1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Alt om PlayStation 5

Daniel Hessel

Vi dykker ned i den populære spillekonsol, i hardwaren og i tjenesterne.

Alt om PlayStation 5

Sony Playstation 5 (PS5) så dagens lys nærmest samtidigt med Microsofts Xbox Series X, som er den primære konkurrent til titlen om den mest populære spillekonsol.

Vil du gerne vide, hvordan PlayStation 5 klarer sig mod Xbox? Læs vores guide til Series X her.

Eller hvad siger du til en 'PS5 vs Xbox Series X'-sammenligning?

Hvornår blev Sony PlayStation 5 udgivet?

PlayStation 5 blev lanceret den 19. november 2020. Spillekonsollen blev udgivet i to forskellige versioner: en standardudgave med en blu-ray-afspiller og en "Digital Edition" uden en diskafspiller. Bortset fra diskspilleren er de to udgaver identiske.

Hvor meget koster PlayStation 5?

Ved lanceringen kostede PlayStation 5 5.990 kr., og PlayStation 5 Digital Edition kostede 4.990 kr..

Konsollerne kom på markedet under den globale halvlederkrise. Det betød, at Sony ikke kunne levere nok til at mætte den store efterspørgsel.

De få ledige konsoller blev revet væk med det samme og handlet til en dyrere pris. Årsagen var, at såkaldte "scalpers" nåede at få kløerne de tilgængelige konsollet, som de kunne sælge dyrt til dem, der bare måtte eje nyheden før deres venner.

Både halvlederkrisen og "hamstring" er heldigvis ikke længere en udfordring.

Hvordan får jeg fat i en PlayStation 5?

Du kan ind i mellem gøre et kup og snuppe den til en markant nedsat pris. Hold øje med prishistorikken eller sæt en overvågning på prisen – hvis du altså har tålmodighed til at vente på det bedste tilbud.

PS5 Pro?

PlayStation 4 fik jo en Pro-udgave, så hvad med PS5? Der gik vedholdende rygter om, at Sony ville lancere en PlayStation 5 Pro. Rygtet holdt bare ikke vand.

Der kom dog en opdateret version af PlayStation 5 i løbet af 2021. I det store og hele er maskinen identisk med originalen, men indvendigt har Sony været inde og skrue lidt på, hvordan kølingen ser ud.
Funktionaliteten er derimod den samme.

Er det dumt at købe en PS4 nu?

Tro det eller ej, der er i skrivende stund stadig PS4 til salg – og endda helt fra ny.

Billede af de forskellige varianter af PlayStation 4

Men dumt og dumt ... ? Tja! Altså, hvis du gerne vil kunne spille de nyeste spil, så er det lidt spil af penge, for det kan PS4 ikke,

Men hvis du nu har en masse gamle spil liggende til en defekt konsol, eller hvis du bare vil kunne købe nye eller brugte PS4 spil til en markant lavere pris – så kan du stadig få mange sjove timer ud af PS4.

Processoren i PlayStation 5

Den primære processor i Playstation 5 leveres af AMD og er baseret på deres Zen 2-arkitektur. Det betyder i praksis, at processoren fremstilles med moderne 7 nanometer-teknologi og kommer til at bestå af otte processorkerner med i alt 16 tråde. Clockfrekvensen for processoren er op til 3.5GHz.

I rene tal ser processoren i PS5 sådan ud:

  • Model: AMD Ryzen 'Zen 2'
  • Processorkerner: 8 kerner, 16 tråde (2 pr. kerne)
  • Clockfrekvens: 3.5GHz

Grafikken i PS5

Grafikkortet er fra AMD's Radeon DNA 2 (RDNA 2) med 36 Computing Units (CU), som kører op til 2.23GHz og leverer 10.28 TFLOPs (sammenlignet med 4.2 TFLOPs i PS4 Pro), hvilket dog er lidt under Xbox Series X med 12 TFLOPs.

Konsollen har understøttelse af ray-tracing i form af hardware-acceleration via sin "Intersection Engine", som er baseret på samme koncept som AMD's grafikkort til PC.
Ray-tracing er en renderingsproces, der får lyseffekter som spejlinger og skygger til at se bedre ud i spil ved at beregne, hvordan lysstrålerne skal vises og reflekteres.

PlayStation 5 har en 4K UHD Blu-ray-afspiller og en videoudgang, der kan klare 4K 120fps med 8K-understøttelse.

Men du skal nok ikke forvente, at alle spil bliver kørt i den høje opløsning. Dels fordi det er hårdt for hardwaren at køre, dels fordi spillene bliver enormt store.

Rent praktisk har vi altså at gøre med en konsol, der kan afspille materiale i op til 8K-opløsning.

Selve Blu-ray-afspilleren understøtter dog kun 4K, men omvendt må det også tilføjes, at der i øjeblikket ikke findes en standard eller materiale med 8K-opløsning på Blu-ray. Ændrer det sig med tiden, får vi selvfølgelig en PS5 Pro eller lignende med 8K Blu-ray at se.

8K-understøttelse er i stedet noget vi vil se i nogle spil og i streaming-sammenhæng. Selve konsollen vil opskalere materialet til 8K, også hvis den kobles til et TV, der understøtter opløsningen, men hele pointen er netop, at konsollen kan håndtere spil og film, som lanceres i den høje opløsning.

Opsummeret ser grafikken i PS5 sådan ud:

  • Model: AMD Radeon, RDNA 2-baseret
  • Clockfrekvens: 2.23GHz (variabel hastighed)
  • Regnekraft: 10,3 teraflops
  • Øvrige funktioner: Hardwareunderstøttelse af Ray Tracing, video-output op til 8K-opløsning, 120hz

Harddisken i PS5

Faktisk er det harddisken, som Sony har givet mest opmærksomhed.

Den specialbyggede SSD på 825GB kan indlæse 2GB data på en fjerdedel af et sekund, Derudover har SSD-enheden en opgraderet kreds med 12 kanaler, som sluttes til NAND-hukommelsen.
Overførselshastigheden kan derefter nå 8-9 GB/sekund.

Samme kreds kan også bruges af udviklere, så det bliver lettere at instruere maskinen i, hvilke dele af et spil der skal prioriteres ved indlæsning.

For spil, der skal starte øjeblikkeligt uden loading, betyder det rent praktisk, at man kan eliminere loading mellem forskellige sekvenser i spillet og samtidig kan installation af spilopdateringer ske øjeblikkeligt (udover den tid det tager at downloade dem).

Hvis du vil udvide lagringspladsen, så kan det gøres, men den nye enhed skal være mindst ligeså hurtigt som den eksisterende og certificeres af Sony.
Det fjerner hobbyprojektet med harddiske og SSD, som både PlayStation 3 og PlayStation 4 lagde op til. Med dem kunne man nemlig købe en almindelig computerharddisk (eller SSD) og selv opgradere lagringsplads og hastighed.

Men hvorfor lige en SSD på 825GB?

Det kan føles som et lidt underligt tal, men det er formentlig et spørgsmål om at holde totalprisen nede.
PS5 har også understøttelse af USB-harddiske. Den vil dog kun kunne bruges til at gemme PlayStation 4-spil.

Sammenligner vi ydeevnen med PlayStation 4 Pro ser det sådan ud:

  • Båndbredde: 50-100 MB/s (PS4 pro) - Mindst 5 GB/s (PS5)
  • Søgetid: 2-50 millisekunder (PS4 Pro) - Øjeblikkelig (PS5)
  • Indlæsningstider: 1 GB på 20 sekunder (PS4 Pro) - 2 GB på 0,27 sekunder (PS5)

... og tager vi et blik på specifikationerne for SSD'en i PS5, ser det sådan ud:

  • Type: Specialudviklet SSD (Solid State Drive)
  • Størrelse: 825 GB
  • Læsehastighed: 5,5 GB/s

Kan jeg opgradere harddisken i PlayStation 5?

Det kan du! I sensommeren 2021 blev der udgivet en opdatering til PlayStation 5, som aktiverede understøttelse af den M.2 SSD-port, der er tilgængelig i maskinen.

Det betyder, at du kan købe en M.2 SSD-harddisk og tilslutte den til din PlayStation 5 for at udvide lagerpladsen. Samtidig er der en del krav til, hvilken type M2 SSD du bruger:

  • M.2 NVME (key M), som har understøttelse af PCI Express gen 4x4.
  • Størrelsen må ikke være mindre end 250 gigabyte og ikke større end fire terabyte.
  • Størrelsen skal være 2230, 2242, 2260, 2280 eller 22110.
  • SSD’en skal være udstyret med heatsink til varmeafledning.
  • Læsehastigheden skal være 5500 MB/s eller hurtigere.

Du kan læse de fulde specifikationer på den officielle side for opgradering af din PlayStation 5 med en SSD. Her finder du også en vejledning i, hvordan du installerer en SSD i din PlayStation 5.

Et godt sted at begynde med at lede efter kompatible SSD'er er naturligvis hos os på Pricerunner

Øvrige specifikationer

Selvom lagringen overtog en del opgaver fra arbejdshukommelsen, så har Sony selvfølgelig ikke glemt den del.

Der er indbygget 16GB GDDR6-hukommelse. Det er dobbelt så meget som i PlayStation 4 og næsten det dobbelte af PS4 Pro (som har 8GB GDDR5 + 1GB DDR3-hukommelse) og en hel del hurtigeret på grund af moderne teknologi.

Lydsiden ved PS5 kommer via Tempest Audio, der er Sonys nye lydsystem. En af fordelene ved det her system er muligheden for at simulere surround sound via normale stereohøjttalere. Sony kalder selv teknologien '3D audio', og det bruges faktisk allerede i dag i nogle streamingtjenester og for musik.

Helt enkelt handler det om simuleret surround sound.

Som udgangspunkt er teknologien designet til høretelefoner, hvilket også hos PS5 kommer til at være 'the golden standard' for 3D Audio. Samtidig siger Sony, at det også kan bruges på fjernsyn med stereohøjttalere for at skabe virtuelt surround sound.

Det lyder ekstra interessant for dig, som kun bruger TV'ets indbyggede højttalere, men gerne vil have en større lydoplevelse.

Du kan også kunne købe fysiske spil. De spil skal installeres på harddisken, inden de kan spilles, blandt andet for at kunne udnytte de kortere indlæsningstider.

PlayStation 5 har HDMI 2.1 indbygget - noget der muliggør den tidligere nævnte 8K-opløsning.

HDMI-standarden gør også, at PS5 kan udnytte teknologi til variabel opdateringshastighed for skærmen – hvis det bliver nødvendigt.

Opsummeret ser de øvrige specifikationer for PS5 sådan her ud:

  • RAM: 16 GB GDDR6
  • Lyd: Tempest Audio lydmotor, understøttelse af 3D Audio
  • Optisk enhed: Blu-ray med 4K-understøttelse

Kan PlayStation 5 spille ældre spil?

Ja da! Du kan heldigvis spille de fleste PS4 spil, inklusive VR-spil, på din PS5 – i praksis er det kun meget få spil, som ikke fungerer på PS5.

Det er også værd at nævne, at PS5 byder på spilstreaming i form af PlayStation Now. På den måde kan ældre spiltitler spilles i "skyen" via din PS5, og det er naturligvis et stort plus for kompatibiliteten.

PlayStation 5: Controlleren, VR, tjenester og tilbehør

Hvordan ser controlleren til PlayStation 5 ud?

Sony droppede det klassiske navn "DualShock". Den nye controller kaldes i stedet for "DualSense", og det er der faktisk en god grund til.

Billede af DualSense controlleren set oppefra

Lad os begynde med at se på udseendet. Der er en del, der går igen fra DualShock. Men designet ser lidt ud som om, at nogen har prøvet at give en DualShock-controller rustning på.

Udvendigt kan vi se, at ladestikket er blevet erstattet af et mere moderne USB C-stik i stedet for micro-USB som på de tidligere controllere.

Den her gang er batteriet selvfølgelig også indbygget og genopladeligt. Batteritiden har været et problem på tidligere PlayStation-controllere, derfor har Sony sørget for at forbedre netop det punkt.

En anden forbedring er, at den nærmest gigantiske lysdiode på bagsiden af PS4-controlleren nu er blevet betydeligt mindre – og dermed mindre forstyrrende.
DualShock 4 kunne snildt tage ekstraarbejde som lommelygte på sin højeste indstilling.

Billede af DualSense controlleren fra siden

Knapperne ser umiddelbart ud til at være de sædvanlige, men det er faktisk her, vi finder de største ændringer.

Det mest markante er L2- og R2-knapperne, som nu blevet adaptive.
Det betyder, at L2 og R2 nu registrerer, hvor hårdt du trykker på dem. Det kan skabe en større indlevelse i forskellige spil, afhængigt af hvordan det bliver anvendt.

Et eksempel kan være, at din karakter skal spænde en bue. Med de nye knapper kan du kontrollere, hvor hårdt du spænder buen – og dermed hvor kraftigt pilen skal sendes afsted. Det her var noget, som vi blev virkelig imponerede over i vores [test af PlayStation 5] (/test/spillekonsol#4895364)

Den anden store forskel er, at controlleren ikke har en egentlig 'Share'-knap. Altså ... selve kanppen er der endnu, men den har skiftet navn til 'Create'.
Funktionen bliver den samme som til PS4, men navneskiftet skal bedre afspejle, at du kan optage materiale og redigere det, inden du deler det med dine venner.

Hvilket tilbehør kan jeg få?

Vi løber kort gennem fire af dem.

  • kamera
  • ladestation til den nye DualSense-controller
  • hovedtelefoner
  • fjernbetjening.

Kameraet til PlayStation 5 byder på kvalitet i 1080p og kan bruges til at styre forskellige spil – nøjagtig som ved tidligere produkter.

Playstation Kamera

Sonys officielle hovedtelefoner til PlayStation 5 er også lidt specielle. Er et trådløst headset, der kan bruges til både spil og chat med dine medspillere. Det store salgsargument her er Sonys store satsning på 3D-lyd, der er indbygget i PlayStation 5. En funktion der fungerer godt til højttalere - men endnu bedre på hovedtelefoner. På den måde er det godt, at Sony lancerer sit eget headset.

Playstation Headset

Ladestationen til controllerne oplader simpelthen din controller, ganske enkelt.

Playstation Ladestation til controller

... og fjernbetjeningen er ..., ja, en fjernbetjening. Den bruges mest til at betjene afspilning af film. Det er en form for tilbehør, der plejer at blive lanceret i forbindelse med nye konsolgenerationer, men som hurtigt går i glemmebogen igen. Ikke mindst fordi du jo også kan styre det hele med den almindelige controller.

Playstation Remote

Er PlayStation Plus tilgængelig til PlayStation 5?

Det er selvfølgelig stadig tilgængeligt i stort set samme form til PlayStation 5.

Med et månedligt gebyr (som kan betales enten månedligt, kvartalsvist, halvårligt eller årligt) får du tre gratis spil om måneden og muligheden for at spille online. De gratis spil er udvalgt af Sony, og så længe du har tilføjet dem til dit bibliotek i den måned, hvor de var tilgængelige, har du gratis adgang til dem, så længe du er PlayStation Plus-kunde.

Derudover får du også rabatter på spil og add-ons.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os