Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Guide: Bliv klogere på mundbind og hvordan de fungerer

Profilbillede
Opdateret 5. marts 2020

Mundbind er udsolgt i store dele af verden, og der er opstået forvirring omkring hvornår og hvordan de skal bruges. Bliv klogere på, hvordan mundbind egentlig fungerer og de forskelle der er.

Derfor vil alle købe mundbind lige nu

Mundbind, åndedrætsmasker eller ansigtsmasker er alle ord, der har været på manges læber her i begyndelsen af året. Det skyldes spredningen af den ny coronavirus COVID-19.

Selve fænomenet med at tage mundbind på i det offentlige rum kan føles fremmed for os i Europa, men i mange lande i Asien har det været ganske almindeligt i mange år. Selvom nogle bruger mundbind for at undgå luftforurening i de større byer, tænker nogle fejlagtigt, at de også bruges til at undgå at blive smittet med forskellige sygdomme.

Men faktisk handler det mere om at passe på sine medmennesker og ikke at risikere at smitte dem, når man er forkølet. Samtidig er der en stigning i brugen af ansigtsmasker ved større sygdomsudbrud. Det så vi både under fugle- og svineinfluenzaen, og nu også med spredningen af COVID-19.

Hjælper mundbind mod coronavirussen?

Det korte svar er: Nej. For at uddybe det lidt mere, så handler det om, hvordan forskellige vira spredes. En luftbåren virus kan smitte gennem indånding, men den virus, der er tale om lige nu, er ikke luftbåren. COVID-19 smitter gennem tæt kontakt person-til-person og ved såkaldt dråbespredning – det er lægerne enige om.

Kropskontakt eller kropsvæsker fra eksempelvis hoste eller nys spreder virussen fra smittebæreren. Viruspartikler går efter slimhinderne, så af den grund er det en god idé at undgå at røre ved sit ansigt.

Mundbind kan derfor give en falsk tryghed, som muligvis kan få dig til at forsømme den generelt vigtige og korrekte hygiejne. Det handler om at være omhyggelig med at vaske sine hænder ofte og korrekt og eksempelvis ikke at klø eller pille sig i næsen, i munden eller ved øjnene.

Sådan fungerer mundbind

Har man et mundbind eller åndedrætsværn, kan det stadig være godt at vide, hvordan de fungerer, og hvornår de kan bruges for at opnå en god effekt.

Hvis der eksempelvis opstår brand i området, som kan irritere luftvejene, kan det være et godt produkt at have. Samme gælder i forhold til støvmasker, hvis du eksempelvis saver i gipsplader under en renovering i hjemmet og vil undgå at indånde støvet.

Der er faktisk samme regler for de ansigtsmasker, som man bruger ved renoveringsarbejde, som dem nogle bruger for at undgå at indånde forurening og udstødningsgasser. Det hele er nemlig baseret på et sæt regler og standarder, der klassificerer de forskellige mundbind efter hvor mange partikler, de opfanger.

I Europa hedder klassificeringerne FFP (det står for ”filtering facepiece”, filtrerende ansigtsmaske) og findes i tre klasser:

  • FFP1 opfanger 80% af de omgivende partikler
  • FFP2 opfanger 95% af de omgivende partikler
  • FFP3 opfanger 99% af de omgivende partikler

Kort sagt handler det om, hvordan små partikler kan blive opfanget af en ansigtsmaske. Jo tættere filteret er, jo mindre partikler kan det opfange. Almindelige mundbind falder altså udenfor de klassificeringer.

Hvor længe kan maskerne så bruges?

Både luften, du indånder, og den, du ånder ud igen, er med til, at masken bliver tilstoppet efter et stykke tid og derfor skal udskiftes.

  • Engangsmasker kasseres ganske enkelt og erstattes af en ny, og det fremgår af emballagen, hvor længe de bør bruges.

  • Flergangsmasker med udskiftelige filtre har også en defineret brugstid. Afhængigt af modellen skal du enten udskifte filteret med et nyt, når det er brugt, eller vaske det i henhold til instruktionerne, hvis filteret er beregnet til det.

Uanset hvilken slags, du har, er det vigtigste, at du læser instruktionerne for det pågældende produkt. For åndedrætsmasker med udskiftelige filtre kan det variere meget mellem produkterne, hvor længe de kan bruges, før filteret skal udskiftes. Mere enkle masker med udskifteligt filter kan måske bruges i hundrede timer, mens mere solide masker måske skal have udskiftet sit filter efter en uge.

Forskellen er altså stor mellem de forskellige modeller, så det er op til dig at sørge for, at udstyret fungerer, som det skal.

Mest efterspurgte produkter

Selvom mundbind er udsolgt overalt – både hos butikker og producenter – så er der for tiden en intensiv produktion af flere masker. Det er sandsynligt, at mange går direkte til sundhedsvæsenet.

Men skulle der komme flere ansigtsmasker og mundbind i handlen til den almindelige forbruger, så er følgende produkter blandt dem, der har været mest efterspurgt de seneste uger:

3M 9332 FFP3 Støvmaske

3M Face Mask

Maske med ventil med åndedrætsbeskyttelse i FFP3-klassen.

Billigst hos

Sammenlign alle priser
3M 9332 FFP3 Støvmaske 10 Stk.

3M FAura 9332

Maske med ventil og FFP3-klassificeret, som beskytter mod cementstøv, støv og partikler.

Billigst hos

Sammenlign alle priser
Ox-On Støvmaske FFP2NR D Basic 20 Stk.

Ox-On Mask FFP2NR

Filtrerende ansigtsmaske i FFP2-klassen med indstillelig næsebro.

Billigst hos

Sammenlign alle priser
Otto Schachner Støvmaske 420700 FFP2-V NO D 12 Stk.

OS Støvmaske med ventil FFP2-V

Maske i klasse FFP2 med udåndingsventil, 12 stk.

Billigst hos

Sammenlign alle priser

Flere tips og gode råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side. Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse influenzatider.

Læs flere guides og tips

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.