Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bæredygtig hverdag – prøv stofbleer

AfPriceRunnerOpdateret 01.03.2019

Med en nyfødt baby i hjemmet bliver bleerne brugt i rask tempo. Men også lidt ældre blebørn bruger i gennemsnit 5 bleer om dagen, og det er ikke usædvanligt, at det bliver til flere i perioder med mavesygdomme eller nye tænder på vej. Det siger sig selv, at bruger man engangsbleer, koster det mange penge, samtidig med at man producerer store mængder affald. Men sådan behøver det ikke at være.

I vores serie med tips til produkter, der erstatter engangsting og kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag, er vi nu kommet til bleerne. Kommercielle engangsbleer er fremstillet af plastic og papirmasse og genvindes ikke. Når en ble smides ud, sorteres den videre til forbrænding. I visse lande ender engangsbleer i såkaldte landfills. De lægges altså i bunker eller graves ned i jorden.

Der er mange fordele ved engangsbleer. De sparer unægtelig tid og gør hverdagen lettere for småbørnsforældre. Men man skal huske på, at stofbleer ikke behøver at være alt eller intet. Bare at udskifte en en enkelt engangsble eller to om dagen gør en kæmpe forskel på langt sigt, både for miljøet og pengepungen.

Hvad er en stofble?

Der findes mange forskellige slags stofbleer. Lige fra dem, man selv folder, til bleer der i princippet anvendes på samme måde som en engangsble. Den største forskel er, at man ikke smider bleen ud, når den er brugt, men i stedet vasker og tørrer den, så den kan bruges igen.

En stofble kan være fremstillet af forskellige materialer, og kræver også forskellig grad af forberedelse og rengøring. Tørretiden påvirkes også af bleens tykkelse og materiale.

Uanset type af stofble vil brugen af dem øge vaskemængden. Det er også vigtigt at anskaffe en god spand eller anden opbevaring at lægge bleerne i mellem brug og vask.

Stofble for nybegyndere

For en nybegynder er den nemmeste stofble at bruge nok den såkaldte Lommeble, også kaldet One Size. Den består af to dele. En buks med justerbar lukning, der er fremstillet af et vandtæt materiale. Og et indlæg der skal absorbere væske.

Skal man kun bruge lommebleer, kræver det mindst 20 bleer, så de holder et par dage og man ikke behøver at vaske konstant. For ulempen ved denne bletype er, at både selve buksen og indlæggene skal vaskes efter brug. Fordelen er, at det er nemt at få bleen til at sidde rigtigt, og at den er let at bruge.

Sådan kan du kombinere engangsbleer og stofbleer og få en mere bæredygtig hverdag

Hvis man vil begynde i lille målestok, kan man købe 3-5 lommebleer, med indlæg, og vælge at bruge dem til barnet i dagtimerne derhjemme. Det tager ikke lang tid, før man har brugt stofbleerne nok, til at prisen har tjent sig ind.

Samtidig kan man bruge engangsbleer, for eksempel om natten, eller hvis man skal ud. Dels fordi den ofte kan absorbere mere væske uden at den føles våd, så barnet kan have den på hele natten. Dels fordi man ikke behøver at have snavsede bleer med sig hjem, hvis man skifter en stofble, mens man er på café eller hjemme hos venner.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem