Opdateret  

Gør medicinskabet klar til syge børn - og årets sygdomsperiode

PriceRunner

Når alle børn og voksne vender tilbage til børnehaver, skoler og arbejdspladser efter ferien, skaber det glimrende grobund for virus og bakterier. Ofte er der ikke så meget andet, man kan gøre for at beskytte sig, end at holde en god håndhygiejne. Men som forælder til små børn kan det være klogt at forsøge at være et skridt foran. Her giver vi tips om alt det (og lidt mere), som du bør have derhjemme inden årets værste sygdomsperiode.

De første tegn er ofte nemme at overse, men den erfarne forælder ved med det samme, hvad det drejer sig om. Mavepine så ikke engang livretterne glider ned, blanke trætte øjne eller ører der gør ondt, så snart det er puttetid.

Uanset om vi vil det eller ej - på denne årstid er det sæson for syge børn.

Sådan forbereder du dig

Sygdom rammer altid på det værst tænkelige tidspunkt. Ofte er det midt om natten, at bræksygen bryder ud, eller så blusser feberen op, lige når man skal ud ad døren om morgenen.

Det er stressende at få hverdagene til at hænge sammen i "når-børnene-er-syge"-perioden, men sørger man for at have medicinskabet godt fyldt op, så slipper man i det mindste for at skulle på jagt efter febernedsættende medicin, når uheldet er ude.

1. Tjek hvad du har

Den bedste måde at forberede sig på er ved at tjekke, hvad man allerede har derhjemme. Husk, at de fleste typer medicin har en udløbsdato, der skal overholdes. Gamle produkter kan afleveres på nærmeste apotek, så de bliver håndteret korrekt.

2. Hold styr på korrekt dosering

Febernedsættende og smertestillende præparater til børn kan fås i flere koncentrationer baseret på barnets vægt. Sørg for at tjekke, hvad barnet vejer, så du har den rigtige medicin i hjemmet.

3. Bestil i god tid

De mest almindelige lægemidler er der sjældent mangel på, selvom det kan ske, at det nærmeste apotek ikke lige har den type eller koncentration, man er ude efter. Men det sker faktisk, at populært sæsonbaseret medicin bliver udsolgt fra leverandøren, så det kan være en god idé at have sit eget lager i medicinskabet af det, som man erfaringsmæssigt ved, der bliver brug for i sygdomssæsonen.

Småbørnsforældre og plejepersonale giver tips - det her skal du have derhjemme

Vi lod en mindre gruppe småbørnsforældre, heraf en autoriseret sygeplejerske, dele ud af deres tips om håndkøbsmedicin og andre gode produkter, som de har haft glæde af, når deres børn er syge. Husk, at alle børn reagerer forskelligt på sygdom, og du bør altid søge råd hos lægen, hvis du er i tvivl.

Næsedråber og næsespray

En saltvandsspray er en effektiv måde at skylle næsen, når der ophobes snot og slim, som irriterer. Når forkølelsen er til stede, kan næsedråber eller næsespray have en lindrende effekt. Man skal dog ikke overdrive brugen, da det kan have den modsatte effekt.

Febernedsættende og smertestillende

Panodil og Ipren er to varemærker, som de fleste kender. Til børn findes disse smertestillende midler i mange forskellige former: som stikpiller, flydende, som tyggetablet, brusetablet eller som en almindelig tablet, der sluges hel.

Udvalget er stort, og man må prøve sig frem for at se, hvad der er det bedste match derhjemme. Her skal man også vælge styrke meget omhyggeligt - sørg for at kende vægten på de børn, der skal behandles. Panodil og Ipren har forskellige aktive stoffer og kan derfor anvendes til forskellige symptomer.

Glem ikke at have et febertermometer klar, så du ved, hvornår det er tid til at bruge det febernedsættende.

Lommetørklæder

Det siger sig selv, at en periode med mange sygedage hos børnene giver mange snottede næser at pudse. Vælg bløde lommetørklæder, der er skånsomme mod den tynde hud i ansigtet og omkring næsen. Har man småbørn, der nyser og hoster konstant, så kan Kleenex-lommetørklæder, man hurtigt kan trække frem, være en praktisk løsning.

Salve

Efter en længere periode med influenza eller forkølelse bliver næsen nemt fuldstændig rød, svier og gør ondt. Så kan det være smart at have en salve i stil med Helosan, Idomin eller Bepanthen klar, du kan smøre den irriterede hud med.

Næsesuger

Til små børn og babyer, som ikke har lært den ædle kunst selv at pudse næse i et stykke papir endnu, er en næsesuger en god måde at klare det på.

Væskeerstatning

Vinterbræksyge er et forræderisk bekendtskab, der trives alt for godt i det nordiske klima. Et sygt barn, der kaster op igen og igen, mister hurtigt væske fra kroppen, og det er meget vigtigt at forhindre dehydrering. Særlig væskeerstatning til børn, som man hurtigt kan blande og made ske for ske, er vigtigt at have i medicinskabet.

Sæbe

Håndhygiejne er forældrenes vigtigste våben i kampen mod sygdommene. Gør det til rutine, at alle i familien vasker hænder, så snart de kommer hjem. Det er også en god idé at skifte tøj. Et tip er at have en brugervenlig doseringspumpe med sæbe ved hver håndvask, så det bliver nemt og praktisk at vaske hænderne grundigt.

Håndsprit

Der er ganske vist nogle former for smitte, såsom vinterbræksyge, som håndsprit ikke sådan kan afværge. Men anden influenza kan faktisk forhindres ved brug af håndsprit. Så efter du har vasket hænder, skader det ikke at spritte hænderne af.

Varmepude

Et barn med høj feber med kulderystelser kan opleve en mærkbar lindring af at få en opvarmet varmepude på brystet. Ellers kan puden placeres ved fødderne under dynen.

Forældrehacks - andre ting der er smarte at have

Foruden medicinskabet er der andre dele af hjemmet, der også kan have godt af at være i beredskabstilstand. Det er en god idé at have et ekstra lagen og sengetøj på ekstra pude og dyne klar, når mavesygen har gjort kål på det oprindelige sengetøj. Så kan man vente til næste dag med at tage dynebetrækket af og smide det i vaskemaskinen.

Letfordøjelig mad i form af lyst brød i fryseren til at riste eller milde kiks kan være rare at have ved hånden, når man skal begynde at spise igen efter en omgang bræksyge. Skyl ned med et glas væskeerstatning eller prøv det gamle husråd med afbruset Coca Cola.

Børn med ondt i halsen er måske glade for milde halspastiller at sutte på for at lindre smerten. Og selvom honning ikke har nogen dokumenteret helende effekt, kan en klat i en kop te eller et krus varm mælk føles skønt i halsen.

Vi kan også anbefale at have en pakke is klar i fryseren. Nogle gange kan det være den eneste måde at få et sygt og feberramt barn til at indtage lidt væske og ekstra energi.

Kartoffelmel er et gammelt husråd til at råde bod på kløe. Og når man alligevel er i gang, kan man også tjekke indholdet i rengøringsskabet. For når sygdommene så småt er på tilbagetog, og sygdomsperioden er ved at være slut, har man virkelig et behov for at gøre rent og få hver eneste tænkelige rest af smitte væk.

Held og lykke og god bedring!

Otrivin Menthol 1mg/ml 10 Næsespray

Otrivin Menthol 1mg/ml 10 Næsespray

48 kr.

4,0

Zymelin Ukonserveret 1mg/ml 10ml 1 stk Næsespray

Zymelin Ukonserveret 1mg/ml 10ml 1 stk Næsespray

48 kr.
Braun ThermoScan 7 IRT6520
200+ overvåger

Braun ThermoScan 7 IRT6520

387 kr.

4,4

Helosan Original Salve 100g
Trender

Helosan Original Salve 100g

39 kr.
Bepanthen 30g Salve
-7 kr.

Bepanthen 30g Salve

28 kr.
Frida Baby Näsfrida Snorsugaren Originalet

Frida Baby Näsfrida Snorsugaren Originalet

69 kr.

4,0

Otri-Baby Nasal Aspirator 1-piece
Trender

Otri-Baby Nasal Aspirator 1-piece

42 kr.
Nestlé Resorb Original Orange 20 stk
Trender

Nestlé Resorb Original Orange 20 stk

43 kr.
Dax Alcogel 85% 600ml
50+ overvåger

Dax Alcogel 85% 600ml

49 kr.

4,7

Ipren 200mg 20 stk Tablet

Ipren 200mg 20 stk Tablet

29 kr.
Panodil 500mg 10 stk Tablet

Panodil 500mg 10 stk Tablet

15 kr.
Beurer HK48

Beurer HK48

389 kr.

4,6

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os