Kunsten at leve som studerende - en overlevelsesguide

Benjamin E. Timmermann

Opdateret 18. august 2021

Livet som studerende kan være hårdt, da man har udgifter til en masse ting og samtidig har en begrænset indkomst. Måske er du på SU, måske har du også et studiejob, men én ting er sikkert: det er en periode, hvor der oftest vil være brug for at bruge penge på alt fra studiebøger til byture.

Råd til at få råd

Studiestarten er lige om hjørnet, og det er en tid, hvor man rykker tættere på voksenlivet, da man får mere og mere ansvar. Enten er man flyttet hjemmefra, eller også er man ved at forberede det. Det betyder også flere udgifter, da husleje og mad ikke betaler sig selv. Desuden skal der også være råd til sjov og spas med venner og veninder! Vi giver dig derfor 7 sparetips, så du får råd til det meste som (fattig) studerende!

PS. Mangler du stadig de vigtigste ting til studiet, så læs mere her

1. Lav din egen madpakke

Det er ofte fristende at købe takeaway, når frokosten skal klares. Om det er på vej til studiet eller i kantinen, så løber det hurtigt op i kroner og øre. Lav derfor maden hjemmefra og hav naturligvis en madkasse klar til det. Vi foreslår eksempelvis rugbrød, pasta fra aftenen før (lav gerne store aftensmadsportioner, du kan bruge dagen efter!) eller en lækker og sund salat - og måske også en snack. Naturligvis skal der være plads til at købe noget lækkert i kantinen i ny og næ, men lad ikke fristelsen tage over! En madplan er en god løsning, så indkøbene ikke løber løbsk (husk tilbudsavisen!).

2. Bliv din egen barista

Kaffe er utvivlsomt en populær drik; især som studerende, når både forelæsningen og projektarbejdet skal klares. Det er nemt og bekvemt at købe en kop kaffe på den nærliggende café eller i kantinen. I længden er dette dog en høj udgift, og det er derfor et sted, hvor du kan finde gode besparelser. Lav i stedet din kaffe hjemmefra og medbring det i din termokande. Der er stor forskel på at bruge 40 kr. på en cafe latté flere gange om ugen i forhold til kaffen fra kanden derhjemme.

3. Drop fitnessabonnementet

Man kan sagtens holde sig i god form og træne kroppen, selv om det ikke er i et fitnesscenter. Efter nedlukningen har mange på simpel og billig vis erhvervet sig træningsudstyr derhjemme. Du kan gøre det samme - eller også kan du finde utallige udendørs træningsområder, der dækker over alle grundøvelserne. Desuden kan en cykel- eller løbetur også gøre det. Er du en dedikeret bodybuilder, er det selvfølgelig en lidt anden snak. Hvis du absolut vil træne i centeret, så vælg det billigste abonnement.

4. Skab restaurantoplevelsen derhjemme

Gode smagsoplevelser i godt selskab er altid herligt, men oftest foregår det på en restaurant til en halvdyr pris. Det er naturligvis et problem, når man lever på budget, men heldigvis kan du tage sagen i egen hånd og gøre det autentisk på din egen måde - i dit eget hjem! Sørg for at have det rette udstyr, læs lidt op på madlavningen, og øv dig. I sidste ende vil du fremstå som vennegruppens mesterkok! Når du er selvsikker nok og har en idé om madlavningen, så inddrag også madplanen her, så du undgår impulskøb og kun handler det nødvendige ind.

5. Find deals og studierabat på tøj

Du skal garanteret ud og have noget nyt tøj til forskellige lejligheder. Benyt dig af deals, så du ikke køber og efterfølgende fortryder, at du ikke lige tjekkede tilbuddene. Overvej desuden tøjets kvalitet, da langtidsholdbart tøj også sparer dig penge i længden. Desuden er der en masse af rabatkoder at finde, hvor mange især henvender sig til studerende. Det gælder ikke kun tøj, men også andre kategorier såsom skønhed, elektronik og husholdning. Et ekstra fif er desuden at shoppe brugt tøj, hvor du også kan opnå gode besparelser.

6. Brug cyklen

Medmindre du har langt fra A til B, så er cyklen både en nemmere, sundere og billigere måde at komme frem på. Hvis du kun bruger den offentlige transport, når det er strengt nødvendigt, så vil du spare gode penge. Mangler du en cykel, så koster det selvfølgelig en smule at erhverve sig en, men til gengæld er den en god investering på sigt! Vi tager selvfølgelig højde for, hvis studiet ligger langt væk - så bliver cykelturen muligvis lidt hård for bentøjet. Her kan et månedskort til den kollektive trafik være det hele værd.

7. Køb bøgerne brugte

Det er oftest en dyr omgang, når der skal købes bøger til studiet. Derfor er det en god idé at finde brugte versioner, der oftest går for mindre end halv pris. Der findes både hjemmesider og sider på sociale medier, hvor det kan lade sig gøre. Desuden er det også miljøvenligt!

Husk desuden...

  • Tjek deals og rabatkoder ud. Du finder ofte gode tilbud og rabatter inden for alle kategorier.
  • Læg et budget. Helt generelt er det godt at udarbejde et månedligt budget, så du holder dig inden for nogle opsatte rammer i forhold til pengeforbruget. Ellers risikerer man at stå tilbage med få penge midt på måneden.
  • Sælg ud! Sælg de ting, du ikke bruger mere. Det kan være tøj, du ikke går med mere, brugte studiebøger eller et møbel. Det er samtidig bedre end at smide det ud... "En mands skrald er en anden mands guld", ikke?
  • Søg boligstøtte. Husk det nu! Der er gode forudsætninger for, at du er egnet - så bliver huslejen lidt billigere! Søg det her.
  • Besøg forældrene! Aflæg et besøg en gang om ugen, hvor I spiser aftensmad sammen. Så sparer du en portion aftensmad hver uge, og samtidig bliver dine forældre også glade for besøget.

Har du et ekstra fif til at spare penge? Fortæl hvordan du gør i kommentarsporet!

Design Letters - Madkasse

Design Letters - Madkasse

fra88 kr.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.