Opdateret
Vil du gerne være forberedt og klar til at kunne gå i selvisolation derhjemme? Der er nogle ting, der er gode at have i en tid, hvor man så vidt muligt bør holde sig indendøre. Her får du gode råd til, hvad du bør have på køl, fryse ned og have i skabene, så du kan minimere dine indkøb.
Dronningen har givet os en opsang. Myndighederne har opfordret os til at minimere den fysiske kontakt med andre ude i samfundet. Og statsministeren har klart sagt, at man bør blive hjemme så meget, man kan.
Det handler om, at vi i fællesskab skal stå sammen med det formål at mindske smittespredningen.
”Vi skal stå sammen. Vi skal passe på hinanden. Men på en anden måde end vi plejer,” som statsminister Mette Frederiksen sagde det på sit pressemøde den 11. marts, hvor blandt andet lukninger af skoler og offentlige institutioner blev varslet.
Bliv hjemme, så meget du kan. Det er det tydelige budskab, der løbende bliver gentaget.
Er man i hjemmeisolation, kan det enten være selvvalgt, beordret eller nødvendigt grundet en mistanke om sygdom og dermed potentiel smittespredning. Uanset grunden til at man er isoleret derhjemme kan det være godt at være forberedt og have det mest basale klar.
Vi bærer alle et ansvar for, hvordan det går i den aktuelle situation herhjemme. Det minder myndighederne os alle om for at understrege alvoren af situationen.
Generelt i forhold til krisesituationer bemærker blandt andre Beredskabsstyrelsen, at ”vi er alle en del af beredskabet i Danmark”. I den sammenhæng har Beredskabsstyrelsen nogle generelle råd til os alle, så vi er forberedt og kan minimere de negative følger af eventuelle katastrofer og ulykker.
Et af Beredskabsstyrelsen råd er: "Vær opmærksom på, hvilke særlige behov du og din familie har. Har du løbende brug for medicin? Så hav lidt på lager.”
Der er dog ingen meldinger om, at der kommer til at mangle fødevarer i supermarkederne eller medicin på landets apoteker. Uden hamstring er der varer nok til alle. Men derfor er det alligevel rart at være forberedt.
Skeler vi til vores svenske naboer, så har Beredskabsstyrelsens svenske søsterorganisation, MSB, tidligere publiceret en folder kaldet ”At forberede sig på det værste…”. Det er med en opfordring til, at alle svenskere skal være forberedt på en pludselig krise som katastrofer, strømafbrydelser, vandmangel, kraftige storme og lignende. I folderen er der også et fiktivt scenario kaldet ”Millioner af syge på grund af influenza”.
I den sammenhæng er det vigtigt at sikre, at man har mad derhjemme og har tilstrækkeligt af det, så man ikke partout skal udenfor for at få fyldt skabene eller fryseren op i en periode, lyder det.
Hvor meget mad, man har brug for derhjemme, er naturligvis et spørgsmål om, hvor mange mennesker der er i husstanden, og hvordan familiens generelle behov for ernæring, medicin og andre forhold, ser ud.
Det er jo muligt at bestille dagligvarer, måltidskasser og takeaway hjem til hoveddøren, men vil du gerne begrænse løbende indkøb, bør du gå efter varer med en lang holdbarhed og godt ernæringsindhold.
Opbevar dine madvarer tørt og svalt. Sørg for at bruge de forskellige varer løbende, så produkterne ikke bliver for gamle, mens de venter på at blive brugt.
Tørvarer såsom pasta, ris, bulgur, nudler og kartoffelmos.
For at kunne bage frisk brød kan man sørge for at have mel, tørgær og olivenolie derhjemme.
Kornprodukter som havregryn, knækbrød og mysli.
Konservesmad såsom tun, suppe, bønner, konserveret frugt og majs.
Færdige pastasaucer eller andre saucer på dåse eller glas.
Smagssætning i form af marmelade, koncentreret juice eller saft, krydderier.
Frostvarer i form af hakket kød, kylling, fisk eller anden protein.
Drikkevarer: Kaffe, te og mælk med lang holdbarhed.
Andet: Snacks, chips eller chokolade.
Kan blandt andet bruges til grød og bagning.
Billigst hos
Kan bruges til både madlavning og bagning.
Billigst hos
Konserveret mad på dåse har en lang holdbarhed.
Billigst hos
Er sundhedsvæsenet tungt belastet, vil de mest syge blive prioriteret først. Af den grund er det en god idé at have nogle ting derhjemme, så man kan tage hånd om mindre skader eller lindre generelle symptomer.
Febernedsættende midler – husk, at der kræves en anden dosering til børn.
Væskeerstatning – husk, at der kræves en anden dosering til små børn.
Febertermometer
Sørg for, at du har din receptpligtige medicin, hvis du har løbende brug for medicin.
Sørg for, at der er håndsæbe og håndsprit i hjemmet.
Førstehjælpskasse til enkle ulykker og sygdomme, så man ikke behøver besøge lægen eller sygehus.
Indeholder bl.a. plaster, sårrensning, handsker, blodstopper og åndedrætsmaske.
Billigst hos
Husk også familiens mindste og yngste medlemmer i husstanden. Sørg for, at I i krisetider har nok af følgende derhjemme – men uden at hamstre:
Modermælkserstatning
Bleer
Dyrefoder
Kattegrus
Køb et par pakker bleer i den rette størrelse.
Billigst hos
For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side.
Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse tider.
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.