• Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Alt det, du har brug for at vide om JBL-højtalere

Elina Blom

Her finder du den ultimative guide til JBL’s højtalere. Hvilke modeller findes der? Hvad gør dem forskellige? Hvordan kan du for eksempel parre en JBL Charge 3 med en JBL Flip 5? Hvordan oplader du JBL Go? Vi gennemgår de spørgsmål, du søger svar på.

Alt det, du har brug for at vide om JBL-højtalere

JBL højtaler

JBL er en velrenommeret højtalerproducent. Grundlæggende er det en amerikansk virksomhed, der blev grundlagt i 1946, men højtalerne sælges nu over hele verden.

Forkortelsen JBL står for James Bullough Lansing og er navnet på den person, der grundlagde virksomheden. Den nuværende ejer er sydkoreanske Harman International Industries, som igen er en del af Samsung.

Hvilket sortiment tilbyder JBL?

JBL er kendt for sine lydprodukter. Sortimentet omfatter alt fra almindelige hovedtelefoner og højtalere til vandtætte lydprodukter og smarte højtalere med indbyggede stemmeassistenter. Sidstnævnte betyder, at du kan stille spørgsmål til højtaleren og få svar på disse eller give den kommandoer; du kan f.eks. spørge, hvordan vejret er i dag eller bede den om at spille en bestemt sang. Du finder denne type funktionalitet i JBL Link-produktserien.

Som nævnt sælger JBL højtalere i alle former og størrelser. De mest kendte i skrivende stund er de bærbare højtalere i de vandtætte produktserier Charge og Flip. Men JBL har også Xtreme-serien, de lidt mindre højtalere i Go- og Clip-serien og en række specielle højtalere, der giver fede lyseffekter, når du bruger dem.

Forskellen på lydkvaliteten mellem dem hænger meget sammen med højtalernes pris og størrelse. Det er sværere at skabe god lyd i små – og især flade – enheder. Derfor får du langt mere lyd (og lydkvalitet) ud af en JBL Xtreme 2 end af en JBL Go.

Hvilken model du vælger, afhænger dog ikke kun af lydkvaliteten. Du bør også overveje andre aspekter, for eksempel hvor bærbar du ønsker, den skal være. JBL Go er for eksempel god til dem, der rejser meget, fordi den næsten ikke fylder noget og vejer meget lidt.

Clip 3 er endnu bedre i denne henseende, da den er ultratransportabel og har en karabinhage, så du nemt kan hænge den op. Clip 3 har desuden dobbelt så lang batterilevetid (10 timer), men er naturligvis et par hundrede kroner dyrere. I skrivende stund skal du betale omkring 600 kroner for Clip 3 sammenlignet med Go 3, som ligger på omkring 400 kroner. Her kan du læse, hvad vi syntes om Go 3, da vi testede den sidste sommer.

JBL Flip 4 bluetoothhögtalare

Et andet vigtigt aspekt er, hvor vandtæt højtaleren er. Mange af JBL's højtalere har en IPX7-klassificering, hvilket betyder, at de kan klare en meter dybt vand i op til 30 minutter uden at tage skade. Skal du have højtaleren med på stranden eller til poolpartyet, er det naturligvis en stor fordel.

Batterilevetiden er også interessant, især hvis du rejser meget. Her bliver det interessant at sammenligne JBL Flip med JBL Charge. Mens Charge 3 og dens efterfølger, Charge 4, er noget større end JBL Flip 3 og JBL Flip 4, har de også næsten dobbelt så lang batterilevetid. Det er den største forskel på disse to produktserier.

Lyden i Charge-serien har også noget mere kraft. Alle disse højtalere er dog betydeligt større end Clip 3 og Go 2 og dermed lidt dårligere med hensyn til bærbarhed, men ikke så store, at de er besværlige at tage med sig – forudsat at du ikke skal ud på lange gåture med tung oppakning. Her kan du læse vores test af JBL Charge 5 og se, hvordan den klarer sig i forhold til konkurrenterne.

Partybox og soundbar

I efteråret 2019 tilføjede JBL nogle nye modeller til sit sortiment af højtalere. En af dem er en tilsluttet soundbar, der går under navnet JBL Soundbar. Den understøtter AI-assistenten Google Assistant og er også udstyret med Android TV-operativsystemet.

Soundbaren giver en meget spændstig lyd med en livlig bas og har et ret smalt design med en sober finish i grå og sort. For dem, der har et mindre Smart TV, er Android TV naturligvis en ekstra velkommen tilføjelse med sit udvalg af apps og tjenester.

JBL har også udgivet en kraftig højtaler til dem, der gerne vil holde fest. Produktet hedder Partybox 1000, og ud over at det er en højtaler, der leverer massiv lyd, så er den også blevet udstyret med lyseffekter. Hele diskostemningen er med andre ord klaret med ét og samme produkt.

Lysshowet kan styres ved hjælp af det medfølgende LED-udstyrede armbånd DJ Party Band. Det er muligt at parre højtaleren med endnu en højtaler både trådløst og via kabel (RCA). En sjov detalje er, at man også har udstyret højtaleren med en indgang til en mikrofon eller et instrument. Musikafspilning er mulig både via Bluetooth eller via 3,5 mm-indgangen, og udgangseffekten er på hele 1100 watt.

Vælg mellem højtalerne fra JBL

Nedenfor gennemgår vi forskellene mellem de forskellige højtalere i de enkelte produktserier.

JBL Flip 4, 5 eller 6 – hvilken er den rigtige for dig?

Flip 6 er den seneste tilføjelse, og denne gang får vi masser af nyheder. Separate diskanthøjtalere og en omarbejdet lydteknologi gør lydbilledet både klarere og mere kraftfuldt. JBL har også hævet IP-klassificeringen fra IPX7 til IP67, hvilket betyder, at den ud over at være vandtæt på samme niveau som Flip 5 også er støvtæt.

En anden vigtig nyhed er, at Flip 6 er blevet opgraderet til Bluetooth 5.1 (Flip 5 har Bluetooth 4.2). Flip 6 fås også i en række nye farver.

Der er ingen tvivl om, at Flip 6 er den bedste af de tre enheder og i betragtning af de forbedringer, der er lavet, så er den også det bedste køb.

Flip 6

Skridtet fra Flip 4 til Flip 5 kan derimod virke mere diffust – i hvert fald ved det første hurtige øjekast. Men der er naturligvis forskelle, selvom det kræver lidt mere research, før de viser sig.

En af de vigtigste ting, når det gælder højtalere generelt, er naturligvis lydkvaliteten, og der dominerer Flip 5 virkelig i forhold til Flip 4. Ud over mere bastryk leverer den også højere lydstyrke og et langt mere detaljeret lydbillede over hele frekvensspektret.

Men det er i princippet også den eneste fordel ved Flip 5 i forhold til Flip 4 (om end det er en meget stor og tungtvejende fordel).

Opladningstiden er noget hurtigere for Flip 5, som også har fået et marginalt større batteri, men ellers er det meste det samme.

På minussiden bemærker vi, at Flip 5 mangler en klassisk 3,5-millimeter AUX-indgang, hvilket naturligvis kan være en deal-breaker for mange brugere, der foretrækker at tilslutte deres lydkilde via en ledning i stedet for at bruge Bluetooth. En anden irriterende detalje er, at Flip 5 ligesom Flip 4 ganske vist kan parres med flere højtalere, men kun med højtalere fra JBL's Party Boost-serie. Med hensyn til vandtætheden er den på niveau med Flip 4.

For at gøre valget endnu sværere har begge højtalermodeller også samme pris.

Hvis lyden er vigtigst, og du ikke har brug for en AUX-indgang og ikke ønsker at kunne koble din Flip 5 sammen med andet end Party Boost-højtalere, er valget indlysende. Ellers bør du måske kigge nærmere på Flip 4.

Forgængeren Flip 3: Sammenlignet med forgængeren Flip 3 kan både Flip 4 og Flip 5 kobles sammen med flere enheder. Flip 3 kan kun afspille musik på egen hånd.

JBL Flip 6

JBL Flip 6 – Udemærket størrelse til stranden

Mens Charge og Xtreme er de lidt større modeller – som sådan set er bærbare, men samtidig måske ikke er det første valg til din håndtaske – så er JBL Flip 6 til gengæld fremragende at have med dig rundt. Den kan for eksempel hænges på rygsækken eller pakkes ned i picnickurven. For dig, der er på jagt efter den laveste vægt, findes der endnu mindre og mere velegnede alternativer. Men hvis du bare skal på stranden eller på picnic, er Flip 6 en rigtig god ven. Den er vandtæt, har en god lydkvalitet med solid stil og 12 timers batterilevetid.

Pris fra: 719 kr.
Sammenlign priser

Charge 3, Charge 4 og Charge 5

Du vil unægteligt have svært ved at finde større forskelle mellem Charge 4 og Charge 3. Det er primært på lydsiden, at der er sket noget, og mest af alt i toppen af frekvensspektret.

Charge 3 lyder helt bestemt rigtig godt, men man kan have sin egen mening om definitionen i diskanten. Af og til kan man få indtryk af, at bassen kvæler de højere frekvenser. Det problem har JBL elimineret med den nye Charge 4, som generelt giver en lidt bedre lyd. Dog uden at miste sin evne til at dundre derudaf og producere bas, hvis det er nødvendigt.

Designmæssigt er der stort set ikke sket noget siden sidst, og for så vidt angår funktion finder vi ingen forskelle overhovedet. Prismæssigt er det kun et spørgsmål om nogle hundrede kroner, og vi må nok sige, at den betydeligt mere afbalancerede lydoplevelse, som Charge 4 leverer, er en ekstra 200-kroneseddel værd, for det er sådan set det, det hele handler om.

Med Charge 5 er der sket endnu mere. Batterikapaciteten er ganske vist den samme som på Charge 4 (20 timer), men du får en bedre lyd. Et nyt og mere kraftfuldt baselement får selskab af en omarbejdet diskanthøjtaler, der giver en finere definition. Der er også dedikeret forstærkning af både bassen og diskanten, hvilket er en yderligere fordel. Opgraderingen af Bluetooth fra 4.2 til 5.1 sikrer også en mere stabil forbindelse.

I betragtning af at prisforskellen mellem Charge 4 og Charge 5 ikke er særlig stor, er Charge 5 klart det bedste valg.

JBL Xtreme 2 og Xtreme 3

De lidt større højtalere i Xtreme-serien giver en boombox-oplevelse. Her taler vi om hardware, der leverer virkelig høj og kraftig lyd med masser af bas.

Xtreme 3 er naturligvis den seneste tilføjelse til serien, og den måske vigtigste ændring i denne sammenhæng er, at Xtreme 3 er blevet udstyret med en udgangseffekt på 100 watt, hvilket betyder en væsentlig forskel i lydstyrke i forhold til Xtreme 2, som ligger på 80 watt.

Begge højtalermodeller understøtter Google Assistant og Amazon Alexa.

Når det gælder Bluetooth, har Xtreme 3 en klar fordel i forhold til Xtreme 2, da den er udstyret med Bluetooth 5.1. Xtreme 2 har Bluetooth 4.2, som ikke skal betragtes som en decideret dårlig standard, men som dog er lidt mindre pålidelig og stabil.

Xtreme 3 lyder af mere og tilbyder mere moderne teknologi, men i betragtning af at Xtreme 2 er faldet en del i pris, kan den bestemt være værd at se nærmere på. Har du virkelig brug for 100 watt? Det er kun dig, der kan afgøre det, men der er ingen tvivl om, at Xtreme 2 er mere prismæssigt overkommelig i øjeblikket.

JBL Link Portable

JBL Link Portable er en nyhed i JBL's lidt mere nicheprægede Link-segment af AI-højtalere. Vi taler om enheder i stil med Google Home, men bærbare og vandtætte. Idéen er først og fremmest, at man skal have dem i hjemmet, men de kan tages med, hvis du ønsker det.

Link Portable er en smule større end Amazons Echo Plus. Hvis det ikke siger dig noget, kan vi fortælle dig, at det betyder, at den vejer 735 gram og uden problemer kan være i en mindre taske. Link Portable er vandtæt ned til en meter i op til 30 minutter, og batterilevetiden er på otte timer.

I betragtning af den kompakte størrelse og højtalerens lidt beskedne udseende tilbyder den en fremragende lyd, og dette kunne helt sikkert være noget for dem, der leder efter en bærbar AI-højtaler med Google Assistant-understøttelse.

JBL Go 2 og 3

JBL's mindre søskende, når det gælder Bluetooth-højtalere, er ikke dem, man trækker frem, når der skal være fest. Der er tale om meget små enheder, der ikke giver nogen nævneværdig, egentlig basoplevelse.

JBL Go 3 er den nyeste højtaler i serien, og den har fået et nyt og lidt mere rundt design, men er også blevet både tykkere og tungere end sin forgænger Go 2.

I modsætning til Go 2 er Go 3 ikke kun vandafvisende, men også støvafvisende, og ligesom med andre nye JBL-højtalere er den opgraderet fra Bluetooth 4.2 til Bluetooth 5.1.

Lydkvaliteten er ikke væsentligt bedre end på Go 2, og muligvis kan den ældre højtaler være mere interessant for mange, da den har en 3,5-millimeterindgang, noget Go 3 mangler.

Sådan parrer du JBL’s højtalere med hinanden

Vidste du, at mange af JBL’s højtalere kan kobles sammen og afspille lyd fra den samme lydkilde samtidig? På den måde kan du enten forstærke lyden ved at tilføje flere højtalere i det samme rum eller afspille den samme sang i flere rum på samme tid. Ældre JBL-højtalere leveres med en standardfunktion kaldet Connect+, mens nyere enheder som JBL Flip 5, Pulse 4 og Xtreme 3 har en løsning kaldet Partyboost.

Det er vigtigt at påpege, at højtalere med Connect+ og Partyboost ikke kan forbindes med hinanden, hvilket kan være ærgerligt for dem, der har investeret i flere JBL-højtalere og gerne vil kunne koble dem sammen med nye højtalere.

Fordelen ved, at JBL har udviklet en ny standard, er, at den er betydeligt bedre. Med Partyboost fordobles Bluetooth-rækkevidden, og desuden forstyrres signalet ikke af forskellige genstande, som det er tilfældet med Connect+.

JBL har oplyst, at de ikke vil udsende nogen opdatering, der gør de ældre højtalere kompatible med de nye. Parringsproceduren er den samme som før.

JBL bluetoothhögtalare Billedtekst: I midten af dette billede kan du se timeglasikonet, der bruges, når du skal koble flere JBL-højtalere sammen.

På hver enhed er der et ikon, der ligner et timeglas med et plustegn i hjørnet, og det er dette, der bruges til at parre JBL-højtalerne med hinanden. En af højtalerne skal dog være tilsluttet til din musikkilde, for at der kan afspilles lyd.

Så start med at forbinde en af højtalerne til din mobiltelefon ved at trykke på Bluetooth-ikonet på den ene højtaler og derefter slå Bluetooth til i mobiltelefonens indstillinger. Højtalerens navn vises på listen over tilgængelige enheder. Klik på den for at parre dem. Det er ligegyldigt, om du bruger iPhone eller Android, da fremgangsmåden er den samme for begge disse mobile styresystemer.

Når den ene højtaler er forbundet til en mobiltelefon, er det tid til at parre de andre højtalere med den første. Nedenfor finder du en detaljeret beskrivelse af, hvordan du parrer JBL Flip-højtalerne med hinanden. Den beskrevne metode er dog den samme for alle JBL-højtalere med Connect+-understøttelse.

Hvor mange JBL-højtalere kan du koble sammen på samme tid? Ifølge JBL kan du parre op til 100 kompatible modeller.

Sådan parrer du JBL Flip 5 eller Flip 4 med flere højtalere

Start med at downloade JBL-appen til din telefon, og start de enheder, du vil koble sammen. I appen skal du koble JBL Flip 5 eller JBL Flip 4 sammen med din telefon via Bluetooth ved at følge instruktionerne på mobilen. Nu hvor du har en musikkilde koblet til højtaleren, er det tid til at koble denne højtaler sammen med de andre højtalere. På bagsiden af JBL Flip 4 – mellem tænd/sluk-knappen og den klap, der dækker alle porte – er der en knap, der ligner et timeglas med et plustegn. Tryk på den. Find den samme slags knap på den anden højtaler, og tryk også på den der. De vil nu blive koblet til hinanden.

Koppla jbl hogtalare

Oplad dine JBL-højtalere

Hvordan oplader du de forskellige højtalere fra JBL?

Oplad JBL Go og JBL Go 2:

Hvis LED-lyset på JBL Go blinker rødt eller lyser rødt, betyder det, at batteriet er lavt, og at det er tid til at oplade højtaleren. Du oplader ved at sætte det medfølgende mikro-USB-kabel i den tilsvarende port på JBL Go og USB-enden af kablet i en strømkilde – for eksempel en USB-port på din computer eller en USB-vægoplader, som igen kan tilsluttes en stikkontakt.

Oplad JBL Flip 5 eller ældre JBL Flip-modeller:

Du oplader din Flip ved at sætte det medfølgende mikro-USB-kabel i højtaleren og en strømkilde. Mikro-USB-enden sættes i højtaleren ved at åbne klappen, der skjuler alle stik, og sætte kabelenden i det matchende hul. USB-enden tilslutter du til en strømkilde, f.eks. USB-porten på din computer. Du kan også tilkøbe en USB-vægoplader til at oplade direkte i en stikkontakt.

Her finder du manualen til [JBL Flip 4 PDF] (https://www.jbl.se/on/demandware.static/-/Sites-masterCatalog_Harman/default/dw571aaa73/pdfs/JBL_Flip4_QSG_Global.pdf

Læs mere

Hvilken JBL-højtaler er bedst? Vi har lavet en anmeldelse af JBL Charge 3 og flere andre Bluetooth-højtalere. [Læs PriceRunners store test af trådløse højtalere] (/test/bluetoothhogtalare). Der tester vi højtalerne individuelt, men også i sammenligning med hinanden.