Harddiske

 

Værd at overveje før du køber en harddisk

Hvad er en harddisk?

‘Harddisk’ er en term, der bruges om det medium som opbevarer intern og ekstern information på din computer. Når din computer bruger mere plads afhænger den af en mindre mængde af hurtig opbevaring (RAM), og en større mængde for langsom opbevarelse (dens interne harddisk). En ekstern harddisk er et fysisk apparat, der placeres uden for din computer og opbevarer information eksternt. Du er nødt til at investere i en ekstern harddisk, hvis du ønsker mere opbevaringsplads.

Pris

Generelt vil du betale mindre, hvis du køber en harddisk med større opbevaringsplads. Harddiske kan være utroligt billige (trecifrede beløb), og også utroligt dyre (femcifrede beløb). Prisen afhænger basalt set af, hvor meget plads du ønsker, men du vil muligvis se, at større modeller giver mere plads for pengene.

Typer

Eksterne harddiske

Eksterne harddiske er en populær måde at opbevare data, eftersom det er en let og hurtig måde at overføre større filer imellem forskellige computere og steder. Alle harddiske er overkommeligt transportable, men nogle behøver bare en USB port, imens andre større harddiske behøver strømstik. Eksterne harddiske er kompatible med de fleste styresystemer.

Solid State Drives

Hvis mængden af information, der skal opbevares, ikke er afgørende, vil du muligvis foretrække at investere i en Solid State Drive (SDD) harddisk. Selvom de er mindre end eksterne harddiske er de ganske hurtige, lydløse og transportable, da de kun kræver strøm via en USB forbindelse. Eftersom SSD harddiske ikke har nogen bevægelige dele er de også mindre skrøbelige end eksterne harddiske.

Opbevaring

Udbredte filer, der kræver ekstra plads til opbevaring inkluderer programmer, spil, musik og film – eller alt, der bruger grafik i høj opløsning. Lyd og videofiler er de største pladsrøvere i den forbindelse, så hvis du ved, at du vil opbevare mange af disse filer, så er det bedst at vælge en harddisk med større opbevaringskapacitet, der samtidig læser hurtigt (RPM).

Hvis du typisk bruger din computer til at surfe Internettet, skrive dokumenter, skrive e-mails og til tider uploade fotografier, bør du vælge en billigere harddisk med mindre kapacitet på omkring 300 GB.

Hvis du opbevarer mange fotografier, musik og video filer, bør du gå efter en ekstern harddisk, der kan opbevare imellem 750GB og 1TB.

Hvis du spiller mange spil og foretrækker præstation over opbevaringsplads, så vælg et RAID drive, der kan tilbyde 10,000 RPM, men kun kommer i størrelsesordnen 36GB, 74GB og 150GB.

Præstation

Din harddisks præstation er baseret på tre faktorer:

  • Omdrejningshastighed, hvilket måles i omdrejninger pr minut (RPM). De hurtigste harddiske roterer med 15,000 RPM og kan larme en del.
  • Data overførselshastighed, hvilket generelt er hurtigere for harddiske med høj RPM.
  • Read Seek Time (Læs Søg Tid)), men denne hastighed har været stort set uændret de sidste år.

Andre funktioner

SATA

Seriel ATA, eller SATA, er et opbevarings-interface beregnet til at forbinde en computer til harddiske samt optiske drev. SATA host adapteren er integreret i de fleste moderne forbruger bærbare computer samt stationære computeres bundkort. SATA resulterer i mere effektiv data overførsel og gør det også lettere at forbinde adskillelige harddiske til en computer.

RAID

‘RAID’ (Redundant Array of Independent Disks) er en teknologi, der forøger en harddisks præstation betydeligt. Den benytter adskillelige harddiske samtidig, hvilket forøger hastigheden samt gør øjeblikkelig backup af data mulig. Problemet ved at fordele din data over flere forskellige harddiske er, at hvis én fejler, fejler de alle. Det afhænger af, om du hurtigt ønsker din data sikret via backup, eller om du kan vente på at en enkelt harddisk klarer jobbet.

Læs udvidet Harddisk køberåd.

Flere produkter under denne reklame

Filter

Pris

  • -

Producent

Intern/ Ekstern

Harddisk størrelse

Rotationshastighed

Strøm fra USB

Cachehukommelse

Harddisk slots

mSATA

Thunderbolt

eSATA

PCI-Express

IDE

SAS

SCSI

FireWire

Forhandler

Sider: 1 2 3 4 5    

Total antal sider: 229