Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Lys hjemmet op den første søndag i advent - julebelysning til enhver smag!

AfPriceRunnerOpdateret 27.11.2018

Fredag 21. december er årets korteste dag og dermed årets mørkeste. Så selvom det allerede føles som om, at vinteren med sit mørke har lagt sig som et tæppe over hele landet, så bliver det altså mørkere endnu. Mørket brydes naturligvis bedst med lys. Og med første søndag i advent rundt om hjørnet er det nu endelig tid til at fylde hjemmet med julebelysning!

Der er ingen grænse for, hvor mange lyskilder, man kan klemme ind i hjemmet i løbet af juletiden, og selvom mange gør brug af den samme belysning denne jul, som også var fremme de foregående år, så kan julebelysningen til årets fire søndage i advent ikke sige sig helt fri for at være et resultat af tidens trends og tendenser.

De mest udbredte lyskilder kan opdeles i tre grupper:

  • Adventslysestage - lysestage med fire levende lys. Pyntes og tændes hver søndag i advent
  • El-lysestage - elektrisk LED-belysning, som ofte placeres i vindueskarmen. Kaldes også adventslysestage
  • Julestjerne - hængende julebelysning, som også placeres i vinduer og på døre

Årets tendenser inden for julebelysning bevæger sig i den traditionelle retning. Der er stort fokus på adventslys i naturfarver, hvid og rød. De mere kulørte og farverige varianter er ikke rigtig slået igennem endnu, selvom man jo nok skulle tro, at det ville være godt med nogle farver i løbet af vinteren her i Norden.

El-lysestager med LED

Et par af de store mærker, der oftest ses i forbindelse med el-lysestager, er Star Trading og Konstsmide. Producenterne byder på en bred vifte af adventslysestager med LED-lys, og der er farver og former til enhver smag. Star Trading Rut er en populær model, som med sit træfarvede udseende passer til tidens tendenser. Modellen Rak fra Star Trading er også en klassiker.

Hvis du ønsker at skille dig ud, bør du tage et kig på Star Trading Flemming, der er en el-lysestage, som udfordrer normen for, hvordan adventslys kan se ud, men som stadig passer meget godt ind i et hjem med julepynt.

Julestjerner

Fra minimalistisk til bombastisk. Julestjerner findes i alle størrelser og alle farver, så at sige, at der er en stjerne til ethvert vindue, er ingen overdrivelse. De tendenser, der ses inden for de elektriske lysestager, ses også hos stjernerne. De farverige modeller er på markedet, men farvesammensætningen af de stjerner, som typisk hænges i vinduet, er betydeligt mere skrabede og holdt på et minimum.

For dem, der søger et simpelt design, der kan skinne flot og pænt adskillige år frem i tiden, er der den prisvenlige Aino fra Watt & Veke.

Adventslysestager

I lang tid har adventslysestagen set ud på den samme måde - i messing eller måske hvidt porcelæn med lysene placeret på række og klar til at blive tændt et efter et hver søndag i advent. Lysestagen er prydet med mos, og mange husker garanteret at tilføje et par små fluesvampe, der pynter rundt om stearinlysene.

Men i 2018 er normer til for at blive brudt, og udover de stadig meget populære, traditionelle adventslysestager, så er der også en bred vifte af lysestager i helt andre former. En del minder mest om luciakranse end adventslysestager - såsom den smukke Stelton Tangle i messing eller den forsølvede Karen Blixen adventslysestage fra Rosendahl.

En brandsikker jul

Hvordan du end vælger at lyse dit hjem op til advent, så indebærer levende lys altid en vis risiko for brand. Så glem ikke at slukke stearinlysene ordentligt, så snart du forlader lokalet, og hav altid en røgalarm, et brandtæppe og en brandslukker i nærheden, hvis uheldet skulle være ude. Og i 2018 behøver brandsikkerhedsprodukter ikke være grimme at se på. Også den type produkter holder julens farvetema i rød og hvid.

Læs mere

Ikke medlem? Start her