Opdateret
Når foråret kommer, og lysten til at opholde sig mere udendørs indfinder sig, så bliver man nemt revet med af sin egen entusiasme. For den nemmeste måde at komme i gang med haven eller at få et skønt udeareal på terrassen er ofte at købe nyt. Men det er ikke usædvanligt, at man allerede har det nødvendige. Så alt der skal bruges til en bæredygtig have er lidt ekstra tid.
Clara Lidström er bloggeren og influenceren, som driver bloggen Underbara Clara fra sin lille sin lille gård et stykke uden for Umeå i Nordsverige. Clara og hendes familie er til en vis grad selvforsynende, og Clara har en meget stor haveinteresse, lige fra dyrkning af grøntsager til smukke, insektvenlige blomsterbede.
Vi bad Clara om hendes bedste tips til, hvordan man kan få en smuk og produktiv have uden at skulle købe nyt.
Det kan føles givende og terapeutisk beroligende på en og samme gang sådan at lave manuelt arbejde og få jord under neglene. For mange er det en tradition at dyrke noget i haven i mindre målestok i løbet af forår og sommer. Andre er nybegyndere og tænker måske, at de mangler de nødvendige redskaber og andre ting for at komme ordentligt i gang.
Hvis man vil dyrke grøntsager eller krydderurter derhjemme – uanset om det skal foregå i en vindueskarm, i krukker på altanen eller ude i haven – så kan det være nok at rode i køkkenskabene for at finde det, man har brug for.
Her er Clara Lidströms tips til, hvordan man genbruger emballage og andet til at dyrke ting:
Bakkerne, som vindruer købes i, er perfekte at bruge som små drivhuse. De har huller i låget, så der kan komme luft ind. Af og til er der også huller i bunden, der fungerer som afløb, hvis man skulle komme til at vande for meget.
Hvem har brug for potter, når man kan klippe en mælkekarton over på midten og fylde den med jord? Mælkekartonen har en meget tilpas størrelse, og indvendigt er den dækket med en tynd plasticfilm, så kartonen ikke mugner hen på grund af fugten.
Hvis man vil forspire indenfor og efterfølgende plante ud i krukker eller i haven, så er det nemt og meget praktisk at lave potter af avispapir. Dem kan man derefter presse ned i jorden, som de er, hvorefter avispapiret formulder, så planten efter nogen tid kan slå rødder direkte i jorden.
Når man har sat frø, og når de små planter begynder at titte frem, er det vigtigt at vande forsigtigt.
Clara Lidström fortæller, at man kan købe smarte brusehoveder til vandkanden. Men man kan også bruge en almindelig PET-flaske som et alternativ. Lav 6-7 huller i låget med et søm, fyld flasken med vand og skru låget på igen. Nu kan man vande med en tilpas vandmængde!
Har man allerede havemøbler stående til sæsonen, handler det bæredygtige aspekt om at passe godt på dem, så de holder så længe som muligt.
Hvis man fornylig er flyttet fra lejlighed til et hus, har man måske ikke andet valg end at købe nyt. Men så er der en del ting at holde øje med, siger Clara Lidström og minder om, at man aldrig må overse muligheden for at købe brugte havemøbler.
Tag udgangspunkt i materialerne, når du køber nye havemøbler. Vælg møbler, der er fremstillet af materialer, der er nemme at vedligeholde. Undgå havemøbler, der er malet i underlige farver, der hurtigt falmer og kræver unødvendigt meget arbejde for at blive pæne igen.
Det er nemt at tro, at plastic er dårligt, og træ er godt. Men skal man købe havemøbler af træ, er det vigtigt at have styr på materialets oprindelse. Clara anbefaler, at man prøver at undgå tropiske træsorter som akacie og teak, som af og til medfører rydning af regnskov. En god mærkning at holde øje med er, om træmøblerne er FSC-certificerede. FSC-certificeringen er en garanti for ansvarlig skovbrug.
Det er ikke noget nyt, at nærproduktion belaster klimaet mindre. Og Clara Lidström opfordrer til at vælge lokale træsorter. Med den rette behandling kan lokale træsorter blive meget holdbare og er desuden pæne at have i haven. Uanset om man vælger rent træ eller malet.
Prøv at finde en god vinteropbevaring til dine havemøbler. Stil dem gerne under tag. Det vigtige er at sørge for, at der ikke kommer fugt til dem, hverken oppefra eller nedefra. Derfor er det også godt at stille møblerne på noget andet end direkte på jorden om vinteren.
Forlæng havemøblernes levetid ved at give dem en ordentlig forårsrengøring hvert år. Skrub gammelt støv, snavs og pollen af med lunkent vand og sæbe, og skyl møblerne rene bagefter. Hvis man lader snavset gro fast, kommer det til at påvirke møblerne med tiden.
Har man møbler i rent træ, som ikke er malet, er det vigtigt at pleje dem, så de ikke tørrer ud eller revner. Sørg derfor for at smøre dine havemøbler af træ med træolie hvert forår. Benyt lejligheden til at tjekke skruerne i samme omgang, og stram dem, der er blevet løse
Det bedste man kan gøre i forhold til bæredygtighed, er at beholde det, man har i forvejen, i stedet for at skifte det ud med noget nyt. Samtidig er det fuldt forståeligt, at man kan være træt af havemøbler, der har set bedre dage.
Her er Underbara Claras bedste tips til, hvordan man hurtigt og billigt kan friske det op, man har i forvejen: