Autoudstyr og både

De små sladrehanke Saphe og ooono advarer mod fartkontrol

Foto: ooono

Et rødt glimt. Og så er der en fartbøde på vej i e-boks. Det vil de små gadgets Saphe og ooono hjælpe dig med at undgå. De advarer nemlig mod politiets fartkontroller. Rådet for Sikker Trafik er dog ikke udpræget fan af produkterne.

Du har muligvis allerede set dem i reklamer på tv eller i din færden rundt på diverse hjemmesider og sociale medier. De små gadgets til bilen, Saphe og ooono, der advarer dig mod politiets fotovogne og fartkontroller.

Motivationen for at undgå fartbøder er da umiddelbart også nem at forholde sig til, selvom man hurtigt kan indvende, at der i forvejen sidder et glimrende værn mod fartbøder i bilen; speedometeret.

Ikke desto mindre slår de to populære trafikalarmer Saphe og ooono sig op på at give lyd fra sig, når politiets fotovogne og fartkontroller er inden for rækkevidde.

– “Danmark er plastret til med brugere, som bruger apps til at indberette fartkontroller, og min oplevelse er, at mange danskere efterspørger et produkt, der er nemt og simpelt at bruge,” siger Christian Walther Øyrabø, der står bag trafikalarmen ooono.

Trafikalarmerne Saphe og ooono

De to trafikalarmer: ooono til venstre og Saphe til højre. (PR-fotos)

Populære gadgets til bilen

Mange danske bilister har allerede betalt de omkring 450 kroner, som en Saphe og ooono koster, for at blive advaret mod politiets fotovogne.

Således rundede Saphe (udtales som det engelske ord ‘safe’) i oktober 200.000 solgte enheder, og der er ikke længe til, at næste milepæl kan fejres: 300.000 solgte produkter. Den første Saphe røg i handlen i december for to år siden, og siden sommer har salget taget fart. “Det er gået helt vildt stærkt”, som producenten selv siger.

– “Saphe er altid med dig, når du kører af sted i bilen, og alle de brugere, jeg taler med, siger, at de er blevet mere bevidste om deres fart. Hver eneste gang, du får et bip, bliver du bevidst om din hastighed,” siger civilingeniør Freddy Sørensen, der har udviklet trafikalarmen Saphe.

(Artiklen fortsætter under videoen. Video: YouTube/Saphe IVS)

Salget af det konkurrerende produkt, ooono, blev skudt i gang den 4. september og foreløbig er der solgt 30.000 enheder.

– “Det har været vigtigt for os at lave et no-nonsens produkt. Altså et produkt med kun en knap og intet andet. Én knap til at indrapportere fartkontroller, og det gode er, at du ikke skal tage telefonen frem under kørsel for at indberette en fotovogns placering. Det er det, vi ser som det vigtigste for bilisterne,” forklarer Christian Walther Øyrabø fra ooono.

Ooono trafikalarm advarer mod politiets fartkontroller og fotovogne

Her ses ooono monteret i forruden. (PR-foto)

Bip og blink sætter fokus på fart

Konkret fungerer det sådan, at hvis en bruger af Saphe eller ooono passerer en fotovogn, så kan bilisten trykke på en knap og indberette fotovognens placering, så andre brugere i nærheden får nys om fartkontrollen.

Omkring 30 sekunder før du nærmer dig fotovognen, bipper og blinker trafikalarmen, så du er advaret mod fartkontrollen og har tid til at aflæse din hastighed og eventuelt bremse ned.

Enheden klistres blot fast på forruden, og når du triller af sted i bilen, mærker produktet bilens vibrationer og aktiverer fartkontrol-alarmen. Du skal blot sikre dig, at du har slået Bluetooth til, så enheden kan kommunikere med din smartphone via en app.

(Artiklen fortsætter under videoen. Video: YouTube/ooono trafikalarm)

Både Freddy Sørensen fra Saphe og Christian Walther Øyrabø fra ooono mener, at de løbende advarsler mod politiets fartkontroller skærper bilisternes fokus på egen hastighed.

– “Når vi kører bil, så sidder mange af os i vores egne tanker, og bippet minder folk om deres hastighed og at overholde fartgrænserne – uanset om de kører for stærkt eller ej. Det drejer sig om denne ekstra opmærksomhed, og det minder Saphe med sit bip om,” forklarer Freddy Sørensen.

Blandt andet bipper og blinker trafikalarmerne også, selvom du ikke kører i samme side som fartkontrollen.

– “Der er nogle, der er skeptiske omkring det moralske i et produkt som det her. For modarbejder man ikke politiet? I virkeligheden har politiet været ude at sige, at det er fint, hvis disse devices og apps kan få folk til at sætte farten ned,” siger Christian Walther Øyrabø.

Politiet på vejen med fartkontrol

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Bedre alternativer på markedet

Hos Rådet for Sikker Trafik har man da også lagt mærke til trafikalarmerne, der advarer mod fartkontroller, og umiddelbart hilses sådanne værktøjer velkomment – hvis blot de tjener det grundlæggende formål at sænke hastigheden og ikke alene er et værktøj til at snige sig udenom politiets fartkontroller.

– “Det er lovlige produkter, men man kan være lidt betænkelig ved dem. Begynder man for eksempel at have stor tillid til sådanne apparater, kan man begynde at køre efter dem,” siger Jesper Sølund, dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik, og peger på, at nogle bilister kan tænkes kun at sænke hastigheden på den strækning, hvor advarslen kommer i stedet for generelt at holde sig til de gældende fartgrænser.

– “Og så er der et element af, at man skal lede efter fotovognen, da man med disse produkter jo ikke nøjagtigt kan se, hvor kontrollen er. Det kan distrahere, og det leder til et andet aspekt: Kør bil, når du kør bil”.

Rådet for Sikker Trafik minder om at sænke farten

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Jesper Sølund fra Rådet for Sikker Trafik bemærker, at danskerne generelt har et sundt og godt forhold til trafiksikkerhed, og at bilisterne herhjemme de senere år er blevet bedre til at acceptere hastighedsgrænserne og forstå, at farten er en væsentlig faktor i forhold til ulykker og hvor alvorlige de bliver.

– “Vores generelle anbefaling er, at man investerer i en GPS, der kan indstilles, så den løbende advarer dig, hvis du overskrider fartbegrænsningerne. Det, synes vi, er en langt mere konstruktiv måde, der minder dig om at sætte farten ned,” siger Jesper Sølund.

Saphe trafikalarm advarer mod politiets fartkontroller og fotovogne

Her ses Saphe monteret i forruden. (PR-foto)

Ikke kun fart – også fokus på trafiksikkerhed

Mens fartkontrol-alarmen ooono har én knap til indrapportering af fartkontroller, er der to knapper på Saphe. En blå med henblik på fotovogne, og en rød knap, som kan bruges til at informere andre bilister om en ulykke, en genstand på vejen eller andre farer i trafikken.

Altså en form for alarmfunktion direkte indbygget i Saphe.

Men tror du ikke, at bilisterne køber et produkt som jeres alene med det formål at undgå fartbøder?

– “Du kan simpelthen ikke gå ud og sælge trafiksikkerhed. Fartbøder er top of mind hos forbrugerne, og folk bruger penge på, hvordan de undgår fartbøder. Så selvom trafiksikkerhed vægter tungt, er det ikke dét, der får folk til at købe en trafikalarm,” påpeger Freddy Sørensen.

Saphe trafikalarm advarer mod politiets fartkontroller og fotovogne

Saphe blinker blåt, hvis der er en fartkontrol forude – og rødt ved eventuelle farer og advarsler i trafikken. (PR-foto)

Netop alarmfunktionen er dog virksomhedens hovedfokus fremadrettet, fortæller han, og så er trafikalarmerne i øvrigt ikke en undskyldning for at køre for stærkt, minder producenterne om.

– “Man skal selvfølgelig stadig køre ordentligt i trafikken, og så skal man huske på, at det ligeså godt kan være dig, der passerer fartkontrollen først, som det kan være en anden,” bemærker Christian Walther Øyrabø fra ooono.

Ooono trafikalarm advarer mod politiets fartkontroller og fotovogne

(PR-foto)

Stort netværk af årvågne bilister

Med købet af enten Saphe eller ooono indgår man i et større netværk, hvor bilister hjælper hinanden til at indberette fartkontrollernes placering. Altså er begge produkter afhængige af brugernes input, og det stiller krav til produktets bagvedliggende software.

– “Der er masser af falske alarmer hver dag, men de filtreres automatisk fra i vores system. For eksempel skal et bestemt antal personer uafhængigt af hinanden oprette en fartkontrol eller ulykke, før alarmen bliver sendt videre til brugerne,” siger Freddy Sørensen.

Med et brugerdrevet netværk er det i øvrigt vigtigt at have en tilstrækkelig stor database med brugere, fortæller producenterne, så der kommer nok registreringer i løbet af døgnet. Derfor tager både Saphe og ooono afsæt i to populære fartkontrol-apps.

Ifølge Freddy Sørensen er der omkring 300.000 bilister om dagen, der kører med Saphe eller har app’en Fartkontrol.nu aktiveret, som Saphe i øvrigt ejer og deler database med. Ooono deler database med app’en Trafik Alarm, og flere end 100.000 bilister bruger hver måned en af de to tjenester, oplyser Christian Walther Øyrabø.

Dermed er begge tjenester dækkende i hele landet, noterer producenterne.

Trafikalarmerne Saphe og ooono er i øvrigt blevet markedsført som det helt store gavehit af en række butikker i årets julehandel, og du kan naturligvis sammenligne priser og finde forhandlere af trafikalarmerne via PriceRunner:

Se forhandlere af Saphe
Se forhandlere af ooono


Saphe er kompatibel med Android 4.3 og iOS 8.0 eller nyere, mens ooono er kompatibel med Android 4.4 og iOS 9.3 eller nyere.

Du kan finde mere information om trafikalarmen Saphe her og ooono her.

Kommentarer