1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan laver du din egen babynest - i 11 enkle trin (med billeder)

Oliver Jensen

En babynest - eller babyrede - er et must have til den lille ny og sælges i et stort udvalg hos babybutikkerne. Men hvis du vil sy en selv med en unik kombination af farver og mønstre, behøver det faktisk ikke at være så svært. Vi guider dig til alt det, du bør vide for at kunne sy din egen babynest - trin for trin.

Sådan laver du din egen babynest - i 11 enkle trin (med billeder)

Babygear - sy en babynest

Hvis du er ferm med nål og tråd, kan du nemt sy din egen babynest og sætte dit helt eget præg på babyreden til din lille guldklump. En babynest bruges typisk fra barnet er spæd og omkring seks måneder frem.

Vores håndarbejdsekspert Madelene Sega har udarbejdet en DIY babynestguide - do it yourself.

Så ved hjælp af denne trin-for-trin guide med både tekst og billeder bliver du vejledt i, hvordan du selv kan lave en babynest og får tips til at tilpasse din babynest efter den ønskede anvendelsestid.

Forberedelse – inden du begynder at sy

Det viste originalmønster er gratis, så det eneste, du skal anskaffe, er de materialer, der kræves for at kunne lave sin egen babynest. Venter du tvillinger, kan du selv vælge at lave din babynest ekstra bred, så der er plads til begge børn ved siden af hinanden.

Materialer du skal bruge til at sy en babynest

Materialer du skal bruge til at sy en babynest

  • Stof

Vil du gerne have din babynest i to forskellige farver eller mønstre, skal du købe 1 meter af hver slags stof. Skal babynesten se ens ud over det hele, skal du købe 2 meter af det valgte stof.

Fyldevat er nemmest at købe som metervare på rulle. Til denne babynest-model er der brugt 2,5 meter vat. Hvis man ønsker det, kan man også købe økologisk fyld for at få en babynest, der er fuldstændig økologisk med stof og det hele.

For at kunne trække babynesten sammen skal du bruge en snor eller et bånd, der er 3 meter langt. Vil du pynte med en blondekant omkring din nest, skal du også bruge et par meter af det.

  • Snorestop

Du skal bruge en snorestop, som du kan bruge til at trække snoren igennem i fodenden, så din babynest forbliver trukket sammen. Hvis du i stedet for snor benytter et bredt silkebånd, behøver du ikke snorestop, men kan nøjes med at binde en sløjfe for at trække siderne sammen.

  • Kantbånd

Kantbånd er et bånd, der fastgøres på babynesten af hensyn til snoren/båndet, og som danner en løbegang, som snoren trækkes igennem. Til denne babynest har vi anvendt et skråbånd på 3 meter.

  • Papir

Du skal bruge papir til at tegne mønstret på. Der findes særligt mønsterpapir, men man kan for eksempel også bruge bagsiden af et stykke gavepapir.

Nogle ting at tænke over inden du begynder at sy

  • Vi anbefaler at vaske stoffet, inden du begynder at sy. Dels fordi nogle slags stof kan krympe lidt ved første vask. Dels for at fjerne uønskede kemikalier og andet snavs på det stof, som babyen skal ligge på.

  • Desuden anbefaler vi at bruge bomuldsstof til babynesten. Man kan selvfølgelig bruge andet stof, men bomuldsstof er let at sy i og holder formen bedst ved vask.

  • Eller hvorfor ikke det dynebetræk, der ligger i skabet og ikke længere bliver brugt? At bruge stof, der allerede findes i hjemmet, er genbrug i sin reneste form, da stoffet så allerede er vasket flere gange og dermed blødere i materialet.

  • Det er vigtigt at sørge for, at babynesten bliver ordentligt polstret, så stoffet bliver strakt helt ud. Hvis barnet ender med ansigtet mod en ikke-udstrukket overflade og ikke kan komme væk fra positionen, kan det udgøre en kvælningsfare.

  • Når du er færdig med at sy din babynest, og den er taget i brug og har fået de første pletter, anbefaler vi, at du vasker den på et skåneprogram ved maksimum 40 grader.

Trin for trin – sådan syr du din babynest selv

1. Tegn mønstret op

Praktisk mønster at klippe ud for at sy sin egen babynest

Brug et stykke papir med plads til målene, og tegn mønstret op ved hjælp af en lineal. Gå ud fra målene på billedet. Den her babynest er ret lille med en størrelse, der passer til den første babytid. Ønsker man en større babynest, som kan bruges i længere tid, tilføjes blot 10 cm i længden.

For at få begge sider ens og vinklerne lige, er det en god idé at tegne den ene side op først og derefter folde på midten og klippe efter den side, man har tegnet først.

2. Klip stoffet ud

Enten kan du lægge mønstret direkte på stoffet og derefter tegne på stoffet langs med mønstrets kanter. Eller du kan begynde med at sætte mønstret fast på stoffet med nåle og derefter klippe stoffet ud uden at tegne først. Gør på samme måde med begge stofstykker - det gælder også, hvis du har valgt det samme stof til både for- og bagside.

3. Klip vat ud til bundpladen

Klip vat ud til bundpladen til din babynest

Begynd med at klippe babynestens bundplade ud af mønsterpapiret, så du kan bruge det som skabelon, når du skal klippe fyldevat ud.

Bundens tykkelse er lidt af en smagssag. Klip så mange lag vat, som du synes er passende, og sæt dem sammen med nåle. Det er en god idé at sy nogle sting i bundpladen, så alle lag sidder godt sammen. Det gør også, at de forskellige lag holder sig jævne og glatte.

Det vat, der er tilbage efter at have lavet bundpladen, skal du rulle sammen til en hård pølse, som så senere skal bruges til at fylde babynestens kanter ud.

4. Sy stoffet sammen

Sy stoffet sammen til din babynest

Læg stofstykkerne sammen med retsiderne, altså den mønstrede eller farvede side, mod hinanden, og sæt dem sammen med nåle. Stofstykkerne skal nu sys sammen, men ikke hele vejen.

I bunden skal der stadig være åbent for at kunne lægge vat i. Sy derfor kun ned til enderne, der er markeret på billedet. Brug ligesøm.

5. Sy kantbåndet på

Sy kantbåndet på din babynest

Til denne babynest har vi som kantbånd valgt et skråbånd, der er et bånd med to foldede stykker. Det bruger man til at sy båndet fast.

Sæt båndet fast med nåle på retsiden langs med hele sømmen, hvor stoffet mødes. Båndet kommer altså til at skjule sømmen. Når skråbåndet er syet på, danner det en kanal, som snoren skal føres igennem, så man kan trække babynesten sammen og forme siderne.

Åbn båndet og fold enden ind for at få en pæn kant. Begynd at sætte båndet fast med nåle, hvor sømmen, du syede tidligere, starter. Sy båndet fast med ligesøm.

Sy kantbåndet på din babynest med ligesøm

Fold derefter den anden side af skråbåndet ned, og sæt den fast med nåle hele vejen rundt.

Glem ikke at folde enden af båndet ind for at få en pæn afslutning, og sy enden fast fra oversiden. Nu skal båndet gerne sidde fast hele vejen rundt, og sømmen skal kun være synlig på båndets ene kant.

6. Snoren eller båndet

Sæt en snor eller et bånd fast på din babynest

Uanset om du har valgt at bruge en snor eller en form for bånd, for eksempel et bredt silkebånd, så skal den føres igennem den kanal, som det fastsyede skråbånd danner.

For at gøre det så enkelt som muligt, kan du sætte en sikkerhedsnål fast i enden af båndet og føre det igennem ved hjælp af den.

7. Sy bundpladen fast

Sy bundpladen på din babynest fast

Læg bundpladen ind i babynesten et stykke fra den nederste kant og lige langt fra alle sider. Den nemmeste måde at sikre, at bundpladen ikke kommer til at sidde skævt, er at bruge en lineal til at kontrollere, at den er placeret centralt i stoffet.

Sæt bundpladen fast med nåle, og sy den derefter fast med en ligesøm hele vejen rundt. Ved at sy en søm i kanten af bundpladen sikrer du, at den kommer til at ligge fladt og ikke krøller sig sammen i det ene hjørne, når du vasker babynesten.

8. Fyld babynestens kanter

Stop babynestens kanter

Denne fase i fremstillingen af babynesten kan være en prøvelse for din tålmodighed. Så vi anbefaler, at man holder husdyr, børn og andre potentielt forstyrrende elementer på afstand 😉

Begynd med at rulle dit fyldevat til en hård rulle og før den ind i den ene ende af babynesten. Derefter går det ud på skridt for skridt at lirke vattet hele vejen ud i den anden ende af babynesten.

Der er flere forskellige teknikker til at gøre dette bedst muligt, så vi anbefaler, at du prøver dig frem til du finder den metode, som føles bedst for dig.

9. Sy bunden sammen

Sy bunden sammen på din babynest

Brug en almindelig ligesøm til at sy bunden sammen i den ende af babynesten, som nu er blevet fyldt med vat.

10. Skjul sømmen med et bånd

Skjul sømmen på din babynest med et bånd

For at skjule den lidt rodede og grimme søm kan man sætte et kantbånd over den. Her kan du med fordel bruge et bånd magen til det, du syede kanalen af.

På billedet er det den mørke søm, der viser, hvordan båndet skal sys fast.

11.Bind din babynest sammen

Bind din babynest sammen

Nu er babynesten syet færdig, og det eneste, der mangler, er at forme den til en hyggelig rede, som du kan lægge din baby i. Bruger du et bredt silkebånd, strammer du til og laver en ordentlig knude, som kan afsluttes med en flot sløjfe.

Har du valgt at bruge en snor, er det nu, du kan sætte en snorestop på. Før snorene ind i hver sin snorestop og bind en knude for enden. Sørg for aldrig at have for lange ender af bånd eller snore hængende, da det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Tillykke! Nu har du syet din egen babynest. Godt arbejde!

Babynest for folk med ti tommelfingre

Hvis du vil købe en babynest i en butik, fås de i alle farver, former og til alle priser. Fra enkle og lidt billigere modeller til eksklusive modeller med flotte mønstre. Hvis du vil bestille en babynest online, kan det være en god idé først at se på den i en fysisk butik, da der er stor forskel på størrelse, kanternes tykkelse og stoffets overflade.

Er du ude i god tid, kan man ofte finde en god babynest på udsalg. Babynests forhandles hos alle velassorterede babybutikker, men også i større varehuse.

Typiske spørgsmål om babynest

Hvad er en babynest?

En babynest fungerer som en afgrænset soveplads til babyen, og den føles ligeså tryg og rar som at sove i en forælders favn. Babynesten kan bruges i sengen, på sofaen, i vuggen, i barnevognen. På den måde kan man principielt, hvor som helst skabe et sted, hvor barnet kan sove. Hvis tremmesengen virker for stor til din nyfødte, så er en babynest den perfekte løsning.

Er der forskellige former for babynests?

En babynest kan have forskellige størrelser og bindes sammen på forskellige måder. Der findes også varianter med en kant hele vejen rundt.

Babynesten er en mindre variant af en playnest, der er en stor blød flade, der kan bruges ved børnepasning. En anden mulighed er en blanding af en babynest og en blød lift, altså en slags babynest med håndtag.

Babynest fra Done By Deer, Filibabba og Sleepyhead

Hvilken babynest er bedst?

Der er ikke noget klart svar på, hvilken babynest der er bedst. Selv en model, der er kåret som bedst i test, kan være mere eller mindre god alt efter omstændighederne.

Skal babynesten bruges i barnevognen, så er en blød, lidt mindre model for det meste god. Vil man bruge babynesten som soveplads i forældrenes seng, kan det føles trygt med en lidt kraftigere model med godt polstrede kanter som beskyttelse mod, at barnet falder ud.

Når man læser anmeldelser af babynests, er det derfor vigtigt først have tænkt over, hvordan man vil bruge den.

Her er nogle eksempler på populære babynests:

Najell Babynest SleepCarrier Volume 3 Oat Beige

Najell Babynest SleepCarrier

Babynest, der er praktisk og nem at have med sig i alle sammenhænge.

Sammenlign priser
Voksi Premium Baby Nest

Voksi Babynest

Blød og let babynest der kan åbnes i fodenden.

Hvorfor bruger man en babynest?

I forældrenes seng anvendes babynesten ofte, så barnet ikke så nemt skal kunne rulle væk, og mange oplever, at en babynest bidrager til mere sikker samsovning. Den kan også have den fordel, at den holder om barnet og får det til at sove bedre end på en mere åben sengeflade.

Det er også almindeligt at tage sin babynest med på barselsgangen for at gøre vuggen eller krybben på stedet mere hyggelig for det nyfødte barn. Det giver også barnet en soveplads, der lugter som mor og far, ved at man har haft den liggende i sin egen seng i tiden op til barnets fødsel.

Hvor længe kan man bruge en babynest?

Hvor længe kan man bruge en babynest?

Der er to faktorer, som afgør hvor længe man kan bruge en babynest. Dels babynestens længde, dels hvor hårdt fyldt (og dermed hvor stram) babynesten er. Så længe barnet trives med at sove i babynesten, er der ingen grund til at stoppe med at bruge den.

Hvornår skal man stoppe med babynest?

Hvis barnet er vokset ud af babynesten i længden, kan de fleste babynests åbnes i fodenden og på den måde bruges i længere tid. Hvis barnet ofte og med lethed kan rulle ud af sin babynest, kan det være et tegn på, at babynesten har udspillet sin rolle.

Hvordan vasker man en babynest?

Nogle babynests kan komme i din vaskemaskine ved lav varme, som de er. Andre modeller har en madras, der kan tages ud, eller et aftageligt betræk. De plejer ikke at kunne tørretumbles, men skal lægges eller muligvis hænges til tørre.

Hvordan reder man en babynest?

En babynest behøver du slet ikke at rede op. Du kan lægge barnet i den, som den er. Men hvis du ved, at din baby har tendens til at gylpe, kan det være en god idé at lægge et tæppe, håndklæde eller et sammenfoldet lagen i babynesten for at gøre vask og rengøring lettere.

Vil du gøre babynesten mere hyggelig, kan man varme den op med en varmepude eller en varmepose med hvedekerner, inden du lægger barnet i.

Hvilket tilbehør findes der til en babynest?

Køber du en babynest med aftageligt betræk, giver det af og til også mulighed for at kunne købe ekstra betræk som tilbehør. Så kan du både skifte udseendet på babynesten eller friske et ældre og godt brug eksemplar op med nye friske farver.

En del modeller har også en særlig pude til spædbørn eller en kile, så der skabes en liggeplads med lidt hældning. Det er praktisk, hvis barnet er forkølet og får det bedre ved at sove med overkroppen løftet. Et andet almindeligt tilbehør til brug i en babynest er en varmepose med hvedekerner, så du kan varme sovepladsen en anelse op, inden du lægger babyen i.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os