Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Få styr på de 9 hotteste TV-teknikker 2019

AfPriceRunnerOpdateret 7. juni 2019

Når man taler om TV-apparater, kan det af og til være svært at følge med i, hvad den nyeste teknik betyder. For nogle er skridtet fra tykt TV til fladt TV stadig frisk i erindring, og måske også diskussionen om HD-opløsning eller oven i købet 3D.

Teknikken udvikles og forfines konstant, og de funktioner, der var vigtige for nogle år siden, er i dag standard, eller også er de blevet glemt igen (som 3D). Andre funktioner udvikles og forbedres med jævne mellemrum for at kunne tilbyde dig en endnu bedre TV-oplevelse.

Selvom du i 2019 stadigvæk vil skulle vælge mellem LED, QLED og OLED og alt det andet, der allerede har været fremme i et par år, er det tid til at få styr på de teknikker og funktioner, der er på vej frem netop nu. Derfor har vi samlet de ni hotteste tekniske begreber angående TV, som du bør have styr på lige nu.

1. HDMI 2.1

Mange af de nye funktioner på de kommende TV-apparater er bundet op på den nye HDMI standard 2.1 som erstatter HDMI 2.0a. Stikket vil være det samme, så intet nyt på den front – forbedringerne findes i kablet. HDMI 2.1 har en højere båndbredde på 48 Gbit/s i stedet for 18 Gbit/s og kan således overføre mere information mellem de tilsluttede enheder. Blandt andet medfører standarden understøttelse af 8K-opløsning.

2. Refresh rate

Billedopdatering Dette er antallet af gange et billede opdateres i sekundet og har intet at gøre med, hvor gange billeder pr. sekund, der vises på skærmen. Det almindeligste i dag er 60 Hz. Det betyder, at billedet opdateres med 60 Hz (hertz = gange i sekundet) på et TV med 4K-opløsning. Med HDMI 2.1 bliver det fordoblet til 120 Hz, og for 8K bliver det 60 Hz.

3. Variabel Refresh Rate

Lige hvad det lyder som, en refresh rate der registrerer materialet og på den måde kan levere den bedste opdatering, der passer optimalt til materialet. Der er således ikke en fast refresh rate, som alle forskellige slags medier skal tilpasse sig efter, nu tilpasser tv'et sig efter det, der vises på skærmen, og indstiller refresh raten efter indholdet. Sportsudsendelser og vilde actionscener har bedre af en højere billedopdateringsfrekvens, mens en afslappet studieudsendelse næppe har samme behov.

4. eARC

Flerkanalslyd i begge retninger. ARC er en funktion i HDMI-tilslutningen, der gør, at lyden kan transporteres i begge retninger i det HDMI-kabel, der er tilsluttet mellem tv'et og forstærkeren eller soundbaren. Hvis du ser en tv-udsendelse, går lyden tilbage til HDMI-kablet, og du kan levere lyden til det anlæg, du har sluttet til tv'et. Det som har været flaskehalsen med netop ARC, er, at selvom udsendelsen eller streamingen fra eksempelvis Netflix har været i 5.1, og du har en forstærker eller soundbar, der kan håndtere 5.1, så har lyden på grund af båndbredden været flaskehalsen, og derfor er lyden blevet reduceret til 2.0, det vil sige stereo. Men takket være HDMI 2.1 kommer der nu en ny, opdateret ARC-funktion ved navn eARC, hvor e'et står for enhanced, og i kraft af det kan man få det lydformat, som tv-udsendelsen eller streamingen har. Al lyden vil, uanset hvordan du lytter til den, simpelthen kunne lyde enormt meget bedre.

5. Dynamisk HDR

High Dynamic Range HDR er i dag ret almindeligt på bedre tv-apparater over 55 tommer. Det er en billedoptimering, som benytter sig af et bredere og dybere farvespektrum, bedre kontrast samt flere andre parametre, der gør billedet mere naturtro og detaljeret. Der findes allerede film på Netflix og visse andre streamingtjeneste, der har materiale i HDR. Men med dagens HDR anvendes HDR-indstilling statisk over hele filmen, med dynamisk HDR skal tv'et registrere billede for billede, hvilken HDR-indstilling der giver det bedste billede netop for dette indhold og ændre sig responsivt for at opnår det bedste resultat.

6. Displayet er højttaleren

I kraft af at tv-apparaterne bliver fladere og fladere, er højttalerne også blevet mindre og mindre. Jo fladere tv-apparaterne blev, desto mindre blev højttalerne. Nogle producenter har løst problemet med en ny teknik, der fungerer på lidt forskellige måder, men grundlæggende lader de selve displayet gøre det ud for højttaleren. På den måde kommer man ud over de mindre højttalere, og med forskellige former for teknik lader man panelet vibrere for at gengive lyd. På den måde får højttalerne et større areal at arbejde med.

7. Dolby Atmos

Lad os fortsætte i samme spor. Dolby Atmos vil sandsynligvis kunne ses på flere tv-apparater. Dolby Atmos er det nyeste formatet, der har separate kanaler til lyd, der skal placeres i loftet. På et tv-apparat bør Atmos-højttalerne være rettet opad, så lyden kan sendes op mod loftet og derefter afbøjes med mod sofahjørnet, men det bliver sandsynligvis kun separate kanaler til disse højttalere, der måske placeres lidt højere end andre højttalere. Til sammenligning kan du se på en soundbar med understøttelse af Dolby Atmos. Der kan du i de fleste tilfælde se højttalere både på for- og oversiden af soundbaren. På den måde kan lyden sendes op mod loftet og derefter ned mod lytteren, hvilket giver en bedre rumfornemmelse end med højttalere, der kun vendes fremad.

8. 8K

Hvor meget bedre kan billedet på et tv blive, og har det kun med opløsningen at gøre? Springet i billedkvalitet fra VHS til DVD var enormt (hvis du ikke ved, hvad VHS er, må du finde det på nettet), fra DVD til Blu-ray stort, men bestemt ikke syvmileskridt, fra Blu-ray til 4K Ultra HD er skridtet lidt større, og nu, hvor det seneste skridt fra 4K til 8K skal tages, er det et mindre et af slagsen, måske ikke engang et skridt, nærmere en retning. I skrivende stund er det få kilder, der kan klare 8K, og der er endnu mindre materiale. Tanken er, at tv-apparater der kan klare 8K, skal skalere eksisterende materiale op fra 4K til 8K, og på den måde bliver skridtet kun en lille retningsændring. Samtidig er det lidt det samme som med 4K-opløsning i dag. Du skal have et stort tv for at kunne se forskel. På mindre apparater sidder pixlerne simpelthen for tæt, til at øjet, især på afstand, i praksis kan registrere en forskel.

9. AI

Kunstig intelligens, eller kort og godt AI. Dette er noget, som flere producenter er begyndt at arbejde mere med, og det kommer sandsynligvis til at fylde mere og mere. Der findes allerede en form for AI i mange tv-apparater såsom talestyring, men det vil sandsynligvis blive mere synligt, hvordan AI overtager billedbehandlingen. Der er mange måder at forbedre et billede digitalt ved hjælp af AI, og en måde som flere producenter ser ud til at anvende, er, at en AI har en database af millioner af lagrede billeder. Når det nye billede så skal vises, sammenligner tv'et med billederne i databasen, og på den måde ved AI'en, hvordan det nye billede skal behandles for at give det optimale billede til lejligheden. Dette bliver dog nok også en responsiv funktion, som ikke registreres af øjet, og hvert billede bliver bearbejdet enkeltvis.

Log ind

Bliv gratis medlem

Ikke medlem? Bliv medlem