Opdateret  

Strækvikle Test: 8 gode vikler til nyfødt og baby i 2022

PriceRunner

Leder du efter en bekvem måde at bære dit barn tæt på kroppen? Med en strækvikle til baby får du både god bærekomfort og en god, ergonomisk (og hyggelig) måde at bære rundt på din lille guldklump. Vi har testet strækvikler fra blandt andet Ergobaby, Lillebaby og Aldoria. For at blive bedst i test skal viklen give god støtte, være tryg at bære og ikke blive for varm for din baby (og dig).

Strækvikle Test: 10 gode vikler til nyfødt og baby i 2022

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter. Testen afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vores test af strækvikler er udført af almindelige småbørnsforældre.

Nogle forældre har i forvejen haft erfaring med at bære med vikle, mens andre har været så godt som nybegyndere. Testen er udført af både mødre og fædre og med børn i forskellige aldre, dog med primært fokus på babyer fra 0 til 6 måneder.

I vores test af strækvikler har vi koncentreret os om følgende spørgsmål:

  • Brug: Hvordan er viklen at bruge og binde?

  • Materiale: Hvad er viklen fremstillet af, er den varm eller kølig?

  • Funktion: Hvor stabil er viklen, hvor længe kan den anvendes?

Billede fra test af strækvikle - så lidt fylder viklen

Pris og mulig brugsperiode er holdt op imod viklens øvrige egenskaber, og den samlede vurdering af hver vikle ligger derefter til grund for vores karakter og bedømmelse.

Sammenlign priser og find strækvikler på PriceRunner.

1. Aldoria Bambu Soft Vikle - BEDST TIL NYFØDTE

Blød og bekvem vikle, der holder sig kølig om sommeren og aflaster godt

Vægtanbefaling: Nyfødt til cirka 10 kg Materiale: Bambustrikot Størrelse: 0,5 x 5 meter

Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft Vikle er en meget let og luftig vikle af bambustrikot. Materialet minder om silke, både i sin blødhed og evnen til at slippe varme og fugt ud, når det er varmt. Samtidig holder stoffet varmen inde, når det er koldt.

Kølig vikle af bambusstof

Det er rigtig hyggeligt at bære sig barn tæt mod huden, men det kan let blive svedigt. Det gælder især, når man føder om sommeren.

En vikle der kan anvendes, uden at man får hedeslag, er virkelig guld værd denne årstid. Følelsen med Aldoria Bambu Soft er utrolig glat og lækker.

Dette materiale har man ingen betænkeligheder ved at have direkte mod sin nyfødte babys hud. Nøjagtig som andet trikotstof kan bambustrikoten stækkes.

Op til 1 år

Producenten anbefaler viklen som særlig velegnet barnets første seks måneder. Men den kan faktisk anvendes op til et år, før du er nødt til at gå over til et mere stabilt materiale, som bedre kan holde et tungere barn oppe.
Men til de første måneder giver Aldoria en rigtig god støtte til barnet og en jævn, bekvem aflastning for bæreren.

Nem at binde

Aldoria Bambu Soft vikle er nem at lære at binde, også for nybegynderen. Den ene side er let riflet, mens den anden er glat, så man opdager nemt, om stoffet er blevet snoet, hvilket man skal undgå, for at fordele vægten så jævn som muligt over bærerens krop. Viklen har også en god midtermarkering.

Takket være det tynde stof bliver viklen meget kompakt, når den foldes eller rulles sammen. Den får let plads i pusletasken og er perfekt at tage med på fødegangen. Bambu Soft fås som en ekstra bonus i et stort udvalg af farver.

Konklusion på test af strækvikle Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft er en rigtig lækker vikle, som man hurtigt bliver afhængig af - og derfor er den hver eneste krone værd.

Fungerer lige så godt om sommeren som om vinterenutroligt blødbekvem at bære med
Kortere brugsperiode

Prissammenligning

Sammenlign priser
Jollyroom.dk Logo

Aldoria Bambu Soft Strækvikle, Blommelilla

499 kr.
Jollyroom.dk Logo

Aldoria Bambus Soft Strækvikle, Taupe

589 kr.

2. Ergobaby Aura - GOD TIL PRISEN

Tynd og sval strækvikle som er god året rundt. Meget behagelig at bruge

Vægtanbefaling: Fra nyfødt til cirka 13 kg Materiale: 100% Rayon (Viskose)Størrelse: 0,5 x 4,9 meter

Ergobaby Aura Strækvikle Grey Stripes

Ergobaby Aura er en ultra-tynd strækvikle i kølig viskose, hvilket gør den perfekt til brug om sommeren. Men den fungerer faktisk lige godt hele året rundt - især for den forælder, der er varm i sig selv. Her er det en lettelse at bruge Aura, da den ikke bliver ligeså svedig som mange andre strækvikler.

Blød nok til ble og intet andet

Materialet er meget blødt, hvilket gør det fremragende at bære på sin baby, der kun er iført ble. Eventuelle hårde materialer, der ellers kan give irritation, er helt fraværende.
Viklen fås desuden i en lang række forskellige farver.

Kan bruges som tæppe

Ergobaby Aura har en indbygget opbevaringslomme, så når viklen ikke bruges, kan den let foldes ind i sit eget etui. Det gør strækviklen let at opbevare i pusletasken eller under klapvognen, så den er altid lige ved hånden. Ergobaby Aura kan også bruges som et tyndt tæppe, der kan lægges over barnet eller til at skabe skygge.

Som altid, når det kommer til strækvikler, så handler det meget om selve bindeteknikken. Hvis du først lige har stiftet bekendtskab med strækvikler, må du øve og øve, men til sidst sidder teknikken. Med Ergobaby Aura er det let at forstå, hvordan viklen skal sidde.

Gå efter kyssehøjden

Da materialet er meget elastisk, er det vigtigt at huske at binde viklen tæt, så barnet altid sidder oppe på brystet i kyssehøjde fra forælderen. Takket være det fleksible materiale er det desuden nemt at sprede strækviklen over ryggen for maksimal vægtfordeling. Vi oplever at det er praktisk, at du kan binde viklen uden stof over skuldrene, så barnet aldrig dækkes af viklen.

Op til 13,5 kilo

Det er også et plus, at Aura-viklen kan maskinvaskes ved 30 grader, da babyer jo har en tendens til at skabe pletter af forskellige slags. Strækviklen kan bruges op til cirka 13,5 kg - tungene børn bærer man bedre i bæresele af mere stift materiale.

Konklusion på test af strækvikle Ergobaby Aura

Til barnets første år er Ergobaby Aura en fantastisk behagelig strækvikle. Her får du god værdi for pengene, og viklen kan let bruges af forældre i forskellig højde og størrelse.

Meget sval og tyndbehagelig at brugeintegreret opbevaringslomme
Fungerer bedst i barnets første år

3. Lillebaby Dragonfly Wrap

Meget blød og behagelig vikle der leveres færdigbundet og er let at anvende

Vægtanbefaling: 3,6 – 13 kg Materiale: Bomuld og modal Størrelse: One size

Lillebaby Dragonfly Wrap

Det er en ældgammel tradition at bære sit barn i en vikle eller andet stof, men frygten for at gøre noget forkert har alligevel betydet, at mange førstegangsforældre foretrækker mere færdige løsninger i form af bæreseler.

Hvis du alligevel er nysgerrig efter at prøve den nærhed, du får ved at bære baby med vikle, kan du starte med at prøve en hybrid mellem bæresele og vikle. Lillebaby Dragonfly Wrap er et eksempel på sådan et produkt.

Enkel at bruge

Dragonfly Wrap leveres som en færdigbundet vikle.

En ting, der adskiller den fra andre hybridvikler, er en kraftig, men samtidig blød støtteplade, som fordeler barnets vægt bedre over bærerens ryg. Viklen er fremstillet af et materiale, der består af halvt bomuld, halvt modal. En særdeles vellykket blanding, der føles utrolig blød og rar, men også giver en kølig følelse.

Det er nemt at gennemskue, hvordan du skal bruge Lillebaby Dragonfly Wrap. Vejledningen er både tydelig og pædagogisk i anvisningerne, selvom der mangler dansk tekst. Når viklen først er sat på, er det også let at placere barnet i viklen. Derefter skal du binde det løse hoftebælte omkring som ekstra støtte.

En fordel ved denne løsning er, at viklen er nem at tage på, selvom du er udendørs, da du slipper for lange stofstykker, der slæber hen ad jorden.

Vikle med kort anvendelsestid

Dragonfly Wrap giver en meget positiv bæreoplevelse. Med stoffet bredt ud over skuldrene og pladen midt på ryggen er viklen rar at bruge for både barn og bærer.

Viklens maksimumsvægt er 13 kg. Men nøjagtig som med andre strækvikler begynder denne variant at føles ustabil og lidt tung, når barnet vejer over 6 kg, hvilket giver en kort anvendelsestid. Samtidig er det ofte de første måneder, man føler behovet for en hurtig, men alligevel maksimalt blød bæreoplevelse.

Konklusion på test af Lillebaby Dragonfly Wrap

Har du erfaring med at binde en strækvikle, vil Lillebaby Dragonfly Wrap nok føles som et overflødigt produkt. Er du derimod ikke vant til at binde en vikle, så er denne hybrid en praktisk og meget komfortabel mulighed for at få den nære viklefølelse, men slippe for bekymringen om at have gjort noget forkert.

Det gennemtænkte materialevalg er endnu en detalje, der gør det attraktivt at tage Lillebaby Dragonfly Wrap med ind i sin lille babyboble.

Blød og rarenkel at anvendegod rygstøttelet at tage på udendørs
Sværere at spænde end en almindelig strækviklekort anvendelsestid

4. Moonboon Bæresjal

Blødt og behageligt bæresjal med god stræk til barnets første seks måneder

Vægtanbefaling: Nyfødt til ca. 10 kg Materiale: Økologisk bomuldsblanding Størrelse: XS/S – 4,3 meter, M/L – 4,8 meter

Moonboon Baby Sling

Moonboon Bæresjal er et blødt og elastisk bæresjal, der fås i flere forskellige farver samt i to forskellige størrelser. Dobbeltstørrelserne er XS/S og M/L, og længdeforskellen mellem de to er en halv meter. Man vælger størrelse ud fra sin egen krop, ikke ud fra barnet. Det er dog aldrig forkert at vælge den største størrelse – den fungerer også på en mindre krop. Derimod kan det kortere sjal være sværere at binde, hvis man har en længere og større krop.

For den uerfarne sjalsbærer har Moonboon en god instruktionsvideo på sin hjemmeside. Da der er meget stræk i stoffet, er Moonboon Bæresjal ret nemt at binde, og man kan strække det lidt ud, når man skal sætte barnet i. At stoffet er elastisk afkorter dog anvendelsestiden. Den maksimale vægt er 10 kg, men Moonboon synes at aflaste barnets vægt bedst i første halvår.

Blødt og hyggeligt bæresjal til den første tid

Det bløde bomuldsstof føles meget behageligt mod huden. Det gør Moonboon behageligt for bæreren, men også for den nyfødte. Det er ikke noget problem at bære et barn, der kun har ble på. Og skulle uheldet være ude, hvad enten det drejer sig om netop lækkende bleer eller forældre, der spilder, så er det et stort plus, at bæresjalet kan maskinvaskes.

De fleste bæresjaler ligner hinanden, men Moonboon bliver hurtigt en favorit. Det er let at binde, behageligt mod kroppen, giver god vægtaflastning og bliver hurtigt en favorit til at bære et lille barn. Hvis man med det samme ved, at man vil bruge det i en længere periode, kan dette bæresjal føles mindre overkommeligt. Men til den første tid med baby er Moonboon et udmærket bæresjal til såvel erfarne som nybegyndere.

Let at bindekan vaskesbehageligt og blødt
Passer bedst i første halvår

5. Najell Wrap

Blød og tryg vikle, der ikke skal bindes

Vægtanbefaling: Nyfødt til cirka 9 kg Materiale: Oeko-Tex Standard 100 klasse 1 Jersey Størrelse: S/M, M/L og L/XL

Najell Wrap

Najell Wrap er en innovativ vikleløsning, som eliminerer bindingen - den som af og til kan opleves som besværlig. Men samtidig bevarer du den følelse af nærhed, som næsten kun kan opnås med en vikle

Som en stram T-shirt

Wrap er en blanding mellem trøje og bæresele, og man tager den på på samme måde som en T-shirt. Viklen fås i tre forskellige størrelser og den er til den stramme side.

Ved første øjekast kan viklen virke lidt rodet, når man tager den ud af pakken første gang. Men der medfølger en letforståelig manual, og man gennemskuer hurtigt, hvad der skal vende hvilken vej.

Maksimalt 9 kilo

Når man først har fået Najell Wrap på, skal man sætte barnet i stofkorset oppe på brystet, og derefter trækker man stoffet op over barnet. Båndene i ryggen skal derefter føres rundt om kroppen og bindes under barnet som ekstra støtte.
Hvis barnet er tæt på maksimumsvægten på 9 kg, kan Najell føles lidt ustabil, og efter længere tids bæren bliver det tungt.

Den er derfor bedst at bruge i det første halve år. Med et mindre barn er vægtaflastningen meget god, og Wrap er rigtig bekvem at bære med. Det er heller ikke noget problem at sidde ned eller læne sig bagud, når man har viklen på.

Flot, blød og lækker - men varm

Designet på Wrap er populært hos samtlige testere. Både mønster og farve er tilpas diskrete til at kunne bruges til ens egen garderobe. Stoffet er meget blødt og lækkert. Når sommeren er varmest, opleves det dog som ret svedigt.

Blødheden når man bruger Najell Wrap gør den til at udmærket valg, hvis man har født ved kejsersnit. Der kommer ingen vægtbelastning på arret, og man kan bære sin baby i viklen meget tæt på forløsningen, fordi både barn og vikle sidder højt på kroppen.

Besværlig men alligevel hurtig at få på

Ganske vist føles det af og til lidt besværligt at tage den på, så alting sidder rigtigt, men det går hurtigere end med en lang strækvikle, der skal bindes, og der er ingen bekymring for om knuden skal gå op. Med barnet vel på plads føles viklen både bekvem og tryg.

Konklusion på test af strækvikle Najell Wrap

Najell Wrap er et meget velkomment indslag i vikleverdenen og et perfekt valg til nybagte forældre, der er nervøse ved at binde en almindelig vikle eller vil have barnet op hurtigt som med en sele, men foretrækker den hyggelige nærhed, som en vikle kan tilbyde.

Blød og hyggeligføles som en vikle uden at skulle bindeføles tryg og sikker
Kort anvendelsestidkan ikke tilpasses forskellig kropsbygning

6. Coracor Vikle

Blød, skøn og fleksibel strækvikle i mange flotte farver og mønstre

Vægtanbefaling: Fra nyfødt til cirka 12 kg Materiale: 91% økologisk GOTS-certificeret bomuld og 9% elastan Størrelse: 0,5 x 4,8 meter

Coracor Vikle

Coracor Vikle er ægte guf for øjnene. Vi indser hurtigt, hvor vigtigt designet af en strækvikle er, når man regelmæssigt skal bære rundt på sit barn.
Strækviklen bliver simpelthen en del af bærerens garderobe. Her får du både en god bærekomfort og samtidig følelsen af at føle dig flot imens.

Et herligt udvalg af farver og mønstre

Stoffet er økologisk bomuld med en lille mængde elastan. Det betyder, at Coracor-viklen er meget blød og fleksibel.

Fordelen ved en elastisk strækvikle er blandt andet, at det er vanskeligt at binde viklen for stramt for barnet, fordi materialet kan give sig. Det gør det også lettere at rette på barnets bæreposition, når barnet først er placeret i viklen. Det kunne for eksempel været at hovedet skal drejes lidt, så barnet har frie luftveje.

En ulempe ved elastiske strækvikler er omvendt, at du ikke må binde viklen for løst, for så giver modellen ikke den rette aflastning. Her er det vigtigt, at barnet sidder tæt mod bærerens krop.

Kølig at bære

Det tynde stof i Coracor-viklen gør strækviklen kølig at bruge - også om sommeren. Det gør også, at man kommer til at holde barnet rigtig tæt. Derudover er det enkelt at fordele stoffet over ryg og skuldre for en god vægtfordeling. Det strækbare stof gør dog, at brugstiden bliver lidt kortere.

Producenten angiver 12 kilo som maksimal belastning. Men i sidste ende er det en individuel vurdering af det, man selv oplever som mest komfortabelt. Den maksimale vægtbelastning kan altså godt være højere eller lavere end det angivne.

Konklusion på test af strækvikle Coracor

Hvis du leder efter en strækvikle til en nyfødt eller en mindre baby, så er strækviklen fra svenske Coracor en meget god og hyggelig mulighed.

Med babyen på brystkassen med hjælp fra Coracor føles det mest som om, at man har en dejlig og pæn trøje på - meget mere kan man nok ikke bede om i en strækvikle.

Blød og elastiskmeget flotte farver og mønstrefleksibelt og tyndt stof
Kortere brugstid

7. Je Porte Mon Bebe Original

Bred og kraftig strækvikle med tydelig vrangside, så den er nemmere at binde og bruge

Vægtanbefaling: 3,5 – 14 kg Materiale: Bomuld og elastan/spandex, OEKOTEX 100 Størrelse: 0,7 x 5 meter

Love Radius Original Strækvikle

Je Porte Mon Bebe" betyder "Jeg bærer min baby". "Je Porte mon Bebe Original* vikle er en kraftig strækvikle, der kan strækkes både i bredden og højden.

Lidt poset, når man ikke er så stor

Viklen er bredere end mange andre strækvikler, og hvis man ikke er så stor eller skal bære en lille baby, får det viklen til at føles lidt poset.

En slank mor med en nyfødt i testen oplever eksempelvis, at stoffet kan være svært at få til at sidde over skuldrene, uden at der bliver mange folder. Men når det samme barn et par måneder senere bæres af sin far, der er bredere over skuldrene, så blev komforten oplevet som meget god.
Så for en lidt større bruger, giver JPMBB Original en god jævn belastning på overkroppen.

JPMBB Original har en tydelig ret- og vrangside

De tydeligt markedede sider gør det lettere at binde viklen. Man kan hurtigt se, om man er kommet til at sno viklen, når man trækker den bag om ryggen, og kan sno den rigtigt, inden man afslutter bindingen.

Selvom viklen er meget elastisk, hvilket ifølge producenten skal gøre det nemmere at tage barnet i og ud uden at skulle binde knuden op i mellemtiden, så har den også en vis stabilitet.

Op til 14 kilo - men sikkert mindre

Den anbefalede maksimumsvægt er 14 kg, men det kan forekomme, at man allerede når barnet vejer 8-9 kg, føler, at man bør skifte til en vævet vikle, der giver mere bærestøtte end en strækvikle. Desværre mangler der en stofpose eller lignende til at opbevare viklen, når den ikke er i brug, hvilket gør den lidt besværlig at have med i hverdagen.

Konklusion på test af strækvikle Je Porte Mon Bebe Original

JPMBB Original kan anvendes fra fødslen, men er bedst til en lidt større baby, der stadig gerne vil sidde tæt på forælderen.

Tydelig vrang- og retsideogså god til personer med bredere skuldre og større krop
Ingen opbevaringsmulighed medfølgerkan føles som for meget stof til små babyer

8. Je Porte Mon Bebe Basic

Elastisk vikle af lidt tyndere stof, som ikke skal bindes om mellem hver brug

Vægtanbefaling: 3,5 – 9 kg Materiale: Fransk frottéjersey (bomuld og elastan/spandex), OEKOTEX 100 Størrelse: 0,5 x 4,6 meter

Je Porte Mon Bebe Basic Wrap

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Basic vikle er en lidt tyndere, elastisk vikle, der er beregnet til brug i barnets første ni måneder.

Ret meget stof

Viklens vrangside og retside er begge glatte, så det føles som om, at stoffet ligger nærmere på huden, og at man får sit barn tættere ind mod kroppen. Takket være mærket er det dog nemt at finde viklens midte, når man skal begynde at binde.

Viklen består af ret meget stof. Det gør, at den føles mere besværligt at få til at sidde rigtigt, når man har et nyfødt eller meget lille spædbarn.

Behøver ikke at bindes om

At viklen har så meget stretch – den kan strækkes i alle retninger – medfører den fordel, at man kan binde JPMBB Basic i forvejen og derefter tage sit barn i og ud i løbet af dagen. Viklen behøver altså ikke at bindes om.

Man skal dog sørge for at binde viklen stramt nok fra begyndelsen, så stoffet ikke strækker sig for meget på grund af barnets vægt. Barnet skal bæres mod kroppen og ikke hænge i viklen.
Præcis hvor hårdt man skal binde, finder man ud af, efterhånden som man bruger viklen.

Der medfølger ingen opbevaringspose til Basic vikle, hvilket havde været praktisk, hvis man for eksempel vil kunne have den med under barnevognen.

Konklusion på test af strækvikle Je Porte Mon Bebe Basic

JPMBB Basic er en bekvem vikle med meget stretch, som passer bedst til barnets første tid.

Bekvem hvis man kan lide meget stretch i viklenbehøver ikke at bindes om mellem hver brugtyndere stof
Ingen opbevaringsmulighed medfølger

Mere om strækvikler

Er man ny inden for vikleverdenen, kan det store udvalg virke uoverskueligt stort. Ikke nok med at der findes mange forskellige typer af vikler - alt fra strækvikler over ringslynger til vævede vikler. Det er være alt fra en praktisk måde at transportere sit barn på til en hel livsstil, når man bruger en vikle.

Der findes et stort udvalg af forskellige vikleproducenter. Så når man stilles over for et stort antal forskellige varianter i forskellige materialer, er det ikke nemt at vide, hvilken slags vikle, der er den rigtige til ens egne behov.

Strækviklen er populær vikletype til babyens første leveår og er relativt enkel at lære at binde. Strækviklen egner sig også til nyfødte, også for tidligt fødte børn.

Fordelen ved en strækvikle er stretch-materialet, som former sig efter barnet og forælderens kroppe, og gør det enkelt at opnå den ønskede frøstilling. Frøstillingen er den måde, som barnet skal bæres på for bedst at efterligne, hvordan en baby naturligt vil placere sin krop – med knæene trukket op og ryggen bøjet i C-form. For at barnet skal sidde ergonomisk i en vikle, skal barnets ben være støttet af stoffet ud til knæhaserne, og bagdelen skal være lavere end knæene, så barnets underkrop danner et M.

En strækvikle kan bindes på mange forskellige måder, og der er masser af bindeanvisninger fra vikleproducenterne, men de findes også online i form af instruktionsvideoer. Forskellige bindinger kan være mere eller mindre egnede afhængigt af barnets størrelse og alder. Et tip er, at strækviklen ofte skal sidde strammere, end man tror, fordi det elastiske stof strækkes af barnets krop.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os