1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Kom nemt i gang med din egen køkkenhave

PriceRunner

Uanset om du har din egen have at gå i gang med eller må begrænse dig til de muligheder, som en altan kan tilbyde, så kan man altid dyrke noget. Og det behøver hverken at være dyrt eller svært. Vi har talt med Underbara Clara, som har delagtiggjort os i sine tips både til at lykkes – og til at have det sjovt med dyrkningen derhjemme.

Kom nemt i gang med din egen køkkenhave

5 ting at tænke på, inden du går i gang med din køkkenhave

Clara Lidström er blogger og influencer, og fortæller om sit liv og sin viden fra sit hus, der nu er blevet til en lille gård, et stykke uden for Umeå i det nordlige Sverige. Hun skriver ofte om haven og dyrkning og har en masse tips, hvis man er nybegynder, men har lyst til at prøve.

Vi har talt med Clara og fået tips til, hvordan man nemmest kommer i gang med sin egen køkkenhave.

1. Tilpas køkkenhaven efter forudsætningerne

Hvor meget man kan dyrke derhjemme afhænger naturligvis af, hvor meget plads man har at gøre godt med. Drejer det sig om nogle krukker på en altan eller har man en hel parcelhushave til rådighed?

Men i bund og grund er princippet egentlig det samme, uanset hvor meget plads man har til at dyrke sine planter. På en måde må man tænke i mindre målestok, enten færre af hver plante eller at vælge det, man helst vil dyrke.

Jeg synes, at man skal være ærlig over for sig selv: Hvad er det man synes er sjovt ved en have? Er det den færdige blomsterpragt eller synes man det er sjovt at nusse om planterne og se dem vokse op fra frø? Clara Lidström

Hvis man er typen, som ikke synes det er sjovt at sætte frø og passe en masse små planter, mens de gror, så er det ikke snyd at vente til senere på sæsonen og købe færdige planter. Det meste, lige fra peberfrugtplanter til salat, kan købes som færdige planter at sætte i jorden, som man derefter hurtigt kan få glæde af.

2. Det skal være sjovt at dyrke selv

Det kan koste lidt mere at købe færdige planter eller blomster at sætte ud. Men har man størst glæde af slutresultatet, og budgettet har plads til indkøbene, så kan man godt opnå sin havedrøm for sommeren uden at skulle arbejde for det i flere måneder.

Hvis du ikke synes det er sjovt at passe en masse små planter i en vindueskarm i flere uger – så drop det!

Find frem til et rimeligt ambitionsniveau, og fald ikke i fælden med at lægge for hårdt ud.

Hvis det bliver for meget, så man ikke kan følge med, noget går galt med planterne, måske glemmer man at vande en uge, så er det ikke længere så sjovt, som det burde være. I stedet bliver det noget, man bliver træt af. Derfor er det vigtigt at tage udgangspunkt i sine egne forudsætninger, både når det gælder økonomi og energi.

3. Brug foråret til planlægning

Det kan måske lyde lidt overdrevet at planlægge, hvad man vil dyrke i sin egen køkkenhave. Men det betyder for det første, at man kan optimere sin have, kolonihave eller altandyrkning bedre. Det betyder også, at når vejret rent faktisk tillader, at man kan komme i gang, så kan man gå direkte til det sjove.

Skal man dyrke grøntsager, kan man allerede først på foråret sætte sig ned og lægge en plan for, hvad der skal sættes i hvilken jord, hvilket kræver mere omtanke, end man måske skulle tro.

For grøntsager er det sådan, at man er nødt til at flytte planterne, så man for eksempel ikke altid dyrker kartofler det samme sted, men sørger for at ændre placering.

Når man har planlægningen på plads, så er det tid til at begynde at bestille frø. Sæt dem man vil forspire, såsom chili, tomatplanter, peberfrugt, kålplanter og agurker – som alle har bedst af at få lov til at vokse sig stærke indendørs.

4. Vær ude i god tid – sørg for indendørs forspiring

Hvornår dyrkningssæsonen starter, afhænger naturligvis af klimaet. Men faktisk behøver man ikke at vente på, at temperaturen udenfor skal være rigtig, inden man går i gang. Man kan begynde meget tidligere end det – ved at forspire indendørs.

Man kan faktisk begynde meget tidligere på sæsonen, end man skulle tro. Selv heroppe. hvor jeg bor, hvor der stadig kan ligge to meter sne.

At forspire betyder, at man starter dyrkningen indendørs. Sæt frøene i jord, og lad dem gro i lys og varme.

Når man så kommer lidt længere ind på foråret, så har frøene vokset sig til lidt større planter, som man kan sætte ud i køkkenhaven med jord og det hele. Det gør desuden planterne mere robuste og giver dem en bedre chance for at modstå ukrudt. På den måde har man et stort forspring, når først dyrkningssæsonen går i gang.

5. Undgå de mest almindelige fejl

Som med alt andet er der også almindelige begynderfejl inden for køkkenhaver:

  • At man køber for mange frø hjem – start i det små, indtil du finder ud af, hvor seriøs du er med din egen dyrkning af ting og sager.
  • At man sår alt for mange frø – nøjes med at sætte nogle enkelte frø af hver slags.
  • Stol på udnyttelsesgraden. De fleste frø udvikler sig til en plante, så man behøver ikke at så ekstra.
  • Så i omgange, så alt arbejdet med omplantning ikke bliver samtidigt, og så du har en omgang i reserve, hvis noget går galt med den første.
  • Smid ikke de frø ud, der bliver til overs – læg dem i en bunke i fryseren, og gem dem til næste år.

Gode ting at have, hvis du vil begynde at dyrke selv

Basisudstyret til at komme i gang med at dyrke selv behøver ikke at omfatte mere end frø, jord og noget at plante i. Hjemmedyrkning behøver slet ikke at blive en dyr omgang. Ofte har man allerede ting derhjemme, som kan bruges, især til forspiring.

Underbara Claras tips til hobbydyrkere er at gøre det så nemt som muligt.

Man kan dyrke i afklippede mælkekartoner, man kan dyrke i gamle plasticbøtter eller i plasticbakkerne med låg, der anvendes til vindruer.

Det er dumt at begynde med at købe en masse udstyr, inden man overhovedet ved, om man får brug for det eller har fundet ud af, om man egentlig synes det er sjovt at dyrke sine egne grøntsager.

Hvis man allerede er i gang med sin egen køkkenhave og kan mærke, at interessen holder ved, så findes der nogle produkter, som Clara beskriver som ekstra gode.

Airam 4711773 Plantlights 9.5W E27

Plantebelysning

Hvis man vil så sine frø selv, men ikke har et rigtig godt sted med masser af sol, hvor man kan gøre det, så foreslår Clara Lidström, at man investerer i plantebelysning, der kan stå tændt.

Billigst hos

79 kr.
Sammenlign priser
Gardena Micro-Drip-System NatureUp Basic Vertical Set

Planteholder

Hvis man ikke har en velegnet vindueskarm (eller hvis alle vindueskarmene der får sol allerede er fyldt med planter og spirende frø), så kan det være smart med en plantebænk eller lignende at stille planterne på.

Billigst hos

Sammenlign priser
Nelson Garden Mini Greenhouse Rootmaster

Spirekasse

En spirekasse eller et minidrivhus er en nem og hurtig måde at så frø. Så har man sine frø samlet og kan nemt tage planterne op med jord omkring, når det er tid til at plante dem ud, direkte i jorden eller i en større potte.

Billigst hos

Sammenlign priser
Gardena Combisystem Fugerenser På Skaft 3001

Redskaber til at fjerne ukrudt

Jo mere interesseret og jo større viden man får, desto mere finder man frem til de steder, hvor det er værd at lægge nogle penge på godt udstyr. Hvis man dyrker haven i større udstrækning, bliver det hurtigt besværligt uden gode redskaber til at fjerne ukrudt.

Billigst hos

Sammenlign priser
  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os