Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Strækvikle Test - 8 gode vikler til nyfødt og baby i 2019

AfPriceRunner Opdateret 4. oktober 2019

Leder du efter en bekvem måde at bære dit barn tæt på kroppen? Med en strækvikle får du både god bærekomfort og en god, ergonomisk måde at bære rundt på din lille guldklump. Vi har testet strækvikler og udpeger Aldoria Bambu Soft til bedst i test. Det er en tynd strækvikle, som ikke bliver for varm og giver en god støtte. Ideel til nyfødte.

Strækviklen Babylonia Tricot-slen Organic udmærker sig også i testen. Vi udpeger den til at være et godt valg, da det er en solid og stabil vikle, som giver jer en lang brugsperiode.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Vores test af strækvikler er udført af almindelige småbørnsforældre.

Nogle forældre har i forvejen haft erfaring med at bære med vikle, mens andre har været så godt som nybegyndere. Testen er udført af både mødre og fædre og med børn i forskellige aldre, dog med primært fokus på babyer fra 0 til 6 måneder.

I vores test af strækvikler har vi koncentreret os om følgende spørgsmål:

  • Brug: Hvordan er viklen at bruge og binde?

  • Materiale: Hvad er viklen fremstillet af, er den varm eller kølig?

  • Funktion: Hvor stabil er viklen, hvor længe kan den anvendes?

Pris og mulig brugsperiode er holdt op imod viklens øvrige egenskaber, og den samlede vurdering af hver vikle ligger derefter til grund for vores karakter og bedømmelse.

Vi har testet et udpluk af de populære strækvikler på markedet. Sammenlign priser og find strækvikler på PriceRunner.

1. Aldoria Bambu Soft Vikle - BEDST TIL NYFØDTE

Blød og bekvem vikle, der holder sig kølig om sommeren og aflaster godt

Vægtanbefaling: Nyfødt til cirka 10 kg Materiale: Bambustrikot Størrelse: 0,5 x 5 meter

Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft Vikle er en meget let og luftig vikle af bambustrikot. Materialet minder om silke, både i sin blødhed og evnen til at slippe varme og fugt ud, når det er varmt, samtidig med at den holder varmen inde, når det er koldt. Det er rigtig hyggeligt at bære sig barn tæt mod huden, men det kan let blive svedigt. Det gælder især, når man føder om sommeren.

En vikle der kan anvendes, uden at man får hedeslag, er virkelig guld værd denne årstid. Følelsen med Aldoria Bambu Soft er utroligt glat og lækker. Dette materiale har man ingen betænkeligheder ved at have direkte mod sin nyfødte babys hud. Nøjagtig som andet trikotstof kan bambustrikoten stækkes.

Producenten anbefaler viklen som særlig velegnet barnets første seks måneder, men den kan anvendes op til et år, før man er nødt til at gå over til et mere stabilt materiale, som bedre kan holde et tungere barn oppe. Men til de første måneder giver Aldoria en rigtig god støtte til barnet og en jævn, bekvem aflastning for bæreren.

Aldoria Bambu Soft vikle er nem at lære at binde, også for nybegynderen. Den ene side er let riflet, mens den anden er glat, så man opdager nemt, om stoffet er blevet snoet, hvilket man skal undgå, for at fordele vægten så jævn som muligt over bærerens krop. Viklen har også en god midtermarkering.

Takket være det tynde stof bliver viklen meget kompakt, når den foldes eller rulles sammen. Den får let plads i pusletasken og er perfekt at tage med på fødegangen. Bambu Soft fås som en ekstra bonus i et stort udvalg af farver.

Aldoria Bambu Soft er en rigtig lækker vikle, som man hurtigt bliver afhængig af og derfor er hver eneste krone værd.

Fungerer lige så godt om sommeren som om vinterenutroligt blødbekvem at bære med
Kortere brugsperiode

Se pris hos:

jollyroom.dk

2. Babylonia Tricot-slen Organic - GODT VALG

Solid og stabil vikle med lang brugsperiode, som giver meget god aflastning

Vægtanbefaling: Nyfødt til 18 kg Materiale: Økologisk bomuld Størrelse: 0,6 x 5,5 m

Babylonia Tricot Slen

Babylonia Tricot-slen organic er en trikotvikle fremstillet af økologisk dyrket bomuld, der er GOTS- og Öko-Tex 100-certificeret. Trikotstoffet er tykt og solidt, samtidig med at det er blødt og former sig efter barnets og bærerens krop. Tricot-slen giver rigtig god støtte, og den anbefalede brugsperiode er op til 18 kg, hvilket gør det muligt at anvende viklen i mange år.

Hvis man vil bære sit barn i børnehavealderen, er det ikke noget problem med Tricot-slen. Det kraftige stof gør, at viklen er til den varme side. Der fås også en cool-variant af Tricot-slen, men den almindelige egner sig nok bedst, hvis man ikke har tendens til at svide, og er antagelig også bedre til køligere årstider end midt om sommeren.

Som altid er det vigtigt at huske, at viklen bliver som et ekstra lag tøj, så man skal ikke klæde barnet for varmt i den. Anvender man Tricot-slen, når det er rigtigt varmt udenfor, er det måske nok, at barnet kun har ble på.

Viklen fås i et stort udvalg af farver og har en tydelig midtermarkering, så man ved, hvor på stoffet man skal begynde at binde. Med sine godt 60 cm på det bredeste sted, så er Babylonia Tricot-slen en vikle med meget stof. Med en nyfødt baby kan det nok føles som om, at barnet forsvinder lidt i materialet, men babyer vokser hurtigt, og man kan nemt folde stoffet til siden, så barnet altid har ansigtet frit.

Tricot-slen er nem at binde og giver en meget god aflastning til bæreren. Skulle der ske en ulykke, eller hvis man spilder mad, mens man bærer, kan viklen vaskes i maskine ved 40 grader. Viklen fås i mange forskellige farver, og der medfølger instruktioner i flere forskellige bindeteknikker.

Babylonia Tricot-slen organic er flot, og kvaliteten kan virkelig mærkes, ganske enkelt en vikle, der kan anvendes længe og som føles lige så rar for både barn og forælder.

Kraftiglang brugsperiodegiver meget god aflastning
Kan blive varm at bære med om sommeren

Se pris hos:

jollyroom.dk

3. Ergobaby Aura - GOD TIL PRISEN

Tynd og sval strækvikle som er god året rundt og meget behagelig at bruge

Vægtanbefaling: Fra nyfødt til cirka 13 kg Materiale: 100% Rayon (Viskose)Størrelse: 0,5 x 4,9 meter

Ergobaby Aura Baby Wrap Grey Stripes

Ergobaby Aura er en ultra-tynd strækvikle i kølig viskose, hvilket gør den perfekt til brug om sommeren, men den fungerer faktisk lige godt hele året rundt. Især for den forælder, der er varm i sig selv, er det en lettelse at bruge Aura, da den ikke bliver ligeså svedig som mange andre strækvikler.

Materialet er meget blødt, hvilket gør det fremragende at bære på sin baby, der kun er iført ble, da eventuelle hårde materialer, der kan give irritation, er fraværende. Viklen fås desuden i en lang række forskellige farver.

Ergobaby Aura har en indbygget opbevaringslomme, så når viklen ikke bruges, kan den let foldes ind i sit eget etui. Det gør strækviklen let at opbevare i pusletasken eller under klapvognen, så den er altid lige ved hånden. Ergobaby Aura kan også bruges som et tyndt tæppe, der kan lægges over barnet eller til at skabe skygge.

Som altid, når det kommer til strækvikler, så handler det meget om selve bindeteknikken. Hvis du først lige har stiftet bekendtskab med strækvikler, må du øve og øve, men til sidst sidder teknikken, og med Ergobaby Aura er det let at forstå, hvordan viklen skal sidde.

Da materialet er meget elastisk, er det vigtigt at huske at binde viklen tæt, så barnet altid sidder oppe på brystet i kyssehøjde fra forælderen. Takket være det fleksible materiale er det desuden nemt at sprede strækviklen over ryggen for maksimal vægtfordeling. Og så er det praktisk, at du kan binde den uden stof over skuldrene, så barnet aldrig dækkes af viklen.

Det er også et plus, at Aura-viklen kan maskinvaskes ved 30 grader, da babyer jo har en tendens til at skabe pletter af forskellige slags. Strækviklen kan bruges op til cirka 13,5 kg - tungene børn bærer man bedre i bæresele af mere stift materiale.

Til barnets første år er Ergobaby Aura en fantastisk behagelig strækvikle, hvor du får god værdi for pengene, og viklen kan let bruges af forældre i forskellig højde og størrelse.

Meget sval og tyndbehagelig at brugeintegreret opbevaringslomme
Fungerer bedst i barnets første år

Se pris hos:

jollyroom.dk

4. Baby K'tan Vikle

Strækvikle der er praktisk for nybegyndere, skal ikke bindes og er hurtig at tage på

Vægtanbefaling: Fra 3,5 – 16 kg Materiale: Bomuld Størrelse: XS, S, M, L og XL

Baby Ktan Organic

Det lyder nok selvmodsigende, fordi viklebæring går ud på at binde, men Baby K'Tan vikle er alligevel en vikle til dem, som ikke vil – eller tør – gøre netop det. Den er også smart, hvis man vil kunne tage viklen på udendørs, uden at slæbe stoffet på jorden, så det bliver vådt og snavset.

Baby K'tan bestå af to stofløkker, der holdes sammen med et stofbånd, samt et separat stykke stof, der også fungerer som opbevaringspose, når det vendes på vrangen. Viklen fås i fem forskellige størrelser fra XS og XL, og de skal svare til en almindelig jakkestørrelse for mænd og kjolestørrelse for kvinder. Man skal gå ud fra den størrelse, man havde inden graviditeten.

Plejer man at ligge midt mellem to forskellige størrelser, anbefaler Baby K'tan, at man vælger den mindre, og den vurdering er vi enige i. Eftersom viklen ikke kan strammes, er det bedre, at den er lidt ekstra stram i begyndelsen og derefter lade den blive strakt lidt, i takt med at barnet vokser.

Baby K'tan vikle kommer med en tydelig vejledning i brugen. Fremgangsmåden minder om at tage en trøje på. Begge løkker hænges om halsen, en arm føres igennem hver løkke, og derefter kan man begynde at sætte barnet i. Derefter bindes det støttende stofstykke fast omkring. For en mere visuel vejledning er der gode videoinstruktioner online.

Det tager nogle ganges øvelse, inden man får det hele rigtigt, men når først teknikken er på plads, går det hurtigt at få barnet op i viklen. Med Baby K'tan kan man bære sit barn i fem forskellige stillinger, inklusive en hoftestilling. Aflastningen med Baby K'tan er god, og den føles meget bekvem at bruge til en nyfødt, men måske ikke nær så effektiv som en almindelig vikle, når barnet bliver større og tungere.

Det gør sandsynligvis den mulige brugsperiode kortere. Er man to forældre med meget forskellige kropsformer, er man desuden nødt til at have hver sin Baby K'tan, man kan ikke dele den på samme måde som med en almindelig strækvikle. Men hvis man er nysgerrig på at bære med vikle og føler sig usikker ved at binde selv, så er Baby K'tan vikle den perfekte indføring i viklernes verden.

Kræver ingen viden om at bindeer hurtig at tage pågod til nybegyndere
Kan ikke altid deles med en anden forælderkortere brugsperiode

5. Najell Wrap

Blød og tryg vikle, der ikke skal bindes

Vægtanbefaling: Nyfødt til cirka 9 kg Materiale: Oeko-Tex Standard 100 klasse 1 Jersey Størrelse: S/M, M/L og L/XL

Najell WRAP Sharp Grey

Najell Wrap er en innovativ vikleløsning, som eliminerer bindingen, som af og til kan opleves som besværlig, men samtidig bevarer den følelse af nærhed, som næsten kun kan opnås med en vikle. Wrap er en blanding mellem trøje og bæresele, og man tager den på på samme måde som en T-shirt. Viklen fås i tre forskellige størrelser og er til den stramme side.

Ved første øjekast kan viklen virke lidt rodet, når man tager den ud af pakken første gang. Men der medfølger en letforståelig manual, og man gennemskuer hurtigt, hvad der skal vende hvilken vej. Når man først har fået Najell Wrap på, skal man sætte barnet i stofkorset oppe på brystet, og derefter trækker man stoffet op over barnet. Båndene i ryggen skal derefter føres rundt om kroppen og bindes under barnet som ekstra støtte. Hvis barnet er tæt på maksimumsvægten på 9 kg, kan Najell føles lidt ustabil, og efter længere tids bæren bliver det tungt. Den er derfor bedst det første halve år. Med et mindre barn er vægtaflastningen meget god, og Wrap er rigtig bekvem at bære med. Det er heller ikke noget problem at sidde ned eller læne sig bagud, når man har viklen på.

Designet på Wrap er populært hos samtlige testere. Både mønster og farve er tilpas diskrete til at kunne bruges til ens egen garderobe. Stoffet er meget blødt og lækkert. Når sommeren er varmest, opleves det dog som ret svedigt. Blødheden når man bruger Najell Wrap gør den til at udmærket valg, hvis man har født ved kejsersnit. Der kommer ingen vægtbelastning på arret, og man kan bære sin baby i viklen meget tæt på forløsningen, fordi både barn og vikle sidder højt på kroppen.

Ganske vist føles det af og til lidt besværligt at tage den på, så alting sidder rigtigt, men det går hurtigere end med en lang strækvikle, der skal bindes, og der er ingen bekymring for om knuden skal gå op. Med barnet vel på plads føles den både bekvem og tryg. Najell Wrap er et meget velkomment indslag i vikleverdenen og et perfekt valg til nybagte forældre, der er nervøse ved at binde en almindelig vikle eller vil have barnet op hurtigt som med en sele, men foretrækker den hyggelige nærhed, som en vikle kan tilbyde.

Blød og hyggeligføles som en vikle uden at skulle bindeføles tryg og sikker
Kort anvendelsestidkan ikke tilpasses forskellig kropsbygning

Se pris hos:

Babyshop.dk

6. Coracor Vikle

Blød, skøn og fleksibel strækvikle som fås i mange flotte farver og mønstre

Vægtanbefaling: Fra nyfødt til cirka 12 kg Materiale: 91% økologisk GOTS-certificeret bomuld og 9% elastan Størrelse: 0,5 x 4,8 meter

Coracor Vikle

Coracor Vikle er ægte guf for øjnene, og man indser hurtigt, hvor vigtigt designet af en strækvikle er, når man regelmæssigt bærer rundt på sit barn. Strækviklen bliver simpelthen en del af bærerens garderobe. Her får du både en god bærekomfort og samtidig følelsen af at føle dig flot imens.

Strækviklen fås i et herligt udvalg af farver og mønstre. Stoffet er økologisk bomuld med en lille mængde elastan. Det betyder, at Coracor-viklen er meget blød og fleksibel.

Fordelen ved en elastisk strækvikle er blandt andet, at det er vanskeligt at binde viklen for stramt, for barnet får man plads, da materialet kan give sig. Det gør det også lettere at rette på barnets bæreposition, når det først er placeret i viklen - for eksempel hvis hovedet skal drejes lidt, så barnet har frie luftveje.

En ulempe ved elastiske strækvikler er omvendt, at du ikke må binde viklen for løst, for så giver modellen ikke den rette aflastning. Her er det vigtigt, at barnet sidder tæt mod bærerens krop.

Det tynde stof i Coracor-viklen gør strækviklen kølig at bruge - også om sommeren. Det gør også, at man kommer til at holde barnet rigtig tæt. Derudover er det enkelt at fordele stoffet over ryg og skuldre for en god vægtfordeling. Det strækbare stof gør dog, at brugstiden bliver lidt kortere.

Producenten angiver 12 kg som maksimal belastning, men i sidste ende er det en individuel vurdering af det, man selv oplever som mest komfortabelt. Den maksimale vægtbelastning kan altså godt være højere eller lavere end det angivne.

Hvis du leder efter en strækvikle til en nyfødt eller en mindre baby, så er strækviklen fra svenske Coracor en meget god og hyggelig mulighed. Med babyen på brystkassen med hjælp fra Coracor føles det mest som om, at man har en dejlig og pæn trøje på - meget mere kan man ikke bede om i en strækvikle.

Blød og elastiskmeget flotte farver og mønstrefleksibelt og tyndt stof
Kortere brugstid

Se pris hos:

jollyroom.dk

7. Je Porte Mon Bebe Original

Bred og kraftig strækvikle med tydelig vrangside, så den er nemmere at binde og bruge

Vægtanbefaling: 3,5 – 14 kg Materiale: Bomuld og elastan/spandex, OEKOTEX 100 Størrelse: 0,7 x 5 meter

Je Porte Mon Bebe Original Strækvikle

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Original vikle er en kraftig strækvikle, der kan strækkes både i bredden og højden. Viklen er bredere end mange andre strækvikler, og hvis man ikke er så stor eller skal bære en lille baby, får det viklen til at føles lidt poset.

En slank mor med en nyfødt oplever, at stoffet kan være svært at få til at sidde over skuldrene, uden at der bliver mange folder. Men når det samme barn et par måneder senere bæres af sin far, der er bredere over skuldrene, blev komforten oplevet som meget god, og JPMBB Original gav en jævn belastning på overkroppen.

JPMBB Original har en tydelig ret- og vrangside, hvilket gør det lettere at binde den. Man kan hurtigt se, om man er kommet til at sno viklen, når man trækker den bag om ryggen, og kan sno den rigtigt, inden man afslutter bindingen. Selvom viklen er meget elastisk, hvilket ifølge producenten skal gøre det nemmere at tage barnet i og ud uden at skulle binde knuden op i mellemtiden, så har den også en vis stabilitet.

Den anbefalede maksimumsvægt er 14 kg, men det kan forekomme, at man allerede når barnet vejer 8-9 kg, føler, at man bør skifte til en vævet vikle, der giver mere bærestøtte end en strækvikle. Desværre mangler der en stofpose eller lignende til at opbevare viklen, når den ikke er i brug, hvilket gør den lidt besværlig at have med i hverdagen.

JPMBB Original kan anvendes fra fødslen, men er bedst til en lidt større baby, der stadig gerne vil sidde tæt på forælderen.

Tydelig vrang- og retsideogså god til personer med bredere skuldre og større krop
Ingen opbevaringsmulighed medfølgerkan føles som for meget stof til små babyer

Se pris hos:

Liam & Os

8. Je Porte Mon Bebe Basic

Elastisk vikle af lidt tyndere stof, som ikke skal bindes om mellem hver brug

Vægtanbefaling: 3,5 – 9 kg Materiale: Fransk frottéjersey (bomuld og elastan/spandex), OEKOTEX 100 Størrelse: 0,5 x 4,6 meter

Je Porte Mon Bebe Basic Wrap

Je Porte Mon Bebe (JPMBB) Basic vikle er en lidt tyndere, elastisk vikle, der er beregnet til brug i barnets første ni måneder. Viklens vrangside og retside er begge glatte, så det føles som om, at stoffet ligger nærmere på huden, og at man får sit barn tættere ind mod kroppen. Takket være mærket er det dog nemt at finde viklens midte, når man skal begynde at binde. Viklen består af ret meget stof. Det gør, at den føles mere besværligt at få til at sidde rigtigt, når man har et nyfødt eller meget lille spædbarn.

At der viklen har så meget stretch – den kan strækkes i alle retninger – medfører den fordel, at man kan binde JPMBB Basic i forvejen og derefter tage sit barn i og ud i løbet af dagen. Viklen behøver altså ikke at bindes om.

Man skal dog sørge for at binde den stramt nok fra begyndelsen, så stoffet ikke strækker sig så meget på grund af barnets vægt, at det mere hænger i viklen end bæres mod kroppen. Hvor hårdt man skal binde, finder man ud af, efterhånden som man bruger viklen. Der medfølger ingen opbevaringspose til Basic vikle, hvilket havde været praktisk, hvis man for eksempel vil kunne have den med under barnevognen.

JPMBB Basic er en bekvem vikle med meget stretch, som passer bedst til barnets første tid.

Bekvem hvis man kan lide meget stretch i viklenbehøver ikke at bindes om mellem hver brugtyndere stof
Ingen opbevaringsmulighed medfølger

Se pris hos:

Liam & Os

Mere om strækvikler

At bære med vikle, eller blot at vikle, kan være alt fra en praktisk måde at transportere sot barn til en hel livsstil. Er man ny inden for vikleverdenen, kan det stor udvalg virke uoverskueligt stort. Ikke nok med at der findes mange forskellige typer af vikler, alt fra strækvikler over ringslynger til vævede vikler. Der findes også et stort udvalg af forskellige vikleproducenter. Når man stilles over for et stort antal forskellige varianter i forskellige materialer, er det ikke nemt at vide, hvilken slags vikle, der er den rigtige til ens egne behov.

Strækviklen er populær vikletype til babyens første leveår og er relativt enkel at lære at binde. Strækviklen egner sig også til nyfødte, også for tidligt fødte børn.

Fordelen ved en strækvikle er stretch-materialet, som former sig efter barnet og forælderens kroppe, og gør det enkelt at opnå den ønskede frøstilling. Frøstillingen er den måde, som barnet skal bæres på for bedst at efterligne, hvordan en baby naturligt vil placere sin krop – med knæene trukket op og ryggen bøjet i C-form. For at barnet skal sidde ergonomisk i en vikle, skal barnets ben være støttet af stoffet ud til knæhaserne, og bagdelen skal være lavere end knæene, så barnets underkrop danner et M.

En strækvikle kan bindes på mange forskellige måder, og der er masser af bindeanvisninger fra vikleproducenterne, men de findes også online i form af instruktionsvideoer. Forskellige bindinger kan være mere eller mindre egnede afhængigt af barnets størrelse og alder. Et tip er, at strækviklen ofte skal sidde strammere, end man tror, fordi det elastiske stof strækkes af barnets krop.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem