Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Test af våd-/tørstøvsugere - Find den bedste model til dit behov

AfElina BlomOpdateret 23. september 2019

Med en våd-/tørstøvsuger derhjemme kan du rengøre både værkstedet og hønsehuset, men også støvsuge vand op på badeværelset. Vi har testet våd-/tørstøvsugere og udpeger Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox til bedst i test. Den har mange anvendelsesområder, er brugervenlig og har en god sugeevne.

Sådan udførte vi testen

Vi udfører alle vores test selv og tester alle produkter i virkeligheden. Grovstøvsugerne er testet i forskellige omgivelser, der stiller forskellige former for krav til dem. De er eksempelvis anvendt til at fjerne spåner i en hønsegård og til at opsamle slibestøv fra elværktøj i et værksted. Endvidere er de anvendt til at støvsuge i bil og bryggers.

De grovstøvsugere der har ekstrafunktioner, har gennemgået yderligere test. De har eksempelvis fået testet blæsefunktionen for at se, om den er kraftig nok. To eksempler på test er udblæsning af affald fra slangen og en test af, hvor effektiv den præsterer, når vi blæser affald på gulvarealer.

Følgende faktorer har vejet tungest i bedømmelsen af de respektive grovstøvsugere:

  • Ydeevne: Hvor stærk er sugeevnen? Hvor kraftfuld er blæseevnen? Hvor meget vand kan den støvsuge op? Hvilken type affald kan den håndtere? Varierer ydeevnen, afhængigt af hvor groft eller fugtigt affaldet er?

  • Arbejdsområder: Hvilke forskellige arbejdsopgaver kan den klare? Hvordan er mundstykkerne udformet, og hvor mange medfølger? Hvor lang er slangen?

  • Brugervenlighed: Hvor nem er grovstøvsugeren at tænde og slukke? Hvor let er det at skifte mundstykke og funktioner? Er det nemt at rengøre filter og skifte støvsugerpose? Hvor godt ruller grovstøvsugeren hen over gulvet, når du går omkring? Hvor nemt er det at hænge slange, ledninger og andet op på maskinkroppen og derefter stille den væk?

Yderligere eksempler på ting vi har taget højde til i vores bedømmelse, er byggekvalitet, garantier og lydniveau. Vi har givet hver enkelt grovstøvsuger karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor godt den præsterer inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til en dyr model end en billigere og vice versa.

Vi har testet et udpluk af markedets populære modeller. Sammenlign priser og find tilbud på våd-/tørstøvsugere på PriceRunner.

1. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox - BEDST I TEST GROVSTØVSUGER

Kraftfuld og brugervenlig til mange arbejdsområder

Motor: 1.400 W Sugekapacitet: 2.500 l/min Undertryk: 210 mbar Beholder: 30 l, rustfri Faktisk vandmængde: 23 l (målt) Slangelængde: 3,9 m (målt) Strømkabellængde: 5 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 4,5 cm (målt) Lydniveau: 61,2 dB (målt) Vægt: 10,5 kg Længde (Mål): 426 mm Bredde (Mål): 374 mm Højde (Mål): 684 mm Andet: Pose medfølger

Nilfisk Multi II 30 T Inox VSC EU

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox bliver bedst i test på grund af dens høje ydeevne sammen med flere smarte løsninger, der gør grovstøvsugeren meget brugervenlig. For eksempel har den meget god sugeevne kombineret med et relativt fladt mundstykke længst fremme. Fordelen ved det flade mundstykke er, at du nemt kan komme til på smalle steder. Samtidig er det ikke så fladt, at større stykker affald sætter sig fast eller bliver siddende udenfor.

En anden brugervenlig løsning er holderne på siderne, så du kan hænge både slange og strømkabel ordentligt op, når grovstøvsugeren ikke er i brug. Yderligere et plus er den variable sugestyrke, der kan indstilles både på maskinens krop og på håndtaget. Det gør, at du kan vælge den ønskede sugekapacitet på maskinen og derefter finindstille uden at skulle gå tilbage til maskinen.

Multi II 30 T VSC Inox har også en meget lang og fleksibel slange. Med den bevæger du dig relativt frit rundt i rummet og rundt om genstande, uden at du skal trække maskinkroppen med overalt. På den anden side ruller grovstøvsugeren fint hen over gulvet, også hvis der er lidt snavs og affald i vejen.

Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har som sagt en meget god sugeevne. Dels suger den tørt affald, lige fra slibestøv til spåner i hønsehuset uden problemer. Dels kan den klare hele 23 liter vand, inden den slår fra. Filteret er placeret i selve spanden. Det indebærer, at det bliver vådt, når du suger fugtigt materiale. Det tørrer dog relativt hurtigt, og du kan tage det ud og støvsuge uden.

En indikator på maskinkroppen siger til, når det er tid til at rengøre filteret. Det er virkelig nemt. Du behøver blot at trykke på en knap, så starter en lille motor, som afgiver luft, som hjælper med at få filteret til at vibrere ekstra meget. Rengøringen er med andre ord halvautomatisk.

Den eneste ulempe ved filteret, som vi kan få øje på, er at beslaget er af pap, så det et bliver beskadiget, når du har taget det ud og skal sætte det på plads igen. Når du skal koble Multi II 30 T VSC Inox til et elværktøj, anvendes en kegleformet adapter. Det gode ved den er, at den passer til tre forskellige størrelser. Ganske vist har adapteren ingen låseanordning, så hvis du rykker hårdt, går elværktøjet løs. Adapteren sidder dog tilstrækkelig godt fast, til at dette i praksis ikke er noget problem.

Overordnet er Nilfisk grovstøvsuger Multi II 30 T VSC Inox et rigtig godt køb. Den passer både til mindre værksteder og hvis du vil kunne bruge den til grovstøvsugning i og omkring hjemmet.

Kraftfuld og regulerbar sugestyrkeGod filterrengøringRummelig spandStabilRuller letLang og fleksibel slangeEnkel ophængning
Ingen låsbar adapter til elværktøj

Se pris hos:

happii.dk

2. Kärcher WD 6 P Premium (Nordic)

Praktisk, stærk og let at stille væk

Motor: 1.300 W Sugekapacitet: 260 l/min Undertryk: - mbar Beholder: 30 l, rustfri Faktisk vandmængde: 17 l (målt) Slangelængde: 2 m (målt) Strømkabellængde: 6 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 6 cm (målt) Lydniveau: 62,4 dB (målt) Vægt: 9,1 kg Længde (mål): 418 mm Bredde (Mål): 382 mm Højde (Mål): 694 mm

Kärcher WD 6 P Premium (Nordic)

Kärcher WD6 Premium er en brugervenlig grovstøvsuger med filteret placeret højt oppe, så det er nemt at komme til at rengøre. Desuden slipper du for at vente på, at det skal tørre, efter du har støvsuget fugtigt affald eller vand, fordi det sjældent bliver vådt - kun hvis du suger rigtig meget vand op.

Grovstøvsugeren er også et behageligt bekendtskab, fordi den er så nem at pakke væk. Den har eksempelvis en separat krog til strømkablet, så du slipper for at hænge kablet sammen med slangen. Der medfølger også en ekstra krog, så du kan hænge slangen på begge sider. Det er rigtig skønt at slippe for at bøvle med slanger og kabler, når den skal ind i kosteskabet.

Sugekapaciteten er meget god. Vi får det meste op, som vi udsætter den for. Universalmundstykket er dog lige lovlig stort, hvilket gør det svært at komme til overalt. Overordnet præsterer den dog rigtig godt.

Kärcher WD6 Premium har en rigtig smart løsning, når man skal tømme den for vand. Der sidder en prop i bunden, som man bare skal åbne for at få det hele ud. Du slipper således for besværet ved at løfte låget og løfte - hvilket kan være tungt med en rustfri spand fyldt med væske. Det er dog også nemt at åbne beholderen og tømme den, når du har støvsuget tørt.

Den absolut største ulempe ved WD6 Premium er slangen. Dels er den ikke særlig fleksibel, nærmere hård og lidt klodset. Dels er den meget kort. Sidstnævnte er et problem, også når du tilslutter elværktøj, selvom der medfølger en forlængerslange.

Fordelen ved forlængelsen er, at den har en låseanordning og kobles direkte til slangen, så du får lidt afstand mellem elværktøjet og håndtaget på grovstøvsugeren. Denne slange er også lettere at have med at gøre. Ulempen er, at der på trods af dette er ret kort afstand mellem dig og maskinen. Du skal ofte slæbe hele maskinen med dig rundt. Skal du save eller slibe større genstande i et mindre værksted, kan det virke som en begrænsning. På den anden side har den fem små, smidige hjul, som ruller rigtig godt hen over gulvet.

WD6 Premium kører stabilt også på ujævne værkstedsgulve og er svær at vælte. Kan du leve med den noget utilstrækkelige slange, er den et godt køb. Især hvis du vil have en grovstøvsuger, der kan klare en bred vifte af opgaver primært i hjemmet. Så er det ekstra godt, at den er så nem at hænge slange og ledning op på. Og at filteret er placeret højt oppe, så det ikke bliver fugtigt. Det bliver aldrig besværligt.

Prop til vandtømningPraktisk filterplaceringGod ophængningStærk sugeevneStabil konstruktionSnap on-mundstykke
Kort og hård slangeRet stort universalmundstykke

Se pris hos:

Merlin

3. Bosch Advanced Vac 20

Allerbedst når du får et vandudslip

Motor: 1.200 W Sugekapacitet: 70 l/s Undertryk: 210 mbar Beholder: 20 l, plast Faktisk vandmængde: 23 l (målt) Slangelængde: 3,7 (2,4 m slange + 1,3 m rør, målt) Strømkabel længde: 3,9 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 2 cm (målt) Lydniveau: 72 dB (målt) Vægt: 7,6 kg Andet: Pose & 3 stk. mundstykker medfølger

Bosch AdvancedVac 20

Bosch Advanced Vac 20 er en praktisk grovstøvsuger, som er både stærk og brugervenlig. Den har mange små finesser. For eksempel stofklædte gummistropper til at hænge slangen i ved opbevaring. Desuden er det relativt intuitivt, hvordan du skal bruge de forskellige ting og sager på den.

Støvsugeren ruller hen over gulvet med god balance, og den klarer tærskler og lignende godt. Slangen har en låseanordning i monteringsbeslaget, så den sidder godt fast. Du kan skifte mundstykke, hvilket er et plus, hvis du eksempelvis vil kunne tilslutte en slibemaskine. Det ekstra filer der tages ud over filteret kræver dog lidt fingerfærdighed at sætte på.

Filtret er derudover i orden, men du bør bruge støvsugeren med pose, medmindre du suger vådt, for vi kan mærke allerede efter et par kørsler uden filter, at den bliver trættere/svagere.

Desuden er posen af papir, så du bør være forsigtig med at suge fugtigt snavs op i den.

God til vandudslip

Advanced Vac 20 er på ingen måde usædvanligt stærk, men den kan klare de samme arbejdsopgaver som sine lidt dyrere og større konkurrenter – og mislykkes også på de samme punkter som dem.

Det som alle værkstedsstøvsugere har svært ved, er ting som kalk og beton, fordi det er tungt og kompakt. Denne er ingen undtagelse. Advanced Vac 20 suger det op, men den må arbejde hårdt, og der bliver let en hinde siddende. Derimod kan den klare både smågrus og at gøre rent i et hønsehus. Dens ydeevne kan således klassificeres som klart bestået med tanke på prisen.

Den store fordel ved denne grovstøvsuger er dog proppen i bunden. De fleste grovstøvsugere skal du åbne låget på for at kunne hælde indholdet ud. Det kan være lidt omstændeligt og mindre sjovt, når du arbejder med tidskritiske opgaver såsom at støvsuge afløbsvand op efter et udslip. Med Vac 20 så slipper du for besværet med at løfte motoren ud med vådt filter, uden at det eller stedet bliver beskidt. I stedet løfter du bare hele maskinen op og skruer proppen ud. Den tømmes hurtigt for vand, og du er lige så hurtigt i gang med at støvsuge igen. På den måde er den meget tidseffektiv og enkel at håndtere.

Det er på den anden side heldigt, for der er kun plads til 13,5 liter i beholderen, inden den slår fra, og i forhold til enhedens størrelse er det kun lige godkendt.

Bærehåndtaget er nemt at få fat i på toppen.

Denne grovstøvsuger egner sig, hvis du skal bruge en fleksibel værkstedsstøvsuger, der er enkel at tømme og nem at stille væk. Maskinen har en god sugeevne og flere smarte finesser.

Skrueprop i bundenstærkenkel at opbevarevelbalanceretbrugervenlig
Ret højlydtrummer ret lidtfugtfølsom papirspose

Se pris hos:

Faisto

4. Husqvarna WDC 325L

Stærk grovstøvsuger med lang ledning

Motor: 1.200 W Sugekapacitet: 3.700 l/min Beholder: 25 l Faktisk vandmængde: 18,5 l (målt) Slangelængde: 4,7 m (slange 3,65 m, bøjning 30 cm, metalrør 1 m, målt) Strømkabel længde: 5 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 2,5 cm (målt) Lydniveau: 72 dB (målt) Vægt: 8,5 kg Andet: Semiautomatisk filterrengøring, filterpose af fleece

Husqvarna WDC 325L

Husqvarna WDC 325L er en stærk grovstøvsuger som arbejder godt med det meste, vi udsætter den for. Den har – som størstedelen af alle værkstedsstøvsugere (andet navn for grovstøvsugere) – svært ved at få fat i tunge partikler som kalkpuds, så man må støvsuge arealet flere gange. Men den har ingen problemer med eksempelvis at suge afløbsvand eller spåner op i værkstedet.

Maskinen har justerbare indstillinger. I princippet kan du indstille den manuelt ved at justere indsugningen (hvor meget luft du vil lukke ind) men den har også justerbar styrke på selve motoren. Det er praktisk, når du for eksempel bruger den sammen med en slibemaskine, så den ikke skal suge sig fast.

Den lange slange gør det nemt at støvsuge bilen

En stor fordel ved WDC 325L er den lange, bevægelige slange. Du kan nå ind overalt, og grovstøvsugeren ruller nemt hen over gulvet. Desværre er den lidt bagtung, så når du skal overtærskler og lignende, tipper den nemt.

Slangen monteres i støvsugeren, ved at du trykker den ind. Der er ingen låseanordning, så man føler sig lidt uroligt for at den skal falde ud, når man trækker støvsugeren hen over gulvet. Slangen sidder ret godt fast, men er du uheldig, kan den falde ud. Hvis du så er i gang med at suge vand, bliver resultatet ikke særlig sjovt.

Filteret har ingen ekstra beskyttelse som visse andre modeller kan have, men vi oplever det ikke som noget problem i praksis. Det bliver ikke tilstoppet hurtigere eller lignende. Du kan ikke sætte kurven i, medmindre filtret er med, så du har altid styr på det.

Beholderen kan rumme 25 liter. Men i praksis kan der kun være 18,5 liter, inden den slår fra. I forhold til beholderens størrelse og konkurrenterne er det godkendt. En sjov detalje er, at den har et bærehåndtag i form af en stålbøjle på indersiden, så du kan bære den som en almindelig spand.

Prismæssigt ligger WDC 325L ret højt sammenlignet med konkurrerende modeller som har næsten lige så god ydeevne og funktionalitet.

Husqvarna WDC325L egner sig, hvis du vil have en relativt brugervenlig grovstøvsuger med lang, bevægelig slange og regulerbar styrke.

Stærkmeget god slangelængderegulerbar styrkebærehåndtag på indersiden
Få småfinessermangler låseanordning til slange

Se pris hos:

Savdoktoren

5. Stihl SE 62 E

Praktisk til hjem og bil, smart lynbeslag til elværktøj

Motor: 1.400 W Undertryk: 210 mbar Beholder: 20 l, plast Faktisk vandmængde: 16 liter (målt) Slangelængde: 3,7 m (målt) Strømkabellængde: 5 m (målt) Blæsefunktion: Ja Fjernautomatik/maskinudtag: Ja Frigang over underlaget: 3 cm (målt) Lydniveau: 62 dB (målt) Vægt: 8 kg

Stihl SE 62 E

Stihl SE 62 E er en kompakt og praktisk grovstøvsuger med teleskoprør, der er nemt at klappe sammen. Teleskoprøret sammen med det ret store mundstykke gør, at suget minder lidt om en traditionel støvsuger. Desværre gør det store mundstykke, at det kan være svært at komme til overalt.

Samtidig er den dog meget nem at stille væk. Derudover er slangen lang og fleksibel - når du støvsuger, behøver du ikke at trække maskinkroppen efter dig hele tiden. Du kan for eksempel komme rundt om en mindre høvlebænk eller ordentligt ind i bilen. Af at være så kompakt rummer SE 62 E alligevel en del affald eller vand, inden den slår fra.

Plastbeholderen har den fordel, at den ikke vejer så meget, og derfor bliver beholderen også let at tømme. Også filterrengøringen går nemt. Et tryk på en knap gør, at filteret vibrerer skidtet løs. Det er derimod ikke muligt at suge vand uden filteret, som mange andre maskiner faktisk kan. Egentlig bør man aldrig gøre det, så dette kan også blot være en sikkerhedsfunktion. Det tager relativt lang tid for filteret at tørre igen, her kunne vi godt tænke os en forbedring.

Stihl SE 62 E er meget nem at slutte til elværktøj. Den har et lynbeslag, der kobler hele håndtaget af, der ellers havde siddet meget tæt på elværktøjet og været i vejen. I stedet kobler du slangen på direkte. På mundstykket du kobler til, kan du desuden regulere sugekapaciteten - hvilket du derimod ikke kan gøre direkte på maskinkroppen.

Konussen på mundstykket er af gummi og passer til en lang række elværktøj. Hele løsningen emmer af kvalitet og virker gennemtænkt. Sugekapaciteten er godkendt, men der er et par arbejdsområder, hvor vi godt kunne tænke os en bedre præstation. Eksempelvis kunne grovstøvsugeren godt suge fugtige spåner i et hønsehus, men ikke særlig tidseffektivt. På den anden side er det en krævende opgave, som den almindelige forbruger nok ikke ville udsætte den for.

SE 62 E egner sig først og fremmest til netop den almindelige forbruger, som skal bruge en grovstøvsuger til at støvsuge i for eksempel bil, garage og baggang.

Kompakt konstruktionLang og fleksibel slangePraktisk lynbeslag
Langsomttørrende filterLidt klodset universalmundstykke

Se pris hos:

Savdoktoren

Mere om våd-/tørstøvsugere

Med en grovstøvsuger derhjemme, kan du støvsuge en hel del, som du ellers ikke ville have været i stand til. Forskellen på en grovstøvsuger og en almindelig støvsuger er, at grovstøvsugeren egner sig til vanskeligere opgaver.

Den skal kunne suge alt fra byggestøv til fugtigt materiale - selv vand. Netop byggestøv er noget, du bør undgå at støvsuge med en traditionel støvsuger, fordi du risikerer at beskadige den. Her træder grovstøvsugeren til i stedet.

En stor fordel ved grovstøvsugeren er, at den kan tilsluttes direkte på mange elværktøjer. Har du eksempelvis en slibemaskine med et passende mundstykke, kan du tilslutte den direkte på grovstøvsugeren, som igen suger en del af alt det støv og spåner, der er resultatet af dit slibearbejde. På disse maskiner er det medfølgende filter ofte utilstrækkelig, og arbejdsmiljøet risikerer at blive sundhedsskadeligt. Men grovstøvsugeren - eller tør- og vådstøvsugere som de også kaldes - sørger for, at det støver betydeligt mindre.

Grovstøvsugeren kan selvfølgelig også anvendes til flere andre arbejdsområder. For eksempel leveres mange med mundstykker, som gør det nemt at støvsuge i bilen - hvor der ofte samles groft støv, grus og snavs. Den er også god at bruge, når du skal støvsuge i bryggerset.

Sådan fungerer grovstøvsugeren

Grovstøvsugerens konstruktion består af en spand med et låg, som der er fastgjort en slange på. I låget sidder motoren. Det er således en konstruktion, der går opad i stedet for på langs. Det gør, at motoren ikke risikerer at blive beskadiget, når du støvsuger fugtigt materiale. For enden af slangen sidder der et håndtag med et mundstykke, som ofte kan skiftes ud.

Grovstøvsugeren er udformet, så der dannes et undertryk i beholderen, når du støvsuger. Støvet ender i spanden, og når den er fuld, tager du låget af og tømmer spanden. Grovstøvsugeren kan anvendes måde med og uden støvsugerpose. Producenterne anbefaler, at du bruger støvsugerpose, når du støvsuger tørt materiale. Det gør det først og fremmest lettere for dig at tømme den - uden pose støver det en hel del. Når du støvsuger fugtigt materiale, bør du i stedet undgå støvsugerpose, da de er fremstillet af et materiale, som ikke tåler fugt.

Hvis filteret bliver tilstoppet, er der en knap på grovstøvsugeren. Når du trykker på den, vibrerer filteret, og på den måde bliver partikler fjernet fra det. Nogle har en motor til dette, som giver kraftigere og mere langvarige vibrationer. Men de allerbilligste grovstøvsugere har i princippet kun en tænd- og en slukknap.

De lidt dyrere kommer også med mere tilbehør og flere ekstrafunktioner, f.eks. mulighed for at se, når beholderen er fuld, regulering af sugestyrken eller blæsefunktion for at blæse snavs ud, der har sat sig fast i røret. Nogle kan endda være tændt uden at køre, og derefter starte automatisk, når du starter det elværktøj, som støvsugeren er tilkoblet. Dette kaldes fjernautomatik.

Køb af grovstøvsuger

Når du skal købe en grovstøvsuger, skal du tænke på at finde en, som svarer til dine behov. Den skal kunne klare alle de arbejdsopgaver, du har tænkt dig at bruge den til. Og tidsaspektet - hvor tit kommer du til at bruge den.

Det er for eksempel vigtigere, at den er nem at stille til side, hvis du er privatperson og sjældent laver snedkerarbejde, men nærmere kommer til at bruge den i bilen og hjemmet. Dette egenskab er ikke nær så vigtig for håndværkere, som har grovstøvsugeren stående fremme hele tiden.

Det er også vigtigt at kontrollere, at den har mundstykker, som passer til dit elværktøj. Eller at det i det mindste er muligt at købe en passende adapter til.

Derudover er der en række forskelle, som gør grovstøvsugeren mere eller mindre brugervenlig. Alt fra hvor let de bevæger sig hen over snavsede gulvarealer, ledningens længde, og hvor stærk sugeevne de har. Mundstykkets udformning, filterplaceringen og placering af knapper og indstillingsfunktioner er andre egenskaber, som påvirker brugeroplevelsen.

Ved at vælge en grovstøvsuger, der passer til netop dine behov, sikrer du, at du bliver tilfreds med dit køb på sigt. Husk også, at byggekvalitet og garantier er vigtigt som seler og livrem for din økonomi.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem