Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bæredygtig hverdag: Plej overtøjet i stedet for at købe nyt

AfPriceRunner Opdateret 19. oktober 2019

Bliver dit tøj fugtigt, når det regner selvom du har en skaljakke på? Eller er flyverdragten utæt og gør børnenes tøj indenunder vådt på benene og bag på, når de sidder i sjappet?

3 måder at forlænge overtøjets levetid

Tøj som ikke længere opfylder sin funktion bliver ofte skiftet ud. Har man en vinterjakke, forventer man at den holder en varm og tør i sneen, ligesom skaljakker skal kunne modstå regn og rusk. Men ofte findes der en måde at presse lidt mere brug ud af tøj, der er begyndt at svigte. Desuden er det bedre for såvel tegnebogen som miljøet, hvis du kan bruge overtøj som jakker og flyverdragter så længe som muligt.

1. Vask rigtigt!

En måde at forlænge tøjets levetid er selvfølgelig at passe godt på det fra begyndelsen. Det gælder især tøj, der skal være vandtæt eller vandafvisende. Brug det rigtige vaskemiddel, og vask tøjet så sjældent som muligt. Også med børnenes mudrede overtøj kan du komme langt med at skylle det under bruseren, hurtigt tørre indtørret mudder og sand af, eller bare gnubbe det værste af med fugtig klud.

2. Lap og reparer

At et stykke tøj er gået i stykker, er ikke det samme som at det skal kasseres. En lynlås der driller, kan smøres med stearin eller billigt skiftes ud hos den nærmeste skomager. Og hvis der er gået hul på overtøj som skaljakker og skalbukser, er det et forsøg værd at reparere det. Den nemmest måde er at købe et reparationssæt. Lapper i robust materiale kan limes fast, eller man kan købe dem selvklæbende og bare trykke dem på plads.

3. Imprægner inden vinteren

Især for børn der hopper i vandpytter og ruller rundt i sne og sjap er overtøjets vandtæthed grundlæggende. Tøj der slipper vand ind, kan simpelthen ikke bruges. Tekstilers vandtæthed påvirkes ofte, hvis tøjet er vasket for meget eller med en forkert slags vaskemiddel. Men der findes også gode produkter til at imprægnere overtøj. På den måde kan man helt eller delvis genoprette den vandafvisende egenskab. I hvert fald godt nok til at kunne vente en sæson med at købe nyt tøj.

Kommenter artiklen

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette kommentarer, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere!

Log ind

Bliv gratis medlem