Opdateret
Internet og netværk via kabel. Ja, en ledning er vel en ledning, ik'? Nej, sådan er det selvfølgelig ikke. Selvom stikket er det samme, er der forskelle og mere end man kan se med det blotte øje. Vi hjælper dig, så du kan vælge det rigtige netværkskabel og sikre en stabil, sikker og lynhurtig internetforbindelse.
UTP og FTP. CAT6, CAT7, CAT8. Et netværkskabel er vel et netværkskabel?
Hvis bare det var såvel. Men det er ikke helt så enkelt.
Hvis du har en kasse fyldt med forskellige ledninger og kabler (det er næsten en klassiker) og finder nogle gamle ethernetkabler, så er der en chance for, at du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis du bruger et af dem og ikke et nyt kabel. Eller et netværkskabel af den rette type, for den sags skyld.
Men hvordan finder jeg det rette netværkskabel til mit behov? Du kan for eksempel læse den her guide, hvor vi gennemgår de forskellige typer og betegnelser inden for netværkskabler.
De her forkortelser kommer du helt sikkert til at støde på, hvis du dykker ned i udvalget af netværkskabler.
Lad os starte bagfra:
Ethernetkabler fås kun som "Twisted Pair", så derfor er det første bogstav mere interessant, når man skal skelne de forskellige typer fra hinanden.
U står for "Unshielded" og betyder, at kablerne ikke har anden beskyttelse mod interferens end at de er snoede. Fordelen ved det er, at kablet bliver billigt. Og faktisk fungerer UTP ofte fint i et almindeligt hjem eller på et mindre kontor, hvor der ikke er så meget, der forstyrrer.
F'et i FTP står for "Foiled" og betyder, at lederne også er udstyret med en folie omkring, hvilket beskytter bedre mod interferens, end UTP gør.
STP er en lidt mere sofistikeret variant, hvor man ikke kun beskytter de snoede par, men også hvert enkelt par.
Så for at opsummere: UTP er et uskærmet kabel, mens både FTP og STP netværkskabler er skærmede.
Ethernetkabler fås i forskellige varianter, der alle starter med 'Cat' og så efterfølges af en anden værdi. 'Cat' er en forkortelse for kategori (category på engelsk), og jo højere tal der står bagefter, desto nyere er kablet.
De ældre kabler har forskellig kapacitet og hører fortiden til.
Ja, faktisk er selv Cat 5-kabler en forældet standard i dag, selvom en nyere variant af typen (det er den, der hedder Cat 5e) stadig kan betragtes som aktuel.
Lad os starte med at kigge på den:
Cat 5e (hvor e'et står for "enhanced" – "forbedret" på dansk) understøtter hastigheder op til 1 Gbps. Det er tilstrækkelig meget til, at kablet kan bruges til de fleste opgaver, man som forbruger kaster sig ud i.
Cat 6 er den mest udbredte standard i dag. Her får du en båndbredde på 250 MHz. Det vil sige, at du kan komme op på hastigheder omkring 10 Gbps. Kablet er dog begrænset til 55 meter, hvis du vil op i den hastighed.
Cat 6a har et 'a' i sin betegnelse, og det står for "augmented" (forstærket på dansk). I den her sammenhæng betyder det, at Cat 6a-kablet kan klare hastigheder på 10 Gbps selv med længere kabler (op til 100 meter).
Cat 7-kabler kan også håndtere op til 10 Gbps, men de er primært beregnet til datacentre eller serverparker. Det er derfor ikke hos alle butikker, du lige finder den type netværkskabel.
En nyere variant med navnet Cat 7a kan give dig hastigheder på op til 40 Gbps.
Cat 8 er den nyeste standard og kan levere 40 Gbps på op til 100 meters afstand. Så hvis du vil fremtidssikre en fast kabelinstallation, kan det være værd at kigge nærmere på Cat 8.
Vil du gerne tilslutte din computer, TV'et eller en anden enhed direkte til routeren?
Eller skal du installere en netværksswitch for at opsætte et netværk af computere?
Så skal du bruge et netværkskabel. Dem er der heldigvis mange af. Sådan som vi har gennemgået herover. I forskellige længder og til forskellige formål.
Hos PriceRunners kan du sammenligne butikkernes store udvalg af netværkskabel og finde det bedste produkt til dine behov.
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.