Skønhed og helse

Slip for stinkende, svedige fødder

Sure fødder
Foto: Flickr.com/Natalia Balcerska Photography

Ildelugtende fødder kan være et lidt pinligt problem, men der er ingen grund til at lide i skam. Med gode råd og rigtige produkter slipper du af med stanken.

Så er fødderne igen spærret inde i deres fængsel efter en sommer i frisk luft og frihed. De varme vinterstøvler og solide sko kan godt give sure fødder. Mange kan sikkert nikke genkendende til, at de selv – eller andre – rynker lidt på næsen, når du smider skoene efter dagens dont.

Lugten kommer fra bakterier, der er i skoen og på fødderne. Men du kan sagtens forebygge stanken eller fjerne den fra skoene, hvis skaden er sket. Her er samlet en stak af de bedste råd mod sure tæer.

Fem friske tips

1Lad skoene stå: Først og fremmest er det en fremragende forebyggelse, hvis du lader skoene stå. Du skal ikke bruge samme sko og støvler dag efter dag. De skal have lov til at stå og tørre og lufte lidt af. Gerne udendørs i frisk luft.

2Vælg rigtige strømper: Valget af strømper er vigtigt. Mange strømper er lavet af ren bomuld, og det kan gøre dine fødder ekstra svedige. Brug i stedet bambusstrømper. De suger sved op til syv gange så godt som bomuld. Bambusstrømper er også antibakterielle og hjælper derfor mod lugten.

3 Særlig sål i skoene: Der findes flere skosåler, som kan forebygge sved og sure tæer. For eksempel anti-lugt indlægssåle med aktivt kul. Kullet dræber bakterierne. Husk blot at skifte sålerne hyppigt – helst efter en uges tid. De kan vaskes i varmt vand.

Woly anti-lugt skosål

Woly anti-lugt skosål. (PR-foto)

4Smør sko-deodrant på: Hvis du døjer meget med svedige, våde fødder, vil en sko-deodrant være en god løsning på lugtproblemerne. Den smører du under fødderne og mellem tæerne om morgenen.

Men deodranten dur ikke alene – den virker bedst sammen med de andre råd mod sure fødder. Vælg en anti-perspirant skodeaodrant med antibakterielle ingredienser. Scholl har en effektiv spray, som ikke skal direkte på fødderne, men derimod i skoene.

Scholl Fresh Step skodeodrant

Scholl Fresh Step skodeodrant. (PR-foto)

5Bad stinkbomberne Giv dine stinkende fødder et dejligt, svalende bad flere gange om ugen.

Sid med fødderne i baljen i mindst femten minutter med specielle fodbadesalte eller Tea Tree Oil, som også virker mod svedproblemer og lugt. Den økologiske fodbadesalt fra Sæbeværkstedet har en skøn, stærk duft af pebermynte.

Sæbeværkstedet fodbadesalt

Sæbeværkstedet fodbadesalt. (PR-foto)

Når skaden er sket: Hvis dine sko er blevet så sure, at du synes de er lige til skraldespanden, så giv dem en sidste chance. Hvis de tåler vask, vil Rodalon eller en stor sjat eddike ofte kunne redde dem. Lad gerne skoene stå med lidt vand og Rodalon eller lagereddike natten over, inden du vasker og skyller dem.

Kilder: Prevent.com (fodlæge Carolyn McAloon), Svedklinikken, Strømpekompagniet.dk.

Kommentarer