Opdateret
Høretelefoner findes i alverdens designs og forskellige typer. Skal det være in-ear, on-ear,over-ear eller måske open-ear? Der er fordele og ulemper ved dem alle, og dit valg kommer ofte an på dine præferencer og dit formål. Vi guider dig til det rigtige valg.
Du køber ikke (kun) et par høretelefoner. Du køber lyd – lyd, som ikke skal deles med andre. Og gå gør det jo heller ikke noget, at dine hørebøffer er komfortable, pæne og giver dig den frihed, du ønsker.
De trådløse høretelefoner er absolut de mest populære. Bluetooth giver dig frihed til at tage din lyd med dig overalt – men ledningen er ikke helt død. Høretelefoner med ledning kan have sine fordele.
De 4 typer høretelefoner sidder forskelligt på dit øre og hoved, og de henvender sig lidt til forskellige formål.
Vi gennemgår fordele og ulemper ved de 4 typer høretelefoner, og kommer med forslag til høretelefoner til løb, fitness, arbejdet og til skolen/studiet.
Læs med og få styr på, hvilke høretelefoner du skal vælge.
In-ear er blevet utrolig populære. De mest genkendelige in-ears er de hvide Airpods fra Apple – på afstand ligner de et lille stykke tavlekridt i øret.
In-ears kommer dog i mange varianter, farver og prisklasser. Fælles for In-ear høretelefoner er, at de passivt reducerer støj som et par ørepropper.
De fleste in-ears har også aktiv støjreducering (noise cancellation). Du kan læse mere om noise cancellation længere ned i artiklen.
Fordelene ved In-ear høretelefoner:
Ulemperne ved in-ear høretelefoner:
Der medfølger normalt 2-3 silikonedutter, så du kan tilpasse høretelefonerne til størrelsen af dine øregange. Men vær opmærkom på, at dine øregange har brug for frisk luft og en pause efter et par timer.
In-ears til sport har normalt en lidt strammere pasform, så de ikke falder ud. Derudover er de ofte ekstra modstandsdygtige overfor sved og en regnbyge.
Her er nogle af de mest populære in-ear høretelefoner:
Modsat in-ear, så sidder on-ear høretelefoner direkte på ørerne. Det er altså en slags mellemting ,og det har naturligvis også sine fordele og ulemper.
Fordelene ved on-ear høretelefoner:
Ulemperne ved on-ear høretelefoner:
On-ear høretelefoner er til dig, der gerne vil undgå at have noget siddende inde i øregangen, men samtidig vil have et par høretelefoner, der ikke fylder alt for meget.
Her er nogle af de mest populære on-ear høretelefoner:
Et par over-ear høretelefoner dækker hele øret – og af den grund kaldes de også ofte for hørebøffer.
Fordelene ved over-ear:
Ulemperne ved over-ear:
Kopperne/hætterne på over-ear høretelefoner kan være mere eller mindre åbne:
Over-ear høretelefoner er til dig, der går op i lyd og komfort. Den fysiske størrelse giver nemlig mulighed for større og bedre lyd-komponenter.
Er du til lange lyttesessioner af din yndlingsmusik, skal du se en god film uden at vække din partner eller vil du kunne lukke støj ude?
Så er over-ears det rette valg for dig.
Her er nogle af de mest populære over-ear høretelefoner:
Open-ear er en nyere teknologi kaldet bone conduction.
Tænk på, at al lyd skabes af vibrationer i luften.
Traditionelle højttalere (og høretelefoner) vibrerer i forskellige frekvenser. Trommehinden i dine ører påvirkes tilsvarende af vibrationerne, som får de små knogler i ørerne til at bevæge sig. Og nu vil din hjerne vil opfatte det som lyd.
Open-ear – Bone conduction sender mikroskobiske vibrationer mod dine kindben. De små** vibrationer forplanter sig** direkte til de små knogler bag trommehinden, og på den måde kan du høre lyden. Og samtidig kan du høre dine omgivelser på helt almindelig vis.
Fordelene ved open ear – bone conducting høretelefoner:
Ulemperne ved open ear – bone conduction høretelefoner:
Open ear er ofte målrettet mod udendørs sport i trafikken, hvor du skal være opmærksom på bagfrakommende trafik med mere. Løb, cykling og rideture kunne være gode eksempler. Men open-ear er også god på arbejdspladsen i miljøer, der kræver din fulde opmærksomhed på omgivelserne.
Her er et par gode bud på open-ear høretelefoner med bone conduction:
Hvis du trives godt i stilhed og ikke vil forstyrres af udefrakommende lyde, så er der hjælp at hente med active noise-cancelling (ANC) – aktiv støjreducering.
Noise-cancelling forudsætter en ret tætsluttende og lukket konstruktion af høretelefonerne, som passivt holder lyde ude.
Den aktive del af støjreduceringen opnås ved, at høretelefonerne “lytter” til dine omgivelser og udsender en tilpasset modsat lyd inde i høretelefonerne. I praksis er lyden der altså stadig – den bliver bare modarbejdet af en anden lyd, og derfor kan dine ører ikke opfange lyden.
Det er lidt som at snyde dine ører… men det virker utroligt godt.
Det kan blive svært at finde ét headset, der dækker alle former for aktiviteter, så her kommer lidt forskellige populære bud efter aktivitet:
Træning = bevægelse og sved. Især til træning er det vigtigt at undersøge, om dine høretelefoner kan tåle den salte sved – og om de kan gøres rene bagefter.
Men høretelefonerne skal også sidde godt fast, mens du træner.
Helt generelt sagt så erin-ears eller open-ears de bedste til løb.
Her får du et par gode høretelefoner til løbeturen.:
I fitnesscentret er det for det meste løbebåndet, som kan drille i forhold til dit valg af høretelefoner.
Når du tager sæt på maskinerne, så kan det naturligvis godt give en del sved på panden (og omkring ørerne), men det er alligevel begrænset.
Så du kan sagtens lukke musikken fra fitnesscentrets højttalere ude med et over-ear headset. Men måske synes du bedre om in-ears eller on-ears.
Når du skal koncentrere dig – eller bare gerne vil nøjes med at høre din egen foretrukne musik, så er det guld værd med et par tætsluttende, komfortable og støjreducerende høretelefoner.
Støjreducerende In-ears er diskrete, men lang tids brug kan være problematisk. Et sæt over-ears kan være en mere behagelig oplevelse.
Et sæt støjreducerende over-ears er fantastiske, når du vil kunne fokusere på dine egne opgaver i lang tid ad gangen. Omvendt kan du let miste følingen med dine omgivelser.
In-ears er diskrete, men de kan føles mindre behagelige efter flere timers brug.
Open-ear er et utraditionelt bud til dig, som skal kunne følge med i dine omgivelser og svare på dine kollegaers spørgsmål. Men open-ear er også til dig med øreproblemer, det åbne design tillader naturlig ventilation af dine øregange. Men du kan alligevel lytte til podcasts og musik ... eller tale i telefon.
Fordelene ved trådløse høretelefoner er helt åbenlyse.
Med Bluetooth kan du lade telefonen ligge helt op til 20-40 meter væk fra dine høretelefoner (afhængig af version og dine enheder).
Du skal altså ikke bøvle med en sammenfiltret ledning og ledningens begrænsede rækkevidde (normalt omkring 2 meter).
“Der da ingen, der vælger høretelefoner med ledning (længere)?”
Jo, det er der faktisk – og det er der primært tre årsager til:
Har du brug for hjælp til at tilslutte dine trådløse høretelefoner, så har vi også en guide til det.
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.