Opdateret  

Din guide til HDMI

PriceRunner

HDMI er bare et stik, ik'? Nope, nix og nej. Det findes i flere versioner, og for at du kan vælge rigtigt, hjælper vi dig med at holde styr på forskellene.

Din guide til HDMI

HDMI - alt om dit HDMI kabel

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface, og det er en interfacestandard for kabler, der anvendes til overførsel af lyd- og billedsignaler, for eksempel fra en smart-tv-boks eller en spillekonsol til dit tv eller din hjemmebiografforstærker.

Denne standard – der ejes og licenseres af selskabet HDMI Licensing (grundlagt af Hitachi, Philips, Sony, Thomson, Panasonic, Toshiba og Silicon Image) – har i en årrække været fuldstændig dominerende til tilslutninger mellem billedkilder og tv-apparater. Og forvirrende nok findes der et utal af versioner.

Det skyldes selvfølgelig, at den teknologiske udvikling bevæger sig fremad, og at man med jævne mellemrum har tilføjet højere ydeevne og understøttelse af nye protokoller. Der er kommet ikke mindre end syv nye versioner af HDMI-standarden, siden den blev indført for snart 19 år siden. Lad os se nærmere på dem.

HDMI 1.X

HDMI 1.0 blev lanceret tilbage i 2002, og den blev dengang anset som revolutionerende, fordi standarden muliggjorde overførsel af 1080p-video (full HD-opløsning) og otte kanaler med 24-bit lyd.
Båndbredden (hastigheden for overførsel af data) lå på 4,95 Gbit pr. sekund.

Denne standard må i dag anses for at være forældet, men den anvendes alligevel stadig. Ikke mindst visse kabel-tv-operatører benytter bokse, der stadigvæk kører med HDMI 1.0.

I 2004 blev HDMI 1.0 erstattet med HDMI 1.1, som tilbød understøttelse af lydformatet DVD Audio.

HDMI 1.2 fulgte efter i august 2005 og medførte først og fremmest en tilpasning af standarden, som gjorde, at den kunne udfordre DVI på computerfronten.

HDMI 1.3 kom på markedet i juni 2006 og omfattede den første større opdatering. Man udvidede båndbredden til 10,2 Gbit pr. sekund og implementerede understøttelse af 16-bit farvedybde.
Og nu fik HDMI også understøttelse af lydformaterne DTS Master Audio og Dolby True HD Audio.

HDMI 1.4 blev lanceret i maj 2009 og indebar et stort skridt fremad for standarden. Her kom der understøttelse af 2K-, 4K- og 3D-video, selvom billedopdateringsfrekvensen var maksimalt 24-30 Hz. Her blev konceptet med en såkaldt Audio Return Channel (ARC) også introduceret.

Med ARC kan man sende lyd både opstrøms og nedstrøms i HDMI-kablet, så man for eksempel kan sende lyden fra et tv til en hjemmebiografforstærker.

Standarden blev også begavet med farvestandarder til computergrafik og digitale fotos.

HDMI 2.X

I 2013 var det tid til den næste store opdatering. Her lanceredes HDMI 2.0, som fik en båndbredde på 18 Gbps. Nu blev det pludselig muligt at levere 4K-video med op til 60 billeder i sekundet via kablerne.

HDMI 2.0 havde også understøttelse af billedformatet 21:9. Her kom der også understøttelse af op til 32 lydkanaler.
I april 2015 kom HDMI 2.0a, som tilføjede understøttelse af HDR (High Dynamic Range), som pludselig var blevet populært.

HDMI 2.1 er den nyeste standard, og den udkom i januar 2017. Båndbredden ligger nu på 48 Gbps, og kablerne med understøttelse af HDMI 2.1 kan levere op til 10K-opløsning med op til hele 120 billeder i sekundet.

Men behøver vi så virkelig HDMI 2.1?

Det afhænger selvfølgelig af, hvor fremtidssikret du vil være. 8K-opløsning er på vej frem, og den vil sandsynligvis være hverdagskost i løbet af en lille håndfuld år.

En anden teknologi der er på vej frem, er dynamisk HDR (som kort fortalt betyder, at HDR tilpasser sig billede for billede), og det er også understøttet med HDMI 2.1.

Hvis det drejer sig om et produkt med lang tidshorisont (for eksempel et tv), er der således grund til at kontrollere, at det har HDMI 2.1.

Men så nemt er det desværre ikke

Men er det så bare at købe et TV med HDMI 2.1 og et HDMI 2.1-kabel for at være på den sikre side? Desværre ikke. HDMI Forum, folkene bag standarden, synes af uvisse årsager ikke, at HDMI-versioner og navnene på ledningerne skal stemme overens, og kablerne har i stedet følgende navne:

  • Standard (fås både med og uden Ethernet indbygget): Op til 1080i- og 720p-opløsning.
  • High speed HDMI (fås både med og uden Ethernet indbygget): Op til 1080p og 4K i 30 Hz samt Deep Color-teknologi.
  • Premium High Speed (fås både med og uden Ethernet indbygget): HDMI2.0 og understøttelse af overførsler med 18 Gbit/s
  • Ultra High Speed: HDMI 2.1. Også kendt som category 3. Understøtter en båndbredde på 48 Gbit/s samt understøttelse af 4K-, 5K-, 8K- og 10K-opløsninger i 120 Hz.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os