Opdateret  

Solbriller: Sådan vælger du de rigtige Ray-Ban

Elina Blom

Ray-Ban er verdens mest populære producent af solbriller. Et par klassiske pilotbriller af typen Aviator eller et par sofistikerede Wayfarer kan give ethvert outfit et ekstra pift. Her kommer vi omkring de modeller, du kan vælge imellem, hvordan du finder den rette størrelse, og hvad du skal gøre, hvis du kommer til at beskadige dine Ray-Ban.

Solbriller: Sådan vælger du de rigtige Ray-Ban

Et par flotte solbriller bliver aldrig umoderne. Desuden beskytter de øjnene mod solens skadelige UV-stråler og giver i bedste fald bedre visuel klarhed og kontrast takket være glassene.

Et af de bedst kendte mærker er Ray-Ban. Med modeller som Wayfarer, Aviator og Clubmaster er de nærmest blevet ikoniske på markedet.

De mest populære Ray Ban solbriller

Ray-Ban Original Wayfarer Classic RB2140 901

Ray-Ban Wayfarer

1952 lancerede Ray-Ban Wayfarer, der også er gået hen og blevet ikoniske. I 1960'erne var de et obligatorisk accessory for kendte, musikere og kunstnere. Nogle af de kendte navne, som gik med Wayfarer dengang, var Bob Dylan, The Beatles og Muhammad Ali.

Populariteten dalede i 1970'erne, og i 1980 blev der kun solgt 20.000 par. Nogle år inde i 80'erne genopstod Wayfarer efter eksponering i flere film og TV-serier, blandt andet Blues Brothers, Miami Vice og The Breakfast Club. I 1985 blev der således solgt 1,5 millioner eksemplarer, og populariteten holder stadig i dag.

Sammenlign priser
Ray-Ban Round Metal RB3447 001

Ray-Ban Round Metal Classic

Tænk på John Lennon! Runde solbriller har ikke kun været en selvfølge i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne. I 90'erne kom de stærkt tilbage og kunne ses hos ravende unge.
Og ikke mindst på Woody Harrelson i Oliver Stones moderne kultklassiker 'Natural Born Killers'.

Hvis du vil opnå en skøn hippie-følelse, eller hvis du vil udnytte, at 90'er-moden er på vej tilbage, så er det et Round Metal Classic-stel, du skal bruge til at beskytte øjnene mod solen. Vil du vide, hvilke kendte, der har gået med disse solbriller for nylig? Det har blandt andre Beyoncé og Lily Aldridge.

Ray-Ban Predator 2 RB2027 W1847

Ray-Ban Predator 2

Er du klar til at føle dig som en ægte actionhelt? Så skal du kigge efter Predator 2 fra Ray-Ban – bare navnet på stellet er som en actionfilm.

Solbrillerne er måske mest kendt som de briller, som Will Smith bruger i 90'er-filmen 'Men in Black'. Men selvom du ikke skal slås mod aliens eller slette folks hukommelse med en neuralizer, så kan du alligevel se ud som om, at det er lige netop det, du render rundt og laver om natten.

Ray-Ban Clubmaster Classic RB3016 W0365

Ray-Ban Clubmaster

Et par år efter Ray-Ban lancerede Wayfarer, kom Clubmaster, der er en slags mellemting mellem Aviator og Wayfarer, på markedet.

De her solbriller er også en klassiker i sortimentet, og du kan måske huske dem fra film som 'Reservoir Dogs', 'En vild pjækkedag' og 'Malcolm X'. De har et tydeligt markeret stel i overkanten og kun glas forneden, hvilket giver et ret retro og tilbagelænet indtryk.

Der findes selvfølgelig flere modeller fra Ray-Ban på markedet i dag. Populære designersolbriller som for eksempel Meteor, Round og Caravan.

Men dem på listen ovenfor er de hypigst nævnte, når samtalen handler om solbriller fra Ray-Ban.

Ray-Ban: Sådan vælger du størrelse

Når du skal købe et par Ray-Ban, er det selvfølgelig vigtigt, at du vælger en størrelse, som passer til dit ansigt. Køber du dem online, står det ofte i beskrivelsen, mens du kan læse det på stellet eller bede optikeren om hjælp, hvis du køber solbrillerne i en fysisk butik.

Tallene, der står på stellet, kan for eksempel se ud som følger: 50-20-150, eller 58-14.

Det første led, altså 50 eller 58 i vores eksempler, angiver glassets bredde. Det andet led – i vores eksempel 20 eller 14 – angiver bredden på broen mellem glassene, altså den del som holder brillerne på plads på næseryggen.

Endelig har du det sidste tal, i vores eksempel 150, som viser længden på stængerne (dem der holder brillerne på plads bag ørerne) – det er imidlertid ikke altid, at det sidste tal er med.

For briller generelt er det ifølge den certificerede optiker Daniel Johnsson fra Benckert Optik sådan, at størrelse 50 passer til et smalt ansigt, mens størrelse 60 er til et bredere ansigt. Det vil sige, at 55 er omkring middel. Størrelsen er kort og godt en millimeterangivelse for, hvor stort glasset er.

Samtidigt angiver Ray-Ban selv, at deres standardstørrelse er 58. De baserer dette ræsonnement på gennemsnitsstørrelsen, som deres kunder plejer at købe, og oplyser, at den størrelse de angiver som standard, er den som 90 procent af deres kunder vælger. Tanken er, at hvis de passer til de fleste, passer de nok også til dig.

Et kneb du kan bruge til at finde ud af, hvilken størrelse som passer til dig, er at undersøge størrelsen på de andre briller, som du har derhjemme. Tjek størrelsen ved hjælp af tallet på stellet.

Ray-Ban har også et trick, du kan bruge til at finde ud af, om deres standardstørrelse passer til dig:

 1. Stil dig foran et spejl.
 2. Tag et kreditkort og placer det på højkant mod ansigtet, så det dækker halvdelen af din næse.
 3. Hvis kreditkortet nu er på linje med din yderste øjenkrog, så er standardstørrelsen passende til dig. Hvis kreditkortet derimod går ud over øjet, skal du vælge en mindre størrelse, og hvis kortsiden af kreditkortet slutter inden øjet gør, skal du vælge en større størrelse.

Som du kan se, er det her med solbriller og størrelser ikke helt ligetil. Desuden kan det også være pænt med et par solbriller, der er for store (over-size er moderne). Så brug størrelsen som vejledende, men prøv også solbrillerne på, så du kan se, hvordan de ser ud på dig.

Forskellige slags glas

Forskellige slags glas

Solbrillernes glas kan være næsten lige så forskellige som stellene. På Ray-Bans modeller er der – ud over flere farver – flere forskellige kategorier, afhængigt af den valgte model. Her følger nogle af de mest almindelige, og hvad der adskiller dem:

 • Klassiske glas: Originalglassene på Ray-Ban kaldes for Klassisk og er den type glas, som deres solbriller blev lanceret med i 1937. Det er et ensfarvet glas, der til at begynde med blev udviklet til det amerikanske flyvevåbens piloter. Klassikeren G-15 er grøn og angives at absorbere 85 procent af det synlige lys.
 • Polariserende glas: Denne type glas har til opgave at mindske risikoen for forstyrrelser fra blanke genstande, for eksempel mindsker de blink fra krom og vandoverflader. Ud over at mindske refleksioner forbedrer de også kontrasten.
 • Spejlglas: Denne type glas har en spejleffekt, som mindsker risikoen for at blive blændet og gør, at dine øjne ikke kan ses af andre.
 • Tonede glas: Disse glas er ensfarvede foroven og toner derefter ud i en anden farve forneden.
 • Flashglas: Disse glas minder om de polariserende glas, men har lidt mere vovede farver. Derudover har de den samme funktion som de polariserende, altså at mindske blink og forbedre kontrast.
 • Premiumglas: Hvis man vil have luksus, kan man få glas belagt med 18 karat guld.

Hvis du vil se hele udvalget, du kan vælge imellem, kan du besøge Ray-Bans hjemmeside, vælge den model du er ude efter, og derefter se de glas, der fås til den pågældende model.

Skift glas på Ray-Ban

Det kan ske, at glassene bliver ridsede eller går i stykker, og så kan det være mere fordelagtigt at skifte glas end at købe helt nye briller. Hvis du vil skifte glas på et par Ray-Ban, som du ejer, kan du indlevere dem hos nærmeste optiker, så kan de hjælpe dig – hvis de altså har Ray-Ban i deres sortiment, og det stadigvæk er muligt at få reservedele til din model.

Er du i tvivl om, hvilken model du har, kan du kontrollere navnet på indersiden af stellet. Modelnavnet består af RB efterfulgt af fire cifre. Ved at slå modelnavnet op på producentens hjemmeside kan du se navnet på din model. For eksempel er RB3509 et par solbriller i Ray-Bans Active-kollektion.

Hos optikeren kan du også få hjælp med at justere et stel, der er blevet skævt og dermed har mistet pasformen. Hvis du besøger den optiker, du købte dine Ray-Ban hos, hjælper de normalt med det uden betaling.

ray-ban-väljer-du-storlek På indersiden kan du læse, hvad modellen hedder, og hvilken størrelse den har.

varemærket-ray-ban

Ray-Ban: Hvem ejer varemærket RayBan?

Ejerne af Ray-Ban er en virksomhed ved navn Luxottica Group SpA. Ray-Ban er et amerikansk varemærke og tilhørte oprindeligt det dengang amerikanske selskab Bausch & Lomb, men i dag ligger virksomheden i Milano i Italien. Luxottica Group SpA anses for at være verdens største brillefirma.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os