Opdateret  

Sådan kommer du i gang med Philips Hue

Daniel Hessel

Vil du gerne have et smart hjem? Start med lyset. Med Philips Hue kan du nemt komme i gang. Vi viser hvordan og kommer også ind på alt det, du skal vide om det smarte hjem med Philips Hue.

Sådan kommer du i gang med Philips Hue

Philips Hue

Det er nemt at komme i gang med Philips Hue, og det er for det meste klaret på et øjeblik. Men hvis du er i tvivl, er vi her selvfølgelig og klar til at hjælpe dig.

I det her eksempel bruger vi det almindeligste startsæt med en Hue-bridge og tre pærer, som kan vise alle mulige farver (Philips Hue White & Color Ambiance Starter Kit hedder det og fatningstypen er E27).

Proceduren er nøjagtig den samme for alle andre startsæt i Hue-serien, og til sidst viser vi også, hvordan du tilføjer en ekstra lampe i systemet og en vægafbryder.

Inden du går i gang skal du bruge et par ting:

Hue-start-E27

  • En Philips Hue startpakke
  • En mobil eller tablet - det spiller ingen rolle, om det er Android eller iPhone/iPad.
  • App'en 'Philips' Hue kan downloades til Android her og iPhone/iPad her.
  • En ledig netværksport i din router (eller i en separat switch, hvis du bruger det).

Ikke så kompliceret, vel? Så går vi i gang!

Installer Philips Hue trin for trin

Philips Hue Bridge Bagside

  1. Tilkobling af bridge

Slut Hue-bridgen med det medfølgende netværkskabel til en ledig netværksport og strømadapteren til en ledig stikkontakt. Da pærerne i et Hue-system taler sammen, spiller placeringen af din bridge ingen større rolle.

Men nøjagtig som med alle trådløse produkter fungerer den bedst, hvis den monteres et rimelig centralt sted i forhold til placeringen af de forskellige pærer. Rækkevidden er i hvert fald omkring ti meter fra bridge til pære.

  1. Forbindelse til bridge

Tjek at din mobil med Hue-appen er forbundet til samme netværk som Philips Hue Bridge (kabel- og wi-fi-tilsluttede enheder i et almindeligt hjem er i langt de fleste tilfælde på samme netværk, medmindre du har en specialløsning).

Start appen og lad den søge efter en bridge i nærheden. Når den er fundet, skal app og bridge parres. Det gør du ved at trykke en gang på den store knap oven på Hue-bridgen. Den procedure skal gentages for alle mobiler, som skal kunne styre pærerne.

  1. Tilslut dine pærer

Skru de medfølgende pærer i passende fatninger, og tænd dem med den almindelige vægafbryder. Du kan enten tage en ad gangen eller dem alle på samme tid - begge måder fungerer.

Netop ved parring med bridgen plejer det at være en god idé at have pæren tæt på bridgen, for det meste er det nok at være i samme rum. Efter parringen kan du flytte pæren længere væk. I visse tilfælde med startsættene er pærerne parret med bridgen på forhånd og vises i appen med det samme.

Men ellers er der to andre måder at tilslutte pærer:

• Skru pæren i, tænd den, og søg efter den i appen: Gå til "Settings" og videre til "Light Setup", tryk på "Add Light" øverst og derefter på "Search". Så søger bridgen efter nye pærer og føjer dem til listen. Trykker du på den nye pære i listen, blinker den for at vise, hvilken det er (hvis du har tilsluttet flere på en gang). Trykker du på det lille I-ikon, kan du navngive pæren, for eksempel "Loftslampe dagligstue" eller hvad der nu passer.

• Den manuelle metode: Indimellem kan pæren drille ved brug af søgefunktionen (det kan pærer, der er parrede i forvejen, hvis du for eksempel har købt dem brugt, ofte være), og så er det nødvendigt med en mere manuel metode.

Når du er inde på "Add Light" i appen, kan du i stedet for at søge efter pærer vælge "Add serial number". Nummeret finder du på pæren, og det er på seks tegn. Indtast det, sørg for at pæren er tændt, og godkend, så plejer selv de stædige pærer at kunne tilføjes i systemet.

  1. Arranger dit hjem

Med et par pærer på plads er det tid til at begynde at sortere dem. Under "Settings" finder du "Room Setup", hvor du kan oprette de forskellige rum, du har tænkt dig at have pærerne i. Det gør det ikke bare lettere at finde de forskellige pærer, men gør det også lettere, når du skal til at oprette automatiseringer eller vægafbrydere.

Sådan! Nu begynder det sjove!

Kom i gang med at bruge Philips Hue

Dine forskellige rum er det første, som vises, når du åbner appen. Her har du en afbryder til alle pærer i et rum, og hvis du klikker på et rum, får du vist en liste over alle de pærer, der kan styres.

Du kan tænde og slukke dem. I tændt tilstand får du også vist en regulator til at dæmpe pærerne. Har du pærer, som kan vise farver (White & Color Ambiance), kan du ved hjælp af det dråbeformede ikon frit vælge farve og med paletten vælge et forudindstillet farvetema (og oprette dine egne). Dråbeikonet anvendes også til at indstille farvetemperatur på de pærer, som understøtter det (White Ambiance-pærer).

Under "Routines" finder du automatiseringer. Her kan du tidsindstille pærer, arrangere en simuleret solopgang som vækning om morgenen og meget andet.

Betjen din Philips Hue pære når du ikke er hjemme

En smart funktion er muligheden for at styre pærerne, selvom du ikke er hjemme. Som standard skal du ellers være på samme netværk som brigen for at kunne betjene pærerne. Men med funktionen "Out of Home Control", som du finder under Settings, kan du betjene dem, uanset hvor i verden du befinder dig - så længe du har internetadgang via Wi-Fi.

Først skal du oprette en gratis konto i cloud-tjenesten"My Hue" i appen. Når du så kommer til skridtet til at linke din bridge med kontoen, skal du trykke på den store knap på Hue-bridgen, og så er det klaret.

Den her funktion anvendes også til at registrere, om du er hjemme eller ej, hvilket giver adgang til yderligere funktioner under "Routines". For eksempel kan du automatisk sørge for, at alle pærer slukkes, når du forlader hjemmet.

Udvid dit system

Hvis du vil udvide dit Hue-system med flere pærer, skal du bare følge trin tre i denne guide og tilføje det ønskede antal pærer (bridgen begynder at protestere ved 50 tilsluttede pærer).

En ulempe som hurtigt bliver åbenlys, er, at dine smarte pærer kun kan styres, hvis strømmen er slået til. Så hvis nogen slukker for lyset på den almindelige vægafbryder, er pæren helt slukket og kan ikke styres. Det kan du afhjælpe ved at anskaffe Hue-kompatible vægafbrydere. De er batteridrevne og kræver derfor ingen installatør for at komme i gang. Philips har her modellerne Hue Tap og den lidt billigere Hue Dimmer Switch.

Philips Hue Dimmer Switch

Vil du gerne tilføje en vægafbryder (eller bevægelsessensoren Hue Motion - proceduren er den samme) går du ind i Hue-appen på din mobil eller tablet og vælger "Accessory Setup" under "Settings".

Under "Add Accessory" finder du valgmuligheder for Tap, Dimmer, Motion samt Friends of Hue. Det sidste er vægafbrydere fra andre producenter, der kan anvendes til Hue-systemet. Vil du for eksempel tilføje en Dimmer Switch, trykker du på den tilhørende funktion i appen og følger instruktionerne. Der er tydelige instruktioner i appen til alle tænkelige tilslutningsmetoder.

Når du har tilsluttet tilbehøret, kan du vælge, hvilket rum det skal sidde i, og frem for alt hvilke lamper den skal være tilknyttet. For eksempel kan en Dimmer Switch styre loftslyset i dagligstuen eller du kan vælge, at bevægelsessensoren skal tænde lyset på trappen om natten.

Philips Hue Motion Sensor

** Held og lykke med din nye smarte belysning!**

Alt om Philips Hue

Det første trin til et smart hjem plejer at være fjernstyring af belysning eller fjernstyring af enkelte stikkontakter. Til belysning (men også stikkontakter) er Philips Hue en rigtig god mulighed at starte med.

Systemet fungerer rigtig stabilt og er enkelt at komme i gang med og udvide. Hvis du i fremtiden vil fortsætte med at udvide dit smarte hjem med andet end lamper, så er Philips Hue også meget åbent og kan kommunikere med de fleste andre store systemer.

Hvad er Philips Hue?

Philips Hue er et system til at betjening belysning. Du parrer lamper og tilbehør med en særlig modtager (Philips Hue Bridge), som igen er forbundet til dit netværk via kabel.

Hue-bridgen kommunikerer med lamper og tilbehør via Zigbee (se nedenfor), og du opretter forbindelse til den via wi-fi. Med en gratis konto på 'My Hue' kan du også betjene dine lamper, når du ikke er hjemme.

Philips Hue White & color Ambience E27 som loftslampe

Lamperne kan derefter betjenes ved hjælp af mobilen - både til tænd/sluk og dæmpning og til indstilling af 16 millioner farver for de pærer, som understøtter det. Du kan også benytte batteridrevne afbrydere og bevægelsessensorer til at styre dine pærer uden mobilen.

Alt kan også automatiseres i en lang række forskellige variationer. Nogle grundlæggende funktioner er selvfølgelig at styre belysningen afhængigt af tiden eller om solen er oppe. Du kan også vælge, at lamper skal tændes, når du går ind i et rum (med svagere lysstyrke om natten for ikke at blænde) eller at blive vækket af en simuleret solopgang med lamper, der langsomt øger lysstyrken.

Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

Nyere pærer i Hue-serien har også Bluetooth indbygget (det står på emballagen). De har både Zigbee og Bluetooth, og sidstnævnte anvendes til to ting. Dels til at gøre parringen med dit eksisterende system lettere, og dels kan det bruges, hvis du kun har én eller et par lamper at betjene, men ingen hub.

Men er det ikke Philips, der fremstiller Hue?

Philips er en virksomhed, der er glade for at samarbejde med andre.

Derfor er det faktisk ikke Philips selv, der fremstiller Philips Hue-produkterne, men virksomheden Signify. Philips har omtrent den samme aftale, når det gælder eksempelvis fjernsyn, hvor det egentlig er TP-vision, som fremstiller og udvikler dem.

Hvad er Zigbee?

Teknikken, som Philips Hue benytter sig af, kaldes Zigbee. Det er en trådløs overførselsteknik (2,4 Ghz), der er ret almindelig til hurtig overførsel af små mængder data i et netværk (som dit hjem).

Selvom Hue-bridgen er den centrale enhed, kan Zigbee også håndtere såkaldt mesh. Det betyder, at alle enheder, der er tilsluttet med fast strøm, som en lampe der er sluttet til en stikkontakt, kan udvide netværket yderligere.

Teknikken anvendes ikke kun af Philips Hue, men også af en række andre systemer inden for automatisering af hjemmet. For Philips Hue er det imidlertid styring af lamper og enkelte tilbehør, det drejer sig om.

Hvilken rækkevidde har Philips Hue?

Fra Hue-bridgen til en lampe er rækkevidden cirka 10-20 meter, afhængigt af om der er vægge eller lignende imellem, der kan forstyrre.

Det smarte ved Zigbee-teknikken, som Philips Hue benytter, er, at de enheder, der er koblet til Hue-bridgen, også kan kommunikere indbyrdes. Lamper der er tilsluttet fast strøm, såsom en loftslampe, kan forlænge og udvide rækkevidden for Hue-netværket med såkaldt mesh-teknik. Det betyder, at hvis du har et par lamper koblet til Hue-bridgen, bliver systemets dækning også bedre – helt automatisk, og uden at du behøver at gøre noget.

Mesh-funktionen virker derimod ikke med batteridrevne enheder som en bevægelsessensor, da det ville bruge for meget batteri. De kan oprette forbindelse til den nærmeste del af netværket, men ikke selv fungere som forlængelse.

Hvor mange enheder kan jeg slutte til Philips Hue-bridgen?

Philips Hue Bridge

Philips selv angiver, at Hue-bridge kan klare 50 tilsluttede lamper og 12 stykker tilbehør (strømafbrydere og bevægelsessensorer), inden der er fyldt op. Det er tilstrækkeligt for mange hjem, men hvis du har brug for mere end det, er du nødt til at tilføje endnu en bridge og oprette et net ud fra den.

Min Hue-bridge er fyldt, hvad skal jeg gøre?

Fylder du et helt hjem med lamper, knapper, stik og lignende og tilføjer derefter automatiseringer, kommer du ret hurtigt op på 50 tilkoblede enheder. Så hvad gør man, når der er fyldt op?

Det nemme svar er to bridges. Hue-appen kan imidlertid ikke finde ud af at slå to bridge sammen, så de skal håndteres som to separate "hjem". Derfor er det en god idé at fordele belysningen mellem de to Philips Hue-bridges, for eksempel en til indendørs lamper og en udendørs eller måske en til hver etage i huset.

Hvis det virker rodet med flere hubs, kan du bruge tredjepartsappen Hue Essentials. Den understøtter håndtering af flere bridges i samme grænseflade (også IKEA's Trådfri-bridge, hvis du har sådan en).

Findes der forskellige Hue-bridges?

I løbet af de år, hvor Philips Hue har været på markedet, har de nået at opdatere selve Hue-bridgen en gang, men der er faktisk mindre forskel, end man måske skulle tro.

Den første version har en rund form, mens den anden (og nuværende) er firkantet. Begge fungerer og opdateres stadigvæk, og de understøtter samme slags pærer og tilbehør, samme antal tilsluttede enheder, har samme rækkevidde og så videre. Så hvad er forskellen?

I praksis drejer det sig om understøttelse af Apples styresystem til det smarte hjem, Homekit, der mangler i den første version, men som er indbygget i den anden.

I dag forhandles kun den seneste version af bridgen. Men hvis du har den gamle version eller finder en billig brugt, og du kan klare dig uden Apples Homekit, fejler den ikke det mindste.

Hvilke enheder fungerer med Hue?

Der findes et hav af forskellige produkter med Zigbee-teknikken - lige fra lamper og bevægelsessensorer til dørmagneter og røgalarmer. Philips Hue fokuserer derimod fuldstændigt på belysning for at holde det hele simpelt.

Det betyder, at der findes en lang række pærer, færdige lysarmaturer og lysdiodekæder til belysningen. Dertil findes der også batteridrevne strømafbrydere fra både Philips selv og fra tredjepartsudviklere. Der findes også fjernstyrede kontakter, der fungerer som en lampe med tænd/sluk i Hue-systemet, samt bevægelsessensorer.

Hvilke pærer findes der?

Uanset om det drejer sig om en komplet loftslampe, en løs pære eller en lyskæde, inddeler Philips deres egne pærer i tre forskellige kategorier, afhængigt af hvilken slags lys de håndterer.

Philips Hue White Ambiance Candle LED Lamp 6W E14 2 Pack

White Ambiance

Mellemtrinnet til Philips Hue er White Ambiance. De kan ikke klare 16 millioner farver, men derimod et pænt bredt spektrum af hvidt lys. På den måde kan du styre, hvor varmt lys du får i rummet.

Enkelt forklaret handler det om, at jo mere hvidt lyset er, desto koldere er det. Jo mere gult du blander i det hvide, desto varmere er det. Varmere lys plejer at opleves hyggeligere end det helt hvide.

White Ambiance-pærerne ligger prismæssigt i mellemlaget for Hue-pærer og fås også som startsæt.

Billigst hos

Logo
339 kr.
Sammenlign priser

Philips Hue White Ambiance E27

Philips Hue White LED Lamp 9.5W E27 2 Pack Starter Kit

White

Hue White er, nøjagtig som navnet antyder, hvide pærer. Her kan du styre tænd/sluk og dæmpe pæren (som med alle Hue-pærer), men du har kun den farvetemperatur, som pæren leveres med. Egner sig fint til steder, hvor du har brug for fjernstyret belysning, men ikke har andre, mere specifikke krav.

White-pærerne er Hue-seriens lavprismodeller og fås også som startsæt.

Billigst hos

Sammenlign priser
Philips Hue W A60 EUR LED Lamps 7W E27

Filament

En ny variant af White Ambiance-pærerne er Filament-pærer. Farvemæssigt er de ikke meget sjovere end de almindelige, hvide pærer.

Men de har et design, der minder om de pærer, du finder i designerlamper, og er ganske enkelt lavet til at kunne bruges i de tilfælde, hvor pæren skal kunne ses og indgår som en del af indretningen.

Billigst hos

Sammenlign priser

Philips Hue Filament

Løse pærer

I Philips Hues egne systemer kan man få løse pærer til tre forskellige fatninger, henholdsvis E27, E14 og GU10:

  • E27

Den almindelige "store" skruefatning til pærer var den første udgave og fås i alle tre farvekombinationer (White, White Ambiance og White & Color Ambiance). Begge de hvide modeller sælges også som fritstående sæt med en dimmer (begge kan tilføjes i appen senere, hvis du ønsker det), og alle varianter sælges enkeltvis eller i to-pak.

De fås også i startkit med bridge og tre pærer (alle modeller), tre pærer og en dimmer (White og White Ambiance) samt to pærer (White).

  • E14

Den lidt mindre skruefatning, der ofte findes på bordlamper og lignende, fås i øjeblikket ikke i den billigere White-kategori af Hue-pærer. Derimod fås den i både enkeltvis og i to-pak i kategorierne White Ambiance og White & Color Ambiance. Desværre fås der heller ikke startsæt med E14-pærer i øjeblikket.

Philips Hue White & Color Ambience E14 som natlampe

  • GU10

Den eneste pære uden den almindelige skruefatning i Philips eget sortiment. Her er det i stedet spotlight-varianterne med to metalstifter, der er meget almindeligt til blandt andet indbygget belysning.

Du kan få startsæt med GU10-pærer i farve, og der sælges også GU10-pærer i kategorierne White og White & Color Ambiance.

Philips Hue Col Hue LED bånd

Hue Lightstrip

Philips lysdiodeliste går under navnet Lightstrip (Lightstrip Plus for at være nøjagtig) og sælges i varianter med 16 millioner farvemuligheder.

Lyslisten kræver Hue-bridgen for at virke, men sælges ikke sammen med den som startsæt.

Philips Hue Lightstrip

I stedet får man et basissæt med strømforsyning og to meter lysliste. Lyslisten har dobbeltklæbende tape formonteret for at forenkle installationen. Hvis du skal afkorte listen, kan du gøre det de steder, der er markeret på listen på forhånd.

Vil du have en lysliste længere end to meter, kan du købe forlængerpakker på en meter ad gangen. Strømforsyningen kan bruges til en liste på op til 10 meter.

Billigst hos

Sammenlign priser
Philips Hue Milliskin Round 1x5W Spotlight

Indbygningspærer

Der findes færdige pakker til indbyggede spotlights i Hue-serien. De går under navnet Milliskin og fås i en rund og en firkantet model i hvid eller aluminiumsfarvet.

Alle spots kan justeres en smule til siden, og de bruger alle GU10-pærer i White Ambiance-kategorien. Pærerne sælges både separat og sammen med en Hue Dimmer Switch.

Spotlights, der ikke er indbyggede, fås i Pillar-serien, og de er også i White Ambiance-udgaven.

Philips Hue Miliskin

Billigst hos

Sammenlign priser

Færdige lysarmaturer

Der er en del færdige lysarmaturer, du kan vælge imellem i Hue-serien. Her er det et spørgsmål om smag og budget, for de fleste har en pris nogenlunde på niveau med at købe et løst lysarmatur og udstyre det med en Hue-pære eller to. Samtidig er der rigtig fine alternativer inden for en række områder.

Loftslamper

Af færdige sæt med White & Color Ambiance-pærer fås blandt andet Beyond og Flourish, der monteres direkte ved loftet. Flourish fås også som pendellampe.

Andre lysarmaturer benytter White Ambiance-pærer, blandt andet Being, Still, Cher og Fair, der fås som loftmonterede lamper og pendellamper.

Hvis du vil have noget, der minder om traditionelle lysstofrør i loftet, findes der en rektangulær og en kvadratisk model med navnet Aurelle. Til lidt mindre lamper i et vindue eller lignende fås også modellerne Devote og Explore.

Vil du have spotlights i loftet, fås Buratto-serien i enten hvid eller aluminium og med White Ambiance-pærer. De sælges enten som separate spotlights eller på skinne med to, tre eller fire pærer.

Philips Hue Aurelle Loftslampe

Bordlamper

Vil du have en mere traditionel bordlampe fra Hue, kan du kigge på Beyond eller Explore.

Med bordlamper bliver formerne hurtigt lidt mere kreative, for eksempel den sneglehusformede Felicity eller den flyvende tallerken Phoenix. De bruger alle White Ambiance-pærer. Når det kommer til bordlamper med farve, har de den lille kugle Flourish.

Der er også Signe, der er beregnet til at blive brugt til at "male" væggene med farve i stedet for som traditionel bordlampe.

Philips Hue Beyond Bordlampe

Væglamper

Er du ude efter en vægmonteret sengelampe, passer Explore godt til formålet (White Ambiance). En lidt mere dekorativ variant er den buttede Phoenix.

Vil du både have farvede pærer og et lidt friskere design, er den pindeformede Liane og den runde Sana en mulighed.

Philips Hue Sana

Badeværelseslamper

Der er masser af lamper, der er ekstra beskyttet mod fugt, og dermed egner sig til badeværelser. Alle de Hue-armaturer, der er velegnet til badeværelse, bruger White Ambiance-pærer.

Vil du have spotlights på væggen eller i loftet, finder du Adore med en, to eller tre spots på linje eller fire i kvadratisk form.

Philips Hue Adore Badeværelse

Adore fås også i en rund vægvariant med spejl i midten samt i klassisk "lysstofrør over håndvask" og som loftslampe.

Philips Hue Adore Spejl

Dekorativ belysning

Du kan også finde nogle mere specielle Hue-lamper ud over de løse pærer og færdige lysarmaturer.

Philips Hue Col Play Doublepk EU/UK Vægarmatur 2stk

Hue Play

Hue Play er et eksempel, der sælges parvis med mulighed for at købe en ekstra pære (tilkobles samme netadapter).

Med Play er det meningen, at du enten maler væggene eller udvalgte dele af hjemmet med farvestrålende lys eller bruger det formonterede, dobbeltklæbende tape og placerer dem som stemningsbelysning bag dit TV.

Det er værd at bemærke, at det ikke fungerer på samme måde som Philips Ambilight, hvor lyset tilpasser sig efter det, der vises på dit TV - her er der kun tale om stemningsbelysning.

Philips Hue Play

Billigst hos

Sammenlign priser
Philips Hue Col Go V2 EU Bordlampe

Hue Go

Hue Go er en anden form for stemningsbelysning i form af en halvkugle. Det smarte ved den er, at den har indbygget batteri (3 timers drift), så du kan stille den, hvor der er brug for den lige nu, uden at skulle tænke på en stikkontakt.

Philips Hue Go

Billigst hos

Sammenlign priser

Hue Outdoor

I mange tilfælde kan en almindelig Hue-pære sagtens bruges i en beskyttet udendørslampe. Men der findes et hav af udendørsløsninger fra Philips Hue, der kan lyse op og fungere som dekoration ude i haven.

Lightstrip

Den populære LED-liste fås også i en udendørsversion, der kan holde til vejr og vind. Der findes grundpakker med netadapter og en 2 eller 5 meter lang liste, der kan vise hele farvespektret.

Fuzo, Econic, Lucca, Calla, Turaco med flere

Lamperne fås både med farvepærer og i White Ambiance-version. Seks forskellige produktserier med væglamper og jordmonterede stolper i forskellige design og udgaver, der passer til alle slags udendørsmiljøer.

Lily

Hues udendørsspots går under navnet Lily og kan bruges til placering på en græsplæne eller lignende. Sælges enten stykvis eller som tre-pak.

Philips Hue Lily

På CES-messen i begyndelsen af 2020 blev også Lily XL præsenteret. Det er ganske enkelt en lidt større og lysere version af Lily.

Welcome og Discover

I nogle tilfælde skal udendørsbelysningen bare lyse et område op og ikke så meget andet. Til den opgave er der udendørsprojektørerne Welcome og Discover i Hue-sortimentet.

Outdoor Motion Sensor

Kun tilbehør. Men nu fås bevægelsessensoren også til udendørs brug, så dine lamper kan blive tændt, når nogen går forbi.

Philips Hue Motion Outdoor

Hvilket tilbehør kan man få til Philips Hue?

Fra Philips selv er der kommet et antal tilbehør, der er nemt at overskue, nemlig tre af slagsen.

Hue Motion

En bevægelsessensor der kobles til dit system for nemt at kunne automatisere funktioner. Tænd automatisk lyset i badeværelset, når du går ind, eller tænd for en natlampe til dem der skal op om natten. Mulighederne er utallige, og den praktiske enhed er både nem at installere og placere.

Hue Dimmer Switch

Ulempen ved smarte pærer er, at de skal bruge strøm for at være smarte. Hvis du bruger den almindelige kontakt til at slukke lyset, slukker du samtidig helt for din smarte lampe.

Dimmer Switch er en praktisk måde at få en fysisk vægkontakt til din smarte belysning. Den er batteridrevet, monteres med dobbeltklæbende tape og kan klare grundlæggende belysning og dæmpning uden behov for en elektriker.

Knapperne kan desuden tages af, så du kan tage styringen med hen, hvor du sidder. Dimmer Switch er også inkluderet i en del pakker med Hue-pærer.

Hue Tap

Den lidt dyrere variant af en vægkontakt kan bruges helt uden batteri. Den er drevet af kinetisk energi – den lille smule strøm, der er nødvendig, genereres, når du trykker på knapperne. Det kræver et ret hårdt tryk for at fungere, men til gengæld slipper du for at skifte batteri efter et år eller to.

Philips Hue Tap

Play HDMI Sync Box

Bag det lidt indviklede navn gemmer sig noget, der minder om Ambilight til alle fjernsyn - ikke kun den fra Philips. Det er en HDMI-switch med indbygget Hue-tilslutning.

Din digitale boks, spillekonsol og lignende sluttes til boksen og derfra videre til dit TV. Når det er tilsluttet, kan din Hue-belysning synkroniseres med det, der vises på dit TV.

Philips Hue HDMI Sync Box

Hue Smart Plug

Selvom om almindelige kontakter, der kommunikerer med Hue-systemet, har været på markedet længe, er det først for nylig, at Philips selv har lanceret en.

Hue Smart Plug er perfekt, hvis du har en bordlampe, hvor pæren ikke kan udskiftes med en Hue-pære, eller hvis du gerne vil tænde for kaffemaskinen på afstand.

Hue Smart Button

Det er den mindste af lampeknapperne i Hue-sortimentet. En lidt rund enhed, der mere eller mindre kan erstatte en almindelig kontakt på væggen med det samme. Knappen er batteridrevet og leveres med et lille vægbeslag.

Selve knappen er magnetisk og klikkes nemt fast på vægbeslaget, men kan også tages af og flyttes efter behov.

Philips Hue Smart Button

Andre mærker der fungerer sammen med Philips Hue

Selvom der findes meget i Hue-serien, er systemet samtidig åbent for andre producenter af både pærer og tilbehør.

Her kan det dog være værd at nævne, at mange tredjepartsprodukter fungerer udmærket i Hue-appen, men hvis du vil bruge stemmestyring med eksempelvis Apples Siri og HomeKit, er det ikke sikkert, at de ses i den forbindelse.

Læs mere om det pågældende produkt, inden du køber det for at være på den sikre side. Herunder følger nogle af de mest almindelige eksempler, selvom der er flere derude.

  • Friends of Hue er en fællesbetegnelse for produkter, der fungerer med Hue-systemet. I de senere år har det for eksempel omfattet vægkontakter med samme batteriløse drift som Hue Tap-afbrydere, men i et mere traditionelt design.

  • IKEA Trådfri fungerer med Philips Hue, selvom det kan kræve et par ekstra trin at parre dem. Den smarte belysning fra IKEA benytter også Zigbee-teknologi, og deres pærer, især de hvide, har en markant lavere pris end Hue-pærerne.

    Som nævnt er det lidt mere besværligt at parre dem med Hue-bridgen end de almindelige Hue-pærer, men når det først er klaret, fungerer de (i hvert fald i Hue-miljøet) rigtig godt.

  • Innr er en producent med flere løsninger til belysning, der fungerer sammen med Philips Hue. De har et par almindelige pærer både med og uden farve til forskellige fatningstyper.

    Derudover har de forskellige pakker med LED-spots og LED-lister, der er udmærkede til belysning i forskellige typer af skabe og garderober, som fungerer med Hue-systemet. Innr har også afbrydere til almindelige stikkontakter, der fungerer med Hue.

  • Osram har også smarte pærer, der fungerer med Philips Hue. I Danmark er de nok mest kendt for deres strømafbryder til almindelige kontakter, der kan bruges sammen med Hue, da de var blandt de første med den type produkt.

    Men de har også en serie af pærer, der kan kommunikere med Hue. Samtidig satser de i udlandet meget på deres egen bridge (svarende til Hue-bridge), og der har de et udvalg af tilbehør, der minder om det, som Philips har til Hue.

  • Litcessory er en mere sjælden fugl blandt Hue-tilbehør. Litcessory fremstiller tilbehør til lyskæden Lightstrip, og det er det eneste.

    De sælger kontakter, forlængerledninger og adaptere, så du så nemt som muligt kan udvide din Hue Lightstrip-løsning til at passe nøjagtigt til dine behov.

Ekstrafunktioner og andre systemer

Både med og uden Hue-systemets bridge har du nærmest uendelige tilslutningsmuligheder mellem forskellige smart hjem-system og funktioner.

Hue Sync

Philips TV har længe haft funktionen Ambilight, altså lys på bagsiden af TV'et, der tilpasser sig det, der vises på skærmen. Det skal give en fornemmelse af, at billedet er større, men først og fremmest er det en flot effekt.

Men hvis du ikke har et Philips-TV, har det været nødvendigt at bruge forskellige tredjepartsløsninger, indtil Hue Sync kom.

Hue Sync virker til Windows og Mac og egner sig godt til at vise film via en computer. Med Hue Sync kan du aktivere et valgfrit antal pærer i dit Hue-system, der skal reagere på det, der vises på skærmen, for eksempel et spil eller en film. De kan også blinke i takt med musik.

Det fungerer naturligvis allerbedst med farvepærer, da de almindelige hvide mildest talt har sine begrænsninger i denne funktion. Hue Sync kan downloades her.

Hue Labs

I Hue-appen er der et lille special-afsnit ved navn Labs, hvor du kan prøve forskellige småfunktioner. Det kan for eksempel være funktioner, der bliver testet for sidenhen at blive integreret i den almindelige app, men for det meste er det ekstrafunktioner, som du mest kan bruge til sjov.

Et eksempel er, at du til halloween kan få dine pærer til at blinke uregelmæssigt, så det minder lidt om effekten i et spøgelseshus. Der findes en lignende funktion til hyggelig julebelysning. Afsnittet rummer også elementer til at lave flot udendørsbelysning til forskellige miljøer.

Brug Philips Hue uden for hjemmet

Lige fra starten er det muligt at betjene Philips Hue, selvom du ikke er hjemme. Det kan bruges til at tjekke, om du huskede at slukke lyset, inden du tog hjemmefra i morges, eller til at give indtryk af, at du er hjemme, selvom du ikke er det.

I appen hedder funktionen "Out of home control", og den kræver, at du opretter en konto til tjenesten 'My Hue'. Den del er helt gratis og er nødvendig for at kunne koble hjemmet til mobilen, selvom du er væk fra hjemmenetværket.

Philips Hue og Apple HomeKit

Har du den firkantede udgave af Hue-bridgen, virker den også med Apples HomeKit. Du kan aflæse koden på undersiden af bridgen eller indtaste den, hvorefter du kan styre belysningen ved hjælp af Siri.

Det er værd at bemærke, at tredjepartsprodukter som Osrams stikkontakter ikke fungerer sammen med HomeKit-integrationen, selvom de kan oprettes i Hue-systemet.

Philips Hue og Google Home

Det er slet ikke noget problem at tale med Philips Hue via Googles smarte højttalere. Understøttelsen er pærerne født med, og det tager ikke mange øjeblikke at parre dem. Derefter vises dine pærer i appen inddelt efter rum, og du kan styre det hele lige fra lysstyrke til farver med stemmen.

Hvis dine rum hedder det samme i Hue-appen som i Google Home, bliver de oven i købet parret automatisk.

Philips Hue Still Loftlampe

Philips Hue og Alexa

Nøjagtig som det er tilfældet med Google Home, er det også nemt og hurtigt klaret at parre sit Hue-system og en smart højttaler, der har den digitale assistent Alexa. Du kan styre belysningen for hver enkelt pære eller for hele rum, og du kan ændre alt lige fra lydstyrke til farvevalg ved hjælp af assistenten.

Philips Hue og Ambilight

Har du et Philips-TV med lysfunktionen Ambilight, kan du faktisk udvide den til også at omfatte pærerne i samme rum (farvepærer, selvfølgelig).

Funktionen har været indbygget i de fleste fjernsyn fra Philips med Ambilight i mange år, så der er stor chance for at selv lidt ældre enheder (i hvert fald fra 2011-2012 og frem) har funktionen enten via en app eller direkte i menuerne. For at det skal virke, kræver det selvfølgelig et Ambilight-TV og en Hue-bridge sluttet til det samme netværk derhjemme.

Derefter vælger du pærer, og hvor de er placeret, så klarer systemet mere eller mindre resten for dig automatisk.

Philips Hue uden bridge

Selvom langt de fleste sjove funktioner følger med, når du har en Hue-bridge tilsluttet i hjemmenetværket, kan du også bruge Philips Hue uden den.

Der sælges pakker med pærer (White eller White Ambiance) og Hue Dimmer Switch, der kan kommunikere direkte med hinanden uden en bridge imellem. De nye pærer med Bluetooth kan også styres med telefonen uden. Men så skal du befinde dig inden for et par meters afstand for at det skal fungere.

Philips Hue Wellner Bordlampe

Brug Philips Hue i andre systemer (med Hue-bridge)

Vi kunne næsten bruge en hel dag bare på at remse de systemer op, som kan sluttes til Philips Hue, bare du har Hue-bridgen tilsluttet, for systemet kommunikerer meget gerne med andre tjenester.

Vil du udvide dit smarte hjem med mere end belysning, kan Hue kommunikere med de fleste systemer, der er på markedet i dag. Komplette systemer som Fibaro Home Center, Homey, Somfy, Vera og mange andre styreenheder har ingen problemer med at tilføje Hue-bridgen og alle dens pærer. Hvis du bygger dit eget system med for eksempel Domoticz eller Home Assistant, er integrationen med Philips Hue gerne den nemmeste del.

For det meste er det et spørgsmål om at sige til dit system, at det skal kommunikere med Hue, og trykke på den store knap på Hue-bridgen, så er det klaret. Det er imidlertid værd at huske på, at hvor alle pærerne plejer at blive tilføjet automatisk, så er det ikke alle systemer, der understøtter Hues bevægelsessensorer og vægkontakter.

Brug Philips Hue-pærer i andre systemer (uden Hue-bridge)

Hvis din styreenhed til det smarte hjem understøtter Zigbee, som for eksempel Homey, Amazons Echo Plus, Samsung SmartThings eller et hjemmebygget system med en Conbee-stick (til eksempelvis Home Assistant og Domoticz), er der næsten aldrig problemer med at føje dine Hue-pærer direkte til styreenheden.

Det kan være nødvendigt at nulstille dem først, men ellers plejer det at være et spørgsmål om at sætte styreenheden i parringstilstand og tænde pæren for at få det til at virke, uanset om det er hvide pærer eller dem med farve.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os