1. Start
  2. Bedst i test

Opdateret  

Excentersliber: 8 modeller testet

Elina Blom

Når du skal slibe din bygningskonstruktion, er det excentersliberen, der sætter et sidste præg på projektet. Vi har testet modeller fra Bosch, AEG, Makita og Mirka med flere. Bedst i test bliver modellen som forener gode egenskaber for styrke, brugervenlighed og kvalitet.

Excentersliber Test: Her er de bedste maskiner til slibearbejdet

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Alle excentersliberne er testet i et værkstedsmiljø med adgang til arbejdsbænk, sandpapir af høj kvalitet og med forskellige hulbilleder, bejdse samt en række bræddestykker i forskellige materialer. Bræddestykkerne måler 300x70 millimeter.

Slibemaskinerne er anvendt løbende over længere tid, men de er også afprøvet på detaljeniveau i en række præcisionstest. Eksempelvis er sliberesultatet vurderet ved, at vi har slebet et stykke asketræ med en kornstørrelse på sandpapir 80-100-120-150. Derefter har vi mørkbejdset træstykket for at se, om slibemaskinerne efterlader cirkelformede ridser. Den mørke bejdse gør, at vi tydeligt kan skelne resultaterne fra hinanden.

Når bejdsen derefter er hærdet, har vi også testet at slibe den væk for at bedømme afslipningsevnen - vi har da anvendt sandpapir med korn 80. Excentersliberne er også blevet brugt til at slibe slagterblokke i endetræ, så vi på en god og retfærdig måde kunne teste støvopsamling og batterilevetid.

Under samtlige test har vi bedømt en række faktorer, hvoraf de vigtigste er følgende:

  • Ydeevne: Hvor meget kan slibemaskinen nå at slibe, inden batteriet dør? Hvor stærk er den? Hvor godt er balancen mellem styrke og batterilevetid afvejet? Hvordan bliver maskinens slutresultat?

  • Brugervenlighed: Hvor let er slibemaskinen at gennemskue? Hvor hurtigt og nemt er det at skifte sandpapir? Hvordan påvirker det arbejdsmiljøet, når vi bruger maskinen? Hvor nemme er knapper og greb at komme til?

  • Byggekvalitet: Hvordan er lydniveauet? Hvor godt samler slibemaskinen støvet op? Er der mislyde? Hvor god er holdbarheden?

Andre aspekter som vi har afvejet omfatter ergonomi, funktionalitet, design og garanti. Samtlige parametre er sat i forhold til prisen på slibemaskinen og resulterer i en endelig karakter, som afspejler, hvor meget man får for pengene.

Vi har testet et udpluk af markedets populære excenterslibere. Sammenlign priser og find tilbud på de testede excenterslibere på PriceRunner.

1. AEG BEX18-125 - BEDST I TEST EXCENTERSLIBER

Brugervenlig og tidseffektiv med imponerende slutresultat

Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja (6 trin) Oscillering: 2,4 mm Ubelastet hastighed: 7.000-11.000 omdr./min Oscillationshastighed: 14.000-22.000 osc./min Vægt: 2.1 Mål (LxBxH): 300x135x150 mm (med støvfang på) Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter, integreret motorbremse Medfølgende tilbehør: Slibepapir, støvpose Garanti: 6 år Brugsanvisning: PDF

AEG BEX18-125-0 Solo

AEG BEX18-125 bliver bedst i test, fordi den efterlader et rigtig pænt slutresultat og samtidig er tidseffektiv. Det skyldes, at den har meget gode excentriske bevægelser (random orbital), og at maksimumshastigheden er meget høj. Det giver en hurtig og effektiv afvirkning, samtidig med at du på meget kort tid opnår en perfekt finish.

Utrolig nem at styre

Fordi maskinen har et så jævnt og fint bevægelsesmønster, er den let at styre med meget små midler. Vi er også imponerede over støvoptagningen. Slutter du det medfølgende mundstykke til din værkstedsstøvsuger, bliver det endnu bedre - men det er også fuldt tilstrækkeligt uden. Batterilevetiden er derimod til den korte side.

Der medfølger ikke et batteri, men vi tester den med et på 4 amperetimer, og det holder i 25 minutter. Vi anbefaler derfor, at du køber to batterier, hvis du ikke i forvejen har et ekstra AEG-batteri liggende derhjemme. På den måde kan du skifte imellem dem.

Excentersliber-AEG-BEX18-125

En virkelig god excentersliber med en enkelt ulempe

BEX18-125 har en hastighedsregulering, som gør slibemaskinen alsidig. Du kan komme til den med tommelfingeren, hvis du er højrehåndet. Ud over denne knap er der også en startknap. Den er lettilgængelig og nem at få øje på.

En fordel ved BEX18-125 er, at du kan starte den direkte på arbejdsemnet, fordi den softstarter og bremser. En anden fordel er, at den ikke vibrerer ret meget, så du kan bruge den længe uden at blive træt i hænderne. Ud over batterilevetiden har den egentlig kun én ulempe, og det er en lille detalje - den er lidt bagtung. Det gør, at den er bedst at bruge med tohåndsgreb for at opnå et jævnt tryk.

Konklusion på test af excentersliber AEG BEX18-125

Dette er en virkelig god excentersliber. Den virker gedigen, når vi holder den, og det gummierede håndtag giver et godt greb. Slibepapiret sidder godt fast med velcro.

Hvis vi ser på værdien for pengene, og at du får en meget lang garanti, kan vi ikke gøre andet end at anbefale BEX18-125.
Den passer til alle, der vil have en batteridrevet slibemaskine, som leverer et fantastisk resultat. Og hvem vil ikke det?

Efterlader en perfekt finishlang garantikontrolleret bevægelsesmønsterbrugervenliggod ergonomi
Lidt kort batterilevetidbagtung

Prissammenligning

Sammenlign priser

AEG excentersliber 18V 0-vers BEX18-125-0 uden batteri og lader

799 kr.

AEG Exentersliber BEX18-125 (solo)

970 kr.

Sav AEG Powertools BEX18-125 - 0 18 V

1.948 kr.

2. Mirka Deros 5650CV - BEDSTE PREMIUMVALG EXCENTERSLIBEMASKINE

Ekstremt pænt slutresultat med slibemaskinernes Rolls Royce

Type: Med ledning Effekt: 350 W Diameter, slibeplade: 125/150 mm Hastighedsregulering: Ja (trinløs) Oscillering: 5 mm Ubelastet hastighed: 4.000-10.000 omdr./min Vægt: 1 kg Lydniveau: 73 dB Andet: Softstarter, integreret motorbremse, app-understøttelse, temperaturovervågning, konstant hastighed Medfølgende tilbehør: Plastkuffert, 1 underlagsplade 125, 1 underlagsplade 150, elkabel, abranetrondeller, 2 pad savers Garanti: 2 år (3 hvis man registrerer den)

Mirka Deros 5650CV

Mirka Deros 5650CV er en førsteklasses premiummaskine, der byder på mange lækkerbiskner. For eksempel har den med sine 350 watt samme ydeevne som en sammenlignelig maskine på cirka 500 watt.

Det bedste ved den er imidlertid ikke afvirkningen, men i stedet resultatet. Sliberesultatet bliver ekstremt pænt, stort set hver slibning. Desuden er arbejdsmiljøet stort set støvfrit.

Maskinen er blevet testet hårdt på hårde træsorter fra planhøvl til færdigt sliberesultat med trinvis 80-240 korn. Hver gang viser træet ved oliering og bejdsetest en overflade helt uden ridser. Det er udsædvanligt. Vi plejer stort set altid at finde småridser.

Samtidig er Deros 5650CV en praktisk excenterslibemaskine. Med en vægt på knap 1 kilo og en kompakt størrelse kan er den nem at manøvrere med én hånd. Det gør, at du har den anden hånd fri til at rotere, justere med mere.

For at forbedre brugervenligheden yderligere advarer den, hvis du trykker for hårdt på emnet.

En meget gennemtænkt konstruktion

Det er nemt at skifte slibeplade, men samtidig skal der bruges en nøgle. Eksempelvis Festool Rotex har en bedre – værktøjsfri – løsning til at skifte slibeplade, men på den anden side er det ikke noget, man gør så tit.

Vi er vilde med, at du kan ændre størrelse på slibepladen og at konstruktionen også giver mulighed for at bruge den med både højre og venstre hånd. Maskinkroppen har gummierede håndtag og er utrolig lille og let.

Deros 5650CV kan kobles til Mirkas egen mobilapp via Bluetooth, og så kan du måle vibrationsniveauer og tidsbegrænse slibningen. Det er måske ikke relevant for en almindelig husejer, men praktisk for professionelle, der sliber beget og gerne vil undgå karpaltunnelsyndrom og andre former for ledproblemer.

Det bliver nok ikke meget bedre

Skal vi finde noget at anmærke, er det stikket til ledningen, som er lidt stramt.

Men overordnet kan man mærke, at Mirka er specialiserede i netop slibning. De har et beget bredt udvalgt af slibepapir, og hver eneste detalje i maskinen er gennemtænkt med henblik på lang tids brug. Der er også såkaldte "pad savers", der er en ekstra velcroplade, som kan kan købe billigt for at beskytte sin slibeplade yderligere. De er rigtig praktiske, hvis man eksempelvis bruger netslibepapir.

Vil eller kan du ikke anvende Mirkas eget slibepapir, bør du vælge en slibeplade med mange huller i for at sikre, at støvudsugningen ikke bliver nedsat.

Konklusion på test af excentersliber Mirka Deros 5650CV

Mirka Deros 5650CV er slibemaskinernes Rolls Royce. Den er et udmærket køb for både professionelle og hobbybrugere, som er klar til at betale mere for at få det bedst mulige sliberesultat. Desuden giver 5650CV et støvfrit miljø med god ergonomi, og den har en brugervenlig konstruktion og et stort udvalg af tilbehør.

Perfekt sliberesultatmeget lille og letstort udvalg af tilbehørgod balance afvirkning/sliberesultatstøver ikke
Ret stramt stik til ledningenikke værktøjsfri skift af slibeplade

3. Festool RO 90 DX FEQ-Plus

Alsidig slibemaskine til polering, afslibning og hjørner

Type: Med ledning Effekt: 400 W Diameter, slibeplade: 90 mm Hastighedsregulering: Ja (trinløs) Oscillering: 3 mm Ubelastet hastighed: 3.500-7.000 omdr./min (excenter) 260-520 omdr./min (rotex) Vægt: 1.480 g (målt) Lydniveau: 88,9 dB Medfølgende tilbehør: Opbevaringskasse, rund slibeplade, hjørneslibeplade, beskyttelse til slibeplade (protector), slibepapir

Festool RO 90 DX FEQ-Plus Rotex

Festool RO 90 DX FEQ-Plus er en alsidig excenterslibemaskine, som du kan bruge til både afslibning og polering. Det skylde det smarte rotex-system. Oven på slibemaskinen er der en valgfunktion, hvor du indstiller, om den skal bruges til afslibning (rotex), polering (excenter), eller om du skal tage slibepladen af og skifte den. Sidstnævnte indebærer, at du kan sætte en trekantssliber på, så du også kan slibe vinkelrette hjørner med præcision.

Perfekt til finslibning

Denne excenterslibemaskine har en beskyttelse ved slibepladen. Sliber du mange kanter, kan du køre med beskyttelsen først og derefter skifte plade. Det gør arbejdet meget praktisk, når du har kanter, eller hvor materialet møder væggen. Sliber du eksempelvis en spejldør, er der ofte en kant, hvor du gerne vil kunne komme til for at få et pænt resultat, og her gør den et glimrende stykke arbejde.

Rotexdelen fungerer på den måde, at akslen er låst, den roterer kun. Derimod roterer excentersliberen omkring sin egen aksel. Så rotexdelen afsliber mere materiale, hvorved RO 90 DX FEQ-Plus for eksempel er velegnet, når du skal fjerne maling og lak. Skal du i stedet finslibe, så er excentertilstanden den rigtige.

Resultatet med 80-papir udviser en fin finish.

Slutresultatet udviser en udmærket finish. Der er meget få ridser i materialet. At du desuden kan køre rotex separat, gør det hurtigt at grovslibe og derefter finslibe for at få en pæn overflade.

Ingen støvpose

Der følger ingen støvpose med til Festool RO 90 DX FEQ-Plus. Denne maskine skal sluttes til en støvsuger, og så er den supereffektiv til at opsamle støv. Men det er naturligvis en ulempe, at du ikke har en pose, for det er ikke altid, man lige har en støvsuger i nærheden.

Strømledningen kan nemt kobles fra og kan derefter anvendes til mange andre værktøjer fra Festool.

Sådan ser Festool RO 90 DX FEQ-Plus ud uden gummibeskyttelsen Protector rundt om slibepladen

Alsidig excentersliber

Dette er helt bestemt en vild excenterslibemaskine. Det, der gør den så god, er, at du kan bruge den til så mange anvendelsesområder. Det er måske ikke den model, du skal købe, hvis du bare skal finslibe et træbord eller lignende, men har du en bred vifte af arbejdsopgaver, og du vil slippe for at foretage flere indkøb, så er den rigtig god.

Konklusion på test af excentersliber Festool RO 90 DX FEQ-Plus

Jo da, Festool RO 90 DX FEQ-Plus koster ikke helt så lidt. Men på den anden side kan den anvendes til både hjørner, kanter og store flader. Den kan klare både finslibning, afvirkning og detaljer. Det er kort og godt en meget alsidig excenterslibemaskine, der efterlader et klart godkendt sliberesultat.

Værktøjsfri udskiftning af slibepladebeskyttelse ved slibepladengod finishmange anvendelsesområder
Ingen støvpose

4. Makita BO5031K

Prisbillig letvægter med ledning - velegnet til fritidssnedkerier

Type: Nettilsluttet Effekt: 300 W Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja (6 trin) Oscillering: 2,8 mm Oscillationer pr. minut: 4.000-12.000 omdr./min Vægt: 1,3 kg Mål (LxBxH): 153x123x153 mm Lydniveau: 82,2 dB Andet: Softstarter, integreret motorbremse Medfølgende tilbehør: Slibepapir, støvbeholder Brugsanvisning: Manual

Makita BO5031K

Makita BO5031K er en meget let og ret kompakt excenterslibemaskine. Den ligger godt i hånden og giver et godt greb takket være de gummierede detaljer på håndtaget og maskinkroppen. Vibrationerne er rimelige, og lydniveauet er behageligt.

Den eneste montering fra du tager slibemaskinen op af kassen, er at trykke en støvbeholder fast på udblæsningen eller kobler udblæsningen til en støvsuger. Støvbeholderen sidder godt fast, selvom den ikke bliver låst fast på nogen måde.

Støver meget

Uanset om du har støvbeholder på, så støver BO5031K dog en hel del. Sliberesultatet er derimod godt. Du får en fin finish, og selvom vi kan se en smule spordannelse, er det klart bestået med tanke på prisen. BO5031K kan desuden justeres i seks trin, afhængigt af hvor kraftfuld afvirkning og hvilken præcision du ønsker. Den er relativt let at kontrollere uanset funktion.

Slibepapiret trykkes fast på slibepladen med velcro og sidder også godt fast over tid. Velcrosystemet gør, at det er meget hurtigt at skifte slibepapir.

Konklusion på test af excentersliber Makita BO5031K

Makita BO5031K er velegnet, hvis du er ude efter en excenterslibemaskine med ledning til en meget fordelagtig pris. Den giver ikke et premiumresultat, men er du fritidssnedker, kan du snildt klare dig med den.

Godt sliberesultatletanvendtbekvem konstruktion
Dårlig støvopsamling

5. Black & Decker BDCROS18N

Letkontrolleret slibemaskine med meget fint slutresultat

Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Nej Oscillering: 1,3 mm Ubelastet hastighed: 12.000 omdr./min Vægt: 0.9 Mål (LxBxH): 190x130x137 mm Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter og bremse Medfølgende tilbehør: 1 slibepapir, støvpose Garanti: 2 år

Black & Decker BDCROS18N-XJ Solo

Black & Decker BDCROS18N er en imponerende slibemaskine, både hvad angår bevægelsesmønster og slutresultat. Den næsten ingen vibrationer og er meget let at kontrollere - så meget at man kan manøvrere den med kun én hånd. Vi opnår desuden et pletfrit resultat på meget kort tid. Der er ingen ridser eller ujævnheder at se på arbejdsemnet.

Den både starter og bremser blødt og fint

Du kan rolig starte op direkte mod arbejdsemnet på grund af den bløde opstart. Det giver vi BDCROS18N et stort plus for. De maskiner der mangler denne funktion, risikerer at ridse materialet som de sliber på.

Støvfilteret virker desværre lidt plastikagtigt. Det bøjer sig, og støvoptagningen er utilstrækkelig. Endvidere savner vi et mundstykke til værkstedsstøvsuger. Det gør samlet set, at arbejdsmiljøet bliver dårligere set fra et helbredsmæssigt synspunkt.

13 minutter på batteriet

Black & Decker sender kun et batteri på 1,5 Ah med, og det lykkes os at få 13 minutters driftstid ud af det. Det er helt OK i forhold til antal amperetimer. Men hvis du skal slibe meget, anbefaler vi, at du køber et batteri med højere kapacitet - gerne to af slagsen, så du kan skifte mellem dem.

Den største ulempe ved denne maskine er dog opladeren. Opladningstiden er flere timer, og det er under al kritik. Det er også synd for en ellers rigtig god finslibemaskine. Den er lille og let med farvemarkerede knapper og et behageligt greb.

Konklusion på test af excentersliber Black & Decker BDCROS18N

BDCROS18N trækkes dog med en lille ulempe, nemlig dens afvirkningsevne. Den er hæderlig, men langt fra bedst. Vi savner også hastighedsregulering.

Dette gør samlet set, at slibemaskinen passer bedst til at finslibe de sidste omgange for at få en overflade uden ridser. Så giver den et udmærket resultat som ikke behøver dækmaling - medmindre du foretrækker det selvfølgelig.

Udmærket slutresultatmeget let at kontrollerenæsten igen vibrationerkan startes på arbejdsemnetgodt greb
Dårlig støvoptagninglidt svag afvirkningmeget lang opladningstidsavner hastighedsregulering

6. Bosch AdvancedOrbit 18

Slibemaskine med trinløs hastighedsregulering og god støvoptagning

Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja Oscillering: 3,2 mm Ubelastet hastighed: 6.000-24.000 omdr./min Vægt: 1.4 Lydniveau: 88,4 dB Medfølgende tilbehør: Støttehåndtag, støvskuffe, 1 slibepapir, paper assistant Garanti: 3 år ved registrering, 2 år uden Brugsanvisning: PDF

Bosch 06033D2100 Solo

Bosch AdvancedOrbit 18 er en excentersliber med god afvirkningsevne og en meget velkommen, trinløs hastighedsregulering, der fungerer glimrende. Slibemaskinen efterlader et fint sliberesultat, når du først har lært at kontrollere den.

Det er imidlertid ikke så nemt at få styr på maskinen, ikke engang for en øvet finsnedker. Eksempelvis savner maskinen motorbremse. Det bratte stop der opstår, medfører, at du risikerer at beskadige arbejdsemnet. Derfor anbefales det at løfte maskinen, inden du slipper gassen.

Rasler og hopper

Maskinen har også tendens at rykke, hoppe og wobble foruroligende meget under brugen. Når du lærer at parere dette med støttehåndtaget, bliver slutresultatet godt, men arbejdet er ikke særlig bekvemt. Vi havde gerne set en løsning, der gav en mere ergonomisk arbejdsgang. Derudover rasler den en del under drift, og delene på den vibrerer og virker ret plastikagtige.

Overordnet synes vi ikke, at byggekvaliteten helt svarer til prisen. Men den fungerer i hele testperioden. Oven i købet får du en afgjort godkendt garanti, hvis du registrerer produktet.

AdvancedOrbit 18 har en rimelig batterilevetid

Der medfølger ikke et batteri ved købet, men vi har testet den med et på 2,5 Ah. Selvom dette er en ret lav kapacitet, får vi alligevel 15 minutters belastet driftstid, og det er bestået.

Køber du et batteri med større kapacitet, forlænger du arbejdstiden. Alternativt kan du købe to batterier at skifte imellem. På den måde kan du oplade de ene batteri, mens du bruger det andet.

Støvoptagningen er godkendt

Filteret er placeret direkte under maskinen og opfanger størstedelen af støvet. Desuden kan filteret afmonteres, så du kan rengøre det ordentligt. Det virker dog som om, at den del støv bliver i maskinen. Udtaget har heldigvis rund fatning, så det passer til en del værkstedsstøvsugere. Hvis du har sådan en, kan du på den måde få et rent arbejdsmiljø.

Konklusion på test af excentersliber Bosch AdvancedOrbit 18

AdvancedOrbit 18 er passer fint, hvis man har tid til at lære at kontrollere maskinen. Det er i så fald en excentersliber med flere fordele, især hvis man allerede har Boschprodukter i værktøjsskabet og kan bruge deres batterier.

Hastighedsreguleringgod garanti ved registreringgodt slutresultat - hvis du har kontrol
Meget svær at kontrolleremislyde og plastikagtig

7. RYOBI 18V R18ROS-0

Tidseffektiv slibemaskine til overflader, der skal males

Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Nej Oscillering: 2,5 mm Ubelastet hastighed: 10.000 omdr./min Oscillationshastighed: 20.000 osc./min Vægt: 1.6 Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter Medfølgende tilbehør: Ekstra mundstykke, 3 stk. slibepapir Garanti: 2 år Brugsanvisning: PDF

Ryobi R18ROS-0 Solo

RYOBI 18V R18ROS-0 bruger tiden effektivt ved afvirkning og har en tilfredsstillende støvoptagning. Dens bevægelsesmønster indebærer, at den roterer hele omdrejninger. Det giver en meget god afvirkningsevne, men da excenterslibere ofte er beregnede til den afsluttende finish, kommer du til at lide under denne løsning.

God til at fange støvet

Slibepladen efterlader små, men tydelige, cirkelformede ridser. Slutresultatet bliver således kun rimeligt. Derimod er den meget god til at slibe maling og lak af træ i en fart. Den har også en god støvopsamlingsevne. Det giver et godt arbejdsmiljø - selvom den mangler et mundstykke, så du kan tilslutte alle støvsugertyper.

Den største ulempe ved 18V R18ROS er, at den ikke har nogen hastighedsregulering. Det gør, at du får svært ved at tilpasse hastigheden efter arbejdsopgaven og materialet.

Excentersliber-Ryobi

30 minutters driftid

18V R18ROS har en rimelig energieffektivitet, når man tager højde for, at det er en ret billig slibemaskine. Der medfølger ikke noget batteri ved købet, så du vælger selv, hvilken kapacitet dit batteri skal have. Vi tester den med et batteri på 5 amperetimer, og det giver en arbejdstid på cirka 30 minutter. Det er tilstrækkeligt til at nå at lade et reservebatteri op, men langt under den angivne driftstid på 50 minutter sammen med dette batteri.

R18ROS har ret mange vibrationer og er derfor ikke så bekvem at bruge i længere tid ad gangen. Den har dog et gummieret greb, der ligger godt i hånden. Designet er kompakt og nemt at blive fortrolig med. Slibemaskinen føles også velbalanceret.

Batteriindikatoren sidder desværre et dumt sted på undersiden, så du skal slukke for maskinen for at kontrollere den.

Konklusion på test af excentersliber RYOBI 18V R18ROS-0

I det store hele er konstruktionen derimod attraktiv. R18ROS præsterer bedst på overflader, som efterfølgende skal males, hvor den gør et hurtigt og tilstrækkelig godt arbejde. På overflader til afsluttende finish er den derimod for grov.

God støvopsamlinghurtig afvirkningkompakt design
Bevægelsesmønster giver ridseringen hastighedsregulering

Prissammenligning

Sammenlign priser
Illustration - Der er ingen priser lige nu

Der er ingen priser lige nu

8. Bosch GEX125-1AE Professional

Let og enkel

Type: Nettilsluttet Effekt: 250 W Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja Oscillering: 2,5 mm Ubelastet hastighed: 7.500-12.000 omdr./min Vægt: 1,3 kg Mål (LxBxH): 300x135x150 mm (med støvfang på) Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter, integreret motorbremse Medfølgende tilbehør: Slibepapir, støvpose Garanti: 6 år Brugsanvisning: PDF

Bosch GEX 125-1 AE Professional

Bosch GEX125-1AE Professional er en excenterslibemaskine med bekvemme, gummierede overflader både på håndtaget og omkring selve maskinen, som giver dig et godt greb. Vibrationsniveauet fra sliberen er godkendt, og du har hele tiden god kontrol over maskinen – også på mindre overflader.

Blåt er godt - men grønt er ikke langt fra

Det kan godt være, at GEX125-1AE er en blå Bosch, men den adskiller sig kun begrænset fra producentens grønne "lavprisserie". Den største forskel er prisen. Finish og ydeevne er der derimod ikke særlig stor forskel på i praksis. Du får en overflade, der er i orden, hvis du for eksempel skal male den efterfølgende. Hvis du kun har tænkt dig at skulle lakere, er det derimod ikke den rette maskine.

Slibepapiret sidder godt

Afvirkningen er i orden, men langt fra bedst i prisklassen. Vi oplever heller ikke den store forskel på maskinens forskellige hastighedstrin.

Slibepapiret sætter du nemt fast med velcro. Papiret sidder godt fast og flytter sig ikke nævneværdigt under længere tids slibning.

GEX125-1AE lover et næsten støvfrit arbejdsmiljø

Den gør i praksis også et helt okay stykke arbejde. Men når vi tester på vanskeligere materialer, stopper den hurtigt til. Du får brug for at tilslutte en støvsuger, hvis du vil have et 100 procent acceptabelt arbejdsmiljø.

Konklusion på test af excentersliber Bosch GEX125-1AE

Bosch GEX125-1AE Professional er en helt okay excenterslibemaskine, men til en ret høj pris.

Let og brugervenlig konstruktiongod velcrofastgøring
Støver ved hårdere opgaverlettere ridsedannelse

Mere om excenterslibere

En excentersliber er en slibemaskine med en rund slibeplade, der sliber med et oscillerende bevægelsesmønster. Det gør, at du får et meget fint resultat - i hvert fald hvis slibemaskinen er velbalanceret og har et godt bevægelsesmønster med passende hastighed og vibration. Dette værktøj er velegnet til at slibe maling og lak af træ, eller til at finslibe dit snedkerarbejde, inden du maler det.

Excentersliberen er også god til at lave en flot finish på materialer, der ikke skal males.

Når man sammenligner slibemaskiner, kan man sige, at en båndsliber er til rigtig grovslibning, mens excentersliberen er en finsliber, der også i nogen grad kan bruges til afvirkning.

Køb af excentersliber

Når du skal købe excentersliber er det vigtigt at tænke over, hvad du skal bruge den til, og hvad dit budget er. Visse slibemaskiner er god til afvirkning, mens andre er gode til finslibning. De allerbedste kan bruges til begge dele.

Excentersliberens slibeplade både roterer og vibrerer. Med den rette balance mellem disse faktorer rammer kornene aldrig samme sted to gange. Roterer den derimod for hurtigt, rammer kornene samme sted, hvilket giver en rund ridse på materialet. Når du leder efter en excentersliber, kan det være godt at vælge en med hastighedsregulering. Så kan du selv bestemme, hvor hurtigt den skal rotere.

Excenterslibere fås både batteridrevne og med ledning. Der findes også hybridmodeller, hvor du kan anvende dem med batteri, men også kan tilslutte en ledning, hvis batteriet bliver brugt op. Batteridriften har den fordel, at du ikke bliver begrænset af ledningen. Det er en fordel, hvis du har store materialeemner, der skal slibes, eller hvis du står et sted, hvor der er langt til nærmeste stikkontakt.

Ulempen er selvfølgelig, at du skal huske at lade batteriet op ind imellem. Litium-ion-batterierne der anvendes i dag, bliver dog ikke flade, når de ikke er i brug. Derfor kan du lade dine batterier op og derefter lægge dem på hylden, til det er tid til at bruge dem. Fordelen ved maskiner med ledning er selvfølgelig, at de altid er klar til brug, og at de ikke er begrænsede af batteriets levetid. Udviklingen går dog mere og mere mod batteridrevet værktøj, da litium-ion-batteriernes kapacitet hele tiden stiger.

Ud over driftstype og hastighedsregulering er der også andre faktorer, som spiller ind. Det er blandt andet lydniveauet og vibrationsmængden. Også støvoptagningen er vigtig. Alle disse faktorer medvirker til, at dit arbejdsmiljø bliver så rent og sundt som muligt. Andre vigtige parametre er for eksempel ergonomi, byggekvalitet og garantier.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os