1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Gør haven klar til vinteren

Elina Blom

Efteråret er over os, og det er tid til at gøre haven klar til vinteren. Her finder du tjeklisten med alt det, du ikke må glemme, når du lukker sommerhaven ned. Der er også ekstra tips til, hvordan du gør den rigtig vinterhyggelig.

Gør haven klar til vinteren

Når efteråret banker på døren, er det tid til at overveje afslutningen på havesæsonen. Jorden bliver blød, græsset stopper med at gro, og vejret slår om i mere regn og rusk. For at sikre, at dine ting kan klare vinteren og bevarer deres glans, skal du bruge et par beskyttende foranstaltninger.

Herunder har vi lavet en liste over alt det, du skal huske, når du lukker haven ned, og hvordan du gør den ekstra fin til vinteren.

  

Beskyt grillen

Havens pièce de résistance er naturligvis grillen, og selvom en grill normalt er fremstillet i materialer, der kan klare hårdt vejr, optimerer du dens levetid ved at dække den med et overtræk.

duck-covers-patio-set-covers

Der findes grillovertræk i forskellige prisklasser. Størrelsen har betydning for prisen, men også materialekvaliteten hænger normalt sammen med prisen. Vælg et overtræk, der passer til din grill.

Møbler og hynder

Nøjagtig som grillen bør havemøbler beskyttes med overtræk, uanset om møblerne er fremstillede af rattan, træ eller plastik. Alle materialer ældes, og sne, regn og sollys fremskynder processen.

Man kan købe beskyttende møbelovertræk, men du kan også bruge en presenning i god kvalitet. Sørg for at stramme den til, så den ikke kan flyve af.

Hynder bør opbevares beskyttet, så de ikke bliver bolig for rotter, mus eller mug. En hyndeboks i et tørt skur er et velegnet sted.

Vinteropbevaring af havemaskinerne

Nu er det tid til at stille din plæneklipper eller robotplæneklipper, grensakse og andre haveredskaber væk.

vinter-underhall-robotgrasklippare

I forbindelse med, at du tager dem ind, bør du gennemføre et mindre "serviceeftersyn".

 • Rengør dem grundigt.
 • Fyld olie på, hvor det er nødvendigt.
 • Klap de maskiner sammen, der kan gøres mindre.
 • Stil dem et sted, der er beskyttet mod vejret.

Der findes også overtræk til de forskellige havemaskiner, så de er beskyttet mod de kolde tider.

Nogle maskiner bør ikke opbevares steder, hvor de kan blive udsat for frostgrader, det kan for eksempel højtryksrensere ikke tåle – desuden bør batterier og elektrisk værktøj opbevares i et opvarmet rum.

Vinteropbevaring af trampolinen

Trampoliner, der flyver væk i en efterårsstorm, er ikke noget usædvanligt syn. De bliver ofte flået i stykker og risikerer desuden at skade omgivelserne.

Mange prøver at undgå det ved at fastgøre trampolinen til stakittet, så den ikke flyver væk, men det er sjældent tilstrækkeligt.

Det bedste du kan gøre, er at skille trampolinen ad og opbevare den i skuret for vinteren.

Så slipper du for at bekymre dig over, om den flyver væk, og desuden forlænger du dens levetid.

Det er måske ikke så sjovt at stå og skille den ad for derefter at samle den igen til foråret. Men det er sjovere end at skulle reparere stakittet eller købe en ny trampolin, fordi den gamle gik i stykker.

skydda-plantor-infor-vintern

Pas på dine planter

Nogle planter skal beskæres om efteråret, og andre bør dækkes til. Fjern visne grene og beskær hække let, så de får en pæn form. Mange bærbuske kan også beskæres om efteråret. Sarte planter bør dog beskæres i JAS-månederne (juli, august, september).

Der findes også planter, som skal plantes ud om efteråret, for eksempel er det nu tid til at trække i havehandskerne, hvis du vil have løg til foråret.

Tips til efterårsplantning:

 • Tulipaner – Få en smuk forårshave ved at sætte tulipanløgene nu.
 • Ramsløg, forårsløg og gulerødder – Superlækkert at have til salaten eller madlavningen om foråret. Ramsløg og forårsløg bør lægges i oktober. Gulerødder kan sås, så længe der ikke er frost i jorden.
 • Barrodsplanter – Skal du plante hæk (med bare eller nøgne rødder), skal du gøre det i efteråret.
 • Frugttræer – Det er ikke noget problem at plante frugttræer i efteråret.
 • Roser – Kan for det meste godt plantes om efteråret, men læs om den sort, du er interesseret i, for at sikre at den ikke har særlige krav.

Hug brænde

Topmålet af hygge, når kulden trænger sig på, er at tænde op og sætte sig godt til rette i sofaen. For at kunne gøre det, skal du bruge en brændeovn og brænde.

Hvis du kun tænder op i brændeovnen for hyggens skyld, køber du måske bare en lille sæk brænde i ny og næ, men hvis du gør det oftere, så giver det mening at købe en hel rummeter og får den leveret til døren.

kvinna-bar-ved

Har du træer på grunden, kan du spare en del penge på selv at hugge brænde. Det eneste du behøver, er en motorsav til at fælde træet og skære det op, samt en brændekløver til at kløve knuderne. Hvis du afsætter en dag eller to om efteråret, har du med den rette brændekløver brænde nok til hele vinteren.

Gør rent og pynt op

Når alle småting og maskiner er ryddet til side, og møbler med mere er dækket til, er du klar til fase to: rengøring og dekoration.

Hvis du bruger tid på at beskære, fjerne døde planter, hive ukrudt op, dekorere og pynte op, bliver det meget nemmere og sjovere at åbne haven igen til foråret.

Efteråret er også den perfekte årstid til at tage sig af grenaffald. Hvis du har en kompostkværn derhjemme, slipper du for flere ture til genbrugspladsen med haveaffald. I stedet får grenaffaldet en tur i kompostkværnen - og til gengæld får du flis, du kan strø i bedene. Eller lave røgspåner af til grillen.

dekorera-tradgarden-med-mossa

Du kan også tage den kæmpe bunke blade, du har revet eller blæst sammen med løvblæseren, og mulche den med plæneklipperen. Derefter strør du det i bedene som næring. Du kan også lægge et lag kompost mellem bladene og jorden.

En lille tjekliste til oprydningen i haven

 • Fjern ukrudt i bedene.
 • Beskær visne grene.
 • Formklip hårdføre buske.
 • Saml blade sammen, og læg dem i komposten, eller kværn dem til brug som næring i bedene.
 • Saml grene og kviste, der er blæst ned – eller af andre årsager er blevet liggende i haven – og hug dem til flis i en kompostkværn.
 • Fej terrasse og drivhus rene.

Når haven er ryddet op, er det tid til at dekorere. Du kan for eksempel hænge foderpladser op til dyrene, så du løbende får besøg af fugle, egern og andre smukke gæster, der hjælper med at give haven liv.

Bind kranse og lav andet pynt med prydgræsser, mos, pinde og andre ting, du finder på jorden. Om efteråret kan du dekorere med græskar i forskellige farver. Kål og lyng er også populære valg.

Lys op for at skabe magi

Nu er haven pæn og ryddelig. Men mangler stadig et trin. Efterårs- og vinterhaven kan blive mindst lige så indbydende og smuk som om sommeren med den rette belysning.

Efteråret og vinteren er mørke, og du kan benytte mørket i kombination med lys fra udendørsbelysning til at skabe vilde effekter i haven.

Har du adgang til IP-klassificerede stikkontakter i haven, kan du tilslutte elektrisk belysning (12-voltsbelysning kan du selv få lagt ud, hvis du vil). 230 volt kræver en fast installation, og så skal du have hjælp af en elektriker. Et andet alternativ er solcellebelysning, som ikke er nær så lysstærk, men på den anden side heller ikke kræver nogen kabler. Du kan selvfølgelig også blande de tre varianter.

lyktor-belysning-tradgard

Belysning fås også i forskellige typer, og du kan eksempelvis bruge både spotlights, downlights, pullerter og lyskæder i en skøn blanding for at give haven liv.

Her er nogle eksempler på, hvordan du kan give dit hjem et løft med udendørs belysning:

 • Lys et træ op nedefra ved at rette et spotlight mod stammen og op mod undersiden af kronen. Det giver træet et stærkt udtryk.
 • Langs havegange vælger man ofte at sætte pullerter. Pullerter er lave stolper med indbygget belysning, som man fastgør i jorden. Hvis du ikke har trukket strøm langs havegangen, kan du i stedet vælge at placere en række solcellelamper langs hver side af havegangen.
 • Ved at sætte lyskæder op i buskene, langs stakittet eller på terrassen giver du haven og terrassen et varmt og hyggeligt præg.
 • Det er vigtigt med belysning langs indkørslen, så du ikke bliver mødt af mørke, når du kommer hjem. Et overvågningskamera med indbyggede spotlights kan være et godt alternativ, hvis du også vil øge sikkerheden og mindske risikoen for indbrud. Almindelige lygter på en stolpe er også pænt. Eller hvorfor ikke
 • Downlights langs med facaden er ret moderne og fremhæver også huset, når man kigger på det fra gaden.

belysning-tradgard

Vidste du forresten, at Philips Hue (smart belysning, der kan styres fra mobilen) også fås til udendørs brug? Så kan du indstille forskellige scenarier, for eksempel at belysningen langs indkørslen skal tændes, når solen går ned, eller at havegangen skal lyses op, når du bevæger dig rundt i området.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os