Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere

Find den helt rigtige kaffekværn til din morgenkaffe

Af PriceRunner Opdateret 05.09.2018
Selvom vi danskere drikker vældig meget kaffe, så kræser vi ikke nok om vores kaffe, mener kendere. En kaffekværn kan dog hurtigt og nemt gøre en stor forskel for smagen. Her får du en lille guide, som kan hjælpe dig forud for købet af din kaffekværn.

Mokka morgen, middag, aften, og så lige et par kopper indimellem.

Ja, vi danskere slubrer den sorte drik i os dagen lang. Faktisk er vi blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden. Men forbruget afspejler ikke rigtigt, hvor meget tid vi bruger på at brygge vores kaffe. Tværtimod.

Vi betaler gerne, uden at blinke, en 50’er for en kop specialkaffe på farten. Men hjemme skal det helst gå hurtigt. Vi gør, som vi plejer, og øser nogle skefulde færdigmalet pulver på filterkaffemaskinen.

Men ifølge baristaerne kræver det ikke meget at forvandle favoritdrikken til en fantastisk smagsoplevelse. Det er hverken svært, dyrt eller særligt tidskrævende.

Først og fremmest handler det om at anskaffe sig en rigtig god kaffekværn. Hjemmemalede kaffebønner smager nemlig af markant mere end færdigmalet kaffe. Forklaringen er, at aromaen og smagsnuancer ikke fordamper.

De senere år er der kommet mange modeller af kaffekværne på markedet. Fra små og billige til store og dyre udgaver. Med forskellige tekniske funktioner og smarte features. Så det kan være svært at hitte rede i, hvilken kaffekværn man skal vælge.

Så hvad bør du tænke på?

Der er to forskellige typer af kværne at tage i betragtning - blade grinders og burr grinders. Det vil sige dem, der kværner bønnerne med roterende metalblade/-knive (et setup, der minder lidt om en blender), og de kværne, der maler nogle få bønner ad gangen mellem to roterende overflader. Blandt entusiasterne fremhæves burr grinders, da de maler bønnerne mere jævnt og også giver mulighed for at vælge, hvor fint man vil have malet sine bønner. Blade grinders er som regel billigere, men kan have en tendens til ikke at male bønnerne ensartet, hvilket kan give problemer ved brygning.

Så en god kaffekværn skal være nem at bruge og male bønnerne så ensartet som muligt hver gang. Og så bør kværnen jo gerne være nem at gøre ren efter brug.

Som med så meget andet får du, hvad du betaler for. En billig kaffekværn er kun konstrueret til at dække simple behov for at male bønner en gang imellem. Men er du kaffeentusiast og bruger din kaffekværn flittigt, risikerer du at skulle udskifte en billig kværn for tit. Her kan det bedre betale sig at købe en lidt dyrere kaffekværn i solidt materiale og undgå de billigere alternativer i plastik.

Læs mere