Af Klarna
Hvilken stegepande du skal vælge, afhænger af flere ting. En god pande fordeler varmen jævnt, er behagelig at bruge og holder længe. Her spiller materialet en vigtig rolle. Nogle materialer kan for eksempel maskinopvaskes, mens andre kræver en mere skånsom behandling. Nogle stegepander har non-stick-behandling, der forhindrer maden i at brænde på, mens andre er mere sarte.
Her gennemgår vi alt, hvad du har brug for at vide - først om forskellige materialer, derefter om forskellige typer af stegepander.
Her er fem spørgsmål, du kan stille dig selv:
Stegepander i støbejern er køkkenets sværvægtere. De kan være ret tunge at håndtere, men tåler virkelig høje temperaturer og fordeler varmen godt og jævnt i hele panden. Desuden kan de ofte også bruges i ovnen. Med den rette pleje kan en støbejernspande holde næsten uendeligt. Det er dog vigtigt at huske, at den absolut ikke bør maskinvaskes, eller vaskes op med sulfo, da den vil ruste.
Stegepander i kulstofstål deler på mange måder egenskaber med støbejernspander. De giver som regel en jævn og fin varmefordeling, og med den rette pleje kan de holde næsten uendeligt. Stegepanderne skal brændes ind og kan, i hvert fald i starten, have brug for lidt mere fedtstof i panden.
Som med støbejernspander må du ikke bruge opvaskemiddel, når du rengør dem. Kulstofstål skal vaskes i varmt (ikke kogende) vand og så tørres af. Herefter kan det være en god idé at smøre stegefladen med et helt tyndt lag madlavningsolie, når de er helt tørre – så ruster de ikke i køkkenskuffen.
En fordel i forhold til støbejernspander er, at kulstofstål ofte er lidt lettere.