Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Smart lys i forskellige farver

Profilbillede
Opdateret 19. juni 2019

Intelligente eller smarte lyssystemer. Philips Hue har været på markedet siden 2012 og har længe været det førende produkt inden for smart belysning. Siden da er der kommet flere producenter ind på markedet, og konkurrencen er blevet hårdere.

Der er i løbet af den senere år kommet flere producenter af intelligente lyssystemer ind på det danske marked. Først kom Philips med deres banebrydende HUE system. Derefter kom LIFX og TP-Link. Senest har møbelgiganten IKEA lanceret sit eget sortiment af smart belysning. Alle systemer har stort set de samme egenskaber som det oprindelige hos Philips Hue. Designet er lidt anderledes og fra IKEA er det med en pris, der giver mere luft i budgettet end til en omgang svenske kødboller.

Smart Bulb Solutions fra TP-Link

Kinesiske TP-Link har lanceret serien "Smart Bulb Solutions", som i øjeblikket består af fire LED-lamper med E27 fatninger. Lysene ligner meget Philips Hue både hvad angår funktioner og pris.

Den store forskel i forhold til Philips Hue er, at TP-Link-lamperne ikke kræver en speciel "Smart Hub" som Philips Hue Bridge til at forbinde systemet. Med TP-Link kan kun lysene tilsluttes direkte til hjemmets Wi-Fi og derefter justere lysstyrken, farvetemperaturen eller farven ved hjælp af gratisprogrammet "Kasa" på telefonen.

Pærerne findes i flere modeller med forskellige funktionaliteter og pris. De billigste kan justere lysstyrken. De lidt dyrere kan justere lysstyrken og farvetemperaturen, som giver dig mulighed for at vælge mellem en koldere blå eller varmere orange lys. Den dyreste har alle funktioner og kan indstilles i 16 millioner forskellige farver.

IKEA Trådløs

Den svenske møbelgigant lancerede sidste år serien "Wireless Series", der hurtigt er vokset sig større med flere produkter. I øjeblikket er der lamper, paneler, skabsdøre, køkkenbelysning, lysdæmpere og bevægelsessensorer.

For nylig blev trådløse stikkontakter lanceret, og rygter siger, at der kommer endnu flere produkter for eksempel smarte persienner.

Lyspærerne fås med forskellige størrelser af fatninger E14, E27 og GU10, som passer til de fleste af hjemmets lamper. De kommer også i forskellige modeller og prisklasser med forskellige funktioner som for eksempel at kunne vælge lysstyrke, farvetemperatur og forskellige farver.

Du kan tilslutte og styre lysene direkte med en trådløs lysdæmper, bevægelsesføler eller fjernbetjening. For at få mest ud af dit system skal du have en "Wireless Gateway" hub. Det hele er forbundet til dit netværk, og kan derefter styres af IKEAs "Trådløse" app i mobiltelefonen. Med de nye trådløse udgange kan du også tilslutte og styre anden belysning, f.eks. advent lys eller juletræ lys.

LIFX

Virksomheden startede ved hjælp af en crowdfunding kampagne for nogle år siden og er siden vokset hurtigt. LIFX er blevet mere og mere populær på det danske marked. Ud over lamperne er der også lysestager og vægpaneler.

Pærerne leveres med E27 & GU10 montering og ligner de andre mærker i alle de forskellige modeller og prisklasser. Noget unikt for LIFX er, ud over de tre standardniveauer med funktionalitet: lysdæmpning, farvetemperatur og farver - at modellerne også har infrarødt lys.

Det infrarøde lys kan tændes, når lampen slukker og er usynlig for mennesker, men hjælper overvågningskameraer til at se bedre ud i mørket. Ligesom TP-Link behøver der ikke noget hub, da det tilsluttes direkte til Wi-Fi og kan styres med en app på mobilen.

Philips Hue udvider

Philips Hue anses af de fleste som det produkt, der var først med intelligente LED-lamper. Siden da har Philips fortsat udviklingen indenfor intelligent belysning. Ud over lamperne er der også komplette armaturer, lysestager, dekorativ belysning, udendørs belysning, lysdæmpere, bevægelsesfølere og meget mere.

Pærerne er trådløse i tre forskellige fatningstyper - E27, E14 og GU10. De kommer også i forskellige modeller og prisklasser med forskellige funktioner: Lysstyrke, farvetemperatur og forskellige farver. Det er muligt at parre og rette lysene direkte med en lysdæmper eller bevægelsesføler, men for at få mest ud af systemet kræves der en Hue Bridge hub for at oprette forbindelse til husets netværk.

Der er også andre produkter f.eks. trådløse stikkontakter fra andre producenter, der er kompatible med Hue-systemet.

Med eller uden hub?

TP-Link og LIFX har kun brug for et Wi-Fi-netværk for at alle systemets funktioner kan fungere. Fordelen er, at du ikke behøver at købe en hub. Ulempen er, at lysene kun kan kontrolleres så længe der er Wi-Fi, og nogle funktioner fungerer ikke uden internet.

Trådløs og nuance kan bruges uden hub, men de kan ikke styre med en app og nogle funktioner, som f.eks. planlægning eller lys på når du kommer hjem, mangler. Fordelen ved et hubbaseret system er, at lysene ikke behøver Wi-Fi til at blive styret, men i stedet kommunikerer de direkte med hinanden og opretter deres eget netværk. Så længe en lampe kan "se" (trådløst) noget andet lys i systemet, kan de kommunikere. Fremragende, hvis du har et stort hus eller en dårlig Wi-Fi-dækning.

Alle lys kan tændes og slukkes med en normal strømafbryder. Flere pærer husker også deres seneste lysstyrke / farve, når de tænder igen.

Bland forskellige mærker

Kan man blande de forskellige lyssystemer og styre dem fra en delt app? LIFX og TP-Link tilsluttes direkte til Wi-Fi og har deres egne apps og de kan ikke samarbejde. Hvis du vil bruge begge systemer i dit hjem, skal du også bruge begge apps. IKEA Trådløs og Hue bruger den samme teknologi (Zigbee) til at kommunikere, så i teorien kan du tilslutte en Hue-lampe til et IKEA Trådløs hub eller omvendt.

I praksis afhænger det imidlertid af hvilken model lampen er samt version. Har du allerede flere Hue lamper og en hub derhjemme, kan du altid forsøge at forbinde IKEA Wired Kitchen Lighting, men vær forberedt på at det ikke vil fungere.

Integration med Homekit og Assistant

Ud over producentens egne apps er der også andre måder at kontrollere eller blande de forskellige systemer på, og integrere dem med andre smarte gadgets i hjemmet.

Apple Homekit og Google Assistant giver dig mulighed for at forbinde lysene og derefter styre dem fra et enkelt sted, med din stemme, eller når du ikke er hjemme. Det er også muligt at tilføje andre smarte gadgets f.eks kameraer og låse og integrere dem med lysene.

Alle systemer undtagen TP-Link understøtter Apple Homekit og alle fire understøtter Google Assistant.

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.