Opdateret
Paddleboard, Stand Up Paddle - eller bare SUP, som det for det meste kaldes er den hurtigst voksende vandsport i verden, og det er ikke uden grund. Alle kan være med, høj som lav – ung som ældre. For det super sjovt og meget lettere, end du måske tror.
Vandsport vokser hele tiden i popularitet, og de seneste år, har særligt SUP boardet taget verden med storm! Konceptet kommer oprindelig fra Hawaii.
Et paddleboard er lige noget for dig, der gerne vil ud på vandet i ro og mag.
Det er jo ikke os alle der har modet (eller lysten) til at fange de store bølger på surfbrættet, rigge windsurferen til eller måske give dig i kast med kite surfing i blæsevejret.
Alt du skal bruge til SUP er et paddelboard, en paddel og tålmodighed til at finde balancen – heldigvis er de fleste SUP boards meget stabile.
På Instagram ser du mest de rolige padleture på spejlblanke søer, fjorde eller strande. Sådan ser det naturligvis ikke altid ud, og en tur på SUP kan sagtens ske i lidt bølger. Men som nybegynder, bør du vælge de stille dage – og helst med på landsvind, så du ikke kommer for langt fra land.
Stand up paddling foregår på et paddleboard. Boardet minder meget om et surfbræt i sin form. Men et surfbræt og et stand up paddleboard (eller SUP, som de oftere kaldes) er mere forskellige, end man lige skulle tro.
Den mest åbenlyse forskel er, at et paddleboard normalt er større end et surfbræt – både i længden og i bredden. Størrelsen øger stabiliteten og din tryghed for at komme tørskoet i land.
For at komme frem på et paddleboard, anvendes en lang paddel. Du kan altså selv komme frem, uden hjælp fra vind og bølger, men vejret spiller også en rolle ved stand up paddling.
Det kan være fristende at købe sit eget SUP-board på nettet med det samme og gå i gang. Men det er en god idé at prøve eller låne et paddleboard først – før du bruger penge på dit eget paddleboard.
Der findes Stand Up Paddle-udlejere rundt omkring i Danmark, og du behøver ikke engang at skulle helt ud til kysten. Stand up paddling kan nemlig også foregå på rolige søer.
De fleste udlejere afholder introduktionskurser på et par timer. Her lærer du det grundlæggende ved stand up paddling;
Du kan selvfølgelig også finde hjælp på YouTube, men kurserne kan være en god måde at prøve kræfter med stand up paddling – så ved du også, om SUP er noget for dig.
Hvis du alligevel beslutter dig for at kaste dig ud i det selv og lære teknikken på egen hånd, så er stand up paddling en gavmild sport for den utålmodige – der skal ikke mange forsøg til, før du får styr på det.
Har du lånt et bræt, lejet et eller måske endda spontant købt et paddleboard, så er det bedst at finde en sø på en vindstille dag. Fokuser på at lære det stille og roligt frem for at kæmpe en sej kamp i modvind.
Et sæt kan være et godt sted at begynde. Så får du det hele med, og ofte til en bedre pris end delene hver for sig.
Så med mindre du er øvet og stiller helt særlige krav til board og paddel, så kan langt de fleste føle sig tilpas med en pakkeløsning.
Man kan få padler i alle prisklasser. Fra de billige varianter af plast til de fjerlette kulfiberpadler.
For en nybegynder, er en justerbar paddel af plast ganske glimrende. Den er lidt tungere end de dyrere modeller af kulfiber, men prisen er væsentlig lettere at håndtere.
Fordelen ved en justerbar paddel:
Længden på padlen kommer helt an på personens højde. Den optimale længde er 20 centimeter længere end din egen kropslængde.
Det kan du let teste før du glider afsted:
Du kan let justere din paddel ude på vandet – hvis du skulle være kommet af sted med en forkert længde.
Padlen til et stand up paddleboard er vinklet fremad. Når padlen sættes ned i vandet, så skal vinklen vende fremad og væk fra dig.
Det er en almindelig begynderfejl at sætte padlen i vandet vinklet mod dig selv. Det virker umiddelbart mest naturligt.
Men du opdager hurtigt, at du ikke får så godt fat i vandet, og så får du en hårdere og mere besværlig tur.
Tænk over, at du skal bøje i hoften og begynde dit paddel-tag så langt fremme på boardet som muligt.
Skaftet på padlen skal være lodret hele vejen, og dit paddel-tag skal afsluttes omkring hælen.
Når du gør det, så opnår du et effektivt træk og skyder en god fart.
Prøv selv – og mærk forskellen!
Hvis du ikke skifter side med padlen regelmæssigt, så vil boardet begynde at dreje. Og det er faktisk lige netop sådan, du drejer – ved at padle på den side, du vil dreje til.
Sæt padlen i vandet langt foran dig, og træk den lodret tilbage. Når padlen er på linje med dine fødder, så tag den op af vandet. Hvis du fortsætter taget, efter padlen passerer foden, så vil du faktisk bremse lidt af farten.
Der er nogle grundlæggende spørgsmål, som det er godt at have styr på, inden du begynder at overvåge priser og købe dit eget SUP-board.
Det første spørgsmål, du bør stille dig selv, er: Hvordan er det, jeg vil padle?
Stand up paddling kan være meget mere end meditative ture på blanke søer. Det kan også være en sport, hvor det er meningen, at det skal gå hurtigt. Du kan også surfe på bølger med dit paddleboard og drømme om rejser til Hawaii... Men begynd med de mere rolige ture (såkaldt "flatwater paddling"). Som nybegynder bør du kigge efter et allround-bræt.
Et allround-board er, nøjagtig som navnet antyder, et paddleboard, der kan bruges til det meste. Allround-boards er brede og stabile, hvilket gør dem ideelle til begynderboards.
Du skal også bestemme dig for, om du vil have et fast board eller et oppusteligt board - et såkaldt iSup (Inflatable Stand Up Paddle board).
Det mest populære valg hos begyndere er den oppustelige variant, og det er der flere grunde til. Et iSup er generelt billigere end et fast board. Det er desuden lettere at opbevare og have med på ture rundt i landet. Men det er også mere følsomt overfor vind og punkteringer.
Det leder os til det tredje spørgsmål, du skal tænke over:
Et fast SUP-board kræver god plads derhjemme (og måske tagbøjler til bilen.
De fleste boards er omkring 3-4 meter lange. Et så stort board er naturligvis svært at tage under armen på turen til vandet, medmindre du er en heldig kartoffel med en grund tæt på vandet.
Det er også få buschauffører, der vil synes om, at du tager det lange bræt med.
Et oppusteligt board kan nemt opbevares i en taske, som ofte medfølger ved købet. På den måde, kan du lettere komme afsted med bus, tog og sågar på cyklen. Det tager cirka 5-10 minutter at pumpe boardet.
På pumpen bør du kunne aflæse lufttrykket i boardet – tjek det anbefalede lufttryk til dit board.
Det kan være en svedig omgang at pumpe det op. Du kan betragte det som lidt opvarmning.
Størrelsen skal tilpasses efter din vægt. Men jo større board, jo mere stabilt vil det føles.
De fleste butikker har tabeller, som du kan tage udgangspunkt. Men du kan jo altid spørge om hjælp.
Du kan let finde et fornuftigt oppusteligt sæt fra omkring 1.000 kroner. Men går du efter et fast board, så stiger prisen markant.
Uanset hvilken type du vælger, så sørg for at sammenligne priser på paddleboards – de kan nemlig variere en hel del. Der findes både artikler og videoer med detaljerede anmeldelser af de fleste SUP'er.
Og hvis du er ude i god tid, så er der ofte rigtig gode tilbud lige efter badesæsonen er slut.
Det er tydeligt, at paddleboarding hurtigt er vokset i popularitet, for der findes i dag udlejere og udbydere af kurser rundt i landet, hvor der er adgang til vand - selv i mindre byer med søer og fjorde.
Blandt andet foreninger, klubber og surfskoler tilbyder kurser og prøvetimer, så du kan altid tjekke med den lokale vandsportforening. Især har mange kajak og surfklubber for længst taget SUP til sig som en sportsgren.
Du kan med fordel være fremsynet og købe dit paddleboard uden for sæsonen
- hvis du altså har tålmodighed til det.
Der er nemlig ofte ret heftige rabatter at hente i butikkerne, som skal nedbringe lagrene løbet af efteråret. De store boards fylder en del på hylderne, og butikken skal sikkert snart til at bestille næste års modeller hjem.
Find dit nye board ved at kigge i kategorien for paddleboards.
Du kan sortere på prisnedsættelser, men du kan også lave en overvågning på netop det paddleboard, som du har i kikkerten. Så får du en notifikation, så snart prisen rammer dit ønskede niveau.
Men du kan mange gange finde et billigt brugt paddleboard på nettet – igen kan du med fordel købe uden for sæsonen.
God fornøjelse med din nye hobby.