Opdateret
God håndhygiejne er selvfølgelig vigtigt i hverdagen - især i disse tider. Men hvad så med de genstande, vi bruger mest? Det kan være mindst lige så vigtigt at holde din mobiltelefon ren. Her får du vores gode råd til en ren telefon.
Der er ikke ligefrem mangel på hverken gode råd om håndhygiejne, eller hvad manglende hygiejne kan medføre for tiden.
Vi vil selvfølgelig ikke bidrage til ekstra uro, men du bør naturligvis også tænke over hygiejnen for de genstande, du bruger mest. Faktisk kan din telefon have flere bakterier på sig end et toiletbræt, så der er altså en hel del bakteriebefængte sager, der kan sætte sig på den.
Eftersom mobiltelefonen er den genstand, vi måske rører mest ved i løbet af dagen, er det selvfølgelig vigtigt at holde den ren, især i disse tider med pandemi og lockdown. Det er faktisk så aktuelt, at Apple selv har opdateret sine anbefalinger om, hvordan en iPhone skal holdes ren.
De fleste mobilproducenter har ret ens instruktioner i, hvordan du skal holde din telefon ren. Uanset om din telefon er vandtæt eller ej, er den generelle anbefaling, at man kun tørrer telefonen af med en fugtig klud. At skylle telefonen under rindende vand anbefales normalt ikke (vandtæthed eller ej).
De fleste producenter fraråder brug af rengøringsmidler. Det gælder især omkring åbninger i telefonen, såsom ladestik, høretelefonstik og mikrofoner/højttalere. Kraftige rengøringsmidler kan også skade telefonen, eksempelvis ved at opløse plastikdele eller lignende.
Men selvom vand og en fugtig klud generelt er gode tips til rengøring af mobilen, er det ikke ligefrem det mest effektive til at slippe af med bakterier og vira. Så det er på den baggrund, at Apple for nylig opdaterede sine retningslinjer.
De nye anbefalinger fra Apple er som følger:
Du kan bruge 70 % isopropylalkohol eller renseservietter til forsigtigt at tørre de udvendige dele af din iPhone. Undgå brugen af blegemiddel. Sørg for, at der ikke kommer fugt i åbninger, og nedsænk ikke din iPhone i et rensemiddel.
I skrivende stund har vi ikke kunnet finde lignende anbefalinger fra andre mobilproducenter.
Sluk din telefon.
Fjern eventuel oplader, håndfrit tilbehør eller lignende.
Tag et eventuelt cover af telefonen.
Mobiltelefoner i dag ser ret ens ud, da de hovedsagelig består af en stor skærm. Skærmen er også den primære metode til at interagere med telefonen og dermed den del, som kan indeholde flest bakterier. Derfor bør du fokusere på skærmen, når du skal rengøre din mobil.
Begynd med det, som producenterne selv anbefaler: Tør skærmen af med en fugtig klud for at fjerne synligt snavs og pletter.
Brug en mikrofiberklud og rengøringsspray til elektronik. Spray ikke direkte på telefonen, men spray i stedet på kluden, og tør telefonens skærm af med den. Samme metode kan du også bruge til telefonens kameralinser, selvom der også findes særlig rengøringsspray til dem. Gentag det så mange gange, du finder nødvendigt.
Lige i forhold til netop skærmbeskyttelse kan det være en god idé at kigge på sådanne lavet af glas. De bliver ikke så nemt ridsede og tiltrækker derfor ikke snavs og bakterier i helt samme grad som plasticbeskyttelse.
Hvis der opstår den mindste revne i skærmbeskyttelse af glas, skal du selvfølgelig tage den af med det samme for at undgå, at der ophober sig fugt og snavs i revnerne.
Når det gælder telefonens åbninger som højttaler, ladestik og mikrofon, anbefales det at tage telefonen med til en reparatør, som hurtigt kan klare det på en sikker måde. Brug ikke tandstikker eller lignende, da du let kan komme til at beskadige følsomme dele.
Hvis du alligevel vil prøve at gøre ladestik og andre åbninger rene, kan du bruge trykluft på dåse. Det er ikke noget, der anbefales af producenterne, så du gør det på eget ansvar (og det er derfor godt at have telefonen slukket). Følg instruktionerne på produktet, og brug kun små, korte pust på de områder, du vil rengøre.
Har du et cover på mobilen, bør du rengøre det lige så omhyggeligt som resten af telefonen. Husk, at materialer som læder eller blød plast måske ikke er lige så glade for rengøringsmiddel som mobilens glasskærm.
Tør alle sider af telefonen af med en fugtig klud. Vær forsigtig omkring telefonens forskellige åbninger.
Anvend desinfektionsmiddel på en mikrofiberklud for at tørre hele telefonen af. Her skal du selvfølgelig være forsigtig, ligesom med den fugtige klud.
Desværre er der ikke linsebeskyttelse på moderne telefoner. Derfor er det en god idé at holde kameralinserne rene, både af hensyn til bakterier og for at tage skarpe billeder.
Brug en mikrofiberklud og tør forsigtigt.
Spray kluden med rengøringsspray og tør forsigtigt.
Tør linsen af med en tør del af mikrofiberkluden.
Det lyder måske som en selvfølge, men det tåler alligevel en gentagelse, hvad du skal undlade at gøre, når du rengør din telefon.
Brug ikke husholdningssprit, mineralsk terpentin eller andre stærke kemikalier eller rengøringsprodukter.
Spray ikke rengøringsprodukter direkte på telefonen.
Lad ikke coveret sidde på under rengøringen.
Brug ikke kogende vand til at dræbe bakterier.
Tænk over, hvor du lægger telefonen fra dig. Håndvasken på toilettet er måske praktisk, men ikke nødvendigvis det mest hygiejniske.
Anvend håndfri løsninger så meget du kan for ikke at føre telefonskærmen mod ansigtet.
Lån ikke din telefon ud. Hvis en anden skal være med i en samtale, kan du slå højttalerfunktionen til i stedet.
Sidst, men ikke mindst: Det er selvfølgelig endnu vigtigere, at du selv holder en god håndhygiejne, uanset hvor ren din telefon er.
For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side. Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse influenzatider.
Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.
Vi bruger cookies for at tilpasse indhold og annoncer til dig og for at analysere vores trafik. Vi deler oplysninger om din brug af tjenesten med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med oplysninger, som du har delt med dem.