Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bæredygtig hverdag: Bliv fiskenes ven med Guppyfriend

AfPriceRunnerOpdateret 2. maj 2019

Det er vigtigt at begrænse mængden af mikroplast i miljøet, og det kan du gennem en mere bæredygtig livsstil bidrage til. Et skridt på vejen er at bruge en Guppyfriend vaskepose, når du vasker syntetisk tøj i din vaskemaskiner.

Derfor er mikroplast skidt

Mikroplast i søer og have er et stigende problem. Hver for sig er de små -- mikroplast defineres som plasticstykker fra 5 nm til 5 mm. Uanset om plasticen er fremstillet i lille størrelse eller er opstået ved slitage af større plasticgenstande, finder partiklerne vej til vandløb og ind i naturens kredsløb.

Der er mange negative effekter ved mikroplast. Både for mennesker og dyr. Når mennesker spiser fisk, der har indtaget mikroplast medfører det at plasticstykkerne i sidste ende havner i menneskekroppen.

Naturvårdsverket i Sverige har identificeret seks primære kilder til den mikroplast, der findes i havmiljøet. Vask af syntetisk tøj er et af dem. Når tøj fremstillet af syntetiske materialer, eksempelvis fleece, bliver vasket, bliver små partikler slidt af. Det har tidligere været svært at forhindre dette, og anbefalingen har i stedet været at vaske syntetisk tøj så sjældent som muligt.

Sådan bruger du Guppyfriend vaskepose

  • Læg tøjet i vaskeposen, og luk den godt. Sørg for ikke at fylde den mere end halvt op. Posen måler 50 x 74 cm, så det afhænger naturligvis af størrelsen, hvor mange stykker tøj der er plads til, men normalt 1-3 stykker.

Det er vigtigt, at tøjet ikke er pakket for tæt, for så bliver det ikke rent.

  • Vaskeposen har faktisk dobbelt effekt. Dels opfanger det finmaskede net mikroplast, der bliver frigjort fra tøjet. Dels beskytter posen tøjet mod at blive slidt, når det bliver vasket. Det gør igen, at mindre mikroplast bliver slidt af tøjet.

  • Når vaskeprogrammet er slut, tages tøjet ud og hænges til tørre. Plasticstykkerne, der er opsamlet i posen, kan tørres og afleveres til forbrænding med husholdningsaffaldet. Man kan også aflevere mikroplast til plasticgenanvendelse. Men så skal man sørge for, at det ikke kan blive blæst ud i naturen, for eksempel ved at lægge dem i en plasticpose, der også skal genbruges.

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Og at samle mikroplast fra dit tøj, inden det når ud i vandkredsløbet, er en lille indsats, der faktisk kan gøre en stor forskel.

Vil du læse mere under temaet Bæredygtig hverdag?

Temaet Bæredygtig hverdag er PriceRunners serie med tips om produkter, der er bæredygtigt produceret, hvordan man kan erstatte engangsartikler og med smarte tricks og vaner let kan komme i gang med en mere bæredygtig hverdag!

Læs flere artikler om Bæredygtig hverdag

Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem