Opdateret 10. marts 2022

Stiksav: 5 modeller i test

Skal du bruge et hurtigt værktøj til at save i kurver? Vi har testet stiksave fra flere mærker, herunder Bosch, Ryobi og Einhell. Kraftfuld, fleksibel og ergonomisk - det er, hvad der kendetegner en ægte Bedst i test stiksav.

Stiksav test - Find den bedste model med batteri

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører alle vores test selv, og tester alle produkter i virkeligheden. Stiksavene er testet over flere måneder til både afkortning og figursavning.

De er blandt andet brugt til træudskæringer i et renovationsprojekt. Vi har også ladet dem gennemgå en række styrkeprøver, hvor den hårdeste var at kløve en 45-reglar af gran på langs. På den måde, har vi kunnet vurdere styrken i forhold til driftstiden.

Nogle af de vigtigste aspekter, vi tager hensyn til, er:

  • Ydeevne: Hvor kraftfuld er stiksaven? Er den føjelig ved figursavning? Kan den afkorte og kløve både tykke og tynde materialer?

  • Driftstid og opladningstid: Hvilken kapacitet har producentens medfølgende batteri? Hvor lang er batteritiden ved normal belastning? Hvor længe kan stiksaven køre ubelastet? Hvad sker der, når vi belaster stiksaven hårdt? Hvor lang tid tager det at lade batteriet op?

  • Ergonomi og brugervenlighed: Hvor godt greb har stiksaven? Er der vibrationer? Hvor meget larmer den? Er det nemt at nå knapper og betjeningsgreb? Hvor nemt er det at skifte savklinge?

Andre faktorer, vi har vægtet, og som også påvirker den endelige karakter, er sikkerhed, medfølgende tilbehør, garantier, materialevalg og ekstrafunktioner. Derefter har vi lavet en samlet vurdering af prisværdien, som endelig ligger til grund for karakteren.

Vi har testet et udpluk af markedets populære stiksave. Sammenlign priser og find tilbud på stiksave på PriceRunner.

1. Bosch PST 18 LI SOLO - BEDST I TEST STIKSAV

Smidig stiksav velegnet til figursavning

Type: Batteridrevet Batteri: 18 V, kapacitet på medfølgende batteri: 2,5 Ah Savedybde træ: 80 mm Savedybde stål: 5 mm Savefrekvens: 0-2400 slag/min Støvudsugning: Ja Gering: Op til 45° Vægt: 1,9 kg (målt) Lydniveau: 89,9 dB (målt) Batteritid: 25 min ubelastet (målt) Opladningstid: 30 min (målt) Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Anslag: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Medfølgende tilbehør: Taske, batteri, oplader, Bosch CutControl Andet: Opbevaring på maskinen til ekstra savklinge, 4-trinspendling

Bosch PST 18 LI Solo

Bosch PST 18 LI SOLO bliver bedst i test, fordi den er en smidig og let stiksav med hurtig opladningstid. Den er relativt kompakt udformet. Derfor bliver det nemt at figursave, fordi du ikke skal tage hensyn til så meget udenom.

Ulempen ved den lidt kortere fodplade er, at det kan være svært at se, hvor du skal starte savningen, hvis du kun har lavet et mærke og ikke en hel streg. Du har da et hjælpemiddel, som sættes på foran. Ved hjælp af dette kan du med det samme se, hvor du skal begynde at save, men når du har savet et stykke, er det i stedet i vejen for at få et godt udsyn. Det bliver således lidt bøvlet, inden man finder en passende arbejdsgang. Lampen, der lyser op, hjælper dog en hel del.

Godt greb og let at bruge

PST 18 LI SOLO følger godt med, når du figursaver. Endvidere, er den god til at blæse spåner væk foran. Du har desuden adgang til et udtag bagpå, hvor du kan tilslutte en byggestøvsuger.

Bosch PST 18 LI SOLO har et godt greb. Det er også en meget let maskine, så den let at håndtere selv i vanskelige vinkler. Derudover, så kan vi godt lide den lille plastikæske på maskinen, hvor der er plads til en ekstra savklinge – en praktisk detalje.

Styrkemæssigt gør PST 18 LI SOLO et okay stykke arbejde. I en af de sværere tests - kløvning af 45-reglar - kommer den 4 meter og 58 centimeter ind, før batteriet dør. Det er langt fra klassens bedste, med tanke på at batteriet er på 2,5 amperetimer, men omvendt, så er det slet ikke dårligt. I lettere belastningstests klarer den sig også godt.

Superhurtig opladning

Det er en stor fordel, at opladningen går så hurtigt. Har du to batterier, kan du nemt skifte imellem dem uden at miste arbejdstid. For at skifte savklinge, skal du trykke en pal opad mod maskinen. Det foregår uden værktøj, hvilket er godt. Men du skal trykke den ret langt, og der er kun plads til to fingre, så det er lidt bøvlet. Konstruktionen kunne godt have været mere gennemtænkt.

Samlet set er PST 18 LI SOLO en stiksav, der egner sig bedre til figursavning end til afkortning af grovere materialer. Den følger fint med i vinkler, er let og handy, og har en fordel i kraft af sin korte opladningstid. Ekstra plus for, at der er så svage vibrationer.

God figursavningudtag til byggestøvsugerpraktisk størrelse og vægthurtig opladningsvage vibrationer
Af og til svært at se savemarkeringlidt besværligt klingeskift

Prissammenligning

Sammenlign priser
Davidsenshop.dk Logo

Bosch stiksav 18V solo

564 kr.
ComputerSalg A/S Logo

Bosch AKKUSTIKSAV PST 18 LI SOLO - Uden batteri og oplader

565 kr.
Stark Logo

BOSCH PST 18 LI Stiksav Solo

575 kr.

2. Ryobi R18JS

Stærk og udholdende, men støver

Type: Batteridrevet Batteri: 18 V, kapacitet på medfølgende batteri: 2,5 Ah Savedybde: Træ: 101 mm, stål: 6 mm, aluminium: 10 mm Savefrekvens: 1.100 - 3.000 slag/min Støvudsugning: Nej Gering: Op til 45° Vægt: 2,5 kg (målt) Lydniveau: 77,3 dB (målt) Batteritid: 20 min ubelastet (målt) Batteriindikator: X Belysning: Ja Anslag: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Medfølgende tilbehør: Batteri, oplader, 1 savklinge til træ Andet: 25 mm slaglængde og 4-trinspendling

Ryobi R18JS-0 Solo

Ryobi R18JS er en både stærk og udholdende, batteridrevet stiksav. Den kløver hele 7,6 meter i vores 45-reglar, inden batteriet dør, hvilket er meget godt sammenlignet med konkurrenterne. Den medfølgende klinge til træsavning er desværre ret tynd og bøjelig, hvilket gør det svært at save lige. Men den trinløse justerbare hastighed gør det derimod nemt at figursave. Endvidere har den arbejdsbelysning.

Desværre, kommer der en hel del byggestøv ved brug af R18JS, og du er nødt til at blæse rent manuelt, for den mangler udblæsning. Stiksaven har heller ikke mundstykke til at kunne fastgøre en støvsuger. Der er monteret en plade på stedet, så du ikke kan komme til. R18JS er udstyret med fartpilot. Det gør, at du kan låse saven, så den fortsætter med at køre, uden at du behøver at trykke på gassen.

Flere indstillinger og gennemført konstruktion

Ryobi R18JS har en enkel men gennemført konstruktion. Den har eksempelvis fire forskellige pendlingsindstillinger, der er tydelige og lette at komme til. Maskinen har et ret stort bord, men ikke så stort, at det begrænser udsynet. Beskyttelsen foran ved klingen virker imidlertid utilstrækkelig, og der er ingen startspærre. Saven er således mindre god fra et sikkerhedssynspunkt, og du bør opbevare den utilgængeligt for børn - eller tage batteriet ud. Batteriet har i øvrigt batteriindikator, som er nem at se, mens du bruger stiksaven.

Har du flere Ryobiprodukter, kan du skifte batteri mellem dem, hvilket er praktisk. Har du batterier i forvejen, kan du købe stikstaven nøgen (uden batteri) og på den måde spare nogle hundrede kroner. R18JS har gummieret håndtag og er godt balanceret. Derimod gør vibrationerne figursavning lidt besværlig. Ryobi R18JS egner sig bedst, hvis man ønsker en stærk batteristiksav med god udholdenhed - på det punkt skiller den sig virkelig ud fra mængden.

Meget høj ydeevne og udholdenhed (ift. batterimodeller)låsbar afbryderknaptrinløs hastighedsindstilling
Intet mundstykke til støvsugeren del vibrationerdårlige sikkerhedsfunktioner

3. Einhell TE-JS 18 Li

Kraftfuld stiksav med lang batteritid

Type: Batteridrevet Batteri: 18 V, kapacitet på medfølgende batteri: 2 Ah Savedybde træ: 80 mm Savedybde stål: 10 mm Savefrekvens: 0-2400 slag/min Støvudsugning: Ja Gering: Op til 47° Vægt: 2,1 kg (målt) Lydniveau: 96,1 dB (målt) Batteritid: 31 min ubelastet (målt) Opladningstid: 35 min (målt) **Batteriindikator:**Ja Belysning: Nej Anslag: Ja Klingeskift uden værktøj: Ja Medfølgende tilbehør: Oplader, batteri Andet: Plast under fodplade, justerbar pendelinstilling

Einhell TE-JS 18 Li (1x2.0Ah)

Einhell TE-JS 18 Li er en ret kraftfuld stiksav med relativt hurtig opladning og god driftstid.

Det føles som en god balanceret maskine på den måde, at styrke og batteritid stemmer godt overens. Den klarer eksempelvis vores hårdeste styrkeprøve i fin stil – den kommer hele 5 meter og 38 centimeter ind i en 45-reglar af gran, inden batteriet dør, hvilket er et særdeles godt resultat. Ubelastet præsterer den også en god bid over middel, så batteritiden står på ingen måde tilbage for styrken.

Bytte-bytte batteri

Opladningstiden er også klart bestået. Har du to batterier, er det muligt at skifte imellem dem uden at skulle vente. Ulempen ved denne stiksav er, at den er lidt løs i klingeholderen. Sammen med kraftige vibrationer gør det, at det er svært at følge den optegnede streg præcist. Desuden er den ikke helt føjelig ved figursavning. Man skal presse den ret hårdt, samtidig med, at man holder et fast greb, for at få et pænt resultat.

Det er dog en fordel, at den kommer med to skruer foran, så du kan fastgøre et sideanslag ved kløvning. Yderligere et plus er, at du kan komme til startspærren fra begge sider, så den passer til både højre- og venstrehåndede.

Savner lidt brugervenlighed

TE-JS 18 Li er meget god til afkortning – ja, også til at kløve – tykkere materialer. Den har også ret god sikkerhed i den forstand, at den er tildækket foran, så man ikke kan få fingrene ind. Klingeskift sker uden værktøj, hvilket er godt, men konstruktionen med at trykke palen opad kunne have været mere brugervenlig.

Derimod, er armen til indstilling af pendelfunktionen godt placeret og nem at regulere. Desuden, viser den tydeligt, hvordan saven kommer til at bevæge sig, så også nybegyndere kan vælge den rette indstilling. Også et stort plus for fodpladen, der giver stabilitet mod underlaget, når du skal begynde at save, samt et godt udsyn.

Derudover har fodpladen et plastikstykke fastgjort forneden, som mindsker risikoen for ridser i materialet. Den glider derfor meget let, når vi saver. Spånblæseren foran er godkendt.

Lige på og næsten

Havde TEJS 18 Li fulgt lidt bedre med ved figursavning, havde det været en meget værdifuld stiksav. Nu er den godkendt, men med plads til forbedring. Hvis du mest skal bruge den til at afkorte reglar eller arbejde i hårdt materiale, som stål, så er Einhell TE-JS 18 Li derimod meget kraftfuld i forhold til pris og batterikapacitet.

Kraftfuldbrugervenliggod batteritidhurtig opladningplastic under fodplade
Betydelige vibrationermindre føjelig figursavningsmåbøvlet klingeskift

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

4. Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

En simpel, men velfungerende stiksav

Type: Batteridrevet Batteri: 18 V, testet med batteri på 5 Ah Savedybde træ: 120 mm Savedybde stål: 20 mm Savefrekvens: 550-2700 slag/min Støvudsugning: Nej (købes separat) Gering: Op til 45° Vægt: 2,47 kg (målt), heraf batteri 600 g Lydniveau: 87,7 dB (målt) Batteritid: 31 min ubelastet (målt) Batteriindikator: Ja Belysning: Ja Anslag: Nej Klingeskift uden værktøj: Ja Medfølgende tilbehør: kuffert Andet: Opbevaring på maskine til unbrakonøgle

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo er en velbygget stiksav med fire forskellige funktioner. Funktionernes nytte afhænger dog af, hvad du i sidste ende skal save. Samtlige funktioner fungerer godt, men bruger du grove klinger, får du en hel del vibrationer i stiksaven.

Der medfølger en unbrakonøgle, så du nemt og hurtigt kan justere vinklen på savbordet. På selve maskinen er der en tydelig gradskala. Unbrakonøglen opbevares lettilgængeligt i en holder på selve maskinen. Den sidder imidlertid godt fast og er svær at få løs med fingrene.

Desværre medfølger der ikke et anslag, hvilket vi synes, at der burde med tanke på prisen, og det faktum, at GST 18 V-LI B Professional Solo henvender sig til professionelle brugere. Derimod giver vi plus for, at der medfølger en solid opbevaringskuffert.

Ret standard

Det gummierede håndtag giver et godt greb. Saven passer bedst til højrehåndede på grund af sikringens placering. Hvis du er venstrehåndet, kan du nå den med pegefingeren, men det er ikke lige så naturligt og ergonomisk.

Ydeevnen er godkendt, men så heller ikke mere. Stiksaven når 7 meter og 58 centimeter ind i en 45-reglar af gran, hvilket – i forhold til batterikapacitet – svarer til modeller i den billigere, grønne serie fra Bosch. Blæseren fjerner spåner fint under savning, så du kan se din streg, men saven mangler desværre en tydelig savemarkering foran.

Generelt skiller GST 18 V-LI B Professional Solo sig ikke ud på nogen måde. LED-belysningen er tilpas stærk. Det er nemt at skifte klinge. Du kan købe tilbehør til spånudsugning. Men stiksaven har ingen særlige finesser, har ikke en masse medfølgende tilbehør og har heller ikke en vildt høj ydeevne.

Bosch GST 18 V-LI B Professional Solo har en godkendt værdi til prisen og egner sig nok bedst, hvis man i forvejen har værktøj i Bosch' blå serie og vil have en stiksav, der kan bruge de samme batterier. Kort og godt: en okay stiksav.

God spånblæserlækkert håndtag
Få tilbehør og funktionerunbrakonøgle sidder meget godt fast

5. Black & Decker BDCJS18

Robust stiksav, der holder spåner væk

Type: Batteridrevet Batteri: 18 V, kapacitet på medfølgende batteri: 2 Ah Savedybde træ: 55 mm Savedybde stål: 8 mm Savefrekvens: 0-2500 slag/min Støvudsugning: Nej Gering: 0, 22,5 og 45° Vægt: 2,3 kg (målt) Lydniveau: 89,9 dB (målt) Batteritid: 20 min ubelastet (målt) Opladningstid: 4h 25 min (målt) Batteriindikator: Nej Belysning: Nej **Anslag:11:29 Nej Klingeskift uden værktøj: Ja Medfølgende tilbehør: Oplader, batteri Andet: Fast unbrakonøgle

Black & Decker BDCJS18N Solo

Black & Decker BDCJS18 er en ret robust stiksav, der er let at starte fra alle vinkler, fordi knappen til startspærren holdes nede, når du først har trykket den ind. Den skal derefter trykkes tilbage for at låse. Det gør det let at save i svære vinkler, fordi du slipper for det ekstra moment med sikkerhedsspærren. Det forringer selvfølgelig sikkerheden lidt, fordi man nemt glemmer at trykke spærren tilbage.

En anden specialitet på BDCJS18 er, at den har en unbrakonøgle fastmonteret direkte på maskinkroppen. Skal du stille fodpladen i en anden vinkel, går det hurtigt, da du altid har værktøjet ved hånden. Den får også plus for, at knapper og andre betjeningsgreb er store og tydelige.

Lidt mere batteri, tak

Batteritiden på BDCJS18 er lidt under middel. Vi troede, at det kunne skyldes en højere motoreffekt. Men når vi laver vores hårdeste styrkeprøve, at kløve en 45-granreglar, kommer den kun 3,3 meter ind før batteriet dør. Under mere normale saveforhold, arbejder den dog fint, og vi har ikke bemærket egentlige svagheder.

Batteriopladeren er meget kompakt, men er på den anden side også alt for lille. Opladningstiden er hele 4,5 timer for et batteri på 2 amperetimer. Det er alt for lang tid for denne type værktøj, der anvendes så ofte, og det er uanset, om du har flere batterier at skifte imellem. Desuden har stiksaven ingen batteriindikator.

En front, der er både god og dårlig

BDCJS18 er ret åben foran. Det er relativt nemt at kunne få fingrene ind og komme til skade, mens du saver. At den er så åben, giver så den fordel, at den ikke støver til under savningen. Den åbne flade gør også, at du har godt overblik over, hvor du saver. Dette indtryk forstærkes af, hvor ren den holder sigtelinjen. Du kan hele tiden se materialet, du saver i, og eventuelle markeringer uden behov for visuelle hjælpemidler på maskinen.

Desuden er det meget enkelt at skifte klinge, fordi man så nemt kan komme til. Desværre, så vibrerer stiksaven en hel del, så det er svært at opnå god præcision under figursavning. Det kræver et meget fast underlag og en del fysisk styrke for virkelig at få kontrol.

Derimod, er den glimrende til at afkorte med. Den er velegnet, hvis du skal bruge en fleksibel stiksav til hurtigt at kunne afkorte reglar og lignende, uden at skulle bøvle med hjælpemidler for at kunne se den tegnede streg.

Robustfast unbrakonøgleenkelt klingeskifttydelige knapper
Meget lang opladningstidrelativt spinkelkraftige vibrationer

Mere om stiksave

En stiksav er et elværktøj, der anvendes ved behov for præcision i savningen, eksempelvis til at save fine snit eller ved figursavning. Men den anvendes også til afkortning. Det gør den til en praktisk maskine i værktøjsarsenalet. Den er for eksempel velegnet, når du skal save et hul til en vask i køkkenbordet, eller når du skal afkorte reglar. Anvendt rigtigt er den let at kontrollere og giver pæne snit og former i materialet.

Forskelle mellem forskellige stiksave

Stiksave fås i mange varianter, og priserne varierer derfor meget. De fleste modeller ligger i prisintervallet 400-2000 kroner. Det, der primært adskiller de forskellige modeller er energikilden. I lavprissegmentet, er de fleste stiksave med ledning, mens der i de dyrere segmenter findes både med batteri og ledning.

Derudover, har de også forskellige funktioner. Standardfunktioner i dag er LED-belysning, laserlinjefunktion, blæsefunktion og justerbar hastighed. Det forenkler arbejdet med forbedret præcision og udsyn. Bemærk dog, at disse funktioner ikke altid findes, så læs specifikationen for at se nøjagtig hvad der er inkluderet. Laserlinje forsvinder nemlig ofte, når producenterne skal prioritere.

Når du kommer op i prisklasse, så kommer der flere funktioner, såsom pendulbevægelse, som indebærer, at savklingen også bevæger sig frem og tilbage – hvilket giver en mere effektiv savning. Eller trinløs hastighedsjustering for endnu større præcision i arbejdet.

Når du køber stiksav, er det vigtigt at vælge en model, der passer til de arbejdsopgaver, du har tænkt dig at bruge den til. Skal den anvendes ofte og meget, er faktorer som energiforbrug og eventuel batterikapacitet samt opladningstid ekstra vigtigt. Skal du afkorte og figursave i tykke materialer, er det afgørende med tilstrækkelig effekt til arbejdet.

Under anmeldelserne finder du en mere dybdegående guide til de forskellige aspekter, du bør tage hensyn til, når du skal købe stiksav.

Vælg den rette stiksav

Når du skal købe en stiksav, er der en række aspekter, du bør have styr på, så du anskaffer en stiksav, der passer til dine behov. Herunder anfører vi de almindeligste funktioner og egenskaber, som stiksave plejer at have. Som informeret forbruger, er det lettere at udvælge et par modeller og lave en fair sammenligning af dem.

Kabeldrevet eller batteri

En stiksav kræver mere energi end for eksempel en skruemaskine. Derfor skal batterierne være stærkere for at kunne følge med, og dermed stiger prisen også. Derfor finder du flest kabeldrevne stiksave i lavprissegmentet, og flere batteridrevne i takt med at prisen stiger.

Kabeldrevet

En kabeldrevet stiksav sluttes helt enkelt til strømnettet via en stikkontakt for at fungere. Fordelen ved det er, at du får masser af kræfter for pengene – man kan finde rigtig kraftfulde maskiner til under tusind kroner.

Samtidig, kan de laves ret kompakte og bliver dermed lettere at håndtere. Ulempen er selvfølgelig, at du bliver begrænset af strømkablets længde og, at du hele tiden skal tage hensyn til kablet, når du saver. Skal du save større plader, bliver det endnu mere besværligt – især når du figursaver.

Batteridrevet

En batteridrevet stiksav har den fordel, at du kan bevæge dig frit i rummet. Du behøver ikke at tage hensyn til strømkabel, forlængerledning eller placering af stikkontakten. Hvis du køber en batteridrevet stiksav, kan det være godt at vælge en model, hvor du også kan bruge batteriet til andet elværktøj, for eksempel skruemaskinen.

Langt de fleste producenter har i dag batterisystemer, hvor du kan bruge det samme batteri til flere maskiner. Hvis du allerede har en skruemaskine i et bestemt mærke, som du er tilfreds med, er det en fordel at købe en stiksav i samme mærke.

En batterikapacitet på 2-5 Ah er normalt på de stiksave, der sælges i dag – afhængigt af hvor kraftfulde de er. Nogle gange medfølger der ikke et batteri, hvor du således kun køber maskinen og skal anskaffe batteri og oplader separat. Det er også en god idé med et ekstra batteri at skifte med, hvis du skal save meget og ofte.

Hastighedsjustering og pendulfunktion

Muligheden for at variere hastigheden og pendulfunktionen gør, at stiksaven får et bredere anvendelsesområde. Hastigheden bestemmer, hvor hurtigt savklingen bevæger sig op og ned, og pendlingen får klingen til at svinge frem og tilbage. Jo højere fart og jo større penduleffekt, desto hurtigere savning.

Men det er ikke altid en god idé at save hurtigt. Ved afkortning af blødt træ, er en høj hastighed velegnet, mens hastigheden bør sænkes i visse hårdere materialer, såsom metal eller glasfiber, for at få et godt resultat. Det kan også være godt at mindske pendlingen, hvis du skal save i metal, eller hvis du skal figursave, da det øger præcisionen.

Nogle modeller har trinløs hastighedsjustering, så du selv kan vælge en passende hastighed. Andre er derimod udstyret med et antal hastighedsindstillinger, der passer i større eller mindre grad til den arbejdsopgave, som stiksaven skal bruges til.

Savklingeholder

Af hensyn til arbejdsmiljøet, bør det være nemt at skifte savklingen. Mange modeller har en nøglefri savklingeholder. Det betyder, at du ikke skal rode efter værktøj, når du skal skifte savklinge. Nøjagtig hvordan den nøglefri holder fungerer varierer fra producent til producent, og nogle løsninger er smartere end andre.

Men der er også stadig modeller på markedet, hvor du skifter savklinge med en unbrakonøgle eller skruetrækker.

Den savklinge, du køber, skal passe til den type holder, der sidder på din sav. Så du skal sørge for at vælge den rigtige slags, når du står i butikken.

SDS-holder:

T-holder: Blandt andet Bosch og AEG.

U-holder: Blandt andet Black & Decker og Skil.

Nogle stiksave har en slags universalholder, der understøtter flere typer, for eksempel både T- og U-holder.

Savekapacitet

En anden vigtig faktor, når du vælger stiksav, er dens savekapacitet, fordi det er afgørende for, hvilke arbejdsopgaver den kan klare. Nogle stiksave har kun en savekapacitet på 40 centimeter i træ, mens andre kan klare 150 centimeter i træ og 10 centimeter i stål.

Ergonomi og vibrationer

Det er vigtigt, at stiksaven er ergonomisk udformet med godt greb og god balance. Du skal kunne anvende den i længere tid og bevare præcisionen i dit arbejde, og her er ergonomien afgørende.

Desuden, skal stiksaven give så lidt vibrationer som muligt. Vibrationer medfører generelt en øget risiko for helbredsskader, men gør det også sværere at få pæne snit og at save længe.

Garantier

Garantiperioden på stiksave varierer. Nogle producenter giver hele fem år på visse modeller, mens andre modeller måske kun har ét års garanti. Garantien er vigtig, når du køber elværktøj, fordi de udsættes for meget slitage.

Tilbehør

Ud over stiksaven, er der også tilbehør. Nummer et på den liste er naturligvis savklingen – uden den kan du ikke save. Her er det primært antallet af tænder, der har betydning. Jo mere fintandet en savklinge er, des pænere snit laver den.

Men også inddelingen i metal og træ, hvor førstnævnte er beregnet til at save i metal, og sidstnævnte til træ. Andre eksempler på tilbehør er cirkelanslag, så du kan save perfekte cirkler, parallelanslag, så du kan save perfekte lige linjer eller lave flere lige store stykker, eller stiksaveborde, hvor du kan montere stiksaven til stationær brug.