Foto og video

GoPro – Nu også som flyvende kamera

GoPro Karma
Foto: GoPro

GoPro Karma og GoPro Hero5. Det er, hvad den velkendte kameraproducent GoPro nu desker op med af nyheder: Et forbedret actionkamera og en drone, som de kalder Karma.

Sidst opdateret: 12. april 2017, 10:19: Artiklen er opdateret med link til GoPro Karma og forhandlerlisten på PriceRunner.dk, nu hvor GoPros drone har fundet vej til de danske butikker.

Forrige opdatering: 20. februar 2017: GoPro trak i november 2016 sin kameradrone tilbage fra markedet – kort tid efter den officielle lancering. Men i løbet af foråret 2017 skulle GoPro Karma-dronen finde vej til butikkerne.


GoPro. Ja, kameraproducenten behøver vel næsten ikke yderligere introduktion, før vi ved, hvilke produkter der specifikt er tale om – nemlig actionkamera. Men tøv en kende. GoPro har nemlig føjet et spritnyt produkt til sin portefølje.

Under mandagens pressekonference præsenterede GoPro således nyheden om, at de fremover vil sælge en drone – en drone kaldet GoPro Karma.

Det har flere gange været fremme, men produktet er siden blevet forsinket. Men nu skulle den altså være god nok! Samme tid lancerede GoPro også en ny app, Passager, så det er muligt at styre sin drone via sin smartphone.

“Mere end en drone”

En naturlig vending, der ofte følger i kølvandet på en produktlancering. At produktet er mere end blot end drone, mere end blot en smartphone og lignende. Men det var ikke desto de ord, som GoPro’s administrerende direktør, George Woodman, gentagende gange lagde vægt på under sin præsentation.

Populære droner på PriceRunner

GoPro Karma er et flyvende kamera, som er let at bære, og efter brug skulle man blot kunne folde dronen sammen og placere det i den medfølgende rygsæk.

Selve holderen til GoPro-kameraet, der sidder i dronen og giver stabilitet, kan desuden tages ud, og man får da mulighed for at bruge holderen, som var det en velkendt selfiestang. Selve holderen – eller stabilisatoren, om man vil – kan også bruges sammen med tidligere GoPro-monteringsplader.

Sammen med GoPro Karma følger i øvrigt en controller, så man ikke ved enhver lejlighed skal bruge sin smartphone til at styre dronen.

GoPro Karma controller

Karma Controller og Karma Grip. Foto: GoPro

Controlleren ligner mest af alt en lille bærbar DVD-afspiller med en touch-skærm, og joysticket minder om dem, der findes på spillekonsoller i dag. Du får således fuld kontrol over kameraet, når det er i luften.

Ikke så lang flyvetid

Batteriet i GoPro Karma har dog en ganske kort levetid, kan nogle hurtigt påpege. Kun 20 minutters brug. Så forestille du dig allerede nu en hel dag udenfor, hvor du kunne filme dine eskapader, så kan de 20 minutters brug være en sand skuffelse.

Vær i øvrigt OBS på de nye regler for droneflyvning (eksternt link)

Dronen fra GoPro er bagudkompatibel, så ejer du et af de ældre GoPro-actionkameraer, henholdsvis Hero4 Black og Hero4 Silver, kan de snildt bruges sammen med Karma-dronen. Og det gør sig naturligvis også gældende for GoPro’s nyeste actionkamera: GoPro Hero5.

Prisen for dronen er sat til omkring 6.699 kroner, og udgivelsesdatoen er 23. oktober.

GoPro Karma

GoPro Karma. Foto: GoPro

Også klar med nyt actionkamera

Det er nu halvandet år siden, at GoPro udgav sit seneste actionskamera: Hero4 Silver og Hero4 Black. Og nu er den seneste tilføjelse til Hero-familien så klar: GoPro Hero5, hvis største nyheder er et vandtæt design, og at kameraet er stemmestyret.

Hero5 kan skyde videoer i 4K-opløsning (dvs. Ultra HD-kvalitet) med op til 30 billeder i sekundet, nøjagtig ligesom Hero4 Black. Men det nye Hero-actionkamera er også udstyret med en touchscreen, som det kendes fra GoPro Hero4 Silver.


Læs også: Hvorfor alle bør eje et GoPro kamera


Kameraet kan – foruden 4K-opløsningen – også skyde film i 2K med 60 billeder i sekundet, og hvis du går et niveau længere ned, når det gælder opløsningen – nemlig til 1920 x 1080 pixels – så får du 120 billeder i sekundet. Og så er du i øvrigt i stand til at udnytte kameraets billedstabilisator, der kan være en hjælp, hvis du har GoPro Hero5 monteret på en cykel eller andet, der ryster.

Slutteligt er der også indbygget GPS til geotagging af alle dine videoer.

GoPro Hero5

GoPro Hero5. Foto: GoPro

Glem etuiet – Nu er Hero vandtæt

Kender man til GoPro og kameraproducentens actionkameraer, er det velkendt, at man må investere i et beskyttende, transparent etui, hvis man vil tage kameraet med på en dykkertur. Men det er nu en saga blot, for GoPro har gjort det nye Hero5 vandtæt! Kameraet er således i stand til at filme helt ned til 10 meters dybde, inden et vandtæt etui er påkrævet.

Som tidligere nævnt kan du også styre actionkameraet med din stemme. For at få det til at ske, skal du blot sige “GoPro” for at få kameraets opmærksomhed, og derefter sige, hvad det skal gøre. Foreløbig virker funktionen kun på engelsk og ved sætninger som eksempelvis “GoPro take a photo”.

Som en sidste nyhed har GoPro også opdateret deres mindste kamera, som nu kaldes for Hero5 Session. Nøjagtig som Hero5 kan det skyde video i 4K-opløsning, hvilket den tidligere model på markedet, GoPro Hero4 Session, ikke var i stand til, også er det nye Hero5 Session vandtæt og stemmestyret. Dog er touchscreen og GPS ikke en del af pakken, hvilket afspejler sig i en billigere pris.

Pris for GoPro Hero5 og Karma

Alle priserne er hentet via GoPros hjemmeside, hvor følgende fremgår:

 GoPro Hero5: Forudbestillingerne er allerede i gang, selvom Hero5 først rammer markedet 2. oktober til omkring 3.399 kroner.

 GoPro Hero5 Session: Det kommer til at være en anelse billigere end sin storebror, og sendes også på markedet 2. oktober. Prisen vil være omkring 2.500 kroner.

 GoPro Karma sendes på markedet 23. oktober til en pris på omkring 6.699 kroner.


Kommentarer