1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Guide: Sådan bygger du din egen gamingcomputer

Dorte Stidsing

Har du overvejet at bygge din egen gamingcomputer, men ved ikke hvor du skal starte? Det er faktisk ikke så svært som man skulle tro. Vi har samlet de vigtigste komponenter og de bedste ekspertråd.

Guide: Sådan bygger du din egen gamingcomputer

Byg din egen gaming PC

Hvorfor skal du bygge din egen gamingcomputer? Hvilke er de bedste dele? Hvad koster det? Vi besvarer alle disse spørgsmål og mange flere i denne guide. Og det bedste af det hele? Du behøver ikke at være raketforsker eller elektronikekspert for at bygge en computer. Alt hvad du behøver er den rigtige information og nogle ekspertråd.

Med hjælp fra Godsent-grundlægger og e-sport-pro Markus "Pronax" Wallsten vil vi guide dig gennem det grundlæggende i computerbygning samt give dig nogle pro-hacks til både et budget- og premium-setup.

Hvorfor skal du bygge din egen gamer computer?

Der er mange grunde til, at du bør overveje at opbygge din egen gamingcomputer i stedet for bare at købe en.

 • At bygge din egen computer vil i de fleste tilfælde spare dig nogle penge, det vil sikre, at dine komponenter er af højere kvalitet, og det vil også gøre det lettere at opgradere i fremtiden.

 • Når du køber en færdig computer, vil der ofte fremhæves enkelte dele som en god processor og grafikkort, og producenten vil derefter sænke kvaliteten på strømforsyningen, bundkortet og hukommelseskortet for at holde produktionsomkostningerne lave.

 • Hvis du bygger din egen computer fra bunden, kan du vælge hver komponent, en efter en, og sørge for, at de alle er optimale til din brug og af god kvalitet.

 • Hvis du ikke er elektronikekspert, er det en fantastisk måde at lære om alle komponenterne og deres anvendelse, og hvad der skaber en god computer.

Hvilke komponenter er værd at bruge ekstra penge på?

Alle komponenter er lige vigtige for at få en afbalanceret og velfungerende computer, men der er nogle dele, der er værd at bruge lidt ekstra penge på.

Strømforsyning

At investere nogle ekstra kroner på en strømforsyning af god kvalitet er en rigtig god idé. Selvom der findes billigere strømforsyninger, der kan udføre opgaven, holder de ofte ikke så længe, ​​og hvad vil være værre end at løbe ind i problemer og blå skærme under en gaming-session?

"Nogle fordele ved at lægge nogle ekstra kroner for en bedre strømforsyning er, at den vil være mere stille, mere energieffektiv og den vil holde længere. Selv hvis du har nøjagtigt samme setup, vil en bedre strømforsyning generelt forbruge mindre energi fra stikkontakten, og du vil få mere for dine penge, hvis du bruger din computer meget. " -Markus "Pronax" Wallsten

** Tip! ** En strømforsyning bør ideelt set belastes omkring 50% for maksimal energieffektivitet. Dette varierer naturligvis fra strømforsyning til strømforsyning. Så hvis alle komponenterne i din opsætning trækker 400W, kan det være klogt at sigte mod en 800W strømforsyning. Den nemmeste måde at finde ud af, hvor meget strøm komponenterne trækker, er at spørge nogen, man kender, eller på et internetforum.

Corsair RM750x V2 750W

Corsair RM750x V2 750W

Strømforsyning med 80-PLUS Gold certificering, et fuldt modulært kabelsæt og 10 års garanti. Er i princippet helt lydløs.

Sammenlign priser

Lagringsenhed

Det er også værd at lægge lidt ekstra penge for en NVMe M.2 SSD-harddisk som monteres direkte på bundkortet, da disse er flere gange hurtigere end en SSD-harddisk, der er forbundet med et kabel (SATA). Kontroller at bundkortet understøtter PCIe i M.2-slots for at drage fordel af NWMe PCIe-grænsefladen, og at harddisken understøtter den nyeste generation af PCle 4.0 til fremtidssikker lagring. Hvis behovet for mere lagerplads skulle opstå, kan man nemt udvide med en langsommere SATA-harddisk, der tilbyder lidt mere GB pr. krone.

Samsung 980 Pro Series MZ-V8P500BW 500GB

Samsung 980 PRO PCle 4.0 NVMe M.2 SSD 500GB

Samsungs bedste NVMe SSD med den nyeste PCI 4.0-interface, der er dobbelt så hurtig som PCIe 3.0 og over 12 gange hurtigere end en SATA SSD og kan nå hastigheder på op til 7.000 MB/s.

Pris fra: 540 kr.
Sammenlign priser

Bundkort

Når du køber en færdiglavet gamingcomputer, er bundkortet i mange tilfælde en billig variant, der ikke følger normale standarder, når det kommer til størrelse eller kompatibilitet med RAM. Eftersom det ofte er en brugerdefineret model, er der sjældent nogen BIOS-opdateringer, der kan understøtte ny hardware. Det er ofte meget vanskeligt at opgradere komponenter, hvis du forestiller dig, at du vil gøre det i fremtiden.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming

ASUS ROG Strix B550-F Gaming

Et prisvenligt bundkort med ATX-formfaktor og fantastisk ydeevne. Det understøtter AMD Ryzen 3000-seriens processorer og også den nyeste PCI Express 4.0-standard, der giver dobbelt så meget båndbredde sammenlignet med den tidligere generation.

Tilpas din gamingcomputer med RGB-belysning

Tilpas din gamingcomputer med farverigt køleudstyr. Her er to populære vandkølere med RGB-belysning.

Q&A med Markus "Pronax" Wallsten

Vi snakker med Godsent-grundlægger og e-sportsprofessionelle Markus Wallsten, kendt som en af ​​verdens mest succesrige CS:GO-spillere i sin tid på superholdet Fnatic.

Hvad er det vigtigste at huske på, når man bygger en computer?

Brug sund fornuft og bed nogen om hjælp, hvis du sidder fast. Det er meget enklere at bygge en computer end mange tror.

Hvad er en almindelig fejl, som mange begår?

Mange bruger for meget kølepasta, og det er ikke ualmindeligt, at førstegangsbyggere glemmer at fjerne plasten fra CPU-kølerens køleplade. Man bør undgå at bygge sin computer for hurtigt. Det er altid godt at læse vejledningerne, hvis man ikke er fortrolig med de komponenter, som man skal bygge med. Det er ret almindeligt, at folk ikke får læst manualen til korrekt installation af RAM. Mange bundkort understøtter Dual-channel til RAM. Hvilket kort sagt betyder, at hastigheden fordobles, hvis de er monteret korrekt. Hvordan de skal monteres fremgår oftest af manualen til bundkortet.

Hvordan sørger man for at få mest muligt for pengene?

Hold dig opdateret med kommende hardware. Det er ikke ualmindeligt, at der er nye komponenter rundt om hjørnet, der tilbyder højere ydelse til den samme eller endnu lavere pris. En god kilde til dette er [SweClockers] (https://www.sweclockers.com).

Hvad behøver man ikke købe?

Alle har forskellige behov, så det er lidt svært at sige. For tiden vil jeg sige, at det er ret unødvendigt at betale for antivirus. Microsoft Defender, som følger med Windows, er et af de allerbedste antivirusprogrammer, når det kommer til at finde virus i systemet og et af de mest ressourceeffektive.

Hvad er dit drømme-setup?

En computer der aldrig er problemer med og som aldrig skal renses. :)

Hvor meget kan man skræddersy opbygningen af sin gamingcomputer?

Egentlig lige så meget man vil. Der findes alt fra RGB-lys og vandblokke til speciallavede kabinetter.

Er der nogen nyhedstrends man skal holde udkig med?

AMD har fordelen af ​​at være den eneste spiller på markedet, der selv producerer både CPU'er og GPU'er. Den nyligt lancerede Ryzen 5000-serie og 6000-serien på grafikkortsiden fungerer rigtig godt sammen. De kommunikerer på en speciel måde, der giver op til 11% bedre spilydelse sammenlignet med at køre grafikkortet med en anden CPU.

Pronax' 3 bedste tips, når du bygger en gamingcomputer

 1. Se nogle YouTube-videoer fra start til slut, hvor de gennemgår, hvordan man bygger en computer for at få et overblik over, hvordan man gør.
 2. Spørg gerne nogen mere erfarne, hvis du sidder fast undervejs.
 3. Tag det langsomt, hvis du er ny i computerbygningsverdenen. Ellers kan det blive en meget dyr lektion. (Mange guidertil hvordan man bygger computere glemmer at nævne afstandene. Det er som små skruer, der sidder mellem kabinettet og bundkortet. Disse er vigtige at have med.)

...og hvad man skal undgå?

 • Billige strømforsyninger og membrantastaturer!

Bedste produkter til et budget-setup

Pronax' tips til gode produkter, når man bygger med et mindre budget.

Bedste produkter til et premium-setup

Pronax' tips til premiumprodukter hvis man har et lidt større budget.

Vil du bygge en almindelig computer?

Hvis du har bare lidt grundlæggende viden, er det ikke meget sværere at bygge en computer end at samle et enkelt Lego-sæt. Her gennemgår vi, hvordan man gør.

__ Har du nogle gode råd eller anbefalinger til komponenter? Del dine bedste tips i en kommentar herunder!__

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os