Opdateret  

Sådan vælger du det rette træ til gør det selv

Søren Knudsen

Når du Gør Det Selv, er det vigtigt at vælge det rette træ til byggeopgaven. Al træ har fordele og ulemper. I denne artikel ser vi nærmere på træ, så du er bedre klædt på til at finde det rigtige til dit næste Gør Det Selv-projekt.

Når du Gør Det Selv, er det vigtigt at vælge de rette materialer. I dag i vores “Gør Det Selv”-tema ser vi nærmere på træ og brædder. Træ er nemlig ikke bare træ.

Det er i øvrigt en god idé at kigge efter FSC-certificeret træ. FSC-mærkningen er et internationalt mærke, som er din garanti for, at vi globalt set har en bæredygtig skov, så vi ikke risikerer, at vi en dag løber tør for træ. Inden træer fælles, har de jo som bekendt en livsvigtig rolle, som består i at rense luften for CO2 og dermed give os ren ilt, så vi kan trække vejret. Det er blot et godt råd herfra.

Trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er oftest gran, men også andre lignende sorter imprægneres. Trykimprægnering øger kraftigt træets modstandsdygtighed overfor vejr og vind og er ideelt til beklædning af bygninger, men grundet metoden, hvor trykimprægneringen nærmest sprænger cellerne i træet, mister det en del af træets naturlige styrke og kan derfor ikke bruges til selve konstruktionen af bygninger.

Husk i øvrigt, at ikke alt trykimprægneret træ er ordentligt beskyttet. Desværre er der forhandlere, som sælger grønt træ, hvor trykimprægneringen kun har nået træets overflade, og dette beskytter kun i ringe grad træet. Vælg derfor trykimprægneret træ af høj kvalitet, hvis du ved, at det kommer i direkte kontakt med jord eller på anden måde er hårdt belastet af fugt.

Se efter om træet er mærket med følgende: NTR A, NTR AB eller NTR M – se mere her

Se video med Kasper Kjeldsen fra byggemarkedet 10-4 hvor han fortæller om hvordan du vælger de bedste terrassebrædder.

Lærketræ – højt indhold af harpiks

Lærk har et naturligt højt indhold af harpiks og behøver derfor ikke trykimprægnering eller anden træbeskyttelse for at modstå vejr og vind.

Lærketræ har dog en tendens til at sprække og tørre ud, hvilket gør, at mange alligevel vælger at give træet olie. Det holder også på træets smukke røde glød, som ellers forsvinder helt og bliver grå. Med tiden endda næsten sort hvis det efterlades ubehandlet.

På grund af sit høje syreindhold kræver lærk, at man bruger rustfrie stålskruer (kendes som A2 eller A4 i dit byggemarked), da alle andre skruetyper bliver ædt op af træets naturlige saft.

Savsmuld + lim = Spånplader

Spånplader laves af savsmuld og lim og bruges ofte til billige møbler samt køkkenskabe og lignende. Denne slags træ findes også som gulvplader og kan leveres med ilagte spor til gulvvarmeslanger, og egner sig kun til indendørs brug, da al fugt nemt trænger ind og ødelægger pladen. Spånplader er meget nemt at arbejde med, men ikke særligt skruestærkt.

OSB plader – limede høvlspåner

Her er der tale om meget store høvlspåner, der er limet sammen til plader. OBS plader er billige og mere skruefaste end spånplader, og de giver også et spændende udtryk, når det bruges som beklædning af en væg eller lignende.

Begejstringen for træ er stor - se video

MDF plader – af meget fint savsmuld

MDF plader er lavet meget fint savsmuld, som presses hårdt sammen. Det giver en meget ensartet plade, som er relativt skruefast og samtidig god til at fræse kanter og lignende.

MDF plader bruges til utallige formål i byggeriet og er meget nemt at arbejde med. Dog er kanterne af pladen ikke gode at skrue i, da pladen let flækker op. Plader af denne type bruges også af lydentusiaster til højttalerkasser. MDF findes i mange dimensioner, men pas på det er en tung plade. MDF findes i mange dimensioner, men pas på. Det er en tung plade.

Det stærke krydsfiner

Krydsfiner findes både i almindelig og vejrbestandig variant. Dog skal den vejrbestandige stadig beskyttes, da det kun er limen i pladen, som er bestandig imod vejr og vind. Krydsfiner bruges til utallige konstruktionsformål og er klart den stærkeste plade type. Tagkrydsfiner er velegnet til at beklæde konstruktioner inden tagpap eller lignende produkter, der brændes eller sømmes på.

Limtræ af alle træsorter

Limtræ kan laves af stort set alle træsorter og benyttes til alt fra bordplader og gulve til gigantiske spær og søjler. Kun fabrikken, som laminerer træet, sætter grænserne for limtræ. Det er i øvrigt meget formstabilt og alsidigt at arbejde med.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os