Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Cykelekspertens bedste tips: Sådan passer du på din cykel

AfPriceRunnerOpdateret 6. juni 2019

Selvom cykler er robuste, er de langt fra vedligeholdelsesfri. Som cykelejer er det derfor vigtigt at passe godt på cyklen for at forebygge problemer som hvinende bremser, raslende kæder eller punkteringer. Men det er også smart at have de rigtige ting hjemme, så man kan ordne de problemer, der eventuelt opstår.

Vi har spurgt cykeleksperten Jonas Forss fra Cykloteket, hvad der er vigtigt at have styr på, for at man kan sige, at cyklen er godt vedligeholdt. På baggrunds af hans viden har vi sammensat nogle flere tips til, hvordan man skal tænke, og hvad man skal have ved hånden.

Sådan servicerer du din cykel

Hvad skal man have hjemme for at kunne holde sin cykel i god stand?

Pumpe, kædeolie, rensemiddel og gerne noget egnet værktøj, når der skal løsnes eller spændes dele på din cykel. Som cykelejer er det noget, der er smart at have hjemme og klar, hvis der sker noget med cyklen. Der bør desuden altid være en ekstra slange tilgængelig, når den næste punktering skal ordnes. For før eller senere punkterer man, det må man bare indse.

Hvor vigtigt er det at have det rigtige dæktryk?

Det rigtige dæktryk er meget vigtigt! Hvilket lufttryk du skal have, plejer at stå på siden af dækkene. For hårdt tryk medfører dårligere vejgreb og risiko for øget slitage. For lavt tryk får cyklen til at trille dårligere, øger risikoen for punktering og øger slitagen. Du bør derfor trekke dæktrykket regelmæssigt og sørge for at have pumpen i nærheden, så det er nemt at pumpe ekstra luft i, når dækkene begynder at føles lidt for bløde.

Skal man smøre kæden, og i så fald med hvad?

Naturligvis skal man smøre cykelkæden! Ellers er det metal mod metal, og delene bliver hurtigt slidt. En smurt kæde skifter bedre gear, hviner ikke, og hele drevet holde meget længere. Der er således ingen grund til ikke at smøre kæden. Og sørg for at bruge en olie, der er til cykelkæder, ikke andet.

Vælg en tør olie (Dry Lube), vis du cykler i sommerhalvåret. Og brug en mere klæbrig olie (Wet Lube), hvis du cykler MTB eller i vinterhalvåret. At smøre kæden hånd i hånd med, hvordan man bør rengøre sin cykel.

Hvordan ordner man almindelige problemer med cyklen

Hvad skal man gøre, hvis cykelkæden støjer?

Det første man skal gøre, er naturligvis at rengøre cykelkæden ordentligt og derefter smøre den med olie. Er den alt for slidt, er det tid til at udskifte kæden

Hvad skal man gøre, hvis cyklen er punkteret?

Start med at tage hjulet af cyklen. Derefter tager du dækket af selve hjulet. Det er muligt at reparere en punkteret slange, men det letteste er naturligvis at udskifte den med en ny slange. Sæt derefter dækket på hjulet igen, og monter hjulet på cyklen. Endelig pumper du dækket op til det rette tryk, og vupti, så er punkteringen repareret!

Log ind

Bliv gratis medlem