Opdateret  

E-bogslæser eller tablet?

PriceRunner

E-bogslæserne med deres papirlignende skærme har været på markedet i næsten ti år, men de er stadig et sjældent syn i Danmark. Hvad er den største forskel egentlig på den og en tablet?

En e-bogslæser bruges i modsætning til en tablet primært til læsning. Den har færre funktioner end en tablet, men til gengæld får du en overlegen læseoplevelse. Om det er det værd eller ej, afhænger bl.a. hvor meget du læser. Nedenfor finder du et hurtigt overblik over nogle fordele og ulemper.

Skærmen

Displayet på e-bogslæseren bruger elektronisk blæk til at vise tekst på en måde som minder om en fysisk bog. Mange finder det mere komfortabelt og mindre stressende for øjnene, når de læser i længere tid af gangen. I modsætning til tablets, der har indbygget belysning i skærmen, bruger e-bogslæseren i stedet naturligt lys. Dette gør e-bogslæsere gode at bruge selv når der er sollys, hvorimod tablets kan være vanskelige at læse på, hvis der er sol. Mange e-bogslæsere har dog indbygget belysning omkring skærmen som du kan tænde om aftenen, hvis du ikke ønsker at tænde en lampe.

Skærmens styrke er samtidig også dens svaghed. Den er lavet til én ting: at vise tekst der ligner en almindelig bog så meget som muligt. Dette betyder fokus på statisk indhold i gråtoner og ingen farvebilleder eller film.

Batteriets levetid

Mange e-bogslæsere har en batteritid på over en måned afhængigt af hvilke funktioner du bruger. Da skærmen kun bruger strøm, når den opdateres, viser flere producenter også batteriets levetid i forhold til hvor mange sider du kan læse. 10-20000 sidevisninger er ikke et usædvanligt mål.

Displayet på e-bogslæsere bruger kun strøm når den opdateres, f.eks. når du skifter side i din bog. Hvis skærmen kun viser en statisk side, er strømforbruget tæt på nul.

Vægt

E-bogslæsere vejer normalt mindre end en tablet i samme størrelse. De fleste e-bogslæsere ligger i samme vægtklasse som de moderne iPhones. Dette er en enorm forskel når du skal holde noget i én hånd i en længere periode.

Pris

E-bogslæsere kommer i forskellige prisklasser, men selv de billigste, der koster omkring 1000 kroner, gør et godt stykke arbejde og kan have hundredvis af bøger i hukommelsen. De lidt dyrere modeller har flere funktioner som f.eks. understøttelse af lydbøger samt større og bedre skærme. Fælles for e-bogslæserne er at de koster meget mindre end en tablet.

Øvrige funktioner

E-bogslæsere er lavet til at læse på. I modsætning til tablets indeholder de ikke alle apps, såsom e-mail, Facebook, Instagram og Youtube. Om dette er en fordel eller en ulempe, afhænger af hvem du spørger. Mange betragter det dog som en fordel da der ikke er risiko for at blive forstyrret og distraheret af f.eks. sociale medier eller e-mails, mens du læser.

Apple iPad 9.7" 32GB (2018)
200+ overvåger

Apple iPad 9.7" 32GB (2018)

2.799 kr.

4,7

Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

1.199 kr.

4,5

Pocketbook Inkpad 3

Pocketbook Inkpad 3

1.995 kr.

4,3

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os