Lyd og billede

Fra DAB til DAB+: Bliver din radio tavs?

Fra DAB til DAB+-radio
Foto: Mere Radio

Op mod 400.000 DAB-radioer bliver ubrugelige fra oktober, når der udelukkende sendes digital radio via DAB+. Det sker for at gøre plads til flere kanaler. Bliver din radio tavs?

Har du en DAB-radio i stuen, køkkenet eller andet sted i hjemmet, som gladeligt spiller derudaf, så er det nu, du skal spidse ører. For fra søndag 1. oktober skifter radiosignalet fra det eksisterende DAB-format til det digitale DAB+.

Konkret betyder det, at et sted mellem 200.000 og 400.00 DAB-radioer af ældre dato ikke kan bruges fra oktober. Det gælder særligt radioer, der er købt for mere end 6 år siden, altså før 2012, da de ikke kan modtage det nye format.

– Der sker det, at man 1. oktober lukker for det nuværende DAB-radioformat som erstattes med DAB+. Så har man en radio, der ikke er DAB+ kompatibel, bliver DAB-radioen tavs om søndagen. Derfor er det vigtigt at notere sig datoen 1. oktober, forklarer Tobias Enné, der er talsmand for oplysningskampagnen ‘Mere Radio’, som Slots- og Kulturstyrelsen har iværksat.


Læs også: Sådan tjekker du, om din DAB-radio er klar til DAB+


Skiftet fra DAB til DAB+-radio sker over en glidende periode i løbet af søndagen, oplyser Tobias Enné. Derfor vil man opleve, at de digitale radiokanaler skifter til det nye DAB+-format på forskellige tidspunkter i løbet af søndagen.

DAB+-radio

Grafik: Mere Radio

Plads til flere kanaler på DAB+

Med skiftet til DAB+ bliver der desuden plads til flere digitale radiokanaler, som gradvist vil give lyd fra sig via din DAB+ kompatible radio.

– Jeg plejer at sige, at vi DAB-radiomæssigt kører på en ensporet landevej. Med DAB+-radio kommer vi til at køre på en flersporet motorvej. Det giver plads til 12 nye kanaler, og det er jeg ret sikker på, at mange danskere vil nyde godt af, siger Tobias Enné.

Hvilke specifikke kanaler og hvor mange, der kan lyttes til allerede fra årets første oktoberdag, er endnu ikke offentliggjort, men i alt 12 landsdækkende, kommercielle kanaler vil med tiden finde vej til din DAB+-radio. De nuværende DAB-kanaler, du i dag lytter til, vil du desuden fortsat kunne finde på DAB-radioen.

(Artiklen fortsætter under videoen. Video: YouTube/Mere Radio)

Genindstil og bliv klar til DAB+

Samlet set lytter 900.000 danskere dagligt radio via DAB, anslås det, og er din DAB-radio købt efter 2012, kan du regne med, at radioen fortsat giver lyd fra sig efter 1. oktober. Det kan du i øvrigt være sikker på, hvis der står “DAB+” et sted på din radio eller i radioens brugermanual.

Du skal dog lige sætte din DAB-radio i gang med at scanne sendenettet, så den modtager de nye kanaler, når formatet skifter til DAB+. Det gør du ved at genindstille radioen ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder, lyder et af flere råd fra ‘Mere Radio’.

– Kan man finde P4 Bornholm, P4 Trekanten eller andre af DR’s regionale P4-kanaler, så er man sikker på at have en DAB+ kompatibel radio, forklarer Tobias Enné.

De regionale P4-kanaler kan nemlig kun høres på radioer, der kan modtage det nye DAB+-format. Dét kan derfor være en god ting at tjekke allerede før formatskiftet, så man ved, om man er klar til DAB+ eller ej. Og så man ikke risikerer at få skrottet en DAB+-klar radio.

Nye radioer er DAB+ kompatible

Skulle din radio blive tavs, og du skal til at købe en DAB+-radio, kan du være ganske rolig i din søgen efter sådan én, forsikrer Tobias Enné fra ‘Mere Radio’.

– Det er stort set umuligt at opdrive en gammel DAB-radio i dag. For der står slet ikke DAB-radioer på de danske butikshylder i dag, der ikke er DAB+ kompatible, siger han.

Via PriceRunner kan du sammenligne priser på populære DAB+-radioer og finde butikker nær dig.

Ønsker du ikke at købe en ny DAB+-radio, kan du sagtens lytte til digital radio fra din computer, smartphone eller tablet. Det kan enten gøres via radiostationernes hjemmesider eller via radiostationernes apps, som de findes i App Store eller Google Play.

Skiftet fra DAB til DAB+ har i øvrigt ingen betydning for FM-signalet og FM-radioer. De vil fungere som hidtil – men når 50 procent af radiolytningen sker digitalt, skal der minimum to år efter slukkes for FM-signalet. Det er en politisk beslutning, nøjagtig som satsningen på DAB+.

Via MereRadio.dk kan du læse meget mere om skiftet fra DAB til DAB+-radio og få svar på nogle af de eventuelle spørgsmål, du måtte have i forhold til DAB+-skiftet.

Kommentarer