1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Gode råd til køb af udendørs spabad

Elina Blom

Hvilket spabad skal du købe? Og hvilke funktioner bør du ikke gå glip af? Vi gennemgår alt det vigtige i den her guide til spabade.

Gode råd til køb af spabad - så du kan læne dig tilbage og slappe af

Spabad - Få det maksimale ud af sommerdagene

Hvad er bedre end at tage sig en dukkert på en varm sommerdag? Eller hvad med at nuppe en tur i det varme vand sammen med vennerne på en kold vinterdag? Med et udendørs spabad derhjemme har du etableret alletiders bademulighed.

Der findes forskellige slags bade til udendørs brug, og de har hver især forskellige fordele og ulemper. Du har vildmarksbadet, der kan placeres hvor som helst, så længe det er i nærheden af adgang til brænde og vand. Og så er der jo swimmingpoolen, hvor du kan svømme om sommeren.

Spabadet er en pladsbesparende og komfortabel mellemting, der kan bruges året rundt, så længe du har adgang til el og vand. Et spabad består af et isoleret glasfiber-/akrylkar, eventuelt et oppusteligt PVC-kar. Du indstiller selv temperaturen, og derefter holder det temperaturen, uden at du behøver at tænke over det.

Der er altså lidt mindre arbejde med at holde det i gang sammenlignet med et vildmarksbad, og så får du samtidig adgang til et helårsbad til forskel fra en stor udendørs pool.

Spabad

Gode råd til køb af spabad

Udvalget af spabade er meget stort og kan nok virke som lidt af en jungle. Derfor er det vigtigt, at du har en fornemmelse af, hvad du er på jagt efter. På den måde kan du indsnævre udvalget af produkter i dine søgninger - det gør det hele lidt lettere.

Noget af det du bør tænke over:

Størrelse

Hvor mange personer skal der være plads til i spabadet? Vil du gerne kunne invitere venner over? Eller er det kun til din egen familie? Og hvor høj er du og resten af familien?

Hvilke funktioner skal spabadet have?

Du kan finde spabade med funktioner som boblebad, belysning, massage, radio, TV, polstrede sæder og ryghynder.

Hvor skal spabadet stå?

Der er flere faktorer, som spiller ind på placeringen af spabadet; adgang til el og VVS, underlagets bæreevne, afstand til huset, vejrforhold samt underlaget mellem spabadet og terrassen/huset.

Opvarmning

Hvor lang tid tager det at varme vandet op? Hvor godt er karret isoleret? Er coveret tilstrækkeligt isolerende? Hvor energieffektiv er opvarmningen?

Vedligeholdelse

Hvor let er spabadet at rengøre? Medfølger der cover, så der ikke ryger snavs ned i vandet, når det ikke er i brug?

Design

Skal du indbygge spabadet/grave det ned i jorden? Eller skal det stå på et underlag? Hvis du vil grave det ned, skal du tjekke, at spabadet er designet til det.

Butikker og mærke

Hvad sker der, hvis spabadet går i stykker efter to år? Er der stadig garanti? Er det nemt at få reservedele? Vælg en butik, der har været på markedet længe, og se efter en model, der kan skaffes reservedele til de næste mange år.

Oppusteligt spabad Lay-z-spa

Forskellige slags spabade

Oppustelige spabade

Fordelen ved de oppustelige spabade er deres attraktive pris, at du kan flytte dem, og at du nemt kan fjerne det igen, hvis du ikke vil bruge det længere. Men ulempen er, at de har færre funktioner og dårligere komfort end de mere faste installationer.

Normalt pustes de op automatisk, så du skal ikke bekymre dig om at skulle stå og puste dem op selv. Nogle modeller kan kun tåle at blive brugt om sommeren og altså ikke til koldere vejr om vinteren, så tjek gerne dette inden køb.

Faste spabade

Faste spabade har normalt en større siddedybde end oppustelige spabade, fordi de har en bænk, du sidder på. Prisen er også højere end de oppustelige modeller, og spabadet kan være lidt mere besværligt at få på plads og installere. Men du får større komfort, mere plads, flere funktioner og det kan bruges året rundt.

Hvis du er usikker på, om du kommer til at bruge dit spabad meget eller ej, kan det måske være en idé at starte med et oppusteligt spabad. Hvis det så viser sig, at I er vilde med at bade i det, kan næste skridt være et fast spabad.

Ved du på forhånd, at du kommer til at bade ofte og meget, bør du gå efter et fast spabad med det samme, hvis økonomien er til det.

Materialer og spabad

Oppustelige spabade er lavet af forstærket plastic/PVC, fordi det er et fleksibelt materiale. Derimod er spabade til permanent installation fremstillet af glasfiber eller akryl, da det er et mere holdbart og stift materiale.

Former og farver

Oppustelige spabade er normalt runde, og det samme er tilfældet for vildmarksbade. Du kan også få firkantede oppustelige spabade, selvom de er noget mere usædvanlige.

Dem af glasfiber eller akryl – som er beregnede til permanent installation – er for det meste kvadratiske eller rektangulære, men der findes også et par runde modeller.

Farvemæssigt er det mest almindeligt at finde spabad i hvid, sort eller grå - men der findes selvfølgelig afvigelser fra dette med spabade i farver som brun og blå.

Funktioner i spabade

Mange spabade (både de oppustelige og de almindelige traditionelle permanente spabade) har boblefunktion, så de bliver som en jacuzzi eller boblebad.

Nogle modeller har også massagefunktion med jets (jetdyser) med forskellig styrke afhængigt af serien af spabade, og på nogle kan du også regulere den.

En del spabade fås i dag med en app, som du kan bruge til at betjene spabadet med. På den måde kan du tænde for varmen, når du kører fra arbejde og se frem til et opvarmet bad, når du kommer hjem.

Det er efterhånden ret almindeligt med en form for underholdningssystem i spabadet. Dels i form af musikanlæg, af og til kombineret med radio, dels i form af indbygget TV. Det mest almindelige er at have højttalere og Bluetooth indbygget, så du kan afspille musik trådløst fra din mobiltelefon eller tablet.

Tilbehør til spabad

Når du køber dit spabad, bør du samtidig finde alt det nødvendige tilbehør, så du slipper for en ekstra tur hen til butikken. Det der bør være med på indkøbslisten er: pH-måler, pH-regulerende middel, klor, net og aktivt oxygen.

Hvis spabadet er forholdsvis højt, kan du overveje, om du har brug for en slags stige eller enkel trappe/skammel, så I nemt kan komme i spabadet – særligt hvis der ligger fliser omkring, som kan blive glatte, hvis de bliver våde.

En coverløfter er et praktisk stykke tilbehør, hvis du nemt og hurtigt vil kunne løfte coveret til side. Et cover er i øvrigt noget tilbehør, som gerne må følge med fra start - gerne et isolerende et, et såkaldt termocover. Det mindsker behovet for vedligeholdelse og giver samtidig en mere energieffektiv opvarmning.

En bakke til mad og drikke er også almindeligt tilbehør. Det samme er IP-klassificeret belysning, der kan flyde i badet eller fastgøres med magneter.

Poolrobotter er mest beregnede til større pools, men der findes også poolrensere, for eksempel med skaft, som kan være et interessant tilbehør til ejere af udendørs spabad.

Man skifter typisk vandet 2-3 gange pr. sæson, og i samme omgang er det nemt at tørre spabadet rent.

Hvis spabadet og terrassen ligger et stykke væk fra huset, kan det være smart at investere i en udendørs bruser - det kan eventuelt være en solopvarmet løsning. På den måde kan I skylle jer af inden badet, så vandet bliver mindre beskidt, og skylle jer over bagefter.

Hvad koster et spabad?

Priserne på spabade går fra 1500 kroner og på den anden side af 100.000 kroner, altså et kæmpe interval. Normalt koster de oppustelige spabade lidt mindre end dem, der er beregnede til permanent installation.

Hvis vi inddeler dem i tre kategorier:
A) under 10.000 kroner
B) op til 75.000 kroner
C) derefter over 75.000 kroner

De oppustelige er normalt i kategori A, mens dem til fast installation normalt er i kategori B.

Dem der koster mere end 75.000 kroner er enten meget store spabade med luksusudstyr eller en såkaldt swim spa, der er en mellemting mellem et spabad og en swimmingpool.

De traditionelle, kvadratiske spabade med standardudstyr (nakkepuder, belysning og dyser) med omkring 6 pladser ligger normalt på en pris omkring 40.000-75.000 kroner.

Hvis du skal købe et spabad til under 10.000 kroner, er de oppustelige modeller i princippet din eneste valgmulighed.

Placering af spabad

Generelt set er en placering tæt på huset og gerne et sted, der kan skærmes eller allerede er skærmet mod vind. Med en tæt placering på huset har man ofte også bedre adgang til el og VVS, ligesom du hurtigt kan smutte ind og hente ting indenfor og lignende,

Men der er jo også undtagelser. Har du en smuk udsigt længere ude på din grund, så kan det selvfølgelig være værd at udnytte, og så sørge for at få etableret vand og strøm i nærheden.

Nedgravet spabad fra Folkpool

Spabad: El og VVS

Spabade varmes op med elvarme, fyldes med vand og tømmes ud i et afløb. Alt det bør således være inden for rækkevidde på det sted, du har valgt, hvis du skal kunne bruge spabadet ordentligt og løbende vedligeholde det.

Selvfølgelig kan du købe en mindre generator eller lignende til at varme det op med. Men det normale er, at man placerer spabadet et sted med adgang til elektricitet (hvis det tilsluttes via en stikkontakt) eller at man lader en elektriker trække el til stedet.

Hvad stiller man spabadet på?

Du kan placere dit spabad direkte på en terrasse, hvis bæreevnen er tilstrækkelig god. Et alternativ er at grave det ned i niveau med terrassen. Her gør man normalt det, at man graver ud til spabadet og derefter anlægger et gruslag nedenunder.

Sådan vedligeholder du dit spabad

Vedligeholdelse af et spabad består af vandskift 2-3 gange pr. sæson samt balancering og målinger cirka en gang om ugen i højsæsonen. Du skal også rengøre filteret i spabadet cirka en gang om måneden.

Den løbende vedligeholdelse er med til at sikre, at du har den rette vandbalance ude i spabadet. Du kan bruge testpinde eller digitale test til at kontrollere det.

Badevandets pH skal være et sted omkring 7,2-7,6, hvor det hverken er surt eller basis, men helt ideelt at bade i, og for at pumper og andre ting ikke skal tage skade.

Organiske partikler, for eksempel hudrester, får pH til at stige. Regnvand er ofte surt og får omvendt pH til at falde.

PH-værdien reguleres ved hjælp af et surhedsregulerende middel. Men du skal også fjerne snavs for at holde pH'en neutral.

De midler du bruger til at desinficere og holde vandet frit for organiske og uorganiske partikler er hovedsageligt klor og aktivt oxygen.

Så tit skal du bruge klor og aktivt oxygen

Du bruger kloren cirka en gang om ugen og gerne om aftenen, så det kan arbejde natten over.

Aktivt oxygen kan du derimod tilsætte oftere – hvis spabadet for eksempel bruges dagligt. Aktivt oxygen bruges til at dræbe bakterier og forsvinder hurtigere end klor – du kan bade allerede et par timer efter behandlingen.

Hvor meget klor der skal i dit spabad, afhænger af mængden af vand i spabadet, og hvor ofte og hvor mange I bader, men det handler normalt ikke om mere end en spiseskefuld eller to.

Hvilket klorindhold skal et spabad have?

For fri eller total klor er det ideelt med klorindhold på 1 ppm, men det kan variere fra 1 til 3 ppm og stadig være i orden. For Bundet klor gælder 0 ppm eller maksimalt 0,5 ppm.

Du kan også chok-klorere spabadet for at nulstille vandet og så at sige "starte forfra". Det plejer man at gøre et par gange pr. sæson, hvis man bader ofte.

Alkalitet og karbonathårdhed har også betydning for balancen i vandet. Alkalitetsværdien skal ligge på 80-160 ppm og karbonathårdheden på 200-400 ppm.

Hvis alkaliteten er i ubalance, bliver pH-værdien enten svingende eller svær at justere, og hvis karbonathårdheden er for lav eller høj, kan du få udfældet kalk i vandet – det bliver grumset eller aggressivt.

Tip: Husk at tage et brusebad, inden du hopper i spabadet. På den måde holder vandet sig frisk længere.

Swim & Fun Poolstøvsuger til Spa og Pool

Swim & Fun Poolstøvsuger til Spa og Pool

En poolrenser gør det nemt at holde spabadet frit for synligt snavs og mindsker behovet for kemikalier i vandet.

Sammenlign priser

Garanti og reservedele til spabade

Du har brugt mange penge på dit spabad. Både i indkøb, klargøring og omgivelserne omkring det.

Hvad sker der så, hvis spabadet går i stykker? Det skal ikke være nødvendigt at gå ud at købe et nyt som det første.

Derfor er det alfa og omega, at du køber et spabad med god garanti – hos en butik med god kundeservice og et lager med mange reservedele. For hvis garantien er udløbet, vil du jo gerne kunne få nogen til at komme, som har den nødvendige viden og udstyr til at reparere det.

Tjek også, hvad der gælder angående spabade i din indboforsikring.

Spabade - typisk spørgsmål

Hvor lang tid tager det at varme et spabad op?

Hvor lang tid det tager at varme et spabad op, afhænger af temperaturen når du begynder, hvor godt isoleret spabadet er, og hvor koldt det er udenfor. Men i gennemsnit bliver et spabad varmet op med cirka to grader i timen.

Hvor meget vand er der i et spabad?

Hvor meget vand et spabad indeholder, kommer helt an på størrelsen af det spabad du har købt. Et lille spabad rummer måske kun 600 liter, mens et stort med plads til flere personer kan rumme 1.800 liter. Der er altså meget stor forskel. Det afhænger også af, hvordan det er udformet indvendigt med siddepladser og form.

Hvor længe holder et spabad?

Et spabad har normalt en garanti på 2-10 år afhængigt af materiale og hvilke dele af systemet, der er omfattet af garantien. Komponenterne kan dog holde op til 20 år, hvis du passer godt på dem. Det er et spørgsmål om at vedligeholde spabadet regelmæssigt, så delene ikke bliver overbelastede eller tager skade, hvilket for eksempel kan ske, hvis du har en forkert balance i vandet. Du skal også sørge for at følge instruktionerne for opbevaring om vinteren.

Hvor meget strøm bruger et spabad?

Hvor meget strøm dit spabad bruger kommer an på en række forskellige faktorer, lige fra den ønskede vandtemperatur til hvor godt spabadet er isoleret. Gennemsnittet er 200-500 kWh pr. måned.

Hvor ofte skal man skifte filter i et spabad?

Du skal – afhængigt af type – skifte eller rengøre filteret i dit spabad cirka en gang om måneden.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os