1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du den helt rigtige træningsmaskine

Daniel Agerhult

Det er blevet mere og mere populært at træne derhjemme ved at købe sin egen træningsmaskine. Men der er mange forskellige træningsmaskiner på markedet, så hvordan pokker vælger man den bedste maskine til netop sine behov? I den her guide sætter vi fokus på de forskellige modeller, så du bedre kan navigere i den store jungle af træningsmaskiner.

Sådan vælger du den helt rigtige træningsmaskine

Du vil gerne i gang med hjemmetræning. Men så melder det store spørgsmål sig jo straks: Hvilken træningsmaskine skal jeg vælge? Hvad er det bedste match til netop mit træningsbehov?

Valget bliver lettere at træffe, hvis du i første omgang kender træningsmaskinernes indbyrdes forskelle. Det gør det lettere at udpege nogle interessante maskiner, der har netop de egenskaber, der er vigtige for dig og din træning derhjemme.

Hvilke træningsmaskiner er der?

De populære træningsmaskiner kan opdeles i seks forskellige typer: Løbebånd, gåbånd, motionscykel, spinningcykel, crosstrainer og romaskine.

Gåbåndet kan bedst beskrives som en slanket udgave af løbebåndet - det kan simpelthen kun bruges til at gå på. Spinningcyklen er mere en specialudgave af motionscyklen og egner sig bedre til hård træning end motionscyklen.

Alle træningsmaskiner har hver deres særlige egenskaber. Løbebåndet, romaskinen og spinningcyklen egner sig bedst til konditionstræning, mens der er træningsmaskiner, der både giver god konditions- og muskeltræning. Det gælder for eksempel for romaskinen og crosstraineren.

Find den bedste træningsmaskine

Vi stiller skarpt på de forskellige træningsmaskiner herunder og deler blandt andet gode råd til montering og placering af maskinen. Vi har også testet flere populære træningsmaskiner, så du kan finde den bedste model til netop dit behov:

Løbebånd til hjemmebrug

Der er mange fordele ved at løbe på et løbebånd derhjemme i stedet for udendørs. I den mørke og kolde del af året tilbyder indendørs løb både tryghed og komfort. Du slipper for det glatte underlag, mørket og de lave temperaturer.

Løbebåndet er grenspecifikt og henvender sig til de brugere, der ønsker at træne løb eller gang.

Fordele ved et løbebånd

For motionister, der døjer med irriterede luftveje, giver udendørs løb ofte en nedsat præstation sammenlignet med indendørs løb. I sommerhalvåret er forklaringen pollen, men om vinteren er det den kolde og tørre luft, der er sværere at indånde.

Der er også nogle former for løbetræning, der passer bedre på et løbebånd end løbeturene udenfor. For eksempel er bakkeintervaller, altså træning, hvor du hæver og sænker hældningen, meget lettere på et løbebånd. Så er du heller ikke afhængig af at bo i et område med terræn i nærheden.

Et andet eksempel er løbetræning, hvor du gerne vil løbe med en fast hastighed. Det ønskede tempo kan du nemt indstille på løbebåndet.

Overvejelser før dit køb

Inden du køber et nyt løbebånd, bør du sikre, at du har plads nok til det derhjemme. Løbebånd er tunge og kan være besværlige at stille væk igen. Bor du i lejlighed, er du også nødt til at tage hensyn til underboer. At løbe på et løbebånd larmer mere, end man tror.

Du bør også sikre dig, at løbebåndet har alle de funktioner, du skal bruge i din træning. Stemmer hastighed, acceleration og hældning overens med den træning, du ønsker? Et dyrere løbebånd er som regel tungere, men har ofte også betydeligt bedre affjedring, evne til at øge og sænke hastigheden hurtigt og flere forskellige træningsprogrammer.

Montering og placering

Løbebånd er ofte lettere at montere end andre maskiner, og de leveres normalt i ét stort kolli. Men vi vil gerne minde om, at løbebånd oftest er meget tunge, og en maskinvægt på over 100 kg er ikke usædvanligt for et premium-løbebånd. Så her skal man være mindst to stærke personer for at løfte løbebåndet på plads på en sikker måde.

I vores test af løbebånd hjælper vi dig med at vælge den model, som passer bedst til dig.

Her er nogle udvalgte populære løbebånd:

Gåbånd til hjemmebrug

Et gåbånd minder meget om løbebåndet, bare i en noget nedskaleret version. Og sammenligner vi de to typer motionsbånd, så er gåbåndet både mindre, lettere og billigere end løbebåndet - men det er omvendt også mere begrænset i forhold til hjemmetræning.

Hvis du ved, at du hellere vil gå og jogge frem for at løbe og har du ret begrænset plads derhjemme, kan et gåbånd være noget for dig. Nogle gåbånd kan klappes sammen og stilles væk. Mere avancerede modeller har lettere træningsprogrammer og pulsmåler.

Gåbånd er let at montere og er ikke nær så tungt som et løbebånd, men for en sikkerheds skyld er det alligevel godt at være to, når der skal flyttes på.


Motionscykel til hjemmebrug

Motionscyklen er den mest klassiske træningsmaskine til hjemmet og er stadig meget populær i de danske hjem. Det er egentlig ikke så underligt, for motionscyklen har en række egenskaber, der gør den til et udmærket træningsredskab derhjemme.

Motionscyklen træner både hjerte og lunger samt ben og bagdel. Og så er den effektiv til at forbrænde kalorier og nok den type træningsmaskine, der fylder mindst. Med sin variable modstand kan motionscyklen bruges til både let og tung træning.

Cyklens stel bærer din kropsvægt, så både knæ og led bliver skånet sammenlignet med gang eller løb. Det gør motionscyklen ekstra populær hos overvægtige og ældre, men også til rehabilitering. Den er også meget populær at bruge til opvarmning inden styrketræning. Cyklen kommer i ét kolli og er let at montere. For det meste er det nødvendige værktøj inkluderet i pakken.

I vores test af motionscykler hjælper vi dig med at vælge den model, som passer bedst til dig.

Her er nogle udvalgte populære motionscykler:

Spinningcykel til hjemmebrug

En spinningcykel er en mere sporty og lidt kraftigere udgave af en motionscykel. Den er designet til at kunne tåle en højere belastning, give mulighed for hurtigere skift mellem forskellige stillinger og kunne gennemføre mange ændringer i modstanden.

Cyklen har normalt flere indstillingsmuligheder for sadel og styr end en motionscykel, og modstanden regulerer du oftest manuelt. Den er primært konstrueret til at køre intensiv cykeltræning med fokus på konditiontræning samt styrke i ben og baller. Spinningtræning er ofte baseret på, at man ofte ændrer stilling og modstand under træningen.

Spinningcyklen er mest målrettet brugere, der er vant til at cykle på landevej eller plejer at lave spinningtræning med en instruktør i træningscentret. Nøjagtig som motionscyklen leveres den i ét kolli, og man kan nemt samle spinnincyklen på egen hånd.

I vores test af spinningcykler hjælper vi dig med at vælge den model, som passer bedst til dig.

Her er nogle udvalgte populære spinningcykler:

Crosstrainer til hjemmebrug

Er du på jagt efter en skånsom træningsmaskine, der er effektiv til både konditions- og muskeltræning, så kan crosstraineren være et oplagt valg. Dine bevægelser på en crosstrainer minder om langrend, som er godt for knæ og led, alt imens det giver effektiv træning til resten af kroppen.

Crosstraineren er nøjagtig som løbebåndet tungt og svært at stille væk. Det betyder, at du skal sørger for, at du har plads nok, der hvor du har tænkt dig at bruge træningsmaskinen.

Overvejelser før dit køb

I grove træk bør du tage stilling til, hvor mange penge du vil spendere? Og om crosstraineren skal være baghjuls- eller forhjulstrukket?

Baghjulstrukne crosstrainere har en noget højere q-faktor, hvilket betyder, at benene er placeret lidt længere fra hinanden i forhold til de forhjulstrukne modeller. Det øger belastningen på benene, og dine bevægelser på maskinen minder om stavgang. Med svinghjulet foran kommer benene tættere på hinanden, hvilket mindsker belastningen på knæ og led og giver en skridtbevægelse, der minder mere om langrend.

Langt de fleste crosstrainere er udstyret med diverse træningsprogrammer og pulsmåler. Og så er det et ideelt valg, hvis du er på jagt efter en skånsom træningsmaskine til effektiv træning, uanset om målet er fedtforbrænding, forbedret kondition eller større muskler.

Montering og placering

En crosstrainer leveres for det meste i ét stort kolli og er forholdsvis let at montere. Er du handy og uden ti tommelfingre, kan du godt klare det på egen hånd med en velassorteret værktøjskasse ved din side - men regn med, at det kan tage et par timer.

De større dele på crosstraineren plejer at være formonteret, så det er arme, pedaler og træningsskærmen, der mangler at blive monteret. Vi anbefaler, at du samler crosstraineren i nærheden af det sted, den skal bruges, da den for det meste er tung og uhåndterlig at flytte på.

I vores test af crosstrainere hjælper vi dig med at vælge den model, som passer bedst til dig.

Her er nogle udvalgte populære crosstrainere:

Romaskine til hjemmebrug

Vil du gerne forbedre din kondition? Og samtidig trimme dine muskler? Så er romaskinen lige en træningsmaskine for dig!

Ro-bevægelserne er meget skånsomme for kroppen, alt imens de aktiverer alle de store muskelgrupper. På den måde er træning med en romaskine en fremragende træningsform til både konditions- og muskeltræning.

Teknikken er afgørende

Men for at få så meget ud af din træning som muligt, anbefaler vi, at du bruger tid på at lære den rigtige roteknik. Det mindsker skaderisikoen og giver dig en mere effektiv træning.

Du kan finde mange gode instruktionsvideoer på YouTube, som pædagogisk viser, hvordan en god robevægelse skal se ud. En af de videoer er blandt andet den her:

Der er stor forskel på romaskinerne i de nederste prisklasser og dem i premium-segmentet. Netop fordi forskellen er så stor, anbefaler vi, at du undgår de allerbilligste modeller og gerne går tusinde kroner op for at få en betydeligt bedre maskine, der holder i mange år.

Men romaskinen er den helt rette træningsmaskine til dig, hvis du er ude efter et komplet træningsredskab til både konditions- og muskeltræning. Her brillerer crosstraineren!

Montering og placering

En afgørende fordel ved romaskinen er for mange, at den for det meste ikke fylder så meget. Du bør tænke over, at modeller, der kun har luftmodstand, har et ret højt lydniveau svarende til en støvsuger. Det kan forstyrre, hvis du eller andre for eksempel gerne vil se fjernsyn, mens du træner.

En romaskine leveres normalt i et eller to kolli. De mest komplicerede dele plejer at være formonteret, så alle nemt kan montere de resterende dele på egen hånd.

I vores test af romaskiner hjælper vi dig med at vælge den model, som passer bedst til dig.

Her er nogle udvalgte populære romaskiner:

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os