilmateriale, der virkelig presser konsollen til det yderste, så får vi alligevel et godt indblik i, hvad det er Microsoft disker op med.

Lad os starte med at konstatere, at den er stort set musestille. Den høres aldrig på trods af flere timers afspilning i 4K-opløsning.

Det mest imponerende (og også det, der er hele humlen ved den nye konsolgeneration) er loadtiderne. Indlæsning af en ny bane i Gears 5 eller Doom Eternal tager nu kun et par sekunder. Tidligere havde vi jo nærmest god tid til at gå ud og brygge en kop kaffe, mens vi ventede.

Lige her kan du tydeligt mærke hastigheden fra den nye SSD-harddisk. Det imponerer os i den grad.

Der er virkelig meget power i Xbox Series X! Så du har rigeligt med spiloplevelser og grafiske lækkerier i vente, som du ikke har været bare i nærheden af med de nuværende konsoller. (Du kan bare ikke se det fuldt ud ved lancering, men det kommer).

Vi må også slå et slag for Game Pass. Det er Microsofts abonnementstjeneste for spil.
Det giver dig adgang til en bunke spil i de fleste kategorier for en fast månedlig pris. Langt bedre end PlayStation Now, der er den tilsvarende mulighed hos Sonys konsoller.

Xbox Series X er en imponerende spillekonsol, og som med alle andre modeller er det svært at vurdere maskinen lige ved lancering.

Der er helt klart masser af potentiale, og Microsoft giver dig en solid abonnementstjeneste til både spil og online-gaming. Men vi så nu gerne, at Microsoft havde lanceret næste konsolgeneration med et brag med adskillige stor spiltitler!

Series X sætter i hvert fald skub i konsolkampen, og vi glæder os til at følge med i, hvad der sker.

Vanvittigt hurtige loadtiderstøjsvag konsolstort potentiale
Sparsomt udvalg af eksklusive lanceringsspilsamme dårlige brugerflade som tidligerefå nyheder ved controlleren

10. Nvidia Geforce Now

Produkttype: Spillekonsol med streamede spil Mål: Ikke relevant Vægt: Ikke relevant Processor: Ikke relevant Grafik: Ikke relevant Hukommelse: Ikke relevant Lagring: Ikke relevant Video: Spil i op til 4K Optisk enhed: Nej Trådløs kommunikation: Ikke relevant Tilslutninger: Ikke relevant Medfølgende tilbehør: Ikke relevant

Når det handler om spil streamet over nettet, er Nvidia Geforce Now på mange måder som forgængeren, der har vist vejen. Det viser sig at være både en fordel og en ulempe for tjenesten, når vi tester den.

Vi kan begynde med, hvad Geforce Now egentlig er, og hvordan den fungerer. I modsætning til Xbox Cloud Gaming og i et vist omfang Google Stadia handler dette ikke i første omgang om at abonnere på en spiltjeneste. Der er et par gratis spil og en række spildemoer, man kan prøve. Men Geforce Now er ikke noget "Netflix til spil", hvor et stort udvalg af spil indgår i den månedlige ydelse. Her er det mere, at du lejer en virtuel computer, som du derefter kan spille dine egne spil på.

Gratis at spille

Og månedlig udgift forresten. Geforce Now er grundlæggende gratis. I den form er du dog begrænset til ganske kort spilletid pr. dag med ganske begrænset, men stadig fungerende, hardware. Mellemtrinnet, som koster penge, giver dig flere spilletimer pr. dag og bedre hardware. Det sidste trin giver dig flest spilletimer pr. dag (men stadig et begrænset antal, kedeligt nok) og en "lejrcomputer" med Nvidias RTX 3080-kort for den bedst mulige grafik.

Tanken her er, at du kan sidde med en ret gammel computer, en tablet eller medieafspilleren Nvidia Shield og alligevel opleve spil med mere eller mindre maksimeret grafik. Alt, hvad der egentlig er brug for fra din side, er god fart på internetopkoblingen. I testperioden mærker vi, at opkoblingen mellem routeren og den maskine, du spiller på, helst skal gå via ledning, for der stilles ret store krav til både hastighed og stabilitet.

At betale tohundrede kroner om måneden for at leje en virtuel computer kan måske lyde af meget. Samtidig kan du overveje, hvad et 3080-grafikkort koster plus den omkringliggende hardware, du har brug for. Så får du pludselig mange måneder Geforce Now til samme pris ... antageligt med opgraderet hardware efterhånden.

Vanskelig login

Når vi har registreret os, forbinder vi vores Geforce Now-konto med vores Steam-, Ubisoft- og Epic Games Store-konti for at få kompatible spil, som vi ejer via disse platforme. Det er ikke muligt at tilføje spil via GoG eller andre spilbutikker, som findes derude. Du skal også være klar over, at bare fordi der findes et spil på fx Steam, og du ejer det, betyder det ikke, at du kan spille det via Geforce Now. I stedet skal Nvidia aktivt have indbygget understøttelse til spillet, så det dukker op der. Lidt trist, selvfølgelig, men forståeligt. De fleste store og omtalte spiltitler findes alligevel her.

Det mest irriterende ved Geforce Now opstår, når vi skal starte et spil. Selvom vi har koblet spilbutikkerne sammen med tjenesten, skal vi alligevel logge ind. Det skal vi gøre på hvert eneste spil - helt vanvittigt. Endnu mere vanvittigt er det, at du skal tilpasse dig layoutet på et amerikansk tastatur, fordi det er det, tjenesten kører med, fordi du i praksis kører spillet på en virtuel computer.

Det betyder, at du, uden at se oplægget til selve tastaturet, skal vide, at fx @-tegnet ikke ligger på alt-knappen som til " danske Windows", men på shift-tasten. Det samme gælder for rigtig mange specialtegn, så hvis du har en eller flere af dem i din adgangskode (for eksempel Steam), kan du sikkert gætte dig til frustrationen. At både Steam og EA Origin er direkte brugerfjendtlige at logge ind på gør ikke det hele nemmere.

God til enkeltspillere

Når vi er logget ind, logget ind i spilbutikkerne, opkoblede med netværkskabel og logget ind i spilbutikkerne igen, kan vi altså begynde at spille. Ved opstart af spil skal tjenesten i princippet starte vores virtuelle computer op, men det er en proces, som tager mindre end et minut for det meste, og så er vi i gang.

Som sagt kræver tjenesten både en hurtig og stabil opkobling for at køre, som den skal. Trods ledning og rigelig internethastighed må vi dog indrømme, at det ikke er helt uden lagging at spille streamet. Ligesom på en almindelig pc er det, når der begynder at ske meget på skærmen, at vi oplever enkelte hacks. Hvis du kører single player-spil, synes vi ikke, det gør så meget. Hvis du derimod spiller med andre, især i konkurrencesammenhæng, kan lagging være helt ødelæggende.

Nvidia Geforce Now er en kraftfuld streamingtjeneste til spil, som desuden kan fås gratis, hvis det skulle være nødvendigt. Samtidig kræver det, at du allerede ejer spillene, og det er ikke helt nemt at komme i gang med et spil.

Mulighed for 4K og ray tracinggratisindstilling tilgængeligrimelig bred platformsunderstøttelse
Kræver hurtig og stabil opkoblingsvært at logge ind i forskellige spilbutikkerbegrænset spilletid pr. dag
  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os